Dragon Age 2

poruka: 929
|
čitano: 140.739
|
moderatori: DrNasty, pirat
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
Re: Dragon Age 2
Danny_HR kaže...

Mass Effect 2 ne bih ni pogledao nikad u životu, DA 2 bih.

Mass Effect u globalu vidim kao tek prosječnu igru, no to nije važno - nije važno što ja mislim.

Istina :)

ME je bio super kad je izašao - ideja, priča, izvedba, buggy. Nije ciljao na cRPG publiku. Imao je svoje probleme koji me nisu puno smetali.

Za ME2 se znalo da će ići više na akciju i to su napravili jako dobro. ME2 ispala vrlo dobra igra. Ne vjerujem da je ikoga razočarala (bar sudeći po metacriticu).

Popis gluposti u DA2 nema kraja: kamera, nemogućnost un-zooma, resetiranje pogleda svako-malo (da, jako puno se borim s njom), način borbe, neprijatelji u refulima (!?) koji iskaču iz ničega, area spelovi ne utjeću na moju ekipiu (WTF), jednim udarcem prepolovim 4-5 neprijatelja (WTF), nemogućnost opremanja suboraca, ponavljanje lokacija,... itd, itd...

http://social.bioware.com/forum/1/topic/141/index/6481140

Trenutno jedina dobra stvar je soundtrack...

Loše, BW, loše... Kada ono izlazi W2?

Always code as if the one ending up maintaining your code is a violent psychopath who knows where you live.
Poruka je uređivana zadnji put pet 11.3.2011 23:32 (Elles D.).
17 godina
neaktivan
Dragon Age 2

Evo prešao igru - mage lvl. 22, 35 sati igre (mnogo slobodnog vremena ovih dana{#}),

Chantry dignut u zrak, anders ubijen, onaj elf isto ubijen, podržao circle koji sada diže pobune u cijelom free Marches-u i borimo se za slobodu

A sada malo dojmovi o igri - diglo se mnogo svađa i uvreda zbog ovog smjera igre pa da kažem svoje mišljenje:

Na prvi pogled mi se igra činila kao najveće smeće. Uski i prazni prostori, brzina igre, jednostavnost, svo to mahanje i predimenzoinirani mačevi su me smetali prvih par sati, a onda što je više igra odmicala to sam sve manje i manje obraćao pozornost na to. "Prokleti" SW:KotOR na kojeg sam izgubio dobre sate/dane/mjesece života nije bio ništa drugačiji - većinom uski hodnici, sith (u mome slučaju) koji uleti u sobu punu neprijatelja, 2 puta baci maksimalno nadograđeni force storm (bar mislim da se tako zvao chain lightning u igri) i uleti u sredinu s 2 ligtsabera - i 5 sekundi kasnije sva soba počišćena bez da si išta promislio i potrošio i kap znoja. Ali igra me uvukla u taj SW svijet i ta priča i svijet su me više privlačili nego što su igrini nedostaci odbijali i smatram ga jednom od najbolih igri koje sam ikad odigrao i kojoj se često još uvijek vraćam. DA2 je isti kao i KotOR - prvih 4-5 sati lutaš obavljajući "otrči tamo i donesi mi 50 trava" i slične dosadne questove bez ikakvog pojma o priči i lošim oružjima, a kasnije sve sjedne na mjesto i počinje prava zabava.

Da li sam razočaran što nije slična originalu? Jako
Da li me ta razlika spriječila da uživam u ovoj igri i zabavim se? Ne. Meni je igra dobra. Jedino gorak u ustima ostavlja ponavljanje istih špilja/skladišta/kuća i kraj koji završava cliffhangerom.

Samo da su rekli da je ovo odvojena priča jednog drugog junaka koji se uzdigao u ovim prostorima mislim da nebi bilo problema i tolike "omazde" fanova. Igra bi još uvijek bila drugačija, neki bi je prihvatili kao dobrodošlu avanturu i novi uvid u drugi dio dragon age svijeta, a neki bi rekli nije to to i čekam nastavak sa svojim grey warden-om i njegovim avanturama. Ali naravno marketing radi svoje pa je to "punokrvni nastavak koji u svakoj stvari stostruko nadmašuje original".

tl, dr: igra je dobra, ali s imenom i reklamiranjem kao nastavka originsa su pogriješili

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
Poruka je uređivana zadnji put pet 11.3.2011 23:40 (Paolo2612).

4 0 hvala 2
17 godina
neaktivan
Dragon Age 2

Evo dvije sličice:

http://i.imgur.com/nhlhy.jpg

http://i.imgur.com/1eO1I.jpg

Malo su kontradiktorne.

>.>

Bilo bi zgodno, ali nije potrebno.
Moj PC  
0 0 hvala 1
17 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...

Nemaš argument jer ne raspolažeš prodajnim rezultatima Dragon Agea 2.

Mass Effect 3 nije isto što i Dragon Age 2. 

Tek kad ćemo moći usporediti prodaju Dragon Agea 2 sa Dragon Age: Originsom moći ćemo pričati o tome koju igru je tržište bolje prihvatilo.

Tek kad dobijemo taj podatak moći ćemo reći da je BioWare failao, do tad nemamo pojma o ničemu. Njihovi ljudi, koji su zasigurno kompetentniji od svih nas zajedno na forumu procijenili su da im je izdavanje ovakve igre dobar i isplativ posao. Mislim da je to dovoljno.

Inače, developer bolje od igrača zna što on želi. Prva pretpostavka svakog developera je da igrač ne zna što želi.

DA Danny ja imam argument koji ti odbijaš, a on se zove prodajni rezultat DA:O i ME2. Ako imaš proizvod koji se prodaje kao lud, onda potencijalno tržište procjenjuješ na temelju njega. Pametni trgovci ne idu izmišljati toplu vodu ako već imaju toplu vodu.

U ovoj priči jedino ti nemaš argument, jer nisi obrazložio kako ste ti ili BioWare došli do spoznaje što tržište želi. Ja sam ti dao podatke o prodajnim rezultatima, a sada čekam nekakav dokaz da ti prodajni rezultati nisu ono što tržište želi. Bilo što, nekakvo istraživanje od EA ili od BioWare.

ME2 i DA2 su gotovo potpuno iste igre. Paralele su toliko puta izrečene da mi se ne da ponavljati.

Nisu svi tako procjenili. Glavni dizajner DA:O je otišao iz BioWarea jer mu se nije svidilo kamo ide DA2.

Inače, to ti je glupost. Nema ni jedan devolper pojma što ja želim, a ja sam igrač.

Kad smo kod svega ovoga. U BioWare se malo čude, i nikako da dočude kako to da je meta tako nizak.

http://www.videogamer.com/news/bioware_a_little_surprised_by_dragon_age_ii_6_10s.html 

Ljudi znaju što žele, a to što neki (devolperi) žele uvjeriti druge da oni ne znaju što je dobro za njih objesi mačku o rep.

Btw, vratili su čovjeka natrag sa isprikom.

http://social.bioware.com/forum/1/topic/141/index/6484816 

DA STATUS REPORTA IS BUSTED
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.3.2011 0:50 (MegaMass 2000).
17 godina
neaktivan
Paolo2612 kaže...

Samo da su rekli da je ovo odvojena priča jednog drugog junaka koji se uzdigao u ovim prostorima mislim da nebi bilo problema i tolike "omazde" fanova. Igra bi još uvijek bila drugačija, neki bi je prihvatili kao dobrodošlu avanturu i novi uvid u drugi dio dragon age svijeta, a neki bi rekli nije to to i čekam nastavak sa svojim grey warden-om i njegovim avanturama. Ali naravno marketing radi svoje pa je to "punokrvni nastavak koji u svakoj stvari stostruko nadmašuje original".

tl, dr: igra je dobra, ali s imenom i reklamiranjem kao nastavka originsa su pogriješili

Ne slažem se, malo koji RPG to radi. Evo, KOTOR kojeg si spominjao, dvojka nije puki nastavak avantura junaka iz jedinice već igraš sa novim likom. Morrowind i Oblivion isto (nabrajam samo neke koje sam igrao)

Jedino Mass Effect nastavlja radnju lika, a složili smo se da to i nije pravi RPG.

U ostalim stvarima se slažem s tobom, igra bi bila odlična da ju malo srede, najviše tu nesretnu kameru.

17 godina
neaktivan
jastreb kaže...
Ne slažem se, malo koji RPG to radi. Evo, KOTOR kojeg si spominjao, dvojka nije puki nastavak avantura junaka iz jedinice već igraš sa novim likom. Morrowind i Oblivion isto (nabrajam samo neke koje sam igrao)

Kotor II slijedi jedi prognanika koji ima priliku vratiti ravnotežu u sili nakon 5 godina sustavnog istrebljivanja jedi-a od strane sitha koje je počelo pobjedom revana u zadnjoj bitci u kotor-u. Priča se nastavlja par godina kasnije, nadovezuje se na događaje iz jedinice i objašnjava što se dogodilo s revanom i ostalim stvarima nakon tj. proširuje priču i odgovara na neka pitanja iz jedinice. Po meni punokrvni nastavak. Elder scrolls povijest nemam pojma pa neću ništa komentirati.

A što imam u dragon age 2? Priča počinje malo poslije origins-a (vjerovatno par dana od pada lothering-a), od proširenja originalne priče i avantura grey wardena i ostalih važnih događaja ni mrvice. A bogami ni razjašnjenja visećih pitanja i nejasnoća. Samo ubacivanje par poveznica da bi izgledalo da se događaju u isto vrijeme i to s usranim retuširanjem postojeće priče:

Epilog awakeninga: Justice nakon par godina vjernog služenja wardenima napusti kristoffovo tijelo da bi njegova žena napokon imala tijelo za pokopati. E sada je samo godina dana prošla i on je u Andersu koji je u epilogu Awakeninga mogao popiti strijelu u čelo ali svejedno je ovdje u Kirkwall-u. Mislim da je i ista stvar s Nathaniel Howe-om i još par stvari tako ali nisam potpuno siguran. Od one promjene što su toliko naglašavali na kraju da2 ostaje da misliš da li se ona dogodila ili će se tek dogoditi.

Dragon Age: Origins ima epiloge koji poprilično određuju sudbinu likova tj. završavaju nihovu priču, ali sada s da2 izgleda kao da si uzeo već tiskani roman, malo podcrtavaš ili križaš te nadoštukavaš ili ispravljaš već gotovo djelo koje nije ni trebalo ispravljati/prepravljati

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.3.2011 1:48 (Paolo2612).
17 godina
neaktivan
MegaMass 2000 kaže...

DA Danny ja imam argument koji ti odbijaš, a on se zove prodajni rezultat DA:O i ME2. Ako imaš proizvod koji se prodaje kao lud, onda potencijalno tržište procjenjuješ na temelju njega. Pametni trgovci ne idu izmišljati toplu vodu ako već imaju toplu vodu.

U ovoj priči jedino ti nemaš argument, jer nisi obrazložio kako ste ti ili BioWare došli do spoznaje što tržište želi. Ja sam ti dao podatke o prodajnim rezultatima, a sada čekam nekakav dokaz da ti prodajni rezultati nisu ono što tržište želi. Bilo što, nekakvo istraživanje od EA ili od BioWare.

Dao si prodajne rezultate igara koje nisu Dragon Age 2, mislim da ne razumiješ što pričam.

Ljudi koji rade za BioWare i koji su stručnjaci na svom području sa plaćama višestruko većim od moje i tvoje zajedno procijenili su da im je ovakav idući korak pametniji od nekog drugog. Zašto to ne prihvaćaš?
Već rađe uletavaš sa svojim "stručnim" procjenama da su failali. Mislim ipak da su oni kompetentniji od nas dvojice, zar ne?

Jedino što ja govorim je da ne možeš znati jesu li failali dok ne vidiš koliko će zaraditi na Dragon Ageu 2. Ne Mass Effectu 2, ne Originsu, ne nekoj trećoj igri.

Samo i isključivo prodaja Dragon Agea 2 predstavlja uspjeh ili neuspjeh igre. Drugi naslovi nemaju veze s tim.

MegaMass 2000 kaže...

Inače, to ti je glupost. Nema ni jedan devolper pojma što ja želim, a ja sam igrač.

Ne, ne znaš. Ali nemam ti ni volje ni želje objašnjavati zašto - a da budem iskren ne mogu ti ni objasniti dovoljno dobro. Možda da pitaš Deusa, on će ti sigurno znati reći zašto tako razmišljaju.

To je prva pretpostavka svakog developera - ponavljam.

Ne uči me, ne govori mi, o svemu znam sve - bez pameti!
17 godina
Danny_HR kaže...
MegaMass 2000 kaže...

Dao si prodajne rezultate igara koje nisu Dragon Age 2, mislim da ne razumiješ što pričam.

Ljudi koji rade za BioWare i koji su stručnjaci na svom području sa plaćama višestruko većim od moje i tvoje zajedno procijenili su da im je ovakav idući korak pametniji od nekog drugog. Zašto to ne prihvaćaš?
Već rađe uletavaš sa svojim "stručnim" procjenama da su failali. Mislim ipak da su oni kompetentniji od nas dvojice, zar ne?

Ovo ti nije nikakav argument.

I Jaca zaraduje vise od mene, pa bi ju moja macka mogla zamijeniti na mjestu PV.

Ocito da nisu kompetentniji jer su napravili sranje i izgubili su reputaciju, sto i da imaju kolko tolko dobre prodajne rezultate od preordera, vise ce ih kostat na duge staze.

- Psiho246
17 godina
neaktivan
Psiho246 kaže...

Ovo ti nije nikakav argument.

I Jaca zaraduje vise od mene, pa bi ju moja macka mogla zamijeniti na mjestu PV.

Ocito da nisu kompetentniji jer su napravili sranje i izgubili su reputaciju, sto i da imaju kolko tolko dobre prodajne rezultate od preordera, vise ce ih kostat na duge staze.

Je*o te ak ja neću poludit.

Kako znaš da su napravili sranje? Jesi dobio bilo kakve prodajne rezultate? Nisi, dobio si samo rantove korisnika, a to ništa ne znači, bar dok se ne podkrijepi podacima o prodaji.

Rantate i kenjate bez neke osnove, bar za sad.

Pazi, ja nisam rekao da je igra veliki uspjeh ni da je veliki fail. Treba sakupit sve podatke prije nego to možemo odlučiti.

Budi uvjeren da će BioWare nastaviti ovakvim trendom ako DA2 bude uspješniji od Originsa.

Ne da mi se više raspravljati jer se očito ne čitamo.

16 godina
neaktivan

Bah...napravili su lošiju igru od predhodnika stoji (mada ne mora značiti da svatko tako misli i to isto stoji), ali da će ih koštati na duge staze neće. Svejedno će zaraditi i to možda čak i više nego DA:O što će se tek vidjeti, a za reputaciju im je dovoljno da ME3 bude dobar( i to samo dobar) i eto te famozne reputacije.

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.3.2011 9:19 (macho_st).
17 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...

Dao si prodajne rezultate igara koje nisu Dragon Age 2, mislim da ne razumiješ  što pričam.

Jedino što ja govorim je da ne možeš znati jesu li failali dok ne vidiš koliko će zaraditi na Dragon Ageu 2. Ne Mass Effectu 2, ne Originsu, ne nekoj trećoj igri.

Samo i isključivo prodaja Dragon Agea 2 predstavlja uspjeh ili neuspjeh igre. Drugi naslovi nemaju veze s tim.

MegaMass 2000 kaže...

Ne, ne znaš. Ali nemam ti ni volje ni želje objašnjavati zašto - a da budem iskren ne mogu ti ni objasniti dovoljno dobro. Možda da pitaš Deusa, on će ti sigurno znati reći zašto tako razmišljaju.

To je prva pretpostavka svakog developera - ponavljam.

Da Danny dao sam prodajne rezultate za DA:O jer ti tvrdiš da je DA2 ono što igrači žele. Prodajni rezultati od DA:O su tu da se vidi što igrači žele, a ne što želi marketing. Dakle, molit ću lijepo, daj mi nekakav dokaz da je DA2 ono što igrači žele.

Kompetentniji su od mene što se vidi po Metacriticu, što se vidi po recenzijama koje nisu bile prije izlaska, što se vidi po BioWareovom isćuđavanju. Vidjeti link gore.

Da Danny ja jako dobro znam što želim, kao i većina ljudi. Nema tog devolpera koji zna što ja želim od igre. Devolperi jedino mogu napraviti igru koju bi oni željeli igrati, i onda ju izreklamirati. Ako se meni svidi to što bi oni željeli sami igrati, onda ću i ja to kupiti. Pored toga, pretpostavka je majka svih zajeba. Vidiš kako je ekipa predpostavila  što tržište želi sa DA2, pa im je metacritic takav kakv je. Metacritic će se odraziti na prodaju, jer ne bi onda Mike Laidlaw išao gasiti požar po gejmerskim siteovima (par lnkova na prošloj strani).

Moja teza da su oni promašili sa DA2 i sa onim što igrači žele ima argument, a to je prodajni rezultat DA:O.

Ja sada čekam nekakv tvoj dokaz koji će podkrijepiti tvoju tvrdnju da je DA2 upravo ono što tržište želi. Očigledno je da brojke ne možeš dati, jer ih neće biti još neko vrijeme, pa mi daj onda nekakvu analizu od strane EA ili BioWarea.

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.3.2011 12:29 (MegaMass 2000).
16 godina
neaktivan

Danny.. čovjek ti jednostavno kaže, ako se DA:O dobro prodavao, po njemu nije bilo razloga drastično promjeniti smjer igre u lovu na potencijalno tržište..

Logičnije bi bilo napraviti punokrvnog nasljednika koji će se isto tako (ili bolje sa par POBOLJŠANJA) prodavati..

Ako žele CoD tržište, za njega izbaciti posebnu igru..

S druzge strane

Danny kaže da usprkos dobrim prodajnim rezultatima DA:O u Bioware (čitaj u EA) su ocjenili da drastičnom promjenom smjera mogu igru prodati u više primjeraka nego DA:O.. I ako prodajni rezultati uistinu budu takvi, nisu u krivu.. Sa ekonomske strane..

17 godina
Dragon Age 2

Ljudi moji, bez obzira na sve kritike (vecina opravdano po meni) DA2 ce se prodavati ko lud. Meni osobno je takodjer origins bolji, ali uvjeren sam da ce puno vise zaraditi DA2.

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
MegaMass 2000 kaže...

Ja sada čekam nekakv tvoj dokaz koji će podkrijepiti tvoju tvrdnju da je DA2 upravo ono što tržište želi. Očigledno je da brojke ne možeš dati, jer ih neće biti još neko vrijeme, pa mi daj onda nekakvu analizu od strane EA ili BioWarea.

Evo ti prvi

Dragon Age - Kupio odmah.

Dragon Age 2 - Ne zelim ni free flat rate trositi na downlodiranje demoa ili originalne-kopije-originalne kopije.

17 godina
neaktivan
MegaMass 2000 kaže...

Dakle, molit ću lijepo, daj mi nekakav dokaz da je DA2 ono što igrači žele.

To ću moći napraviti tek kad ću raspolagati s prodajnim rezultatima.

Koji ti dio toga nije jasan?

Sve što ja, ti ili Pero Perić sad govorimo samo su nagađanja i neosnovane gluposti.

DA2 nije ME2, DA:O niti ijedna druga igra. DA2 je DA2 i samo njegova prodaja je tu bitna.

Ako misliš da si kompetentniji u procjeni tržišta od ekipe u BioWareu ili bilo kojoj drugoj firmi, prijavi se stari za posao. Trgat će se ekipa za tebe i nećeš ostati u ovoj vukojebini od Zagreba.

NightShadow kaže...

Danny.. čovjek ti jednostavno kaže, ako se DA:O dobro prodavao, po njemu nije bilo razloga drastično promjeniti smjer igre u lovu na potencijalno tržište..

Logičnije bi bilo napraviti punokrvnog nasljednika koji će se isto tako (ili bolje sa par POBOLJŠANJA) prodavati..

Ako žele CoD tržište, za njega izbaciti posebnu igru..

S druzge strane

Danny kaže da usprkos dobrim prodajnim rezultatima DA:O u Bioware (čitaj u EA) su ocjenili da drastičnom promjenom smjera mogu igru prodati u više primjeraka nego DA:O.. I ako prodajni rezultati uistinu budu takvi, nisu u krivu.. Sa ekonomske strane..

Točno to. Ja razumijem što on govori, ali njihovi su stručnjaci procijenili da je promjena bolja za njih i za igru. Jesu li u krivu ili ne to ćemo tek vidjeti, sad možemo samo nagađati.

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.3.2011 10:40 (Danny_HR).
17 godina
neaktivan
Dragon Age 2

"Koji ti dio toga nije jasan?"

Onaj dio da je DA2 upravo ono što tržište želi. Volio bih vidjeti dokaz za to. Njihovi stručnjaci su se puno puta zajebali, a radi se o EA "stručnjacima", budući da je EA odgovorna za marketing distribuciju itd......

Ima negdje na službenom forumu tema gdje glavni kompozitor u ovoj igri govori da je igra rushana van od strane EA.

Metacritic kao i prodaja DA:O je odličan indikator što tržište želi. Tržište rpg-ova ne želi igru koja će se svidjeti o COD igračima (stranu ili dvije imaš o tome link). Inače, imam dojam da je taj vražiji COD postao nemoguća fiksacija EA-u. Sa svakom igrom, pa tako i onima koje nemaju nikakve veze sa fps žanrom pokušavaju Activisionu preoteti publiku.

Umjesto da su samo napumpali grafiku, malo zategnuli borbu, i na taj način pridobili još neke kupce, oni su otuđili dio kupaca od igre. Napravili jedan korak naprijed, a dva unatrag. Jedino što valja u novom DA2 je priča. Priča je bolja, mračnija, ali sve ostalo je sranje kroz gusto granje.

Pokušaj bottlenecka je propao jer se neprijatelji kojih nije bilo iza leđa spawnaju iza leđa Pokušaj bottlenecka je propao jer se neprijatelji kojih nije bilo iza leđa spawnaju iza leđa
Air Jordan - i believe i can fly. WTF? Air Jordan - i believe i can fly. WTF?
Zakleo bih se da sam ga ubio mačem, a ne granatom Zakleo bih se da sam ga ubio mačem, a ne granatom
Perverzni gulaš. Samo trebam nasjeckati malo luka i krumpira i to je to Perverzni gulaš. Samo trebam nasjeckati malo luka i krumpira i to je to
Uredu, shvatio sam. A sad se prestanite spawnati jer su devolperi bili previše ljeni kad su neuspješno pokušali borbe učiniti teškima. Val za valom neprijatelja koji će eksplodirati na najmanji dodir mača je naporan Uredu, shvatio sam. A sad se prestanite spawnati jer su devolperi bili previše ljeni kad su neuspješno pokušali borbe učiniti teškima. Val za valom neprijatelja koji će eksplodirati na najmanji dodir mača je naporan

9 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Dragon Age 2

Kad smo kod šugavog EA, eno s Battlefieldom 3 planiraju "pomesti Call of Duty". Da, stvarno imaju fiksaciju na CoD i usrat će sve zbog toga.

Moj PC  
4 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
M_dipl. kaže...

Ukratko, igra možda bude komercijalno uspješna, ali se po ocjenama radi o najgoroj BioWareovoj igri ikad, i to ih sigurno žulja i boli. Problem je u tome da se vjerojatno ništa neće promijeniti u politici studija i EA dok god prodaja ne otiđe u ku_ac, a pitanje je hoće li se to dogoditi.

A na kraju je njima samo to bitno i o tome ja trubim cijelo vrijeme.

Dok god igra ne faila u prodaji - uspješna je.

0 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Danny_HR kaže...
M_dipl. kaže...

Ukratko, igra možda bude komercijalno uspješna, ali se po ocjenama radi o najgoroj BioWareovoj igri ikad, i to ih sigurno žulja i boli. Problem je u tome da se vjerojatno ništa neće promijeniti u politici studija i EA dok god prodaja ne otiđe u ku_ac, a pitanje je hoće li se to dogoditi.

Govorimo o njenoj kvaliteti, a ne uspješnosti u prodaji...

E, u toj kvalitete, igra FAILA! ..RPG su pretvorili u akcijsku avanturu ...

Sting like a bee, flow like a butterfly...
17 godina
M_dipl. kaže...
Danny_HR kaže...
M_dipl. kaže...

Nije im samo to bitno. EA-u je to možda jedino bitno, ali budi siguran da BioWareu nije. Pa to su ljudi koji su u industriji već dvadeset godina skoro, koji su postali sinonim za vrhunske igre, i sad je internet preplavljen ljudima koji ima zamjeraju i govore da su se "prodali". Nije to nešto što ti lako padne.

I mislim da ti je malo ograničeno gledište prema kojem je uspješna igra = dobro prodavana igra. Važne su i ocjene, važan je feedback ljudi, ako igra podbaci u tome dugoročno se fan base sužava i reputacija gubi. Nije sve baš tako crno/bijelo.

Ovo ja trubim cijelo vrijeme. :D

- Psiho246
Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina

Jedva cekam da probam Dragon Age 2.

Ne vjerujem da moze biti toliko los koliko su ga svi uzeli na zub.

Thesixthaxis je dao lijepu recenziju. Jedva cekam da probam na svojoj kozi.

Ne kuzim stvarno kako je Bioware poceo dobivat toliko hate postova, tema i svega. Jos od Mass Effecta 2, koji su neki zamrzili.

15 godina
M_dipl. kaže...
Danny_HR kaže...
M_dipl. kaže...

Nije im samo to bitno. EA-u je to možda jedino bitno, ali budi siguran da BioWareu nije. Pa to su ljudi koji su u industriji već dvadeset godina skoro, koji su postali sinonim za vrhunske igre, i sad je internet preplavljen ljudima koji ima zamjeraju i govore da su se "prodali". Nije to nešto što ti lako padne.

I mislim da ti je malo ograničeno gledište prema kojem je uspješna igra = dobro prodavana igra. Važne su i ocjene, važan je feedback ljudi, ako igra podbaci u tome dugoročno se fan base sužava i reputacija gubi. Nije sve baš tako crno/bijelo.

Slazem se u potpunosti. Pogotovo ovaj dio gdje si rekao da Bioware-u nije svejedno. Ea ima politiku sto se tice prodaje, to je cinjenica i njima najvazniji faktor.

No ako uzmemo proslost Bioware-a imaju kontinuitet odlicnih naslova od 90-tih pa do dan danas. Prate trziste i jednostavno se mjenjaju s vremenom.

Normalno da danas nece radit Baldurs gate 3 ili slican naslov posto trziste generalno ne zeli takav naslov. Drugo je sto odredeni pojedinci zale za takvim

kompleksnim naslovima ukljucujuci mene samog u recimo tu manjinu.

Mislim da Ea jednostavno zeli stvoriti mainstream naslove kao sto je to napravio Activision sa Cod serijalom. Zato svaki Cod kod dugogodisnjeg igraca ima sve losiji odziv

no najbitnije su prodaje ne odredena populacija igraca. Zato je Black Ops najprodavanija igra u cjelom Cod serijalu. No da li je najbolja malo njih bi se slozilo.

No oni su izbacili ono sto je publika trazila, barem u velikoj vecini. Cod s pravom ima titulu najjaceg danasnjeg mainstrema. Definitivno nepresusna tvornica novaca.

Uzmimo primjer kad izade novi Mw3, kladim se da ce opet srusit rekorde od BO. I tako se vrti u krug.

Danasnji najveci Hype ide naravno na Battlefield 3. I mislim da su vec u krivom pravcu krenuli. Kako prolazi vrjeme sve vise se pokazuje da to nije vise pravi

Battlefield nego kombinacija BC2, Battlefield i kako mi se cini cak i Cod utjecaja. Znaci i sami COd vide kao svoju konkurenciju sto im zapravo nije.

No kladim se da u Ea drugacije razmisljaju. Itekako bi im bilo drago da jedan dio trzista prede na njihov serijal. Te pogotovo da naprave mainstream naslov

kao sto Cod drzi godinama bez konkurencije.

Dragon age 2 moze biti ovakakv ili onakav ali vise nema povratka korjenima. Trizste, konzole i jos dosta faktora doveli su dizajn igre na mjesto na kakvo je trenutacno.

Sad se mi mozemo svadat koliko hocemo no oni su napravili korak sto oni misle da je najbolji za njih kao izdavace i developere.

Mi tu samo mozemo cekat prodajne rezultate i zakljuciti da li su bili u pravu ili ne?

No mislim da ima ljudi koji su za mrvicu kvalificiraniji za te zakljuce recimo u Ea ili Biware-ovim studijima.

http://tridizajn.com/index.php
Moj PC  
1 4 hvala 0
17 godina
neaktivan
thechosenfreak kaže...
Normalno da danas nece radit Baldurs gate 3 ili slican naslov posto trziste generalno ne zeli takav naslov.

Taj zaključak izvlačiš iz odličnih ocjena igrača na Metacriticu?{#}

Gle, prodaja Dragon Agea 2 će bit solidna, dobra ili odlična zbog jako puno onih kojima je Origins bio odličan i koji su zbog Originsa kupili igru unaprijed. Mnogi će zbog Originsa dati šansu DA2 i bez obzira na kritike koje čitaju.Ali trebaš gledati stvari šire.

Nakon što kupiš igru i ako vidiš da su negativni komentari i loše ocjene igrača bile realne, ljutnja prelazi u bijes i revolt. Kupce možeš prevariti samo jednom, a efekt je još gori na vjernoj publici. Kada BioWare lošom igrom iznenadi usputnog kupca, nema štetu, al' ako to napravi obožavatelju, reakcija je devastirajuća.

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.3.2011 12:33 (naxeem).
17 godina
neaktivan
Vidim ovaj forum prepun stručnjaka i analitičara vrhunskog znanja.

Samo me čudi što su onda ti ljudi tu umjesto da rade nešto s tim svojim darom.
17 godina
neaktivan
Danny_HR kaže...

Pa, ja se u svom poslu bavim i analizom i predviđanjima s dosta statistike i to radim odlično. Moje mišljenje o igri podupire i statistika ocjena na uzorku od 1113 ljudi, što je sasvim dovoljan uzorak za realno mišljenje. Pretpostavljam da ocjena neće uhvatiti 5.0 bez veće intervencije BioWareovih/EA-ovih zaposlenika.

Pad ocjene itekako se osjeti i u službenim (vrlo, vrlo konzervativnim i opreznim) recenzijama, gdje ocjena 84 i nije nešto posebno. Koja je ono igra u UK dobila slabije ocjene pa se izdavač bunio?

Jako dobre igre, a to potvrđuje praksa, dobivaju 90+, a igre koje su "solidne" dobivaju 75-90. Ispod 75 uglavnom nailazimo na smeće. Stvar je takva da slobodno možeš ignorirati sve ispod 70 i ocjena se gleda na potezu 70-100 gdje je 90+ prihvatljivo za najbolje naslove, 80+ za one koji su nešto usrali ili imaju neke ozbiljne propuste, a 70+ za naslove koji su, eto, igrivi i zabavit će ponekog igrača. Ispod toga gledamo u bezvezne igre na koje se ne isplati bacati novac.

17 godina
Danny_HR kaže...

A ti si ovca koja ne moze spojiti dva i dva?

Ako netko iznese svoje misljenje, ne znaci da se automatski pravi strucnjakom i analiticarom. Vecina jednostavno koristi logiku.

Da je po tvome, nitko nista ne bi komentirao na ovom forumu dok ne bi imali 10 godisnju analizu prodaje DA2 po dobnim i etnickim skupinama.

Cinjenica je da je igra losa i to potvrduje negodovanje gamera diljem svijeta.

Mozda se i proda koliko toliko dobro, ali Bioware je izgubio povjerenje svojih fanova, tako da slijedeci naslov sigurno nece imati toliko preordera.

- Psiho246
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.3.2011 13:03 (Psiho246).
17 godina
neaktivan
Psiho246 kaže...

Ako netko iznese svoje misljenje, ne znaci da se automatski pravi strucnjakom i analiticarom. Vecina jednostavno koristi logiku.

Da je po tvome, nitko nista ne bi komentirao na ovom forumu dok ne bi imali 10 godisnju analizu prodaje DA2 po dobnim i etnickim skupinama.

Ne, naravno da se može komentirati i davati svoje mišljenje. Međutim, nitko od nas (opet se ponavljam) nije dovoljno stručan da zna koji su razlozi iza bilo koje promjene u igri. I dalje stojim iza toga da je bilo tko u BioWareu ili EA kompetentniji za takvo što od nas ovdje.

Nazivanje igre failom bez nekih konkretnih argumenata je apsurdno. Tek kad mi dođe prvi financijski izvještaj u kojem će stajati da je Dragon Age 2 podbacio ja ću to moći prihvatiti.

Pogledaj COD, ja tu igru smatram lošom, ali je uspješna i to je ono najvažnije.

Da, slažem se s M_diplom da će svaki dev željeti imati dobru igru vani, ali fail je samo ona igra koja podbaci u prodaji. Tu je kraj priče.

Ovaj je forum prepun ljudi koji se prave stručnjacima, nije to vezano isključivo za ovu temu.

Psiho246 kaže...

Mozda se i proda koliko toliko dobro, ali Bioware je izgubio povjerenje svojih fanova, tako da slijedeci naslov sigurno nece imati toliko preordera.

A možda će samo promijeniti bazu korisnika. O tome govorim. Možda će drugi profil igrača zavoljeti tu igru, uz dio onih koji su voljeli DA:O.

Ukoliko ta baza fanova bude veća od trenutne, igra je itekako uspjela.

Poruka je uređivana zadnji put sub 12.3.2011 13:09 (Danny_HR).
17 godina
Danny_HR kaže...
Psiho246 kaže...

Ne, naravno da se može komentirati i davati svoje mišljenje. Međutim, nitko od nas (opet se ponavljam) nije dovoljno stručan da zna koji su razlozi iza bilo koje promjene u igri. I dalje stojim iza toga da je bilo tko u BioWareu ili EA kompetentniji za takvo što od nas ovdje.

Nazivanje igre failom bez nekih konkretnih argumenata je apsurdno. Tek kad mi dođe prvi financijski izvještaj u kojem će stajati da je Dragon Age 2 podbacio ja ću to moći prihvatiti.

Pogledaj COD, ja tu igru smatram lošom, ali je uspješna i to je ono najvažnije.

Da, slažem se s M_diplom da će svaki dev željeti imati dobru igru vani, ali fail je samo ona igra koja podbaci u prodaji. Tu je kraj priče.

Ovaj je forum prepun ljudi koji se prave stručnjacima, nije to vezano isključivo za ovu temu.

Psiho246 kaže...

A možda će samo promijeniti bazu korisnika. O tome govorim. Možda će drugi profil igrača zavoljeti tu igru, uz dio onih koji su voljeli DA:O.

Ukoliko ta baza fanova bude veća od trenutne, igra je itekako uspjela.

Sve je to u redu, ali ja nisam rekao da je igra fail. Ja sam rekao da je igra smece. {#}

To ja tebi pokusavam reci. Shvacam sto je fail i ako je igra ostvarila dobar rezultat u prodaji, u ocima EA ce to biti success!

A to da EA ima strucnjake i analiticare, my ass!

EA je vec nebrojeno puta pokopao svakojake developer studije i odlicne fransize zbog svojih strucnjaka.

A sto se tice smjera ove igre, igra nije oglupljena, igra je glupa.

Borba pokusava kopirati neki God of War stil, kojega bolesno koce neki ostanjci RPG elemenata i to funkcionira uzasno.

Ono sto je EA pokusao, pokusao je pridobiti i GoW igrace i CoD igrace i RPG igrace.

Vjerojatno ce pridobiti dio svakog smjera, sveukupno manje nego da su pridobili samo RPG igrace.

DA:O im je bio savrsen za to. RPG koji drzi do RPG elemenata i pridobija RPG igrace, te puno l33t seksa i krvi za klince i dobrom pricom koja bi pridobila igrace iz svake skupine.

DA2 je jednostavno hrpa dreka.

Edit: I to govorim kao dugogodisnji gamer, a ne neki analiticar. Ovakve stvari se nisu desavale samo DA-u vec i u milijon drugih fransiza, a ja kao gamer (nije neka titula, ali jest cinjenica) mogu procijeniti je li neka igra dobra ili losa.

- Psiho246
Poruka je uređivana zadnji put sub 12.3.2011 13:27 (Psiho246).
16 godina
neaktivan
Dragon Age 2

Činjenica cijele ove farse je kada developer pocinje ozbiljno mijenjati originalnu (dobitnu) formulu, gotovo nikad ne zavrsi dobro.

Gran Turismo, MGS, Battlefield itd. od samih pocetaka imaju svoju vjernu bazu fanova, dovoljno je pogledati da je igrivost GT5 potpuno ista kao ona originalnog GT, bas zato sto je formula ostala jednaka, uz napretke koje donosi novo doba (grafika, zvuk..).

Moj PC  
2 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
Dragon Age 2
BioWare Presents: The State of the Game Industry

Bilo bi zgodno, ali nije potrebno.
Moj PC  
4 0 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka: