CPU se čudno ponaša

poruka: 38
|
čitano: 5.099
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan
CPU se čudno ponaša

prvo, pozdrav svima na forumu...

imam problem sa svojim procesorom p4 530 (3ghz, 1mb, 800mhz)... stvarno ne znam od kud da počnem...

prije par dana primjetio sam da mi procesor radi na 40 posto u idle-u, topliji je koji stupanj nego prije... prvo što sam provjerio bili su procesi uz pomoć process explorera i običnog task managera. prekinuo sam sve osim najnužnijih, ali je i dalje zauzeće bilo isto. ako mišem prelazim preko ikona ili otvaram neki folder, zauzeće odmah poraste za 10-20 posto, a ako pak pokrenem nekakav program, zauzeće je 100 posto i sve je užasno sporo.

onda sam posumnjao na virus, pa sam nod-om skenirao i nije našao ništa. probao sam s potpunim brisanjem diska i reinstalacijom windowsa (vista ultimate 32), ali i dalje ništa...

i onda sam si skinuo cpu-z i vidio da cpu radi na 1,5ghz  i stalno šeta od 1468-1583. mislim da je to zbog speed step-a. u control panelu sam uključio high performance, par puta mi se komp restartao sam od sebe i tu opciju mi je prihvatilo tek iz trećeg pokušaja. nakon svega toga frekvencija je 2ghz uz multiplier 10, a zauzeće je u idle-u palo kojih 10 posto. sada mi se zna desiti da mi je komp tolko spor da se sve zblokira pa ga moram restartati, ali nakon restarta ne dogada se ništa, tj. nema boota, a ne reagira na tipke za restart i paljenj/gašenje, jedino ga mogu ugasiti na sklopci napajanja.

jel moguće da se nešto zblokiralo s tim speed step-om ili je stvar u procesoru/matičnoj (intel 915)?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
CPU se čudno ponaša

Izvadi onu baterijicu na maticnoj,tako ces restartati BIOS,izvadi je i za 10-ak sekundi je vrati.

Btw kolike si ti temperature?

...Scooter Tuning is not A Crime!!...

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: CPU se čudno ponaša

u hw monitoru temperature su 53(diode1) i 37(internal) i 38(diode2)... što se tiče biosa, jučer sam ga flashao i probao foru s baterijom

17 godina
neaktivan
marko009 kaže...

u hw monitoru temperature su 53(diode1) i 37(internal) i 38(diode2)... što se tiče biosa, jučer sam ga flashao i probao foru s baterijom

a jesi li pokašavao ugasiti speedstep iz biosa?
Intel Pentium 4 630 3,46 giga ati hd 2600 pro 512 mega de-de-er-a 2 2 giga de-de-er-a 400 ...
16 godina
neaktivan

ovaj bios na mojoj ploci fakat ne valja... ima par opcija za periferiju, prikazivanje informacija, bla bla... prekopavao sam ga valjda 5-6 puta, al tu opciju nisam našao... mislim, tolko je jadan da nema opcija za bilo kakvo upravljanje procesorom...

zaboravio sam reći da se nisam bavio overclockanjem i da redovito održavam red u kućištu, da odmah otklonim sumnju na prašinu ili nešto slično...

uz navedene p4 530 i intel 915 imam još i radeon hd2600xt sa 256ddr4, wd pata 120gb, 1x2gb 800 mhz(iako radi na 533 zbog ploče, al s tim nisam imao nikakvih problema), napajanje fortron 400w, pci tv karticu... nedavno sam još dodao 2 usb uređaja, tako da sad imam ukupno 6 zauzetih usb konektora... probao sam s vađenjem komponenti i stavljanjem frendovih, odštekao sam sve usb uređaje, ali i dalje imam problem.

pričam ovo jer je taj isti frend imao problema s usb memorijskim stickom; u servisu su mu rekli da mu je taj stick sprzio maticnu... da nije i kod mene tako nesto? 

Poruka je uređivana zadnji put uto 30.12.2008 21:45 (marko009).
16 godina
neaktivan

i nije mi jasno kako se frekvencija podigla na 2ghz nakon što sam promijenio opcije u power options, ne vidim da te opcije imaju neke posebne veze s procesorom...

16 godina
neaktivan
CPU se čudno ponaša

Bok,

Gle, otvori task manager i odi na processes.

Sortiraj po koloni CPU

Radi po windowsima kao sto i obicno radis ali prozor task managera ostavi

upaljen. Posto je on top nece ga sklanjati drugi prozori.

I namjesti view - update speed - High

I prati procese koji dodu na vrh i koriste veiki postotak cpu-a.

Javi sto doznas.

Pozdrav

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

hm, task manageru ne vjerujem previše jer prema njemu svi procesi zauzimaju 8-10 posto procesora, a prikazuje ukupno zauzeće oko 40-50 posto, pa onda, kud odlazi ostatak? zato sam si i skinuo process explorer, a u njemu vidim gdje to ide....

uglavnom ostatak ode na hardware interrupts... al ne piše ništa konkretno kaj to uzrokuje 

16 godina
neaktivan

Odi u device manager i vidi da li imas neki driver sa..zutim usklicnikom ako se ne varam.

otvori ga i odi na recources i vidi sto pise tamo.

trazis conflicting devices list

Ako nemas zutih odi na start - run pa msinfo32.exe

izaberi hardware resources pa conflicts/sharing pa file - export u tekstualnu datoteku.

Pa posalji na forum.

Pozdrav
Poruka je uređivana zadnji put sri 31.12.2008 0:41 (zmikic).
16 godina
neaktivan

hvala na trudu...

evo pogledao sam u device manageru, kod procesora, tipkovnice i printera su mi uskličnici, e sad, kod tih nema kartice resources...

a što se tiče system info:

System Information report written at: 12/31/08 00:50:18
System Name: SAMSUNG-PC
[Conflicts/Sharing]

Resource Device 
I/O Port 0x00000000-0x00000CF7 PCI bus 
I/O Port 0x00000000-0x00000CF7 Direct memory access controller 

I/O Port 0x000003C0-0x000003DF Intel(R) 915G/P/GV/GL/PL/910GE/GL PCI Express Root Port - 2581 
I/O Port 0x000003C0-0x000003DF ATI Radeon HD 2600 XT 

I/O Port 0x00000400-0x0000047F Motherboard resources 

IRQ 23 Intel(R) 82801FB/FBM USB Universal Host Controller - 2658 
IRQ 23 Intel(R) 82801FB/FBM USB2 Enhanced Host Controller - 265C 

IRQ 16 Intel(R) 915G/P/GV/GL/PL/910GE/GL PCI Express Root Port - 2581 
IRQ 16 High Definition Audio Controller 
IRQ 16 Intel(R) 82801FB/FBM PCI Express Root Port - 2662 
IRQ 16 Intel(R) 82801FB/FBM USB Universal Host Controller - 265B 

IRQ 17 High Definition Audio Controller 
IRQ 17 Intel(R) 82801FB/FBM PCI Express Root Port - 2660 

IRQ 18 Intel(R) 82801FB/FBM PCI Express Root Port - 2664 
IRQ 18 Intel(R) 82801FB/FBM USB Universal Host Controller - 265A 
IRQ 18 AVerMedia M135 PCI TV Tuner 

IRQ 19 Intel(R) 82801FB/FBM PCI Express Root Port - 2666 
IRQ 19 Intel(R) 82801FB/FBM USB Universal Host Controller - 2659 
IRQ 19 Intel(R) 82801FB Ultra ATA Storage Controllers - 2651 

Memory Address 0xC0000000-0xDFFFFFFF Intel(R) 915G/P/GV/GL/PL/910GE/GL PCI Express Root Port - 2581 
Memory Address 0xC0000000-0xDFFFFFFF ATI Radeon HD 2600 XT 

Memory Address 0xA0000-0xBFFFF PCI bus 
Memory Address 0xA0000-0xBFFFF Intel(R) 915G/P/GV/GL/PL/910GE/GL PCI Express Root Port - 2581 
Memory Address 0xA0000-0xBFFFF ATI Radeon HD 2600 XT 

I/O Port 0x00000500-0x0000053F Motherboard resources 

I/O Port 0x000003B0-0x000003BB Intel(R) 915G/P/GV/GL/PL/910GE/GL PCI Express Root Port - 2581 
I/O Port 0x000003B0-0x000003BB ATI Radeon HD 2600 XT 

17 godina
neaktivan
CPU se čudno ponaša

pa tebi se poklalo pola hardwarea u kompu.

Najbrže ti je riješenje staviti bios na defaultne postavke (tako da nema overclocka ili sličnih stvari).

Reinstaliraj Windowse, lakše i brže nego micati drivere.Eh kada imaš čistu instalaciju windowsa pogledaj u device manager da li još uvijek imaš konflikte što se tiće hardwarea (posebno procesor i memorijski kontroler i PCI sabirnica jer su to resursi koje windowsi uvijek pravilno prepoznaju bez nekakvih dodatnih drivera).

Ako sa čistom instalacijom windowsa i defaultnim postavkama BIOSA još uvijek imaš konflikte što se tiće sistemskih resursa, onda vjerovatno imaš nešto neispravno, obično matična, ili procesor, a često zna biti i ram.Doduše može biti i nešto krivo instalirano od hardwarea, no ako si početnik nosi komp u servis nemoj ga doma raskapat, jer vjerovatno nemaš zamjenskih djelova da utvrdiš što je neispravno.

Odgovori na privatne poruke nisu privatni, upite šaljite na baotica@gmail.com
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

ne bi rekao da sam početnik... više puta sam rješavao hadverske probleme i nije mi problem otvoriti kutiju.

kao što sam već prije napisao, provjerio sam sve komponente osim matične i procesora, ram imam 1 pločicu (obično me prije znalo zezat kad sam imao 2 ili više), al sam provjerio na svakom utoru i sa zamjenskim; skroz sam pobrisao disk, reinstalirao windowse, stavio najnovije drivere i flashao bios i vadio bateriju i ni sam ne znam kaj još nisam probao...

jedino na što mogu iz ove priče sumnjati su matična i cpu... e, da, cak sam gledao da možda na matičnoj nije "otpao" koji kondenzator il da nes nije dobro izolirano...

i neznam kaj da sad to nosim u servis kad ce mi rec da i oni sumnjaju na istu stvar... sve mi je vise izgledno da je nes od toga otislo k vragu..

decki hvala na trudu i vremenu

16 godina
neaktivan

a zakaj su usklicnici tamo?

kad otvoris te sa usklicnikom, prva kartica ti je device status. sto kaže za njih?

Pozdrav
16 godina
neaktivan

kod tipkovnice: This device is not present, is not working properly, or does not have all its drivers installed. (Code 24)

kod printera: This device is not working properly because Windows cannot load the drivers required for this device. (Code 31)

kod procesora: This device is not configured correctly. (Code 1)

tu mi je ovo čudno; kaj se može konfigurirat kod procesora? a ovo dvoje mi rade čist normalno, kao što vidite, normalno tipkam, a i kod printanja nisam imao nikakvih problema

16 godina
neaktivan

printer ti inace radi?

daj ga izgasi ako ne radi.

inace uninstaliraj sva tri drivera i reset kompa. windowsi bi trebali ponovo naci sve sto treba.

ako se windowsi slome ja nisam kriv :) ne bi trebali

Pozdrav
Poruka je uređivana zadnji put sri 31.12.2008 1:54 (zmikic).
16 godina
neaktivan

e, al kak cu procesor deinstalirat? oce mi radit komp ak to napravim?

16 godina
neaktivan

ma radit ce...no worry ucitat ce se neki generic driver za pocetak

Pozdrav
Poruka je uređivana zadnji put sri 31.12.2008 2:03 (zmikic).
16 godina
neaktivan

mogo bi i instalirat ovaj driver mozda sto popravi prije nego sto otpisemo instalaciju windowsa...

Pozdrav
16 godina
neaktivan

jeeej, kod tipkovnice i printera nema više uskličnika...

ok, insalirao sam ovaj driver s linka, ne vidim neku razliku... a što se tiče cpu-a, prikazuje mi ga kao 2 procesora, deinstalirao sam oba odjednom, kod njega je još uvijek uskličnik, i dalje isti problemi; mala frekvencija, zauzeće i užasno spor...

Poruka je uređivana zadnji put sri 31.12.2008 2:30 (marko009).
16 godina
neaktivan

ne ostavi ih. jel je windowsima sto bolje?

Pozdrav
16 godina
neaktivan

rado bih ti priopčio dobre vijesti, al na žalost ništa, sve isto.

i sori kaj te mučim ovak kasno, nije mi ovo sad tak hitno... slobodno se odmori, zaslužio si :)

16 godina
neaktivan

ajd, idem na zasluzeni spavanac.

Pozdrav
16 godina
neaktivan

i ja... jos jednom hvala i laku noc

17 godina
neaktivan
marko009 kaže...

kao što sam već prije napisao, provjerio sam sve komponente osim matične i procesora

hebote, pa to su dvije najvažnije stvari u kompu, ako to nisi provjerio onda ko da nisi ništa, zato sam ti i reko da odeš u servis, jer doma nemaš rezervnu matičnu ili proc pa da možeš testirati, a ovo kaj se tebi kolje su systemski resursi koji su svi povezani sa matičnom.

Ja znam da ti je zlo od same pomisli na servis, ali ak nemaš dodatne komponente onda možeš jako malo.Meni je jednom drmno grom u naponsku mrežu u blizini moje kuće, komp se ugasio i više ga nisam mogo upaliti ni za lijek, i tak ja rastavim sve u šarafe i izvadim dodatni komp i testiraj komponentu po komponentu, 4 sata sam to radio i ništa, i na kraju složim taj komp u koji mi je udro grom kak je i bio prije groma te u krajnjem očaju stisnem u isto vrijeme power i reset , te nakon nekoliko sekundi komp se upali, ne možeš vjerovat kombinacija ta dva gumba je upalila komp kad ništa drugo nije htjelo, za ne povjerovat.Ali eto.
Odgovori na privatne poruke nisu privatni, upite šaljite na baotica@gmail.com
Poruka je uređivana zadnji put sri 31.12.2008 8:21 (Baotica).
16 godina
neaktivan
CPU se čudno ponaša

Ej,

a zahe* situacija...

Jos mi pada na pamet da probas u Device Manageru disableat driver za AVerMedia M135 PCI TV Tuner, pa reset da vidis da li je sve ok.

Ako ne vrati na enable pa probaj slijedece,

Odi na Device Manager View - Show hidden devices pa izaberi view - resource by connectins

Vidi koji driveri to koriste? pa javi

Pozdrav
Poruka je uređivana zadnji put sri 31.12.2008 9:44 (zmikic).

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
marko009 kaže...

ovaj bios na mojoj ploci fakat ne valja... ima par opcija za periferiju, prikazivanje informacija, bla bla... prekopavao sam ga valjda 5-6 puta, al tu opciju nisam našao... mislim, tolko je jadan da nema opcija za bilo kakvo upravljanje procesorom...

zaboravio sam reći da se nisam bavio overclockanjem i da redovito održavam red u kućištu, da odmah otklonim sumnju na prašinu ili nešto slično...

uz navedene p4 530 i intel 915 imam još i radeon hd2600xt sa 256ddr4, wd pata 120gb, 1x2gb 800 mhz(iako radi na 533 zbog ploče, al s tim nisam imao nikakvih problema), napajanje fortron 400w, pci tv karticu... nedavno sam još dodao 2 usb uređaja, tako da sad imam ukupno 6 zauzetih usb konektora... probao sam s vađenjem komponenti i stavljanjem frendovih, odštekao sam sve usb uređaje, ali i dalje imam problem.

pričam ovo jer je taj isti frend imao problema s usb memorijskim stickom; u servisu su mu rekli da mu je taj stick sprzio maticnu... da nije i kod mene tako nesto? 

potraži malo bolje, u bios-u ti se to često ozvačava kraticom za speedstep (EIST)
Intel Pentium 4 630 3,46 giga ati hd 2600 pro 512 mega de-de-er-a 2 2 giga de-de-er-a 400 ...
16 godina
neaktivan
Baotica kaže...
marko009 kaže...

kao što sam već prije napisao, provjerio sam sve komponente osim matične i procesora

hebote, pa to su dvije najvažnije stvari u kompu, ako to nisi provjerio onda ko da nisi ništa, zato sam ti i reko da odeš u servis, jer doma nemaš rezervnu matičnu ili proc pa da možeš testirati, a ovo kaj se tebi kolje su systemski resursi koji su svi povezani sa matičnom.

Ja znam da ti je zlo od same pomisli na servis, ali ak nemaš dodatne komponente onda možeš jako malo.Meni je jednom drmno grom u naponsku mrežu u blizini moje kuće, komp se ugasio i više ga nisam mogo upaliti ni za lijek, i tak ja rastavim sve u šarafe i izvadim dodatni komp i testiraj komponentu po komponentu, 4 sata sam to radio i ništa, i na kraju složim taj komp u koji mi je udro grom kak je i bio prije groma te u krajnjem očaju stisnem u isto vrijeme power i reset , te nakon nekoliko sekundi komp se upali, ne možeš vjerovat kombinacija ta dva gumba je upalila komp kad ništa drugo nije htjelo, za ne povjerovat.Ali eto.

kužiš da će mi u servisu reć vjerojatno manje nego vi, najjednostavnije im je reć da je sve otišlo k vragu i da treba sve novo... znam ja njih... a uz to te jos oderu posteno.. 
zanimljiva priča... na starom kompu mi se dogodilo neš slično; isto mi se nije palio, pa sam onak bezveze par sekundi pritiskao tipku za paljenje ko lud i upalio je...
16 godina
neaktivan

već sam se ponadao da bi to moglo biti to, cuo sam da ljude dosta zezaju tv kartice... disableao sam drivere i izvadio ju, nema promjene

ovo za skrivene uređaje sam pogledao; ovo prvo (400-47) je motherboard resources,

Device type: System devices;

Manufacturer: (Standard system devices);

Location: on Intel(R) 82801FB LPC Interface Controller - 2640

ovo drugo (500-53) motherboard resources,

System devices

(Standard system devices)

on Intel(R) 82801FB LPC Interface Controller - 2640

kod oba piše da za uređaj nije instaliran driver.

danas mi se još nešto dogodilo čudno, idem si napuniti bateriju na mobu kad ono nakon par sekundi nešto zacvrči u punjaču i crkne. (inače, priključio sam ga u utičnicu do ove za pc)... jel moguće da nekaj sa strjom ne štima, da je ona imala prste u svemu ovome?

16 godina
neaktivan
IRebic kaže..
potraži malo bolje, u bios-u ti se to često ozvačava kraticom za speedstep (EIST)

hm... da me ubiješ, ne mogu nać ništa, ni eist ni speedstep, nego... dok sam tako šetao po menijima, otvorim hardware monitoring i onda su mi se svi meniji zbrčkali, sve slova jedno preko drugog i neke crtice i za par sekundi se opet vratilo u normalu... to mi se već neki dan dogodilo, al nisam obraćao pažnju na to..
kaj se tiće tog biosa, resetirao sam ga i flashao nakon što mi se to dogodilo... i sad opet...
Isuse, cijeli komp mi je u rasulu....aaaaah
16 godina
neaktivan

Ovo za struju nebi trebalo utjecati na kompic. Ako se ne gasi i ne pojavljuje bsod, zanemari struju.

Gore si napisao da uredaj Intel(R) 82801FB LPC Interface Controller - 2640 nema instalirane drivere.

Odes na properties - driver - driver details vidi dali ima koju sys datoteku.

Pozdrav
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice