MVC za kompleksne aplikacije

poruka: 13
|
čitano: 2.494
|
moderatori: Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
12 godina

Radim dosta godina u .NET. Web aplikacije radim u Webforms. MVC nisam koristio, samo sam bacio oko.

Ne znam da li se ja varam ili MVC otežava posao. Znam da osigurava čišći HTML kod (kome je to bitno? Krajnjem korisniku? Googletu?). Ali ne vidim načina kako da u Visual Studiu postognem WYSIWYG tijekom rada. Doduše ni kod webforms nije 100% WYSIWYG, ali je vrlo blizu. Kod MVC-a mi to sve izgleda džuture. Pitam se kako bi izgledala izrada neke kompleksne poslovne web aplikacije sa puno raznih elemenata, gridova, dropdown listi itd.

Možda je moje znanje MVC-a još uvijek nisko pa mi se čini da nije to to. Ali na ovoj razini na kojoj jesam, meni se čini da za određene vrste projekata Webforms osigurava znatno lakši rad. Što mislite, hoće li MS ubiti webforms?

0 0 hvala 0
12 godina
Re: MVC za kompleksne aplikacije

Oh! zar nitko nije zainteresiran za ovo. Možda sam ovo trebao staviti u podforum "web stranice".

15 godina
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Za početak je teže napraviti kvalitetan site kroz MVC, ali je kasnije puno lakše održavati takav projekt.

Kompleksne aplikacije se razvoje na MVC dijelove i onda svatko lakše održava svoj dio kôda, barem prema onome što sam čitao. To je bolje za veće timove...

Malo linkova na tu temu - MSDN i  CodeProject.

Ne vjerujem da će ubiti WebForms, ali će sigurno svi forsirati takav način izrade aplikacija (MS pogotovo).

Dvije su stvari beskonačne - svemir i ljudska glupost. Za svemir nisam siguran - Einstein ----- www.cigoff.eu -----
17 godina

MVC ima malo vise tipkanja, ali znatno olaksava razvoj, pogotovo na kompleksnijim projektima.

Ja sam jednako razmisljao u startu, ali kasnije uvidis koliko je razoj pod mvcom brzi, jednostavniji i intuitivniji.

Ako pricas o kompleksnijim aplikacijama, tu kombiniras web api sa npr angularom i slicno, tako da one zapravo olaksavaju razvoj i daju ti puno vecu kontrolu nad markupom.

Rvat katolik!
Poruka je uređivana zadnji put pet 4.3.2016 15:43 (tnakir).

1 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
Sve kako su kolege rekle. MVC svakako, drugu godinu ga aktivno koristim, kad se na taj pattern naviknes, postane ti bas logican, a tek mu car osjetis na vecim projektima.

0 0 hvala 0
17 godina

Kako rijesavas imena kontrolera na multilanguage stranicama? Rucno pises rute ili radis rewrite preko web.configa pa rewriteas na origigi ime kontrolera? Zrlim da mi imena kontrolera budu na jezicima radi gugleta

Rvat katolik!
Poruka je uređivana zadnji put pon 14.3.2016 17:03 (tnakir).

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
tnakir kaže...

Kako rijesavas imena kontrolera na multilanguage stranicama? Rucno pises rute ili radis rewrite preko web.configa pa rewriteas na origigi ime kontrolera? Zrlim da mi imena kontrolera budu na jezicima radi gugleta

Ja radim ručno preko mapiranja ruta i to proslijeđujem kao route parametar. Kako si ti odradio to u svom cmsu?

17 godina

I ja sam rucno mapirao rute ali to mi se pari kao glup nacin. Vjerovatno postoji nesto pametnije (url rewrite mozda, da ne pisem 100 ruta), zato sam i pitao...

Problem je kad dodajem jezik, onda moram dodavati nove rute, ponovo buildati to sve skupa i deployati sto nije najbolji nacin...

Rvat katolik!

0 0 hvala 0
16 godina
odjavljen

Ja sam nedavno počeo sa MVCom (ASP.Net) i za sada mogu reći da je kompliciraniji, pogotovo ako je u igri neka manja aplikacija. Čini mi se jako puno overheada. Do sada sam radio WebMethod + AJAX pozivi na njih i onda sa JSom to rješavao dalje ali vidim da taj princip ima jako puno tipkanja čim nešto izmijenim u modelu (treba popraviti web metodu, pa ajax poziv, pa js koji to trpa u liste/divove/di već...).

Kako uglavnom radite? Code first ili DB first? Kako rješavate situacije kada se neki objekt FKovima veže na hrpu drugih (stranica sa dosta dropdowna)? Da li kasnije sa nekim JS frameworkom nešto dodatno štelate?

Ovaj forumaš je netolerantan prema osobama svih nacionalnosti, rasa i spolnog opredjeljenja te smatra da svaka osoba ima pravo biti ugnjetavana zbog svojih glupih mišljenja.
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina

Ja radim iskljucivo code first. Lakse mi je sloziti objekte pa po njima kreirati bazu nego obrnuto (pogotovo ako koristis npr naslijedjivanje i slicno).

Tipkanja ima vise, modeli, view modeli, interfejsi, ali mi je ovaj nacin tipkanja prirodniji i logicniji nego kod formi. Sto se tice JS-a, API i angular se poprilicno vole, ajax mi nije nekakav problem. Obozavam nacin na koji mvc rijesava validaciju inputa i kako preserva state. veliki korak naprijed u odnosu na forme.2

Rvat katolik!

0 0 hvala 0
13 godina
neaktivan
@tnakir, sto se jezika tice ja u rute stavljam parametar {lang}, pa onda u kontroleru u zavisnosti od njega pozivam view odgovarajuci(npr. IndexEn, IndexBS, IndexDE). Ima ona multilanguage procedura po ps-u, preko .resx fajlova i trenutno postavljanje threadu CulturInfo na onaj iz route. Dodavanje novog jezika je tu olaksano, ali ja tako nisam radio...

@sum, code first i ja, jer mi je logicniji koncept, pravim pocoe koji odgovaraju aplikaciji, onda samo stavim ogranicenja i atribute odgovarajuce te kreiram bazu.
17 godina

Ma i ja radim tako, ali radi SEO-a bi trebalo prevesti i kontrolere

Tipa

/hr/brodovi/titova-jahta

/en/boats/tito's-jacht

gdje su brodovi zapravo kontroler. Kuzis sto hocu reci...

Rvat katolik!

0 0 hvala 0
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice