Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU izdvojena tema

poruka: 5.886
|
čitano: 981.271
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU
cardadule kaže...
Legolasij kaže...
itomic009 kaže...
Legolasij kaže...
cardadule kaže...

Nisi rekao za koj novac ali 280x je trenutno najbolja kupovina do 350e..

jel ima netko iskustva sa crosfire-om mozda cak da idem na 2 ovakve moje ?

http://www.njuskalo.hr/graficke-kartice/sapphire-hd-6870-1gb-gddr5-vapor-x-stanje-10-10-nikad-clockana-oglas-9935082

kad je ovako jeftino ?

dali uopce moje napajanje moze to podrzat ?

dali moze uoce podrzat 280x ?

Može ti napajanje to držati ako ne ideš clockati CPU osim ono što ide do nekih 1.35V recimo dokle još potrošnja ne raste drastično.

cpu sam klokao ali nisam voltazu dirao mislim da cu ici na 280x samo neznam jos koji model

Ako imas vx 450w Crosair

ono daje na 12v grani 396w 36a (a planiras 280x da stavis unutra sa 8350 neces ni da ga upalis) a ako uspes da ga upalis ima da ti ide najkasnije nedelju dana..slabo je za tu konfiguraciju uzmi neko od 550-600w gledaj da ti na 12v ide preko 450w.

Na 6870 ima da te drzi.

Odakle vučeš te zaključke da mi je samo znati. PCI-E utor 75W + 75W PCi-E 6-pin + 150W PCI-E 8pin = 300W.

Dakle teoretsko ograničenje za samu karticu je oko 300W potrošnje, no to je nedostižna cifra.

Jedan VX 450W na 12V ima daleko više nego što komp s FX 8350 i 280X može trošiti pod punim opterečenjem.

Treba napomenuti da je VX u stanju davati i do skoro 100W više nego što je navedeno "na naljepnici" jer 450W je u stanju davati kada mu je učinkovitost >80%.

Ako bi / kadabbi potrošnja prošla tu cifru i otišla na npr 500W ono bi i dalje radilo bez problema, samo bi gubitci bili veći (iskoristivost <80%).

Twitter: @191x7
11 godina
neaktivan
Kako prepoznati da CPU bottlenecka GPU

{#} Zagricnu sam se kad sam procitao ovo.

1 Kod napajanja nema ni jedno ne DAJE 100w wise daje 5+- ali na 12v i samo se to gleda (dva ista napajnja npr. 750w jedno kosta 50e drugo kosta 150 jedno ima na 12v 745w i 160a drugo na 12v ima 450 i 70a ako ima i tliko){#} moras jos da ucis o struju.

2.Radeonke pa o svemu mi pricaj ali nemoj o njima (poslacu ti jedan link na pvt) pa odi citaj

3.Govorim ti iz licnog iskustva{#}

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.12.2013 4:14 (cardadule).
Moj PC  
0 4 hvala 0
17 godina

Očito nisi imao  Corsair vx450 pa neznaš o čemu pričaš.  Evo ti jedan kvalitetan review Link

Danas je tesko biti glup jer je konkurencija prevelika!!!
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Patrick_cro kaže...

Očito nisi imao  Corsair vx450 pa neznaš o čemu pričaš.  Evo ti jedan kvalitetan review Link

Ma jok ja neznam sta je to {#}

Imao sam Be qutet e7 do skora sada imam Dark power 10 skoro sam ga uzeo ocigledno ti  nista ne znaci kad ti kazem...

17 godina

Očito ti imas samo brojke koje mnozis a da nisi testirao to napajanje. Pitaj npr Wolverina i vidjet ces da to napajanje moze dati bez problema i više od 450w bez problema.

Evo kada se več kurč... ja imam ovo ako ti šta znači Link.

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.12.2013 4:32 (Patrick_cro).
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Ljudi da se ne svdjamo za dzabe

Ja sam pre 2-3 meseca na 5850 i fx 4100 probao sam ga na 4,5ghz gasio me

Napajnje mu je bilo Be qutet e7 54a na 3x12v  gura 360w na 12v znaci vrh i dan danas mi nije jasno koliko je grafa mogala da povuce moza glupi klok da ga b***

Decko hoce 280x i 8350 na 396w 125+250(300) pa je zna neko matzematiku{#}

Ti kad stavljas graficku gledas koliko ti daje na 12v koliko je njegova startna snaga u prevodu toliko daje

Ako to nekom nije jasno neznam kako da mu crtam

Edit: Ako je owo http://www.google.de/imgres?sa=X&rlz=1C2GTPM_enDE558DE558&biw=1600&bih=798&tbm=isch&tbnid=HaV2wS_iiKTNIM:&imgrefurl=http://www.legitreviews.com/corsair-vx450w-power-supply-review_544/2&docid=AfzwPsdY57TQLM&imgurl=http://www.legitreviews.com/images/reviews/544/corsair_vx450_psu_5.jpg&w=550&h=352&ei=q1KdUryDF47EswaKvoGgCA&zoom=1&iact=rc&dur=297&page=1&tbnh=136&tbnw=212&start=0&ndsp=32&ved=1t:429,r:8,s:0,i:109&tx=97&ty=114

Sanse nema da gura 280x ni da ga upali nema

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.12.2013 4:42 (cardadule).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Radit če bez problema na tom Vx450. Dok sam kod sebe testirao sistem koji sada imam u full loadu nije trošilo ni 300w tako da nema šanse da mu Vx450w ne radi s tim. To jest staro napajanje ali komponente unutra su odlične i daje i više od 450w ako treba. Kupi wat meter pa čes se iznenaditi koliko ti kompjuter troši.

Još jednom ti kažem testiraj pa onda reci da ne može jer ovo su samo tvoja zbranjanja.

Evo ti malo ovo pa pročitaj:

http://www.hardwaresecrets.com/article/Corsair-VX450W-Power-Supply-Review/540/8

stranica 8

Evo slika da ne moraš tražiti

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.12.2013 4:55 (Patrick_cro).
11 godina
neaktivan
Patrick_cro kaže...

Radit če bez problema na tom Vx450. Dok sam kod sebe testirao sistem koji sada imam u full loadu nije trošilo ni 300w tako da nema šanse da mu Vx450w ne radi s tim. To jest staro napajanje ali komponente unutra su odlične i daje i više od 450w ako treba. Kupi wat meter pa čes se iznenaditi koliko ti kompjuter troši.

Ma sad me boli koliko trosi od ranije je povuci potegni (a to cu bas da uzmem prvom prilikom cim ga vidim eto bas iz radoznalosti)

Eto ako hoce neka proba pa da vidimo {#}

13 godina
protjeran
Stavljati fx-a u kombinaciji s 280x(koja trosi prek 200w) s napajanjem od 450w po meni je li la:-), budimo iskreni niti jedan ozbiljniji forumas da si ide slagat novu konfu to nebi napravio! No napajanje je vec tu pa nek proba na stocku bi mu trebalo raditi sve ok kad se izracuna!lp
||| Core™ inside ||| ;http://battlelog.battlefield.com/bf4/user/SoldierStippy/ ; http://nl.xfire.com/profile/2fu2l/
13 godina
neaktivan

sve u svemu ako i napajanje crkne dali mi povlaci grafu ili ce samo napajanje otici, gledam jos uvjek izmedu 280x ili 7970

proc radi vec na 4.5 ghz sa stock voltazom?

inace mi je zao sto nisam uzeo 550 w to napajanje onda kad sam kupovao samo 100 kn gore :( i nebi imao problema :)

Pero
Poruka je uređivana zadnji put uto 3.12.2013 8:56 (Legolasij).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
Legolasij kaže...

sve u svemu ako i napajanje crkne dali mi povlaci grafu ili ce samo napajanje otici, gledam jos uvjek izmedu 280x ili 7970

inace mi je zao sto nisam uzeo 550 w to napajanje onda kad sam kupovao samo 100 kn gore :( i nebi imao problema :)

Pojasni malo podboldano!?

AUDIOFIL
14 godina

Neće krepat ništ nego će ti se komp gasit. Kažeš stok voltaža i 4.5Ghz ?? Zanimljivo {#}.

13 godina
neaktivan
itomic009 kaže...

Neće krepat ništ nego će ti se komp gasit. Kažeš stok voltaža i 4.5Ghz ?? Zanimljivo {#}.

http://www.bug.hr/forum/topic/overclocking/overclocking-amd-procesora-dualtriplequadfx/37917.aspx?page=161

evo tu nadi imam testove pokazane ako nevjerujes

Pero
13 godina
neaktivan
volegradele kaže...
Legolasij kaže...

