Komp je užasno spor - teaser / click bait

poruka: 33
|
čitano: 5.369
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
2 godine

evo jedna i od mene, pa ako netko ima koju pametnu neka puca.

komp star 2 godine, nekakav i5 12nešto, 16GB RAM, 1TB SSD NvME, grafa RTX 3070. Prema task manageru ništa nije preopterećeno, dapače memorija je obično na 40-50%, CPU oko 5%, SSD 1-2%, Grafa 1%, ali sve u windowsima je bolesno sporo. Znači kliknem da otvori notepad i čekam do 10 sekundi, krenem tipkati lag 2-3 sek. s tim da jednom kad krene ide ok i to dok je sve drugo zatvoreno.

browser je gotovo neupotrebljiv, recimo ako otvorim index čekam 2-3 min. da se sve loada i da mogu skrolati. nije povezano sa browserom i brojem tabova jer sam testirao u više browsera i sa samo jednim tabom.

evo sad dok tipkam ovu poruku sve zapinje, a u task manageru sve skoro na 0% osim RAM oko 50%.

mrežna isto bez opterećenja, spojena na optiku 2gbits.

imam osjećaj da su winblowsi s*ebani. na kompu je original win11 pro, sve nadograđeno na zadnje verzije, antivirusni ništa ne pronalazi.

gdje gledati dalje? više me zanima iz radoznalosti, a u krajnjem slučaju uvijek mogu format i reinstall svega.

0 0 hvala 0
14 godina

Provjeri si SSD sa HDD Sentinel.

4 0 hvala 0
14 godina
suspendiran

Kakve su temperature? Probaj skenat i sa adwcleanerom. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 9.7.2025 21:27 (Cryogenic).
Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine

Provjeri disk da nema bad sektore ili neki drugi defekt, takoder i ram ako sve laga! Nekad moze doci i do laga u win zbog krivih postavki u biosu pogotovo s naponima i ogranicenjima oko procesora neznam dali si kaj prcko tamo svakako probaj reset bios na pocetne stavke. 
Provjeri si s ovim sto ti stvara toliki lag ako ti kaj pomogne:
https://www.resplendence.com/latencymon

Moj PC  
3 0 hvala 0
9 godina

dva samara da se ubrza

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
Re: Komp je užasno spor - teaser / click bait
Pari mi se kao neki update u pozadini, windowsa mozda. Jeli proradilo?

0 0 hvala 0
2 godine
Valentin17 kaže...

hoću, pa javim rezultat

Cryogenic kaže...

Kakve su temperature? Probaj skenat i sa adwcleanerom. 

temperature su normalne, nema nikakvog pregrijavanja, niti blizu.

Boris grozni kaže...

Provjeri disk da nema bad sektore ili neki drugi defekt, takoder i ram ako sve laga! Nekad moze doci i do laga u win zbog krivih postavki u biosu pogotovo s naponima i ogranicenjima oko procesora neznam dali si kaj prcko tamo svakako probaj reset bios na pocetne stavke. 

ok odradim test SSDa i RAMa. radio je ok i od tada nisam ništa dirao jedino se windowsi redovito nadograđuju i sad zadnjih dva tri mjeseca radi katastrofa. ne znam ni sam kako mi se da nešto raditi na njemu, valjda sam bio lijen do sada pogledati što mu je, ali sad mi je već puna kapa...

Damir22 kaže...

dva samara da se ubrza

probao, nije pomoglo 

KIKI3ooo kaže...
Pari mi se kao neki update u pozadini, windowsa mozda. Jeli proradilo?

ništa, svi updatei su instalirani, ništa se ne vrti u pozadini. deinstalirao sam hrpu toga i ostavio samo 5-6 programa, ali i dalje isto.

po meni ili je SSD u banani ili imam nekakvo g*vno u windowsima (spyware/logger?) ili su sami windowsi u qrcu. bumo videli.

17 godina
Imao sam jednom sličan problem jer mi se razbucao search u windowsima i onda je windows stalno u pozadini pokušavao napraviti indeksiranje iako bi ti se onda taj proces pokazao u task manageru kao potrošač resursa ali eto, možeš pokušati rebuildati search index. Drugo što mi pada na pamet je da bootaš Linux pa da vidiš hoće li i on biti spor.
Starlink is Skynet!
Moj PC  
2 0 hvala 0
2 godine
Valentin17 kaže...

za sada sam odradio brzi test i sve je prošlo ok. također u sentinelu piše:

"The status of the solid state disk is PERFECT. Problematic or weak sectors were not found.
The health is determined by SSD specific S.M.A.R.T. attribute(s): Available Spare (Percent), Percentage Used
The TRIM feature of the SSD is supported and enabled for optimal performance."

odradim još extended i surface testove pa javim rez.

Boris grozni kaže...

testirao RAM sa win memory diagnosticom i sve je prošlo bez ikakve greške. prođem još sa memtestom.

Adoon kaže...
Imao sam jednom sličan problem jer mi se razbucao search u windowsima i onda je windows stalno u pozadini pokušavao napraviti indeksiranje iako bi ti se onda taj proces pokazao u task manageru kao potrošač resursa ali eto, možeš pokušati rebuildati search index. Drugo što mi pada na pamet je da bootaš Linux pa da vidiš hoće li i on biti spor.

pokrenuo sam sad indexiranje pa ćemo vidjeti, bilo bi odlično da je do toga.

kad poskeniram hardware i ako je sve ok, nastavim sa brisanjem aplikacija pa kad na kraju ostanu samo windowsi ne vidim što može biti onda osim da nešto s njima ne štima ili imam nekakav trojan u pozadini.

16 godina
millennial kaže...

kad poskeniram hardware i ako je sve ok, nastavim sa brisanjem aplikacija pa kad na kraju ostanu samo windowsi ne vidim što može biti onda osim da nešto s njima ne štima ili imam nekakav trojan u pozadini.

Kolega, koliko vremena si potrošio na testiranje i kad na kraju deinstaliraš sve appse, možda je bilo bolje odraditi čistu instalaciju OS-a.

P.S.: To bi ti svakako otklonilo i moguću zarazu kakvim nametnikom ;)

Tigar Krezumica
Poruka je uređivana zadnji put čet 10.7.2025 17:47 (fromcelltohell).
14 godina
millennial kaže...

"The status of the solid state disk is PERFECT. Problematic or weak sectors were not found.
The health is determined by SSD specific S.M.A.R.T. attribute(s): Available Spare (Percent), Percentage Used

Pokreni CMD kao admin, upiši tamo sfc /Scannow. Javi rezultate.

Pokreni task manager i pogledaj koliko je zauzeće procesora i RAM memorije kad ništa nije pokrenuto.

13 godina

Mozda je malo "old school" ali ja bih napravio, deinstall svih glupavih antivirusa (svih onih koji te stite u realnome vremenu) i install+scan Malwarebytes, Superspyware!

Nakon toga CCleanerom sve pocistiti (i registry) i azurirati drivere (s driver Boosterom - lakše/brze je), sve free!

Tek kada ti komarac sleti na jaja,shvatiš da se problemi ne rješavaju nasiljem!
Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
Milka30 kaže...

Mozda je malo "old school" ali ja bih napravio, deinstall svih glupavih antivirusa (svih onih koji te stite u realnome vremenu) i install+scan Malwarebytes, Superspyware!

Nakon toga CCleanerom sve pocistiti (i registry) i azurirati drivere (s driver Boosterom - lakše/brze je), sve free!

Malo previše old school. 99% tih "alata" ima gori učinak po rad sustava od samog spywarea i malwarea. Windows Defender i zdrav razum su sasvim dostatni. 

Na ovom se sustavu ili nešto kriomice vrti u pozadini ili neka od komponenti ne radi kako spada. Autore teme, što kaže Event Viewer u Windowsima? Ima li kakvih grešaka?

Jedna od boljih predloženih ideja je testirati Linuxom, ali tu bi najbolja opcija bila instalirati ga na isti SSD gdje su i Windowsi (da se izbjegne usko grlo USB memorije). 

Valentin17 kaže...

Pokreni task manager i pogledaj koliko je zauzeće procesora i RAM memorije kad ništa nije pokrenuto.

'ajmo korak dalje: Windowse u Safe Mode with Networking, pa vidjeti funkcionira li kako treba. 

Poruka je uređivana zadnji put čet 10.7.2025 19:55 (robogo).
13 godina
robogo kaže...

Malo previše old school. 99% tih "alata" ima gori učinak po rad sustava od samog spywarea i malwarea....

Malwarebytes' Anti-Malware uspješno djeluje skoro pa 20 godina

SUPERAntiSpyware djeluje uspješno preko 20 godina

CCleaner preko 20 godina

Driver booster najmladi -preko 10 godina...

Mislis li zaista da su ovi free alati koji zaista rade kvalitetan posao (uz Defender ofc), trajali tako dugo da ne valjaju?

3 godine
protjeran
millennial kaže...

Prema task manageru ništa nije preopterećeno, dapače memorija je obično na 40-50%, 

Ne uopce nije preoptereceno.

Meni je 64gb na otprilike 10%, s tim da scheduler na windowsu trosi u odnosu na koliko ima. Tako da ni tebi na 16gb, windows ne bi smio trositi vise od 10% memorije

Nesto ti gadno deoptimizira memoriju ako windws toliko trosi

Makni sve te alate sta imas za ciscenje s nekim revo uninstalerom, oslobodi windows sto vise mozes i gledaj koji procesi trose memoriju.

@robogo je dobro gore rekao, svi ti alati vise odmognu nego pomognu.

Na windowsu ti treba sam jedan program - reg organizer ili revo uninstaler. Sve ostalo cisti.

Reg organizer je preporuka u standalone, da mu ugasis auto optimizacijski servis.

S njim sve uninstaliras i ocistis ostatke, jednom godisnje defragmentiras registry bazu

Ako ti radi defender na windowsu. Malwarebytes i ostale gluposti ti ne trebaju i samo ti mogu naskoditi

Poruka je uređivana zadnji put pet 11.7.2025 2:21 (Ctune).
15 godina

Pokušaj u control panelu, pod power postavkama, na aktivnom načinu napajanja idi na "change advanced power settings", nadji "Procesor power management" i pod minimum procesor state unesi "100 %". Meni je par puta pomoglo, jer nekad ploča/proc ima problema sa pojačavanjem takta procesora jer u svrhu uštede energije radi na 5% snage/brzine. Ovako ga digneš na 100%. Takodje u Bios-u/Uefi možeš isključit C state način rada procesora i probat. Može bit i termalna pasta na jednom dijelu proc da je stradala, ili hladnjak nije dobro nalegao pa procesor počne ukidat brzinu u smislu da se jedna od jezgri pregrije ili nešto slično. Izvadi i vrati SSD sa ploče, može biti loš kontakt (vlaga, kondenz i sl, vrijeme čini čuda)

Možeš pokušat i ugasit servise "Background inteligent file transfer service" i "Windows search" i "Windows update", nekad oni znaju zezat. U svakom slučaju što su kolege iznad napisali reinstalacija OS-a ako nemaš neki specifičan software za koji nemaš instalaciju.

Sretno

LOL
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
protjeran

Windows apdejt uvik u pozadini radi i moze znacajno usporiti windows cak i kad ne zdere puno resursa. Najvise unistava disk performanse, memorije i ne bas.

Ali se ne moze ugasiti u servisima jer ga drugi core servisi automatski pokrecu.

Treba ici u safe mode, i u windows direktoriju preimenovati wuaueng.dll u backup file te orginalan obrisati, bez tog filea se apdejt servis ne moze vise automatski pokrenuti

Poruka je uređivana zadnji put pet 11.7.2025 12:49 (Ctune).

0 0 hvala 0
13 godina
Ctune kaže...

Na windowsu ti treba sam jedan program - reg organizer ili revo uninstaler. Sve ostalo cisti.

Reg organizer je preporuka u standalone, da mu ugasis auto optimizacijski servis.

S njim sve uninstaliras i ocistis ostatke, jednom godisnje defragmentiras registry bazu

Ako ti radi defender na windowsu. Malwarebytes i ostale gluposti ti ne trebaju i samo ti mogu naskoditi

Evo vidis prijatelju to da može samo naskoditi (uz defender), moze tvrditi netko tko nema pojma sta je zaista Malwarebytes - bez ljutnje!

Svi gore navedeni programi sa zaista alati koji nemaju aktivnu zastitu i time usporavaju komp u kombinaciji s defenderom. (Ok, placene verzije imaju aktivnu zastitu, ali napomenuo sam free verzije). To su prvotno scanneri koji otkriju duboko sakrivenu gamad, koja precesto prode Defenderu - a jako usporavaju komp.

Preporucio si Revo uninstaller?

Pa Revo ti je bas poznat po tome da precesto radi probleme poput smrzavanja, black screens, predugoga boota, klanja s trazilicama. Sve tesko "deinstalive" programe mozemo kvalitetno deinstalirati samim programom, njegovim installom( setup.exe), alatom za deinstalaciju toga programa (AMD recimo) ili jednostavno CCleanerom koji i ima opciju ciscenja registrya!

Za autora teme: Jesi li razmisljao o repairu iz samih Windowsa? Mislim da od Win 10 postoji opcija "Factory reset" kazu da radi odlicno!

Poruka je uređivana zadnji put pet 11.7.2025 16:20 (Milka30).
16 godina
Milka30 kaže...

Pa Revo ti je bas poznat po tome da precesto radi probleme poput smrzavanja, black screens, predugoga boota, klanja s trazilicama. 

Ne bih se složio s ovom tvrdnjom. RU koristim niz godina i nikad mi nije stvorio apsolutno nikakav problem na računalu. Ikad.

OK, možda nekome i jest, ali to se događa i sa bilo kojim drugom softwareom. Nekome problemi, nekome ugodno iskustvo.

Tigar Krezumica
2 godine
fromcelltohell kaže...
millennial kaže...

Kolega, koliko vremena si potrošio na testiranje i kad na kraju deinstaliraš sve appse, možda je bilo bolje odraditi čistu instalaciju OS-a.

P.S.: To bi ti svakako otklonilo i moguću zarazu kakvim nametnikom ;)

ma ovo je više iz radoznalosti i možda naučim nešto novo. imam drugi komp tako da ovaj može vrtiti u pozadini dok radim na drugom.

Valentin17 kaže...
millennial kaže...

jesam već ranije, ali sad sam ponovio. našao je nekakve corrupted files, koliko vidim ima veze sa bluetooth driverima BthA2dp.sys, BthHfEnum.sys, and bthmodem.sys. googlanjem vidim da puno ljudi ima isti rezultata nakon sfc skeniranja, čak i neki sa novo instaliranim windowsima.

uz to sam još napravio:

DISM /Online /Cleanup-Image /ScanHealth

DISM /Online /Cleanup-Image /CheckHealth

DISM /Online /Cleanup-Image /RestoreHealth

chkdsk /scan

chkdsk /f

i za kraj još jednom sfc /scannow

više ne pronalazi nikakve greške. u međuvremenu je završio i indeksiranje koje je drugi kolega preporučio.

trenutna situacija je puno puno bolja, sada se barem može normalno raditi, ali po meni to još uvijek nije responzivno koliko bi trebalo biti, npr. kalkulator mu treba 5 sek. da potpuno učita, win explorer 7-8 sek., spotify gotovo 30 sek., notepad 4-5 sek. meni se to čini dosta sporo, a možda me Macbook razmazio, ne znam više. 

ali barem sad dok tipkam nema laga i zapinjanja. 

3 godine
protjeran
fromcelltohell kaže...
Milka30 kaže...

Pa Revo ti je bas poznat po tome da precesto radi probleme poput smrzavanja, black screens, predugoga boota, klanja s trazilicama. 

Ne bih se složio s ovom tvrdnjom. RU koristim niz godina i nikad mi nije stvorio apsolutno nikakav problem na računalu. Ikad.

OK, možda nekome i jest, ali to se događa i sa bilo kojim drugom softwareom. Nekome problemi, nekome ugodno iskustvo.

Meni se revo zamrzavao u wine na linuxu.

Nativno na windowsu isto nikad problema, osobno ga koristim jer ima odlicne mogucnosti ciscenja onog brda ukorijenjenih  microsoft aplikacija.

Inace imam reg organizer i s njim jednom godisnje kompletno ocistim sustav ali za opcije uninstall mi je revo nekako najbolji

3 godine
protjeran
Milka30 kaže...
 Sve tesko "deinstalive" programe mozemo kvalitetno deinstalirati samim programom, njegovim installom( setup.exe), alatom za deinstalaciju toga programa (AMD recimo) ili jednostavno CCleanerom koji i ima opciju ciscenja registrya!

Gadno se varas. Uninstall.exe od aplilacije je glupost koja samo povrsno obrise aplikaciju.

Slobodno se uvjeri se sam, obrisi aplikaciju njenim uninstalerom i zatim pokreni reg organizer i naci ce ti jos desetke kljuceva i disk fajlova iste aplikacije.

Za ostalo si u pravu, malwarebytes ako se koristi da proskenira i zatim se uninstalira nece skoditi ali nece niti nista naci pored defendera, eventualno kakvo mrtvo slovo na papiru tj zaostali .txt file neceg sto je defender vec obrisao

Poruka je uređivana zadnji put pet 11.7.2025 21:17 (Ctune).
2 godine
Milka30 kaže...

koristim NOD32 preko 20 godina, nekako imam povjerenja u njega, plaćena full verzija. isti koristimo u firmim na 20+ računala i sva računala rade ok.

cccleaner sam davno prestao koristiti nakon što su imali onu aferu.

ovo drugo bilježim, pa isprobam ako dođe to toga, prvo idem sa alatima koje imam na računalu.

robogo kaže...
Milka30 kaže...

Malo previše old school. 99% tih "alata" ima gori učinak po rad sustava od samog spywarea i malwarea. Windows Defender i zdrav razum su sasvim dostatni. 

Na ovom se sustavu ili nešto kriomice vrti u pozadini ili neka od komponenti ne radi kako spada. Autore teme, što kaže Event Viewer u Windowsima? Ima li kakvih grešaka?

Jedna od boljih predloženih ideja je testirati Linuxom, ali tu bi najbolja opcija bila instalirati ga na isti SSD gdje su i Windowsi (da se izbjegne usko grlo USB memorije). 

Valentin17 kaže...

'ajmo korak dalje: Windowse u Safe Mode with Networking, pa vidjeti funkcionira li kako treba. 

Event viewer ne vidim ništa strašno, ima par warninga ništa posebno bitno i par errora:

A timeout was reached (30000 milliseconds) while waiting for the Usluga Google ažuriranje (gupdate) service to connect.

The Usluga Google ažuriranje (gupdate) service failed to start due to the following error: The service did not respond to the start or control request in a timely fashion

i

The Secure Boot update failed to update a Secure Boot variable with error Secure Boot is not enabled on this machine.. 

Probam safemode.

Ctune kaže...
millennial kaže...

Prema task manageru ništa nije preopterećeno, dapače memorija je obično na 40-50%, 

Ne uopce nije preoptereceno.

Meni je 64gb na otprilike 10%, s tim da scheduler na windowsu trosi u odnosu na koliko ima. Tako da ni tebi na 16gb, windows ne bi smio trositi vise od 10% memorije

Nesto ti gadno deoptimizira memoriju ako windws toliko trosi

Makni sve te alate sta imas za ciscenje s nekim revo uninstalerom, oslobodi windows sto vise mozes i gledaj koji procesi trose memoriju.

google chrome sa par tabova ode i do 1.5GB + spotify 500-600MB. ostalo su sistemski procesi, sve sitno, ali ih ima puno.

nemam nikakve alate za čišćenje, sad su trenutno gotovo goli windowsi + 3-4 aplikacije i antivirusni.

na 64GB 10% = 6.4GB, na 16GB je to oko 40%, meni na IDLE kad je sve zatvoreno zauzima oko 30% RAMa. sve ostalo je na 0-1%.

memo_nn kaže...

Pokušaj u control panelu, pod power postavkama, na aktivnom načinu napajanja idi na "change advanced power settings", nadji "Procesor power management" i pod minimum procesor state unesi "100 %". Meni je par puta pomoglo, jer nekad ploča/proc ima problema sa pojačavanjem takta procesora jer u svrhu uštede energije radi na 5% snage/brzine. Ovako ga digneš na 100%. Takodje u Bios-u/Uefi možeš isključit C state način rada procesora i probat. Može bit i termalna pasta na jednom dijelu proc da je stradala, ili hladnjak nije dobro nalegao pa procesor počne ukidat brzinu u smislu da se jedna od jezgri pregrije ili nešto slično. Izvadi i vrati SSD sa ploče, može biti loš kontakt (vlaga, kondenz i sl, vrijeme čini čuda)

Možeš pokušat i ugasit servise "Background inteligent file transfer service" i "Windows search" i "Windows update", nekad oni znaju zezat. U svakom slučaju što su kolege iznad napisali reinstalacija OS-a ako nemaš neki specifičan software za koji nemaš instalaciju.

Sretno

hvala na savjetu, ovo bi ako baš ništa drugo ne pomogne. servis je odrađen prije koji mjesec, očišćen od prašine i zamijenjena pasta, pregrijavanja nema. proc rijetko ide preko 30-40% tako da throttlanja ne bi trebalo biti.

reinstall windowsa sigurno ide, ali volio bi ustanoviti gdje je problem prije toga.

Ctune kaže...

Windows apdejt uvik u pozadini radi i moze znacajno usporiti windows cak i kad ne zdere puno resursa. Najvise unistava disk performanse, memorije i ne bas.

Ali se ne moze ugasiti u servisima jer ga drugi core servisi automatski pokrecu.

Treba ici u safe mode, i u windows direktoriju preimenovati wuaueng.dll u backup file te orginalan obrisati, bez tog filea se apdejt servis ne moze vise automatski pokrenuti

disk opterećenje mi je uredno na 0-1% u IDLE i svega par posto kad radim nešto osnovno.

Milka30 kaže...
Ctune kaže...

Evo vidis prijatelju to da može samo naskoditi (uz defender), moze tvrditi netko tko nema pojma sta je zaista Malwarebytes - bez ljutnje!

Svi gore navedeni programi sa zaista alati koji nemaju aktivnu zastitu i time usporavaju komp u kombinaciji s defenderom. (Ok, placene verzije imaju aktivnu zastitu, ali napomenuo sam free verzije). To su prvotno scanneri koji otkriju duboko sakrivenu gamad, koja precesto prode Defenderu - a jako usporavaju komp.

Pa Revo ti je bas poznat po tome da precesto radi probleme poput smrzavanja, black screens, predugoga boota, klanja s trazilicama. Sve tesko "deinstalive" programe mozemo kvalitetno deinstalirati samim programom, njegovim installom( setup.exe), alatom za deinstalaciju toga programa (AMD recimo) ili jednostavno CCleanerom koji i ima opciju ciscenja registrya!

Za autora teme: Jesi li razmisljao o repairu iz samih Windowsa? Mislim da od Win 10 postoji opcija "Factory reset" kazu da radi odlicno!

repair mi je slično kao reinstall, a to ostavljam za kraj.

hvala svima na savjetima. prvenstveno me zanima imam li nešto na kompu zločudno ili su u pitanju s*ebani windowsi, čisto da mi je savjest mirna. prema trenutnom napretku mislim da su ipak u pitanju s*ebani windowsi ili nešto u njima. 

2 godine
Ctune kaže...
Milka30 kaže...
 Sve tesko "deinstalive" programe mozemo kvalitetno deinstalirati samim programom, njegovim installom( setup.exe), alatom za deinstalaciju toga programa (AMD recimo) ili jednostavno CCleanerom koji i ima opciju ciscenja registrya!

Gadno se varas. Uninstall.exe od aplilacije je glupost koja samo povrsno obrise aplikaciju.

Slobodno se uvjeri se sam, obrisi aplikaciju njenim uninstalerom i zatim pokreni reg organizer i naci ce ti jos desetke kljuceva i disk fajlova iste aplikacije

da, nažalost malo koji autor aplikacije napravi uninstall app kako treba pa nakon "brisanja" ostane dosta tragova, od datoteka do registry zapisa. 

3 godine
protjeran
millennial kaže...

koristim NOD32 preko 20 godina, nekako imam povjerenja u njega, plaćena full verzija. isti koristimo u firmim na 20+ računala i sva računala rade ok.

cccleaner sam davno prestao koristiti nakon što su imali onu aferu.

Brisi to. Problem je sto se na novim windowsima defender tesko slaze sa ostalim av jer je M$ zamislio da sam preuzme odgovornost zastite. Kad instaliras alternativni AV, on do nekle usutka defender ali u pozadini defender i dalje kompromira i radi nesta

Pa imas opciju, kompletno izbaciti antiviruse i oslonit se na defender ili kompletno istrijebiti defender na windowsu sto nije jednostavno i trazi puno posla po registru.

Antivirusi su stvar proslosti, danas na windowsu ne treba nista osim defendera koji je vec tamo

millennial kaže...

google chrome sa par tabova ode i do 1.5GB + spotify 500-600MB. ostalo su sistemski procesi, sve sitno, ali ih ima puno.

nemam nikakve alate za čišćenje, sad su trenutno gotovo goli windowsi + 3-4 aplikacije i antivirusni.

na 64GB 10% = 6.4GB, na 16GB je to oko 40%, meni na IDLE kad je sve zatvoreno zauzima oko 30% RAMa. sve ostalo je na 0-1%.

o tome govorim, scheduler trosi u odnosu na koliko imas.

tebi na 16gb rama, windows u idle stanju nema sto trositi vise od 10%, ajde 15% jer necu usporedjivati sa svojim windowsom gdje sam istrijebio sve moguce ms aplikacije i servise

Nemoj racunati chrome i tabove. Najbolje ti je otici u startup folder i maknuti sve zivo zatim restartati i u cistom idle radu windowsa pogledati koliko memorije trosi ako je i dalje 30% - to je problem

ali ako kazes da ti je sve ostalo na 0-1% onda ocito imas krdo nepotrebnih procesa. svakako provijeri startup

ako koristis adobe aplikacije naprimjer, adobe procesi ti ne trebaju. Sve sto ti treba su osnovni windows procesi a sve ostalo ce se samo pokrenuti kad pokrenes aplikaciju. Adobe je odlican primjer jer vecina aplikacija imaju svoje pozdinske procese koji stalno rade i salju neke online statistike a uopce ti ne trebaju za rad same aplikacije, nazalost takve spyware ne ciste niti defender niti malwarbytes, to moras sam

btw nemoj gasiti search servis, to se gasilo na windows 7, moderni windowsi su integrirali nove funkcije u stare servise.

npr kad otvoris my computer, s lijeve strane u rubrici ispod desktop, documents, ... imas foldere kojima najcesce pristupas. ako ugasis search servis velike su sanse da ce ti explorer biti usporen jer ce pokusavati indexirati zadnje koristene foldere u quick access kad otvoris my computer a bez tog servisa nece moci

U svakom slucaju, izgleda da ti se nakotilo mnogo nepotrebnih procesa i umjesto da sad to rijesavas bez iskustva, bolje bi ti bilo svijezi format windowsa, nikakvi antivirusi ni nista i pomalo instaliras aplikaciju po aplikaciju te nakon svake instalacije provjeris ima li novih procesa i startup fajlova te ih obrises i zadrzavas windows procese minimalnima, na tvornickim postavkama bi se reklo. Tako ces i vise nauciti a i odrzati windows zdravim

Poruka je uređivana zadnji put pet 11.7.2025 22:15 (Ctune).
13 godina
Ctune kaže...

Slobodno se uvjeri se sam, obrisi aplikaciju njenim uninstalerom i zatim pokreni reg organizer i naci ce ti jos desetke kljuceva i disk fajlova iste aplikacije.

Za ostalo si u pravu, malwarebytes ako se koristi da proskenira i zatim se uninstalira nece skoditi ali nece niti nista naci pored defendera, eventualno kakvo mrtvo slovo na papiru tj zaostali .txt file neceg sto je defender vec obrisao

Nisam mislio na to. Postoje pojedini programi koje jedino mozes kvalitetno izbrisati pokretanjem installa. Pada mi na pamet Deep freeze program, jedan od free antivir /AVG ili Avast) pa cak i pojedini AMD driveri zahtjevaju njihov uninstall preko instal.exe ....

Nebitno, samo sam navodio

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.7.2025 14:01 (Milka30).
13 mjeseci

Nije do samih windowsa jer mu DISM nije pomogao. DISM uspoređuje "hash" sa svježom instalacijom, tako da su mu sami Windowsi zdravi..

Neki app ili njegova ostavština ti radi probleme ili nešto nije konfigurirano kako treba. Takve situacije se dešavaju kada neki uređaj ima isti IRQ ili port sa drugim uređajem..

Reinstalom ćeš sigurno dobiti da ti bude sve ok, ali zato jer ćeš počisititi i taj app ostatak (bilo registry ili nedajbože da si ga ručno obrisao, tj. obrisao samo folder gdje je instaliran)

Možda da probaš sa CCCleanerom očisititi registry, a sa MSConfig alatom pogledati što ti diže u startup-u. Probaj selektivno isključivati ..

Takodjer, neki driveri mogu biti problem, pogotovo oni Intel Managment, Rapid technology i slične nebulozice, probaj sve chipset drivere vratiti na stock ili skini default sa proizvođača ploče.

BIOS si valjda nadogradio, ako nisi probaj i to, te probaj sa DEFAULT postavkama BIOS-a pokrenuti PC.

Nema veze što ti je potrošnja resursa 0, to zna ponekad biti isto što i 100 ako driveri ne rade kako treba..iako bi se to moralo vidjeti u Event Vieweru..

Da napomenem, samo selekcijom programa koji se pokreću kod starta ćeš pronaći uzrok, ako on nije hardverske prirode. Ja sam navedeno sličan problem imao sa driverom od Logitecha za miša.

Pogledaj i u DEVICE MANAGER da li ti je sav hardver instaliran kako treba, da nemaš kakve upitnike ili uskličnike ili X

127.0.0.1
Poruka je uređivana zadnji put uto 15.7.2025 11:35 (yoko999).
Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
protjeran

Intel Managment je najbolje ne instalirati, ako se slucajno instalirau u paketu drivera, najbolje uninstalirati u device manager

Rapid technology ovisi o hardware i postavkama biosa

Kod instalacije maticnih drivera ne valja instalirati cijeli paket vec driver po driver samo one koje trebamo. Ako koristimo usb ili pcie zvucnu, audio driver maticne se ne instalira i u biosu se onemoguci onboard sound

Uvik treba sve detalje paziti od drivera, windows procesa i servisa do konfiguracije biosa i u tom slucaju windowsi rade savrseno ko urica

Bios je isto vrlo bitan, njega treba uvijek dobro podesiti, sve sto ne koristimo iskljuciti

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.7.2025 18:13 (Ctune).

0 0 hvala 0
14 godina

Ako ne instaliraš ništa te pustiš njima da sami sve slože, rade savršeno. 

0 0 hvala 0
3 godine
protjeran

radi najbolje sto moze ali nikad savrseno

sto manualnije i minimalnije to bolje

2 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice