-to sa školama je više stvar (ne)znanja osoba koje to vode u pojedinoj-konkretnoj školi.. negdje imaš osobu koja to 'kuži', negdje gdje je samo popunjavanje satnice.. i 'nevjerovatno' je kako većina baš ništa s licencama ne razumije.. pa do tog da neki ravnatelj neće tražiti nešto na što ima pravo i da zatraži-dobije.. tj imaju 'pirate' mada mogu imati legalno.. a realno ih nije briga, jer nema inspektora koji bi to kaznio.
-ms to daje, gura, reklamira.. pogotovo školama (dok država plaća paušal i sve je pokriveno).. ms želi, jedino je stvar u tim osobama koje to (ne)obave iz (ne)znanja.. ili kad ode osoba ostane 'rupa' pa tko uskoći..
-pola računala koja vidiš su neke donacije s nekim licencama iz tko zna kojeg izvora 'tako smo dobili..' .. ili nešto što su učenici instalirali, 'kućna radinost'..
-na nastavak prijašnjeg pitanja, 'zašto je besmisleno kupiti licencu i preznojavati se vrijedi li..' .. jer je to tako, tj firma koja mora kupiti licencu, imati uredno poslovanje, r1 kao dokaz poreznoj.. ako zbog uštede cijene osa to radi, to je besmisleno tj to ne može spasiti firmu od propasti.
-licenca je ugovor-dozvola, kao vozačka dozvola.. ne kupuje se nego se polaže-dobija od nadležnih, sve ostalo ne vrijedi, fejk ili tuđe. Fejk je dodatno kazneno djelo (krivotvorenje) kao i piraterija-hack-crack tj kršenje kaznenog zakona, daleko veći nego porezni prekršaj (bez računa) ili problem korištenja bez važeće-valjane licence.. koje je naprosto to, korištenje bez licence, tj ako nema kaznenog djela 'piraterije' tad je to stvar vlasnika microsofta (ili zastupnika-bsa) i korisnika.. privatna tužba, nema, ms to ne radi. tj samo bsa-diskretno to upozori i tad firma pribavi licence ili će doći inspektor i nešto kazniti..
-škole s tim nemaju problem, ne diraju ih.. a stvar je samo u neznanju, nesnalaženju ... dok firme, prije su plaćale povremeni 'paušal' inspektoru, no ulaskom u eu je to rasformirano, i već par godina nema nekih značajnih akcija, kazni po toj osnovi (realno većina završila kuvertom).. pa se ljudi opuštaju i ponovo žele jeftinije.
-meni je besmisleno.. tj može đabe, koristiš bez licence, radi... a kad dođe neki inspektor (može samo u firme-institucije, nema veze s kućnim korisnicima) tad te upozori i dojavi nadležnima (tj bsa-zastupnik) jer bez nekog kršenja zakona (kaznenog ili poreznog) inspektor nema ništa, samo primjeti da nemaš licencu.
-ako nema kršenja copyrighta, piraterije (hack-crack-distribucija itd..) .. tad je to ništa, ako ima piraterije tad..
-od ulaska u eu, to nije više pod inderencijom inspektora, nego ako je prekršaj, tad pod carisnkom.. a kazne su u odnosu na nekadašnje 5.000 dobile nulu više.. pa kome se isplati znojiti?
-tj ako imaš korisnika koja koristi win bez licence-keya-aktivacije .. i durgog jednakog korisnika koji u neznanju cracka licencu.. mada koriste isti os, djelo je različito, piraterija-kazna i zakon po kojem se tad postupa, ako je pribavljen iso downloadom s ms stranice to je ok, ako je torrentom s tpb-a, tad je piraterija-distribucija, durgo kazneno djelo, kazna itd..
-zato mi je besmisleno da netko za firmu, neovisno što uštedi za cijenu licence uopće pomišlja na 'uštedu' vs znojenje hoće li proći kad dođe inspektor, dok firmu ako spasi 1000kn cijena, tad je firma neovisno o cijeni zapravo propala.
-mali kućni korisnik (osobni) može, bez problema ili straha od kazne, skinuti iso, instalirati, koristiti.. ako u neznanju postane pirat tad može biti i kažnjen, tad mi je besmislen sam rizik ili želja za piraterijom tj oni mogu jeftino do keya za par dollara .. i nemaju problem porezno-knjigovodsveni kao firma-institucija koji to moraju imati knjiženo, kao i račun r1 formata koji tad nemaju..
-mali-kućni ili škole.. nije isto kao firma-komercijala, nije isti rizik, kazna.
-ima li blacklistanih keyeva? ima, tj online se prodaje svašta-svatko.. i naravno da ima dio koji ne prolazi.. npr sad izmislimo neki 'key' 12345-67890 itd i to prodam nekome online za dollar, što me briga što njemu ne radi, zaradio sam dollar.. prevara, u moru sličnih prođe.. ne samo za win-os, sve ostalo npr igre i appsi kao office-acad.. u odnosu na što je win licenca zanemariva-jeftina tj prosječna igra jačeg nalsova je 40-60€ jeftinije 10-30€ na rasprodaji i sl.. a klinac godišnje kupi par komada.. office košta daleko više, ostali soft kao adobe da ne spominjemo, više od računala.. kome je to tad win preskup ako igra nije ili acad? .. tj ako to računamo, tad ćemo imati vjerojatno sve piratsko.. tj koji smisao je imati win licencu ako nemam photoshop-acad-igru itd.. tj kazna i djelo ostaju isti + umnožak za svaki soft pa je tad logičnije piratizirati sve, tj tad je najmanji problem r1 za win-licencu ako nema ostale licence koje su višestruko skuplje od win.
-zato mi je to besmisleno, pa čak i platiti 1$ .. ako se već brinem o kazni, ako ne brinem, tad ne plaćam ni taj dollar, ili-ili, čemu platiti bilo što fejk ili što ne vrijedi kao prava licenca.. tj to pomaže samo onim korisnicima koji žele ukloniti watermark oznaku o neaktivaciji i žele podešavati izgled.. jer ms nam daje i win radi bez keya.. a hoćemo li pri tome kršiti neki zakon ovisi o nama, znanju i prihvaćanju rizika takve odluke često u neznanju tj daleko veći rizik od realno potrebnog, besmislen-nepotreban. A to početnik upravo napravi kao po pravilu, suprotno od dobrog izbora..