Laptop se ne moze upaliti

poruka: 2
|
čitano: 1.177
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
10 godina
offline
Laptop se ne moze upaliti

Bok! Google mi ne pomaze previse pa se javljam ovdje, bilo kakav savjet je dobro dosao.

 

Naime, imam mali laptop, "Acer Switch 10 V SW5-014-19QS", kupljen prije 5 godina (polovan, preko oglasnika). Inace je odlicno radio, nisam ga puno koristio, sada je stajao vec godinu-dvije i danas sam ga pokusao upaliti no ne funkcionira pa gledam sto dalje napraviti. Kada ga stavim na punjac, ne pali se lampica koja bi se inace trebala upaliti, i probao sam sve kombinacije gumba koje bi (prema googlu) mogle upalit laptop no nista nije upalilo. Nemam nista sto se puni na taj punjac pa ne mogu testirat je li do njega, niti imam drugi takav punjac da testiram je li do laptopa. Isto tako ga ne bih otvarao jer se ne kuzim u elektroniku dovoljno da bi sam prespajao ili popravljao sto god da se moglo pokvariti.

 

Pretpostavljam da je sljedeci najbolji korak otic u servis? Ako je, moze li preporuka nekog servisa konkretno za ovaj (Acerov) laptop (koji nema vise garanciju) u Zagrebu?

Bilo kakav drugi savjet je dobro dosao.

 

Hvala!

 
0 0 hvala 0
15 godina
offline
Re: Laptop se ne moze upaliti

-dakle ne znaš ništa osim 'neće' .. a želiš da radi, .. pa krenimo od 'kraja', da radi bio bi beskoristan-neupotrebljiv.. tj to je netbook klasa (tablet).. i prvo ograničenje je 2gb rama (važno za rad, ne za os, ono što traže appsi, npr browser i minimum 2gb a kad je nešto takvo na minimumu tad je slabo-sporo do jedva upotrebljivo..) i drugo koje sad eliminira korištenje novih win 10-11 je samo 32gb emmc-a .. što je tad bilo ok, tj mobilni os-win i sl i rade s recimo 16gb ali to je bilo tada, sad win traži veći storage za install (može se i dalje, no to može onaj tko zna, ne početnik..) tako da posotji velika šansa da installer odbije install jer nema dovoljno resursa + sporo .. ili za usporedbu u to vrijeme mobiteli, koliko su imali rama-storagea.. koliko imaju sad? sad je sve s 32bitnog osa prešlo na 64bitni i time kolokvialno poduplalo potrebne resurse.. nemaš više win10-11 kao ni ostale oseve (macos-linuxdistre) za 32bitni.. tj ima samo par izuzetaka.

 

-dakle, da je računalo 'laptop' novo, ispravno, da radi, bilo bi neupotrebljivo ili jedva.. a ovo se ne može upaliti tj kvar može biti bilo što, mbo-napajanje, recimo korozija i možda bi neki električar lemljenjem nešto popravio ali taj posao ima cjenu, višu od vrijednosti tog 'laptopa' čak da radi.

-odnosno, ako mu se može dodati ram, ako ima pciex-utor za nvme-m2 ili e-sata nggf.. no u toj klasi obično nema ništa tj nema mogućnost proširenja-zamjene tj da je 'normalan' laptop imao bi neku mogućnost ali i to vrlo ograničeno... a pošto je prije ''5god kupljen polovan to znači da je stariji od +5god .. što će reći sigurno nema podršku-utor za nvme-m2 storage-drive (disk) (ali možda se može iskoristiti umjesto wlan adaptera.. no tad problem mreža-internet koji se riješi recimo dodatnim usb-wlan adapterom.. no opet na početak, čemu-smisao.. preslabo za današnje potrebe ispod minimuma za normalan 'rad' tj surfanje=multimedija tj kao da kažemo gaming, pa ako to računalo može recimo vrtiti igru klase minecraft tad može biti upotrebljivo i za surfanje, ako ne može tad nije ni za što a tad nema smisla nositi u servis (trošak)..

 

+ izvan jamstva.. servisi realno ništa ne popravljaju, tj pod jamstvom se većina zamjeni-novo.. izvan jamstva samo maštovitost servisera, tj kriza i svatko se snalazi pa ima onih koji i to rade (ali to ne radi veliki-pravi servis..) pa imaju stare-neispravne laptope s kojih lešinarenjem nešto mogu iskemijati, no tad problem što to funkcionira za masovnije modele-serije na tržištu, ne za nešto što je bilo par komada jer statistički nema šanse da ima neki drugi takav za skinuti-zamjeniti dio-komponentu ili da je ostalo recimo napajanje-baterija i sl. .. jer laptop nije desktop i sva fizička ograničenja eliminiraju ono što bi realno bilo lako moguće kao zamjenu-popravak.. kao dio biznis interesa proizvođača, par godina dok traje jamstvo nakon tog u smeće.. popravak skuplji od novog (jačeg..).

+ a šlag na kraju priče, da sve uspiješ nekako složiti, da je besplatno (sam, ne sevis-cjena), .. opet imaš realnu šansu da u narednih par dana-mjeseci mora crknuti, jer sve nakon x-godina crkne tj od 5-10 god jednostavno je neki životni vijek takve klase uređaja u kojoj ako ne crkne mbo-ostalo popuca plastika (postane krhka) i raspadne se itd..

-kao nešto hobistički, zabavu.. može, no tad moraš biti hobist koji to zna, kao i to koji os-appse instalirati, kako-zašto, što očekivati .. svrha-namjena-smisao.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice