Acer Aspire 5738ZG - cooler??

poruka: 9
|
čitano: 6.091
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan

Kupio sam laptop Acer aspire 5738ZG prije mjesec dana. Instalirao sam na njega Win 7 x64 i sve radi perfektno. Medjutim, primjetio sam da se cooler ne gasi nikada. Posto sam radio sa drugim proizvodjacima laptopa i kod njih je uobicajeno da se nakon sto izduvaju topal zrak cooleri ugase, pitao sam se da li je u pitanju hardverski kvar. Hajd za svaki slucaj instalirao sam i XP da provjerim da nije do sistema, ali se nista nije promijenilo.

Odnio sam laptop na servis i njihov odgovor je bio da cooler mora raditi uvijek, jer je kod tog modela graficka kartica odvojena, a samim tim se malo i vise grije. Ok.

Ako ko ima ovakav model, volio bih da prokomentarise, da li stvarno cooler mora raditi uvijek kod ovoga modela ili je zapravo rijec o HW kvaru.

Hvala!

0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
RE: Acer Aspire 5738ZG - cooler??
Izmjeri temperature, i ocisti ga malo od prasine.
Intenzivno koristim: m.bug.hr ///// Ako ti je netko pomogao, stisni Hvala (ispod potpisa).
15 godina
neaktivan

Ovako, kako sam napisao, laptop je nov kupljen prije mjesec dana, a na servisu je 15 dana, tako da je kod mene bio oko 15 dana sto otklanja mogucnost prasine :-)

Cooler se ponasa u skladu sa opterecenjem, kad je pod vecim tada se broj obrtaja poveca, kada je pod manjim smanjuje se, ali problem je u tome sto se nikada ne iskljucuje i kada je pod DOS-om, tek ukljucen nakon odredjenog vremena se ukljucuje cooler (5-10 min) i ne prestaje se vrtjeti

sto se tice temperature idu ovakvi podatci:

kada sistem nista ne radi CPU je oko 38-45°C, GPU od 36-46°C

kada je sistem opterecen onda CPU ide do 82-85°C, GPU od 45-60°C

pratio sam sa EVEREST v5.30 i sa Core Temp x64

16 godina
neaktivan
vigmis kaže...

Ovako, kako sam napisao, laptop je nov kupljen prije mjesec dana, a na servisu je 15 dana, tako da je kod mene bio oko 15 dana sto otklanja mogucnost prasine :-)

Cooler se ponasa u skladu sa opterecenjem, kad je pod vecim tada se broj obrtaja poveca, kada je pod manjim smanjuje se, ali problem je u tome sto se nikada ne iskljucuje i kada je pod DOS-om, tek ukljucen nakon odredjenog vremena se ukljucuje cooler (5-10 min) i ne prestaje se vrtjeti

sto se tice temperature idu ovakvi podatci:

kada sistem nista ne radi CPU je oko 38-45°C, GPU od 36-46°C

kada je sistem opterecen onda CPU ide do 82-85°C, GPU od 45-60°C

pratio sam sa EVEREST v5.30 i sa Core Temp x64

Ovo je previse koliko se ja razumijem,idle ok ali load....vjerovatno zato i radi konstantno.Servis!!!

16 godina
neaktivan
CPU 82?! To je previše, opet servis!
Intenzivno koristim: m.bug.hr ///// Ako ti je netko pomogao, stisni Hvala (ispod potpisa).
16 godina
neaktivan

Čini se da Aceri stalno imaju neke mušice sa ventilatorima.

Ja imam model 5720Z, i ventilator mi se povremeno gasi (zaustavi) kada je laptop dovoljno ohlađen. Problem nastaje kada ga stavim na Stand-by: vidi ovdje.

Google is your friend. Use Google before asking dumb questions.
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

@andy0101

..e da, citao sam tvoj post. Hajd da probam sta "pametno" prokomentarisati :-). Jesi li uspio da rijesis ovaj problem?? Reinstalirao Win??

U tvom slucaju, kako sam zamijetio imas problema sa sistemom i sa upravljackim programima za kontrolu Acerovog powerM. Kako sam kopao radi svog problema po netu, nailazio sam na topice koji opisuju slicna stanja. Navodno, kod Acera je proces hladjenja izveden nesta kompliciranije nego kod drugih proizvodjaca, upravo zbog toga se kod njega u BIOS-u i ne moze stimati brzina coolera (kao kod nekih drugih prizvodjaca), niti se moze softverski uticati na brzinu (mislim na programe trece vrste :-))). E kada sam kontaktirao officijelnog servisera u HR (mogu se adrese naci na ACER-ovim sluzbenim stranicama), od jednog sam dobio odgovor da je upravo u pitanju ePower. Ovaj programcic, kako je rekao neki od korisnika na tvom topicu iako ima oskudne postake, zapravo sluzi kao drajver za taj komad HW.

Greska koju si ti dobio nakon instalacije vezana je za .NET framework i mislim da nije vezana za taj program vec je problem u Win. Probaj reinstalirati win, ili nabaciti win 7.

(jer kako si rekao, problem ti je nestao nakon sto si instalirao ePower) Ako ti ne pomogne ni to, barem ces znati da kvar nije SW prirode, pa ces moci da paznju posvetis na senzore ili plocu.

Sutra dobijam laptop sa servisa. Uradili su Update BIOS-a sa verzije 1.8 (koja je dosla u njemu) na 1.24...hehe, kad ga dobijem slijedi testiranje (citaj: neprospavane noci :-D)... :-D

16 godina
neaktivan

Windowse nisam reinstaliravao, a kada bi to i zatrebalo, postoje dva problema. Izgubio sam CD (morati ću tražiti od nekoga drugog) i imam mnogo dokumenata, programa i ostalih podataka na računalu.

Također sam kopao po netu i nalazio slične probleme, ovakve ili onakve Aceri uvijek imaju probleme sa ventilatorom.

Problem najvjerojatnije nije hardverski jer mu je trigger softverska akcija:

andy0101 kaže...

Ventilator se još uvijek ne uključuje nakon Standbyja bez obzira kolika je temperatura. ALI - čim pokrenem CPUID Hardware Monitor ventilator se ponovno uključi i normalno hladi. Onda mogu ponovno izaći iz CPUID-a i ventilator nastavlja raditi. Kao da mu treba neki refresh?

Google is your friend. Use Google before asking dumb questions.
15 godina
neaktivan

off topic, da ne skrenemo sa teme

Instaliraj Partition Magic (ako nemas drugu particiju na kojoj ti nije sistem). Uz pomoc njega kreiraj drugu particiju (veoma je jednostavno a podatci se ne gube) i na nju prebaci sve dokumente koje ne zelis izgubiti ili externi disk. Reinstall Win i mislim da bi ti trebalo sve raditi. :-))

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice