USB problem. "This device cannot start. (Code 10)"

poruka: 22
|
čitano: 9.889
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
neaktivan
pitanje

Kupio sam USB ladicu za 2.5" HDD. Chieftec Black Box. Ladica se spaja na računalo pomoću dva USB kabla, jedan služi kao napajanje. Dakle, od ladice idu dva kabla koja se uštekaju u dva USB porta na računalu.
Na laptopu sve funkcionira odlično. Windowsi rade, ušteka se to i odmah sve prepoznaje i radi.

Na Desktop računalu kad uštekam ladicu ne radi. Ne propoznaje ju. U Device Manageru pod USB Controllers za dotični uređaj piše da je  tu  nekakav USB Mass Storage i sa  žutim  uskličnikom  te  pod  Properties  greška:  "This device cannot start. (Code 10)".

Disk  se  u  ladici  uopće  ne  zavrti,  čuje  se  samo  nekakav periodičan  "tik" i to relativno brzo, nešto kao "tik, tik, tik..."

Zanimljivo  je  sljedeće,  kada  ugasim  računalo  ili  kad  je  ugašeno  a  ladica  ostane  uštekana  disk  u  ladici  se  onda  sasvim  normalno  zavrti  i  radi!

Čim  opet  upalim  računalo  za  nekoliko  sekundi,  i  prije  početnog  ekrana  čuje  se  kako  se  disk  isključuje  i  prelazi u prije navedeno stanje.

Na  računalu  imam  6  USB  porta  dva  sprijeda  na  kučištu  i  4  otraga.  Isprobao  sam  sve  moguće  kombinacije  peštekavanja  i  ništa  se  ne  mijenja.

Probao  sam  instalirati  najnovije  drivere  za  Chiepset  matične (Intel). Pokušao sam i u Device Manageru napraviti uninstall svih USB-a, kad su se Windowsi digli opet su instalirani.

Gledao  sam  po  BIOS-u  da  li  možda  dolazi  do  kakvog  konflikta  među  komponentama  ali  nisam  našao  ništa  pametno  (u  biti  ako  i  ima  nešto  pametno  nisam  to  vidio).

Tražio sam po internetu rješenje i probao sam manje više sve mogućnosti, predlažu još upgrade BIOS-a što nisam radio iz praktičnog razloga jer nemam disketnu jedinicu.

Kolege  koji  su  kupili  ladicu  Icy  Box  imaju  sličan  problem  da  im  se  disk  ne  zavrti  odmah  pošto  se  ladica  ušteka  no  kod  njih  stvar  proradi  tako  što  se  ladica  izšteka  i  opet  ušteka  nakon  10  sekundi. 

U mom slučaju nikakave kombinacije ne pomažu.

Inače,  u  računalu  je  Foxconn  matična  ploča:  865A01-PE-6EKRS.  Procesor Intel P4 3.0 GHz. 1Gb RAM. SATA disk.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Dali vidiš disk u Disk managmentu? Pogledaj tamo ako ga vidiš onda samo napravi format i to bi trebalo biti to. Desni klik na my computer pa manage pa tamo pod disk managmet pogledaj.

May The Force be With You DuDe!

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
RE: USB problem. "This device cannot start. (Code
autorov komentar
Darth Punisher kaže...

Dali vidiš disk u Disk managmentu? Pogledaj tamo ako ga vidiš onda samo napravi format i to bi trebalo biti to. Desni klik na my computer pa manage pa tamo pod disk managmet pogledaj.

Ne, nema ga. U biti se disk uopće ne pokrene, ne zavrti se.

Na laptopu sve radi uredno, diskovi (particije) se uredno pojave u My Computer i dostupni su prek Disk Management-a.

Ja  mislim  da  nešto  ne  funkcionira  na  nižoj  razini  jer  se  disk  ugasi  odmah nakon  što  se  uključi  računalo...  dakle  nešto  je posrijedi hardverski ili  nešto  u  vezi  BIOS-a jer je problem prisutan i prije no što Windowsi stupe na scenu. 
17 godina
neaktivan

Jesi probo jer rade drugi USB uređaji, pogledaj jel ti dobro uštekan usb na matičnu.

17 godina
neaktivan
autorov komentar
HarryPlopper kaže...

Jesi probo jer rade drugi USB uređaji, pogledaj jel ti dobro uštekan usb na matičnu.

Jesam,  sve  je  u  redu.  Radi  USB  stick  bilo  kakav  da  je  ustekan,  USB  miš,  mobitel...  sve  to  uredno  radi. 
Probao  sam  i  ištekati  (na matičnoj) USB  portove  na  prednjoj  strani  kućišta pa su ostali samo oni direktno na matičnoj i sve je isto i dalje.
17 godina
neaktivan
autorov komentar

Hm, jedna fora pomaže da se disk vrti i kad s dignu Windowsi... Naime kad je komp ugašen nekoliko minuta a ladica je uštekana disk se vrti i kad se onda upali komp disk se i dalje vrti i pod Windowsima ali se javlja novi problem, opet ne prepoznaje disk: Unknown Device i traži da se instaliraju driveri... naravno, nemam što instalirati jer bi trebala raditi s Windowsovim driverima.
Ako pod Windowsima opet ištekam i uštekam onda se disk ponovo ne pokrene.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
moodleman kaže...

Hm, jedna fora pomaže da se disk vrti i kad s dignu Windowsi... Naime kad je komp ugašen nekoliko minuta a ladica je uštekana disk se vrti i kad se onda upali komp disk se i dalje vrti i pod Windowsima ali se javlja novi problem, opet ne prepoznaje disk: Unknown Device i traži da se instaliraju driveri... naravno, nemam što instalirati jer bi trebala raditi s Windowsovim driverima.
Ako pod Windowsima opet ištekam i uštekam onda se disk ponovo ne pokrene.

Rekao bih da imaš problem sa napajanjem te ladice.
Kad ugasiš komp, disk se ne bi trebao vrtiti.
I obrnuto kad ga upališ trebao bi se vrtiti. Pretpostavljam da je na laptopu tako.

Kažeš da imaš neke kolege koji imaju istu ladicu kao i ti - posudi njihove kablove.
Znam da je na prvi pogled blesav savjet, ali greška ti je isto dosta čudna - ništa te ne košta probati.
Kad si 100% siguran da hardverski sve radi (pusti sad laptop) onda udri po BIOS-u.

Pozdrav
17 godina
neaktivan

Level 1, samo jedna mala opaska. Naime na nekim pločama USB portovi ostaju pod naponom i kad se računalo ugasi. Dakle to sigurno nije problem.

Moodleman, kažeš da si deinstalirao sve USB-ove, ali probaj to napraviti na slijedeći način:

- desnom tipkom na My Computer pa Properties (ili Win tipka+Pause/Break), odabereš karticu Advanced pa Environment Variables. Pod System Variables odabereš New pa pod Variable Name upiši devmgr_show_nonpresent_devices a pod Variable Value upiši broj 1. Zatim sve ekrane potvrdi sa OK. Uđi ponovno u Devices Manager i sad pod View uključi Show hidden devices. Sada će ti se pojaviti svi uređaji koji trenutno nisu u upotrebi, pa izbriši sve koji su "zasivljeni". Pazi samo da ne izbrišeš nešto što ne treba, a najbolje je da izbrišeš samo one pod Universal Serial Bus Controllers zatim pod Disk Drives i Storage volumes. Pazi, briši samo one koji su zasivljeni. Nažalost morat ćeš ih brisati jedan po jedan pa ako ih je puno imaj strpljenja. Naime svaki put kad ubodeš neki vanjski uređaj Windowsi instaliraju drivere za taj uređaj pa se oni s vremenom toliko nagomilaju da počinju stvarati probleme iako ih praktično više ne koristiš. Nakon toga resetiraj računalo i probaj ubosti svoj HDD.

17 godina
neaktivan
gox kaže...

Level 1, samo jedna mala opaska. Naime na nekim pločama USB portovi ostaju pod naponom i kad se računalo ugasi. Dakle to sigurno nije problem.

Moodleman, kažeš da si deinstalirao sve USB-ove, ali probaj to napraviti na slijedeći način:

Kakva je to logika?
Na nekim pločama USB portovi ostaju pod naponom - dakle to SIGURNO nije problem.
Kakve to ima veze?
Znači ako isključi komp a ne išteka USB kabel za napajanje hard će mu raditi do sudnjeg dana?

Ja nisam tvrdio da znam rješenje - samo sam ga upozorio na najbanalnije stvari jer čovjek u nervozi zna previdjeti očito.
E kad prođeš sve "by the book" onda možeš sjest i razmišljat hoćeš petljat dalje, hoćeš poslušat razne savjete ljudi sa foruma
ili možda prošetat do servisa.

Uostalom vidjet ćemo što je bilo, možda je baš ono što si ti rekao pa će ti se čovjek valjda zahvalit a imaš plus od mene,
a možda je nešto 536. Kako ćemo znat ovako na neviđeno?
17 godina
neaktivan

Da Level 1, upravo kako kažeš - hard će mu raditi do sudnjeg dana. BTW, većina novih ploča upravo tako i radi. A zašto je to tako, e pa ima mali milijun razloga.

Počevši od toga da jedino na taj način možeš paliti komp preko USB tastature, zatim imaš wireless miševa kojima USB stanica služi kao punjač pa se na taj način mogu puniti

i kad je komp ugašen, itd. itd. Uostalom sve ploče ostaju pod naponom kad ugasiš komp pa stoga i moraš vaditi kabel napajanja kad recimo mijenjaš komponente

(memorija, grafička, PCI kartice) inače se često desi da skuriš portove i utore na ploči. Pogledaj uostalom u BIOS - wake up by LAN, i ostale wake up mogućnosti.

Ono što sam rekao znači samo da mu ploča nije u banani činjenicom da su USB portovi pod naponom kad ugasi komp. I to je sve.

Nema potrebe za ljutnjom niti te netko napada. Svi smo ovdje da podijelimo različita iskustva i znanja. Tome forumi i služe. A sa svojih 40 godina života i 20-tak što amaterskog što profesionalnog bavljenja računalima (profesionalnog 12) i dalje smatram da neznam niti mrvicu od cjelokupnog informatičkog znanja...

17 godina
neaktivan

Opet ti "ad hominem"!

Ovo nije topic za rasprave tko ima koliko godina i tko je profesionalac i koliko,

naročito ako ne znaš tko je s druge strane.

Kada i ako se javi autor topica onda ćemo saznati što je bilo.

Evo pozdrav i nadam se da smo to završili jer smo off topic.

P:S.Usput, ja mu uopće nisam spominjao ploču nego ladicu.

17 godina
neaktivan

Potpuno isti problem je bija i kod mene samo sa usb stick-on koji je ima iste simptome kad se uključi priko produžnog usb kabela dok direktni spoj radi normalno. Drugi stickovi preko istog kabela rade normalno. Kupovina drugog kabela je rješila problem i sa dotičnim. Probaj.

17 godina
neaktivan
autorov komentar

He he, malo sa zakašnjenjem ali ako će itko imati sličnih problema da zna. Problem je u naponu na USB portu. Istraživao sam i otkrio da je to problem. Nisam našao rješenje.... nisam ni trebao, dobio laptop novijeg datuma na kojem uredno radi. 

Hvala svima i pozdrav

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
isti problem i ja imam evo več 3 dana kada pokušavam povezat eksterni HDD sa PC-om.Užas,ne mogu do svojih serija ni filmova :(

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: USB problem. "This device cannot start. (Code
alexspalato kaže...
isti problem i ja imam evo več 3 dana kada pokušavam povezat eksterni HDD sa PC-om.Užas,ne mogu do svojih serija ni filmova :(

Dali si izvadio hard disk iz externog kučišta ? Obično on ima sata utor pa lako se spojit na komp samo moraš imat sata kabel pa i ako napajanje ima sata a ako nema onda ti treba sata molex napajanje.  I onda če u kompu radit. 

Sam svoj majstor. :)
15 godina
neaktivan
Nello kaže...
alexspalato kaže...

Dali si izvadio hard disk iz externog kučišta ? Obično on ima sata utor pa lako se spojit na komp samo moraš imat sata kabel pa i ako napajanje ima sata a ako nema onda ti treba sata molex napajanje.  I onda če u kompu radit. 

ma ja sam kupio kučište chieftec crno,i stavio svoj hard disk u njega,i sve je super radilo.Jeli možda nova verzija ATI CATALYSTA kriva za ovaj problem?

16 godina
neaktivan
alexspalato kaže...
Nello kaže...
alexspalato kaže...

ma ja sam kupio kučište chieftec crno,i stavio svoj hard disk u njega,i sve je super radilo.Jeli možda nova verzija ATI CATALYSTA kriva za ovaj problem?

Mislim da ne. ATI CATALYSTA to ti služe za grafu tak da nema veze sa diskom...

Externo kučište koji ima kontroler pa vjerovatno on zeza jer koliko sam čuo najviše problema samom externom kučište jer ih rikava dok disk nije. Ispravi me ako griješim.

15 godina
neaktivan
Nello kaže...
alexspalato kaže...
Nello kaže...
alexspalato kaže...

Mislim da ne. ATI CATALYSTA to ti služe za grafu tak da nema veze sa diskom...

Externo kučište koji ima kontroler pa vjerovatno on zeza jer koliko sam čuo najviše problema samom externom kučište jer ih rikava dok disk nije. Ispravi me ako griješim.

ali kupio sam ga prije nekoliko dana,skroz nov,chieftec kučište crno sa usb3 portom

16 godina
neaktivan
alexspalato kaže...

ali kupio sam ga prije nekoliko dana,skroz nov,chieftec kučište crno sa usb3 portom

Imam pitanje, dali ga kada svaki put uštekaš externog preko usb kabela?

Problem može bit u kabelu jer se svakim prikopčanja obično precvika u kabel pa onda gube spojeve i nemogućnost dobava podataka.

Šta bi bilo da izvadiš hard disk iz externog i pogledaš kakav disk ima? Na disku obično piše koja marka i model.

Ako su unutra mali hard disk onda je sigurno 2,5 SATA kakve se upotrebljava u laptope.

15 godina
neaktivan
Nello kaže...
alexspalato kaže...

Imam pitanje, dali ga kada svaki put uštekaš externog preko usb kabela?

Problem može bit u kabelu jer se svakim prikopčanja obično precvika u kabel pa onda gube spojeve i nemogućnost dobava podataka.

Šta bi bilo da izvadiš hard disk iz externog i pogledaš kakav disk ima? Na disku obično piše koja marka i model.

Ako su unutra mali hard disk onda je sigurno 2,5 SATA kakve se upotrebljava u laptope.

ne,standardni hard disk :)

16 godina
neaktivan
alexspalato kaže...

ne,standardni hard disk :)

OK, pretpostavljam da ovo tako izgleda? KLIK

15 godina
neaktivan
Nello kaže...