Promijenjena MAC - adresa

poruka: 5
|
čitano: 2.681
|
moderatori: pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
neaktivan
Promijenjena MAC - adresa

Pozdrav !

Imam zanimljivu situaciju na svom kućnom WLAN - u. Nakon jednog pokretanja sistema ( legalni Win 7 ) MAC - adresa moje antene ( Kasens ) je promijenjena. Prava MAC - adresa antene je 00-E1-00-89-17-CD  ( piše na naljepnici na donjoj strani postolja, u početku ju je sistem normalno prepoznavao ) a  naredba "ipconfig /all" ispisuje mi 00-E0-4C-00-00-02. Naravno, ništa nisam ručno mijenjao, jer za tim nije bilo potrebe i nije mi ni padalo na pamet.

To sam shvatio nakon neuspješnog pokušavanja spajanja na ruter, na kojem sam podesio filtriranje po MAC - adresama. Kad sam to filtriranje uklonio, uspio sam se spojiti. Potom sam provjeravao MAC - adresu antene i shvatio da je promijenjena, tj. da ju je nešto promijenilo. Tu promijenjenu adresu sam unio u filter i sve je OK.

Problem sam riješio, ali jako me zanima što se to dogodilo.  

0 0 hvala 0
17 godina
Re: Promijenjena MAC - adresa

Mozda ti je netko zamjenio postolje i nakeljio nazad naljepnicu? :D

Mac adresa ('hardverska' je unikatna) bi morala odgovarati onoj na naljepnici; provjeri u properties od mrezne->configure>advanced pa pod network address. Default je "not present".

Tko zna cime si se 'zabavljao', nemoze se samo od sebe izmijeniti u OSu mac adresa pa provjeri kakav softver koristis; laziranje mac adrese mozda u driverima, nazivi kao spoofing i sl.

Ili provjeri/resetiraj postavke sam

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.7.2012 13:55 (kunof00).
13 godina
neaktivan

Ah, da, baš tih dana bio sam na pivici s Davidom Copperfiedlom, što bi moglo objasniti neke detalje ...  :-)

Znam, trebala bi biti unikatna, btw, dogodi se da baš i nije, doduše vrlo, vrlo rijetko, MAC - adresa mora biti unikatna samo u subnetu, tj. mrežnom segmentu, zbog broadcasta ... inače ne mora. Ali to je nebitno za temu.

Zanima me da li je još netko imao takvo iskustvo.

Recimo, u Linuxu (Mint) mi se to nikad nije dogodilo, što bi značilo da ima veze s OS Windows. Spomenuta antena se spaja, naravno, preko USB-a, pa možda to "ištekavanje" i "uštekavanje" ima neke veze ... moje pretpostavke idu u tom smjeru ...

Ako na ovo naleti neki predobar poznavatelj networkinga pod windozama, bilo bi zanimljivo naučiti nešto, ako ne ... ok, nema veze ... 

Poruka je uređivana zadnji put uto 31.7.2012 1:09 (magus).
17 godina

Rista, nije poanta topologija mreznih sustava niti ti treba ikakav mrezni strucnjak, te da pojednostavim..tvoja MAC adresa je lazirana ako se odjednom promijenila - jer ona, hardverska, koju je uredaj tvornicki dobio, nije mogla biti izmijenjena; dakle, provjeri softver koji imas instaliran a koji bi to mogao raditi - ili je zaista bio u kucnoj posjeti David Copperfield :)

USB - ne.

13 godina
neaktivan

Da, točno, nisam obraćao pažnju na to, imao sam malo previše povjerenja u sigurnost windoza, pa bile i sedmica :-)

Koliko god sam pazio na sigurnost ( kvalitetan antivirus, UAC na najvišem stupnju upozoravanja, provjereni programi ... ) nešto iz nekog programa je lažiralo MAC - adresu. Pitam se - Koja je svrha toga, kad sve ostaje u lokalnoj mreži ? Te vražje windoze, koliko god ih volim, pune su siguronosnih rupa. Tak mi i treba kad zapostavljam Linux ! :-))

Poruka je uređivana zadnji put sri 1.8.2012 1:06 (magus).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice