Pozdrav svima,
Od jučer sam dobio par PM da objasnim kako se popravlja grafička uz pomoć pećnice što sam naveo u jednom drugom postu.
Prije nego što krenem staviti ću ovdje jednu napomenu.
NAPOMENA: Ova metoda je vrlo rizična. Ova metoda treba biti baš ono posljednji pokušaj oživljavanja kartice, kad više nema garancije i kada više nema nikakvih drugih opcija.
Ova metoda podrazumijeva skidanje hladnjaka sa kartice i samim time može poništiti bilo kakvo jamstvo.
Meni su iskreno dvije (od dvije) kartice proradile kao sat sa ovom metodom, i ja sam zadovoljan, pa eto da tu bacim par slika da pomognem možda još nekome.
Po mom iskustvu, ova metoda odlično funkcionira sa karticama koje prikazujuartefakte. Ja sam imao 8800GT i 8800GTX i obje su čak i u BIOSu prikazivale veliku količinu artefakata, i na njima je metoda pokazala odlične rezultate, jer već danima se na tim karticama igram i sve radi i pod opterećenjem odlično.
Ok, što je potrebno: Grafička kartica, aluminijska folija, pleh i pećnica.
1. Potrebno je razmontirati karticu, skinuti sve hladnjake i pobrisati i očistiti svu termalnu pastu koja se može nalaziti na kartici.
2. Uzeti pleh i postaviti aluminijske folije na površinu pleha i napraviti par "kockica" koji će držati karticu odvojenom od pleha. Postaviti karticu na te "kockice" na pleh.
3. Zagrijati pećnicu na 200c. KARTICU STAVITI TEK KAD JE PEĆNICA ZAGRIJANA NA 200c! NIKAKO PUSTITI KARTICU U PEĆNICI DOK SE PEĆNICA ZAGRIJAVA.
4. Kako je gore napomenuto, tek kad je pećnica zagrijana na 200c ugurati pleh sa karticom u pećnicu i pustit 9 min.
KARTICU NE SMIJETE DRŽATI VIŠE OD 11-12 min JER JE DOKAZANO DA JE U TOM VREMENU DOŠLO DO FIZIČKOG OŠTEĆENJA KARTICE. 9 minuta je optimalno.
5. Kad prođe tih 9 minuta, karticu izvaditi van pećnice i pustiti da se ohladi. Kad se ohladi, nanijeti novu termalnu pastu na GPU i ostala odgovarajuća mjesta, smontirati hladnjak kako je bio na početku i eto probati dali se postiglo što.
Rezultati ove metode su podijeljeni, i ne treba očekivati čuda.
Meni su obje proradile jer sam imao sreće, možda drugima neće, ali po mome ako pokvarena kartica stoji u ladici, vrijedi pokušati pa makar iz zabave.
Sretno svima koji pokušaju, Pozdrav.