Bios ne prepoznaje Sata disk

poruka: 17
|
čitano: 13.707
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Pozdrav svima.

Imam slijedeci problem, PC1 ne prepoznaje disk (sata), javlja se poruka Boot failure...., ako ga bootam s cd-a kad dodje do dijela gdje bi trebalo odabrati disk, kreirati particije javi da u kompu nema diska. Do sad sve normalno radilo. Isti taj disk stavim u PC2 i normalno digne sistem. Znaci disk je ispravan, a u Biosu ga nema, popstavke u Biosu su ispravne, sve sam provjerio. Dalje...
Uzmem drugi sata disk i stavim ga u taj komp i nece ga prepoznati. A ukoliko stavim ATA disk, njega prepoznaje i digne windowse.

Maticna je Asus K8N4-E SE..

Je li moguce da su na maticnoj otisli portovi za Satu? Isprobao sam ustekati u sva 4, promjenio kablove i ne radi. Mislim da problem nije u driverima za Satu, jer ga ni Bios ne prepoznaje.

Sto mi jos preostaje prije mjenjanja ploce? Flashanje Biosa? Mada ni floppy komp nema pa mi je to otezeno, ali probat cu se snaci.

0 0 hvala 0
15 godina
protjeran
RE: Bios ne prepoznaje Sata disk
njambrosic kaže...

Pozdrav svima.

Imam slijedeci problem, PC1 ne prepoznaje disk (sata), javlja se poruka Boot failure...., ako ga bootam s cd-a kad dodje do dijela gdje bi trebalo odabrati disk, kreirati particije javi da u kompu nema diska. Do sad sve normalno radilo. Isti taj disk stavim u PC2 i normalno digne sistem. Znaci disk je ispravan, a u Biosu ga nema, popstavke u Biosu su ispravne, sve sam provjerio. Dalje...
Uzmem drugi sata disk i stavim ga u taj komp i nece ga prepoznati. A ukoliko stavim ATA disk, njega prepoznaje i digne windowse.

Je li moguce da su na maticnoj otisli portovi za Satu? Isprobao sam ustekati u sva 4, promjenio kablove i ne radi. Mislim da problem nije u driverima za Satu, jer ga ni Bios ne prepoznaje.

Sto mi jos preostaje prije mjenjanja ploce? Flashanje Biosa? Mada ni floppy komp nema pa mi je to otezeno, ali probat cu se snaci.

Uzmi stick i skini na njega najnoviji bios i flashaj.Kad flashas javi.

15 godina
neaktivan

To sam prvo probao, ali nema te opcije u biosu.

0 0 hvala 0
17 godina

Možda ti za instalaciju trebaju dodatni Sata driveri

da Bog da crk'o rock'n'roll, kad ga svako svira
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Taj komp sam popravljao barem 3-4 puta. Uvijek bez problema islo. Sad veli da je bila na netu i odjednom se smrznuo, i tu poruku javlja. A ja ga nikako ne uspijevam natjerati da prepozna disk. Idem sad flasham bios.

15 godina
neaktivan

Evo upravo sam spojio floppy na taj komp i ni njega mi nece prepoznati. Ne mogu napraviti update biosa preko njega.

Jeli onda ipak maticna lagano pocela crkavati?

15 godina
protjeran
njambrosic kaže...

Evo upravo sam spojio floppy na taj komp i ni njega mi nece prepoznati. Ne mogu napraviti update biosa preko njega.

Jeli onda ipak maticna lagano pocela crkavati?

Preko sticka napravi update/flash,znaš što je stick? ako ga nemaš uzmeš od frenda kopiraš sve podatke ili neka on kopira svoje podatke sebi,formatiraš u format(ja neznam više koji) staviš datoteke novog biosa i flashas.

15 godina
protjeran
njambrosic kaže...

Pozdrav svima.

Ja bih prvo izvadio bateriju iz ploče tako da mi vrati sve zadane postavke jer mi je čudno da ti ne prepoznaje floppy a prije je "prepoznavao i floppy i hard" kako ti kažeš ??

ili si kupio od nekog ploču a taj ti je rekao da je sve radilo ??

U svakom slučaju prvo clear-cmos, flash biosa preko USB sticka i to je to.

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.12.2010 12:42 (Gradonačelnik).
15 godina
neaktivan

Komp je kupljen pred cca 5 godina novi. Probao sam bateriju izvaditi, i ostavio tako par sati, sve sto ste mi savjetovali sam probao, floppy sam svoj probao spojiti jer ga taj komp nije imao i ne prepoznaje ga.

15 godina
protjeran
njambrosic kaže...

Komp je kupljen pred cca 5 godina novi. Probao sam bateriju izvaditi, i ostavio tako par sati, sve sto ste mi savjetovali sam probao, floppy sam svoj probao spojiti jer ga taj komp nije imao i ne prepoznaje ga.

Bateriju je dovoljno izvaditi 10 sekundi a ne par sati.

Neka ti netko skine bios za tvoju ploču i neka ju otfleša s USB sticka.

Poruka je uređivana zadnji put sub 18.12.2010 14:06 (Gradonačelnik).
15 godina
neaktivan
njambrosic kaže...

Pozdrav svima.

Evo i kod mene potpuno isti problem na istoj ploči, a hard disc radi na drugom compu. Pomagajte!

Poruka je uređivana zadnji put uto 21.12.2010 18:21 (haxomania).
15 godina

uključi RAID opciju u biosu pa probaj onda...

iako totalno nema veze sa time, ja sam bio naletio na slučaj kod frendice ( mislim isto ASUS MBO ) da komp nije prepoznavao sata HDD dokle god se nije uključilo enable RAID u BIOS-u.

optika je bila na SATA i radila je OK, HDD se nije pojavljivao niti u BIOS-u.

isprobaj i sretno {#}

sve se mijenja, samo mi je google konstanta...
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Pokušsao sam već i ništa. Najgore je to što je on radio normalno i niko mu nije petljao po biosu. Kako mogu flashat bios maticne ploče s sticka pošto nemam floppy?

17 godina

-win7, ne podnosi taj nVidia kontroler (preciznije, ne podržava).

-za svaku instalaciju, svakog OSa, potrebni su driveri. (neobično?)

Možete pokušati instalaciju uz pomoć 'F6' drivera, skinite potrebno sa stranice... može i na USB..

Dobar dio ploča iz tog vremena je neispravno, tj pošt se tad nisu ni koristili SATA diskovi (zanemarivo..) nije se ni primjetio taj problem, dok prve generacije SATA npr ne podržavaju CD.

Možd je problem i u BIOSu itd..

-sve to rješite na stranici za MBO i ponovite instalaciju.

Uz (teoretsku) mogućnost da pokušavate instalirati na GPT particiju? - MBO-BIOS mora podržavati EFI. Stare MBO nema šanse.

edit: vrlo jednostavan test: skinite ubuntu liveCD (x86-desk) i bootajte, ako je disk vidljiv, samo nedostaju spomenuti driveri.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put uto 21.12.2010 18:51 (ihush).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan

Moguće je da ta ploča podržava samo SATA1 prijenos podataka te da bi matična prepoznala disk treba na hard disk stavit jumper da radi u SATA1 modu (mislim da je 1.5Gb/s dok je SATA2 3.0 Gb/s).

World Championships: 7, GP started: 269, GP wins: 91, Podium finishes: 154, Pole positions: 68, Fastest laps: 76, Points: 1,441

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
ihush kaže...

-win7, ne podnosi taj nVidia kontroler (preciznije, ne podržava).

-za svaku instalaciju, svakog OSa, potrebni su driveri. (neobično?)

Možete pokušati instalaciju uz pomoć 'F6' drivera, skinite potrebno sa stranice... može i na USB..

Dobar dio ploča iz tog vremena je neispravno, tj pošt se tad nisu ni koristili SATA diskovi (zanemarivo..) nije se ni primjetio taj problem, dok prve generacije SATA npr ne podržavaju CD.

Možd je problem i u BIOSu itd..

-sve to rješite na stranici za MBO i ponovite instalaciju.

Uz (teoretsku) mogućnost da pokušavate instalirati na GPT particiju? - MBO-BIOS mora podržavati EFI. Stare MBO nema šanse.

edit: vrlo jednostavan test: skinite ubuntu liveCD (x86-desk) i bootajte, ako je disk vidljiv, samo nedostaju spomenuti driveri.

Probao sam s linux mint zadnjom distribucijom i nije ni ona prepoznala hard disk.

F1-IVO kaže...

Moguće je da ta ploča podržava samo SATA1 prijenos podataka te da bi matična prepoznala disk treba na hard disk stavit jumper da radi u SATA1 modu (mislim da je 1.5Gb/s dok je SATA2 3.0 Gb/s).

Kod mene jeste disk SATA1 tako da to pada u vodu.

17 godina

-problem je možda u distri, jer taj chipset nije popularan... -veće šanse ima neka starija distra.

po logici, mora biti u BIOSu opcija za IDE copmaptible i sl.

-jumper može biti, ali većinom radi automatski kad prepozna kontroler...

Rješenje može biti u korištenje drugog SATA priključka (oznaka SATA0/1 ili SATA1/2) itd.

Ali je i dobar dio ploča bio neispravan.

(...-zato je taj 'N'-chipset na lošem glasu.)

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice