Prije svega pozdrav svima. U fazi sam kupnje rabljenog auta, no nažalost postoji nekoliko prepreka pri toj kupnji - moja visina od 2 metra pri čemu moram birati automobil u koji stanem, moj budžet koji bi bio između 20-25 000 kuna, kao i zahtijev da automobil mora imati 4/5 vrata. te mora imati ručnu ili automatsku klimu. Znam da se za te novce ne može kupiti u prosjeku ništa novije od 2004. godine te ništa ispod 110000 km, no trebala bi mi vaša preporuka za nešto najoptimalnije što bi mi odgovaralo, a moglo bi upasti u ovaj cjenovni rang. Dobro sam se upoznao i sa cijenama na njuškalu da shvatim kako se tržište kreće.
Namjena bi bila sljedeća - uglavnom gradska vožnja te nekoliko puta na godinu vožnja od 400-injak km kombinirano (autoceste i lokalne ceste) i želja da mogu otputovati u neku susjednu zemlju bez straha da će automobil biti prezahtjevan za taj put u smislu da će se mučiti po autocesti čak i pri nižim brzinama. Brza vožnja me ne zanima, kao ni pretjecanje, ali ne bih htio da se osjećam kao da će se auto raspasti kada dođem do 100 km/h. Bilo bi poželjno da prtljažni prostor bude velik makar za dvije prosječne putne torbe i pokoju puniju vrećicu, ali i opcija da stavim/naguram isključivo dvije putne torbe također dolazi u obzir.
Proučio sam poprilično raznih tema i na drugim forumima i evo nekih mojih zaključaka:
- dizelaša ne bih jer ne mogu financirati potencijalne popravke koji se statistički (ne i nužno) javljaju kod velikih kilometraža poput problema s diznama.
- Ford focus mi se oduvijek sviđao i po nekim mojim procjenama bi model 1998-2004. bio idealan sudeći prema mojim potrebama. Ako bih uzimao baš njega pokušao bih ciljati godunu 2003. ili 2004. i 1.6 motor jer vele da je 1.4 jako trom.
- sviđaju mi se i stari hyundai accent modeli, ali ne znam bi li imao prostora u njemu za ugodnu vožnju.
- VW polo mi je također fora, ali mislim da je to premali automobil za mene.
Molim vas za savjet iz iskustva koji bi automobili bili optimalni za moje potrebe te što pouzdaniji odnosno na što moram paziti prilikom kupnje pojedinog modela - koje su mu dječje boljke, koji djelovi vole odlaziti isl. Svjestan sam da su rabljeni auti takvi kakvi jesu, kilometraža čini svoje, servisirat će se na ovaj ili onaj način, no volio bih u startu uzeti nešto što me neće odmah početi zezati sa elektronikom ili nečim drugim što nije potrošni materijal.
Unaprijed hvala svima željnima da mi pomognu.