Problem sa nadogradnjom RAM-a u Laptop

poruka: 12
|
čitano: 1.771
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
11 godina
neaktivan

Pozdrav, kupio sam HP 15-ay045ng laptop. Inace laptop dolazi sa 4gb DDR3L memorije i takoder ima 2 slota za RAM stickove (jedan utor je slobodan, a jedan zauzet). Odlucio sam onda kupiti laptop i usput si uzet jos jedan stick od 4gb i to je onda to, imam 8gb. Nakon sto sam uspio otvoriti laptop i doci do RAM modula nisam mogao ugurati drugi stick nikako. Izvadio sam rame iz utora koji je bio zazuet ramima koji su stigli sa samim laptopom i ubacio rame koje sam ja dodatno kupio - sjedaju. Probam stavit rame koje su dosli s laptopom u taj drugi utor, opet nece. Jedan slot radi i prihvaca oba sticka rama, no taj drugi slot nikako nece. Evo slike ako nekome pomogne. Postoji razlika izmedu utora, ove kukice sto drze rame su drugacije i utor je dosta plitak u tom problematicnom utoru, nemogu cjeli rami uci unutra. Mozda sam ja samo glup pa ne znam kako kukice rade? U svakom slucaju molim pomoc ako netko zna i ima volje!

https://postimg.org/image/vw76u9zqp/ - ram utori

https://postimg.org/image/xpeowcab5/ - doljnji utor radi, gornji ne Verzija 1

https://postimg.org/image/fb45scy0h/   - doljnji utor radi, gornji ne Verzija 2

https://postimg.org/image/d7tqkoy7l/   - kukice na doljnjem utoru (koji radi)

https://postimg.org/image/8zyybxws1/ - kukice na gornjem utoru (koji NE radi)

0 0 hvala 0
16 godina

Prvo gurneš ram u utor i onda pritiskom odozgo uguraš među kukice. dok ne sjednu obje kukice.

Za zahvalu klikni na Hvala
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
moderator
Re: Problem sa nadogradnjom RAM-a u Laptop

Zanimljivo, različiti modeli utora za memoriju.

Uglavnom, memoriju nisi dovoljno duboko ugurao u utor (pogledaj koliko ti vodiča na konektoru or memorije strši izvan utora na matičnoj ploči), znači nije sjela, zato je ni ne možeš zakačiti kukicama.

11 godina
neaktivan
ivo454 kaže...

Prvo gurneš ram u utor i onda pritiskom odozgo uguraš među kukice. dok ne sjednu obje kukice.

To i je problem. Kukice su prebilzu jedna drugoj i nema prostora da ram ude i sjedne u slot. Naime probao sam manualno prstima razmicat kukice i opet rami nemogu uci u slot. Nisam se usudio gurat sa vise snage.

11 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

Uglavnom, memoriju nisi dovoljno duboko ugurao u utor (pogledaj koliko ti vodiča na konektoru or memorije strši izvan utora na matičnoj ploči), znači nije sjela, zato je ni ne možeš zakačiti kukicama.

Ne moze vise uci u slot, to je takoder zanimljivo u najmanju ruku. Sa tim slotom nesto nije u redu. Probao sam gurat dole i uboadat po drugim kutom ali nece nista. Slot je plitak i te kukice su nekako preuske.

17 godina
moderator
vkova kaže...
mbaksa kaže...

Ne moze vise uci u slot, to je takoder zanimljivo u najmanju ruku. Sa tim slotom nesto nije u redu. Probao sam gurat dole i uboadat po drugim kutom ali nece nista. Slot je plitak i te kukice su nekako preuske.

Ako s njim nešto nije u redu, mi ti tu ništa ne možemo pomoći, ne? Možeš ga jedino dati na servis pa neka ga odleme i stave drugi.

Ako je s njim sve u redu, onda valjda guraš pod krivim kutem i/ili ne upotrebljavaš dovoljnu silu. Opet, mi ti tu ništa ne možemo pomoći.

Kažeš da je slot plitak - jesu u oba slota gurnuo recimo iglu i usporedio dubinu? Kukice su preuske - hoćeš reći da su preblizu jedna drugoj? Fleksibilne su zar ne, daju se raširiti toliko da memorijski modul može sjesti između njih?

Poruka je uređivana zadnji put sub 23.7.2016 13:15 (mbaksa).
11 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
vkova kaže...
mbaksa kaže...

Ako s njim nešto nije u redu, mi ti tu ništa ne možemo pomoći, ne? Možeš ga jedino dati na servis pa neka ga odleme i stave drugi.

Ako je s njim sve u redu, onda valjda guraš pod krivim kutem i/ili ne upotrebljavaš dovoljnu silu. Opet, mi ti tu ništa ne možemo pomoći.

Kažeš da je slot plitak - jesu u oba slota gurnuo recimo iglu i usporedio dubinu? Kukice su preuske - hoćeš reći da su preblizu jedna drugoj? Fleksibilne su zar ne, daju se raširiti toliko da memorijski modul može sjesti između njih?

Istina no nadao sam se nekom receptu za uspjeh :/ Rame sam gurnio u utor maksimalno koliko sam se usudio, slot je dosta plici mislim da se moze razaznati i na slikama da je problematicni slot manji, rami nece skroz unutra. Sto se tice kukica ne mogu se dovoljno rasiriti da rami stanu unutra nikako, probao sam nekoliko puta i manualno rasirit ih i napravit mjesta za modul no nema sanse, ne ide. Zvao sam trgovinu u kojoj sam kupio doticni laptop i rekao da rami koje sam kupio ne mogu sjesti u slot. Vidit cemo sta ce oni reci, laptop mi treba pa radije ne bih slao nazad, mozda dogovorim da mi samo posljaju jedan stick od 8gb, a vratim ovaj od 4. Kupljen je na akcij u njem za 300 eur i3 5005U full hd non glare zaslon 4gb ram-a ssd sa cd-dvd. Znao sam da je bilo predobro da bi sve sljakalo kako treba.

16 godina

Koliko se vidi u specifikacijama, nema nego jedan slot za memoriju 1x4GB, a čemu je taj drugi slot, možda za ddr2, ali ne istovremeno.

Za zahvalu klikni na Hvala
Moj PC  
0 0 hvala 0
11 godina
neaktivan

Nije mi vrag dao mira pa sam ponovno rastavio laptop i probao staviti jos jedan modul malo sam cackao i uspio je uci, uspio sam staviti pod kutom od 90 skoro. Sastavio sam laptop nazad, upalio ga i nece, caps lock blica 3 puta. Ponovno sam ga rastavio izvadio rame koje sam ja kupio i oce, stavio sam rame koje sam dobio uz sam laptop u taj problematicni slot - radi. Izgleda da imam crknute rame jer slotovi rade. Dobro sam pazio da ih nebi sprzio... Poslat cu im na reklamaciju, a do tada i tako imam laptop koji radi i necu ga morat slat nazad. Hvala svima koji su probali pomoci :)

17 godina
moderator
ivo454 kaže...

Koliko se vidi u specifikacijama, nema nego jedan slot za memoriju 1x4GB,

Gdje si ti to vidio u specifikacijama?

ivo454 kaže...

a čemu je taj drugi slot, možda za ddr2, ali ne istovremeno.

DDR2 je fizički drugačiji - uoči da različite vrste/generacije RAM-a imaju "ključeve" u obliku rupe/razmaka među kontaktima. To je zato da te se spriječi guranje jedne vrste memorije u utor namijenjen za drugu vrstu.

17 godina
moderator
vkova kaže...

Nije mi vrag dao mira pa sam ponovno rastavio laptop i probao staviti jos jedan modul malo sam cackao i uspio je uci, uspio sam staviti pod kutom od 90 skoro.

Eto, po tko zna koji put nas korisnik uvjerava da more nije slano. 

vkova kaže...

Izgleda da imam crknute rame jer slotovi rade. Dobro sam pazio da ih nebi sprzio... Poslat cu im na reklamaciju, a do tada i tako imam laptop koji radi i necu ga morat slat nazad.

Ili crknut RAM ili ti ne sjeda dobro u utor ili je nekompatibilan s tvojom matičnom pločom. Crknutim ga možeš proglasiti tek kad ga staviš u neki drugi laptop.

11 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
vkova kaže...

Nije mi vrag dao mira pa sam ponovno rastavio laptop i probao staviti jos jedan modul malo sam cackao i uspio je uci, uspio sam staviti pod kutom od 90 skoro.

Eto, po tko zna koji put nas korisnik uvjerava da more nije slano. 

vkova kaže...

Izgleda da imam crknute rame jer slotovi rade. Dobro sam pazio da ih nebi sprzio... Poslat cu im na reklamaciju, a do tada i tako imam laptop koji radi i necu ga morat slat nazad.

Ili crknut RAM ili ti ne sjeda dobro u utor ili je nekompatibilan s tvojom matičnom pločom. Crknutim ga možeš proglasiti tek kad ga staviš u neki drugi laptop.

Da mogu misliti, ali stvarno jako lose ide u utor i sada kad znam kako staviti. Kod kupovine sam pazio da kupim dobre rame (kompatibilne sa maticnom, DDR3L-1600 'PC3L-12800'), ali da, moguce da ih maticna ne prihvaca iz nekog razloga. Razgovarat cu sa trgovinom i probat da mi posalju druge rame, drugog proizvodaca. Mozda ih onda prihvati pa sve radi kako sam planirao.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice