Woekgroup-pristup sheranom folderu samo određenim

poruka: 17
|
čitano: 5.105
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Workgroup-pristup sheranom folderu samo određenim

Bok.

Imam 3 računala u workgroupu.

Svi vide ostala računala u grupi.

Zanima me da li je moguće sherati folder na jednom računalu a da je pristup dopušten samo jednom korisniku od ostala dva?

Gledao sam po netu ali nije mi baš puno razjasnilo situaciju.

Čitao sam da na svakom od tih računala moram raditi user accoutne identične istim na lokalnim računalima ali mi je samo još više stvorilo nedoumicu.

Ima li neko neki savjet?

Hvala.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Re: Workgroup-pristup sheranom folderu samo određe

Meni se dešava da pod opcijama sharea imam samo everyone i lokalne accounte,ne mogu specificirati korisnika sa drugog računala.

Kada napravim account identičan nekom na ostala dva računala svejedno je ime računala drugačije pa me to i buni,ne znam kako bi to uopće radilo na tom principu.

13 godina
neaktivan
13 godina
neaktivan

Nije mi pomoglo.

Ovo oko user accounta mi je sad više manje jasno ali još uvijek ne znam kako podesiti da folderu mogu pristupiti samo jedan od druga dva računala/korisnika.

Ako mi neko može pojasniti kako to riješiti puno bi mi pomoglo.

Na dva računala je WIN7 ultimate a na jednom XP prof SP3.

15 godina
neaktivan

Folder, desni klik,properties,sharing,permissions -makni everyone i dodaj korisnika kojem zelis dozvoliti pristup.U tabu "security" definiraj razinu dozvola za korisnika kojem zelis dozvoliti pristup odredjenom folderu (full Control i sl.)

Naravno,simple file sharing neka je iskljucen....

13 godina
neaktivan

Imam jedan problem...

Mislim da sam sve napravio kako treba ali ne mogu pristupiti tom sheranom folderu nikako.

Sa drugih korisnika se logiram na to računalo sa drugim usernameom i passom,uđem,ali nikako ne mogu pristupiti sadržaju foldera.

Pod shareing sam stavio everyone,čisto da provjerim jel tako radi.

Probao sam pod shareing staviti prvog,drugog usera,everyone ali ništa...Kaže folder je unaccessible,da možda nemam prava pristupiti njemu.

Nije mi jasno kako to može biti ako je pod share stavljeno da mu može svako pristupati.

Pingam te ostala računala,sve prolazi ok ali u folder ne mogu nikako ući...

13 godina
protjeran

Neka Kompjuter-A bude kanta na kojoj je shared folder, a Kompjuter-B kanta s koje želiš pristupiti tom folderu. Neka korisnik MARKO bude korisnik na Kompjuter-A, a IVAN korisnik računala Kompjuter-B.

Evo što trebaš napraviti:

1) Na Kompjuter-A kreirati lokalnog korisnika IVAN i dati mu istu lozinku koju ima korisnik IVAN na računalu Kompjuter-B

2) Sharing permissions na folderu postavi da korisnik IVAN ima, recimo, Full Control

3) NTFS permissione foldera postavi da korisnik IVAN također ima Full Control

4) Poklikaj Apply i OK koliko treba

Zatim odeš na Kompjuter-B, logiraš se kao IVAN i mapiraš si taj \\kompjuter-a\folder$. gg

TD za ne kuženje sarkazma i ironije.

0 0 hvala 1
13 godina
neaktivan
Re: Woekgroup-pristup sheranom folderu samo određe

Da.

Tako sam uspio.

Samo htio sam to izvesti na drugi način a to nikako ne mogu uspjeti,i ne znam u čemu je fora.

Pošto je to stvarna mreža za 7 korisnika,a tom shareanom folderu,na tom računalu trebaju pristupati dva korisnika.

Nisam se htio dovesti u situaciju da moram raditi još 2 accounta,pa kasnije ako bude još neko trebao pristupati raditi još nove korisničke račune na tom kompjuteru.

Ja sam napravio jednog korisnika sa limited pravima pod nazivom mrežnikorisnik.

Nadao sam se da će mi,kad neko bude htio pristupiti tom shareanom folderu,izbaciti onaj login screen,oni lijepo upišu password i upadnu unutra.

Međutim na takav način mi ne ide,iskreno još uvijek pokušavam skužiti zašto.

Baš sam maloprije gledao,taj folder pod shareing permissionsima ima stavljene sve moguće korisnike+everyone.

Probao sam mu pristupiti sa dva računala ali nisam uspio.

Idem na wiev workgroup computers,odaberem željeno računalo,pusti me da uđem na njega,vidim taj sherani folder al ne mogu unutra upasti nikako.

A,nadam se da ću skužit u čemu je problem...

{#}

13 godina
protjeran

Ako želiš imati jednog korisnika za pristup mrežnom folderu, sve postaviš kao da radiš za dva ili više. Jedina razlika je u tome što ćeš računalima (tj.korisnicima) koji žele pristupiti tom folderu preko mreže morati mapirati taj folder koristeći credentialse tog "mreznikorisnik" usera. Ovo nije nikakav problem - u izborniku za mapiranje foldera imaš opciju "Connect using different credentials" koju selektiraš i zatim upišeš korisničko ime i lozinku. Tako da će se, recimo, korisnik "marko.horvat" s računala MHORVAT-PC na taj mrežni folder \\SERVER\njavica$ spajati credentialsima SERVER\MREZNIKORISNIK + lozinka. 

Samo, moraš biti svjestan da korištenje jednog jedinog accounta za omogućavanje pristupa većem broju korisnika rezultira nikakvim securityem. Nemaš pojma tko je što radio, tko je što obrisao i svi korisnici se mogu radit grbavi. Zato je najbolje za kreirati zasebne korisničke račune za sve korisnike koji folderu pristupaju.

1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan

Hvala ti za ovo.

Pošto sad nisam u mogućnosti ovo probati,javim rezultate čim ovo napravim.

Znam da sam probao mapirati disk,isto mi je javljalo da ga ne može mapirati,samo mislim da mu nisam odabrao to "connect using different cedentials".

Vjerovatno ga to i zeza....

Jer malo mi je to čudno da ne mogu pristupiti folderu a pod permissionsima mu je everyone.

A uredno pingam to računalo i po IP adresi i imenu računala.

Inače,svi koji budu pristupali folderu će samo čitati neke tekst dokumente,tako da nema straha da će nešto mijenjati pošto im to neće ni biti omogućeno.

Ne znam,moja pretpostavka je da se vjerovatno neko išao na taj folder logirati sa nekim drugim accountom koga je on sad "zapamtio" i ne dopušta pristup ovom korisniku koji se treba spojiti jer je zapamtio prethodne credentialse.

Gledao sam na netu,našao da trebam ukucati net use \\share /d da mi odspoji tog logiranog usera.

Sad se na pamet ne sjećam što je bilo nakon šta sam ovo utipkao ali znam da mi nije nešto pomoglo.

13 godina
protjeran

To ti sve popuca kada napraviš log off i log on.

Kada pristupaš mrežnim resursima, uvijek se autenticiraš kao trenutno logirani korisnik. Ako na serveru tog korisnika nema, dobit ćeš odbijenicu. Zato koristiš opciju pristupa s drugim credentialsima. Kaj se ovog jednog-za-sve korisnika tiče, nema veze što neće moći brisati, moći će čitati i skidati dokumente i opet nećeš znati tko je točno pristupao podacima u slučaju da dođe do curenja. Okej, možda ti podaci nisu toliko bitni za poslovanje, ali kada se nešto postavlja, najbolje je to odmah u startu postaviti na što zdravije noge i prema najboljim praksama.

Koliko vas uopće ima u firmi? Ako vas je više od 10, trebali biste ozbiljno razmotriti implementaciju Active Directorya.

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Langsdorff kaže...

To ti sve popuca kada napraviš log off i log on.

Kada pristupaš mrežnim resursima, uvijek se autenticiraš kao trenutno logirani korisnik. Ako na serveru tog korisnika nema, dobit ćeš odbijenicu. Zato koristiš opciju pristupa s drugim credentialsima. Kaj se ovog jednog-za-sve korisnika tiče, nema veze što neće moći brisati, moći će čitati i skidati dokumente i opet nećeš znati tko je točno pristupao podacima u slučaju da dođe do curenja. Okej, možda ti podaci nisu toliko bitni za poslovanje, ali kada se nešto postavlja, najbolje je to odmah u startu postaviti na što zdravije noge i prema najboljim praksama.

Koliko vas uopće ima u firmi? Ako vas je više od 10, trebali biste ozbiljno razmotriti implementaciju Active Directorya.

Ovo gore mi je malo nejasno.Znači,na tom računalu (IVO-PC) na kojem se nalazi taj sherani folder...Ja bi se na njega sa drugog računala u mreži trebalo logirati sa usernameom i passom od trenutačno logiranog korisnika na tom računalu IVO-PC?

Jer kod nas je ovakva situacija...

Na tom računalu (IVO-PC) imamo dva korisnika.Jedan je administratorski račun (user name PC,bez šifre) koji se koristi za rad na računalu.

Ovaj drugi (user name mreznikorisnik,sa šifrom,limited account) smo napravili baš iz razloga da nam služi samo ako neko hoće sa mreže pristupiti tom folderu da koristi njegove credentialse.

Znači ako je user PC logiran cijelo vrijeme,a ovaj user mreznikorisnik je napravljen ali nije logiran onda ostala računala neće moći pristupiti tom share folderu koristeći credentialse od usera mreznikorisnik?

Inače u firmi imamo 7 računala i običnu workgrupu.

17 godina
Jenson kaže...

Inače u firmi imamo 7 računala i običnu workgrupu.

Realno, malo bi trebalo složiti stvari.

Svaki korisnik svoj username i password, a ako ne može baš domena share složi prema potrebama i sa stvarnim usernameovima.

13 godina
protjeran

Ne, ne, ne. Ovak, kada se - recimo - MARKO-PC spaja po mreži, on će se pokušati spojiti koristeći credentiale korisnika koji je trenutno logiran. I zato će ga IVO-PC otkantat, a ti trebaš mapirati folder koristeći credentialse od tog IVO-PC\mreznikorisnik usera.

EDIT: OldIggy je u pravu. Trebate malo reda u toj mreži i na tim računalima. Korisnicima njihovi vlasiti named accounti, lokalni administrator korisnici izvan upotrebe, svi korisnici neka budu limited accounti i još štošta. Ovako ste u laganom neredu s tendencijom prerastanja u kaos. :D

Poruka je uređivana zadnji put pet 6.4.2012 12:44 (Langsdorff).

0 0 hvala 1
13 godina
neaktivan

Za par mjeseci nam dolazi još novih zaposlenika,plus šef kaže da će tada doći i server.

Valjda će biti nešto od toga.

Malo me zbunilo ono gore,ali ok,sad mi  je jasnije.

Znači map network drive i credentialse usera mreznikorisnik i to bi trebalo biti to.

Hvala još jednom.

13 godina
neaktivan

Uspjelo.

Napravio na željenom računalu drugi account,mapirao disk i odabrao log as as different user,upisao podatke novog kreiranog accounta i sve radi kako treba.

Hvala još jednom na pomoći.

13 godina
protjeran

I drugi put. {#}

0 0 hvala 1
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice