DIY ekstraktor dima od lemljenja

poruka: 9
|
čitano: 1.099
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
DIY uvlakač dima od lemljenja

Pozdrav ekipa, 

ponekad lemim u radioni koje je dosta lose prozracena, u planu je u buducnosti dodati nekakvu ventilaciju, ali bi sad htio bar da mi dim od lemljenja ne ulazi direkt u pluća :) 

Gledam po netu što se nudi, i za nekakave bolje uvlakace kroz koje dim prolazi više faza filter triba izdvojit parsto eura... 

Tako da... ajmo probat diy metodom...

Imam dva fan-a od 120mm / 12v ne znam watažu, provjerim... svemocni AI mi je dao ovu sliku, naravno ne treba to biti u takvim mjerilima, ali me zanima jeli uopce zamisao dobra, i koliko to moze biti usporedivo s komercijalnim rjesenjima.

Hvala! 

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Re: DIY uvlakač dima od lemljenja
Fly598 kaže...

Pozdrav ekipa, 

ponekad lemim u radioni koje je dosta lose prozracena, u planu je u buducnosti dodati nekakvu ventilaciju, ali bi sad htio bar da mi dim od lemljenja ne ulazi direkt u pluća :) 

Gledam po netu što se nudi, i za nekakave bolje uvlakace kroz koje dim prolazi više faza filter triba izdvojit parsto eura... 

Imam dva fan-a od 120mm / 12v ne znam watažu, provjerim... svemocni AI mi je dao ovu sliku, naravno ne treba to biti u takvim mjerilima, ali me zanima jeli uopce zamisao dobra, i koliko to moze biti usporedivo s komercijalnim rjesenjima.

Hvala! 

Ok je ovo. Al' i dalje ispuh ide u tvoju okolinu. Puno bolje bi bilo kad bi spojio na vanjski odusak. Nadi neki stari motor od nape ili nekaj takvog. To ti bude i lem povuklo :D 

http://www.forum.hr/showthread.php?t=1017619&page=24
12 godina

Nikad čuo za uvlačenje dima da nekome ne smeta , znam samo za lemilice sa uvlačenjem rastopljenog tinola sa pločice da bi izvadio elemente sa pločice ... još imam par šupljih vrhova te Weller lemilice .

7 godina
Fly598 kaže...

Pozdrav ekipa, 

Hvala! 

Fantastično, koji AI si koristio?

Usput ja bih ga upitao da koristi off-the-shelf komponente. Da imaš što manje zezancije s time.

12 godina

To na slikama izgleda kao dičja igračka, uzmeš jednu kuhinjsku napu pa rješiš problem + dobru rasvjetu radnog stola.

Ako je ovo bio prijedlog AI tada ga zbilja nemam zašto koristiti jer po ovome nema mozak.

7 godina
AF139 kaže...

To na slikama izgleda kao dičja igračka, uzmeš jednu kuhinjsku napu pa rješiš problem + dobru rasvjetu radnog stola.

Ako je ovo bio prijedlog AI tada ga zbilja nemam zašto koristiti jer po ovome nema mozak.

Ne razumijem, što uzmeš, i koliko to košta? Imam napu u kuhinji ali mi je potrebna.
A nova košta od 75€ na dalje. A imam kao OP više pc ventilatora koji mi nisu potrebni.

12 godina

Ako je trošak uslov tada razmisli da umjesto 2 ventilatora na isti presjek daju samo do 10% veću brzinu a ako ih postavljaš paralelno dobiješ 100% .

Ako ih imaš više postavi ih npr. 3 u redu a do njih drugi red sa 3 pa imaš veću usisnu površinu jer ipak 6 ventilatora imaju daleko veći protok zraka a i filter može biti kao od nape tj. povoljan materijal kojeg rezanjem možeš lako prilagoditi veličinu naprema površini tih 6 ventilatora.

7 godina
DIY ekstraktor dima od lemljenja

Ok,

Problem mi je napraviti kućište za to , imaš možda kakvu ideju kako da to stavim u nekakvu kutiju i zabrtvim.

Hvala

0 0 hvala 0
17 mjeseci
Re: DIY ekstraktor dima od lemljenja
Ako ne uspiješ DIY imaš za kupiti već složene kutije s ventilatorom (odzračnik) ono što viđamo u hotelskim toaletima. Te negdje probiješ zid i ubaciš ga u rupu.
Sebi sam napravio za teretanu i postavio odzračnik od 120mm i lijepo vuče , čak radi lagani "vakuum" te osjetiš kroz ključanicu cilindra zrak kako struji. A prekidač sam postavio na dohvat ruke.

I pada mi na pamet DIY ako imaš usisavač viška nekako produžiti cijev te usisavač da ispuhuje van.

Još neka opcija je usisavač za salone za nokte ono kad bruse nokte da skuplja prašinu, postaviš na stol i iznad toga radiš , čak ljudi izrežu stol i ubace ga u izrezanu rupu. No to je opcija samo s filtrom ali barem ne bi direktno udisao.

Možda najbolje rješenje ali i najskuplje je one moderne stolne nape gdje izrežeš radnu plohu i imaš samo rupu koja usisava tik pokraj tebe.

Ali isto tako možeš iskoristi svoje ventilatore na taj način gdje u radnom stolu ili ispod radne plohe složiš drvenu (ili neki drugi materijal) kutiju i ventilatore u tu kutiju. Te od toga cijev od nape promjera većeg ili jednakog ventilatoru. (Ono što je UI nacrtala nema smisla zato što je cijev preuska i jako gubiš isis, te guši mogući kapacitet ventilacije).

Bilo bi dobro imati na dohvat ruke prekidač pa gasiti odzračnik odmah čim završiš lemljenje zato što će ti se oči upaliti od "propuha".
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Moj PC  
0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice