Ati radeon hd 4600 problem

poruka: 29
|
čitano: 6.589
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Pozdrav,

po svemu sudeći, mislim da imam problem sa grafičkom navedenom u naslovu. Prvo malo o konfiguraciji:

CPU: Intel Pentium 4 (socket 478 mPGA), 3.00 GHz

Matična: ASRock, P4i945GC

Memorija: 2 GB, dual channel

Grafika: ATI Radeon HD 4670 (softver Catalyst, verzija 10.12)

Simptomi su idući: za vrijeme igranja igrice (konkretno - Oblivion ili Morrowind, zasad jedine instalirane) računalo se ili potpuno zamrzne ili prijavi VPU error (koji pita za slanje ATI-u). Ukoliko se potpuno zamrzne, nakon što ga resetiram,

i nakon nekoliko sekundi, kad bi se sustav trebao počet dizat, komp se sam opet ugasi na kratko, i tek onda se uspije dignut. Nakon toga se nekad pravilno starta, a nekad se zamrzne pri Windows XP screen-u (za vrijeme fade-in-a). Zanimljivo je da se to dešava isključivo pri igranju u interijerima. Prvo počne lagano bljeskanje plavih kockica po ekranu, a ubrzo nakon toga se desi navedeni kvar. Prilikom zamrzavanja zvuk se isto zamrzne - ostane pištanje na zvučnicima.

Pokušao sam se igrati postavkama Catalysta, ali ništa nije pomoglo. Driver je update-an (deinstaliran stari i instaliran novi, verzija 10), ali nema promjene. Problem je počeo nakon što sam instalirao Windows 7, pa sam sve deinstalirao, formatirao i vratio se na XP, a problem je i dalje tu.

Počinjem sumnjat da se radi o nekoj hardverskoj nekompatibilnosti (doduše, nije da znam puno o tome), pa bi molio ako ima netko kakav savjet.

Hvala unaprijed! :)

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Jesi gledo temperaturu graficke?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Evo, provjerio sam upravo sa CPUID-om, temperatura grafičke min 35, max 38, trenutna vrijednost varira oko 35 stupnjeva.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Problem je hardverski koliko vidim.

moguce da je graficka.. {#}

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Hm, jel postoji neki dobar dijagnostički softver koji bi mogao točno odredit u čemu je stvar? Sve mi se čini da je nošenje na dijagnostiku jedino rješenje...

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Za softver ne znam.

ako imas posudi od nekog graficku i vidi jel radi kako treba, il odnesi svoju do nekog pa provjeri.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

OK, hvala na savjetu!

0 0 hvala 0
17 godina

Grafičku možeš testirati putem FurMar programa.

Pokreneš stability test u fullscreenu i pratiš temperaturu grafičke pod opterečenjem te gledaš hoće li se možda pojaviti kakvi artfakti na ekranu (točke, poludjeli pixeli, lomovi tekstura,...).

Grafa nebi trebala ići preko 80-90 stupnjeva ako je aktivno hlađena (njen hladnjak ima ventilator na sebi). Ako pređe, treba čišćenje pod hitno.

Mislim da bi ti možda i samo flashanje biosa matične na noviju verziju (ako već nisi) pomoglo, jer čitam sad, novi bios donosi podršku za ATI seriju 5x00 što znači da popravlja neke stvari oko suradnje grafičke i matične.

Link na stranicu ploče s biosom: http://www.asrock.com/mb/download.asp?Model=P4i945GC&o=BIOS

Ako sam ikako pomogao, nešto pojasnio il se barem trudio - kliknite na HVALA; kao znak zahvalnosti. Hvala.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

OK, hvala, budem isprobao!

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Evo priče.

Prvo sam porkenuo FurMark i pustio ga da radi u fullscreen-u 20ak minuta. Sve radi glatko, temperatura se popela do 70ak stupnjeva. Onda sam update-ao BIOS na verziju 1.3 i pokušao igrati Oblivion da bi se desila ista stvar. Nakon otprilike 5 minuta igra (a za vrijeme tih 5 min otprilike svakih 30ak sekundi bi na kratko zablještale mjestimično po ekranu nekakve plavkaste kockice) se zamrznula i komp se srušio. Izgleda da to ne rješava problem :(

Poruka je uređivana zadnji put ned 23.1.2011 23:12 (St. Martin).

0 0 hvala 0
17 godina

Imaš li sve najnovije drivere instalirane (za čipset s Intelove stranice, za zvučnu, ...)?  Je li ti directX ažuriran? Ako nije, uradi i to.

Ja bih na tvom mjestu provjerio i procesor (na pregrijavanje i ispravnost; program OCCT npr, 1h test minimalno) kao i memoriju na ispravnost (program Memtes86+, nekoliko prolaza).

Koje je napajanje u računalu?

Ako sam ikako pomogao, nešto pojasnio il se barem trudio - kliknite na HVALA; kao znak zahvalnosti. Hvala.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
RE: Ati radeon hd 4600 problem

Ajd molim te probaj promijeniti RAM-e, miriše mi na njih

16 godina
pa crko mu je vram... ako nemas garanciju peci... doslovno.
MW2 : N'Dorphin // GRNDWR // HCTDM // HCSD // HCMSHPT
17 godina
8ax kaže...
pa crko mu je vram... ako nemas garanciju peci... doslovno.

Ako furmark ne pokazuje te iste ili slične probleme, zašto bi bio vram?

Furmark i više optereti nego igra.

16 godina
meni furmark ne pokazuje a crysis pokazuje artefakte kad previse ocam vram.
MW2 : N'Dorphin // GRNDWR // HCTDM // HCSD // HCMSHPT
15 godina
neaktivan

OK, napravit ću sutra još testova (memorija, procesor).

Napajanje je relativno novo, mislim da to ne bi smio bit problem. DirectX imam verziju 9.0c, to bi isto trebalo bit OK. Budem još update-ao realtek HD audio driver, vidim na "dxdiag" da je verzija stara, iz 2008.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Odradi memtest pa javi.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Evo, odradih upravo memtest za svaki keks posebno, i sve prolazi bez greške. Instaliran je i novi realtek-ov audio driver, problem je i dalje tu.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ne znam vise sto bi moglo biti.

graficka radi probleme a sta joj je to ne znam.. {#}

0 0 hvala 0
17 godina
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Hm, pečenje mi je malo ekstremno, iako je i to za razmislit kao krajnja opcija. Uglavnom, mogu sa dovoljnom sigurnošću pretpostavit da je riječ o grafičkoj onda? Pretpostavljam da je najpametnije posudit nečiju grafičku i probat s njom igrat (ili da neko proba s mojom)?

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.1.2011 20:36 (St. Martin).

0 0 hvala 0
17 godina

Da, točno to trebaš, tvoju grafu u drugi komp i drugu grafu u tvoj...

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Imao sam isti problem grafička je 4650 (isto to sam niži taktovi mislim) znači tjekom igranja black opsa išlo je sve 5 nekih 2-3 minute i onda taj VPU recover...Uglavnom ispostavilo se da mi se provukao nekakav crv ili virus i ''jeo'' mi podatke od windowsa (ona mapa C:Windows bla bla)..

Poruka je uređivana zadnji put pon 24.1.2011 21:15 (leobugi).
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Odnesi tu graficku kod nekog i provjeri jel ispravna, tako ces znati najbolje.. {#}

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

OK, hvala na pomoći, budem to isprobao pa javim kad riješim (nadam se!) problem.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Da, upravo sam primijetio zanimljivost - pokrenuo sam Morrowind (koji se isto uredno zamrzavao) bez pixel shadinga (postavka u glavnom meniju igre), i čini se da dobro radi... Igrao sam 30ak min, srušio se 3 puta kod loadanja igre, ali samo kao error report, dakle nije se zamrznuo niti srušio sistem.

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

ja sam imao isti problem samo sa call of duty black opsom,i ništa pokušavo sam instalirat najnovije drivere al nije išlo ili bi mi freezalo ekran i sound ko tebi ili bi me izbacio taskmgr.exe i samo sam promjenio OS sa xp-a na windows 7 i freezanja više nije bilo , pošto kod tebe neradi reinstalacija OS-a neznam {#} 

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Ja sam imao slične probleme i dok sam imao Windows 7. Evo, nažalost, i Morrowind je upravo zaštekao - zvuk se zamrznuo i komp se sam restartao. Odustajem, idem tražit probnu grafičku.

1 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
St. Martin kaže...

Ja sam imao slične probleme i dok sam imao Windows 7. Evo, nažalost, i Morrowind je upravo zaštekao - zvuk se zamrznuo i komp se sam restartao. Odustajem, idem tražit probnu grafičku.

To je najpametnije, da se uvjeris jel graficka kriva ili ne.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice