ne znam, evo sad je 50C ponovno kao prije -.- i otvoreno kućište -.- da li bi pomoglo da stavim ventilatore u kućištu? imam mjesta za 4, al nemam ni 1 :D evo sad ću upalit nešto pa pogledat kolika je...
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
ne znam, evo sad je 50C ponovno kao prije -.- i otvoreno kućište -.- da li bi pomoglo da stavim ventilatore u kućištu? imam mjesta za 4, al nemam ni 1 :D evo sad ću upalit nešto pa pogledat kolika je...
U dobro prozračenom kućištu komponente imaju niže temperature nego u otvorenom kućištu.
Kad je kućište otvoreno, nema protoka zraka (cirkulacije). Toplina se može odvoditi, ali sporo jer nema "čime".
Kada je kućište neprozračno a zatvoreno, to je najgore. Niti se toplinu može odvoditi niti čime.
Znači bolje 4 ventilatora i zatvoreno kućište nego otvoreno bez ijednog ventilatora?
A temperatura dok sam igrao GTA IV, u meniju oko 55C, a tokom igre u početku 65-68C a kasnije je išla čak do 77C... tako barem piše na MSI afterburner tokom igre, međutim na njemu piše da je sad 55C, a na HW monitor 50C, a to znači da je išla oko 67-75C tokom igre...
Da, ako su u kućištu uređeni kabeli (da ne smetaju protoku zraka) i ako su ventilatori racionalno razmješteni (po mogućnosti upušni filtrirani) temperature su niže.
Eh jedino sam možda pogriješio jer sam razmazivao termalnu po cijelom tom kvadratu...
A što se tiče ventilatora, imam 2 odozada 80mm, 1 s ljeve (moje) strane od 80mm i naprijed imam 1 od 120mm... Jel moze neka preporuka? Jel u redu ako uzme recimo ove obične:
http://dx.com/p/pc-chassis-cooling-fan-12cm-5126
http://dx.com/p/80mm-dc-brushless-pc-chassis-cooling-fan-9389
Jedina mana tih običnih ti je glasnoća i relativno kratak radni vijek.
Nema potrebe da naručuješ izvana, i kod nas imaš za 20-30-40 Kn ventilatora hrpu na izbor.
Stavi si dakle 2 stražnja ispuh, prednji i bočni upuh. Eventualno ako ti je u kućištu napajanje odgore i uvlači zrak iz kućišta, onda zadnji gornji staviš upuh.
Nikada na gornju i na straznju stranu ne stavljati usisni ventilator.
Zrak ide prema straznjoj strani i penje se prema gore jer je topli zrak laksi od hladnog.
Dakle naprijed, dole i bocni uvijek usis.
Straznji i gornji uvijek ispuh.
Ako je ispuh veci od usisa kuciste je hladnije ali skuplja vise prasine.
Ako je usis veci od ispuha ima manje prasine ali i manje hladi iznutra jer topli zrak izlazi sporije nego sto hladni ulazi.
Idealno bi bilo usis/ispuh 50/50.
Krivo. AKo je napajanje odgore, poželjno je dovoditi mu svježi zrak.
Najgora situacija je da se ventilator hladnjaka procesora, ventilator napajanja i stražnji ventilator na kućištu bore za isti zrak.
To baš i nije tako rijetka situacija kao što svi misle.
Bočni kod grafičke ne ide uvijek usis, i to si krivo napisao.
Ide usis ako grafička ima blower fan, tj ako usisava zrak i baca ga van od nazad.
Ako grafička ima hlađenje koje ne tjera topao zrak van, onda je čak i bolje da je bočni ispuh.
Ako je napajanje odolje ali okrenuto da zrak vuće iz kućišta, onda bočni vent idu upuh neovisno o tipu hlađenja na grafičkoj.
Prednji i donji ventilatori uglavnom uvijek idu upuh. Gornji ispuh.
Stražnji idu ispuh u večini slučajeva, pogotovo kada nepajanje na kućištu nije gore već dolje.
Ako je izlaz zraka veći od ulaza, to se zove negativan tlak - tada prašina ulazi na sve moguće i nemoguće šupljine na kućištu.
Ako je ulaz zraka veći nego izlaz, to je pozitivan tlak - prašina ulazi samo na upuhnim ventilatorima (preporuča se filtriranje istih).
Ako je ulaz = izlaz cirkulacija zraka je veća - mnogi preferiraju ovaj naćin iako je vjerojatno najlošiji (hladi osrednje, prašina se nakuplja osrednje).
Jedina mana tih običnih ti je glasnoća i relativno kratak radni vijek.
Nema potrebe da naručuješ izvana, i kod nas imaš za 20-30-40 Kn ventilatora hrpu na izbor.
Stavi si dakle 2 stražnja ispuh, prednji i bočni upuh. Eventualno ako ti je u kućištu napajanje odgore i uvlači zrak iz kućišta, onda zadnji gornji staviš upuh.
Napajanje mi je gore... znači prednji, bočni i zadnji gornji upuh, a zadnji donji ispuh?
I što se tiče termalne paste, pošto sam dosta razmazao i puno sam stavio, da otvorim opet obrišem pa stavim zrno riže ili da sad ovak ostavim kak je? (od viška glava ne boli? ili ipak da :D )
I kakva je ova termalna pasta? http://dom-racunala.hr/npages/index.php?gm=1&gf=ad&sfa=033-05176
Da, tako orjentiraj ventilatore.
Za na procesor - zrno riže, za na grafičku - razmazivanje.
U nijednom slučaju paste ne treba biti previše.
To Manhattan smeće bolje je od Spire ali lošije od svega drugog.
Uzeo sam i5 3570k i nanio svoju pastu(artic mx 4) u 9. mjesecu prošle godine. Kako sam brzo mislio malo očistiti prašinu da li ima potrebe za mijenjanjem paste?
Uzeo sam i5 3570k i nanio svoju pastu(artic mx 4) u 9. mjesecu prošle godine. Kako sam brzo mislio malo očistiti prašinu da li ima potrebe za mijenjanjem paste?
A gle ako nakon ćišćenja dalje visok temp tada to uradiš. Jednostavno.
A gle ako nakon ćišćenja dalje visok temp tada to uradiš. Jednostavno.
Ma nema sad to puno prašine čisto estetski da mi pc bude uredan, temp. su po meni ok. AIDA mi pokazuje da je CPU 40C u idleu. U stressu 46C, dok jezgre oko 68C max., s time da je stock cooler na njemu još
Onda i nemoras mijenjat posto je stock hladnjak i jos su te ljetne vrucine ! Nista neobicno !
dakle mijenjao sam termalnu pastu(prvi put xd) i laptop se pregrijava iako je temp nesto manja nego prije.Desna strana tipkovnice nije vruca kao inace da ne mozes ruku stavit al kad mjerim temperature dodju do 60ak stupnjeva samo ako surfam internetom npr. a kad igram penju se i do oko 80 celzijusa.No vidim da je graficka oko 100-110 i cijeli komp mi je usporen...jos dok ovako pisem i surfam al nedaj boze da otvorim youtube il krenem igrat nesto..pretpostavljam da ima previse paste pa je to uzrok ???
Možda samo nisi promijenio pastu na grafičkom čipu već samo na procesoru?
Ovako samo da provjerim, Arctic MX-2 je dobra pasta? I za procesor i grafiku?
Ovako samo da provjerim, Arctic MX-2 je dobra pasta? I za procesor i grafiku?
Jedna od najboljih.
Ja sam probao Špiretovu sa srebrom i bjelu,i ako su davale bolje rezultate nego orginalna pasta na i7 3770K odučio sam naručit Artic MX-2 i MX-4.Danas mi stigla pasta i stavio sam MX4.Dobio sam manje temperature za 2,3 stupnja.Naime maknuo sam IHS i stavljao Špiretovu i sad MX-4.Zanima me konkretno zašto mi konstantno jedna jezgra pod opterećenjem u igrama ide 20C više od ostalih?Isto tako je bilo i prije nego sam maknuo IHS sa proca i mjenjo stock pastu,samo sa 30c razlike??
Promijenio sam na procu i sad je temp relativno normalna..oko 35 stupnjeva +-...al graficka se grije previse.da na procesoru njenom sam mijenjo i sad je oko 80 sto je i dalje napredak,al ako pokrenem nes tipa jutub sve pocne blokirat.ako pokrenem i seriju na kompu isto :/ haha
Ja sam probao Špiretovu sa srebrom i bjelu,i ako su davale bolje rezultate nego orginalna pasta na i7 3770K odučio sam naručit Artic MX-2 i MX-4.Danas mi stigla pasta i stavio sam MX4.Dobio sam manje temperature za 2,3 stupnja.Naime maknuo sam IHS i stavljao Špiretovu i sad MX-4.Zanima me konkretno zašto mi konstantno jedna jezgra pod opterećenjem u igrama ide 20C više od ostalih?Isto tako je bilo i prije nego sam maknuo IHS sa proca i mjenjo stock pastu,samo sa 30c razlike??
A dali ti je ta razlika i u prime95?
I ja imam razliku u igrama, ali na prime95 nemam tu veliku razliku. Ovako je na prime95 61 65 64 58
Isto mi je 4ta (core3) jezgra najhladnija, međutim samo za 10 stupnjeva (u igrama). 57 56 54 45 sa tim da mi je jezgra tj core0 uvijek najtoplija u igrama.
A u prime95 mi je uvijek najtoplija core1.
Mislim da u igri rijetko koristi core3 pa je zato najhladnija.
Ove temperature su mi trenutno core0:30c, core1:39c, core2:29c, core3:35c.Dakle uvijek mi ima odstupanja od najtoplije i najhladinje nekih 10c,dok mi je core1 uvijek najtoplija.Imam hladnjak Ninju 3 i kad radim prime95 test dobijem temperature do 76c na 4.5Ghza nakon pola sata i vise.Najcudnije mi od svega kad dotaknem hladnjak jedva da je mlak,dok kod frenada na njegovom Phenom II X6 1100T na 60c hladnjak vec vrije.Cudima nikad kraja lol
Ove temperature su mi trenutno core0:30c, core1:39c, core2:29c, core3:35c.Dakle uvijek mi ima odstupanja od najtoplije i najhladinje nekih 10c,dok mi je core1 uvijek najtoplija.
To ti je normalno , i kod mene je tak !
Ma nekuzim,kako moze ovaj kod AMDa bit vruc skoro a ovaj hladan skoro,najprije sam mislio da mi hladnjak nije dobro sjeo,pa sam opet sve malo olabavio,promrdo i zatego.Ista stvar pa sam odusto od naprezanja sivih stanica i oso igrat Sleeping dogs
Ma nekuzim,kako moze ovaj kod AMDa bit vruc skoro a ovaj hladan skoro,najprije sam mislio da mi hladnjak nije dobro sjeo,pa sam opet sve malo olabavio,promrdo i zatego.Ista stvar pa sam odusto od naprezanja sivih stanica i oso igrat Sleeping dogs
pa dali je u pitanju isti hladnjak? naravno da ce siri hladnjak a pogotovo vislji, pri vrhu (na dodir) biti hladniji! LP
Nasao sam tutorial za sastavljanje PC ovdje na forumu. http://www.bug.hr/forum/topic/ostale-hardverske-teme/sastavljanje-odrzavanje-racunala-6-tutoriala/183375.aspx
Na prvom videu kada stavlja procesor mi je nesto zapelo za oko .
Zar se ne mora pasta rasiriti po cijelom procesoru, zbog boljeg provodenja topline, ili je dovljno i samo ju nanijeti po sredini? Da li ima promjene u temperaturi ako ju rasirimo po cijelom procesoru ili je samo nanesemo po sredini?
Hvala