LAN games

poruka: 18
|
čitano: 4.571
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
protjeran
LAN games

složio bih si još jedno računalo i sa frendovima igrao igrice(npr. unreal tournament 3) preko mreže(LAN), što trebam napraviti da bi to omogučio

1.složim komp...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
LAN games

2. umrežiš ih preko rutera, znači jednostavno ih sve pospajaš na ruter, nije bitno jel žično ili bežično (možda je bolje žično) i onda na jednom pc-u klikneš u igri "create lan server" (ili kako se već to zove) a na drugima samo "join lan server" i nađeš server kojemu obično možeš dati svoje ime. i igrate.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
RE: LAN games

ok hvala

15 godina
protjeran

jel mogu spojit 1. komp sa mrežnim kabelom u 2.komp a da ne spojim u ruter niti jedan komp

17 godina
Intel dual-core E6300 kaže...

jel mogu spojit 1. komp sa mrežnim kabelom u 2.komp a da ne spojim u ruter niti jedan komp

Mozes, treba ti crossover kabel.

15 godina
protjeran

kaj taj nije isti kao i mrežni?

17 godina

kaj taj nije isti kao i mrežni?

Mreznih kabela imas vise vrsta... No da spojis pc i pc treba crossover kabel. Dok za pc i router imas patch kabel.

16 godina

Trebas crossover kabel. Dodjes teti/barbi u ducanu i kazes: crossover kabel.

Onda ga metnes u jedan i u drugi PC i nista ne radi...

:D :P

Drugi nacin je bolji...trebas router i onda pospajas sve unutra, napravis novu lan mrezu ili homegroup ako su svi na Win7. Ako su mix XP/7 moli boga da imas net admina kraj sebe 

Je li to iskra krivnje, drska penetracija? Ili još jedan uzvik mojih osobnih nacija? Vidim kurve savjesti jezike kako klopoću, čujem njene tuste ruke kako štropoću, uzalud zaziva i Boga i vraga,
15 godina
neaktivan
Fearless kaže...

Trebas crossover kabel. Dodjes teti/barbi u ducanu i kazes: crossover kabel.

Onda ga metnes u jedan i u drugi PC i nista ne radi...

:D :P

Drugi nacin je bolji...trebas router i onda pospajas sve unutra, napravis novu lan mrezu ili homegroup ako su svi na Win7. Ako su mix XP/7 moli boga da imas net admina kraj sebe 

Ja niti nisam radio lan mrežu, ono homegroup - ruter je sam dao PC-ima IP adrese (mix XP i 7) i samo se svi spoje na IP adresu servera, recimo 192.168.1.30 i to je to.

17 godina
neaktivan
LAN games

crossover i patch kabeli izgledaju isto, ali imaju drugačiji raspored spojeva unutar konektora

crossover opcija je dobra ali te ograničava broj konektora na pc-u

ja imam 2 konektora dakle max sa 2 kompa se mogu spojiti

sa ruterom ili hubom si ograničen sa brojem konektora na njemu

sve ovisi koliko si spreman uložit i koliko kompova oćeš spojiti

Ovo je moj potpis...
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

mislim spojiti 2 pc-a onda kak da spojim

17 godina
neaktivan
LAN games

crossover kabel u enthernet utore u oba kompa i to je više-manje to

Ovo je moj potpis...
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
dantex kaže...

crossover kabel u enthernet utore u oba kompa i to je više-manje to

-nije, s crossoverom, je potrebno ručno dodijeliti adrese (TCP/IP), jer nema routera koji bi upravo to radio...

Ali svaki router (osim izuzetaka) ima barem 2 mjesta (4 ili 2+2) za spajanje, pa nevidim uopće potrebu za crossoverom. Ili se kupi switch za cca 60-70kn i rješno (kabel košta cca 15-20kn) ...

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
17 godina
neaktivan
LAN games
treba nieš sitno namjestit, al ono niš puno

ja nezz kak sam svoju vezu postavio doma (više kemijanja nago pravila)

al više-amnje kada spojiš, očita da je drugi komp spoje, i moraš napravidi novu mražu i na drugom isto napraviti

ovaj dio bi možda htio pitati na "Razni mrežni problemi" na bugovom forumu
Ovo je moj potpis...
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
protjeran

ok prvo ću probat crossover kablom ak bude dobro radilo ostavit ću ga

15 godina
neaktivan
LAN games

Ljudi, pobogu. Mršti se

OK, ništa - vidim da ću morati ab ovo metodom malo razjasniti neke stvari jer me dosta toga izrečenog u ovoj temi jako "bode u oko"... Dakle:

1. NE treba ti router. Router je, kao što mu samo ime kaže, služi tome da bi routao (usmjeravao) promet iz jednog segmenta mreže prema drugom (i obrnuto). Routeri obično "stoje" na granicama mrežnih segmenata.

2. Routeri NE dodijeljuju IP adrese (i ostale IP parametre). To rade DHCP serveri. To što routeri danas često dolaze s integriranim DHCP serverima NE znači da router = DHCP server.

3. Hubovi se gotovo više nigdje ne koriste (osim u jako, jakooo specifičnim situacijama kojih se ne bi sada doticao). Dakle, nemoj se truditi ni tražiti hub. Iako ćeš ga danas i jaako teško naći ako ne znaš gdje tražiti. Ukratko? NE treba ti ni hub.

4. Ono što tebi treba zove se switch. Switchevi služe povezivanju hostova (u ovom slučaju računala) unutar pojedinačnih segmenata mreže.

5. Crossover UTP kabel izgleda slično kao i straight UTP kabel, s tim da na jednoj strani ima zamijenjene zelene i narančaste parice (u odnosu na straight UTP kabel gdje su parice jednako raspoređene na obje strane kabla). Da se ne bi zafrknuo, računalo sa switchem povezuješstraight kablom, dok za povezivanje s drugim računalom koristišcrossover kabel.

6. S obzirom da je danas moguće naći OK switcheve (za kućnu upotrebu) čak i ispod 100 kn, savjetujem ti da uložiš u switch i ne zezaš se s crossover kablovima.

7. Kako switchevi obično nemaju DHCP server, morat ćeš ili na jednom od računala instalirati DHCP server ili te parametre ručno postaviti na svim računalima koja će se spajati na switch. Ništa teško, evo ti link do Microsoftovih stranica koje se bave tom problematikom.

Poruka je uređivana zadnji put uto 25.5.2010 19:24 (vlad0).
Moj PC  
2 0 hvala 0
16 godina

@ Vlad0,

-začudo, točno su pobrojane neke stvari.

-na ovaj način uopće nisi pomogao početnicima.

-Router, kolkovijalan naziv, ali u nedostatku boljeg prihvaćen kao 'standard' zato nema potrebe lamentirati (-točno..)

Ono što zovemo router, je ugl. spoj ADLS modema (što s modemom nema veze), switcha, routera, DHCP servera i još ponekog servisa kao Firewall, ili već pretežno wireless, AP.... itd.

- kako bolje nazvati takav uređaj? -Kutija sa svim?? Osmijeh 

Također, kabeli mogu biti crossover za spajanje dva računala, ali i switcha, jer svi (ok, možda neki ne) imaju već godinama MDI/MDIX auto detekciju...

-tako da je crossover kabel uvijek moguće iskoristiti, po tom pitanju, u kontekstu teme je korisniji od patcha.

-Ako se u svim uputama, govoru itd. koristi takav naziv... (''.. -ako si u Rimu, ponašaj se kao Rimljanin'').

btw, dali na tržištu postoji 'kutija' koja bi bila samo router?

(bez ljutnje? postoji tema x86/x64... koja pati od iste nepreciznosti - i većina pobjeđuje)

Dakle, početnici, slobodno nazivajte taj uređaj router, stručnjaci ionako znaju razliku, a njima je svejedno... ako piše Mile.

Pošto su svi koji čitaju na forumu, prema tome predpostavljam imaju 'internet' (ADSL), pa time i 'router'.. onda, je dovoljno priključiti switch, IP će i dalje nekim čudom dodjeljivati 'kutija'. Uz sitnicu da većina uređaja ima 4 priključna mjesta, obišno 2+2 (internet-TV) za dva računala uopće netreba ništa kemijati, samo spojiti 'neki' mrežni kabel (ili wirelessom...). (podešavanje mreže je druga tema..)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
neaktivan
LAN games

@ihush
Odgovor na tvoje pitanje... Da, postoje 'kutije' koje su samo routeri. Postoje i 'kutije' koje su puno više, ali koje se mogu konfigurirati da budu samo routeri. I da te preduhitrim s odgovorom - da, takve 'kutije' se koriste po cijelom svijetu. Namigiva

Inače, postoji razlog zašto sam namjerno naglasio da kupi straight kablove ako planira spajati kompove sa switchom. Zašto? Zato što je tek 1000Base-T standardom definirano da je 'nebitno' koristi li se straight ili crossover kablovi za spajanje aktivne mrežne opreme. Worst Case Scenario u ovom slučaju bi bio da mu switch + barem 1 mrežna od ta 2 kompa ne 'kuži' MDI/MDI-X, a on ih sve spoji crossover kablom. U tom slučaju ništa od out-of-box igranja. Namigiva Sa svojim postom (a i ja sa ovim svojim) smo vjerojatno čovjeku izazvali još gori "HUGH?"efekt. Smijeh

---

Daklem, da skratimo: ako imaš 'ADSL router' sa 2 x 'priključna mjesta' spoji 2 'kompa' na njega 'običnim' mrežnim kablovima (2 x) i to je to. Ako nemaš, kupi switch i 2 x 'obična' mrežna kabla i konfiguriraj TCP/IP postavke ručno na svakom od njih. To su ti 2 najelegantnija (čitaj: najbrža za početnika) rješenja.

Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice