Ova AI slika je totalni krindž
Kako banke u praksi provode Vladin paket besplatni
- poruka: 89
- |
- čitano: 16.849
- |
- moderatori:
vincimus
Prvo, bio sam u Zabi da ih pitam o besplatnom računu i besramno su mi lagali o nekim stvarima, a o drugima su mi davali kontradiktorne informacije. Radi se o pitanjima koja je razlika između kreditnog transfera, trajnog naloga, SEPA naloga i sl. njihovih izmišljotina. Zatim mi nisu htjeli reći koliko to košta po transakciji. Zatim mi nisu htjeli reći može li se ugovoriti mobilno bankarstvo iz dodatnu naknadu, itd., itd.
E sad, što se tiče ovog teksta, ovdje kaže sljedeće da paket ne uključuje:
— unaprijed definirane kvote besplatnih transakcija (pa što; da bi se procijenilo isplati li se nekom paket mora se znati upravo ono što sam pitao, a nisam dobio informaciju — koliko košta transakcija)
— dodatnih debitnih i kreditnih kartica uključenih u paket (to nemam ni u sadašnjem paketu, a i kome trebaju dodatne kartice)
— korištenja računom od strane opunomoćenika (moguće uz dodatnu naknadu) (opet, bitno je procjenu koliko to košta. Meni to ne treba)
— posebnih pogodnosti (osiguranja, asistencije, popusti) (to lijepo izgleda na papiru, ali kad se treba iskoristiti, onda bude "mi vam to ne plaćamo, mi vam ono ne plaćamo", ukratko beskorisno je)
— fleksibilnijeg pristupa gotovini (što to znači?)
— automatskog dopuštenog minusa (dopušteni minus je samo za totalne idiote. To je najskuplji kredit. A osim toga, iako bi za to trebalo tužiti državu, mogu vam plijeniti račun i time vas uvesti u minus!!! Po kojoj logici vam netko može plijeniti ono što nemate? Koja budala je go stavila u zakon? Kako je to uopće legalno? Uglavnom, ovo je super da ne se ne može u minus.)
— mobilno bankarstvo uključeno u paket (dodatna naplata) (OK. Na primjeru Zabe, 1.33 je manje od 5.90 €)
— naplatu naknade za usluge izvršenja plaćanja debitnom karticom preko interneta (lijepo ste napisali gore u tekstu da to smiju napraviti samo ako imaju navedeno u cjeniku. Koristiti debitnu karticu računa kojom se prima plaća za plaćanje na internetu isto je jedna velika glupost. Za to se fino otvori Revolut. U Zabi tvrde da se ovakav paket odbija samo ako se otvori drugi račun u bankama u Hrvatskoj, a da je Revolut izuzet iz ograničenja. Naravno, ovo ne garantiram, jer kako su mi lagali i uskraćivali informacije drugdje, možda su mi lagali i ovdje.)
Koliko dobro na našem tržištu zarađuju, govori podatak da će komercijalne banke za prošlu godinu isplatiti debelo preko milijardu eura dividende, samo dvije vodeće banke isplatit će 820 milijuna, a 98% tog novca ide van granica RH.
Meni jedan od najvećih apsurda je što banke toliko izričito rade razliku između online i mobilnog bankarstva. I jedno i drugo je online, osim što je jedno aplikacija u web pregledniku optimizirana za pc, a drugo je nativna mobilna aplikacija. I naravno da nijedna banka sada neće nuditi mobilno bankarstvo u besplatnom paketu (a to je ono što vjerojatno 99% privatnih korisnika i koristi).
Ja nekim čudom u erste banci plaćam račun 2€/mj. imam mobillno bankarstvo, karticu i sve što mi treba i nisu mi godinama dizali cijenu, tako da ni ne želim ih ni pitati o mogućnosti prebacivanja na "Free" paket. A zapravo sad kužim da ne bi ni mogao imati taj račun jer nemam primanja na na njemu (jer je uvjet da moraš dobivati plaću / mirovinu)
(imam obrt sa poslovnim računom)
Uglavnom, ovo je nešto u stilu kao kada se operetare a na nešto prisili, a oni naprave diverziju sa 500 novih stranica općih uvjeta korištenja i 215 novih paketa da bi korisnika opet na kraju nešto koštalo isto (a možda čak i skuplje nego kako je prije bilo)...
Ozbiljno razmisljam da ugasim racun u HRV banci i prebacim (trazim poslodavca da mi uplacuje) placu na Revolut. Koliko sam citao to je moguce.
Cak i da se prebacim na Revolut Plus Plan za 3.99 Eura ili Premium za 8.99 mj. jer ako cu vec morati placati nekoj banci mjesecni fee ovdje dobijem jos i mnoge druge pogodnosti u pretplatu.
Nedostatak je ogranicenje podizanja gotovine na bankomatu 200 ili 400 Eura mjesecno no ionako "ne podnosim"
cash, sve preko kartice i beskontaktnog placanja.
Ako nista nadam se da ce ova situacija natjerati veliki broj ljudi da pogledaju sve ponude "HRV" i drugih banaka te da ce prebaciti svoje novce / racune tamo gdje je povoljnije i s time potaknuti stvarnu trzisnu borbu za svakog klijenta. Navodno HPB ima dobru ponudu / paket. Nisam jos istrazio, budem.
Budemo vidjeli...
Važno je naglasiti da se paket ne aktivira automatski, nego ga korisnik mora izričito zatražiti i to osobnim dolaskom u poslovnicu banke.
Vrh, nema dalje, drugim riječima na sve načine se bore da ipak zadrže naplaćivati račun jer većina ljudi ne želi gubiti vrijeme na redove u bankama, a hrpa njih neće ni znati da ima tu opciju.
Samo mi nije jasno zašto im je dopušteno provoditi takvu politiku i zahtjevati od ljudi da moraju osobno doći u banku?
Znači oni sami diktiraju pravila i uvjete, a Vlada RH šuti i sagne glavu... klasična priča, isto kao i sa operaterima, velikim trgovcima itd... oni sami sebi pišu zakone.
Važno je naglasiti da se paket ne aktivira automatski, nego ga korisnik mora izričito zatražiti i to osobnim dolaskom u poslovnicu banke.
Vrh, nema dalje, drugim riječima na sve načine se bore da ipak zadrže naplaćivati račun jer većina ljudi ne želi gubiti vrijeme na redove u bankama, a hrpa njih neće ni znati da ima tu opciju.
Samo mi nije jasno zašto im je dopušteno provoditi takvu politiku i zahtjevati od ljudi da moraju osobno doći u banku?
Znači oni sami diktiraju pravila i uvjete, a Vlada RH šuti i sagne glavu... klasična priča, isto kao i sa operaterima, velikim trgovcima itd... oni sami sebi pišu zakone.
Ne šuti vlada nego im ide niz dlaku. Dozvoljavaju im namjerno traljavo napisanim zakonima da se odugovlači. Besplatni račun je trebao biti implementiran prije dvije godine pa se razvlačilo i odugovlačilo koliko se moglo. Sad opet, kada se implementiralo ništa ne valja pa će ići dorada i proći če još jedna godina ... i trla baba lan.....
Ali uštede je tu zagarantirana a i zarada zatvoriš poslovnicu i onda dodatno naplatiš internet i m banking. Kao da imamo izbora za drugačije.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Ne šuti vlada nego im ide niz dlaku. Dozvoljavaju im namjerno traljavo napisanim zakonima da se odugovlači.
ne....
Vlada njima (sad je nebitno bio to bankarski, uvozni, trgovaci, ugostiteljski, ini lobi) ne dozvoljava, vlada im to omogucava.
Apsolutno niti jedan zakon, pravilo ili regula nije donesena a da ne ostavlja mogucnost manipulacije, razlicitih tumacenja, dvostrukih konotacija..... niti jedan zakon nije donesen na stvarnu korist gradjana, uvijek se gleda primarno korist velikih igraca, jer, vlada je samo jedan kotacic u masineriji velikih..... narod je nebitan.
I nista od toga nije samo jos jedno prodavanje magle, iluzija borbe vladajucih za prava "malog covjeka" i "bolji zivot svima a ne samo njima", dok je u praksi upravo suprotno, racuna se, i glavni cilj je samo dodatno punjenje djepova odabranima.
ima li ovdje netko kompetentan da izračuna koliko su zaposleni iskrcali love bankama od kad je država uvela obavezu primanja OD na tekući račun??
Ne znam koja je regulacija za onaj instant plaćanja, ali definitivno nisu 24/7 kao što je navedeno i još da je za par sekundi na drugom računu. Jedna instant mi visila skoro dva dana prije provedenog plaćanja.
Ovo za 24/7 u par sekundi mi piše ispod tog plaćanja u aplikaciji.
Ne znam koja je regulacija za onaj instant plaćanja, ali definitivno nisu 24/7 kao što je navedeno i još da je za par sekundi na drugom računu. Jedna instant mi visila skoro dva dana prije provedenog plaćanja.
Neznam u kojoj si banci ali provjeri jesi podesio Instant placanje, jer recimo u ZABAi po defaultu (i u mobilnoj i u web verziji) je i dalje po defaultu namjesteno na "redovno" placanje i moram ga svaku put rucno prebacit na instant, i naravno nema opcije da to "snimim" pa da tako i ostane nego svaku put klik na polje pa prebaciti na instant rucno :).
Neznam u kojoj si banci ali provjeri jesi podesio Instant placanje, jer recimo u ZABAi po defaultu (i u mobilnoj i u web verziji) je i dalje po defaultu namjesteno na "redovno" placanje i moram ga svaku put rucno prebacit na instant, i naravno nema opcije da to "snimim" pa da tako i ostane nego svaku put klik na polje pa prebaciti na instant rucno :).
I u pbzu je tak. I poslovnom i privatnom.
A još veća debilana je što spremim predložak plaćanja koje sam imao sa instant opcijom, gospoda programeri nisu tu opciju uključili u spremanje predloška, nego opet moraš koristeći taj predložak sljedeći mjesec (tipa obaveze za obrt, m.o., z.o., itd, u istim iznosima), sjetiti se da moraš uključiti instant plaćanje ako želiš da bude plaćeno odmah.
prije su se plaće mogle isplaćivati u plavo koverti a onda je bankama pošlo za rukom nagovoriti političku elitu u tom trenutku na vlasti da to zabrani u ime sive ekonomije...AP je mogao bankama reći ili smanjite naknade ili mi vraćamo opciju legalne isplate na ruke...imamo hrvatsku...neovisnu i samostalnu...
prelazim na besplatni al plaćam mobilno bankarstvo 1.60€
Hvala na informaciji o vlastitoj odluci.
Toplo se nadam da si svjestan da nisi morao preuzeti tu uslugu.
Vidim i čitam vaše osnovane i većinom neosnovane žalopoljke na besplatni račun. Lud, zbunjen.
Mislim da ste preskočili prvo pitanje: Kome je namijenjen besplatni račun? Ili znate odgovor, ali ga svjesno ignorirate.
Laički rečeno, besplatni račun je namijenjen onima kojima u stvari bankovni račun i ne treba. Ali, zbog zakonskih propisa (primitka prihoda) moraju ga imati. I u tome je cijela poanta. Znači, nikakvi krediti, nikakvi minusi itd…
Otišao u banku, pričekao prikaz svog broja, i u pet minuta, standardni račun prebacio u besplatni. Dobio ugovor i cjenik naknada koje se plaćaju. Račun se može odmah koristiti.
I u čemu je sada problem?
Hvala na informaciji o vlastitoj odluci.
Toplo se nadam da si svjestan da nisi morao preuzeti tu uslugu.
Vidim i čitam vaše osnovane i većinom neosnovane žalopoljke na besplatni račun. Lud, zbunjen.
Mislim da ste preskočili prvo pitanje: Kome je namijenjen besplatni račun? Ili znate odgovor, ali ga svjesno ignorirate.
Laički rečeno, besplatni račun je namijenjen onima kojima u stvari bankovni račun i ne treba. Ali, zbog zakonskih propisa (primitka prihoda) moraju ga imati. I u tome je cijela poanta. Znači, nikakvi krediti, nikakvi minusi itd…
Otišao u banku, pričekao prikaz svog broja, i u pet minuta, standardni račun prebacio u besplatni. Dobio ugovor i cjenik naknada koje se plaćaju. Račun se može odmah koristiti.
I u čemu je sada problem?
Alo "pametni", šta te briga za druge, gledaj svoja posla i svoj tanjur. Svako sa svojim parama i racunima radi kaj hoće. I nemoj ti o tome kome je namjenjen jer je namjenjen svima koji ne žele plaćat vođenje računa.
Koja banka, znaci pod online ne spada mobilno bankarstvo?
Kod PBZa je naznaceno da je besplatno online bankarstvo, jel tko provjeravao odnosi li se i za mobilno ?
Koja banka, znaci pod online ne spada mobilno bankarstvo?
Kod PBZa je naznaceno da je besplatno online bankarstvo, jel tko provjeravao odnosi li se i za mobilno ?
Ja sam u PBZ. Ne.
Besplatno ti je samo interent bankarstvo a ako hoćeš mobilno moraš platit 1,59€ mjesečno. Ja sad plaćam 1.61€ vođenje + 1.59€ digitalno bankarstvo (internet+mobilno)
Da da, nakon što prebacim na instant mu je trebalo skoro dva dana. RBA
I nemoj ti o tome kome je namjenjen jer je namjenjen svima koji ne žele plaćat vođenje računa.
Slažem se, ali ako nećeš plaćati vođenje računa, treba biti svjestan ograničenja. Bilo bi lijepo i "pametno" da ih navedeš.
I nemoj ti o tome kome je namjenjen jer je namjenjen svima koji ne žele plaćat vođenje računa.
Slažem se, ali ako nećeš plaćati vođenje računa, treba biti svjestan ograničenja. Bilo bi lijepo i "pametno" da ih navedeš.
Ako te zanima pitaj banku ja nisam banka niti prodajem njihove usluge.
Da da, nakon što prebacim na instant mu je trebalo skoro dva dana. RBA
ah RBA, kako iz ne volim jako. mene su ostavili bez debitne kartice mjesec dana, zašto, kako i zbog čega, nikada nisam dobio odgovor. zatvorio sam kod njih usluge kaj sam imao.
Što su sad svi odjednom poludili za besplatnim računima? HPB već dugo vremena ima besplatan tekući račun plus mobilno bankarstvo, pa nisam baš primjetio da su ljudi trčali u HPB otvoriti račun.
zato kaj moraš mijenjat račun i banku, ovako ostaje sve isto ...
Ludim sa RBA, imaju odlično riješen mBanking koji ništa ne naplaćuju dodatno i to mi se sviđa ali vođenje računa naplate mjesečno 7 eura, plus ako imaš otvoren minus naplate 2,5 eura a ako odeš u minus onda tek deru i ovisi o visini minusa , može biti i preko 10 eura. I jaki su kad imaš 7000 eura na računu pripišu pozitivnu kamatu od 0,07 eura 🙄
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Ludim sa RBA, imaju odlično riješen mBanking koji ništa ne naplaćuju dodatno i to mi se sviđa ali vođenje računa naplate mjesečno 7 eura, plus ako imaš otvoren minus naplate 2,5 eura a ako odeš u minus onda tek deru i ovisi o visini minusa , može biti i preko 10 eura. I jaki su kad imaš 7000 eura na računu pripišu pozitivnu kamatu od 0,07 eura 🙄
Sve ti je to više-manje isto.
Jel ti uopće napraviš transakcija za 7€? Meni je to suludo plaćat neke pakete za besplatne transakcije a platim mjesečno 5-6 računa. Naknada za transakciju mi je 0,35€. I sad sam aktivirao kekspay režije plaćam račune bez naknade.
ima li ovdje netko kompetentan da izračuna koliko su zaposleni iskrcali love bankama od kad je država uvela obavezu primanja OD na tekući račun??
samo na naknadama ili sve plaće?
a ako nas ima 4 miljuna ljudi (a nema), i neka je 3 miljuna punoljetno (a nije), zaposleno i ima račun u banci, naknada 2-5 okupatorskih dinara mjesečno, ajmo zaokružiti na 10 miljuna €, mjesečno.
za poslovne račune naknade su i skuplje, ali siguro banke samo od mjesečnih naknada godišnje ubiru 150 miljuna €, a još se i plaća naknada po plaćenom računu, tako da banke uberu i više.
ako ima neko pametniji neka me ispravi.
Meni jedan od najvećih apsurda je što banke toliko izričito rade razliku između online i mobilnog bankarstva. I jedno i drugo je online, osim što je jedno aplikacija u web pregledniku optimizirana za pc, a drugo je nativna mobilna aplikacija. I naravno da nijedna banka sada neće nuditi mobilno bankarstvo u besplatnom paketu (a to je ono što vjerojatno 99% privatnih korisnika i koristi).
Ja nekim čudom u erste banci plaćam račun 2€/mj. imam mobillno bankarstvo, karticu i sve što mi treba i nisu mi godinama dizali cijenu, tako da ni ne želim ih ni pitati o mogućnosti prebacivanja na "Free" paket. A zapravo sad kužim da ne bi ni mogao imati taj račun jer nemam primanja na na njemu (jer je uvjet da moraš dobivati plaću / mirovinu)
(imam obrt sa poslovnim računom)
Uglavnom, ovo je nešto u stilu kao kada se operetare a na nešto prisili, a oni naprave diverziju sa 500 novih stranica općih uvjeta korištenja i 215 novih paketa da bi korisnika opet na kraju nešto koštalo isto (a možda čak i skuplje nego kako je prije bilo)...
i ja na erste, 2 okupatorska dinara mjesečna naknada i 0,35 za plaćanje računa ako je iban u drugoj banci, odnosno 0,2 ako je u erste banci.