Kvaliteta DSL parice? izdvojena tema

poruka: 6.156
|
čitano: 1.680.982
|
moderatori: Lazarus Long, pirat, XXX-Man, DrNasty, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
15 godina
neaktivan
Re: Kvaliteta DSL parice?
sandokan111 kaže...

S ovim parametrima nista od poboljsanja. Atenuacija te stavlja na nekih 3km tako da tu nikakvog vdsla nema smisla stavljat, a po adslu si vec na maksimumu. Po pricanjima sto si napisao, szk te ukljucuje jer pola njih nema pojma sta radi pa kad vide da si zatrazio povecanje mahnito ukljucuju bez provjere iceg. Naravno kad ode na provjeru ne prolazi jer jednostavno nemozes imat vise. Jedino korisno od tih SZK koje si napisao je da mozda imas neko skracenje petlje negdje (ovo sto si pisao da su rekli "centrala do centrale") tako da ako je to istina u blizoj buducnosti ce ti se skratit petlja pa vise neces bit na 3km vec puno blize, i samim time, bit ce ti vece brzine dostupne. Sad jesu li oni to gatali iz kave jer po cijeloj HR skracuju petlje, ili stvarno znaju da je tu blizu tebe postavljena neka, to je sad vec pitanje.

Moguce je naravno, zato ti je korisnik prije i postavio pitanje dal je tehnicar mjerio stanje na ormaricu vani, jer ako je vani stanje slicno kao i kod tebe kuci, nije do kabela, al ako on na ormaricu mjeri, bubam, 30db atenuaciju il manje, a ti u kuci imas 40+, onda je vrijeme da promjenis taj kabel od uticnice do routera.
Nisi dobro razumio, al i to je sve nebitno i nije da se zamaras time. Inace, deblja zica -> manji otpor -> manja voltaza za istu snagu potrebna, sto bi upucivalo na bolje, ne losije. Veza se deklarira prema potrebnoj snazi xDSL usluge, ne prema voltazi, jer su snage definirane standardima i nemogu/nesmiju se prelazit. Stoga, ta zica je dobra, nemas straha. Danas se ugradjuju manje jer je jeftinije i lakse.

Sve 5, al kažem opet, njihov sam dugogodišnji korisnik preko 10 godina (sa dial-upa (car-neta), sam prešao na HT-Hrvatski telekom (stari logo), još ih onda nije kupio T-com) i od onda imam istu brzinu interneta, tj ne sjećam se baš toćno, možda sam na početku imao 1Mbps (od cca 2000 godine), pa su mi povečali na 4Mbps( od cca 2005 godine), al preko zadnjih 10 godina je 4Mbps, predpostavljam na istoj centrali u koju se očigledno nije ulagalo, mene opće nebi trebalo zanimati jel mi centrala blizu ili nije, jel imam uvjete ili nemam, nakon svih tih godina urednog plačanja računa za usluge koje su svakom godinom sve zastarjelije i lošije, mogli su napravit novu centralu udaljenu 1000 m od mene, ali nisu...

Kako je netko već rekao, sramota da danas operater isporučuje brzinu od 4Mbps...

(čitam sad, piše da od sljedeće godine izmjenom pravilnika se povećava minimalna brzina interneta, ako korisnik nije opet u mogućnosti zbog tehničkih poteškoća, umanjuje mu se račun, možda šta izmjene, pa mi puste 10Mbps, vidjet ću... INFO)

Ma da, jedan operater sa szk mi je rekao da obnavljaju centralu u kvartu do mog kvarta, tj centralu do moje centrale i da kad ju završe će preć na moju, to mi je obečano još u 9 mjesecu ove godine, ali ništa...

A ovo za žice, od telefonske utičnice prema ruteru sam sve zamijenio, nove su, ali ja sam misio na podžbukne kablove u zidu od telefonske linije, moji kad su gradili kuću, ugradili su krutu žicu za 220V i ta žica mi vodi od spoja na tavanu (a tavan je spojen sa stupom na ulici) u utičnicu na zidu i u ruter, ta je žica namjenjena za struju, a ne za telefon, pa sam mislio da bi u njoj mogao biti problem, pošto je poprilično deblja...

Bio sam danas u chipoteci, namjeravao kupit rj11 kabel, pa sa jedne strane odcvikat konektor i spojit na spoj na tavanu, a sa druge strane u ruter i pogledat one vrijednosti dsl parice, dal će se smanjit 40db, ali sam naletio na UTP cat5e kablove po sniženoj cijeni (a ako se ne varam, utp cat5e je kvalitetniji od rj11), iskoristit ću samo dvije žice (dvije boje) iz cijelog kabla, vijerojatno neću imati dosta, pa ću ih zalemit međusobno (da mi tvore jedan kabl, a ne ovako jedan 10m, drugi 8.5m) i spojit jedan kraj na tavanu, a drugi krimpat u rj11 konektor i spojit u ruter, tj probat ću za telefonsku žicu umjesto krute 220V žice iskoristit taj utp cat5e kabel, pa vidjet ima li poboljšanja...

10 godina
1BIT kaže...

mogli su napravit novu centralu udaljenu 1000 m od mene, ali nisu...

Mogli su, al nisu jer nisu trebali. Sad trebaju i sad su krenuli s tim. Kad bi drustvo bilo pokretano onim sto bi se trebalo, ne onim sto se mora i sto je isplativo, bili bi u utopiji.

1BIT kaže...
A ovo za žice, od telefonske utičnice prema ruteru sam sve zamijenio, nove su, ali ja sam misio na podžbukne kablove u zidu od telefonske linije, moji kad su gradili kuću, ugradili su krutu žicu za 220V i ta žica mi vodi od spoja na tavanu (a tavan je spojen sa stupom na ulici) u utičnicu na zidu i u ruter, ta je žica namjenjena za struju, a ne za telefon, pa sam mislio da bi u njoj mogao biti problem, pošto je poprilično deblja...

Znam ja na sto si ti mislio i rekao sam ti. Deblja zica -> manji otpor i dalje stoji. Bakar nezna dal kroz njega ide adsl signal, vdsl signal ili bilo sto drugo, sve je to struja i elektroni. Problem s ovim zicama lezi u nekim drugim stvarima al kako je zica samo za tebe to ti nije problem.

1BIT kaže...
Bio sam danas u chipoteci, namjeravao kupit rj11 kabel, pa sa jedne strane odcvikat konektor i spojit na spoj na tavanu, a sa druge strane u ruter i pogledat one vrijednosti dsl parice, dal će se smanjit 40db, ali sam naletio na UTP cat5e kablove po sniženoj cijeni (a ako se ne varam, utp cat5e je kvalitetniji od rj11), iskoristit ću samo dvije žice (dvije boje) iz cijelog kabla, vijerojatno neću imati dosta, pa ću ih zalemit međusobno (da mi tvore jedan kabl, a ne ovako jedan 10m, drugi 8.5m) i spojit jedan kraj na tavanu, a drugi krimpat u rj11 konektor i spojit u ruter, tj probat ću za telefonsku žicu umjesto krute 220V žice iskoristit taj utp cat5e kabel, pa vidjet ima li poboljšanja...

Ne postoji "rj11" kabel. rj11 je konektor na kraju kabela. Kabel je ovo sto si napisao UTP cat5e. To da ces gore pokusat spojit router i provjerit je odlican test da vidis dal ti ta atenuacija nastaje radi kucne instalacije. Ako gore nemas 40db vec puno manje, dobro si to sve kupio, ako gore bude isto, djaba si krecio :P

15 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Probao sam ruter spojiti na tavanu, na tanju žicu i kraću, ali mi parametri ispadaju još gori, probat ću još jednom kad nađem vremena to testirati, jedva sam te tanke žice stegnuo pod šraf, pa si mislim da je loš spoj, ali sumnjam da će se išta promijenit, ovako ispada da su mi kućne instalacije dobre, problem je od kuće prema centrali...

Testirao sam preko laptopa, preko wifi-a

BTW: ne znam di sam čuo/pročitao za priču da su ljudi kada su prvi puta postavljali telefonske kablove po stupovima po ulici, bili plačeni po metru postavljenog kabla, a ne vremenski, pa da bi što više zaradili su sprovađali kablove od jednog stupa do drugog, vratili se na prijašnji stup i opet na idući, tj nepotrebno postavili više kabla nego je potrebno/predviđeno, ako je to istina, onda me ti duplo sproveđeni kablovi čine udaljenijim od centrale nego što zaista jesam...

Također kada nađem vremena ću se prošetat malo i usporedit kablove u mojoj ulici sa susjednim ulicama i susjednom kvartu...

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
1BIT kaže...

Probao sam ruter spojiti na tavanu, na tanju žicu i kraću, ali mi parametri ispadaju još gori, probat ću još jednom kad nađem vremena to testirati

Ma isto je to u odnosu na onu sliku prije, zanemariva razlika. Ti si na ADSL2+ koji nije toliko osetljiv po pitanju frekvencije da bi tih 10/20m kabla igralo neku veliku ulogu ako je isti ispravan.

Ta razlika je cak mozda radi toga jer nije isto doba dana od testa tavan i onog prije ss-a sto si stavio. Ako vec mjeris onda to radi 2-3 dana u isto vrijeme i kod testa rebootaj router 2-3 puta i onda uzmi prosjek od sve 3 sinhronizacije tavana i prosjek od 3 sinhronizacije kuca pa ces dobiti neki mjerodavan rezultat.

15 godina
neaktivan
spaljeni kaže...

Ako vec mjeris onda to radi 2-3 dana u isto vrijeme i kod testa rebootaj router 2-3 puta i onda uzmi prosjek od sve 3 sinhronizacije tavana i prosjek od 3 sinhronizacije kuca pa ces dobiti neki mjerodavan rezultat.

Aha, hvala na savjetu, probat ću.

10 godina
1BIT kaže...

Probao sam ruter spojiti na tavanu, na tanju žicu i kraću, ali mi parametri ispadaju još gori

Sto da ti kazem osim onog sto sam vec rekao :)

1BIT kaže...
BTW: ne znam di sam čuo/pročitao za priču da su ljudi kada su prvi puta postavljali telefonske kablove po stupovima po ulici, bili plačeni po metru postavljenog kabla, a ne vremenski, pa da bi što više zaradili su sprovađali kablove od jednog stupa do drugog, vratili se na prijašnji stup i opet na idući, tj nepotrebno postavili više kabla nego je potrebno/predviđeno, ako je to istina, onda me ti duplo sproveđeni kablovi čine udaljenijim od centrale nego što zaista jesam...

Također kada nađem vremena ću se prošetat malo i usporedit kablove u mojoj ulici sa susjednim ulicama i susjednom kvartu...

Previse si prica cuo, al ovo je vec druga koja je cudna, pa sad neznam dal si opet krivo nacuo ili nesto krivo razumio kao i s kabelima, al nemoj vise o kabelima i usporedjivanjima :) Radje potrazi gdje ti je centrala, ima tu na forumu neka mapa, pogledaj gdje je, ako ispada tako daleko, prestani se zamarat i cekaj sracenje petlje.

17 godina
neaktivan
sandokan111 kaže...
1BIT kaže...

Previse si prica cuo, al ovo je vec druga koja je cudna, pa sad neznam dal si opet krivo nacuo ili nesto krivo razumio kao i s kabelima, al nemoj vise o kabelima i usporedjivanjima :) Radje potrazi gdje ti je centrala, ima tu na forumu neka mapa, pogledaj gdje je, ako ispada tako daleko, prestani se zamarat i cekaj sracenje petlje.

Nije to ništa čudno, to se radilo i kod nas dok su bili telefonski stupovi. Kad se instalacija prebacivala na kuće i kasnije pod zemlju to je sređeno. Ali to je bilo davno prije inetrneta (barem u našim krajevima)

Lumia 520, 640, 830, 930, 950
10 godina
dark_wizz kaže...

Nije to ništa čudno, to se radilo i kod nas dok su bili telefonski stupovi. Kad se instalacija prebacivala na kuće i kasnije pod zemlju to je sređeno. Ali to je bilo davno prije inetrneta (barem u našim krajevima)

Kako nije cudno kad je cudno da se to ide radit?! Vuc kabel 2-3 puta izmedju istog stupa... Pogotovo jer je to bilo prije sve drzavno pa neznam kome je ta naplata po metru isla, sigurno ne radniku da se s tim zajebaje. I kazes, davno prije interneta a kazes sredilo se kad je islo pod zemlju i prebacivalo na kuce? Kad je to onda bilo? Prije 50 godina? Znaci jesi ti to vidio ili si cuo price?

Sve to meni zvuci ko bapske price.

17 godina
neaktivan
sandokan111 kaže...
dark_wizz kaže...

Kako nije cudno kad je cudno da se to ide radit?! Vuc kabel 2-3 puta izmedju istog stupa... Pogotovo jer je to bilo prije sve drzavno pa neznam kome je ta naplata po metru isla, sigurno ne radniku da se s tim zajebaje. I kazes, davno prije interneta a kazes sredilo se kad je islo pod zemlju i prebacivalo na kuce? Kad je to onda bilo? Prije 50 godina? Znaci jesi ti to vidio ili si cuo price?

Sve to meni zvuci ko bapske price.

Kod nas su sa stupova na kuće prebacili tamo 93/94e a pod zemlju par godina kasnije. Sjećam se toga jer su svi u mom susjedstvu tada uveli telefon. A kažem davno prije interneta jer smo internet (pod tim mislim ADSL) dobili tek tamo 2004/05.

Lumia 520, 640, 830, 930, 950
15 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Auuu, ja onda ko da sam na Velebitu, a ne u Zagrebu, kod mene još uvijek struja po zraku ide

Prošetao sam se malo preko street viewa, ovako izgledaju stupovi kod mene na ulici:

Znači stari drveni stupovi, ako se ne varam, stup sa uličnom rasvjetom je srtuja, a stup bez rasvjete je telefon...

(vidi se iz aviona da ne ide jedna žica, već ih je brdo, što upotpunjuje "priču" o tome kako ima više kabla nego je potrebno, a to znači da mi je centrala fizički bliže, nego što je to prikazano putem kablova...)

Ovo je pak na drugom dijelu Zagreba, postavljeni su novi betonski stupovi, ako se ne varam, samo žice od telefona su u zraku, struja je pod zemljom...

I onda gledam novi Zagreb, Lanište kod Arene, nema ni jedne žice u zraku, sve je pod zemljom, ali ne samo to, oni imaju i optiku...

EDIT: Kad smo kuću gradili (prije 30-ak godina), ulica nije bila asfaltirana, telefona/struje/kanalizacije nije bilo, to je sve došlo kasnije, u cijeloj ulici je tada bilo možda 5 kućanstva, sad se sve izgradilo, zgrade su se napravile, ali očigledno je infrastruktura ostala ista...nakon svih tih godina...

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.1.2017 15:47 (1BIT).
Moj PC  
0 0 hvala 0
10 godina
1BIT kaže...
(vidi se iz aviona da ne ide jedna žica, već ih je brdo, što upotpunjuje "priču" o tome kako ima više kabla nego je potrebno, a to znači da mi je centrala fizički bliže, nego što je to prikazano putem kablova...)

Te bapske price su 99% to, bapske price. Bolje bi utrosio vrijeme da si pronasao gdje ti je centrala :).

Sto se tice "viska zica" stvar je da se prije uvodio telefon kako je tko htio jer se prikljucak placao mislim 500DEM (tako nesto su mi roditelji ima 30ak godina platili telefon u poljsku kucu, pa ako si ti bio spojen na jednom kraju sela, onda su do tebe vukli kabele. Kad ti se susjed s drugog kraja sela spajao, od tebe su vukli dalje kabele, nisu radili mrezu na nacin da maksimalno iskoriste vec postavljene kablove. To nema veze s namjernim vucenjem kablova lijevo desno da bi ti imao vise kabela vec je tako bilo radjeno jer svi nisu uzimali telefon. Nema potrebe za teorijama zavjere, u to doba je to bilo ok a nije se razmisljalo o adslu, vdslu i kojekakvim cudima moderne tehnologije.

15 godina
neaktivan
sandokan111 kaže...

Te bapske price su 99% to, bapske price. Bolje bi utrosio vrijeme da si pronasao gdje ti je centrala :).

Sto se tice "viska zica" stvar je da se prije uvodio telefon kako je tko htio jer se prikljucak placao mislim 500DEM (tako nesto su mi roditelji ima 30ak godina platili telefon u poljsku kucu, pa ako si ti bio spojen na jednom kraju sela, onda su do tebe vukli kabele. Kad ti se susjed s drugog kraja sela spajao, od tebe su vukli dalje kabele, nisu radili mrezu na nacin da maksimalno iskoriste vec postavljene kablove. To nema veze s namjernim vucenjem kablova lijevo desno da bi ti imao vise kabela vec je tako bilo radjeno jer svi nisu uzimali telefon. Nema potrebe za teorijama zavjere, u to doba je to bilo ok a nije se razmisljalo o adslu, vdslu i kojekakvim cudima moderne tehnologije.

Znam za dva objekta, ali mi se čini da su oba trafo-stanice, ne centrale

Ovo je udaljeno 500-ak metara od mene, ali sam 100% siguran da je trafo, jer kad je nestalo struje u cijelom kvartu, tu su tehničari nešto sređivali...

Zatim ima ovaj objekt, on je otprilike 3Km udaljen, ali mi se isto nekako čini da je to trafo...

U međuvremenu dok sam pisao ovo, sam se sijetio, ima i ovaj objekt, on je oko 2 Km udaljen...

BTW:Moji su platili telefon tada davno da se spoji, ali ne znam cifru...

No dobro, nek nisu duplo sproveđeni kablovi, nek su samo stari, ali opet se vraćamo na ono što pišem od početka, ta infrasrtuktura nije adekvatna za današnje vrijeme i treba je zamijenit...

Nije da tražim optiku, kad znam da je po broju korisnika neisplativa, ali najobičniji vdsl koji koristi postojeću infrastrukturu bi bio dovoljan, vdsl pruža brzine do 50Mbit, meni bi 30Mbit bilo odlično, ali trenutno bi i sa 10Mbit bio zadovoljan... realno ovih 4Mbit kad podijelim na tri računala + maxtv (i zanemarim smartphonove spojene wifi-em) je muka ko iz doba dial-upa...

Uglavnom nakon uzastopnih odbijanja za aktivacijom turbo 10 opcije, jednu su mi potvrdili, imam potvrdu na mail-u i isprintano, ako to ne prođe, nastojat ću ih tražit da me prebace na vdsl, jedino je problem, što sam vjerojatno jedini ja prigovorio na brzinu szk, od ostalih susjeda sam kroz razgovor saznao da su isto nezadovoljni brzinom (imaju ko i ja 4Mbit), ali ni ne znaju šta je optika, šta je adsl, a šta vdsl, tj ni ne znaju za veću brzinu, pa nisu prigovarali t-com, pa to sa strane t-coma ispada da su ljudi zadovoljni, a sitluacija je skroz drugačija...

10 godina
neaktivan
Stručnjaci, možete mi reć kakva je moja parica i dali bi mogao imat vise od ovih jadnih 4 Mbit sta sad imam? Kad zovem szk kažu mi da nemogu dobit 10 mbit, a zanima me onda jel bi mogo oko 7,8 jer bilo šta je bolje od ovih 4

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
tommyboy77 kaže...
Stručnjaci, možete mi reć kakva je moja parica i dali bi mogao imat vise od ovih jadnih 4 Mbit sta sad imam? Kad zovem szk kažu mi da nemogu dobit 10 mbit, a zanima me onda jel bi mogo oko 7,8 jer bilo šta je bolje od ovih 4

Auuu jesi ti to na thompson-ovom ruteru još?

Piše ti za line attenuation 30db, ako te usporedim samnom, meni piše 40db, to je cca 3Km od centrale, ti si valjda cca 2 kilometra onda...

A dal možeš ili ne možeš, ne znam, ali slažem se, sve je bolje od 4...

EDIT: taj ruter ti ne podržava vdsl, a bez vdsl-a nemožeš imati veće brzine...

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.1.2017 23:49 (1BIT).
10 godina
neaktivan
Da jos sam na thomson ruteru i to cu sad sljedece pitat szk da zamjenim ruter jer ovaj thomson nemogu vise gledat pa cu ako mi zamjene vidjet jel se statistika ista promjeni

0 0 hvala 0
17 godina
1BIT kaže...

bez vdsl-a nemožeš imati veće brzine...

Mislio sam da je slucajno... dok sam citao o uroti kod povlacenja zica no....

1BIT  

Ajde vamo prvo i ako je manje od 50 nemoj molim te vise nesto pisati.

http://www.mensa.hr/glavna/iq-probni-test

tommyboy77 kaže...

Oko 2km si ali mozes sa tim routerom imati 10Mbps bez problema kada bi oni samo htjeli pustiti ti veci profil...  U slucaju da te prebace nekim cudom na VDSL2 isto bi imao max oko 12/14Mbps koliko i po ADSL2+ mozes izvuci.

Ako nisi pod ugovorom samo zatrazi prelazak na Iskon ili Optimu i cekaj poziv njihove sluzbe ( t-com ), nadam se da ne trebam objasnjavati detaljnije sta trebas ? Klasicna ucjena, molim 10Mbps ili adio.... tehnicke preduvjete za to imas.

9 godina
Prvo je trafo, drugo je plinska stanica, a treće ne vidim dobro, ali sumnjam da je centrala.
12 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Pozdrav

Istekao mi je ugovor pa se sada razmisljam da obnovim ugovor, pa vas molim za savjet koliku max brzinu mogu trazit u paketu kao uvjet da ostanem kod sadasnjeg operatera.....

http://prnt.sc/dqgceu

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.1.2017 1:11 (King133).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
Kvaliteta DSL parice?

Pa na prvu bih rekao jedva 10Mbps ali s obzirom na toliku SNR marginu treba i na taj Line ATT gledati s velikom rezervom... 

Dali ti koristis klasican spliter jos ? Analogna linija ?

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

Imam kod uticnice za telefonsku liniju spliter iz kojeg jedan kabel vodi prema kompu(internet) a drugi prema telefonu u dnevnom boravku ...mislim da je analogna linija

16 godina
odjavljen
King133 kaže...

Imam kod uticnice za telefonsku liniju spliter iz kojeg jedan kabel vodi prema kompu(internet) a drugi prema telefonu u dnevnom boravku ...mislim da je analogna linija

Zar jos netko ima analognu liniju ?!?!?! Nije mi smisao podsmijeh ili vrijedjanje, ali i kod mojih na selu su uveli digitalu, a da pisem kada je kod mene analogija nestala...

17 godina
Kvaliteta DSL parice?

Zasto nebi jos bilo analognih linija ? Nije to nista cudno... bar mu telefon radi dok nema struje.

Moja linija bi jos uvijek bila analogna da nisam ukljucio VDSL2, komsija mi je na analognoj liniji sa 10Mbps kao i ja sto sam bio... Za razliku od t-coma Optima nije toliko forsirala prelazenje na VoIP.

Isto tako u ulici dalje prijatelj je imao ADSL2+ i kada je iskljucio internet radi selidbe telefon je vracen na analogiju, isto Optima. Vratio router, spliter... sve.

0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan

A jbg, kad zivim Bogu iza nogu :D jos uvijek je spliter aktualan kod mene ;) da je digitalna linija, onda bi valjda iz routera išao kabel od telefona,zar ne? Koliku onda max brzinu mogu ocekivat? trenutno sam na ovom osnovnom paketu brzine(cini mi se do 5 megabita )

Poruka je uređivana zadnji put pon 2.1.2017 1:48 (King133).
16 godina
odjavljen
spaljeni kaže...

Zasto nebi jos bilo analognih linija ? Nije to nista cudno... bar mu telefon radi dok nema struje.

Moja linija bi jos uvijek bila analogna da nisam ukljucio VDSL2, komsija mi je na analognoj liniji sa 10Mbps kao i ja sto sam bio... Za razliku od t-coma Optima nije toliko forsirala prelazenje na VoIP.

Isto tako u ulici dalje prijatelj je imao ADSL2+ i kada je iskljucio internet radi selidbe telefon je vracen na analogiju, isto Optima. Vratio router, spliter... sve.

Pa zato sto su mene natjerali s analogne na digitalnu (t-com). Inace je ok to sa telefonom. Nije struja problem, nego je veci problem po meni , ako modem/router rukne, pa obicno niti telefon ne radi.
Sada sam na optici kod drugih 100/100, pa mi jos cudnije da analogija jos postoji na nekim centralama, ali ok. Eto mislio sam da smo je napustili davnih dana. 

Ne znam tko je vlasnik optime, ali meni nisu nikakvu analogiju vise nudili, niti vip i njegovi, niti bnet niti t-com.

16 godina
odjavljen
King133 kaže...

A jbg, kad zivim Bogu iza nogu :D jos uvijek je spliter aktualan kod mene ;) da je digitalna linija, onda bi valjda iz routera išao kabel od telefona,zar ne? Koliku onda max brzinu mogu ocekivat? trenutno sam na ovom osnovnom paketu brzine(cini mi se do 5 megabita )

Da, onda ide kabel iz routera u telefon. Tesko je sada pogadjati sto bi mogao dobiti, jer ovisi o masi toga. To sto imas splitter ne mora znaciti da si Bogu iza nogu :).

15 godina
neaktivan
spaljeni kaže...
1BIT kaže...

bez vdsl-a nemožeš imati veće brzine...

Mislio sam da je slucajno... dok sam citao o uroti kod povlacenja zica no....

1BIT  

Ajde vamo prvo i ako je manje od 50 nemoj molim te vise nesto pisati.

http://www.mensa.hr/glavna/iq-probni-test

Ćemu takav odgovor???

Ako ne želiš pomoć, onda nemoj ni odmagat...

Nisi sigurno bio u takvoj sitluaciji, pa ne znaš kako je...

Ljudi po sudovima idu sa operaterima, galame i razbijaju centre, ruše bandere...

Ja kao normalan građanin pokušavam shvatiti gdje je problem, jer ga od t-šita sigurno neću saznati, sve šta oni govore je da tehnički uvjeti ne dozvoljavaju i tako iz godine u godinu preko 10 godina...

Htio sam vidjeti ako mogu unaprijediti vlastite instalacije po kući, nebili imao kvalitetniji internet, ali kako je ispalo, ništa od toga...

Ja osobno još nisam čuo/pročitao/vidio da je netko u hr imao veću brzinu od 4Mbit na adsl-u, svi redom koji imaju 10/20/30/40/50 su na vdsl-u i lijepo sam odgovorio čovjeku da mu ruter ne podržava vdsl, nazvat će szk i zamjenit će mu ruter, pa će vidjet dal ga mogu prebacit na vdsl ili ne... jesam nešto krivo rekao??? jel smatraš da je bolje da ostane na adsl-u???

A ovo za duple kablove, sam već rekao, nemoraju bit dupli, ali su onda iz doba juge i sramota da se još uvijek koriste...

Na drugog operatera nemogu preć, jer svi koriste istu infrastrukturu od t-šita...

Mogu se samo nadati da će nešto promijenit ove godine kako je pisalo za hakom...

17 godina
1BIT kaže...
Ja osobno još nisam čuo/pročitao/vidio da je netko u hr imao veću brzinu od 4Mbit na adsl-u, svi redom koji imaju 10/20/30/40/50 su na vdsl-u i lijepo sam odgovorio čovjeku da mu ruter ne podržava vdsl, nazvat će szk i zamjenit će mu ruter, pa će vidjet dal ga mogu prebacit na vdsl ili ne... jesam nešto krivo rekao???

Da.

10 godina
1BIT kaže...
U međuvremenu dok sam pisao ovo, sam se sijetio, ima i ovaj objekt, on je oko 2 Km udaljen...

To bi moglo bit to.

1BIT kaže...
No dobro, nek nisu duplo sproveđeni kablovi, nek su samo stari, ali opet se vraćamo na ono što pišem od početka, ta infrasrtuktura nije adekvatna za današnje vrijeme i treba je zamijenit...

Nije da tražim optiku, kad znam da je po broju korisnika neisplativa, ali najobičniji vdsl koji koristi postojeću infrastrukturu bi bio dovoljan, vdsl pruža brzine do 50Mbit, meni bi 30Mbit bilo odlično, ali trenutno bi i sa 10Mbit bio zadovoljan.

Ti mene ne sljivis bas sto ti ja pisem :)

Znaci, pusti kabele. Da imas neznam kako moderne kabele i infrastrukturu (osim pristupnih tocki/centrala) i dalje bi imao to sto imas. Znaci, nikakvi kablovi nisu problem. Problem ti je sto je centrala daleko od tebe. Takozvana "lokalna petlja" ti je prevelika. Bili moderni kabeli ili ovi stari koje imate, potpuno svejedno ako vam se centrala nalazi 3km od vas, nikakvih 50mbita i slicno ne bi ti vidio. Da ti stave najmodernije cat7 kablove opet ne bi imao 50mbita, sto je gore, opce neznam sto bi imao s takvim kablovima jer je cijeli standard baziran za bakar na 100m razdaljini, pa je pitanje sto bi imao na 3km. Tako da, tebi je rjesenje skracenje lokalne petlje, nikakvo mjenjanje kablova. Petlja ce ti se skratit ili da ti stave blize centralu, ili ako nisi spojen na najblizu centralu da te na nju spoje, drugacije nema poboljsanja. To je problem infrastrukture, ne kablovi. Problem u kablovima je druge prirode, daleko od toga da je infrastruktura super, nije, ali kod tebe to nije problem (barem za sada) vec udaljenost od centrale.

tommyboy77 kaže...

Trebao bi moc vise od 4mbita, koliko, tesko je rec jer ne prikazuje browser max, ali vidim pusten ti je profil od 8, tako da je tu jos i tv, tako da po svoj prilici nemozes imat 10mbita+tv, to je profil od nekakvih 15mbita, sto vjerojatno ne ide. Tebi bi oni recimo trebali pustit koliko god ide s target marginom od 6db pa da onda vidis dal veza radi ili ne. Ako veza puca, nista, dizi marginu dok ne bude stabilno. Mozda ne bi dobio nista, al moguce da bi dobio par mbita gore, mozda cak i 7-8. Sve ovisi. Al naravno, ovako nesto je tesko natjerat operatera da naprave, ili objasnit onima iz SZK sto hoces. Oni imaju samo te predefinirane profile i ako misle da ovaj od 10+TV nece radit nista ne stavljaju i to je to...

King133 kaže...

Pozdrav

Istekao mi je ugovor pa se sada razmisljam da obnovim ugovor, pa vas molim za savjet koliku max brzinu mogu trazit u paketu kao uvjet da ostanem kod sadasnjeg operatera.....

http://prnt.sc/dqgceu

Vise manje isti odgovor kao korisniku iznad, s tim da je tebi ta margina nesto puno velika, sto bi jeli, upucivalo na jako veliku zalihu brzine od tvoje maksimale do tog sto ti je pusteno, pa bi ti prema tome mogao bolje brzine postic nego korisnik tommyboy, al je margina ipak nesto prevelika pa neznam koliko to tocno prikazuje a koliko se router zblesirao i pise gluposti. Da je prikazana maksimala bilo bi malo jasnije.

spaljeni kaže...

Moja linija bi jos uvijek bila analogna da nisam ukljucio VDSL2.

VDSL nije nikakva prepreka potsu, kad si se vec tako borio bio za one promjene, mogao si trazit i pots na vdsl..

King133 kaže...

da je digitalna linija,

Digitalna ti je linija, samo postoji jedan dio koji se ostavi u frekvencijskom pojasu za POTS (stari telefon).

1BIT kaže...

Ćemu takav odgovor???

Ako ne želiš pomoć, onda nemoj ni odmagat...

Spaljeni je dosta "zestok" ponekad, diplomacija mu nije najjaca strana. Zna pisat svakakve gluposti, al nekad i nesto konkretno napise. Nemoj se sekirat, samo prestani brinit o kabelima :P

1BIT kaže...
Ja osobno još nisam čuo/pročitao/vidio da je netko u hr imao veću brzinu od 4Mbit na adsl-u, svi redom koji imaju 10/20/30/40/50 su na vdsl-u i lijepo sam odgovorio čovjeku da mu ruter ne podržava vdsl, nazvat će szk i zamjenit će mu ruter, pa će vidjet dal ga mogu prebacit na vdsl ili ne... jesam nešto krivo rekao??? jel smatraš da je bolje da ostane na adsl-u???

Sto je najgore, da, za tebe je bolje da si na adslu nego na vdslu (osim ako ti mija ne skroji liniju, on bi sve na vdsl stavio). I da, na adslu mozes imat vece brzine od 4. Teoretski nekih 24, u praksi neces ni 20 vidjet na najboljim linijama, a nekakvi prosjek je 10mbita + tv.

15 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Preumoran sam sad za pisati, možda jesam lud, ali nisam glup...

Moj PC  
0 0 hvala 0
8 godina
neaktivan
Kvaliteta DSL parice?

Koliko bi se moglo izvući iz ove parice?

0 0 hvala 0
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice