Ati HD5870

poruka: 95
|
čitano: 10.351
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
RE: Ati HD5870
Hyperion kaže...
...

Potrošnja i TDP jesu isto samo TDP označuje maksimalnu moguću potrošnju sa default postavkama procesora, realno on troši osjetno manje u najčešćem primjeru -> igrama, a u idle-u sa uključenim C&Q kod amd-a ili C1E & EIST kod intela troše svega ~10W

Potrošnja i TDP u principu nisu isto, ali zbog jednostavnosti predodžbe normalnom korisniku oba proizvođača su deklarirali da je TDP = potrošnja. 

TDP označava koliko topline (u ovom slučaju) procesor može disipirati prije nego pregori. Kao što znaš (nadam se) procesor nije grijalica, dakle dio energije potroši i na računske operacije, stoga bi potrošnja trebala biti veća od TDP-a.

TDP je faktor koji je ključan za izbor hladnjaka za dotični procesor. Eventualno može služiti kao okvirni podatak za potrošnju struje.

S obzirom da i7 920 i npr. i7 975 (EDIT:) i7 970 imaju deklariran isti TDP od 130W, sigurno je da i7 920 troši manje na defaultnom clocku od ovog drugog i nemoguće je da oba procesora na default clockovima pod maximalnim opterećenjem troše istih 130W. Prema nekoj logici, za najjači procesor u toj istoj grupi procesora bi možda vrijedilo da mu je TDP = potrošnji (prema deklaraciji), ali za ostale na nižim taktovima to je sigurno manje.

Upravo zbog toga što je teško procjeniti koliko sam CPU troši (jer je integralni dio cijelog sustava i kad radi CPU rade i ostali elementi računala), rade se usporedbe potrošnje sustava u idle načinu i pod različitim opterećenjem. Pa se onda vrti npr. Prime ako želiš viditi utjecaj potrošnje CPU-a ili neki grafički benč (Furmark) ako te interesira utjecaj potrošnje GPU-a. Prema tim rezultatima kupiš i odgovarajuće napajanje s time da nije bitno samo koliko W ima napajanje već i (zbog sada već nevjerojatno gladnih grafičkih kartica) koliko ampera može osigurati na 12V railu. Kod brand napajanja obično je to dovoljno dobro usklađeno.

Overclockiranje nebih komentirao, ono povećava potrošnju (i generiranje topline) iznad deklarirane. Ako korisnik pretjera i ne koristi adekvatno hlađenje, zna se što slijedi -> komad zadimljenog silicija.

ukratko da povežem i s temom: cijelo računalo sa gladnim i7 975 i ATI 5870 pod opterećenjem (igre) troši oko 370W po nebrojenim review-ovima na netu (btw. iritira me što rijetki navode da li je to mjerenje na utičnici ili DC). Napajanja imaju najveću iskoristivost ugrubo između 40-60%, a tad su i dovoljno tihi. To bi značilo da je najoptimalnije napajanje za ovu kombinaciju (bez overclockanja) ono koje osigurava oko 550W. malo više je uvijek dobro, previše (i premalo) nije dobro.

Za autora koji koristi AMD konfiguraciju, ako ima Coolermaster ili Corsair 550W, to je dovoljno dobro da pogoni cijeli stroj bez straha.

....... uf što sam se natipkao.

Nema na čemu! --| Google is your friend |--
Poruka je uređivana zadnji put pon 2.8.2010 16:01 (Zura).
15 godina
neaktivan
Ati HD5870

Ma daj, to jedan 400-vatni Corsair gura bez problema. 370W u igrama? Komp sa i7 i 5870 troši oko 300W u igrama, možda i manje.

I i7 975 i 920 nemaju isti TDP. TDP je jednostavnim riječnikom rečeno koliko struje će neki uređaj potrošiti pod punim opterećenjem, bez overclocka naravno.

EDIT: Najbolja napajanja imaju iskoristivost iznad 80%. Nikad čuo za 80+?

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.8.2010 11:28 (ATiGamer).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
ATiGamer kaže...

Ma daj, to jedan 400-vatni Corsair gura bez problema. 370W u igrama? Komp sa i7 i 5870 troši oko 300W u igrama, možda i manje.

I i7 975 i 920 nemaju isti TDP. TDP je jednostavnim riječnikom rečeno koliko struje će neki uređaj potrošiti pod punim opterećenjem, bez overclocka naravno.

EDIT: Najbolja napajanja imaju iskoristivost iznad 80%. Nikad čuo za 80+?

Ne, ipak si u krivu, TDP nije potrošnja.

Slobodno stisni thumb down ako te to toliko pali [ZETOR Black Edition-SADA SA NOVIM GEFUFNAMA] Fake_Alert se neslaze s ovim postom.
15 godina
neaktivan
Weky kaže...

TDP je maksimalna potršnja neke komponente koju realno nikad neće postići. Ne računjući OC naravno.

15 godina
odjavljen
ATiGamer kaže...
Weky kaže...

TDP je maksimalna potršnja neke komponente koju realno nikad neće postići. Ne računjući OC naravno.

http://en.wikipedia.org/wiki/Thermal_design_power

Slobodno stisni thumb down ako te to toliko pali [ZETOR Black Edition-SADA SA NOVIM GEFUFNAMA] Fake_Alert se neslaze s ovim postom.
15 godina
neaktivan
Ati HD5870

"The Thermal Design Power or TDP in short, is the maximum power consumed by a device (graphics card for example) under normal / regular use. In other words, the TDP is the max power a device can dissipate when running real applications."

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Ati HD5870

Ma šta bi bi mi bez wikipedije

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
Ati HD5870

The Thermal Design Power (TDP) is the average maximum power a processor can dissipate while running commercially available software. TDP is primarily used as a guideline for manufacturers of thermal solutions (heatsinks/fans, etc) which tells them how much heat their solution should dissipate. TDP is not the maximum power the CPU may generate - there may be periods of time when the CPU dissipates more power than designed, in which case either the CPU temperature will rise closer to the maximum, or special CPU circuitry will activate and add idle cycles or reduce CPU frequency with the intent of reducing the amount of generated power.

TDP is usually 20% - 30% lower than the CPU maximum power dissipation.

Izvor 

Moj PC  
1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Ati HD5870

Maximum power dissipation is the maximum power dissipated by the CPU under the worst conditions - at the maximum core voltage, maximum temperature and maximum signal loading conditions. Maximum Power dissipation is always higher than Thermal Design Power.

TDP je podatak koliko će neke komponenta trošiti struje u noromalnim uvjetima pod makimalnim opterećenjem. Tu se spominje "maximum core voltage". Napon na procu automatski može narasti samo pod nekim kvarom ili ako ga korisnih sam poveća. Proporcionalno s tim povisuje se i temperatura. Ključna riječ ovdje su "normalni uvjeti".

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
ATiGamer kaže...

I i7 975 i 920 nemaju isti TDP.

Jel ti znaš o čemu govoriš?

Ako ne vjeruješ intelu, proizvođaču i7 procesora: Link

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.8.2010 15:19 (Zura).
15 godina
neaktivan
Ati HD5870

Ne znam tko ovdje laže:

http://www.legitreviews.com/article/986/1/

Ali to je najmanje bitna stvar u cijeloj priči.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Adrijan Sutil 33 kaže...

Napajanje CORSAIR VX 550W ti je dovoljno za sve konfiguracije mislim pri tome na normalne konfiguracije ali ako zelis graficke stavljati u crossfirex i ugurati u njega 3 ili 4 hard diska i 3 przilice e onda mozes ici na 720w ili 850w HX oznaka na napajanju ti ima manje kablova koje povezuje komponente rezultat toga je bolja cirkulacija zraka i bolje hladenje a vx ima vise kablova nepotrebnih, pa je malkice naruseno prozracivanje

VX550 je dovoljan i za vecinu crossfire konfiguracija. HX ti nema manje kablova, nego su modularni (odvojivi) tako da si se krivo izrazio.

Ameri me poslali na mjesec, lagano sam failo putanju
16 godina
neaktivan
ATiGamer kaže...

Ne znam tko ovdje laže:

http://www.legitreviews.com/article/986/1/

Ali to je najmanje bitna stvar u cijeloj priči.

mea culpa. Priznajem grešku, i7 975 extreme edition ima različit TDP od i7 920.

Ali to nije bila poanta priče. Skorigirat ću post da ne unosi zabunu.

15 godina
odjavljen
Ati HD5870

Ajde se sad vas dvojica odlučite što je TDP.

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.8.2010 16:28 (Weky).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Weky kaže...

Ajde se sad vas dvojica odlučite što je TDP.

moja greška je bila samo u tome što sam rekao da je TDP od i7 975 isti kao i u i7 920. Za ostalo ostajem pri svojem nema tu nikakve odluke.

16 godina
Ati HD5870

Navali narode još malo pa nestalo hd5870 u linksa za 1999 kn.Prvi put u povijesti da imaju najnižu cijenu neke jake grafe.Ken ju bilivit.

koliki mi je da ga pola moran držat u živideru
Poruka je uređivana zadnji put pet 5.11.2010 18:11 (dery).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
dery kaže...

Navali narode još malo pa nestalo hd5870 u linksa za 1999 kn.Prvi put u povijesti da imaju najnižu cijenu neke jake grafe.Ken ju bilivit.

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1463001
16 godina
Ati HD5870

Hahaha pisala je cijena od 1999 kn,pa normalno da to ne može bit istina i ja san se čudom čudija.Imposibile.

Moj PC  
1 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Ati HD5870

Dali CX400 drzi Cross HD5850? Ili je potreban CX500?

For gamers by gamers
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Gman kaže...

Dali CX400 drzi Cross HD5850? Ili je potreban CX500?

Nema šanse da CX400 drži.

VX450 možda, ali s prevelikim opterećenjem za 24/7 rad.

Dakle VX550/CX600.

16 godina
neaktivan
Ati HD5870

A dali jedan CX400 moze normalno drzati Phenoma 955/HD5850?

For gamers by gamers
Poruka je uređivana zadnji put ned 7.11.2010 18:54 (Gman).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Gman kaže...

A dali jedan CX400 moze normalno drzati Phenoma 955/HD5870?

Da ali za 24/7..bolje ići na CX500

um caruje dok snaga ne popizdi
14 godina
protjeran
Ati HD5870

Ili na VX450 ali pošto ga nema..onda CX500

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Ati HD5870

Pardon u pitanju je CX430 ali mislim da nema velike razlike.

For gamers by gamers
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Gman kaže...

Pardon u pitanju je CX430 ali mislim da nema velike razlike.

CX430 nemože jer je slabiji i od CX400 za 22w

16 godina
neaktivan
Ati HD5870

Onda u planu ostaje CX500 kako je i planirano. Hvala na pomoci! {#}

For gamers by gamers
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Ati HD5870

Nevjerovatno pa je li to moguće,šta se ovo događa.Links pa ovako niska cijena.

Još je luđa stvar da slabija hd6870 ima veču cijenu hahahaha,pa stvarno nabijaju cijenu da zaboli glava.

Poruka je uređivana zadnji put pon 8.11.2010 19:04 (dery).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Ati HD5870

Pozz! Zanima me dali mi se isplati kupit jos jednu hd5870 (ovih dana su bar jeftine)  i kolko cu dobit na performansama u odnosu na solo hd5870.?

And Justice For All....... Metallica Forever!
Moj PC  
0 1 hvala 0
16 godina
Ati HD5870

Loše su se pokazale u cf,ne uzimaj.Kažeš da su sada jeftine hahaha.2000 kn je puno za bilo koju grafu.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Ati HD5870

Već sam napisa u ATi 6xxx temi ali evo da ponovim jer vidim da vi o linksu.Upravo kupia hd5870 za ni vise ni manje od 2000kn u splitu.To im je bila jedina koja je ostala.Jucer sam cua za tu promjenu cijena i nisam moga čekat za ić kupit jer u ovom sugavom Splitu najjeftinija hd5870 (posli ove) je 3000kn u techno maxa. Sad nekome je to bolje a nekome lošije od 6870.Meni je bolje jer je malo jača po performansama,a grijanje i buka mi nisu toliko važni ...

0 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice