Community review vaših web stranica izdvojena tema

poruka: 3.898
|
čitano: 811.818
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
14 godina
protjeran
Re: Community review vaših web stranica
Fearless kaže...

Ok, evo onda  brzi savjet svim početnicima, vezan za CSS.

1. Naučite shorthand propertye

2. Prestanite formatirat .css kao da ste greedy hungry gorilla - ovo je uzasno, ovo je bolje rješenje.

Ti nauči css coding standard i onda ćeš vidjeti da je br.2 link napisan bez ikakvog standarda.

Ili misliš da treba svatko pisati kako mu pamet padne?

For those of you under the age of 25, a magazine is a blog made out of trees.
17 godina
Community review vaših web stranica

Koliko filozofije oko obicne css datoteke koju niko ne gleda.

Fearless i inace malo filozofira oko gluposti ali dobro.

Sta se tice stila pisanja css-a. Bitno je da je valid. Nacin na koji se pise je po meni nebitan te je bitan jedino onome ko ce ga poslije uredjivat i odrzavat.

Ovaj forumaš je tolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti slobodna od ugnjetavanja zbog svojih liberalnih mišljenja

2 0 hvala 0
15 godina
odjavljen
tnakir kaže...

Sta se tice stila pisanja css-a. Bitno je da je valid. Nacin na koji se pise je po meni nebitan te je bitan jedino onome ko ce ga poslije uredjivat i odrzavat.

Slažem se, Fearless je malo iskomplicirao oko CSS datoteke, neka mu bude.Što se css koda tiče, neka bude validan, neka bude logički napisan -> znači struktura, tipografija, tablice ... i težit shorthand pisanju property-a.I po mogućnosti  fino iskomentirati na što se odnosi koji dio koda.

Poruka je uređivana zadnji put pon 1.8.2011 10:31 (alankish).
15 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Ma nije riječ uopće o tome, nego ne bi trebao početnike savjetovati da formatiraju CSS onako kako ti misliš da je najpametnije, zbog toga što ga 99,999999999% drugih ljudi (koji se bave CSS-om) ne formatiraju na taj način. Postoji nešto što se zove "dogovor" (jer nije zapravo riječ o "standardu") kojeg bi se trebalo držati ("Kud svi, tu i mali Mujo!"). Zamislite na što bi to ličilo kad bi svatko počeo pisati CSS-ove kako njemu odgovara. Fearless, kad jednom kreneš raditi u nekoj firmi i ako se slučajno budeš (među ostalim) bavio i CSS-om... Svjestan si da ga ovako nećeš moći pisati, right?

Fearless kaže...

Ok, evo onda  brzi savjet svim početnicima, vezan za CSS.

1. Naučite shorthand propertye

2. Prestanite formatirat .css kao da ste greedy hungry gorilla - ovo je uzasno, ovo je bolje rješenje.

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
16 godina

Stvar je da mi ovako pišemo i da nas služi odlično - jasno se vidi hijerarhija i brzo se prolazi kroz definicije. 

Prije smo pisali na onaj "loši" način, pa smo shvatili da nam je ogromna količina prostora neiskorištena i da ima previše vertikalnog skrola za nešto šta bi trebalo samo opisat stranicu, ne sadrži funkcionalnost i nije bitno detaljno iščitavat. Također, poprilično je logično da nakon šta pročitaš selektor desno od njega stoje njegovi propertyi. Dolje na slici možete vidjet i kako to izgleda u edfitoru. Obratite pažnju da ovdje nema viška redaka i da je jako lako uočit hijerarhiju, čak i ne gledajući selektor.

Znači, ovo je kompaktnije i logičnije rješenje ali je manje slično formatiranju ičega drugoga i eto, vama manje pregledno. Ne kažem da je ovo najbolji način, ali se nama pokazao puno bolji od standardnog formatiranja i zato ga zagovaram.

Ako baš želite/morate koristit "standardno" formatiranje, onda pobogu baren djecu intendajte kako bog zapovijeda (vidi sliku 2).

Uostalom, ovo je CSS - nije bitno toliko da se od mog posta razvije rasprava na 2 strane.

Primjer formatiranja u VS-u Primjer formatiranja u VS-u
Primjer standarda sa naglašenim intendom za hijerarhiju Primjer standarda sa naglašenim intendom za hijerarhiju
DUMP Udruga mladih programera
Poruka je uređivana zadnji put pon 1.8.2011 11:35 (Fearless).
Moj PC  
0 4 hvala 0
14 godina
protjeran

Nikada mi se nije sviđao "inline" CSS. Zna biti strahovito nepregledan. Standard mi je daleko bolji, i uvijek ga koristim (u svim jezicima koristim standarde).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Da prekinem {#}čarenje.

Evo mene nakon poduzeg razdoblja izbivanja za web (dizajn) scene.

Moj site, WordPress, osnovna tema, dosta widgeta i optimizacija unutar samog dizajna (SEO i tome slično...)...

LINK: http://midzan21.com

Anketa:

Ovaj dizajn je:

4 Može bit i bolje
2 Pristojno (solidno)
2 Podnošljivo
22 Loše
0 Odlično :)
http://midzan21.com ==> Visit my site and read jokes (or something about Web Design)
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
midzan21 kaže...

Da prekinem {#}čarenje.

Moj site, WordPress, osnovna tema, dosta widgeta i optimizacija unutar samog dizajna (SEO i tome slično...)...

Anketa:

Ovaj dizajn je:

Što se CSS-a tiče: 52 greške i 414 upozorenja za početnu stranicu.
Što se HTML-a tiče: 21 greška i 5 upozorenja za početnu stranicu.

Dizajn sam po sebi je loš i u tehničkom (Npr. kakva ti je ovo pozadina? Plus, nemaš repeat / stretch pa ne izgleda dobro na većim rezama.) i u dizajnerskom smislu (Npr. header slika nazubljena, ikone za društvene mreže neobrađene, layout loš: GoogleAds ispod naslova članaka, itd.)....

Sadržaj... Uh. Jako jako loše, i sadržajno i gramatički, a također i što se prijeloma samih tekstova tiče. Dodatno, ima puno netočnih informacija - npr. evo samo jedna: "Iduća zamka CMS-a je ta što se za neke CMS-ove trebaju isključivati WYSYWG editori teksta da bi se ubacilo nekoliko linija čistog HTML koda (Joomla je u tome vodeća, ali u lošem smislu)".

Shvati ovo kao dobronamjenu kritiku; ako želiš bolju ocjenu, trebat ćeš se puno ozbiljnije pozabaviti sa webom.

Retry. Reboot. Reinstall. Reformat.
16 godina
neaktivan
vlad0 kaže...

Što se CSS-a tiče: 52 greške i 414 upozorenja za početnu stranicu.

Što se HTML-a tiče: 21 greška i 5 upozorenja za početnu stranicu.

Dizajn sam po sebi je loš i u tehničkom (Npr. kakva ti je ovo pozadina? Plus, nemaš repeat / stretch pa ne izgleda dobro na većim rezama.) i u dizajnerskom smislu (Npr. header slika nazubljena, ikone za društvene mreže neobrađene, layout loš: GoogleAds ispod naslova članaka, itd.)....

Sadržaj... Uh. Jako jako loše, i sadržajno i gramatički, a također i što se prijeloma samih tekstova tiče. Dodatno, ima puno netočnih informacija - npr. evo samo jedna: "Iduća zamka CMS-a je ta što se za neke CMS-ove trebaju isključivati WYSYWG editori teksta da bi se ubacilo nekoliko linija čistog HTML koda (Joomla je u tome vodeća, ali u lošem smislu)".

Shvati ovo kao dobronamjenu kritiku; ako želiš bolju ocjenu, trebat ćeš se puno ozbiljnije pozabaviti sa webom.

greške u kodu me trenutno ne zanimaju (ispravljat će se tokom vremena); pozadina i header ce se mijenjati ubrzo (cekam da dođe kolega sa mora pa da mi pokaže sve nove slike koje je napravio za moj site); sadržaj je moje osobno mišljenje i ne prenosim druge portale (blogove) te ako ima pogrešaka u tekstu to ću ispraviti kad ulovim kojih 5-6 sati da provjerim sve tekstove (i linkam na neke tutove ak bude bilo potrebe).

Kritika je prihvaćena ;)

http://midzan21.com ==> Visit my site and read jokes (or something about Web Design)
Poruka je uređivana zadnji put pon 1.8.2011 14:08 (midzan21).
16 godina
neaktivan
midzan21 kaže...

Da prekinem {#}čarenje.

fuj.

http://bit.ly/fEJAtE
15 godina
odjavljen
midzan21 kaže...

Izbivanje iz čega?Web design scene?Jel ti to nas malo za***avaš?Ovo je u njamanju ruku stravično, od gramatike do samog smisla rečenica.O "dizajnu" uopće nemamo što pričati.Čemu "widgeti"?Da popuniš rupe u stranici?Loša ideja.O kakvoj optimizaciji ti pričaš?Alias operativci za Operativni sistemi baš i nije SEO.URL rewriting u WP-u isto tako nije SEO.Sva sreća, pa source nisam uopće išao gledati.

15 godina
neaktivan
midzan21 kaže...

Da prekinem {#}čarenje.

Anketa:

Ovaj dizajn je:

Nije loše ali je malo jednolično sve u istoj boji, dodaj barem 2 boje, npr crna i još neka.

Ovaj gradient u pozadini je very bad...

alankish kaže...
midzan21 kaže...

Izbivanje iz čega?Web design scene?Jel ti to nas malo za***avaš?Ovo je u njamanju ruku stravično, od gramatike do samog smisla rečenica.O "dizajnu" uopće nemamo što pričati.Čemu "widgeti"?Da popuniš rupe u stranici?Loša ideja.O kakvoj optimizaciji ti pričaš?Alias operativci za Operativni sistemi baš i nije SEO.URL rewriting u WP-u isto tako nije SEO.Sva sreća, pa source nisam uopće išao gledati.

Umjesto da si ga posro mogao si izbaciti koju pametnu i uputiti ga u pravom smjeru.

Poruka je uređivana zadnji put pon 1.8.2011 14:26 (*LN* gogi).
15 godina
odjavljen
*LN* gogi kaže...

Umjesto da si ga posro mogao si izbaciti koju pametnu i uputiti ga u pravom smjeru.

Upućujemo ga u pravom smjeru i nikako da nauči.Sve mu je uostalom rečeno gore.

17 godina

Recite mi koliko vas se kompletno prebacilo na HTML5 i na CSS3?

Kucam novi CMS pa ga mislim kompletno odraditi u gore navedenim tehnologijama. Malo me strah kompatibilnosti, jer prema prijasnjim iskustvima, ljudi koji narucuju web stranice nisu uvijek informaticki pismeni, nemaju nove verzije browsera i slicno? 

Ovaj forumaš je tolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti slobodna od ugnjetavanja zbog svojih liberalnih mišljenja
Poruka je uređivana zadnji put uto 2.8.2011 8:58 (tnakir).

0 0 hvala 0
14 godina

Ja sam prešao na HTML5/CSS3 i upravo razvijam svoj CMS, a što se tiče ostalih, tu je html5shiv.

Moj PC  
0 0 hvala 1
15 godina
odjavljen
tnakir kaže...

Kucam novi CMS pa ga mislim kompletno odraditi u gore navedenim tehnologijama. Malo me strah kompatibilnosti, jer prema prijasnjim iskustvima, ljudi koji narucuju web stranice nisu uvijek informaticki pismeni, nemaju nove verzije browsera i slicno? 

Još nisam ni počeo iskreno razmišljati o prelasku, no mislim da definitvno treba u što kraćem roku preći na nove tehnologjie.Jedan svjetli primjer je atribut placholder koji elegantno može zamijeniti desetak linija JavaScript koda.U svakom slučaju ako kucaš novi CMS HTML5 i CSS3 is way to go.Plus provjera browsera i redirect na link za update ili download browsera novije generacija.

17 godina
alankish kaže...
tnakir kaže...

Još nisam ni počeo iskreno razmišljati o prelasku, no mislim da definitvno treba u što kraćem roku preći na nove tehnologjie.Jedan svjetli primjer je atribut placholder koji elegantno može zamijeniti desetak linija JavaScript koda.U svakom slučaju ako kucaš novi CMS HTML5 i CSS3 is way to go.Plus provjera browsera i redirect na link za update ili download browsera novije generacija.

Ocu ih hebat. Nek se sami misle. Imat ce napomenu da je kompatibilan sa tim tim i tim browserom i to je to.

15 godina
odjavljen
tnakir kaže...

Ocu ih hebat. Nek se sami misle. Imat ce napomenu da je kompatibilan sa tim tim i tim browserom i to je to.

Ovo bi ti bilo najelegantnije riješenje.Vratit ćeš nas u kameno doba Interneta sa napomenom ova stranica je kompaktibilna s tim i tim.Jel se itko sječa dok je na većini stranica pisalo ova stranica je izrađena npr. za Netscape Navigator i ine browsere iz tog doba?

17 godina
alankish kaže...
tnakir kaže...

Ovo bi ti bilo najelegantnije riješenje.Vratit ćeš nas u kameno doba Interneta sa napomenom ova stranica je kompaktibilna s tim i tim.Jel se itko sječa dok je na većini stranica pisalo ova stranica je izrađena npr. za Netscape Navigator i ine browsere iz tog doba?

Zasto? Pa svaki normalan browser podrzava CSS3 i osnovne HTML5 tagove. Samo IE tu zeza.

16 godina
protjeran

Zapravo, prema mojim istraživanjima IE se značajno popravio kada u pitanje dođu nove tehnologije poput HTML- a 5 i CSS- a 3. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
Samo je problem da 60% korisnika ie koristi 6, oko 25% 7 a ostatak 8 i 9.
Neaktivan.
14 godina
neaktivan
8ax kaže...

Molim??? otkud si to izvuko?

Igor
16 godina
neaktivan
CRT kaže...
8ax kaže...

Molim??? otkud si to izvuko?

To su neke njegove brojke, zasto googlat kad moze napisat glupost

16 godina
Od korisnika iea pretpistavljam da ga tako koriste. U ljepoj nasoj, ne u svijetu.
Neaktivan.
16 godina
neaktivan

@tnakir   Sve pet, samo pripazi kod css3 što rabiš, jer je vrlo lako moguče da će se sintaksa negdje promijeniti.Npr. border-radius će sigurno ostati border-radius, pa će ovi prefiksi -moz, -webkit. -o biti zanemareni.Ali dosta stvari još nije stadardno i izgledno je da će se sintaksa mijenjati.Znači kvalitetni fallbackovi obavezno...

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

i u ljepoj našoj ti je još ie 6 standard kod 60% ljudi, ako ne i više znam iz osobnih iskustava.

17 godina

Ipak ostajem na css2.1 i html 4 jer mi se neda posli sve prepravljat. Kad postane standard onda cu prec.

0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan

Dajte ljudi kritizirajte i dajte savjete za ovaj portal: www.sturlicani.net :) manite se CSS-a i prepucavanja :)

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
premier kaže...

Dajte ljudi kritizirajte i dajte savjete za ovaj portal: www.sturlicani.net :) manite se CSS-a i prepucavanja :)

fora, jedino što mi se ne sviđa je :

- drop down shadow sa desne strane na nekim boxevima

- menu drop-down , crte koje djele linkova unutar drop-downa , sive su i totalno ne pašu tamo.

17 godina
premier kaže...

Super ti je template. Kao i thumbovi od pola megabajta.

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice