(1) Prije nekih par mjeseci našao sam se u društvu prijatelja koji praši po cod-u i malo je bolje upoznat sa igrom... Reče mi da je (instaliranu) igru moguće kopirati na neko drugo mjesto te da će ona uredno raditi. Na primjer: COD4 instaliran na d: particiju, premjestim cijeli folder na neku drugu particiju, pokrenem i on uredno radi. Od te spoznaje i nisam nešto posebno profitirao, no veli mi on da je moguće igru prebacii na USB stick - kaže da se malo dobije na performansama, prilikom učitavanje igre...
Moj problem: igram COD4 na nekih 60-90 fps-a, u prosjeku bude to oko 90 iako se nekad zna kretati i između 60 i 70 fps-a - no sve je to fino i može se bez nekog problema igrati. Međutim, zna mi se dogoditi da Windows 7 nešto krene raditi, malo uposli disk i eto problema... fps-i padnu na crveno 15-30 - i jednostavno postane neigrivo.
Iako su to prilično rijetke situacije znaju dosta nervirati čovjeka. Iz tog razloga mi sve više na pamet pada da pokušam ideju sa USB stickom. Sad me zanima da li bi stick radio neovisno i disku ili bi i preko njega išlo sporije? Ima li netko iskustva? Probao na nekoj drugoj igri? Svaki komentar dobrodošao...
(USB stick u planu kupnje ako se dobije zeleno svijetlo :-)
---------------------------------------------------------------------
(2) Evo jedan fenomen pa me zanima da li netko ima sličan problem i o čemu se tu zapravo radi. Obzirom na veličinu monitora i odgovarajuću razlučivost od 1680 x 1050 pix te grafičku karticu X1950 Pro, 512 MB DDR3 - bio sam prisiljen sniziti i rezoluciju i detalje kako bi COD4 šljakao kak treba. Dakle posjedujem monitor s omjerom stranica 16:9 - odnosno gore navedenom rezolucijom i sad spuštam ja tu rezu kako bi zadržao omjer 16:9 - stavljam 1280 x 800, ali ne! Meni slika postane zbijena po vertikali. WTF? Kao npr. filmovi - u gornjem i donjem dijelu ekrana ostane crna praznina. Probao sam i ostale rezolucije i ispostavilo se da meni, pardon mojem monitoru baš odgovara rezolucije 1280 x 960. I tu je slika čista i pravilna. Ok. U igri napravim screenshot i pogledam sliku u windowsima - slika ne odgovara (što je sasvim normalno) - FastStone ju prikaže kao zbijenu po horizontali (slika dolje).
Nije da me to nešto posebno smeta, važno da COD radi i da je slika dobra neovisno o omjeru stranica, no zbog čega se događa taj "poremećaj"?