Pojasni malo podboldano!?

klokao sam proc na 4.5 ghz na stoc voltazi i radi normalno testirao sam ga i sve nekuzim di je problem ?

Pero
13 godina
protjeran
@Itomic009; covjek valjda misli pod stock da nista nije dirao u biosu pod naponom!
||| Core™ inside ||| ;http://battlelog.battlefield.com/bf4/user/SoldierStippy/ ; http://nl.xfire.com/profile/2fu2l/
12 godina
neaktivan
191x7 kaže... 

Odakle vučeš te zaključke da mi je samo znati. PCI-E utor 75W + 75W PCi-E 6-pin + 150W PCI-E 8pin = 300W.

Dakle teoretsko ograničenje za samu karticu je oko 300W potrošnje, no to je nedostižna cifra.

Jedan VX 450W na 12V ima daleko više nego što komp s FX 8350 i 280X može trošiti pod punim opterečenjem.

Treba napomenuti da je VX u stanju davati i do skoro 100W više nego što je navedeno "na naljepnici" jer 450W je u stanju davati kada mu je učinkovitost >80%.

Ako bi / kadabbi potrošnja prošla tu cifru i otišla na npr 500W ono bi i dalje radilo bez problema, samo bi gubitci bili veći (iskoristivost <80%).

Konektori na grafičkim karticama su teoretski ograničeni, ali nitko ne brani korisniku da povuče npr. 200-250W sa 8-pinskog konektora (ukoliko zna što radi). 

Štoviše, osobno sam znao vući i više prilikom testiranja pojedinih napajanja, jer su npr. proizvođači nalijepili brojku od 600+W, a s druge strane, dali samo jedan ili dva PCIe konektora  {#}

Sasvim je drugi par rukava što će se taj kabel i konektor nešto više zagrijavati nego inače.

Potrošnja svakog računala treba biti prije svega definirana uvjetima u kojima je testirano npr. (karikiram)

- 8350 OC @4.8GHz @1.45V
- 280X OC @1220/1875MHz @1.25V
- test: Prime95 + Furmark

ili npr.

- 8350 (stock)
- 280X (stock)

- test: CoD MP

Iako se radi o istoj konfiguraciji, razlika u potrošnji je, složit ćete se ... nebo i zemlja.

cardadule kaže...

{#} Zagricnu sam se kad sam procitao ovo.

1 Kod napajanja nema ni jedno ne DAJE 100w wise daje 5+- ali na 12v i samo se to gleda (dva ista napajnja npr. 750w jedno kosta 50e drugo kosta 150 jedno ima na 12v 745w i 160a drugo na 12v ima 450 i 70a ako ima i tliko){#} moras jos da ucis o struju.

Iznenadio bi se  {#}

Patrick_cro kaže...

...

Evo kada se več kurč... ja imam ovo ako ti šta znači Link.

Da nije to možda onaj primjerak sa PcE ? 

{#}{#}{#}

cardadule kaže...

Ljudi da se ne svdjamo za dzabe

Ja sam pre 2-3 meseca na 5850 i fx 4100 probao sam ga na 4,5ghz gasio me

Napajnje mu je bilo Be qutet e7 54a na 3x12v  gura 360w na 12v znaci vrh i dan danas mi nije jasno koliko je grafa mogala da povuce moza glupi klok da ga b***

Struja na pojedinim railovima se ne zbraja. Znači taj 400W E7 BeQuiet ima railove 12V1/12V2/12V3 na kojima je pojedinačno moguće izvući 18A, ali zajedno je moguće izvući maksimalnih 360W tj. 360W/12V = 30A na svim railovima istovremeno.

Ovo je osjetno manje od VX450 koji je Seasonicovo napajanje, koje (provjereno) može davati i do 40A, te je ipak bolje kvalitete od E7 kojeg proizvodi FSP (a.k.a. Fortron).

Legolasij kaže...

Neće se tako nešto desiti, dok god se ta konfa koristi u granicama normale - znači ozbiljniji OC (uz osjetno podizanje napona), te testiranja sa Prime95 i Furmarkom zaboravi na toj konfiguraciji (iz sigurnosnih razloga).

Usput, imao sam taj 550W model (VX550) ... stvarno je životinja od napajanja. Ljudi su znali benchati sa po 3 grafe istovremeno - isključivo koristeći taj 550W model, koji je ustvari bio minimalno redizajniran Thermaltakeov 700+W model  {#}

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.12.2013 12:04 (dh41400).
11 godina
neaktivan

Ocigledno nekima nemoze da se dokaze..

Da kata koja 300w i fx koji 125w prebaci peak moze da gura napajanje od 396w{#}

Ako uspe da upali ps pri prvom pokretanje igre ili nekog testa ode sve dodjavola.

Ocigledno ovi sto ubacuju 700,750w su menotoli.

Moj PC  
0 6 hvala 0
17 godina

Ti si jedini kojemu se neda objasniti jer misliš da si u pravu a nisi. I dalje stojim iza toga da če bez problema raditi sa tim napajanjem. Normalno da neće s tim napajanjem overclockirati jer ipak je fx ogroman potrošač dok se overclockira, ali u normalnom radu če mu raditi bez problema.

Moj PC  
3 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

voltazu nemislim dizat nikao nisam nikad radio niti necu ovako je dovoljno grafu bi kupio i digao radni tak onoliko koliko moze na njenoj stock voltazi ili kako to vec ide dosad sam tako radio i islo je.

moja 6870 radi na 950/1150 nikad problema, isto procesor prije ovoga phenom x2 555 odkljucane 2 jezgre i tak dignut na 3.6 stabilno radio, kazu ako dizes voltazu da je opasno da moze izgoriti nesto itd. nisam maher za to tako da nediram koristim racunalo iskljucivo za gaming, surfanje i filmove neradim nikakve zahtjevnije biznis stavari na njemu .

sve u svemu probat cu ovako a ako nece ici morat cu novo napajanje ili mozda nadem neko rabljeno vx550w

Pero
Moj PC  
1 1 hvala 0
13 godina
neaktivan

samo za kolegu cardadule cu probat kad kupim na ovom napajanju i poslat par slika da i to rijesimo :) ;)

Pero
Moj PC  
3 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Legolasij kaže...

samo za kolegu cardadule cu probat kad kupim na ovom napajanju i poslat par slika da i to rijesimo :) ;)

Sto se mene tice nemoj da probas da bi mi dokazao jer ce ti otici sve u k*** cim pokrenes neku igru...

Crosa jesu kvalitena napajnja ali 394w na 12v i kartom koja ide oko 300w pored 8350 da omaknes na ful to je ludost {#} NE RADI TO

@Legolasilj-poslacu ti na pvt link dva sajta (da nebih dobio ovde opomenu) uclani se pitaj-sajtovi se bave iskljucivo tom (PS) tematikom!

Poruka je uređivana zadnji put uto 3.12.2013 19:55 (cardadule).
13 godina
neaktivan
cardadule kaže...
Legolasij kaže...

Sto se mene tice nemoj da probas da bi mi dokazao jer ce ti otici sve u k*** cim pokrenes neku igru...

Crosa jesu kvalitena napajnja ali 394w na 12v i kartom koja ide oko 300w pored 8350 da omaknes na ful to je ludost {#} NE RADI TO

@Legolasilj-poslacu ti na pvt link dva sajta (da nebih dobio ovde opomenu) uclani se pitaj-sajtovi se bave iskljucivo tom (PS) tematikom!

Moj bratić i ja smo jučer probali na Corsair CX 400 stavit FX 8320 i HD7950 (oboje stock, bez oc-a) i radi bez problema, jučer je igrao cca sat vremena AC Black Flag pa kasnije malo BF3 i nije se ugasio komp.

Napajanje je na dodir malo toplije i čuje se malo ventilator, ali mi ne djeluje ništa strašno.

Danas neznam jel što igrao.

Planirao je uzet odmah XFX550W al mu je ponestalo love pa će ga kupit za desetak dana kad skupi lovu tako da za to vrijeme će komp radit na CX-u.

14 godina

VX 450 je dovoljan za FX 8320/8350 i R9 280X, bez ikakvoga pogovora.

iclock2much

1 2 hvala 0
11 godina
neaktivan
zoharbizo kaže...

VX 450 je dovoljan za FX 8320/8350 i R9 280X, bez ikakvoga pogovora.

{#} A dali je ovo napajanje dovoljno http://www.bequiet.com/de/powersupply/38

Ako nije da mi kazes zasto nije bas me interesuje

Poruka je uređivana zadnji put sri 4.12.2013 0:39 (cardadule).
15 godina
protjeran
@zoharbizo
je za normalno koristenje bez pretjeranog overclock-a.
Jaci overclock i prime + furmark bi ga mogli ugasit..
14 godina
neaktivan
191x7 kaže...

Primjer toga je npr kombinacija jedne moderne grafičke kartice (recimo 1000 Kn) i dvojezgrenog procesora starog nekoliko generacija. Događa se to da se u kombinaciji s tim procesorom s tom grafičkom ima jednake performanse kao s npr karticom od 600 Kn. I onda se uzme jači procesor koji može "iskoristiti" tu grafičku od 1000 Kn te ta kombinacija ima recimo duplo veće performanse nego taj novi procesor i grafička od 600 Kn, da taj novi procesor i grafa od 600 Kn imaju tek neprimjetno bolje performanse nego stari procesor i grafička od 600 Kn. To je sindrom procesorskog bottlenecka -> slabiji procesor može iskoristiti slabiju karticu u potpunosti jednako kao i neki jači procesor (stoga taj jači procesor s tom karticom ima tek malo bolje performanse nego slabiji proc s tom grafom - sam procesor je jači), no jaču karticu ne može (jer je preslab).

Ovo ne kužim, btw znam da je stari post. Možeš mi malo pojasniti? Jer imam intel i3 prve generacije i imao sam na njega grafu od 700 kn, koju god nakon na isti sam stavio grafu od 1000 kn. I naravno imam bolje performasne,

igram na većim detaljima nego što sam prije mogao. Znaći ipak nije da ju ne iskoristi?

13 godina
protjeran
Brian kaže...
191x7 kaže...

Primjer toga je npr kombinacija jedne moderne grafičke kartice (recimo 1000 Kn) i dvojezgrenog procesora starog nekoliko generacija. Događa se to da se u kombinaciji s tim procesorom s tom grafičkom ima jednake performanse kao s npr karticom od 600 Kn. I onda se uzme jači procesor koji može "iskoristiti" tu grafičku od 1000 Kn te ta kombinacija ima recimo duplo veće performanse nego taj novi procesor i grafička od 600 Kn, da taj novi procesor i grafa od 600 Kn imaju tek neprimjetno bolje performanse nego stari procesor i grafička od 600 Kn. To je sindrom procesorskog bottlenecka -> slabiji procesor može iskoristiti slabiju karticu u potpunosti jednako kao i neki jači procesor (stoga taj jači procesor s tom karticom ima tek malo bolje performanse nego slabiji proc s tom grafom - sam procesor je jači), no jaču karticu ne može (jer je preslab).

Ovo ne kužim, btw znam da je stari post. Možeš mi malo pojasniti? Jer imam intel i3 prve generacije i imao sam na njega grafu od 700 kn, koju god nakon na isti sam stavio grafu od 1000 kn. I naravno imam bolje performasne,

igram na većim detaljima nego što sam prije mogao. Znaći ipak nije da ju ne iskoristi?

Moras biti tocan koji i3 dual ili onaj s ht-om, i koja tocno generacija gpu-a nije to bas tako kak si ti zamislio...{#} LP

14 godina
neaktivan

Intel i3 530 lga1156.

Na primjer TDU2 sam mogao max na medium sa grafom od 700 kn. God dana nakon sam kupio grafu od 1000 kn i bez problema ide na high.

14 godina
ansha kaže...
@zoharbizo
je za normalno koristenje bez pretjeranog overclock-a.
Jaci overclock i prime + furmark bi ga mogli ugasit..

Slazem se, FX na 4.2 GHZ sa fiksiranim naponom od 1.3V i 280X bez problema, pa i jos malo clockani.

Prevelik OC i igranje sa naponima preko 1.35V za CPU i GPU na 1200/1700+ bi ga ugasili u toj opciji.

iclock2much
Poruka je uređivana zadnji put sri 4.12.2013 10:35 (zoharbizo).
14 godina
neaktivan

Jel moguce da i5 2500k moze bottleneckat grafu tipa 7970?

Moj PC  
0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice