Free soft za izradu baze podataka

poruka: 31
|
čitano: 30.132
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina

...postoji li neki free soft za izradu baze podataka a da nije prekompliciran, nešto kao Access ?
Trebam napraviti bazu za korištenje na poslu i bitno mi je da sve bude 100% legalno tj. full free.

0 0 hvala 0
17 godina
RE: Free soft za izradu baze podataka
tintin kaže...

...postoji li neki free soft za izradu baze podataka a da nije prekompliciran, nešto kao Access ?
Trebam napraviti bazu za korištenje na poslu i bitno mi je da sve bude 100% legalno tj. full free.

mySQL

Biljezim se sa stovanjem...
16 godina
neaktivan

Imaš u Open Officeu zamjenu za Access, a besplatno je i legalno.

Imamo televune, radivone, televizije, lektrika, lektrika, sva čuda, raj na zemlji brajo... Samo nemamo pisme, ni ognjišta ni smija... E!

0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen

Isti problem imam i ja: upisivanje  podataka kroz formu, i čitanje odnosno generiranj epregleda i filtriranje.Pokušsao sam sa OpenOffice Base modulom, ali stravično neintuitivan alat,i još gore nakon svako par dana mi se cijela baza sruši(zato svaki put nakon upisivanja radim backup u .rar), kao i rušenje prilikom importa podatak neznam u nekakava Spreadsheet, i ako uspijem importati nemam hrvatske dijakritičke znakove...toliko o tome.Dok malo uhvatim vremena probat ću napisati nešto što će zadovoljiti moje potrebe u kombinaciji PHP+MySQL, i fino ga vrtiti lokalno il čak puknut na web, složiti kontrolu pristupa i ima bazu kojoj mogu pristupiti bilo kad i bilo gdje.Cool(Pametan ja)

0 0 hvala 0
17 godina
alankish kaže...

Isti problem imam i ja: upisivanje  podataka kroz formu, i čitanje odnosno generiranj epregleda i filtriranje.Pokušsao sam sa OpenOffice Base modulom, ali stravično neintuitivan alat,i još gore nakon svako par dana mi se cijela baza sruši(zato svaki put nakon upisivanja radim backup u .rar), kao i rušenje prilikom importa podatak neznam u nekakava Spreadsheet, i ako uspijem importati nemam hrvatske dijakritičke znakove...toliko o tome.Dok malo uhvatim vremena probat ću napisati nešto što će zadovoljiti moje potrebe u kombinaciji PHP+MySQL, i fino ga vrtiti lokalno il čak puknut na web, složiti kontrolu pristupa i ima bazu kojoj mogu pristupiti bilo kad i bilo gdje.Cool(Pametan ja)

Pa da... montas to na nekakav komp u firmi, forwardas portove za mysql i http, dignes dyndns i imas sustav kojem mozes pristupiti odakle hoces kada hoces.

Biljezim se sa stovanjem...
15 godina
neaktivan

APEX (Oracle Application Express) + Oracle XE (baza je ogranicena na 4 gb). Mozda nije jednostavno kao Access, ali imas vise mogucnosti..

U svakom slucaju, ostaje ti MySql..

16 godina
mirgef1 kaže...

APEX (Oracle Application Express) + Oracle XE (baza je ogranicena na 4 gb). Mozda nije jednostavno kao Access, ali imas vise mogucnosti..

U svakom slucaju, ostaje ti MySql..

...jel se to smije legalno koristiti na poslu tj. treba li kakva licenca za to?

15 godina
odjavljen
tnakir kaže...
alankish kaže...

Pa da... montas to na nekakav komp u firmi, forwardas portove za mysql i http, dignes dyndns i imas sustav kojem mozes pristupiti odakle hoces kada hoces.

Vjerojatno ću riješenje realizirati kao web-aplikaciju, u ovom slučaju ako mountam to na nekakay komp u firmi, to implicira da bude taj pc cijelo vrijeme uključen, tako da mi je jednostavnije i jeftinije to mountat na web host

17 godina
moderator
alankish kaže...

Vjerojatno ću riješenje realizirati kao web-aplikaciju, u ovom slučaju ako mountam to na nekakay komp u firmi, to implicira da bude taj pc cijelo vrijeme uključen, tako da mi je jednostavnije i jeftinije to mountat na web host

Ako hoces nesto nabrzinu napraviti, pogledaj ovaj besplatni programcic: http://www.turbophp.com/

Steta sto se stalo s njegovim razvojem...

Ako hoces nesto malkice ozbiljnije, uzmi Lazarus (open-source klon Delphija, dakle, programira se u Pascalu - iako za osnovne stvari treba jako malo koda) - on se moze spojiti na MySQL i druge baze, a s njime dobivas prave Win32, Linux ili MacOS aplikacije. A isto nije bas nesto kompliciran.

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.10.2010 12:16 (mbaksa).
15 godina
neaktivan

@tintin

Naravno, to ti je besplatan software, s tim da imas ogranicenje na Oracle XE bazu (do 4 gb). Skoro je izasao APEX 4.0 i poprilicno je dobar ( http://www.oracle.com/technetwork/developer-tools/apex/downloads/index.html ). Jos ako hoces, mozes da koristis i SQLDeveloper, pa imas i alat za rad na bazi, koji je takodje besplatan. Jedino ogranicenje ti je Oracle XE baza, ali ako se mozes uklopiti u prostor od 4gb, onda ti je ok.

Pozdrav,

Miroslav

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.10.2010 12:37 (mirgef1).
17 godina
moderator
mirgef1 kaže...

Naravno, to ti je besplatan software, s tim da imas ogranicenje na Oracle XE bazu (do 4 gb). Skoro je izasao APEX 4.0 i poprilicno je dobar ( http://www.oracle.com/technetwork/developer-tools/apex/downloads/index.html ). Jos ako hoces, mozes da koristis i SQLDeveloper, pa imas i alat za rad na bazi, koji je takodje besplatan. Jedino ogranicenje ti je Oracle XE baza, ali ako se mozes uklopiti u prostor od 4gb, onda ti je ok.

Da ne bi bilo nikakvih nedoumica - mislim da je pitanje zapravo "Je li besplatno za komercijalnu upotrebu?". Dosta softvera je besplatno samo za osobnu upotrebnu, a ako se koristi u poslovne svrhe, treba ga platiti.

16 godina
mbaksa kaže...
mirgef1 kaže...

Da ne bi bilo nikakvih nedoumica - mislim da je pitanje zapravo "Je li besplatno za komercijalnu upotrebu?". Dosta softvera je besplatno samo za osobnu upotrebnu, a ako se koristi u poslovne svrhe, treba ga platiti.

...jesu li Oracle XE i APEX 4.0 besplatni za komercijalnu upotrebu ?

15 godina
neaktivan

@mbaksa

http://www.oracle.com/technetwork/database/express-edition/overview/index.html

Da, sa klauzulom. Oracle XE mozes koristiti za razvoj software-a intereno, npr. u svojoj firmi, ali ne mozes koristiti npr. kao software koji ce biti web host, a na koji ce se kaciti druge kompanije i obavljati transakcije tim putem.

License Rights
We grant you a nonexclusive, nontransferable limited license to use the programs for: (a) purposes of developing, prototyping and running your applications for your own internal data processing operations; (b) you may also distribute the programs with your applications; (c) you may use the programs to provide third party demonstrations and training; and d) you may copy and distribute the programs to your licensees provided that each such licensee agrees to the terms of this Agreement. You are not permitted to use the programs for any purpose other than as permitted under this Agreement. Program documentation is either shipped with the programs, or documentation may accessed online at http://www.oracle.com/technology/documentation.

Zaboravih i ovo:

Oracle XE is a free version of Oracle that is limited to 1 processor, 1 GB RAM and 4 GB of data. It is also limited to 1 database on a computer, since the database must be named XE which must be unique.

p.s. ovo poslednje niko nikom ne gleda Namigiva

Da ne pisem novu poruku, ovo je za APEX:

License Rights
We grant you a nonexclusive, nontransferable limited license to use the programs solely for your internal business operations subject to the terms of this agreement and the license grants and restrictions set forth with your licensing of such Oracle database programs. We also grant you a nonexclusive, nontransferable limited license to use the programs for purposes of developing your applications. This agreement does not grant any rights or licenses to Oracle database programs. If you want to use the programs for any purpose other than as expressly permitted under this agreement you must contact us, or an Oracle reseller, to obtain the appropriate license. We may audit your use of the programs. Program documentation is either shipped with the programs, or documentation may accessed online at http://otn.oracle.com/docs.

Bitno je samo da "ne zaradjujes pare" i nema problema..

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.10.2010 12:54 (mirgef1).
16 godina

...znači, ako sam dobro razumio, ako to što napravim ostaje unutar firme i ako je to sa hardverom OK onda se to može legalno koristiti na poslu?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Da. Mi to isto koristimo. Ljudi su mahom zbunjeni oko Oracle-ovih licenci, ali imas na par foruma dobra objasnjenja njihovih licenci i prava. Uglavnom se to svodi na nekomercijalne programe, u smislu da ne mozes napraviti aplikaciju koja externo zaradjuje novac, ali mozes praviti za sebe i svoju firmu za unutrasnje poslove..

15 godina
odjavljen
mbaksa kaže...
alankish kaže...

Ako hoces nesto nabrzinu napraviti, pogledaj ovaj besplatni programcic: http://www.turbophp.com/

Steta sto se stalo s njegovim razvojem...

Ako hoces nesto malkice ozbiljnije, uzmi Lazarus (open-source klon Delphija, dakle, programira se u Pascalu - iako za osnovne stvari treba jako malo koda) - on se moze spojiti na MySQL i druge baze, a s njime dobivas prave Win32, Linux ili MacOS aplikacije. A isto nije bas nesto kompliciran.

Odlučio sam se za čistu PHP+MySQL kombinaciju(@mbaksa spomenuo si jedanput da postoji framework za PHP koji bitno olakšava razvoj i da uključuje OOP u jezik,o čemu je riječ),  zašto sam se odlučio za ručno kodiranje,pa prvenstveno da naučim neštoCool više, a i imat ću korisnu primjenu programa.A koliko znam program pisan u C++ ili c#.net se može spajati na MySQL baze, ili uvijek mogu bazu manje više konvertirati u neki drugi "format".A PASCAL mi je dosta stran.

17 godina
moderator
alankish kaže...

Odlučio sam se za čistu PHP+MySQL kombinaciju(@mbaksa spomenuo si jedanput da postoji framework za PHP koji bitno olakšava razvoj i da uključuje OOP u jezik,o čemu je riječ)

Mislim da je o ovome rijec: http://en.wikipedia.org/wiki/ADOdb

Ako se ne varam, i onaj program TurboPHP pociva na ADOdb-u za pristup bazama podataka.

Edit - vidim sad da postoji i ADOdb Lite - manji i brzi framework, a kompatibilan s ADOdb-om: http://en.wikipedia.org/wiki/ADOdb_Lite

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.10.2010 13:21 (mbaksa).
15 godina
odjavljen
mbaksa kaže...
alankish kaže...

Odlučio sam se za čistu PHP+MySQL kombinaciju(@mbaksa spomenuo si jedanput da postoji framework za PHP koji bitno olakšava razvoj i da uključuje OOP u jezik,o čemu je riječ)

Ako se ne varam, i onaj program TurboPHP pociva na ADOdb-u za pristup bazama podataka.

Edit - vidim sad da postoji i ADOdb Lite - manji i brzi framework, a kompatibilan s ADOdb-om: http://en.wikipedia.org/wiki/ADOdb_Lite

Sviđa mi se ideja TurboPHP-a, no nisam mislio na IDE, nego sam mislio na nekakav framework mislim da je riječ o ZEND frameworku, koji koristi OOP pristup, inavodno da bitno olakšava pisanje koda,o dnosno razvoj

17 godina
moderator
alankish kaže...
mbaksa kaže...
alankish kaže...

Sviđa mi se ideja TurboPHP-a, no nisam mislio na IDE, nego sam mislio na nekakav framework mislim da je riječ o ZEND frameworku, koji koristi OOP pristup, inavodno da bitno olakšava pisanje koda,o dnosno razvoj

Ja sam ti spominjao samo ADOdb. Takodjer sam pocetnik u PHP-u i dosad nisam koristio nikakav framework.

16 godina
mirgef1 kaže...

Zaboravih i ovo:

Oracle XE is a free version of Oracle that is limited to 1 processor, 1 GB RAM and 4 GB of data. It is also limited to 1 database on a computer, since the database must be named XE which must be unique.

...znači, ako imam dvojezgreni procesor i 2 ili više GB RAMa da neče raditi na tom compu ?

15 godina
tintin kaže...
mirgef1 kaže...

Zaboravih i ovo:

...znači, ako imam dvojezgreni procesor i 2 ili više GB RAMa da neče raditi na tom compu ?

Nije da se baš kužim u te stvari...ali logično bi bilo da si u krivu. To je ono na što je limititrana da iskoristi... Znači moći će programski iskoristiti 1 cpu core, 1 gb ram i max 4 gb podataka može prožvakati ta baza...bez obzira koju konfu ti imaš

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.10.2010 8:53 (miki1981).
15 godina
neaktivan

Radice i to ce dobro raditi! Osmijeh

16 godina

...što zanči ovo da se na računalo može instalirati samo jedna instanca OracleaXE...da se može napraviti samo jedna baza ili?

0 0 hvala 0
15 godina
tintin kaže...

...što zanči ovo da se na računalo može instalirati samo jedna instanca OracleaXE...da se može napraviti samo jedna baza ili?

Pa isto tako pretpostavljam da da, jer piše da je limitirana na 1 bazu, zbog naziva.

16 godina
miki1981 kaže...
tintin kaže...

Pa isto tako pretpostavljam da da, jer piše da je limitirana na 1 bazu, zbog naziva.

..može li se onda napraviti da više "programa" koristi tu istu bazu (da unutar nje budu tabele koje koriste različiti "programi")?

15 godina
tintin kaže...
miki1981 kaže...
tintin kaže...

..može li se onda napraviti da više "programa" koristi tu istu bazu (da unutar nje budu tabele koje koriste različiti "programi")?

Kako sam ti rekao u onom prvom odgovoru...ne kužim se baš u te konkretne stvari, samo sam odgovorio oon što mislim da je točno po onim ograničenjima baze. Ovo osalo stvarno ne znam, iako i za to što jesam rekao bi bilo pametno da pričekaš da ti potvrdi ili ne netko od kolega koji se više razumiju.

15 godina
neaktivan

Izvodi..

..Oracle Database XE can be installed on any size host machine with any number of CPUs (one database per machine), but XE will store up to 4GB of user data, use up to 1GB of memory, and use one CPU on the host machine.

..On a single computer, only one installation of the Oracle Database XE software can be performed.

Mozes imati jednu bazu na jednom racunaru. Niko te ne ogranicava da koristis virtuelne masine, pa da na svaku od njih instaliras posebnu bazu. Ovo sa jednom instancom ti znaci i da ne mozes imati bazu u RAC modu (cluster-i), sto ti ostale licence dozvoljavaju. RAC ti u stvari sluzi da imas jednu bazu koja se vrti na vise racunara (servera). To ti vjerovatno i nece trebati. Naravno, da mozes napraviti vise programa da koristi jednu bazu. To je stvar projektovanja.

Nadam se da sam ti pomogao.

Pozdrav,

Miroslav

17 godina
moderator
tintin kaže...
miki1981 kaže...
tintin kaže...

To je cest slucaj kod web-hostinga - dobis jednu bazu (ili bolje reci jedan korisnicki racun za bazu) pa sad ti vidi sto ces s njom. Normalno da vise programa/(web)aplikacija moze koristiti istu bazu podaka (recimo imas na stranici instaliran CMS, dodatni forum, mozda blog, mozda i sam nesto napravis...). Bitno je samo da im se tabele zovu drugacije. Zbog toga mnoge web-aplikacije prilikom instalacije traze da upises prefiks koji ce stavljati svojim tablicama - znaci, nazivi tablica od Joomle ti mogu zapocinjati s recimo joomla ili jml, od foruma forum ili phpbb ili smf ili stovec. Naravno, mozes instalirati i dvije, tri ili vise istovjetnih aplikacija, pa ce ti jedna koristiti tablice s prefiksom recimo joomla, a druga jml, treca jml3...

16 godina
mirgef1 kaže...

Da. Mi to isto koristimo. Ljudi su mahom zbunjeni oko Oracle-ovih licenci, ali imas na par foruma dobra objasnjenja njihovih licenci i prava. Uglavnom se to svodi na nekomercijalne programe, u smislu da ne mozes napraviti aplikaciju koja externo zaradjuje novac, ali mozes praviti za sebe i svoju firmu za unutrasnje poslove..

...a smije li se baza (program) koji se napravi "distribuirati" unutar firme ...imamo 4 maloprodaje koje nisu spojene na server

15 godina
neaktivan

Pa ne vidim razlog da ne smijes. Dok aplikaciju koristite za interne svrhe, ne vidim problem.. Naravno, to je moje shvatanje licence, a ko nije bas siguran, moze da postavi pitanje Oracle-u u vezi licenciranja.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice