Bitcoin - pitanja i odgovori izdvojena tema

poruka: 2.092
|
čitano: 909.906
|
moderatori: XXX-Man, vincimus, Lazarus Long, pirat, DrNasty
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Altcoins - Pitanja i odgovori
16 godina
neaktivan
offline
Bitcoin - pitanja i odgovori

Ova tema je namijenjena svima koji žele saznati nešto više o bitcoinima, pa i kriptovalutama, traže dodatne informacije ili pomoć. Za uvod nekoliko općih informacija u formi pitanja i odgovora (bazirano na tekstu objavljenom u Bugu 09/2017):

 

Kada prvi put kupujem bitcoine, kako ih plaćam? Postoji li neka valuta koju se favorizira?

Generalno gledajući, od fiata (tako zovemo valute koje su vlade proglasile kao zakonsko sredstvo plaćanja, primjerice, američki dolar, hrvatska kuna, euro) najviše se susrećemo s eurima i dolarima. To ne mora nužno značiti da vi zaista morate posjedovati isključivo te valute da biste mogli kupovati kriptovalute. Naprotiv, neke naše banke, odnosno njihove debitne kartice tekućeg ili žiroračuna, podržavaju način elektronskog plaćanja, gdje se radi direktna konverzija iz kune u neku stranu valutu, poput eura ili američkog dolara. Također, baš kao i s dionicama, ovisno o kojem tržištu je riječ (nalazi li se, primjerice, burza na kojoj kupujete kriptovalute u Americi ili Kini), valuta kupovanja može varirati.

 

Kako se plaćaju bitcoini prilikom kupnje – gotovinom, karticom ili PayPalom?

Mogu se plaćati s bilo koja od ta tri navedena načina pa čak i gotovinom, iako je taj način u praksi najsporiji. To se najčešće odnosi na wire transfer način uplate, gdje vi ili donesete “živu lovu” u banku, ili vam sam se “skine” s računa, što se također smatra gotovinom, te se pritom odradi uplaćivanje na strani račun, odnosno bankovni račun mjenjačnice od koje kupujete kriptovalutu. To je najsporiji način kupnje, jer obično traje od 2 do 5 dana, i tek ćete nakon primljene uplate dobiti ono što ste kupili. Druge dvije metode (kupnja karticom ili PayPalom) gotovo su trenutačne i mnogo praktičnije, ali u praksi vrlo je teško pronaći mjenjačnicu koja prima uplate iz Hrvatske preko PayPala.

 

Što je uopće prvi korak za nekoga tko želi kupiti bitcoine, kako da to učini?

Prvi korak je svakako prijava na jednu od mjenjačnica, odnosno burzi, poput Coinbasea, Poloniexa, Krakena ili Bitfenixa. Nakon kreiranja korisničkog računa, u većini slučajeva morat ćete također verificirati svoj identitet pomoću osobne iskaznice ili putovnice. Taj proces se u većini slučajeva odvija trenutačno, no postoje i slučajevi gdje mogu trajati dulje, recimo kada želite podići limit dnevnog ili tjednog trgovanja, odnosno unosa fiata na svoj korisnički račun. Također, pripazite na činjenicu da ne primaju sve mjenjačnice klasične valute. Jedan od takvih primjera je i Bittrex, jedna od popularnijih mjenjačnica, s nešto naprednijim mehanizmima kupnje i prodaje te puno većom ponudom kriptovaluta. Svaka mjenjačnica je faktički u neku ruku klasična burza, poput one s dionicama, no neke od njih više naginju, ili imaju takvu reputaciju, tome da budu “samo” mjenjačnice. Coinbase je primjer jedne takve mjenjačnice. Tome je tako zato što ćete na Coinbaseu jednostavno uplatiti željenu količinu klasičnog novca, potom ga iskoristiti za kupnju bitcoina i krenuti dalje mešetariti. Osim toga, na Coinbaseu se može trgovati sa samo tri kriptovalute (bitcoin, litecoin i ethereum) te je to još jedna osobina po kojoj se razlikuje od mjenjačnica koje su sličnije “pravim” burzama, poput Bittrexa.

Budući da Bittrex ne prima klasične valute, već je isključivo orijentiran na bitcoin i ethereum kao valute kojima se “kupuju” druge kriptovalute, da bismo na njemu počeli mešetariti s drugim valutama, prvo moramo ubaciti koji bitcoin ili ethereum na naš korisnički račun. To se obično onda radi preko mjenjačnica poput Coinbasea. Nakon što na Coinbaseu pomoću kartice ili wire transfera kupite bitcoin ili ethereum, jednostavno ga prebacite na Bittrex.

 

Postoji li hrvatska mjenjačnica za kupnju i prodaju bitcoina?

Da. Zove se Bitcoin mjenjačnica (www.bitcoin-mjenjacnica.hr) i njeni se korisnici zasad javljaju s pozitivnim iskustvima. Čitav proces kupnje i prodaje bitcoina maksimalno je pojednostavljen i dobro dokumentiran. Do bitcoina ćete tamo najlakše doći uplatom kuna preko internetskog bankarstva. Ako uplatu izvršite prije 16 h, bitcoine ćete dobiti isti dan, a u suprotnom ćete morati pričekati do sutra. Iznimno pazite na to da prilikom unosa adrese vašeg walleta upišete adresu bitcoin walleta, a ne nekog drugog koji biste mogli imati. Ako zeznete taj korak, ostat ćete bez novca i bitcoina. To pravilo vrijedi za sve bitcoin mjenjačnice.

 

Koliki je minimalni iznos pri kupnji ili prodaji bitcoina, postoji li to?

Ovisno na kojoj se burzi nalazite, minimalni iznos pri kupnji ili prodaji bitcoina varira. Na Coinbaseu možete kupiti ili prodati bitcoina u protuvrijednosti od 1 dolara, pa čak i manje. Sama minimalna jedinica bitcoina je jedan satoshi, što je 0,00000001 BTC-a. Nazvana je prema začetniku bitcoina, Satoshiju Nakamotu. U pravilu nema potrebe da se brinete oko toga, jer ti minimalni iznosi su daleko od onog s čime ćete potencijalno baratati.

 

Gdje se kriptovalute čuvaju? Postoji li način čuvanja koji jamči da se ne mogu izgubiti i da ne mogu biti ukradene?

Kriptovalute mogu se čuvati na nekoliko mjesta, počevši od onog osnovnog, softverskog walleta na vašem računalu, pa sve do mjenjačnice. Gdje god držali svoju kriptovalutu, bilo na softverskom walletu ili mjenjačnici, iza svakog od njih krije se jedinstvena adresa kreirana za depozit određene kriptovalute. Sama ta adresa zapravo ima funkciju walleta. Upisivat ćete ju, primjerice, u programe za rudarenje, kako bi oni znali kamo da pošalju sredstva prikupljena rudarenjem. Također ćete ju upisivati svaki put kad ćete valute htjeti prebaciti s jednog mjesta na drugo. Povučemo li paralelu s klasičnim bankarskim sustavom, wallet možete zamisliti kao vašu osobnu banku, a spomenute jedinstvene adrese kao brojeve vaših računa.

Ako mislite mešetariti na dnevnoj bazi, kriptovalute držite na mjenjačnici. Ako ne, onda na desktop računalu ili u nekom od drugih tipova walleta. U teoriji, najsigurniji wallet je hardverski, pa čak i takozvani paper wallet (papirnati dokument u kojem pišu adrese vaših walleta), koji se u neku ruku također može smatrati “hardverskim”. Takvi walleti su “offline” pa nisu podložni hakiranju. Jedino na što morate pripaziti jest to da ih fizički ne izgubite.

 

Kakva je razlika između mjenjačnice i walleta? Čuvam li ja svoj novac na mjenjačnici ili u walletu?

Mjenjačnice vam omogućuju da promijenite svoj novac u neku od kriptovaluta (i obratno). Neke mjenjačnice također podržavaju promjenu jedne kriptovalute u drugu. Kriptovalute možete čuvati na mjenjačnici (burzi) ili walletu, a o tome hoćete li sve svoje kriptovalute držati na jednom ili drugom mjestu, ili ćete ih raspodijeliti između njih, odlučit ćete sami.

 

Je li Coinbase onda wallet, mjenjačnica ili oboje?

Oboje. Za svaku valutu (pa i eure) otvarate poseban wallet.

 

Jesu li walleti univerzalni za sve kriptovalute ili za svaku trebam posebni?

Kvalitetniji softverski walleti nude aplikacije za stolne i mobilne operacijske sustave unutar kojih je moguće pohranjivati više različitih kriptovaluta. Naravno, svaka kriptovaluta ima vlastitu jedinstvenu adresu koju koristimo za trgovanje i rudarenje te kriptovalute.

 

Kakva je razlika između hardverskog i softverskog walleta? Kako da nabavim hardverski wallet?

Softverski wallet zapravo je aplikacija vezana uz neki uređaj, poput stolnog računala ili mobitela. Također postoje softverski walleti u formi cloud usluge. Takvi tipovi walleta sami su za sebe praktični i jednostavni za korištenje (neki čak omogućuju sinkronizaciju sredstava između više različitih platformi), uz dovoljnu razinu sigurnosti.

S druge strane, hardverski wallet predstavlja dedicirani komad hardvera, u obliku kakvog uređaja veličine USB sticka, čija je namjena pohranjivanje kriptovaluta. To je ujedno i najsigurniji način pohrane, zato što je virtualno nemoguće hakirati takav uređaj i preuzeti sredstva (osim ako ga ne izgubite, iako vas i u tom slučaju može spasiti dvostruka autentifikacija, koju neki hardverski walleti imaju). Kod softverskih i cloud walleta rizik od hakiranja uvijek postoji, bilo pomoću virusa ili nekog drugog tipa neovlaštenog ulaska u vaš korisnički račun. Jedan kvalitetan i preporučljiv hardverski wallet zove se Ledger Nano S (www.legderwallet.com), a koštat će vas 70 eura.

Kao što smo već spomenuli, također postoje i takozvani paper walleti, odnosno mogućnost da uz pomoć private keya i još pokojeg jedinstvenog identifikacijskog broja, koji si zapišete, rekreirate svoj wallet, a samim time i adrese i iznose prikupljenih kriptovaluta. To se primarno koristi kao backup, pomoću kojeg ćete moći povratiti vaš wallet u slučaju da vam računalo ode u vječna lovišta, a na njemu ste imali instaliran softverski wallet.

 

Plaća li se korištenje walleta?

Ne. Ako vam netko pokušava naplatiti korištenje walleta, bježite glavom bez obzira – pokušava vas prevariti. Softverski walleti potpuno su besplatni, a i kod hardverskih je jedini trošak cijena kupnje samog uređaja.

 

Koji su walleti najbolji?

Od softverskih, za mobitele preporučujemo MyCelium, Bread i Jaxx, a za Windowse ponovno Jaxx ili popularni Exodus. Od hardverskih walleta, provjereno su kvalitetni Ledger Nano S i Trezor.

 

Kako se može pouzdano saznati trenutačni tečaj bitcoina, koja je “najbolja tečajna lista”? Je li on jedinstven za cijeli svijet? Koliko puta se dnevno mijenja?

Svaka mjenjačnica posjeduje “live” tečajnu listu kriptovaluta, koja se mijenja iz minute u minutu. Neke od njih imaju otvoren API pa ćete tako naići na nekoliko web-stranica koje objedinjuju njihove cijene na jednom mjestu te kroz dodatne filtre omogućuju korisnicima raznorazne usporedbe. Liste su u pravilu jedinstvene, ali ovisno o mjenjačnici te prije svega volumenu i brzini transakcija koje se na njoj odvijaju, cijene kriptovaluta mogu varirati u usporedbi s nekim drugim mjenjačnicama.

 

Kako iskoristiti “povoljan” trenutak, bilo za kupnju ili prodaju, kada mislimo da je tečaj dobar? Može li se baš prema njemu poslovati s obzirom na brze promjene tečaja?

Generalno gledajući, najbolje vrijeme kupnje je za vrijeme dnevnog, tjednog ili mjesečnog pada vrijednosti same valute (takozvani “dip”), no kako to konstantno varira, pogotovo u današnje vrijeme, ali i generalno u svijetu kriptovaluta, gdje bez problema u jednom danu vrijednost padne ili naraste u rasponu od 20 do 50%, teško je savjetovati išta suvislo. S druge strane, ako mislite dugoročno mešetariti te vjerujete ili imate indikacije da će baš ta kriptovaluta koju planirate kupiti za pola godine do godinu dana imati povrat investicije od 200%, vrijeme kupnje u tom je slučaju praktički nebitno.

 

Koliko se brzo provode transakcije? Jesu li trenutačne ili treba čekati da se realiziraju?

Ovisno o “zagušenju” mreže, odnosno količini zaredanih transakcija koje su u tijeku u nekom danom trenutku te vrsti kriptovalute (neke su zbog svoje arhitekture sposobnije brže odraditi transakciju), realizacija transakcije može varirati od svega nekoliko sekundi do 10-15 minuta. No i tu možemo ponekad imati iznimke. Primjerice, jednom je mreža Ethereum bila toliko zagušena transakcijama da se prebacivanje sredstava odvijalo po nekoliko sati, čak i dana, dok se stvari nisu vratile u normalu.

 

Kako se unovčavaju (prodaju) kriptovalute?

Prodaju se u sklopu same mjenjačnice, gdje ih prebacujemo u klasične valute (uz pretpostavku da koristimo mjenjačnicu koja podržava klasične valute i takav oblik pretvorbe kriptovaluta). Nakon toga pomoću wire transfera (tekući, žiro ili devizni račun u banci) ili PayPala prebacujemo novac sebi na račun, ovisno već kako je u pojedinim mjenjačnicama to riješeno.

 

Čuo sam da u Hrvatskoj postoje bitocin bankomati. Kako se na njima podiže novac?

Nakon što locirate bitcoin bankomat, prvo morate odabrati želite li kupiti ili prodati bitcoine. S obzirom na to da želite podići klasični novac, trebate odabrati prodaju. Bankomat će vas nakon toga tražiti broj mobitela da bi vam poslao verifikacijski kôd SMS-om, kako bi proces prodaje uopće mogao početi. Nakon što upišete verifikacijski kôd, bankomat će vas tražiti iznos novca koji želite podići, a odmah nakon toga i iznos bitcoina u traženoj protuvrijednosti koji trebate uplatiti, kao i adresu na koju trebate poslati taj iznos. U ovoj situaciji najbolje je dakako imati wallet na mobitelu, jer onda unutar njega jednostavno možemo odabrati opciju slanja bitcoina i skenirati QR kôd, koji je također priložen uz adresu bitcoina, umjesto da sve upisujemo ručno. Nakon što ste to obavili, trebate pričekati desetak minuta da se transakcija na mreži verificira. Kada se transakcija verificira, ponovno ćete dobiti unikatni kôd SMS porukom, koji ponovno ubacujete u bankomat, i time završava vaš posljednji korak, nakon čega će vam bankomat izbaciti novac. Na bitcoin bankomatu bitcoini se također mogu kupiti za klasični novac. Provizija za sve transakcije na zagrebačkom bitcoin bankomatu iznosi prilično visokih 9,8%. Na splitskom i riječkom je niža.

 

Mogu li se jednom kriptovalutom kupovati druge kriptovalute i kako?

Da, mogu. To se također odvija na samim mjenjačnica, a jedini preduvjet je da ona podržava takav tip mijenjanja iz jedne kriptovalute u drugu (npr. Coinbase to ne podržava). Najčešće je to moguće raditi s bitcoinom i ethereumom, a iz njih u neku treću, četvrtu ili petu valutu. Neke mjenjačnice nude raznorazne kombinacije pretvaranja kriptovaluta (BTC-e.com).

 

Često se neke trgovine i hoteli hvale činjenicom da primaju bitcoine; ima li smisla plaćati neku robu ili usluge izravno bitcoinima? Kako plaćam nešto u dućanima koji prihvaćaju bitcoine?

Ima smisla, i to je zapravo ono prema čemu u budućnosti u konačnosti i težimo. Slično kao i prilikom podizanja novca preko bitcoin bankomata, treba vam wallet. Poželjno je bude na mobitelu, kako biste jednostavno preko QR kôda skenirali adresu na koju šaljete bitcoin (to će biti bitcoin adresa trgovine gdje kupujete proizvod), pričekate potvrdu uspješnosti transakcije od same trgovine, i to je to. U Americi plaćanje bitcoinom podržavaju poznate kompanije poput Newegga, Steama, Microsofta, Subwaya, WordPressa, Della, Tigerdirecta, Reddita, Whole Foodsa i mnogih drugih. U Europi ga podržava, primjerice, Hrvatima blizak i drag Alzashop (češki online retailer). U Hrvatskoj plaćanje bitcoinom podržavaju neke turističke agencije koje iznajmljuju apartmane, poneki frizerski salon, a nađe se tu i pokoja informatička trgovina, kao što su Futura IT i Uzi Shop.

 

Kolike su provizije prilikom kupnje, odnosno prodaje bitcoina na mjenjačnicama? Ovisi li visina provizije o načinu kupnje, odnosno prodaje?

Ovise o mjenjačnicama i iznosima koji je mijenjaju. Npr. Coinbasea, naplaćuje 3% provizije pri kupnji, ali ako se radi o vrlo malom iznosu onda se provizija ne izražava u postotku već u minimalnom "trošku" (cca tri eura). I kod prodaje ili prebacivanja u neki drugi wallet očekujte naplatu provizije.

 

Mogu li baš u svakom trenutku pretvoriti bitcoin u neku običnu valutu ili postoji i vrijeme kad to nije moguće?

Da, možete, ali to ovisi na kojoj se mjenjačnici, odnosno burzi, nalazite. Svakako se unaprijed informirajte podržava li mjenjačnica koju planirate koristiti neke od klasičnih valuta. Dobar dio popularnijih mjenjačnica podržava mijenjanje u klasične valute, kao i mogućnost isplate, premda neke od njih neće biti presretne ako se budete često isplaćivali, pogotovo one više fokusirane na mešetarenje, s mnogo podržanih kriptovaluta. U tom će vam slučaju neke čak i blokirati korisnički račun.

 

Ako u svojem walletu imam određenu količinu bitcoina, a burza na kojoj ih kupujem i prodajem propadne, što se s njima događa – jesam li ih izgubio ili su i dalje kod mene?

Ako kriptovalutu držite na walletu te mjenjačnice, onda ste ih nepovratno izgubili. Ako ste ih, pak, držali na softverskom walletu instaliranom na vaše računalo ili mobitel, ili na hardverskom ili cloud walletu, onda se ne morate zabrinjavati. Ako ne mislite svakodnevno mešetariti svojim kriptovalutama, najbolje ih je jednostavno povući s mjenjačnice na jedan od spomenutih tipova walleta.

 

Koliko me košta i kome plaćam za konverziju bitcoina u kune, primjerice?

S direktnom konverzijom iz bitcoina u kune zapravo se nikad nećete susresti na mjenjačnici. Neke od mjenjačnica možda će vam predočiti iznos u kunama, poput Coinbasea, ali to je samo figurativna pretvorba na temelju neke druge klasične valute, što ne znači da ćete zaista povući kune kao valutu na račun. Ako, primjerice, povlačite novac s mjenjačnice direktno na bankovni račun, mimo naknade za transakciju koju vam mjenjačnica fiksno naplaćuje (ona varira uglavnom od 1 do 4%, neke imaju i fiksne stope, ovisno o mjenjačnici), konverziju iz dolara ili eura u kune banka odrađuje prema kupovnom tečaju na vaš žiro ili tekući račun, bez dodatne naknade nakon primitka. Ako s mjenjačnice šaljete eure na vaš devizni račun, i ako se pošiljatelj nalazi unutar EU, trebali biste primiti puni iznos, bez ikakvih dodatnih naknada, zato što takva transakcija podliježe SEPA-i.

 

U slučaju da posumnjam u to kako me je netko prevario u nekoj transakciji – kome se mogu požaliti?

Na samim mjenjačnicama ne može vas nitko prevariti osim same mjenjačnice, ako ona propadne i vlasnici jednostavno nestanu te “pokupe” sav kapital. Takvih je slučajeva u prošlosti bilo (MtGox), zato treba pozorno odabrati mjenjačnicu s kojom ćete poslovati. Na sreću, s obzirom na to da smo se kriptovalutama počeli baviti prije čitavih osam godina, neke mjenjačnice danas imaju izgrađenu reputaciju i može im se vjerovati. Ako ipak bivate prevareni, eventualno bi vas mogla spasiti sudska tužba, uz pretpostavku da uspijete doći do odgovornih osoba – no to je već neka druga tema. Generalni problem u slučaju kriptovaluta, kada su prevare u pitanju, jest to što su korisnici anonimni, pa ako ne znate točan identitet osobe s kojom poslujete, zapravo teško možete “istjerati pravdu”. Koliko god da je anonimnost prednost kriptovaluta, toliko je i potencijalni problem u nekim drugim područjima.

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.12.2017 17:45 (Miro).
Moj PC  
2 1 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Bitcoin - pitanja i odgovori

Pool krece u beta fazu, i ostat ce u beti dok se ne rijese 2-3 bloka. Ja i nekoliko kolega smo prosli kroz aplha testiranje i nismo primjetili probleme tako da je sad na vama da se ukljucite u projekt i omogucite bitcoinima da zažive. Ako imate kakvih pitanja stranica ima i svoji forum tako da slobodno se raspišite a ja cu se  potrudit odgovorit sto prije. Fee ce za prvi blok iznosit 10% da bi mogao kupit domenu i jaci server, nakon prvog bloka cu ju smanjit na 2-3% (mozda i manje) ovisno o tome koliko cemo brzo rijesavat blokove. Pozdrav

http://46.4.148.165

Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina
offline
Bitcoin - pitanja i odgovori

Problem kod toga je što osoba sa prosječnim računalom jako sporo napreduje. Troši puno resursa i jednostavno treba dosta živaca i vremena, ali se isplati.

We are nothing but the stones to pave the way...
 
1 1 hvala 0
16 godina
neaktivan
offline
Re: Bitcoin - pitanja i odgovori

s prosijecnim racunalom da, to sporo napreduje pogotvo ako se minira sa procesorom onda se nikako ne isplati. Ali ako imas komp koji ti stoji u sobi ugasen i skuplja prasinu zasto nebis ga zaposlio nekako, isto tako ako ga koristis pa ti smeta da ti ga nesto usporava ti mozes postavit aplikaciju za miniranje da koristi samo 50% gpu-a ili manje tako da ti mozes nesmetano radit dalje

14 godina
neaktivan
offline
Bitcoin - pitanja i odgovori

Danas sam tu na bugu prvi put vidio za tu valutu.

Vidim da se može zaraditi preko toga.

Koristi tko to još ovdje na forumu?
Kakva su iskustva?

Mogu li se ti novci prebacit na račun u banci?

Ako se ne mogu što onda s tim novcem mogu kupit, a da je opipljivo?

Kakve konfiguracije računala su preporučene za to rudarenje?

Poruka je uređivana zadnji put uto 16.4.2013 16:19 (Gremlin144).
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
Re: Bitcoin - pitanja i odgovori
Gremlin144 kaže...

Danas sam tu na bugu prvi put vidio za tu valutu.

Vidim da se može zaraditi preko toga.

Koristi tko to još ovdje na forumu?
Kakva su iskustva?

Mogu li se ti novci prebacit na račun u banci?

Ako se ne mogu što onda s tim novcem mogu kupit, a da je opipljivo?

Kakve konfiguracije računala su preporučene za to rudarenje?

"Kopaš" tu valutu. I skupljaš te coine, 1 sad košta oko 80$, ali da skupiš jednog moraš neprestalno kopati 0-24sata. 

I valjda čak i do dva tjedna sad da dobiješ 1 coin. Ali s time da imaš grafu dobru. Po mogućnosti što jaču, i ATI kažu. 

 

S time da ti grafička radi na 99% cijelo vrijeme, i vuče struje fino.

I upitno je koliko komponente mogu to dugo sve izdržati.

A taj coin možeš prodati nekome tko to hoće kupiti, ima puno stranica za trejd.

Sve u svemu, frend i ja smo krenuli, i uvidjeli da nema to smisla. Jer dok rudariš možeš zaboraviti da ćeš normalno komp koristiti, i jako dobre dere internetsku vezu.

Đuro#2155,
14 godina
neaktivan
offline
Re: Bitcoin - pitanja i odgovori
Franjo15 kaže...
Gremlin144 kaže...

Danas sam tu na bugu prvi put vidio za tu valutu.

Vidim da se može zaraditi preko toga.

Koristi tko to još ovdje na forumu?
Kakva su iskustva?

Mogu li se ti novci prebacit na račun u banci?

Ako se ne mogu što onda s tim novcem mogu kupit, a da je opipljivo?

Kakve konfiguracije računala su preporučene za to rudarenje?

"Kopaš" tu valutu. I skupljaš te coine, 1 sad košta oko 80$, ali da skupiš jednog moraš neprestalno kopati 0-24sata. 

I valjda čak i do dva tjedna sad da dobiješ 1 coin. Ali s time da imaš grafu dobru. Po mogućnosti što jaču, i ATI kažu. 

 

S time da ti grafička radi na 99% cijelo vrijeme, i vuče struje fino.

I upitno je koliko komponente mogu to dugo sve izdržati.

A taj coin možeš prodati nekome tko to hoće kupiti, ima puno stranica za trejd.

Sve u svemu, frend i ja smo krenuli, i uvidjeli da nema to smisla. Jer dok rudariš možeš zaboraviti da ćeš normalno komp koristiti, i jako dobre dere internetsku vezu.

 lupaš bezveze,.rudarim-- bez pardona uz to-surfam po netu,klinac na netu na drugom kompu-žena na laptopu--nema uopče zagušenje mreže.. za manje od 24 sata-oko 0.03 coina sam  skemijal-pa sad izračunaj kolko možeš natuči mjesečno--xfx 7850 v pitanju grafa..trenutna cjena je 800kn za 1coin!

Nemamo mamića, nemamo suce, samo jedno Hajdučko srce!Što ga više lome to ga više volim!
14 godina
neaktivan
offline
Bitcoin - pitanja i odgovori

Ja kažem kako je kod mene bilo, dva laptopa spojedna, i ja sam radio ok na netu. Ali drugi korisnici ne. 

Imao sam tad od 4Mb/s vezu, sad imam 10, ali nisam probao nikako.

Ako ti kažeš da ti se isplati kopati, a imaš dobru pilu. I uz to da imaš mogućnost da će ti nešto riknuti i struja i isplativost.


Naravno, samo naprijed. Ja govorim svoja iskustva.  

Đuro#2155,
Moj PC  
0 1 hvala 0
12 godina
neaktivan
offline
Bitcoin - pitanja i odgovori

po meni realno ne isplati se.

ja sam malo iz ciste radoznalosti testirao

 

2x 7970 radeonke, svaka daje nesto iznad 500 mega hasha, u totalu oko 1.1G/hasha ako se dobro sjecam oznake.

No medjutim to znaci da obe rade ne 100% opterecenju, evntilatori urlaju, grije se sve ko luda da o struji ne govorim.

E sad koliko sam vidio za 1 bitcoin tako da se izrudari treba ihahaj.

Dok bi dosao do cijene koji bi isplatila makar potrosenu struju treba dosta rudarenja tj rada nonstop, a tek da bi otplatilo cijenu makar jedne graficke treba bog te pitaj koliko.

I recimo da se edsi u tom periodu da crkne jedna ili mozda i obe graficke sta onda?

Upadnes u minus nenormalan koji tek tad nema teorije da se otplati.

Tako da ako ne planiras sastaviti posebno mining farmu, staviti daleko  u neku sobicu da ih ne ucjes i da ti je struja skoro pa dzabe... tesko da se ispalti

To je barem po meni.

Volio bih da grijesim pa da mogu iskoristiti to sto imam ali do sada se tako nije pokazalo.

Jos sad sa ovim AISIC masinama gdje za cijenu jedne ove grficke koja pravi 500Mega hasha dobijes mining comp koji pravi 25 giga hasha....

tesko da se isplati ako ne planiras na to prelaziti posto takodje kao sto sam razumio mining je sve tezi i tezi kako vrijeme ide i uskoro se ni par mining compova za gpu nece isplatiti uopste nego tek farme aisic masina.

 

sto se mene tice.. pogledao radoznalosti radi, vidio o cemu se radi i uklonio.

Brze i vise zaradim radeci svoj posao na compu za 8 sati radnog vremena nego sto comp sam moze iskopati bit coina za mjesec dana. 

e sad ko hoce hljeba bez motike... heheh

Moj PC  
6 1 hvala 1
14 godina
neaktivan
offline
Re: Bitcoin - pitanja i odgovori
mirkoj kaže...

po meni realno ne isplati se.

ja sam malo iz ciste radoznalosti testirao

 

2x 7970 radeonke, svaka daje nesto iznad 500 mega hasha, u totalu oko 1.1G/hasha ako se dobro sjecam oznake.

No medjutim to znaci da obe rade ne 100% opterecenju, evntilatori urlaju, grije se sve ko luda da o struji ne govorim.

E sad koliko sam vidio za 1 bitcoin tako da se izrudari treba ihahaj.

Dok bi dosao do cijene koji bi isplatila makar potrosenu struju treba dosta rudarenja tj rada nonstop, a tek da bi otplatilo cijenu makar jedne graficke treba bog te pitaj koliko.

I recimo da se edsi u tom periodu da crkne jedna ili mozda i obe graficke sta onda?

Upadnes u minus nenormalan koji tek tad nema teorije da se otplati.

Tako da ako ne planiras sastaviti posebno mining farmu, staviti daleko  u neku sobicu da ih ne ucjes i da ti je struja skoro pa dzabe... tesko da se ispalti

To je barem po meni.

Volio bih da grijesim pa da mogu iskoristiti to sto imam ali do sada se tako nije pokazalo.

Jos sad sa ovim AISIC masinama gdje za cijenu jedne ove grficke koja pravi 500Mega hasha dobijes mining comp koji pravi 25 giga hasha....

tesko da se isplati ako ne planiras na to prelaziti posto takodje kao sto sam razumio mining je sve tezi i tezi kako vrijeme ide i uskoro se ni par mining compova za gpu nece isplatiti uopste nego tek farme aisic masina.

 

sto se mene tice.. pogledao radoznalosti radi, vidio o cemu se radi i uklonio.

Brze i vise zaradim radeci svoj posao na compu za 8 sati radnog vremena nego sto comp sam moze iskopati bit coina za mjesec dana. 

e sad ko hoce hljeba bez motike... heheh

 koji miner si koristil za multy gpu sistem?

Nemamo mamića, nemamo suce, samo jedno Hajdučko srce!Što ga više lome to ga više volim!
12 godina
neaktivan
offline
Bitcoin - pitanja i odgovori

Zanima me kako isplatiti zaradene bitcoine na pay pal ili na kreditnu karticu....koji je najbolji nacin?

 
0 1 hvala 0
12 godina
neaktivan
offline
Bitcoin - pitanja i odgovori

guiminer

 

prilincno jednostavno za nastimati, samo aktiiras dva workera svakom dodijelis drugu graficku posto detektuje obe it o je to.

takodje i na poolu treba nastimati naloge za oba workera naravno.

Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
protjeran
offline
Bitcoin - pitanja i odgovori

licno smatram da se bitcoin ne isplati ulagati u to.

 

kolega mi je uzeo da testira dve asus 7970 top edition grafike, kopaju mu dva novcica mjesecno...

 

tezina kopanja stalno raste, a sada dolaze masine koje su striktno napravljene da kopaju, i po dostupnim podacima kopat ce 30novcica mjesecno...

 

tako da obicni korisnik ispada iz price...

 

 

a da ne pricam o potrosnji struje, ipak grafike u full rade 24h...

 

sve u svemu, ko je od pocetak u prici uzet ce kes, ostali slabo...

 
5 0 hvala 0
12 godina
offline
Bitcoin - pitanja i odgovori

Jel ima netko da bi prodao bitcoinove?

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
offline
Re: Bitcoin - pitanja i odgovori
k1klop kaže...

Jel ima netko da bi prodao bitcoinove?

 

imam ja, javi mi se u pm. ako jos netko trazi javite se

11 godina
neaktivan
offline
Bitcoin - pitanja i odgovori

Imam HD 7870

 

Da li mi se isplati uopće pokušavati rudariti? Barem 1 bitcoin :D

http://crossfire-balkan.org/
Moj PC  
0 1 hvala 0
11 godina
neaktivan
offline
Re: Bitcoin - pitanja i odgovori
Hurki kaže...

Imam HD 7870

 

Da li mi se isplati uopće pokušavati rudariti? Barem 1 bitcoin :D

Itko?

http://crossfire-balkan.org/
12 godina
neaktivan
offline
Re: Bitcoin - pitanja i odgovori

ne isplati se nikako drugari batalite to.

evo vec na youtube imas imasinice koejsa potrosnjom struje od 30w kopaju 5 mega hash/sec.

Poredjenja radi dok sam malo to sve testirao iz radoznalosti sa dve radeonke 7970 islo je oko 1 mega hash /sec, obe grafike ana 100% i potrosnja struje citavog sistema compa. 

uglavnom batalite iskreno.

ako ko zaradi sa bitconimima to ce biti zbog toga sto im cijena varira nenormalno pa je jednom 30tak dolara po coniu drugi put bude i 200 i tako skakce pa ko ubode. 

ovi koji trguju sa njima ce mozda nesto i zaraditi ovi ostali koji kopaju samo su ludi sto trose svoje compove i struju sa nadom da ce isplatiti ulozeno ali to realno tesko.

 

iskreno radije naucite animaciju.. arhitekturu.. ma i kucanje maturskih radova ce vam brze i vise para donijeti nego da opremate comp za bitcoin mining :)

http://www.modsrigs.com/detail.aspx?BuildID=32977
12 godina
odjavljen
offline
Bitcoin - pitanja i odgovori

a koje programe koristite za mining,i koje su to specijalizirane farme,di ih ima narucit?

 
0 0 hvala 0
12 godina
odjavljen
offline
Bitcoin - pitanja i odgovori

neznam jel se isplati minat al bogami onome koje 2009 i 2010 uzeo po niskoj cijeni puno bitcoina danas moze postat milijunas,vrijednost skocila skoro pa duplo i probila zid od 460 dolara za jedan bitcoin,eto sad mi je zao stvarno sta nisam 2009 uzeo par

 
1 0 hvala 0
12 godina
offline
Bitcoin - pitanja i odgovori

Jel se isplati iznajmiti par servera po 5€ i ostaviti njih da rade ? 

https://www.youtube.com/user/crazypeopleteamcro
Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
odjavljen
offline
Bitcoin - pitanja i odgovori

moze li netko staviti onu stranicu gdje chatanjem dobijas bitcoine,bila je na bughru prije nekih mjesec i po dana al sad je nemogu nac nit sjetit se naziva

 
0 0 hvala 0
12 godina
offline
Bitcoin - pitanja i odgovori

Ne isplati se to više mineat, prošla baba s kolačima...

Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
neaktivan
offline
Bitcoin - pitanja i odgovori

Gledam ovo i svaki dan je sve više i više, samo raste i pitam se do kada će tako lol

 
0 0 hvala 0
12 godina
odjavljen
offline
Bitcoin - pitanja i odgovori

da vrijednost je sada 493$

 
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
Re: Bitcoin - pitanja i odgovori

Da li je iko kupovao bitcoin-e? Ima li gdje tutorial kako da ih kupim? Znam da je sad preskup, ali može se i dalje kupiti za 20$ koliko god da je coin-a.. A gledano statistički u budućnosti bi vrijednost mogla biti barem duplo veća nego sad, s obzirom da su tek sada počele da korite neke kompanije.

Poruka je uređivana zadnji put pet 29.11.2013 12:33 (cristaln).
12 godina
odjavljen
offline
Bitcoin - pitanja i odgovori
 
0 0 hvala 0
12 godina
offline
Bitcoin - pitanja i odgovori

https://dogewallet.com/

 

 

Tako je.
Dogecoin 

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
 
1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
offline
Bitcoin - pitanja i odgovori

Zaradite bitcoin svakog sata ako vec sjedite za kompjuterom zasto ne i zaraditi malo para nema nikakvih uplata nikakvih skriveni namjera sve sto trebate je registrovati se i svakog sata dobijate sansu za dobitak.

 

Mozete se prjaviti preko ovog linka: http://freebitco.in/?r=168892

Moj PC  
0 8 hvala 0
12 godina
neaktivan
offline
Re: Bitcoin - pitanja i odgovori

U biti ima web stranica sa kupnjom i ponudom bitcoina, ali dosta su nepouzdani vezano uz osobe koje prodaju. Probao sam ih par kontaktirati i nikad nisam dobio odgovor, tako da sam svoje prve bitcoine u biti kupio na ebay-u.

 

Iskustva sa rudarenjem su uglavnom loša, kompleksnost je visoka tako da se to uopće ne isplati raditi na kućnom računalu čak i ako imaš jaku konfiguraciju sa brzom grafičkom. A čak i kad platiš nekome tko ima mašinu za rudarenje (40 i više GH/s) i rudari za tebe obično si po sadašnjim cijenama bitcoina oko 50% u gubitku. Naravno, vrijednost bitcoina može narasti pa ćeš jednog dana biti u dobitku ;)

 

Ja se za sada držim Cloud Mininga pošto su tu troškovi mali i ne moram imati nikakvu opremu - na CEXu možeš zakupiti GH/s koliko si možeš priuštiti i onda si svaki dan pogledaš koliko si uprihodovao, a također s tim prihodom možeš zakupiti dodatne GH/s ili ako više ne želiš Cloud Minanti, prodaš GH/s koje si zakupio i vratiš svoje Bitcoine. Naravno, ne treba očekivati čuda, rudarenje je proces, a za zaradu treba biti strpljiv.

 

Poruka je uređivana zadnji put pet 27.12.2013 12:49 (zeko.ma77).
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Altcoins - Pitanja i odgovori
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice