Kako da dođem do fajlova koje je uklonio Checkdisk

poruka: 9
|
čitano: 4.499
|
moderatori: pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Nisam mogao otvoriti folder u kojem mi se nalazila hrpa downloadiranih stvari. Restartirao sam PC i WinXP je automatski napravio Checkdisk pri čemu je uklonio sadržaj tog foldera.

Pošto sam po slobodnom prostoru na D: disku, vidio da je to još uvijek na njemu, pokrenuo sam Disk Cleanup za drive D: i dobio podatak za "Old Chkdsk files" koji se nalaze u "disk drive's root folder-u".

To bi trebao biti uklonjeni sadržaj foldera, ali ne znam kako da dođem do njega.

Što je i gdje je "disk drive's root folder" i kako da dođem do fileova u njemu?

Molim za pomoć!
PS: Informatičko znanje mi je dosta skromno.

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Kako da dođem do fajlova koje je uklonio Check

ROOT

It's the base directory of a drive where all the

other directories (folders) live. If you click your

My Computer icon, then the D: drive, you're in the root directory of your D: drive. You're not in any folder or sub folder, your at the top level.

Možda da probaš uključiti opciju da ti pokaže skrivene datoteke pa odeš u D particiju ili idi na search i potraži nešto što si skinuo,

možda upali

:: I got you in my sight
15 godina
neaktivan

Već sam probao i view hidden files and folders i search hidden folders & system folders.

Vidim po prostoru na disku da su fajlovi još tu, ali gdje?

15 godina
neaktivan

Našao sam izgubljene fajlove kad sam u Folder Options - View otključao "Hide protected

operating system files (Recommended)".

Nalaze se u D:\FOUND.001 (koji je dosad bio nevidljiv) i svi su pretvoreni u .CHK (Type:

Recovered File Fragments) i to u puno komadića.

Pokušat ću ih spasiti s programom UNCHK3 što će navodno trajati satima, ali možda

uspije.

Ako ne uspije - pošto je taj folder FOUND.001 jako velik, smijem li ga (ili njegov

sadržaj: FILE0000.CHK, FILE0001.CHK,... do FILE0092.CHK) obrisati?

U pitanju su "protected operating system files" pa ne znam da li je brisanje sigurno?

Hvala.

16 godina
neaktivan

Ja to ne bih brisao jel se ipak radi o datotekama koje su ti potrebne za rad i pokretanje windowsa...i windows ih je s razlogom sakrio

da se slučajno ne bi obrisali..ne znam koliko ti prostora na disku uzimaju ti fajlovi ali pretpostavljam da imaš disk kapaciteta iznad 160GB

pa nemaš štete...probaj spasiti što si skinuo..ali nemoj brisati..bar ja ne biIzlanuo se

i probaj napraviti system restore na dan kad ti je komp radio dobro odnosno mogao si otvoriti folder bez problema

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ako napravim system restore i probam doći do fajlova, mogu li nakon toga PC opet vratiti na trenutno stanje? (Jer sam u međuvremenu svašta radio na PC-u).

Tj. mogu li nekako (kako?) sačuvati trenutno stanje sistema,  napraviti system restore, prekopirati te fajlove na memory stick i onda opet vratiti sadašnje stanje sistema?

Ako može, koja je procedura (napominjem da mi je IT znanje oskudno)?

16 godina
neaktivan

Hm lijepo si si ti to zamislioOsmijeh...probaj ovo:

dakle u ovom stanju u kojem ti je sad komp napraviš system checkpoint:

odeš na system restore i označiš >>create a restore point<< daš joj neko ime i >>create<<

nakon toga restart kompa i onda ponoviš istu proceduru ali sad odeš na  >> restore my computer to an earlier time<<

- next - i onda si izabereš system checkpoint koji ti je najbliži danu prije pojave problema i onda click next.

pa nek vrati na taj dan....nakon toga si vidiš jel ima fajlova. ali...

moram ti reći da system restore nije baš napravljen za ovakve stvari ( vračanje unatrag pa unaprijed) može se desiti

da ti komp u trenutku vračanja u staro stanje (unaprijed) ne bude baš isti...ja bi ti preporučio da kad jednom vratiš unatrag da tamo i ostaneš

ali odluka je tvoja...ja osobno tako nikad nisam koristio sys restore...uglavnom on ti ne dira datoteke koje si u međuvremenu stavio na hard(glazba, filmovi

dokumenti u wordu)...problem je  u instaliranim programima, igrama i sl. kad odeš unatrag sve instalirano do tog checkpointa ode...pa vidiš ako ideš unaprijed  to je kompu

zajebano vratiti, možda i vrati ali programi i igre možda neće raditi kako treba.

15 godina
neaktivan
Hvala na pomoći, ali uspio sam s programom za preimenovanje (prepoznavanje) .CHK fajlova.

Prvo sam probao 'Unchk3' ali - ili ja nisam shvatio kako se koristi ili šta drugo, u svakom slučaju nakon što je radio dulje od sata i završio - u folderu određenom za spašene fajlove nije bilo ništa!

Onda sam probao 'FileCHK' i za manje od deset sekundi (za više od 3GB podataka) je preimenovao (spasio) oko 80% fajlova (slike, video, rar,...),

Nakon toga sam napravio: start–>run–>cmd–> chkntfs /x c: d: - što bi trebalo isključiti automatski Checkdisk nakon restartiranja.
Je li to u redu ili mi može praviti probleme u budućnosti?

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

pa eto, uspio si spasiti većinu podataka.

Ovo što si isključio automatsko pokretanje je u redu, sprječavaš da ti ponovno ne nastane problem.

I neće ti praviti probleme jer check disk možeš pokrenuti i ručno kad hoćeš

Ubuduće kad radiš takve operacije na kompu preporučujem ti da napraviš ručni system checkpoint

na način kako sam ti objasnio jer uvelike pomaže, i može ti uštediti i živaca i vremena.

Pozz!

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice