Instalacija Windows 7 operativnog sustava izdvojena tema

poruka: 2.252
|
čitano: 684.075
|
moderatori: pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Instalacija Windows XP operativnog sustava, Windows 7 USB/DVD Download Tool
16 godina
Re: Instalacija Windows 7 operativnog sustava
glikoprotein kaže...

..Ati cataclyst piše there are currently no settings that can be smth by ati,neznam,laptop se inače baš vratio sa popravka,windows je aktiviran.

..? Pa provjeri servis, pitaj ih. npr ako su promijenili MBO možda sad nemaš ATI VGA nego npr intel.. ili polu(ne)ispravno.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
12 godina
neaktivan
Instalacija Windows 7 operativnog sustava

Odličan tut! Hvala!

Nego zanima me slijedeće. Imam laptop koji je došao sa predinstaliranim Windows 7 i ja sam prilikom reinstalacije pobrisao sve particije (uključujući i oni recovery jer imam Windowse na disku pa samo instaliram njih i ubacim ključ koji piše ispod laptopa na naljepnici) pa me zanima da li može biti problema ako ga kojim slučajem budem morao nositi na servis?

Samo sam jednom instalirao Windowse preko te recovery opcije i nabacalo mi je toliko Toshibinih gluposti da sam pola dana čistio pa sam zaključio da je bolje instalirati čistu verziju a drivere imam skinute na usb sticku i na cd-u (zlu ne trebalo).

Wake me up before I change again. Remind me the story that I won't get insane. Tell me why it's always the same. Explain me the reason why I'm so much in pain.

0 0 hvala 0
16 godina
Infected mushroom kaže...

Nego zanima me slijedeće. Imam laptop koji je došao sa predinstaliranim Windows 7 i ja sam prilikom reinstalacije pobrisao sve particije (uključujući i oni recovery jer imam Windowse na disku pa samo instaliram njih i ubacim ključ koji piše ispod laptopa na naljepnici) pa me zanima da li može biti problema ako ga kojim slučajem budem morao nositi na servis?

Naravno da može ,ako je još pod garancijom. Ako nije ,svejedno ti je ,jel tako i tako plaćaš sve troškove i servis.

If it ain't broken, you're not working hard enough ...
16 godina
kizo2703 kaže...

Naravno da može ,ako je još pod garancijom. Ako nije ,svejedno ti je ,jel tako i tako plaćaš sve troškove i servis.

-kakvih problema bi trebalo biti? Soft nema garanciju. OEM daje support i to je sve. Možeš formatirati i instalirati bilo koji OS, pa čak i bez OSa, garancija je na hardware.

-samo ne prihvatiti odgovor servisa sa su krivi windowsi (piratski) ili soft. To se vrlo lako eliminira livebootom npr ubuntu/miniPE..

posebne garancije kao u slučaju toshibe, daje sama toshiba, kao npr spašavanje podataka ili 2year-no mather what... to nema veze sa servisom.

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.12.2012 14:14 (ihush).
15 godina
neaktivan

Odličan tut! Hvala!

Samo sam jednom instalirao Windowse preko te recovery opcije i nabacalo mi je toliko Toshibinih gluposti da sam pola dana čistio pa sam zaključio da je bolje instalirati čistu verziju a drivere imam skinute na usb sticku i na cd-u (zlu ne trebalo).

Ako rein staliraš isti windows a nikako drukčija verzija npr ultimate briše i staviš professional tada key neće prihvatit. Nego, pod naljepnici piše ti koji key idu. Ako piše da ide npr windows 7 ultimate tada moraš baš ta instalirat windows.

Nenad
16 godina
ihush kaže...

-samo ne prihvatiti odgovor servisa sa su krivi windowsi (piratski) ili soft. To se vrlo lako eliminira livebootom npr ubuntu/miniPE..

posebne garancije kao u slučaju toshibe, daje sama toshiba, kao npr spašavanje podataka ili 2year-no mather what... to nema veze sa servisom.

Nekoliko puta sam bil svjedokom da su ''meštri'' u servisu odbili garanciju baš zbog navodnih piratskih Windowsa i jel nije postojala Recovery particija.

Pa se ti onda idi žali Toshibi ,HP-u ,Dell-u. Ili plati da ti vrate lap u original stanje.

A i Toshiba lapovi obično ne prihvaćaju activation key ako je Windows retail izdanje.

Onda je jedina opcija loader by Daz.

Poruka je uređivana zadnji put pet 21.12.2012 15:01 (kizo2703).
16 godina
kizo2703 kaže...
..

Nekoliko puta sam bil svjedokom da su ''meštri'' u servisu odbili garanciju..

-OK, slažem se da je stvarnost takva... 'meštri'. No to nema baš nikakve veze s garancijom i pravima, pravilima.. jednako tako možeš 'kupiti ciglu' od bande u mračnom prolazu, pa to ipak ne spada pod tržišnu privredu niti zaštitu potrošača...

-juzeri su često pirati ili barem krivi za problem, poklope se po ušima, dok serviser ima 'osnovu' za naplatu servisa... 'kriza je' objašnjava sve.

-još gori juzeri su (možda i ovaj slučaj) kad pobrišu recovery iz neznanja i čak namjerno 'da bi oslobodili cca 12-16GB particiju'??, pa koriste ultimatedišn by torrent..

back on topic, @ autor pitanja,

- napravi windowsov image-backup s podešenim (uklonjenim smećem) OSom. Ipak, zadrži i njihovu particiju, za svaki slučaj.

- kao što je Nello napomenuo, key vrijedi samo za odgovarajuću verziju, tj trebaš OEMov install.

16 godina
ihush kaže...

back on topic, @ autor pitanja,

- napravi windowsov image-backup s podešenim (uklonjenim smećem) OSom. Ipak, zadrži i njihovu particiju, za svaki slučaj.

- kao što je Nello napomenuo, key vrijedi samo za odgovarajuću verziju, tj trebaš OEMov install.

Čitaj:

''Nego zanima me slijedeće. Imam laptop koji je došao sa predinstaliranim Windows 7 i ja sam prilikom reinstalacije pobrisao sve particije (uključujući i oni recovery jer imam Windowse na disku pa samo instaliram njih i ubacim ključ koji piše ispod laptopa na naljepnici) pa me zanima da li može biti problema ako ga kojim slučajem budem morao nositi na servis?''

autor je to već napravio-  očistio sve ,uključujući i Recovery i stavio ''svoje'' Windowse.

E ,sad se sjetio servisa i garancije.

16 godina
kizo2703 kaže...
.. 

''Nego zanima me slijedeće. Imam laptop koji je došao sa predinstaliranim Windows 7 i ja sam prilikom reinstalacije pobrisao sve particije (uključujući i oni recovery jer imam Windowse na disku pa samo instaliram njih i ubacim ključ koji piše ispod laptopa na naljepnici) pa me zanima da li može biti problema ako ga kojim slučajem budem morao nositi na servis?''

autor je to već napravio-  očistio sve ,uključujući i Recovery i stavio ''svoje'' Windowse.

E ,sad se sjetio servisa i garancije.

- ma da, čitam (ali piše reinstalacija), pa postoji mogućnost da (još) nije... i pitanje se odnosi na servis. Sa servisom-garancijom ne smije biti problema, jer se garancija odnosi na hardware.

- Također, već je uklanjao nepotrebno smeće.. već je imao priliku napraviti kompletan set (4DVDa..) recoverya. Ali ako se sjetimo Murphyja vjerojatno nije. .. možda Maje imaju pravo pa je ionako svejedno. Šteta, koliko korisnika klikne 'next' prije nego razmisle o posljedicama... ali bar imamo 'sadržaj' za trolanje. Pa dosta smo zatrovali temu (off).{#}

14 godina
neaktivan

Ovako, imam original key za windows 7 i windows XP i zanima me dali ja mogu na više računala instalirati windowse sa tim ključem i dali ima možda kakav liit na koliko računala može?

0 0 hvala 0
16 godina
Liverpool1892 kaže...

Ovako, imam original key za windows 7 i windows XP i zanima me dali ja mogu na više računala instalirati windowse sa tim ključem i dali ima možda kakav liit na koliko računala može?

-može par (ne)logičnih pitanja?

-što je key?

-što je originalan key?

-kakv je originalan key za win7 i xp (znači više keyeva, ne jedan jer ne postoji jedan za sve)

-pa onda odgovori:

-instalirati možeš na 94.532 komada PCa, nakon tog se obično install medij raspadne ili odustaneš. Aktivacija je već nešto drugo.

Ako pitaš koliko puta možeš aktivirati OS, = ovisi. S keyom za jedno računalo, jedno računalo. Možeš i više ali tad počinje problem tj key se revoka.. (pokvari se iz čistog mira, jer MS nije baš toliko blentav što dokazuju milijarde profita). Instalacija je samo prvi korak, kad te npr traži key, ali do aktivacije to ne znači baš ništa... npr ako nema internetske veze. Uobičajeno je neki trial period 3-10-30 dana.

Ako imaš neki VLK, tad je broj veći od jedan (1) ali o samom ugovoru ovisi koliko, pa do beskonačno ili do ukidanja valjanosti keya (što su neke reinkarnacije XPa već doživjele).

Prvi problem key za vrijeme instalacije (ili naknadno) mora odgovarati install-u, tj ako imaš naljepnicu tj OEM ver-key, tad taj key vrijedi za tu verziju-proizvođača, npr HP, IBM, Dell.. i svaki CD ima na sebi neku oznaku, npr Microsoftove X12-123456.. pa kad googlaš i vidiš da postoje takve oznake, to im je smisao.

kraći odgovor: da. 1. (ako nije već aktiviran).

-Za sve ostale probleme, poziv MS-hr ili proizvođaču koji rješavaju takve sitnice.

15 godina
neaktivan

Molim pomoc oko ovoga. Ja stavim da mi se dize cd dvd stavim cd unutra i saveam to u biosu. Onda se on restartira nesto malo stoji i uopce ne zeli pokrenuti instalacaiju nego samo produzi dalje i pocne se palit windows. moze neko rec jel zna ko zasto.

0 0 hvala 0
16 godina

-install medij mora biti snimljen na odgovarajući način jer inače 'izgubi' boot sektor, bez njega nema bootanja i krene dalje.

-mora biti ispravan medij i čitač, boot je osjetljiv i ako nešto nije dovoljno čitljivo 'preskoči'...

-pa čak (ovisno o BIOSu/UEFI/POSTu, VGA i monitoru) ponekad je sve OK ali slika na ekranu se ne pojavi dovoljno brzo (5sec) s porukom 'press any..' i nastavi boot sa HDDa.

najčešće je pogrešno snimljen ISO (ne otvarati ga, samo snimiti) ili već taj ISO nije ni bio bootabilan (ručna izrada boota je moguća ali prekomplicirana za kratku uputu).

-uvjek snimati na kvalitetan medij, provjeriti sa soft za snimanje dali je ISO ili medij bootabilan, snimati na najnižoj brzini npr x4, CD je lakše čitljiv od DVDa tj manje osjetljiv na greške. Originalni (srebreni) mediji imaju najveću refleksivnost tj najčitljiviji su, probaj ako imaš neki original, svejedno koji OS za test boota.

-za test (uvjek treba imati pri ruci neki Hirens, Linux, miniPE.. skini i snimi) ubaci neki medij koji je 100% bootabilan i vidi kako se računalo ponaša.

15 godina
neaktivan
buterino kaže...

Molim pomoc oko ovoga. Ja stavim da mi se dize cd dvd stavim cd unutra i saveam to u biosu. Onda se on restartira nesto malo stoji i uopce ne zeli pokrenuti instalacaiju nego samo produzi dalje i pocne se palit windows. moze neko rec jel zna ko zasto.

Ako si pravilno podesio u Biosu, i nakon restarta jesi dobio naziv: Any to key..... To stišne bilo koju tipku tada će instalacija krenuti sa dvfd-a. Ako neznaš kako, prouči malo na prvoj stranici ove teme.

Nenad
12 godina
neaktivan

Zdravo svima !   Ja   sam   nov   clan   i   ne   znam   puno   koristiti   forume.   Zamolio bih va s za   pomoc..   o   cemu   se   radi ?!?!

Imama PC maticna -Asrock   HDD -hitaci ( 3 particije   250-250-500GB)  1TB Ram 2gb   Grfika GForce 7100GT.

Parvio   sam   da   ne   kazem 1000 puta   reinstalaciju   i   Windows XP /7   Sada   kad   pocinje   sa   reinstalaciom - izprva   pocinje normalno   da cita CD   takodze   i   da   kopira   fajlove - e   inda   kad   treba   da   uradi   prvi   restart kako   bi   nastavio   sa instalaciom   on restartuje   pojavi   se   CRNI   decstop pise   nesto kao     "An disk occured error"   vec   sam 10 puta   probao   ali   nece   :( :(   probao   sam   sa 4 razlicna CD-a Windoows opet   nece.       Sada   ima   jedan   Hiren BOOT cd   i   sa   njime otvaram   Mini   windows XOP   i   trenutni   sa   njime   radim   Molim Vas   pozite   mi   Havala   Cvetan   is   Skoplja

elektroalf
15 godina
Na laptopu imam windowse 8 i htio bih instalirati jos i win 7 pa imati dual boot jer mi jedan program ne radi u win 8. Kreirao sam particiju za win 7 ali ne dozvoljava mi instalaciju jer je disk GPT. Jedino rjesenje je promjena u MBR? Jel se to moze promijeniti bez da se nesto zezne sa postojecom win 8 instalacijom?
Potpis!
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Ezio kaže...
Na laptopu imam windowse 8 i htio bih instalirati jos i win 7 pa imati dual boot jer mi jedan program ne radi u win 8. Kreirao sam particiju za win 7 ali ne dozvoljava mi instalaciju jer je disk GPT. Jedino rjesenje je promjena u MBR? Jel se to moze promijeniti bez da se nesto zezne sa postojecom win 8 instalacijom?

Ne ,nema šanse. Moraš obrisati cijeli disk da bi ga konvertirao u MBR.

A za program ,probaj Compatibility mode ,i ne samo Windows 7. Možda se pokrene u Vista ili XP modeu.

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.12.2012 19:12 (kizo2703).
15 godina
kizo2703 kaže...
Ezio kaže...

Ne ,nema šanse. Moraš obrisati cijeli disk da bi ga konvertirao u MBR.

A za program ,probaj Compatibility mode ,i ne samo Windows 7. Možda se pokrene u Vista ili XP modeu.

Pretpostavljam da bi trebalo onda obrisati i recovery particiju? Probao sam sve moguce compatibility modove. Program se pokrene ali se ubrzo srusi. Radi se o civil 3d i to najnovijoj verziji 2013, pa ce valjda uskoro srediti taj problem nekim patchom.
Potpis!
16 godina
Ezio kaže...

Pretpostavljam da bi trebalo onda obrisati i recovery particiju? Probao sam sve moguce compatibility modove. Program se pokrene ali se ubrzo srusi. Radi se o civil 3d i to najnovijoj verziji 2013, pa ce valjda uskoro srediti taj problem nekim patchom.

Da ,trebalo bi potpuno wipeati cijeli disk. Ali me čudi da ti neda instalirati ,s obzirom da Sedmica podržava GPT ,barem 64 bitna verzija. Jedini uvjet je da imaš UEFI particiju na disku.

(Kao i na Macovima)

Poruka je uređivana zadnji put pet 28.12.2012 20:50 (kizo2703).
15 godina

Ne piše EFI nego primari partition.

Na D particiju sam mislio staviti sedmicu.

Potpis!
Poruka je uređivana zadnji put sub 29.12.2012 14:41 (Ezio).
16 godina
Ezio kaže...

Ne piše EFI nego primari partition.

Na D particiju sam mislio staviti sedmicu.

Imaš EFI system particiju i s njom na disku bi trebalo biti moguće instalirati - ali zašto ti ne dopušta ,ne znam.

Vidiš slike na mojem primjeru gore? I bez problema mogu instalirati Sedmicu (ali ,naravno ,samo 64 bitnu).

Poruka je uređivana zadnji put sub 29.12.2012 17:07 (kizo2703).
16 godina

-korisne info-FAQ za GPT.

-uobičajeni problemi OEM-particije, problem s MBR-4x primarne i aktivna, postavke BIOSa, UEFI-legacy..

btw, ne vidim nikakvu konkretnu potrebu-prednost GPTa, Dinamic i sličnih fičera ali to otežava (onemogućuje više starih disk alata), pa osim kad postoji konkretan razlog, preporučujem klasičan MBR, samo je potrebno napraviti extended ako se planira korištnje više od 4 particije po fizičkom disku, dok za multiboot može npr GRUB (0.97 ili 2) (lako je napraviti i održavati), dok kao glavni razlog veličina diska-particije/volumena koji je ograničen na 2TB zapravo nije problem za većinu usera, tj boot particicija i sys-OS particija ionako treba biti odvojena od storage particije-podataka (pogotovo ako je takva količina podataka potrebna), kao storage, tad korištenje GPT ili Dinamic nije problem (npr sve polularnija kombinacija SSD + HDD kao primjer).

1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

ekipa trebam pomoć instaliram win 7 na laptop i pojavio se sledeći problem sve ide normalno odaberem jezik itd. kliknem install now i nakon nekog vremena pojavi se ova poruka 

"Select drivers to be installed" sa otvorenim Load Driver prozorom: "A required CD/DVD drive device driver is missing. If you have a floppy disc, cd, dvd or flash usb drive please insert it now." 

do sad mi se to nikad nije javljalo u čemu je kvaka kakve drivere traži????????

Uvijek budi nezadovoljan onim što jesi ako želiš postati ono što još nisi; jer tamo gdje si postao zadovoljan, tamo ćeš i ostati.
Poruka je uređivana zadnji put čet 3.1.2013 17:52 (CANABIS).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
CANABIS kaže...

kliknem install now i nakon nekog vremena pojavi se ova poruka 

"Select drivers to be installed" sa otvorenim Load Driver prozorom: "A required CD/DVD drive device driver is missing. If you have a floppy disc, cd, dvd or flash usb drive please insert it now." 

To se obično javlja kod loše sprženih ili izgrebanih dvd-ova.

Sprži instalacijski dvd ponovno ,na max 4X brzini. Ili napravi instalacijski usb.

Poruka je uređivana zadnji put čet 3.1.2013 17:55 (kizo2703).
16 godina
neaktivan
kizo2703 kaže...
CANABIS kaže...

To se obično javlja kod loše sprženih ili izgrebanih dvd-ova.

Sprži instalacijski dvd ponovno ,na max 4X brzini. Ili napravi instalacijski usb.

u pravu ste kolega to je problem bio ubacio drugi cd i sve u redu hvala {#}

Uvijek budi nezadovoljan onim što jesi ako želiš postati ono što još nisi; jer tamo gdje si postao zadovoljan, tamo ćeš i ostati.
13 godina

Pozdrav svima

Možda je ovo što ću pitati već bilo pisano, ali nisam imao baš uspjeha čitajući na ove 42 stranice da piše nešto o tome.

Sada upravo na svom računalu imam instaliran OS Win7, ali trebao bi ih nanovo instalirat, jer mi se prije pola godine pokvarilo računalo, odnosno navodno je otišlo napajanje koje je skurilo matičnu ploču, procesor i video karticu. Ne znam da li je to bilo točno, ali moraš vjerovat ovlaštenom servisu, zar ne. No dobro, nakon tih svih zamjena serviser mi je rekao da su Win7 ipak našli sve drajvere i da su se Windowsi podigli preko HD na kojem su bili instalirani, ali mi je preporučio da radi boljeg rada nanovo instaliram Win7 koje imam legalne. Znači tu ne bi trebalo biti problema. E sada dolazi ono što me zanima.Kupio sam novi HDD WD black 1TB koji nije formatiran pa bi ja pitao koliko da ostavom za particiju gdje bi bili Windowsi. To bi očito bila particija C. Pošto imam dosta zahtjevnijih programa i igrica na računalu trenutno sada je zauzeto 115GB na C particiji pa bi me zanimalo da li da dignem kod formatiranja C particiju na 200GB ili možda postoji neki bolji način. Sada mi je C particija ustvari jedan HDD, dok je D particija drugi HDD. Oba su 250GB. Jednog od njih bi kasnije vratio natrag, tako da bi računalo imalo tri particije (C, D, E). Moram to pitat. Da li se tokom instalacije Win7 formatizira neformatizirani disk, ili to moram najprije napraviti na nekom drugom računalu. Znam da je pitanje glupo, ali morao sam ga postavit.

Isto tako kako da postavim umrežavanje kada koristim usluge B-Neta. Da li da postavim na Home ili Public Netvork? Pošto imam tri pržilice u računalu (2×ATA, SATA), da li mogu ostaviti sve tri spojene u računalo, ili moram dvije odspojit, radi dizanja računala preko DVD-a? Da li se kasnije mogu promijenit imena particija tako da bi C, D i E bili diskovi, a E, F i G pržilice, ali onako kako ja želim, a ne kako ih naprave Windowsi. Što bi se desilo da nakon instalacije Win7 dodatno u računalo spojim stari HDD na kojem su Win7. Da li bi stvarali problem kod prvog dizanja računala, jer bi ja taj disk odmah nakon dizanja formatirao. Isto tako da li bi mi na onom drugom disku na kojem su mi podaci bili isti obrisani ili bi sve bilo kao i ranije. Podaci sa njega su spremljeni na dodatni vanjski HDD (USB) tako da što se tiče toga podaci ne bi bili izgubljeni. Hoću reći da li bi bilo dobro i taj drugi HDD formatizirat, ili je to nepotrebno.

Znam da su ova pitanja za većinu vas jednostavna, ali ja nemam baš znanja oko toga pa neka me se razumije. Matična ploča je ASRock P5B-DE, grafička ATI Radeon HD 5670 (1GB), memorija 3GB i procesor Intel E5700. Win7 je 32bit.

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.1.2013 16:36 (Cobra33).

0 0 hvala 0
16 godina

-kreiranje particija i formatiranje se radi u samoj instalaciji (može i prije, ali win install želi posebnu boot particiju..)

-raspored diskova particija i slova je sporedan. Slovo je MSov fičer, zapravo nepostoji. Sedmica svaki disk na koji se instalira prijavi kao C, ostali diskovi mogu biti bilo koje slovo, lako se mijenja u disk manageru. Naravno, kad jednom npr instaliraš neki soft, tad više ne smiješ mjenjati stazu..

btw, ne miješaj nazive particija, disk, logički disk. Slova se kao oznaka dodjeljuju logičkom disku. Logički disk je particija, nalezi se na fizičkom disku ili volumenu.. (npr više diskova u RAIDu). Slovo je dakle, samo oznaka i proizvoljno se može postavljati osim sistemske jer je sve vezano stazom (path) npr običan shortcut..

-zbog mogućeg brljavljenja s boot particijom, najsigurnije je odspojiti sve ostale HDDove dok obaviš install. CD-DVD je sporedan (slova možeš dodati-ukloniti izmijeniti, ja npr postavljam slova M: i N: tj Magic i Nero kao hintovi za optiku). Svaki novi disk (hdd, optika, usb..) koji se spoji prvi put, defaultno dobija prvo slobodno slovo, do kraja USA abecede.. a i b su rezervirani za floppy, c je OS.

-ovisno kako želiš podesiti particije, previše je kombinacija i pravila, nema pametnog savjeta kako podijeliti 1TB disk, jer imaš još 2x250 i 2-ili-3 optička.. možeš 1TB ostaviti u jednom komadu pa imati uredniji raspored 'slova', ili napraviti npr 80GB za OS, dok sve igre možeš instalirati na drugu particiju, muvnuti documents, download.. pa tako sys-OS disk ostaje čist (eliminira se fragmentacija). Dodatni diskovu su tad višak, možda ih spojiti u RAID, možda ih prodati.. previše kombinacija, pa čak i previše žica, napajanje.. KISS pravilo kaže da je manje bolje.

Čak obrnuto, možeš neki stari 250 (i/ili RAID za performanse) koristiti za OS, novi za storage.

- btw, imam osječaj da te ovlašteni serviser izradio.. šansa da je crko CPU je 0,314% .. ali, ok, moguće kao i loto.

13 godina

Idemo krenuti najprije naopačke

Da, prije pola godine riknuo mi je komp star 6 god. kojeg sam tada platio 11.000kn u Autronicu. Odnio sam ga na popravak i drugi dan mi je rečeno preko telefona da je najprije otišlo napajanje, koje je skurilo matičnu i grafičku (Intel 955BK i Ati Radeon 1800xt). Pristao sam na zamjenu i drugi dan mi je rečeno da je i procesor otišao, jer se navodno peviše zagrijavao (Intel 830). No što je tu je. I meni je to sve bilo sumnjivo, i trebao sam možda negdje drugdje to dati na popravak. Jedino što mi je bilo čudno da je napajanje bilo "No name", jer sam tražio kvalitetne komponente pa sam zato i uzeo pržilicu Plextor PX755. Sada je unutra sada ne znam na pamet, ali jako dobro napajanje. (900kn).

Za particije znam da je A ili B namjenjen za floppy disk. Znam što su particije i fizički disk i pošto ja još sada imam particije C i D, i dva diska od 250GB, kod mene je zato prvi disk particija C, a drugi D. Inače oba su diska stara 6 god. i do sada su se pokazala jako dobra (WD 2500JS SataII), ali ipak je to 6 god. Ne kažem da je ovaj novi od 1TB bolji ili lošiji (WD 1002AEX black SataII), ali ima garanciju 5 god. i po karakteristikama bi trebao biti bolji za OS. Nisi jedini (prijatelj) mi je upravo rekao što i ti. Da na stari instaliram Win7, a ovaj drugi bude pohrana, ali mislim da bi bilo bolje da novi podijelim na 2 patricije npr. C/D (100/900GB) ili malo drugačije, a eventualno jedan od ova dva stara postavim kao drugi disk sa "E" particijom. Vjerojatno onaj na kojem su sada Win7 te programi i igrice (C), jer mi u programu AIDA64 pokazuje nižu temperaturu za 3 stupnja C od drugog, mada ni to nije uvjet, jer pak na drugom imam pohranjene podatke. Čak možda, mada ne vjerujem u to imat sva tri diska.

Znači po tvome bolje je Win7 imat na jednoj particiji (C), a sve instalacije (programi, igre... itd.) na drugoj (D) recimo u jednom Folderu (npr. PROGRAMI). E sad da li bi bilo kavih problema na na toj "D" particiji imam i skladište podataka, ili bi ipak to trebalo biti na "trećoj" particiji pa da ih se odvoji!?

Mislio sam kod instalacije imat priključen samo jedan HDD (novi), a tek kasnije kada sve bude gotovo eventualno dodat još jedan (stari). Inače ušao sam u BIOS i tamo provjerio što mi nudi pod "First boot device". Prvo je HDD1, a druga opcija SATA pržilica (LG) tako da je i tu sada sve čisto. Može se dole u BIOS-u i drugačije to podesit, ali i ovo je OK.

Nego samo mi još nije 100% jasno u vezi novog neformatiziranog diska. Njega se formatizira kod same instalacije vjerojatno biranjem particija i same veličine. Što je sa "Disc O Partition1: System Reserved 100MB". To vjerojatno trebam ostavit, a ostalo izračunat kako mi treba (×1024). Da li se ta particija vidi poslije same instalacije kao neka nova particija!?

Što će se desiti ako na tako novo instalirane Win7 priključim HDD na kojima su mi sada Win7. Da li će taj disk biti particija "E" (sada je C) ili će se oba Windowsa "tući". Jasno da poslije iinstalacije treba ponovo u BIOS-u vratit butanje na HDD1. Što je sa driverima od matične ploče. Da li ih treba instalirat, ili će sami Windowsi to preko mreže naći.

Poruka je uređivana zadnji put ned 6.1.2013 21:09 (Cobra33).

0 0 hvala 0
16 godina

Cobra33 kaže...

..

Ne kažem da je ovaj novi od 1TB bolji ili lošiji (WD 1002AEX black SataII), ali ima garanciju 5 god. i po karakteristikama bi trebao biti bolji za OS. Nisi jedini (prijatelj) mi je upravo rekao što i ti. Da na stari instaliram Win7, a ovaj drugi bude pohrana, ali mislim da bi bilo bolje da novi podijelim na 2 patricije npr. C/D (100/900GB) ili malo drugačije, a eventualno jedan od ova dva stara postavim kao drugi disk sa "E" particijom. Vjerojatno onaj na kojem su sada Win7 te programi i igrice (C), jer mi u programu AIDA64 pokazuje nižu temperaturu za 3 stupnja C od drugog, mada ni to nije uvjet, jer pak na drugom imam pohranjene podatke. Čak možda, mada ne vjerujem u to imat sva tri diska...

- Black je pravi disk za OS. (osim možda buke i više temp), nadaj se da ti garancija neće zatrebati i to je to.. raspored je veća muka.

- jedino što mu može parirati su SSD (malo brži) i RAID (pošto imaš 2x250)

Cobra33 kaže...

..

Znači po tvome bolje je Win7 imat na jednoj particiji (C), a sve instalacije (programi, igre... itd.) na drugoj (D) recimo u jednom Folderu (npr. PROGRAMI). E sad da li bi bilo kavih problema na na toj "D" particiji imam i skladište podataka, ili bi ipak to trebalo biti na "trećoj" particiji pa da ih se odvoji!?

Mislio sam kod instalacije imat priključen samo jedan HDD (novi), a tek kasnije kada sve bude gotovo eventualno dodat još jedan (stari). Inače ušao sam u BIOS i tamo provjerio što mi nudi pod "First boot device". Prvo je HDD1, a druga opcija SATA pržilica (LG) tako da je i tu sada sve čisto. Može se dole u BIOS-u i drugačije to podesit, ali i ovo je OK.

..

-ne baš tako. OS je na C, ali osnovni programi kao antivirus, zip, office.. njih ostavljam na defaultnom mjestu C:\prg 32-64.. jer zauzimaju zanemarivo malo i kad se jednom sredi nema bitnih promjena (uzrok fragmentacije).

-podatci: večina juzera koristi desktop, download, myDoc.. pa sve do favorita, muvnem na radni disk-storage. Storage disk nema utjecaja na ostatak OSa ako je npr fragmentiran ili pun kao sys-disk (npr fontovi, tempovi..) i zbog backupa ili (re)installa.. praktički sve userske podatke držim odvojeno (pa je i SSD od 30-40GB dovoljan..).

-igre, video, image, ISO.. sve to na nekom (drugom) storage disku. To ovisi pto se konkretnog ima pri ruci, pa se iskombinira.. npr može to biti u RAIDu ako je primarno brzina, ili na sporom greenu ako je obično skladište...

-pošto HDD ima fizička ograničenja, prvi dio je najbrži seek, rema sredini raste transfer, prema kraju pada seek i na kraju su performanse najlošije. Iz tog razloga i raznih standarda, boot particja, multibootova, swap particija (linux).. raspored se radi tako da se sve uzme u obzir, pa se npr swap i temp mogu kreirati nakon boot particije ili nakon OSove, ali prije sredine, nikako na kraju diska.. na kraju diska držim storage-baskupove.. jer njima najmanje smeta. Ovo praivlo nema veze s RAIDom ili SSDom.

-Kad se disk i software rasporedi, nakon updateova, čišćenja i defraga, može proći duže vrijeme do ponovne potrebe .. recimo godina bez ikakvih utjecaja ili vidljivih usporavanja.

Cobra33 kaže...

..

Nego samo mi još nije 100% jasno u vezi novog neformatiziranog diska. Njega se formatizira kod same instalacije vjerojatno biranjem particija i same veličine. Što je sa "Disc O Partition1: System Reserved 100MB". To vjerojatno trebam ostavit, a ostalo izračunat kako mi treba (×1024). Da li se ta particija vidi poslije same instalacije kao neka nova particija!?

..

-sedmica uzima 100BM za boot particiju (osmica 350) možeš je ručno postaviti na bilo koju vrijednost npr 100-512MB (512 je stvar navike, svejdno).

-boot particija je skrivena, tj nije hidden, nego joj windows ne dodjeli slovo. To se može napraviti u windows disk manageru ali nema baš nikakve potrebe. Ovisno o npr EFI, bitlockeeru i sl, može biti obavezna, inače može i bez nje, tad win instalira boot zajedno s OSom.

-ako se želi drugačiji raspored, tad je potrebno nekim npr Hirens/Linux .. ili drugim PCjem (EaseusPM pod win) pripremiti particije, u pravilu, boot-primarna-aktivna (FAT32 ..) i extended za sve ostalo, jer install ne nudi izradu extended particije (može diskpartom), u extended se lako kreira proizvoljan broj particija. Inače je standard-ograničenje po disku do 4 primarne, u multibootu to nije dovoljno.

Cobra33 kaže...

..

Što će se desiti ako na tako novo instalirane Win7 priključim HDD na kojima su mi sada Win7. Da li će taj disk biti particija "E" (sada je C) ili će se oba Windowsa "tući". Jasno da poslije iinstalacije treba ponovo u BIOS-u vratit butanje na HDD1. Što je sa driverima od matične ploče. Da li ih treba instalirat, ili će sami Windowsi to preko mreže naći.

-ništa. Tj ovisi o boot redosljedu u BIOSu (ili quick menu) s kojeg diska će se pokrenuti boot.

-u normalnoj priči, prvi (glavni) HDD je na prvom (nulti ili prvi ovisi kako je označen) SATA/PATA portu + boot order koji to može izmiješati. Pa tomu dodati da stari OS čita taj BIOSov poredak, novi detektira po svom SATA rasporedu i boota s prvog koji ima boot sektor.

- ako dodatni disk nema boot sektor (MBR) tad je svejedno za sam boot, ali nije za razne OSeve i kombinacije kako će se rasporediti slova diskova.. pošto podatci i aplikacije mogu biti na više particija, tad je to problem.. ako je sve na C, nema problema.

Brljavljenje ide ovako;

Ako diskovi (kompeltan OS) nisu već biti podignuti, tj ako je to prvo bootanje OSa redosljed je ovakav: prvi disk, prva aktivna particija dobije slovo C, drugi disk, prva aktivna, dobije D, .. pa opet prvi disk s extended dobije ostala slova koliko ih ima, pa drugi u extendedu.. pa optika.

-ako je neki disk bio u podgnutom OSu, tj ako instaliraš po planu samo s blackom, pa dodaš kasnije ostale diskove, on će zadržati staro slovo, pa će npr optika ostati na svom mjestu, svi diskovi na prvom disku, dok će novi disk poslagati slova po redu na slobodna mjesta, jednako kao kad ubodeš neki USB..

-ako nekom disku ručno promjeniš slovo, to ostaje. Izuzetak je samo ako se to slovo zauzme drugim diskom. Npr mrežno mapiran disk tad blokira taj USB, mora se primijeniti slovo..

-pošto imaš više diskova, .. očekuj i takve situacije.

-Stari OS (XP) se ne smije paliti ako se diskovi u BIOSu ne postave na stari raspored, jer dođe do pomaka slova, tj OS se boota (može bootati na bilo kojem slovu), ali mijenja sve reference dok podatci i aplikacije ostaju visiti na starom rasporedu. Sedmica je upravo zato uvela C fičer.. ali problem bi ostao ako je nešto drugo (osim OSa) na drugim particijama.

- Driveri, sve radi, tj ako ne radi install jedini razlog je ako ne vidi HDD, treba drivere za kontroler.

- BIOS ovisno o verziji omogućiti npr EMT, VT..

- jedini problem je ako mrežni driver nije u OSu, moraš ga nekako nabaviti (medij od MBO?) s interneta.. kod notebooka i wlana je divlji zapad, više modela, nesnalažljivost.. ostalo OS obavi sam ako postoji certificiran driver. O driverima razmišljaj tek kad nešto zapne (khmm.. da bolje ih je imati i prije pri ruci, ali i live medij je koristian ponekad..).

--

13 godina

Što reći nego veliko hvala. E to ja zovem i više nego odgovorom. Samo da dodam da sam i mislio programe kao Office i Kaspersky instalirrati na C:/programs files. Sve ostale kao što je AutoCAD, Photoshop i sl. na D:

pozdrav i hvala još jednom

0 0 hvala 0
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Instalacija Windows XP operativnog sustava, Windows 7 USB/DVD Download Tool
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice