Alternative za Canon PowerShot SX240 HS

poruka: 13
|
čitano: 8.679
|
moderatori: DrNasty, XXX-Man, vincimus, pirat
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Zanima me fotoaparat "opšte prakse" - malo arhitekture na putovanjima, po neki portret i da nije katastrofalan pri slabom svetlu (tj većoj ISO osetljivosti). Zapao mi je za oko aparat iz naslova zbog, na papiru, zaista sjajnih karakteristika. Pregledao sam ovu galeriju slika napravljenih njime i generalno sam zadovoljan, no, koliko god da impresionira pri ISO 1600, pa čak i 3200, toliko čak ni fotografije snimljene pri ISO100 ili 200 nisu lišene određenog šuma (preagresivno interno izoštravanje?!).

Elem, ima li nešto slično (širok opseg zuma, upotrebljiv barem ISO1600), a bolje za približne pare, ili ja za te pare izmišljam mane gde ih nema (i grize me što za manje pare pre nekoliko meseci nisam uzeo jednog fenomenalnog polovnjaka)?

Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
protjeran

evo nedavno uzeo sx160is opcenito sam zadovoljan sto sam dobio za 1200kn!(osim nocnih snimaka poprilican šum cim stavim iso prek 200, i slab blic) no stari canon koji imam takoder tada top model iz serije PowerShot a710is(2000kn) ga šisa poprilicno po opcoj kvaliteti, pogotovo pri slabijem osvijetljenju! no vecina đepnih digitalaca ima taj problem tako da ih dijele zapravo samo nijanse...tako da alternative bas i nemas osim kupnjom nekog kvalitetnog dslr-a...LP

||| Intel Core™ i7 inside |||
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Re: Alternative za Canon PowerShot SX240 HS
Ivan(4) kaže...

Zanima me fotoaparat "opšte prakse" - malo arhitekture na putovanjima, po neki portret i da nije katastrofalan pri slabom svetlu (tj većoj ISO osetljivosti). Zapao mi je za oko aparat iz naslova zbog, na papiru, zaista sjajnih karakteristika. Pregledao sam ovu galeriju slika napravljenih njime i generalno sam zadovoljan, no, koliko god da impresionira pri ISO 1600, pa čak i 3200, toliko čak ni fotografije snimljene pri ISO100 ili 200 nisu lišene određenog šuma (preagresivno interno izoštravanje?!).

Elem, ima li nešto slično (širok opseg zuma, upotrebljiv barem ISO1600), a bolje za približne pare, ili ja za te pare izmišljam mane gde ih nema (i grize me što za manje pare pre nekoliko meseci nisam uzeo jednog fenomenalnog polovnjaka)?

A čuj bolji fotič za te pare ne moš nač to sigurno,Nevinašce vezano za kvalitetu fotki tu nema problema a trenutna cijena tog modela u našim dučanima je 1150kn.No Canon PowerShot SX240 HS ima jednu manu, nekome če ta mana u praksi smetati to sigurno no nekom drugom korisniku to je potpuno nebitno.Sve ovisi o samom korisniku i kolko je nekome u praksi bitno video snimanje, uglavnom problem je vezan za zvuk sa ugrađenog mikrofona.Da ne pišem opet isto jel, eto ti dolnji drugi link tam je sve več prije spomenuto i to je to.Cool

http://www.protis.hr/products/details/digitalni-fotoaparat-canon-powershot-sx240-hs-121m-20x-silver/63558

http://www.bug.hr/forum/topic/digitalni-fotoaparati/digitalni-fotoaparat-do-2000-kn/183915.aspx?page=1&jumpto=3570355&sort=asc&view=flat

http://dambek.minus.com/mjf1iISZq
17 godina

Hvala, Rambox, nisam bio svestan toga. Zanimljivo mi je da sam na YT našao klipove na kojima je ovaj problem izražen u veoma maloj meri, kao recimo ovde

i one gde baš deluje katastrofalno - ovde
Šta od ta dva da očekujem, ili je u pitanju ista stvar, samo je razlika nastala zbog toga što je drugi sniman u gotovo potpunoj tišini?

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.8.2013 10:36 (Ivan(4)).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Dupli post, ali vidim da sam se zeznuo kad sam gledao cene, tako da ću morati sam da predložim alternativu. Dakle, ovde kod mene su cene nešto više i opcije su:

• SX260 HS za 193€
  • SX230 HS za 157€

Koliko sam primetio, kvalitet fotografija je gotovo isti i takoreći jedina razlika je opseg zuma, 28-392mm za slabiji i 25-500mm za jači model, pri čemu me više interesuje širokougaoni kraj (to je oko 15% širi kadar?). Hmm...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Ivan(4) kaže...

Hvala, Rambox, nisam bio svestan toga. Zanimljivo mi je da sam na YT našao klipove na kojima je ovaj problem izražen u veoma maloj meri, kao recimo ovde

i one gde baš deluje katastrofalno - ovde
Šta od ta dva da očekujem, ili je u pitanju ista stvar, samo je razlika nastala zbog toga što je drugi sniman u gotovo potpunoj tišini?

To šta ti čuješ na ta dva videa,Nevinašce to je samo zvuk motora od Zoom mehanizma to nije ta specifična mana koju ima ta serija fotiča.Ovaj zvuk motora kod zumiranja, to moš nač na puno fotiča raznih proizvođača negdje se čuje više a negdje manje.To u praksi zapravo nije veliki problem, osim ako baš nije jako izraženo onda imaš taj šum kad se zumira jel pa se onda čuja taj specifičan zvuk kod zumiranja zbog mehaničkih smetnji normalno.Cool

Ivan(4) kaže...

Dupli post, ali vidim da sam se zeznuo kad sam gledao cene, tako da ću morati sam da predložim alternativu. Dakle, ovde kod mene su cene nešto više i opcije su:

• SX260 HS za 193€
  • SX230 HS za 157€

Koliko sam primetio, kvalitet fotografija je gotovo isti i takoreći jedina razlika je opseg zuma, 28-392mm za slabiji i 25-500mm za jači model, pri čemu me više interesuje širokougaoni kraj (to je oko 15% širi kadar?). Hmm...

Kaj se tiče kvalitete slike jel, stari SX230 vs SX240 vs SX260 u međusobnoj usporedbi oni daju identičnu kvalitetu slike.Izgleda da nisi pažljivo čital sve kaj sam linkal, SX260 ima tu istu manu ovisi od uređaja do uređaja kao SX240 to su ubiti identični uređaji osim šta SX260 ima GPS modul.Kad se radi o tom problemu s mikrofonom kod SX240SX260, to se u praksi na engleskom zove high pitched electronic sounding noise.

To je ta mana koju sam ja spomenul,Nevinašce  to pištanje zvuči vrlo iritantno bez greške i odma se primjeti itekak to je nemoguče ne zamjetit na video koji je snimljen s bilo SX240 ili SX260.Eto ti dole dva videa a drugi je moj, dok sam još imal kod sebe SX240HS tako to izgleda u praksi.Dobro poslušaj to neugodno pištanje u pozadini, tu se ne radi o mehaničkim smetnjama več su u pitanju neke elektronske smetnje samog fotiča koje onda stvaraju probleme ugrađenom mikrofonu i eto pištanja.Na kraju šta moš ništa fotič je išel na reklamaciju, no zapravo nikakava korist od toga pročitaj pred kraj dolnjeg posta.Cool

http://www.bug.hr/forum/topic/digitalni-fotoaparati/digitalni-fotoaparat-do-2000-kn/183915.aspx?page=0&jumpto=3567101&sort=asc&view=flat

17 godina

U pravu si, nisam pažljivo pročitao post koji si linkovao.  {#}  Hvala na dodatnom objašnjenju.  Navodno je problem ograničen na određene serije (što objašnjava njegovo odsustvo u klipovima koje sam ranije video). K vragu, zaista mi se sviđa kakve fotografije prave, a nije da mi se svaki video koji snimim provlači kroz neki program za obradu samo da bih na audio zapis stavio filter koji će da blokira određeni opseg. Ne znam ni koji program bi to podržao. Jedino da mi daju da isprobam primerak.

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.8.2013 17:10 (Ivan(4)).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Ivan(4) kaže...

U pravu si, nisam pažljivo pročitao post koji si linkovao. {#}  Hvala na dodatnom objašnjenju.  Navodno je problem ograničen na određene serije (što objašnjava njegovo odsustvo u klipovima koje sam ranije video). K vragu, zaista mi se sviđa kakve fotografije prave, a nije da mi se svaki video koji snimim provlači kroz neki program za obradu samo da bih na audio zapis stavio filter koji će da blokira određeni opseg. Ne znam ni koji program bi to podržao. Jedino da mi daju da isprobam primerak.

Tako to ide da ovisi od serije do serije,Nevinašce no opčenito SX240/SX260 imaju problema s mikrofonima ništa drugo se ne može zaključit.Moš isprobat u dučanu da ako ti daju, samo moraš imat svoju SD karticu normalno pa snimiš kratki video za pokus.Onda preko fotiča pojačaš zvuk na najače, tako da se čuje bolje to pištanje pa ako se ne čuje onda ga kupiš. No ako doma ipak ne valja i čuje se pištanje na videu, onda vratiš proizvod nazad i reklamiraš ga pa kad ti daju drugi ako ima isti problem onda tražiš povrat love na što imaš i pravo normalno i rješen problem.Nije da oni u Canon ne znaju za taj problem, znaju itekak i to priznaju pod reklamaciju pa dobiš novi uređaj ali šta to vrjedi ako i on ima isti problem jel.{#}

Dakle probaj riskirat sa SX240HS, pa vidi šta češ dobit ne moš ništa izgubit s obzirom na pravila kupnje i povrata love kod reklamacije.Druga opcija je da negdje nađeš stariji model SX230HS, ako ga još imaju on nema nikakvih problema s mikrofonom.Treča Canon opcija baš i nije isti cjenovni rang jel, no novi SX270HS/SX280HS nemaju nikakvih problema s mikrofonom to je Canon sad odradil kak spada na ovim novim modelima

Cijena tog novog SX270HS če pomalo past to sigurno, kvaliteta fotki na njemu bi trebala bit još trunku bolja(manje šuma) jer on koristi najnoviji Canon DIGIC6 procesor.Taj novi procesor je največa novost jel, uz još ostale sitnice ili novosti sad ta nova serija fotiča snima video u MP4 formatu pa više neče bit takvih velikih video datoteka.Canon SX220/SX230/SX240/SX260 snimaju video u MOV formatu, i tu je Bitrate ogroman recimo tokom snimanja 1080p videa bitrate je čak 38mbps i onda dobiš vrlo veliku video datoteku. Kad snimaš neki 720p video bitrate iznosi 24mbps, a to je itekak puno za jedan takav video no kaj moš ništa takve su postavke kod MOV video formata na večini današnjih Canon modela.

Inače gotovo svi Canon noviji modeli fotiča, koji koriste njihov malo stariji DIGIC4 ili noviji DIGIC5 procesor snimaju video u MOV video formatu.Uglavnom smisli šta češ napravit na kraju, samo bez žurbe jer novci ne budu strunuli sigurno.Ako ne izabereš neki Canon onda odaberi neki drugi fotič, ali imaj u vidu ovo kaj sam dole spomenul vezano za baterije i punjače jer večina proizvođača fotiča je prilično škrta s opremom koju daje u paketu s nekim modelom fotiča.Cool

http://www.bug.hr/forum/topic/digitalni-fotoaparati/pomozite-izabrati-fotoaparat/182755.aspx?page=0&jumpto=3541105&sort=asc&view=flat

17 godina

Hvala još jednom na stvarno iscrpnom odgovoru.  {#}

Uistinu, malo mi se žuri s kupovinom jer za 12 dana putujem u Pariz, pa bih hteo da ga lepo uslikam. Trenutno imam Canon A590 IS i on me je u prošlosti dosta dobro služio, ali kod arhitekture njegovih 35mm početne (ekvivalentne) žižne daljine često nije dovoljno, a problem je i šum kada treba slikati u nekom mračnijem enterijeru (tipa neke katedrale).

Najverovatnije ću probati sa SX240 ili 260 (ne zanima me toliko GPS, koji navodno značajno dodatno crpi bateriju, ali oba modela ovde koštaju isto, 260 čak mrvu jeftinije tamo gde sam ga našao). Ti znaš bolje od mene, no, koliko sam video, uz njih se dobija punjač, a već sam pogledao i ima i pristupačnih kompatibilnih baterija (oko 15€ za 1000mAh). SX270 deluje primamljivo, ali je punih 80€ skuplji, što nije malo u ovom cenovnom razredu.

Poruka je uređivana zadnji put čet 29.8.2013 20:00 (Ivan(4)).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Ivan(4) kaže...

Hvala još jednom na stvarno iscrpnom odgovoru. {#}

Uistinu, malo mi se žuri s kupovinom jer za 12 dana putujem u Pariz, pa bih hteo da ga lepo uslikam. Trenutno imam Canon A590 IS i on me je u prošlosti dosta dobro služio, ali kod arhitekture njegovih 35mm početne (ekvivalentne) žižne daljine često nije dovoljno, a problem je i šum kada treba slikati u nekom mračnijem enterijeru (tipa neke katedrale).

Najverovatnije ću probati sa SX240 ili 260 (ne zanima me toliko GPS, koji navodno značajno dodatno crpi bateriju, ali oba modela ovde koštaju isto, 260 čak mrvu jeftinije tamo gde sam ga našao). Ti znaš bolje od mene, no, koliko sam video, uz njih se dobija punjač, a već sam pogledao i ima i pristupačnih kompatibilnih baterija (oko 15€ za 1000mAh). SX270 deluje primamljivo, ali je punih 80€ skuplji, što nije malo u ovom cenovnom razredu.

Pa taj stari Canon je još uvjek dobar,Nevinašce to je osjetno bolji fotič od velike večine današnjih jeftikanera pa i nekih fotiča za recimo 900kn itd. U praksi je 8Megapixela sasvim dost, a taj stari Canon ima i Optičku stabilizaciju slike i da tjeraju ga obične dvije AA baterije. Dakle četri komada Sanyo Eneloop i fotkaj kolko hočeš, e sad kaj se tiče videa to je druga priča normalno. Taj stari Canon ima samo VGA video sa 20fps, no ništa čudno ipak je to model sa početka 2008 godine.

Vezano za ove Canon HS modele, dole na linku u tom postu imaš video gdje tip objašnjava kako to kod njih izgleda postavke podešenja itd.Tu još imaš onako usput neke upute, koje sam spomenul glede lakšeg korištenja samog fotiča na kompu i to je to.{#}

http://www.bug.hr/forum/topic/digitalni-fotoaparati/digitalni-fotoaparat-do-2000-kn/183915.aspx?page=1&jumpto=3571161&sort=asc&view=flat

17 godina

Rambox, samo da se javim da je SX260 HS kupljen i da sam imao sreće sa mikrofonom. Sad ću lepo da proučim taj video, ali za početak sam jako zadovoljan činjenicom da u automatskom režimu aparat, sa jako dobrim rezultatima, radije bira ISO800 nego blic, kao i oštrinom i detaljnošću video zapisa, čak i na "svega" 720p.

Tebi još jednom hvala na zaista velikom trudu i vremenu uloženom u ovu temu.  {#}

EDIT: Sutra nabavljam dodatne sitnice: drugu bateriju, neku lepu karticu i mali stativ. I živo me zanima kako u praksi funkcioniše i-Contrast, znam da nije pravi HDR, ali sam tu i tamo viđao vrlo pristojne rezultate.

Poruka je uređivana zadnji put pet 30.8.2013 23:44 (Ivan(4)).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Ivan(4) kaže...

Rambox, samo da se javim da je SX260 HS kupljen i da sam imao sreće sa mikrofonom. Sad ću lepo da proučim taj video, ali za početak sam jako zadovoljan činjenicom da u automatskom režimu aparat, sa jako dobrim rezultatima, radije bira ISO800 nego blic, kao i oštrinom i detaljnošću video zapisa, čak i na "svega" 720p.

Tebi još jednom hvala na zaista velikom trudu i vremenu uloženom u ovu temu. {#}

EDIT: Sutra nabavljam dodatne sitnice: drugu bateriju, neku lepu karticu i mali stativ. I živo me zanima kako u praksi funkcioniše i-Contrast, znam da nije pravi HDR, ali sam tu i tamo viđao vrlo pristojne rezultate.

Onda ok da pogodio si dobar model ili seriju,Izlanuo se pa eto srečom nemaš problema s mikrofonom i onda sve štima.Nadam se da si odma ugasil GPS, jer to vrlo brzo potroši ionako ne baš jaku bateriju. Normalno da bez minimalno dvije baterije nema ništa, dok jednu bateriju koristiš druga se puni u vanjskom punjaču to je najbolja opcija.

Kaj se tiče videa tu nema frke, to sve izgleda jako dobro/optička stabilizacija videa te zumiranje radi kak treba. Imaš na izbor i 1080p video, no u praksi 720p video je više nego dovoljan to sigurno bez greške.

S obzirom da je kod 720p MOV videa bitrate 24mbps, ako misliš rekodirat video i smanjit veličinu videa onda napravi ovak.Za rekodirat MOV video u neki drugi format to odradi preko Handbrake programa.U njemu onda izabereš MP4 Container, i pod Video Tab ručno podesi/upiši video Bitrate(Avg Bitrate podešenje) na 6000-8000kbps i onda če datoteka bit puno manja a video neče ništa bitno izgubit na kvaliteti.

Kad se radi o 1080p MOV videu, kod rekodiranja u MP4 Container Bitrate ručno podesi na 15mbps(15 000kbps) to je sasvim dovoljno i nema frke.Cool

Poruka je uređivana zadnji put sub 31.8.2013 0:28 (rambox).
17 godina

Ok, sinoć je pao prvi real-world test i slideshow je ovde! Uglavnom je radio Auto mode (bez blica), pošto mi se nije dalo da se borim sa promenljivim osvetljenjem (trebalo je i gledati spektakl!), uz par pokušaja sa Night Scene, promenljivog uspeha (mislim da ni jedna od tih slika nije ušla u ovaj izbor). Ukupno gledano, fotografije su ispale ok sa tehničke strane (dobar deo i više nego ok), no u nekim situacijama je autofokus bio skroz izgubljen, par puta čak upadajući u makro mod. Ukupno, vrlo dobro.  {#}

Moj PC  
1 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice