Kupio sam USB ladicu za 2.5" HDD. Chieftec Black Box. Ladica se spaja na računalo pomoću dva USB kabla, jedan služi kao napajanje. Dakle, od ladice idu dva kabla koja se uštekaju u dva USB porta na računalu.
Na laptopu sve funkcionira odlično. Windowsi rade, ušteka se to i odmah sve prepoznaje i radi.
Na Desktop računalu kad uštekam ladicu ne radi. Ne propoznaje ju. U Device Manageru pod USB Controllers za dotični uređaj piše da je tu nekakav USB Mass Storage i sa žutim uskličnikom te pod Properties greška: "This device cannot start. (Code 10)".
Disk se u ladici uopće ne zavrti, čuje se samo nekakav periodičan "tik" i to relativno brzo, nešto kao "tik, tik, tik..."
Zanimljivo je sljedeće, kada ugasim računalo ili kad je ugašeno a ladica ostane uštekana disk u ladici se onda sasvim normalno zavrti i radi!
Čim opet upalim računalo za nekoliko sekundi, i prije početnog ekrana čuje se kako se disk isključuje i prelazi u prije navedeno stanje.
Na računalu imam 6 USB porta dva sprijeda na kučištu i 4 otraga. Isprobao sam sve moguće kombinacije peštekavanja i ništa se ne mijenja.
Probao sam instalirati najnovije drivere za Chiepset matične (Intel). Pokušao sam i u Device Manageru napraviti uninstall svih USB-a, kad su se Windowsi digli opet su instalirani.
Gledao sam po BIOS-u da li možda dolazi do kakvog konflikta među komponentama ali nisam našao ništa pametno (u biti ako i ima nešto pametno nisam to vidio).
Tražio sam po internetu rješenje i probao sam manje više sve mogućnosti, predlažu još upgrade BIOS-a što nisam radio iz praktičnog razloga jer nemam disketnu jedinicu.
Kolege koji su kupili ladicu Icy Box imaju sličan problem da im se disk ne zavrti odmah pošto se ladica ušteka no kod njih stvar proradi tako što se ladica izšteka i opet ušteka nakon 10 sekundi.
U mom slučaju nikakave kombinacije ne pomažu.
Inače, u računalu je Foxconn matična ploča: 865A01-PE-6EKRS. Procesor Intel P4 3.0 GHz. 1Gb RAM. SATA disk.