Ako si htio top mid range od 250usd kupio bi i5 k model, ali si mogao za pola cijene uzet istu arhitekturu i isti core count za upola cijene u obliku xx400f modela ili za trećinu cijene i3 koji je bio jako dobar za tu cijenu...
Sad je gore, ne bolje
...
2) ovo za IHS imaš objašnjeno kod der8auera, zbog 3D stackinga (primarno cache) IHS mora biti deblji jer je toplinska vodljivost između stackanih slojeva jako loša, i onda kompenziraju na taj način - promjene se ekvivalentni termalni otpori, i IHS je dodatna termalna masa za balansiranje, sljedeća zamisao je provođenje kroz supstrat prema socketu, pa i s te strane širiti na IHS, i uz malo geometrije čuda se izvedu.
Morao bih da pogledam taj klip, ali mi argument zvuči neobično iz dva razloga. Prvi je da i serija 5000 ima X3D varijantu pa ima bukvalno 2mm tanji IHS, a drugi da je, prema svim izvorima koje sam do sada imao prilike da vidim, IHS deblji jer u podnožju LGA tipa procesor leži niže u odnosu na matičnu ploču nego na klasičnim socketima, kao što je AM4 sa kojim je AMD hteo da očuva kompatibilnost kulera, što je ogroman fail ako je zaista razlog (no, kao što rekoh, svi izvori, od JayzTwoCents pa nadalje, to kažu).
Već je dosta prošlo pa nisam više siguran ali čini mi se da je upravo AMD natjerao Intel na tu praksu.
Prije toga, Intel je povlačio stare modele da ih ne bi morao snižavati a "zauzvrat" su imali cijeli lineup, od Pentiuma, Celerona do i7.
Za kojih pola cene? Razlika je nešto veća za poslednju seriju, ali nit je top model bio 250 USD, a tek osnovni i5 nije bio ni blizu pola od toga, nego (cene na predstavljanju): 14400F $196, 14600K $319. K model i5 je koštao oko $250 pre 10 godina, tipa u Haswell generaciji 4670K za $242, ali je najsporiji i5 4430 bio $182, dakle 75% cene. Zaračunaj od tada jedno 30% inflacije pa zaključi koliko je jeftino Intel davao midrange kada mu se moglo.
Ono što stoji je da za AM5 ne postoji pravi low end, nego AMD-u taj segment i dalje popunjava AM4. To nije idealno, no barem možeš složiti zaista povoljan procesor, jeftinu ploču i jeftin RAM, a da performanse budu više nego ok. Dakle, ko hoće jeftin AMD, uzme Ryzen 5600 za 120€ i verovatno prođe bolje nego sa Intelovim quad core i3-14100F za 130€.
Točno, ali zato si imao ponudu od low end za 50-60usd do high end za 350usd iste arhitekture i noviteta...
Sad imaš 'entry' model od 350usd i isto toliko za matičnu ili staru arhitekturu i stare tehnologije ako hoćeš išta jeftinije od 300usd za proc
Što je bolje za nas nisam siguran, ali siguran sam da amd sad nije ništa bolji od intela prije 7-8 godina, jedino ima malo drukčiju taktiku za zgrtanje
Za kojih pola cene? Razlika je nešto veća za poslednju seriju, ali nit je top model bio 250 USD, a tek osnovni i5 nije bio ni blizu pola od toga, nego (cene na predstavljanju): 14400F $196, 14600K $319. K model i5 je koštao oko $250 pre 10 godina, tipa u Haswell generaciji 4670K za $242, ali je najsporiji i5 4430 bio $182, dakle 75% cene. Zaračunaj od tada jedno 30% inflacije pa zaključi koliko je jeftino Intel davao midrange kada mu se moglo.
u pravu si, moj haswell 4460 bio je oko 180 eura kad je tek izašao + h97 asusova matična oko 130 eura
11400 sam platio 220 eura (1680 kuna) i to odmah po izlasku, praktično sam ga uzeo isti dan kad je postao dostupan
međutim, u to vrijeme jedini je izbor od amd-a bio 5600x za preko tri soma kuna ili zastarjeli 3600, a skoro duplo vše novaca za 25% razlike u perfomansama nisam htio plaćati, dok je 3600 bio i slabiji, nije imao pcie 4.0 niti igpu... u tom trenutku se amd pretvorio u intel, a baba su postala najplaćeniji ceo na svijetu
CPU nove arhitekture za $50-60 nismo imali odavno, nikad nije bio nov i3 za manje od ~$120. Evo, sad gledam, Nehalem, za kog se ni ne sećam da je imao i3 ali očito je, je imao osnovni model i3-530 za $113, a Sandy Bridge je već kretao od $117. A sećam se i ja da sam nekad uzeo Athlon II X2 240 za tako neki iznos, 50-ak €, plus ASUS uATX ploču za ~45€ i da je to sve fino radilo (pa i posle, kad sam nadogradio na Phenom II X4), ali je to bilo baš davno, neka 2008-2009. Mnogo smo generacije ostavili iza sebe, kolega.
Istina, na njih sam zaboravio! To mi je nekako bilo "ispod low enda", mada je istini za volju bilo upotrebljivih procesora.
Istina, na njih sam zaboravio! To mi je nekako bilo "ispod low enda", mada je istini za volju bilo upotrebljivih procesora.
zaboravio si jer su bili 2core procesori, koji su doista bili low end
sad su njihovo mjesto zauzeli 4core procesori, koje imaju i intel i amd
'gejmerski' procesori zapeli su na 4 (low end),6 (mid) i 8 core (high end) sad već skoro 10 godina
gejmerska industrija i nemere krenuti dalje dok se hardver ne makne, za razliku od grafičkih kartica ne mogu toliko skalirati perfomanse da bi masovnije krenuli prema većim zahtjevima - moraju praviti igre koje pokreću i 4core i 6core, za razliku od grafike niti smanjivanje rezolucije niti smanjivanje postavki sa low na ultra ne daje mogućnost skaliranja da se pokriju i low i high end proizvodi
da je prije par godina low end postao 6core, a mid range 8core, onda bi imali i igre koje traže više jezgri
ovako smo na istom kako smo bili u vrijeme intelove dominacije i blokade na 4core - i tada su pravili igre gdje je 4core bio sasvim dovoljan i gdje je jedan 7700k bio bolji u gejmanju od amd 6 i 8 core još neko duže vrijeme, tek kad je industrija hardvera masovnije počela sa 6core i 8core i developeri su počeli raditi igre koje traže više jezgri
sad smo blokirani već osmu godinu, zapravo u istoj smo situaciji kao i prije
core count je isti, jedino što raste je cijena
To je sad kokoš ili jaje, da li developeri ne mogu bolje paralelizirati game-engine ili nemaju interesa zbog porta sa/na konzole.
Zato sam i napisao ono da su gameri "krivi", jer ne generiraju potražnju, možda AI hype napravi nešto, pokrene neki trend offline AI modela po kućama :).
Npr., ja bih 32-core desktop Ryzen, ali ne daju - a znam da imaju :) (Zen 4C i 5C chiplete)
Što se tiče cijena, nerealno je očekivati da će danas, kad je proizvodni proces najvažniji i skuplji nego ikad, trošiti najskuplje wafere na najjeftinije modele a koje trenutno može isporučiti samo TSMC. Intel ima vlastite tvornice pa si je to i mogao priuštiti ali više ne ide pa njihov CEO Gelsinger mora izvoditi akrobacije da smiri dioničare, žicati subvencije američke vlade dok istovremeno pregovara sa TSMC-om za 3N.
Chiplet je 8 jezgri, za Zen 6 možda bude i 16 pa će silom prilika entry model biti 8 ili 12-core, ovisno o yieldu, ili će ih zaključavati kao nekad Phenome da bi imali u ponudi i modele sa manje jezgri što je nepotrebno osim ako se ne pojavi baš neka super-duper-uber nova funkcionalnost koju starije arhitekture nemaju. Tko želi potrošiti 50-tak € na procesor, ima Athlon 3000G i Ryzen 3100, iako je za te novce puno bolje potražiti nešto rabljeno, nađe se već i R7 1700.
Da ne offtopičarimo dalje, Zen 5 ima solidan porast IPCa ali ostaje na istim frekvencijama.
Na jednom slideu sa prezentacije za Blender piše +23%, neki spominju i više (možda u odnosu na Intel). Meni se onih 40-tak % za ukupne multi-thread performanse u glasinama čini preoptimistično. Ima neka kladionica ? :)
To je sad kokoš ili jaje, da li developeri ne mogu bolje paralelizirati game-engine ili nemaju interesa zbog porta sa/na konzole.
Zato sam i napisao ono da su gameri "krivi", jer ne generiraju potražnju, možda AI hype napravi nešto, pokrene neki trend offline AI modela po kućama :).
Npr., ja bih 32-core desktop Ryzen, ali ne daju - a znam da imaju :) (Zen 4C i 5C chiplete)
nije baš kokoš ili jaje...
grafiku skaliraš i rezolucijom i razmakom između low-mid-high-ultra postavki, pa si developeri mogu dopustiti značajnije skokove u zahtjevnosti, jer će gejmati i oni sa 3000usd karticom i oni sa 300usd karticom
sa procesorima si na istom bio na 4k ili 1080p, a bogme niti s postavkama u samoj igri nemereš puno smanjiti udar na procesor
samim time ako povećaš zahtjevnost ograničavaš sam sebi tržište, nisu developeri blesavi
opet ništa od povećanja broja jezgri...
Jel' to možda zbog npu dijela po jezgri kojeg je trebalo ugurati per core + zen5 core size je nešto veća od one na zen4? Više mi je logike bilo povećavati core count kada je bila veća razlika u sitnoći proizvodnog procesa, s 5nm na 4nm je premali skok, imo + uopće ne znam što bi na desktopu moglo iskoristiti još veći broj jezgara, diminishing returns...
moguće, prostor i potrošnja/grijanje jesu problem, doduše potrošnja je više problem intelu
s druge strane rade i puno veće procesore od 8core, pa se snalaze
kako su prije osam godina po cijeni intelovog 4core napravili 6 i 8core bez problema i bez povećanja cijene, pa su uspjeli okrenuti poslovanje s negativnog na pozitivno samim rastom prodaje i nižom maržom
međutim, tad su bili underdog i ganjali su rast prodaje, sad više nisu underdog i ganjaju profit
moguće, prostor i potrošnja/grijanje jesu problem, doduše potrošnja je više problem intelu
s druge strane rade i puno veće procesore od 8core, pa se snalaze
kako su prije osam godina po cijeni intelovog 4core napravili 6 i 8core bez problema i bez povećanja cijene, pa su uspjeli okrenuti poslovanje s negativnog na pozitivno samim rastom prodaje i nižom maržom
međutim, tad su bili underdog i ganjali su rast prodaje, sad više nisu underdog i ganjaju profit
U principu opet je problem u segmentaciji, ukoliko želiš veći broj jezgara imaš threadripper pa plati... Treba li prosječnom desktop juzeru više od 16 jezgara? Mislim uvijek je bolje više ali onda imaš pakiranje... veličinu jezgre, ograničenja socketa itd.
Meni je full drago što će im main platforma biti am5 do najmanje '27, ukoliko ne bude revolucionarnih featura u međuvremenu mogu ostati na postojećoj ploči još nekoliko godina, investicija u ploču od 350€ se isplatila.
Da, za one koji trebaju više postoji TR, ali njegov problem je što jako loše stari, na kraju radnog vijeka nemaš kamo s njim a obični Ryzeni novije generacije ga sustignu, pa i prestignu, sve to uz puno manju potrošnju i još važnije, dostupnost dijelova u lokalnom dućanu. Da ti danas zatreba još koji render-slave, popodne odeš u 2-3 dućana, sastaviš i sutra već proizvodi :). Kad više ne bude trebao, lakše se riješiti AM4 ili AM5 komponente nego egzotike kao što je TR.
Npr 3960X (24/48) prestigne 7950X combo, a novi 9950X će vjerojatno prestići i 3970X (32/64), pa više nikom ne treba, za gamere prespore jezgre, overkill za po doma, preveliki potrošač za neki file server ... pa na kraju završi u šupi ili kao ukras na polici.
Da, za one koji trebaju više postoji TR, ali njegov problem je što jako loše stari, na kraju radnog vijeka nemaš kamo s njim a obični Ryzeni novije generacije ga sustignu, pa i prestignu, sve to uz puno manju potrošnju i još važnije, dostupnost dijelova u lokalnom dućanu. Da ti danas zatreba još koji render-slave, popodne odeš u 2-3 dućana, sastaviš i sutra već proizvodi :). Kad više ne bude trebao, lakše se riješiti AM4 ili AM5 komponente nego egzotike kao što je TR.
Npr 3960X (24/48) prestigne 7950X combo, a novi 9950X će vjerojatno prestići i 3970X (32/64), pa više nikom ne treba, za gamere prespore jezgre, overkill za po doma, preveliki potrošač za neki file server ... pa na kraju završi u šupi ili kao ukras na polici.
TR doživljavam kao platformu za ljude koji će zarađivati od podebljane procesorske višejezgrenosti i neće im predstavljati veći problem upgrade, za prosječnog juzera je 16 jezgri još uvijek i više nego dovoljno + ekonomski isplativa dugovječnost platforme.
Mislim, bilo bi bolje pomijeranje segmenata na više jezgara za mainstream ali nisam siguran koliko bi dodavanje još 4 ili 8 jezgara činilo razlike u odnosu na postojećih 16...
Pa 8 je mid range, pogotovo ako pričaš o AM5. AMD ne nudi ispod 6 jezgara za taj "socket", a najjeftinija varijanta sa 8 košta 250€ na Nabavi (Ryzen 7 7700). To upada u sredinu raspona u kom se na istom sajtu kreću cene raznih modela Corea i5, što jeste po definiciji mid range.
Nudi ili ima, 4/8 Ryzen 3 8300G ali za sad samo za veče ili velike OEM slagače PC kompova.Samo je pitanje vremena, kad če i taj proc ipak na kraju onako reda radi skočit na AM5 Desktop u maloprodaju.
https://forum.bug.hr/forum/topic/procesori-mbo/amd-ryzen-7000-zen-4-cpu/282858.aspx?page=52&jumpto=6716575&sort=asc&view=flat
Da li če ubuduče biti 4/8 Zen 5 procova G serije, hm nisam siguran bumo videli.Ako bude, gotovo sigurno ide kombinacija Zen5 i Zen5C CPU jezgri kao i Zen4+Zen4C mix na R5 8500G ili R3 8300G.
U principu opet je problem u segmentaciji, ukoliko želiš veći broj jezgara imaš threadripper pa plati... Treba li prosječnom desktop juzeru više od 16 jezgara? Mislim uvijek je bolje više ali onda imaš pakiranje... veličinu jezgre, ograničenja socketa itd.
Meni je full drago što će im main platforma biti am5 do najmanje '27, ukoliko ne bude revolucionarnih featura u međuvremenu mogu ostati na postojećoj ploči još nekoliko godina, investicija u ploču od 350€ se isplatila.
nije problem maksimalni broj jezgri na am5, nego zastoj na 6core mid range koji se prodaje skuplje nego nekadašnji high end
a to je poskupljenje dosta više nego što se može opravdat inflacijom, još kad ubrojiš debelo preskupe matične, razlika je još i veća
a to je gora situacija nego je bila sa prve tri verzije rajzena, dakle em se nije pomaknuo core count, em nas deru
i onda neko kaže da je bolje sad nego prije... how yes no
nije problem maksimalni broj jezgri na am5, nego zastoj na 6core mid range koji se prodaje skuplje nego nekadašnji high end
a to je poskupljenje dosta više nego što se može opravdat inflacijom, još kad ubrojiš debelo preskupe matične, razlika je još i veća
a to je gora situacija nego je bila sa prve tri verzije rajzena, dakle em se nije pomaknuo core count, em nas deru
i onda neko kaže da je bolje sad nego prije... how yes no
Neam pojma, inflacija valjda, mislio sam da te nervira premali broj jezgri u tom juzerskom segmentu, na tu poruku sam odgovarao.
nervira me što smo pljuvali po 10 godina intelovog 4core i5 procesora, a sad smo već osmu godinu na 6core rajzen 5 procesoru
dakle mrdnuli smo se prije osam godina i od tada stagniramo, a jedino što raste i to debelo je cijena
jest da je rast perfomansi veći nego u vrijeme intela, ali to je zbog međusobnog natjecanja
očekivao sam mid range 8core još u prvom zen4, pa ništa, sad opet ništa...
nervira me što smo pljuvali po 10 godina intelovog 4core i5 procesora, a sad smo već osmu godinu na 6core rajzen 5 procesoru
dakle mrdnuli smo se prije osam godina i od tada stagniramo, a jedino što raste i to debelo je cijena
jest da je rast perfomansi veći nego u vrijeme intela, ali to je zbog međusobnog natjecanja
Sve stoji, ali te jezgre jesu kompleksnije čitaj veće, cache je puno veći, i najvažnije, proizvodni proces je nažalost puno skuplji. Eksponencijalno raste sa smanjenjem nodea.
Nadao sam se da će Zen 5 ići na 3nm, ali to ipak zasad ostaje rezervirano samo za Apple. I možda i Intel sa Arrow Lakeom.
No unatoč svemu, AMD iz generacije u generaciju daje konstantan, dvoznamenkasti, improvement IPC-a.
Al istovremeno ovi stariji mid range CPU-ovi tipa tipa 5600 jedu malu djecu za prosječnog gejmera koji nema pojma kaj je to thread. Ne vidim potrebe mijenjati platformu još sljedećih par godina. Možda za godinu dvije upiknem jači GPU, al i to je upitno s obzirom na to kolko gejmam... Za programiranje je čist OK. Čak ni ne bih volio brži CPU - ne bi bilo vremena za bacit oko na bug.hr, index... Što se tiče cijena, inflacija nas ubija kaj ćeš...
S tim da mislim da je Intel zapraprio svojem foundryju, ako ne budu mogli proizvesti 3nm chiplete, onda će im i to odraditi TSMC.
Dakle praktički cijeli procesor.
Znam da je off-topic, ali volio bih da i oni tu uhvate korak.
Ajde pretjeruješ sada, picajzla. Nije loša situacija u pogledu procesora. Ako želiš primjerice 12 jezgri, imaš za nešto više od 300 € Ryzen 9 5900X. Puno prilično jakih jezgri.
Mislim da si neke stvari loše zapamtio, možda imaš na umu cene posle nekih sniženja. 7500F launch price u SAD je bio $179. Za te pare nikad nije bio high end. Za taj novac se kod Intela dobija početni i5, oduvek (zapravo, od 12. generacije je najjeftiniji i5 i malo skuplji od toga). Ako misliš na ranije generacije Ryzena, 1600, najjeftiniji 6-core prve generacije, je koštao $219. Inače, tada je high end imao samo 8 jezgara (1800X) i koštao $499; ova generacija nije imala model po toj ceni, ali je 7700X je lansiran za $399, te 12-jezgarni 7900 za $429. Dakle, za manje novca, više coreova i bar 2.5x više multicore performanse (Cinebench).
Ono što jeste poskupelo je 7600X, što bi trebalo da bude "narodni procesor", zapravo poskupeo je još 5600X, ali dokle god je gotovo identična varijanta bez X povoljna kao što jeste, to nije neki problem. Plus je ova generacija dobila i još jedan malo niži SKU (ima doduše i prethodna niže 6-core SKU-ove, ali ih je dobila dosta kasnije i radi se o oslabljenim modelima, sa manje cachea i PCIe Gen 3 umesto 4, dok je 7500F isto što i 7600, samo sa 100MHz nižim maksimalnim boostom).
5600x i 7600x su bili 300e ako me sjecanje dobro sluzi, dok je non x verzija dosla godinu dana iza za 100 manje, i to je ok cijena za one strpljive
meni je veci problem cijena maticnih duplove vece cijene za pristojne modele, i duplo visa cijena rama
Da, poskupjela je gamad te narodne procesore...Ryzen 3600 je koliko se sječam brzo išao po odličnoj cijeni. Isto smo očekivali sa Ryzenom 5600 kojeg su štopali....na kraju je izašao po odličnoj cijeni, štopali su i B550 chipset cijelu godinu.
Sad narodni 6/12 ide po kojoj cijeni?
Ali tko ih hebe, stariji procesori su toliko dobri da tjeraju igre ko blesavi a gaming indsutrija je u nekoj stagnaciji i po najavama novih igara uopće ne vidim zakaj bi ulagao u bilo kakvu nadogradnju duži niz godina.
Kupit će se nova generacija konzola, po tračevima novi XBOX će imati podršku za sve PC gaming launchere, tj. hibrid konzole i PC-a. Konzolaši to ne budu kopovali ako cijena bude paprena, he he. win-win, dobra mašina za sitne novce, kupiš i 5-7 godina prst u uho, jer i tak nemereš niš nadograđivati nego smao igraš.
Falili ste temu skroz, pizajzla bubne pa ostane živ. Ni za 10 godina medium range neće bit 8core niti ima potrebe. Kako idemo dalje tako se standard rezolucije. Međutim današnje grafe treba nahraniti na većim rezolucijama. Treba poraditi na samoj jezgri procesora kako bila što moćnija, kod igara to najbolje pokazuje Cash memorija. Kod intela je do prije par godina bila najbolja implementacija nižih jezgara. Imaš par videa usporedbe gdje se rade benchmarci sa profesorima 4, 6 i 8 jezgri. U testu točno vidiš koliko zapravo malo igara koristi više jezgri. Što se programiranja tiče smatram da je apsurdno uopće spominjati procesore sa manje od 10 jezgara.
Matična kao najvažniji faktor svakog pc računala po meni bi trebala imati cijene koje ima ali pod uvjetom i same kvalitete izrade. Sramota je šta se događalo s njima pogotovo kod intela, gdje ti jedno dobro vrijeme nisi imao matičnu koja ti daje oc ispod 300e
Mislim da si neke stvari loše zapamtio, možda imaš na umu cene posle nekih sniženja. 7500F launch price u SAD je bio $179. Za te pare nikad nije bio high end. Za taj novac se kod Intela dobija početni i5, oduvek (zapravo, od 12. generacije je najjeftiniji i5 i malo skuplji od toga). Ako misliš na ranije generacije Ryzena, 1600, najjeftiniji 6-core prve generacije, je koštao $219. Inače, tada je high end imao samo 8 jezgara (1800X) i koštao $499; ova generacija nije imala model po toj ceni, ali je 7700X je lansiran za $399, te 12-jezgarni 7900 za $429. Dakle, za manje novca, više coreova i bar 2.5x više multicore performanse (Cinebench).
Ono što jeste poskupelo je 7600X, što bi trebalo da bude "narodni procesor", zapravo poskupeo je još 5600X, ali dokle god je gotovo identična varijanta bez X povoljna kao što jeste, to nije neki problem. Plus je ova generacija dobila i još jedan malo niži SKU (ima doduše i prethodna niže 6-core SKU-ove, ali ih je dobila dosta kasnije i radi se o oslabljenim modelima, sa manje cachea i PCIe Gen 3 umesto 4, dok je 7500F isto što i 7600, samo sa 100MHz nižim maksimalnim boostom).
nisam ništa loše zapamtio... nego ti gledaš najskuplji 8core ryzen iz tog vremena
za mene osobno je bio daleko privlačniji 1700 za 330usd od 1800x za 500usd, a izašli su skoro istovremeno
7500f je skroz ok proc po dobroj cijeni, na njega sam zaboravio, a nije ga trebalo niti jako dugo čekati
Falili ste temu skroz, pizajzla bubne pa ostane živ. Ni za 10 godina medium range neće bit 8core niti ima potrebe....
boga ti, koliko se sjećam vlasnici i7 7700x su istu stvar govorili za svoj 4core koji je derao u gejmingu i rajzene s duplo više jezgri i to nekoliko serija, a kamo li slabašni 1600x
to je bilo prije osam godina i tad su svi slavili amd što je konačno donio 6core u mainstream nakon 10 godina intelovih 4core
sad odjednom ne treba više od 6core...
'picajzla bubne' ono što se najavljivalo još u vrijeme prvih rajzena - da će se za koju godinu core count povećati, da će 6core postati low end, a 8core mid range u rangu 3600x, a da je 4core mrtav
sad kad amd radi isto što je radio intel, sad je to ok i ne treba nam više
nit sam tada podržavao intelovce koji su vikali da je 4core dovoljna, niti danas podržavam amdovce kojima je 6core dovoljan, pogotovo po cijeni po kojoj se prodaje kad čekaš novo da izađe i onda ti se smuči od cijene, pa si u fantastičnom izboru - čekat još koju godinu ili uzet staru tehnologiju...
hoću novo po normalnoj cijeni i hoću napredak, isto ono što sam htio i pozdravljao u vrijeme prvog rajzena
samo što su onda pohlepu korporacija branili intelovci, a danas amdovci, nazdravlje vam svima, možda vam je baba su tetka pa vam šalje koji dolar od milijunske plaćice
jasno da to što ja hoći to što ćemo dobiti nije isto, ali to je isključivo zbog pohlepe korporacija, bilo onda, tako i sad
EDIT
Sve stoji, ali te jezgre jesu kompleksnije čitaj veće, cache je puno veći, i najvažnije, proizvodni proces je nažalost puno skuplji....
čisto da se i ta mitomanija razbije... kad je 5600x prešao 300usd cijenu, što je tada bio rekordna cijena ikad za mid range, nikakvo bogzna kakvo poskupljenje proizvodnje to nije opravdavalo
za razliku od grafičkih kartica u kojima je broj tranzistora iz serije u seriju rastao drastično, kod procesora su stvari vrlo slične i rast je minimalan
The IOD still contains the same memory controllers, PCIe, and other interfaces that connect the SoC to the outside world. Just like with the Matisse chips, the IOD measures ~125mm^2 and has 2.09 billion transistors.
The chiplets have been redesigned, however, and now measure ~80.7mm^2 and have 4.15 billion transistors. That's slightly larger than Zen 2's CCDs with ~74mm^2 of silicon and 3.9 billion transistors. For more details of the magic behind the 19% increase in IPC...
iod je bio isti, a broj tranzistora je narastao za 'čitavih' 6%