Logički zadatak

poruka: 1.486
|
čitano: 527.094
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Zagonetke
16 godina
odjavljen
RE: Logički zadatak
itf4n kaže...

Zadatak je itekako imao smisla kad je postavljen. I dalje je logički ispravan, ako se zanemari fizička strana.

Logički je ispravno postaviti zadatak na način da nas misaono dovede u beskonačnost, ali nije logično se onda tomu isčuđavati i iz toga izvlačiti zaključke (OK ne znam što o tome kaže logika, ali znam što kaže zdrav razum).

Zadatak se ne bi u ničemu razlikovao da smo rekli: ajmo uzeti duljinu X i podijeliti je u beskonačno mnogo dijelova. Čekaj malo kako sad imamo beskonačno mnogo dijelova? - Pa tako da smo u startu rekli da želimo podijeliti u beskonačno mnogo dijelova, samo je u orginalnom zadatku to matematički zakamuflirano.

U životu ne postoje pobjednici, samo preživjeli.
17 godina
i_rambo_plache kaže...
itf4n kaže...

Opasno je ubacivati beskonačnost u aritmetičke izraze, ako prije nije jasno definirano što se dobije :)

Dobro, ona računica nije bila potrebna (pitanje je i može li se tako zapisati). Ono što sam htio reći je da u svemu možemo pronaći beskonačnost, pa tako i u koraku.

U biti, kada bi udaljenosti svih tih beskonačnih puteva izračunali (kad bi računanje beskonačnog niza brojeva bilo moguće) dobili bi punu udaljenost sobe/koraka.

Ono što jest beskonačno su beskonačne polovice originalne daljine koje zbrajanjem daju punu i točno određenu duljinu sobe.

Dakle, sam korak je sastavljen od beskonačno mnogo polovica, isto kao što je i put sastavljen od beskonačno mnogo polovica.

Razumijem što želiš reći... no pitanje je ponešto drugačije - kako se nešto može obaviti beskonačno mnogo puteva. Nejasno je kako se nešto može bez kraja može dogoditi, jer ako to nešto ima kraja, onda i nije beskonačno.

Odgovor (koliko mi je poznato) stoji u tome što prostor nije beskonačno djeljiv... događaji su sami po sebi veoma nejasni na kvantnoj razini.

edit: MrBlc - zadatak je ono što se događa u stvarnom svijetu, protumačeno onako kako ga mi vidimo. Ne radi se o nekakvoj matematičkoj podvali.

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.
Poruka je uređivana zadnji put uto 22.12.2009 23:50 (itf4n).
16 godina
odjavljen
wrathchild kaže...

ajmo logičari (osim ako niste već vidjeli ;)

Zadatak:
1. Imate 5 kuca u 5 različitih boja

Isuse, pa na prvoj strani je! http://www.bug.hr/forum/post/ostalo/logicki-zadatak/152033.aspx

17 godina
neaktivan
itf4n kaže...
i_rambo_plache kaže...
itf4n kaže...

Opasno je ubacivati beskonačnost u aritmetičke izraze, ako prije nije jasno definirano što se dobije :)

Dobro, ona računica nije bila potrebna (pitanje je i može li se tako zapisati). Ono što sam htio reći je da u svemu možemo pronaći beskonačnost, pa tako i u koraku.

U biti, kada bi udaljenosti svih tih beskonačnih puteva izračunali (kad bi računanje beskonačnog niza brojeva bilo moguće) dobili bi punu udaljenost sobe/koraka.

Ono što jest beskonačno su beskonačne polovice originalne daljine koje zbrajanjem daju punu i točno određenu duljinu sobe.

Dakle, sam korak je sastavljen od beskonačno mnogo polovica, isto kao što je i put sastavljen od beskonačno mnogo polovica.

Razumijem što želiš reći... no pitanje je ponešto drugačije - kako se nešto može obaviti beskonačno mnogo puteva. Nejasno je kako se nešto može bez kraja može dogoditi, jer ako to nešto ima kraja, onda i nije beskonačno.

Ovo je jedan pokušaj objašnjenja: Da kreneš s putovanjem moraš prvo prevaliti neki put (polovicu) tj. napraviti početni korak. Pošto ima manjih polovica ti tu udaljenost nisi prevalio kao prvu jer to nije prva polovica koju si prevalio i tako unedogled. Zato to putovanje ne može započeti (jer uopće ne možeš započeti kretanje početnim korakom).

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
16 godina
neaktivan
Paolo2612 kaže...
(...)

Zato to putovanje ne može započeti (jer uopće ne možeš započeti kretanje početnim korakom).

... i kretanje je samo iluzija, što je Zenon htio pokazati paradoksima.

The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
16 godina
odjavljen
hrx kaže...
Paolo2612 kaže...
(...)

Zato to putovanje ne može započeti (jer uopće ne možeš započeti kretanje početnim korakom).

... i kretanje je samo iluzija, što je Zenon htio pokazati paradoksima.

Ili je nemogučnost početka kretanja samo misaona iluzija, dok u fizičkom svijetu to nije tako. Ovo je misaono modeliranje s pogrešno postavljenim modelom što dovodi do pogrešnog rezultata.

16 godina
neaktivan

Taj paradox je sličan onom drugom Zenonovom, koji kaže da brzi Ahilej nikako ne može sustići kornjaču ako je na početku kornjača imala prednost... jer dok ahilej prevali tu udaljenost koju je kornjača imala za prednost, kornjača će još maalo otić naprijed. Pa dok ahilej dođe do tamo, ona će se još malo pomaknut itd...

Baš zato su to paradoxi, jer su logična 2 sasvim različita ishoda... Znamo da će Ahilej stić kornjaču jer je brži (uz pretpostavku dovoljno velike "staze") , ali i u onom gore razmišljanju nema "rupa".

16 godina
odjavljen
Logički zadatak

Ima, taj s kornjačom uopće nije paradoks jer je postavljen tako da razmatramo samo približavanje kornjači. Opet se vračamo na priču o modelu. Kad želimo promatrati približavanje kornjači to je dobar model, a kad želimo promatrati prestizanje kornjače model ne valja.

16 godina
neaktivan
Logički zadatak

uhh čitam ovo i zaboli me glava. previše fizike za mene NevinašceBelji se

16 godina
neaktivan
Logički zadatak

kopipasta sa interneta:

Tri boga A, B, i C se zovu Istina, Laž i Nasumica. Istina uvijek priča istinu, Laž uvijek priča laž, a Nasumica nasumično ili laže ili priča istinu.Tvoj zadatak je da pogodiš koji je bog A,B i koji je C uz pomoč tri pitanja na koja se može odgovoriti s samo DA ili NE.
Jedno te isto pitanje može biti postavljeno samo jednom bogu.
Bogovi razumiju Hrvatski ,al će vam odgovorit na svojem jeziku, na njihovom jeziku se DA i NE izgovaraju kao OMAH i REOS, al vi neznate koje od njih znači DA, a koje NE.

Jedina pomoć je u obliku biste na kojoj zlatnim slovima piše:

1)Možete bogu postaviti više od jednog pitanja, al drugom niti jedno.

2)Šta će biti drugo pitanje i kome će biti postavljeno može ovisiti o odgovoru na prvo pitanje, te to istotako vrijedi i za treče pitanje.

3)Dal Nasumica govori istinu ili laž se treba gledati kao na bacanje skrivenog novčića u njgovom mozgu, ako je glava, govori istinu,a ako je pismo laže, dakle on nema motiva da il laže il govori istinu...

oko za oko,pasta za zube
17 godina
Logički zadatak

Znaju li bogovi koji je koji?

(usput, sviđa mi se tip zadatka :D)

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.
16 godina
neaktivan
dncrmt kaže...

kopipasta sa interneta:

Tri boga A, B, i C se zovu Istina, Laž i Nasumica. Istina uvijek priča istinu, Laž uvijek priča laž, a Nasumica nasumično ili laže ili priča istinu.Tvoj zadatak je da pogodiš koji je bog A,B i koji je C uz pomoč tri pitanja na koja se može odgovoriti s samo DA ili NE.
Bogovi razumiju Hrvatski ,al će vam odgovorit na svojem jeziku, na njihovom jeziku se DA i NE izgovaraju kao OMAH i REOS, al vi neznate koje od njih znači DA, a koje NE.

2)Šta će biti drugo pitanje i kome će biti postavljeno može ovisiti o odgovoru na prvo pitanje, te to istotako vrijedi i za treče pitanje.

3)Dal Nasumica govori istinu ili laž se treba gledati kao na bacanje skrivenog novčića u njgovom mozgu, ako je glava, govori istinu,a ako je pismo laže, dakle on nema motiva da il laže il govori istinu...

Zašto se osjećam glup dok čitam ovo? Izlanuo se

žnj
17 godina
neaktivan
dncrmt kaže...

kopipasta sa interneta:

[...]

Trebao si bar malo izmjeniti text. Sad se samo nadajmo da neće doći neki wise-guy i prekopirati rješenje.

BTW ja ne sudjelujem pošto je to preteško za mene, a i rasprava s izvora zadatka se čini kompliciranom, bar sad u 2:20...

Koga svrbi, taj se češe...
16 godina
neaktivan
Logički zadatak

ma ja sam sad u 2:20 skros sbunjen dok citam ovo nemogu n irazmislit jer ne kuzim sve uvjete pitanja itd.... :S

17 godina
dncrmt kaže...

kopipasta sa interneta:

Pokušao sam rješiti, i otkrio da je zadatak: ili mutno postavljen, ili prenedefiniran.

"3 pitanja"

"Možete bogu postaviti više od jednog pitanja, al drugom niti jedno."

Sudeći prema ovome, jedino što možemo je postaviti 3 pitanja točno jednom bogu... osim ako ova druga rečenica nosi neizrečen ako-onda odnos - "ako postavimo (jednom?) bogu više od jednog pitanja, moramo samo njega ispitivati (od trenutka postave 2. pitanja, ili općenito, u cijelom razgovoru?)"?

16 godina
neaktivan

Pa jedino logično je da nosi neizrečen ako-onda odnos - vjerojatno možeš postaviti tri pitanja, bilo kojem bogu. Dakle:

• možeš postaviti svakom bogu po jedno pitanje
  • možeš jednom bogu postaviti dva pitanja, ali onda možeš pitati još samo jednog boga jedno pitanje
  • možeš postaviti sva tri pitanja jednom bogu
17 godina
Logički zadatak

Znači, ovo su moguće kombinacije:

(X, Y, Z = A, B, C; nebitno koji konkretno; iako je nebitno i u samom zadatku...)

• X - Y - Y
  • X - Y - Z
  • X - X - X

No je li moguća npr. X - X - Y? Iako brojčano odgovara prvom slučaju, izgleda mi kao da se kosi s uvjetom. A i X - Y - Y se može kositi, nije dovoljno jasno rečeno u zadatku...

16 godina
neaktivan

Napravio sam ovo, možda olakša rješavanje zadatka.

16 godina
neaktivan

Ufffff ubit ćete se sa ovim zadatkom, to je mislim jedan od najtežih tog tipa, tako kaže i wikipedia (Spoiler)

evo dvije lakše:

1. Nalaziš se u sobi. Iz sobe možeš izaći kroz dvoja vrata, jedna vode u sigurnu slobodu, druga u sigurnu smrt. S tobom su u sobi 2 brata, od kojih jedan govori samo istinu, a drugi samo laž, a obojica odgovaraju samo sa DA i NE. Ti ne znaš koji je brat iskren, a koji lažov, ni ne znaš koja vrata kuda vode, to znaju njih dvojica. Imaš na raspolaganju JEDNO pitanje jednom od braće da saznaš koja su prava vrata. Koje je to pitanje i što ćeš učiniti nakon odgovora?

2. Bio jednom jedan kralj koji je imao 3 sina. Saznao je da će uskoro umrijeti. Svoje carstvo nije želio dijeliti između sinova, a isto tako je smatrao da nije pošteno da najstariji dobije sve samo zato jer je najstariji. Tada reče svojim sinovima: uzmite svaki devu i krenite put Bagdada. Čija deva zadnja stigne u Bagdad, njegovo je kraljevstvo. Krenuše oni, i kad su došli do ruba Bagdada, stanu, jer nitko ne želi ući prvi. Tada odu mudracu, i pitaju ga za rješenje svog problema. Mudrac im kaže dvije riječi. I tada, sve deve potrčaše prema Bagdadu. Što im je rekao mudrac?

:D :D :D

16 godina
neaktivan
Luuka kaže...

Ufffff ubit ćete se sa ovim zadatkom, to je mislim jedan od najtežih tog tipa, tako kaže i wikipedia (Spoiler)

evo dvije lakše:

1. Nalaziš se u sobi. Iz sobe možeš izaći kroz dvoja vrata, jedna vode u sigurnu slobodu, druga u sigurnu smrt. S tobom su u sobi 2 brata, od kojih jedan govori samo istinu, a drugi samo laž, a obojica odgovaraju samo sa DA i NE. Ti ne znaš koji je brat iskren, a koji lažov, ni ne znaš koja vrata kuda vode, to znaju njih dvojica. Imaš na raspolaganju JEDNO pitanje jednom od braće da saznaš koja su prava vrata. Koje je to pitanje i što ćeš učiniti nakon odgovora?

2. Bio jednom jedan kralj koji je imao 3 sina. Saznao je da će uskoro umrijeti. Svoje carstvo nije želio dijeliti između sinova, a isto tako je smatrao da nije pošteno da najstariji dobije sve samo zato jer je najstariji. Tada reče svojim sinovima: uzmite svaki devu i krenite put Bagdada. Čija deva zadnja stigne u Bagdad, njegovo je kraljevstvo. Krenuše oni, i kad su došli do ruba Bagdada, stanu, jer nitko ne želi ući prvi. Tada odu mudracu, i pitaju ga za rješenje svog problema. Mudrac im kaže dvije riječi. I tada, sve deve potrčaše prema Bagdadu. Što im je rekao mudrac?

:D :D :D

oba bila

1. pitaces kojim bi me putem uputio tvoj brat

2. reako im je da zamjene deve

16 godina
neaktivan
Mitsuoka kaže...
Luuka kaže...

oba bila

1. pitaces kojim bi me putem uputio tvoj brat

2. reako im je da zamjene deve

Ok, nisam vidio :D Onda se mučite s bogovima :D

16 godina
neaktivan
Luuka kaže...

Da, ja sam znao da neću znati riješiti pa sam pogledao, i zaista je vrlo komplicirano.

Luuka kaže...
1. Nalaziš se u sobi.

Pitati ću obojicu: da li bi onaj drugi brat rekao da uđem kroz ova [pokazujem na vrata] vrata?

Ako kaže da, ući ću kroz ona druga vrata. Ako kaže ne, ući ću kroz vrata koja sam pokazao.

Luuka kaže...

2. Bio jednom jedan kralj koji je imao 3 sina.

Ovo je već riješeno, rekao im je "zamijenite deve" (inače su 2 konja).

EDIT: i naravno, opet ste me pretekli.

Poruka je uređivana zadnji put ned 27.12.2009 17:02 (andy0101).
16 godina
Logički zadatak

Koji je slijedeći broj?

1, 2, 6, 42, 1806, ???

-----------------------------

2 + 3 = 10
7 + 2 = 63
6 + 5 = 66
8 + 4 = 96

9 + 7 = ?

17 godina
neaktivan
Izzy kaže...

Koji je slijedeći broj?

1, 2, 6, 42, 1806, ???

-----------------------------

2 + 3 = 10
7 + 2 = 63
6 + 5 = 66
8 + 4 = 96

9 + 7 = ?

987882?

BTW, jesu li ova dva zadatka povezana?

Koga svrbi, taj se češe... ~~~ Pička, šolja, kurac
16 godina

Ne. I nisu povezana.

16 godina
neaktivan

3263442 i 144 :D

16 godina
neaktivan
Logički zadatak

Jel ovaj prvi 3337488? Drugi neam pojma, ne da mi se.

Fenestro Vulgaris
16 godina
Proz0r kaže...

Jel ovaj prvi 3337488? Drugi neam pojma, ne da mi se.

Nije. Dobio sam iste rezultate kao i Luuka. Njegova rješenja su točna.

I was here.
16 godina
neaktivan
Luuka kaže...

3263442

Istina, ide prethodni broj na kvadrat + taj broj

npr. 2, 6

22 + 2 = 4 + 2= 6

Prodajem: Matičnu ploču Matsonic + Intel Pentium IV 1.7 Ghz za 100 kn. Floppy Disk Drive + odgovarajući kabel za 50 kn. Modeme (PCI) za 30 kn/kom.
17 godina
protjeran
Logički zadatak

EDIT!

postam postavljeni zadatak

lol

Ne žvači dok jedeš (c) Doxy
Poruka je uređivana zadnji put čet 31.12.2009 10:21 (doxy).
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Zagonetke
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice