Intel Club (opća tema o procesorima) izdvojena tema

poruka: 15.068
|
čitano: 2.751.447
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
15 godina
Intel Club (opća tema o procesorima)

AMD/Radeon je jednako plug and play kao i Intel/Nvidia. Nikakva razlika u stabilnosti i kompatibilnosti. Doslovno si biraš kaj je bolje uložrno/dobiveno izmeđru te tri kompanije. Plaćati više bilo kome nije racionalno nego fanbojizam ili strah od hardvera. Čovjek bi se ponadao da entuzijasti nisu fanbojevi ili da imaju fobiju od hardvera.

Moj PC  
3 1 hvala 0
4 godine
Re: Intel Club (opća tema o procesorima)
forumaš kaže...

AMD/Radeon je jednako plug and play kao i Intel/Nvidia. Nikakva razlika u stabilnosti i kompatibilnosti. Doslovno si biraš kaj je bolje uložrno/dobiveno izmeđru te tri kompanije. Plaćati više bilo kome nije racionalno nego fanbojizam ili strah od hardvera. Čovjek bi se ponadao da entuzijasti nisu fanbojevi ili da imaju fobiju od hardvera.

Ovo jednostavno nije tocno niti ce vjerovatno ikada biti, jednostavno podrska, stabilnost i kompatibilnost kod ove dvije kompanije je daleko iznad Amd-a pogotovo Gpu dijela to kaj tebi "mozda" radi mnogima drugima ne funkcionira kako bi trebalo, donekle o tome govori 20+ godisnji trzisni udio kao i seruckanja opcenito po Amd proizvodima po svim zivim i mrtvim bespucima interneta iz opcepoznatih razloga koji se nisu promijenili to je cinjenica.
Moj zadnji slucaj (teška pogreška) je stavljanje Rx 6600 xt u racunalo skoro sam zapalio sve jer je računalo podivljalo krepalo sve zivo, vratio smeće stavio Nvidiji i sve kao podmazano da nisam nista taknuo od drivera, windowsa ili bilo čega, inace Radeonki sam promijenio jedno 30+ komada u tih 20+g i mogu reci da je to gubljenje vremena i živaca pogotovo sad u ovim godinama onda dok sam bio mladi ajde pomiris se s tim sad no way, procesori su vjerovatno ok no za mene samo Intel+nvidia, win win.m2c

3 godine
Boris grozni kaže...
forumaš kaže...

Ovo jednostavno nije tocno niti ce vjerovatno ikada biti, jednostavno podrska, stabilnost i kompatibilnost kod ove dvije kompanije je daleko iznad Amd-a pogotovo Gpu dijela to kaj tebi "mozda" radi mnogima drugima ne funkcionira kako bi trebalo, donekle o tome govori 20+ godisnji trzisni udio kao i seruckanja opcenito po Amd proizvodima po svim zivim i mrtvim bespucima interneta iz opcepoznatih razloga koji se nisu promijenili to je cinjenica.
Moj zadnji slucaj (teška pogreška) je stavljanje Rx 6600 xt u racunalo skoro sam zapalio sve jer je računalo podivljalo krepalo sve zivo, vratio smeće stavio Nvidiji i sve kao podmazano da nisam nista taknuo od drivera, windowsa ili bilo čega, inace Radeonki sam promijenio jedno 30+ komada u tih 20+g i mogu reci da je to gubljenje vremena i živaca pogotovo sad u ovim godinama onda dok sam bio mladi ajde pomiris se s tim sad no way, procesori su vjerovatno ok no za mene samo Intel+nvidia, win win.m2c

Kako misliš zapalilo, krepalo? Možda si dobio pokvarenu karticu, dešava se to, ja često vraćam/mijenjam pokvarene memorijske module, jednom sam dobio proc. s mrtvim kešom, u firmi smo zamijenili par laptopa, mrvih pixela k'o u priči... uopće ne čudi ukoliko si dobio pokvaren uređaj.

15 godina
Boris grozni kaže...
forumaš kaže...

Nvidia zadnjih pet godina ima DX 12 cpu driver overhead kojeg ne zna ili ne može riješiti.

Radeon radi ko urica.

12 godina
forumaš kaže...

Nvidia zadnjih pet godina ima DX 12 cpu driver overhead kojeg ne zna ili ne može riješiti.

Radeon radi ko urica.

zadnjih pet godina konačno imamo procesore koji su uglavnom overkill, pa je to i puno manji problem

prije pet godina situacija je bila obrnuta, radeonke su imale cpu overhead i sa 4core procesorima kakve je većina imala, problem je bio daleko veći

pa opet i prije pet godina, kad je problem bio veći, cpu overhead nije bio bogzna kako značajna tema

15 godina

Znalo se za problem i za sve ostale dok se nvidia smatra savršenim hardversko softverskim proizvodom.

RTX 3080 i RTX 3090 kolko voliš problema sa pregrijavanjem vrama, zamjenom padova itd. 

Moj PC  
0 0 hvala 0
4 godine
notloB kaže...
Boris grozni kaže...
forumaš kaže...

Kako misliš zapalilo, krepalo? Možda si dobio pokvarenu karticu, dešava se to, ja često vraćam/mijenjam pokvarene memorijske module, jednom sam dobio proc. s mrtvim kešom, u firmi smo zamijenili par laptopa, mrvih pixela k'o u priči... uopće ne čudi ukoliko si dobio pokvaren uređaj.

Ma jok, "kartica ispravna", Amd bugovi gdje se god okreneš, od igara do app

12 godina
forumaš kaže...

Znalo se za problem i za sve ostale dok se nvidia smatra savršenim hardversko softverskim proizvodom.

RTX 3080 i RTX 3090 kolko voliš problema sa pregrijavanjem vrama, zamjenom padova itd. 

znalo se i da rx 480/580 imaju problem sa cpu overheadom, pa su to svejedno bile jedne od najprodavanijih radeonki i to u vrijeme kad je većina gejmera imala 4core ili 2core procesore

one '8core' buldožere ne računam, s njima je cpu overhead bio još gori

ne vidim neke strašne probleme, pogotovo sad, prije nekakvo natezanje kožice iz dosade 

15 godina
picajzla0707 kaže...
forumaš kaže...

znalo se i da rx 480/580 imaju problem sa cpu overheadom, pa su to svejedno bile jedne od najprodavanijih radeonki i to u vrijeme kad je većina gejmera imala 4core ili 2core procesore

ne vidim neke strašne probleme, pogotovo sad, prije nekakvo natezanje kožice iz dosade 

Slažem se zato i kažem da je sve to danas plug and play. Treba kupovati uloženo/dobiveno, realno sve drugo su pizdarije i ako se ide cijepidlačiti nema savršenog hardvera/softvera.

16 godina
forumaš kaže...
picajzla0707 kaže...
forumaš kaže...

Slažem se zato i kažem da je sve to danas plug and play. Treba kupovati uloženo/dobiveno, realno sve drugo su pizdarije i ako se ide cijepidlačiti nema savršenog hardvera/softvera.

Picajzla laže čim zine i picajzli ga do iznemoglosti.Picajzla priznaj da si fanbojčina na kub. 

Beyond Limits kaže... Ja i Dery smo na provjerenim r5 5600 modelima, braca po oruzju, nemoj prenositi zen4 PMS na nas.
15 godina
dery kaže...
Boris grozni kaže...
notloB kaže...
Mno kaže...

A ovaj je utvrdio suprotno. Tko je u pravu?

Ovaj tip je teški plaćenik, ne postoji video u kojem je testirao a da nije bio plaćen od onoga čiji je proizvod testirao, gadljiv je i čak se niti ne pretvara da laže ili barem ne navlači na sponzora, fuj!

Posebno nervira s kreatorima, on ne radi recenzije za gejmere nego za kreatore sadržaja, tip glumata i teško kenja.

Evo baš sam pogledao i moram reci kao korisnik Adobe paketa sve je 100% tocno, nije rekao nista sto neznam, osim ovo da intel bolje radi s manjim jezgrama tj kad je cpu na limitu ako radi nesto mozes najnormalnije raditi neki drugi task naspram amd-a, o stabilnosti i kompaktibilnosti intel+nvidia da ne pricam. Kod mene kad je kod bilo nesto ubaceno od AMD racunalo je doslovno postalo neupotrebljivo pogotovo adobe app!

Amd je samo za znalce drž se ti plag en pleja.

ne za znalce vec za extremne entuzijaste 

15 godina

AMD kao i Intel ima plug and pay modele, koje nema smisla overklokirati ili tjunirati i iz kutije daju očekivane performanse. Dovoljno je instaliirati samo windowse u kojima su predinstalirani svi potrebni driveri.

U biti večina današnjeg hradvera je za korinika koji ne želi ništa prčkati, ja sam jedan od tih. Uštekao, upalio profil za memoriju i upalio SAM, dva klika i od onda nism ulazio u bios.

Pali i igraj apsolutno sve novo i staro i sve radi savršeno.

3 godine

Pa kod procesora koji se zagrijavaju ja bih undervoltao, to je zdravo i za proc i za performanse, nađe se sweetspot i to bude super.

Poruka je uređivana zadnji put pon 14.8.2023 8:52 (notloB).
15 godina
notloB kaže...

Pa kod procesora koji se zagrijavaju ja bih undervoltao, to je zdravo i za proc i za performanse, nađe se sweetspot i to bude super.

3 godine
ghibli7 kaže...

Mislim i da im izričito kažeš da si undervoltao da bi ti poslali drugi u garantnom roku, ne postoji način da se vidi je li proc. bio undervoltan a zbog toga sigurno neće crknuti, možeš mu jedino produžiti vijek jer će se manje grijati.

To je zaposlenik u intelovom suportu, oni to moraju reći, mislim da imaju automatizirani popis koji moraju upisati kod određenih pitanja.

Poruka je uređivana zadnji put uto 15.8.2023 19:03 (notloB).
15 godina
notloB kaže..

Mislim i da im izričito kažeš da si undervoltao da bi ti poslali drugi u garantnom roku, ne postoji način da se vidi je li proc. bio undervoltan a zbog toga sigurno neće crknuti, možeš mu jedino produžiti vijek jer će se manje grijati.

To je zaposlenik u intelovom suportu, oni to moraju reći, mislim da imaju automatizirani popis koji moraju upisati kod određenih pitanja.

Ok ,zašto Intel taj procesor nije undervoltao u default(stock) postavkama ako je tad učinkovitiji,hladniji i što je najvažnije stabilniji?Ne razumijem zašto bi Intel skrivao napredne mogućnosti svog procesora ako je to 100% sigurno?

3 godine
ghibli7 kaže...

Ok ,zašto Intel taj procesor nije undervoltao u default(stock) postavkama ako je tad učinkovitiji,hladniji i što je najvažnije stabilniji?Ne razumijem zašto bi Intel skrivao napredne mogućnosti svog procesora ako je to 100% sigurno?

Postoji nešto što se zove silicijska lutrija, ne možeš svaki procesor undervoltati a da ovaj radi stabilno, intelu/amdu je bitno da ti proc radi unutar njihovih specki a kakvu ćeš stvarnu kvalitetu dobiti kad kupiš proc više nije njihova briga, to je čista računica, da im je u specifikaciji niži napon dobar dio prinosa procesora bi ako ništa drugo morali prenamijeniti odnosno prodati po nižoj cijeni zaključavanjem jezgri koje ne mogu postići spec ili čak baciti.

Na kupcu je da odabere hoće li iskoristiti margine koje će dobiti silicijskom lutrijom kada kupi proc., ja sam zagovornik smanjenja napona i posljedično temperature, (iako sam nemam trenutno undervoltan proc već nešto treće), ima ih koji misle drugačije.

Proizvođači procesora gađaju sweetspot što većeg prinosa odnosno dobiti iz tehnologije koju imaju, kupci mogu birati po gore spomenutoj lutriji, bolje performanse, manje zagrijavanje, nešto između ili vanila, stock, difolt.

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.8.2023 11:39 (notloB).
15 godina
notloB kaže...

Postoji nešto što se zove silicijska lutrija, ne možeš svaki procesor undervoltati a da ovaj radi stabilno, intelu/amdu je bitno da ti proc radi unutar njihovih specki a kakvu ćeš stvarnu kvalitetu dobiti kad kupiš proc više nije njihova briga, to je čista računica, da im je u specifikaciji niži napon dobar dio prinosa procesora bi ako ništa drugo morali prenamijeniti odnosno prodati po nižoj cijeni zaključavanjem jezgri koje ne mogu postići spec ili čak baciti.

Na kupcu je da odabere hoće li iskoristiti margine koje će dobiti silicijskom lutrijom kada kupi proc., ja sam zagovornik smanjenja napona i posljedično temperature, (iako sam nemam trenutno undervoltan proc već nešto treće), ima ih koji misle drugačije.

Proizvođači procesora gađaju sweetspot što većeg prinosa odnosno dobiti iz tehnologije koju imaju, kupci mogu birati po gore spomenutoj lutriji, bolje performanse, manje zagrijavanje, nešto između ili vanila, stock, difolt.

Hvala na detaljnom objašnjenju.Undervoltao sam procesor,odnosno pokušavao u BIOS-u prije nekoliko dana, išao sam postepeno do -130mv ali nisam postigao ništa bolje temperature niti performanse, čak je bilo na momente obrnuto.Neznam do čega je,ili do procesora ili do matične jer sam detaljno pratio sva uputstva za undervolting preko BIOS-a matične (B760).Smanjenje power limita mi je snizilo temp.ali su performanse pale.Nakon toga sam instalirao Intel Extreme Tuning Utility ali mi nije bila dostupna opcija za undervolting P jezgri, samo E jezgre.Nakon toga sam odustao i sad uskoro namjeravam zamijeniti hladnjak da budem u miru što se toga tiče.Hladnjak je slab (160 TDP) ali se dobro drži,u igricama temp ne prelazi 75°C, jedino kod obrade video materijala ide koji put do 90-95°C.U Cinebenchu R23 u kratkom multicore testu postiže solidnih 23700 bodova iako par P jezgri throtla.

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.8.2023 16:50 (ghibli7).
3 godine
ghibli7 kaže...

Hvala na detaljnom objašnjenju.Undervoltao sam procesor,odnosno pokušavao u BIOS-u prije nekoliko dana, išao sam postepeno do -130mv ali nisam postigao ništa bolje temperature niti performansame, čak obrnuto.Neznam do čega je,ili do procesora ili do matične jer sam detaljno pratio sva uputstva za undervolting preko BIOS-a matične (B760).Smanjenje power limita mi je snizilo temp.ali su performanse pale.Nakon toga sam instalirao Intel Extreme Tuning Utility ali mi nije bila dostupna opcija za undervolting P jezgri, samo E jezgre.Nakon toga sam odustao i sad uskoro namjeravam zamijeniti hladnjak da budem u miru što se toga tiče.Hladnjak je slab (160 TDP) ali se dobro drži,u igricama temp ne prelazi 75°C, jedino kod obrade video materijala ide koji put do 90-95°C.U Cinebenchu R23 u multicore testu postiže solidnih 23700 bodova iako par P jezgri throtla.

Sorry, vrlo sam slab s intelovim procesorima, nemam ga doma niti u firmi svježega, "imam" par intelovih laptopa i doma "prastari" 7xxx thinkpad lap, intel ti vjerojatno ne da kemijati jer nemaš z čipset/ploču na kojoj su dopuštene te stvari ali nisam siguran što točno intel dopušta na tvojoj b platformi, k procesor koji imaš to bi trebao dopustiti, čini mi se da JayzTwoCents ima tutorijale o undervoltu intela pa potraži po njegovom kanalu, on je zagovornik undervolta.

Ukoliko često obrađuješ video šteta što nisi ubrao neki proc s integriranom grafikom, intelova je trežena baš radi toga, inače mislim da imaš mismach, čipseta i proca zbog gore navedenog.

Ima ovdje intelovaca. Pomozite čovjeku!

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.8.2023 17:10 (notloB).
4 godine
protjeran

Koju maticnu imas? Kolko znam Gigabyte i Asus u biosu imaju opciju odabira CPU uCode 0x104, tek onda mozes stvarno undervoltati procesor, ali samo preko throttlestop aplikacije, ako undervoltas preko biosa samo gubis na performansama. Uglavnom, s b660 i b760 je Intel onemogucio UV cak i na K procesorima, ostala je samo opcija kak sam gore napisao.

edit. ako se odlucis na tu opciju, prije isprobavanja throttlestopa treba obrisati intel xtu, sve programe od maticne tipa gigabyte control centre i slicno i u win defenderu iskljuciti postavku integritet memorije ili kak se vec zove

edit2. nakon odabira 0x104 koda u biosu (ako nemas tu opciju instaliraj zadnji bios), takoder treba CPU Vcore loadline i current calibration staviti na normal ili standard (jednu od dvije najnize postavke)

Poruka je uređivana zadnji put pet 18.8.2023 14:29 (pankreas).
13 godina
neaktivan

Intel i9 13900k 1.345 Vcore vrti prime95. Cpu package power je oko 360 W. Pitanje za znalce, čime ga hladim?

Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
carmack kaže...

Intel i9 13900k 1.345 Vcore vrti prime95. Cpu package power je oko 360 W. Pitanje za znalce, čime ga hladim?

delidao si i metnuo tekući metal na stock cooler za i5... nemam pojma, reci?

13 godina
neaktivan

Nije fora ako odmah kažem, probajte malo pogađati.

Moj PC  
0 0 hvala 0
3 godine
carmack kaže...

Nije fora ako odmah kažem, probajte malo pogađati.

ne vidi se clock

13 godina
Lepezom?

1 0 hvala 0
4 godine
protjeran
šnita pršuta izmedu ihs-a i baze hladnjaka?
15 godina
pankreas kaže...
Koju maticnu imas? Kolko znam Gigabyte i Asus u biosu imaju opciju odabira CPU uCode 0x104, tek onda mozes stvarno undervoltati procesor, ali samo preko throttlestop aplikacije, ako undervoltas preko biosa samo gubis na performansama. Uglavnom, s b660 i b760 je Intel onemogucio UV cak i na K procesorima, ostala je samo opcija kak sam gore napisao.

edit. ako se odlucis na tu opciju, prije isprobavanja throttlestopa treba obrisati intel xtu, sve programe od maticne tipa gigabyte control centre i slicno i u win defenderu iskljuciti postavku integritet memorije ili kak se vec zove

Hvala na korisnim informacijama i savjetu.Matična je

Gigabyte B760 Gaming X DDR4.U tutorialima za undervolting preko BIOS-a na ovoj matičnoj nigdje ne spominju opciju odabira CPU uCode 0x104.Trenutno nisam doma ali pokušati ću to napraviti idući tjedan, svejedno obavezno mijenjam hladnjak tako da će sa novim AIO hlađenjem i temperature pasti mada su to uobičajene i normalne temperature za taj CPU.Intel XTU sam već deinstalirao.

Poruka je uređivana zadnji put sri 16.8.2023 22:58 (ghibli7).
11 godina

Lagano pitanjce za vlasnike i5-13600K.

Sutra (trenutni) i5-8600K odlazi u povijest. Ovaj CPU mi već godinama stabilno radi OC-an na 4.4GHz, nisam htio više. Najdraže od svega da sam ga uspio držat downvoltanog na 1.178 V, cijelo vrijeme služenja. 

Kakvo je iskustvo sa downvoltanim 13600K za Turbo frekvu 5.1 GHz? Kolko se stabilno može skinut? Netko probao, uspio?

Your mind is like a parachute! Useless unless its open

0 0 hvala 0
4 godine
protjeran

Ja sam jednog i5 13600kf uspio undervoltati na b760 ploči, preko offseta. Po defaultu je napon znao skakati i do 1.3 V kaj mi se činilo puno, a i temp je skakala do 100 C u roku keks. Uglavnom, vec 2 mjeseca bez crasha drzi -100 mV, a potrošnja je manja nekih 40-50 W nego po defaultu.

Išlo je -115 mV, pa -125 mV, pa onda -135 mV, ali se onda krešal u y-cruncheru, nakon kaj je cinebench prošlo bez errora. Onda sam dignul na pocetnih -100 mV i dalje vozi. Kolko vidim po redditu i forumima većina njih može biti na barem -70 mV.

16 godina
13600K držim na max181W sa 1.265V. Temp odlicne a stock preformanse. Cb23 multi 23900.
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Intel i5 Club
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice