Je li komp vrijedan 3 plaće high end komp?

poruka: 94
|
čitano: 12.622
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Imao sam jednu kratku raspravu s poznanikom o tome je li komp (samo kanta bez periferije i ostalog) u kojeg uložiš svoje 3 cijele plaće (ili više od 3) high end komp.

Što vi mislite, je li?

12 Je
70 Nije
Twitter: @191x7
Poruka je uređivana zadnji put pet 12.6.2015 21:14 (191x7).
Moj PC  
0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

pa zavisi prije svega kolika je plata u pitanju :)

http://www.modsrigs.com/detail.aspx?BuildID=34436
Moj PC  
38 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Je li komp vrijedan 3 plaće high end komp?
191x7 kaže...

Imao sam jednu kratku raspravu s poznanikom o tome je li komp u kojeg uložiš svoje 3 cijele plaće (ili više od 3) high end komp.

Što vi mislite, je li?

Uzimamo li minimalac, sto je nesto manje od 2500kn, skoro 7.5 kile kuna utrest u komp je vec high end komp

Za prosjecnu placu to je itekako high end komp, pod uvijetom da kupujes gdje je najjeftinije svaku komponentu (ne da si npr u zabiti gdje imas samo ducane koji deru marzu).

Takoder, kao komp mislim samo na "kutiju", bez periferije.

mojpismonosa
11 godina
neaktivan
Okvirno ću nalupat cijene, uzmimo u račun da se nema monitor:
MBO-500
GPU-2000
CPU-1000
HDD/SSD-1000
Monitor-1500
PSU-600
Memorija-700
Miš/tipkovnica-500
---------------------------------------
7800 kn bez OS-a, mislim da je okvirno to to za neko ulazno računalo odličnih performansi za AAA igre. Sad kolika je plaća, netko to pokrije sa 1/10 plaće, a netko mora odvojiti 4 plaće.
Postoje samo dvije beskonačne stvari: svemir i ljudska glupost, ali za svemir baš nisam potpuno siguran. (Albert Einstein)
17 godina
191x7 kaže...

Imao sam jednu kratku raspravu s poznanikom o tome je li komp u kojeg uložiš svoje 3 cijele plaće (ili više od 3) high end komp.

Što vi mislite, je li?

Imaš dva problema: prvi je "što je HE comp", drugi je "kolika je plaća".

Na stranu što je dovoljno kupnjom par komponenti potrošiti velike i besmislene pare.

12 godina
protjeran

Ako se radi o plaći nasih ministara i političara onda je , a ako se radi o mojoj placi onda nije ;) 

Moj PC  
1 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
Tako je, ljudi najčešće pretjeruju sa napajanjima od 1-1.5 kW, monitorima 21:9, i7 procesorima, 16 GB RAM, tri GPU, i sl. Po meni da imaš para ka blata ok, ali u stvarnosti je "overkill"
Postoje samo dvije beskonačne stvari: svemir i ljudska glupost, ali za svemir baš nisam potpuno siguran. (Albert Einstein)
17 godina

Recimo da je samo rečeno da je plaća minimalac. Ali da se ne radi o HR nego bilo gdje u svijetu.

Dakle, ako za komp moraš uložiti > 3x minimalac (nebitno jel ti bio iz HR, BIH, Angole, Kanade ili Japana), je li taj komp high end.

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
protjeran
191x7 kaže...

Recimo da je samo rečeno da je plaća minimalac. Ali da se ne radi o HR nego bilo gdje u svijetu.

Dakle, ako za komp moraš uložiti > 3x minimalac (nebitno jel ti bio iz HR, BIH, Angole, Kanade ili Japana), je li taj komp high end.

Nemozes uspoređivat minimalac u hrvatskoj i u srbiji tipa a kamo li sa kanadom ili nekom drugom drzavom . Nas minimalac 2500 znaci 7500 za highend komp , nemoguce po meni . Ako u to racunamo monitor i sve . 

11 godina
neaktivan
Kako je nebitno jel iz Angole ili Japana, ako je plaća A u Japanu 10 puta veća nego u Angoli, a komponenta B cijena 2 puta veća nego u Japanu nego u Angoli?
17 godina
191x7 kaže...

Kako za koga, no realno je daleko od toga.

17 godina
mrki_tua kaže...
Kako je nebitno jel iz Angole ili Japana, ako je plaća A u Japanu 10 puta veća nego u Angoli, a komponenta B cijena 2 puta veća nego u Japanu nego u Angoli?

E pa to sam htio budali dokazati, al bezuspješno.

11 godina

Pred 3 godine sam kupio plazmu koja je u svim segmentima dobila referentne ocjene. 

Od kontrasta, crne boje do pokretne rezolucije itd. Ta plazma nije bila high-end već viša srednja klasa.

High end model je koštao 2500 kn više za tu dijagonalu također sa referentnim ocjenama.

Tu je također bilo i "high end" LCD modela koji nisu nikako pa čak ni danas sposobni dobiti tu ocjenu. 

Za 3 prosječne plaće ( bar po zavodu za statistiku) se kupi jeben komp za koji bi reko da je "high-end" ali 

onda tu na forumu vidiš da ekipa ima 3-4 way SLI Titan ili 980 ili nešto. 

Što je onda takav komp?

If you can handle it by your self and not go mad, then you are on the right path to became insane.

0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan
To je preserans, a ne high end! Ako A zadovoljava igranje igrice na ultra postavkama, čemu onda sli/crossfire i slično. Da ne govorim o RAM-ovima, i dr.
11 godina
neaktivan
Isto da kupiš Porschea pa da ga ideš tunirat ili ženi sa sisama vel. 5 radit plastičnu operaciju.
13 godina

Bacanje para realno. Za he masinu se moze danas izdvojiti 5k da vrti igre preko 40fps 1080p high detalje, sta ces vise :p

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
14 godina
Koliku imaš plaću, za toliko si kupiš komp. To je po meni najoptimalnije. Jer nepojmljivo mi je da netko sa 6k plaće ulupa preko 15k na komp.
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina

Zato su tu naše banke, naše svjetlo na kraju tunela 

If you can handle it by your self and not go mad, then you are on the right path to became insane.
Poruka je uređivana zadnji put pet 12.6.2015 17:03 (gocc01).
17 godina
zuper kaže...
Koliku imaš plaću, za toliko si kupiš komp. To je po meni najoptimalnije. Jer nepojmljivo mi je da netko sa 6k plaće ulupa preko 15k na komp.

Kupi ti sebi komp za 2500-3000 Kn. A nas ostavi da ulažemo 7500-9000 ako hoćemo.

17 godina
mrki_tua kaže...
MBO-500
GPU-2000
CPU-1000
HDD/SSD-1000
Monitor-1500
PSU-600
Memorija-700
Miš/tipkovnica-500
7800 kn bez OS-a, mislim da je okvirno to to za neko ulazno računalo odličnih performansi za AAA igre. Sad kolika je plaća, netko to pokrije sa 1/10 plaće, a netko mora odvojiti 4 plaće.

Ovdje nema ni H od High-end (što, naravno, ne znači da je navedeni komp "loš").

Takva bi konfiguracija bila sastavljena od komponenti iz vrha ponude, bez obzira na cijenu i apsolutno nevezano uz cifru koju si netko može priuštiti.

High-end je generalno vrhunac ponude na tržištu - što nije nužno jednako maksimumu koji pojedinac može doseći (s jednom, 3 ili 10 plaća); odnosno, 3 plaće nisu nužno dovoljne da se kupi objektivni "high-end".

Pitanje oko kojeg se vodila rasprava iz prvog posta je krivo postavljeno.

Split your lungs with Blood and Thunder
Poruka je uređivana zadnji put pet 12.6.2015 18:03 (fler).
16 godina
fler kaže...
mrki_tua kaže...
MBO-500
GPU-2000
CPU-1000
HDD/SSD-1000
Monitor-1500
PSU-600
Memorija-700
Miš/tipkovnica-500

Takva bi konfiguracija bila sastavljena od komponenti iz vrha ponude, bez obzira na cijenu i apsolutno nevezano uz cifru koju si netko može priuštiti.

High-end je generalno vrhunac ponude na tržištu - što nije nužno jednako maksimumu koji pojedinac može doseći (s jednom, 3 ili 10 plaća); odnosno, 3 plaće nisu nužno dovoljne da se kupi objektivni "high-end".

Too much "filozofy"

battletag:MasnaKrvavic#2275
17 godina
dado16 kaže...

Too much "filozofy"

Nije to nikakva filozofija. Neki moje kolege imaju monitore od 30.000+ kn. Ostatak konfiguracija isto nije za baciti.

No je li to za njih high-end? Ne, uvijek postoji nešto bolje i skuplje.

16 godina
pa zato bi bilo pristojan novi izraz, very high-end/ultra end/ hardcore.... :)
battletag:MasnaKrvavic#2275
13 godina
dado16 kaže...
pa zato bi bilo pristojan novi izraz, very high-end/ultra end/ hardcore.... :)

Nope, zna se što znači high-end. Ti već sa time naginješ filozofiranju, @fler je to vrhunski objasnio.

Ubi bene, ibi patria.
11 godina
neaktivan
fler kaže...
mrki_tua kaže...
MBO-500
GPU-2000
CPU-1000
HDD/SSD-1000
Monitor-1500
PSU-600
Memorija-700
Miš/tipkovnica-500

Di to piše da bi high end trebala bit iz vrha ponude? Na stranicama gdje ja gledam komponente u Njemačkoj pod high end recimo GPU-i imaš od 200 eur do 400-500, onda imaš klasu entuzijast, dakle sve je jasno. Računalo high end mora bit sposobno odraditi zadatke zadane trenutno na tržištu, a ako sam davao primjer za igranje onda je to to.

Dakle, high end nije vrhunac na tržištu, jer podjele poznaju i entuzijast.

11 godina
neaktivan
Old Iggy kaže...
dado16 kaže...

Too much "filozofy"

Nije to nikakva filozofija. Neki moje kolege imaju monitore od 30.000+ kn. Ostatak konfiguracija isto nije za baciti.

Ako si čovik slikaj se sa tim monitorom od 30 000 kn pa ostavi sliku ovdje. Ako nisi pospi se pepelom.

P.S. naravno neka bude upaljeno nešto da nije iz trgovine.

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.6.2015 18:32 (mrki_tua).
13 godina
mrki_tua kaže...

Di to piše da bi high end trebala bit iz vrha ponude? Na stranicama gdje ja gledam komponente u Njemačkoj pod high end recimo GPU-i imaš od 200 eur do 400-500, onda imaš klasu entuzijast, dakle sve je jasno. Računalo high end mora bit sposobno odraditi zadatke zadane trenutno na tržištu, a ako sam davao primjer za igranje onda je to to.

Piše ti u samoj definiciji imena, high-end. Sami vrh ponude, to što ti vidiš u trgovini je više markentiški izraz. Heh, high-end za grafičku do 500E, a zna se da to nije "end" ni po cijeni ni po (specifičnim zahtjevima koji trebaju individualcu)  perfomansama.

mrki_tua kaže...

Ako si čovik slikaj se sa tim monitorom od 30 000 kn pa ostavi sliku ovdje. Ako nisi pospi se pepelom.

Hah, čemu je to važno raspravi? Da se slika kraj monitora, zbog čega? Nije da se on hvali tim monitorima, nego je dao kao potporu svom argumentu, mogao je reći hipotetički reći,  idalje nebi bilo razlike.

Ubi bene, ibi patria.
Poruka je uređivana zadnji put pet 12.6.2015 18:50 (Et_Tu_Brute?).
11 godina
neaktivan
Et_Tu_Brute? kaže...
mrki_tua kaže...

Piše ti u samoj definiciji imena, high-end. Sami vrh ponude, to što ti vidiš u trgovini je više markentiški izraz. Heh, high-end za grafičku do 500E, a zna se da to nije "end" ni po cijeni ni po (specifičnim zahtjevima koji trebaju individualcu)  perfomansama.

mrki_tua kaže...

Hah, čemu je to važno raspravi? Da se slika kraj monitora, zbog čega? Nije da se on hvali tim monitorima, nego je dao kao potporu svom argumentu, mogao je reći hipotetički reći,  idalje nebi bilo razlike.

Kako zbog čega? Pa zbog osnovane sumnje na laž. Hipotetički ja mogu reć da u kvartu ima 10 ljudi računala od 100 000 kn i voze Ferrarije, a realno imaju od 10 000 kn i voze Opele? Šta ti tu nije jasno.

Kakve veze ima Oxford sa riječima? Jezik je kao i živo biće, razvija se i raste, u trenutku stavljanja toga možda je bilo tako, a danas su druga pravila, pogledaj stranice koje se bave računalnim komponentama, a ne neki Oxford riječnik. Npr. izraz supercars je do ima par godina bio za najbrža auta na svijetu, e danas je to hypercars.

Poruka je uređivana zadnji put pet 12.6.2015 19:00 (mrki_tua).
17 godina
odjavljen
191x7 kaže...

Što vi mislite, je li?

Može biti ali i ne mora biti .

Zavisi od namjene kompa. Ako je namjena kompa PC kasa. onda se za tri plaće može napraviti takva PC kasa da će biti najbolja u gradu i dalje od toga . Ali ako je namjena kompa nadzor i upravlajnje bankarskim sustavom, onda je to ispod minimuma.

13 godina
mrki_tua kaže...

Kako zbog čega? Pa zbog osnovane sumnje na laž. Hipotetički ja mogu reć da u kvartu ima 10 ljudi računala od 100 000 kn i voze Ferrarije, a realno imaju od 10 000 kn i voze Opele? Šta ti tu nije jasno.

Kakve veze ima Oxford sa riječima? Jezik je kao i živo biće, razvija se i raste, u trenutku stavljanja toga možda je bilo tako, a danas su druga pravila, pogledaj stranice koje se bave računalnim komponentama, a ne neki Oxford riječnik. Npr. izraz supercars je do ima par godina bio za najbrža auta na svijetu, e danas je to hypercars.

Radiš problem gdje problema nema! Mozes reci hipotetički, ali kojoj svrhi? Za ovu raspravu nema veze jeli monitor pravi ili ne, uopce nije bitno... Znas li sto znaci hipotetički? Kakva osnovana sumnja na laž, jeli me to zajebaješ ili zaozbiljno vučeš? Kakve veze ima Oxford riječnik sa.. riječima? Ok, sad vidim da me za nos vučeš. Im out.

Ubi bene, ibi patria.
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice