nijednog jer ne postoji takav slon xD
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
nisi toliko blizu zemlji da bi vidio;
onog koji je blize
Evo jedan, Šefu vjerojatno poznat.
3 učenika, 1 prof u učionici.
Prof im svima obeča neku ocjenu, a prije toga im reće: "Neka svatko kaže nešto, ako to bude istinito, dobit će 5 - u suprotnom, dobit će 1. SVATKO će dobiti ocjenu!"
Učenik A: "Prof. je lud! Svi ćemo dobiti 1!"
Učenik B: "Ili ja ili C će dobiti 5!"
Prije no što se C izjasnio, profu je situacija bila jasna - znao im je svima ocjene. Koje su to?
(naputak: zadatak je ispravan, rješenje postoji, i rješenje je potpuno logički ispravno - također bih molio rješavača da, ukoliko doumi rješenje, razjasni i razloge, da sve ne bude pogađanje)
Prvi nemože govorit istinu jer da govori dobio bi 5 pa njegova tvrdnja ne bi bila istinita. Znaći on dobiva 1
E sad mi ovo nije jasno. Ako B govori istinu, on če dobiti 5 što znaći da C mora dobiti jedan kako bi B tvrdnja bila točna.
Ali B može govoriti i neistinu, dobio bi jedan pa onda C mora dobiti 5 jer u suprotnom je A tvrdnja točna a nemože biti... ???
Neznam kako odrediti za B i C, čini mi se moguće i jedno i drugo.
Prvi nemože govorit istinu jer da govori dobio bi 5 pa njegova tvrdnja ne bi bila istinita. Znaći on dobiva 1
E sad mi ovo nije jasno. Ako B govori istinu, on če dobiti 5 što znaći da C mora dobiti jedan kako bi B tvrdnja bila točna.
Ali B može govoriti i neistinu, dobio bi jedan pa onda C mora dobiti 5 jer u suprotnom je A tvrdnja točna a nemože biti... ???
Promotri što je B u tom slučaju rekao, odnosno istinitosni odnos u tom slučaju...
Ugl. rješenje je jednostavno, samo treba čitati što u zadatku piše, a još bitnije - ne dodavati ono što ne piše.
Skužio!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Učenik A nemože govorit istinu jer da govori dobio bi 5 pa njegova tvrdnja ne bi bila istinita. Znaći on dobiva 1.
Učenik B mora govoriti istinu tako da on dobiva 5. (U slučaju da B ne govori istinu, dobio bi 1, a kako prema tvrdnji A nesmiju svi dobiti 1, C bi morao dobiti 5 čime bi opet tvrdnja B bila istinita a nesmije biti)
Učenik C mora dobiti 1 da bi B tvrdnja bila istinita.
Jeeee. Fora zadatak. Vidim da ti ide logika i baviš se njome. Daj još neki takav!
Zakasnio sam, taj zadatak naš profesor uvijek zadaje novim 'logičarima'.
Tako je - samo ću još napomenuti, ako netko nije uhvatio - C nije dobio jedan zbog svoje rečenice, nego zato da Bova istina bude istina: u zadatku se nigdje ne spominje da će svatko dobiti ocjenu na temelju - i samo na temelju - svoje rečenice.
Nemam trenutno, no ako se sjetim, budem stavio :D
Evo jedan, Šefu vjerojatno poznat.
3 učenika, 1 prof u učionici.
Prof im svima obeča neku ocjenu, a prije toga im reće: "Neka svatko kaže nešto, ako to bude istinito, dobit će 5 - u suprotnom, dobit će 1. SVATKO će dobiti ocjenu!"
Učenik A: "Prof. je lud! Svi ćemo dobiti 1!"
Učenik B: "Ili ja ili C će dobiti 5!"
Prije no što se C izjasnio, profu je situacija bila jasna - znao im je svima ocjene. Koje su to?
(naputak: zadatak je ispravan, rješenje postoji, i rješenje je potpuno logički ispravno - također bih molio rješavača da, ukoliko doumi rješenje, razjasni i razloge, da sve ne bude pogađanje)
Opet ja nisam online kad se postavljaju zanimljivi zadaci -.-
Ovaj me podsjetio na onaj sa 5 sesira (3 crna i 2 bijela) i 3 ucenika.
Na jednom izletu izvidaca bilo je:
a)35 ucenika koji su zavrsili 6. razred
b)25 ucenika koji su zavrsili 7. razred
c)10 ucenika koji su zavrsili 8. razred
Ponijeli su 35 sokova ali je svaki izvidac popio cijeli sok.
Kako je to moguce??
Na jednom izletu izvidaca bilo je:
a)35 ucenika koji su zavrsili 6. razred
b)25 ucenika koji su zavrsili 7. razred
c)10 ucenika koji su zavrsili 8. razred
Ponijeli su 35 sokova ali je svaki izvidac popio cijeli sok.
Kako je to moguce??
15 učenika 7. razreda
10 učenika 8. razreda i
10 učenika koji idu u srednju
ili je to pod praznicima?
ak je tam 6,7 i 8 r.. 35 ucenika je preslo 6.. tu se ukljucuju 8+7+6.. mi neznamo kolko je ucenika u kojem razredu.. al znamo da su svih 35 prosli 6 r.. 35 sokova su popila 35 ucenika
ak je tam 6,7 i 8 r.. 35 ucenika je preslo 6.. tu se ukljucuju 8+7+6.. mi neznamo kolko je ucenika u kojem razredu.. al znamo da su svih 35 prosli 6 r.. 35 sokova su popila 35 ucenika
tocno..ajde dalje..
Tu se javlja ona fora s dobrim čitanjem zadatka... I oni koji su položili 8. raz. su morali prethodno položiti i 6. raz. ukupno ih ima 35 pa je svaki popio po jedan sok.
I am the beginning of the end.
You can see me twice in a week but not in a day.
Once in a year, but twice in a decade.
What Am I?
I am the beginning of the end.
You can see me twice in a week but not in a day.
Once in a year, but twice in a decade.
What Am I?
omg...
Slovo e
da
da
ajoj..pa to je vec bilo...ali u drugoj verziji...
Neznam jel spada u ovu grupu ali evo
Koje voće ima sjemenke izvana???
Ako nespada neka netko drugi postavi.
Neznam jel spada u ovu grupu ali evo
Koje voće ima sjemenke izvana???
Ako nespada neka netko drugi postavi.
jagoda...???
točno
Neki covjek nakon smrti sinu je ostavio auto i bicikl,u oporuci je pisalo:prodaj auto i bicikl,novac od bicikla zadrzi za sebe a od auta daj u dobrotvorne svrhe.Buduci da je taj covjek bio dobar logicar,ucinio je kako pise u oporuci,ali je veci dio novca zadrzao za sebe.Kako je to moguce??
Prodao je auto i kao poklon dao bicikl
Prodao je auto i kao poklon dao bicikl
ne...ovo je malo tezi....
Prodao je auto nekom za npr 50k, i onda kupio svoj bicikl za npr 40 k, sebi ostavio 40 k, 10 k dao u dobrotvorne svrhe
Prodao je auto nekom za npr 50k, i onda kupio svoj bicikl za npr 40 k, sebi ostavio 40 k, 10 k dao u dobrotvorne svrhe
ne...
Taj bicikl je skuplji od tog auta ;P
Taj bicikl je skuplji od tog auta ;P
ako do 3 nitko ne kaze tocno rijesenje ja cu reci....