Pregrijavanje Acer Extensa 5630G?

poruka: 14
|
čitano: 5.773
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, Lazarus Long, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
16 godina
neaktivan

Javljam se u vezi čini mi se pregrijavanja laptopa.

pri normalnom radu (surfanje, uredske stvari itd) grafičke performanse su ok i nema usporenja slika. Kada pokrenem zahtjevnu igru čak i na niskim detaljima nakon nekoliko minuta broj FPS-a se jako smanji, a ako je više grafičkih elemenata na ekranu igra je praktični nemoguća jer je sve usporeno.

jednom sam imao taj problem i u acerovom servisu u recrou su ga rješili, a sad je garancija istekla i isti se problem pojavio.

normalne temperature: http://img269.imageshack.us/img269/8242/temperaturenormalno.png

temperature dok igram: http://img339.imageshack.us/img339/1051/rfactortemperaturex.png

ventilator stalno radi. u čemu bi mogao biti problem?

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.1.2010 11:09 (zvako).

0 0 hvala 0
17 godina

Definitivno ti se pregrijava, prvo ispusi sa komprimiranim zrakom ventilator (ili jako pazljivo s usisavacem u kratkim burstovima na najmanjoj snazi i ne potpuno prekriti rupu od ventilatora jer ga mozes pokvariti) ili ga probaj rastavit i ocistit. Pogledaj jos na netu kako se opcenito cisti ventilator. A dok je pod punim opterecenjem koristi rmclock za undervolt (smanjit napon procesora, ne utjece na performanse), meni stabilno radi na 1.175 V na max frekvenciji. Pretpostavljam da je to model sa T5800 i radeon 3650. I nakon sto ga osistis updataj i bios sa acerovih stranica)

Poruka je uređivana zadnji put uto 12.1.2010 21:14 (Renesis).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Da to je core 2 duo T5800 i mobility radeon hd 3650.

Ok izvadit ću i očistiti ventilator te probati smanjiti voltažu.

Imam par pitanja. Laptop je star godinu dana, jel normalno da se nakon toliko vremena ventilator onečisti da se temperatura toliko poveća? Imao sam isti problem sredinom prošle godine i u servisu su ga rješili pretpostavljam valjda malo ga pročistili ili jednostavno stavili novi.

I drugo pitanje vidio sam na ventilatoru slojeve od 1-2mm, dali to toliko utječe na povećanje temperature?

Treće kako će mi update biosa pomoć u vezi problema pregrijavanja?

puno hvala

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Problem ti je sigurno prašina hladnjacima od CPU i grafičke. U servisu ti ga samo počiste od prašine, zamjene termalnu pastu i onda sve šljaka.

Meni se isto to desilo s Acer laptopom (makar ne taj model i serija), ali to je uobičajeno. Vjerojatno je do Acerovog dizajna kučišta.

Servis bez garancije ti košta oko 350kn (2 sata rada), makar to možeš i sam - evo našao jedan dobar članak (doduše za stolna računala, ali princip čišćenja je isti):

http://www.hcl.hr/special-hardversko-odrzavanje-racunala-hardware-software-teme-72-24.html

0 0 hvala 0
17 godina

Update biosa ce ti pomoc jer mislim da od verzije 1.24 pa nadalje biosi za ovaj model imaju drukciju tablicu temperatura, tj. na nizim temperaturama povecava brzinu ventilatora nego prethodne verzije. I ne preporucam ti stavljanje nove termalne paste ako nisi jako jako iskusan, jer problem ju je zamijenit na stolnom racunalu, a na laptopu jos teze.

Poruka je uređivana zadnji put sri 13.1.2010 10:40 (Renesis).

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Neki dan sam detaljno procistio hladnjak i maknuo dosta prasine i ostale temperature su jako pale ali mi se tijekom igranja samo graficka kartica jako jako pregrijava preko 100C:

U čemu bi mogao biti problem?

0 0 hvala 0
17 godina

Da je ona na 105C već bi pregorila...

Sensor -> DEAD (99%)

Svejedno dok je na "105C" grafička popipaj laptop ispod, ako je samo toplo onda znaš da krivo očitava senzor.

Imam ti ja isto 5630G sve je isto samo ja imam HD3470 i temperature mi neprelaze 55C u loadu ni proc ni grafička. Jednom dok sam surfao u krevetu laptop se ugrijao jako i počelo je smrdit po paljevini i hebote onda skužio da ventilator nema zraka. Ništa digao ga u zrak i temperature su odmah pale.

Imam najnoviji bios, i tamo od biosa 1.20 su povećali brzinu vrtnje ventilatora i to mi ide na živce, a stari bios se nemože vratit.

MSN - drazen016@net.hr , e-mail novi - drazen018@email.t-com.hr
Poruka je uređivana zadnji put sub 24.4.2010 15:20 (Hyperion).
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Ajde nek je senzor ali mi restarta zbog tog laptop nakon 10 minuta igranja. Da dok tako javlja temperature čini se da je toplo kad dodirnem. novi senzor čini mi se znači i novu grafičku karticu za laptop ili mogu nekako postavit da ne restarta nakon što dobije od senzora takve temp?

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Probaj pogledati negdje u postavkama za ATI na koliko se % vrti ventilator grafičke.

Ako je na nekom niskom postotku probaj povećati. Možda pomogne.

Keep knocking on Devil's door and sooner or later somebody will answer you

0 0 hvala 0
17 godina

Ma sumnajm da je do senzora.

Moguće da nije dobro očišćeno (da je nešto ostalo na hlađenju grafe) ili slično.

Možda baš treba zamijeniti termalnu pastu na GPU...

Ivan Marijanović, univ. bacc. ing. comp.
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Pregrijavanje Acer Extensa 5630G?
Cartman kaže...

Probaj pogledati negdje u postavkama za ATI na koliko se % vrti ventilator grafičke.

Ako je na nekom niskom postotku probaj povećati. Možda pomogne.

nije dostupno za mobility radeon.

17 godina

Ja sam otvarao laptop na mom modelu 5630G ti je sustav hlađanja takav da je jedan kraj toplovodne cijevi oblika slova L spojen na procesor,a drugi kraj na grafičku, a na sredini ti je oklop od plastike (unutra su aluminijski listići) sa malim ventilatorčićom i to ti je rashladni sustav samo jedan ventilatorčić koji je tako jadan da nemore oladit ništa.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Hyperion kaže...

Ja sam otvarao laptop na mom modelu 5630G ti je sustav hlađanja takav da je jedan kraj toplovodne cijevi oblika slova L spojen na procesor,a drugi kraj na grafičku, a na sredini ti je oklop od plastike (unutra su aluminijski listići) sa malim ventilatorčićom i to ti je rashladni sustav samo jedan ventilatorčić koji je tako jadan da nemore oladit ništa.

Otvorio sam ja to sve i izvadio hladnjak i počistio sve ali problem s temp na grafičkoj ili senzora i dalje ostaje.

17 godina
zvako kaže...
Hyperion kaže...

Otvorio sam ja to sve i izvadio hladnjak i počistio sve ali problem s temp na grafičkoj ili senzora i dalje ostaje.

Onda provjeri jel senzor krivo očitava, ak krivo očitava stvar je rješena.

Poruka je uređivana zadnji put sub 24.4.2010 23:39 (Hyperion).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice