Logički zadatak

poruka: 1.486
|
čitano: 527.195
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Zagonetke
17 godina
neaktivan
Logički zadatak

Joj boze pa dajte vise dosta s tim. Profesorica je u krivu, i tocka! Ne razumijem kako vam to nije jasno.

Nothing is true, everything is permitted...
16 godina
neaktivan
Logički zadatak

Može mi netko ovo pojasniti? Čini mi se da je krivo napisano.

laž  I  istina = istina
  laž ILI istina = laž

Ne bi li trebalo biti obrnuto?

Ako je operator I (AND) onda obje varijable trebaju biti istinite da bi rezultati bio istinit. Ako je jedna lažna onda je cijeli rezultat lažan.

Ako je operator ILI (OR) onda treba biti barem jedna istinita da bi bio istinit. Čim je jedna od varijabli istinita i rezultat je istinit jer je operator ILI.

Scan udžbenika iz informatike Scan udžbenika iz informatike
Press any key to continue or any other key to quit.
17 godina
neaktivan
RE: Logički zadatak
andy0101 kaže...

Može mi netko ovo pojasniti? Čini mi se da je krivo napisano.

laž  I  istina = istina
  laž ILI istina = laž

Ne bi li trebalo biti obrnuto?

Ako je operator I (AND) onda obje varijable trebaju biti istinite da bi rezultati bio istinit. Ako je jedna lažna onda je cijeli rezultat lažan.

Ako je operator ILI (OR) onda treba biti barem jedna istinita da bi bio istinit. Čim je jedna od varijabli istinita i rezultat je istinit jer je operator ILI.

Je obrnuto je - u knjizi je krivo tiskano tj. zamijenili su I i ILI funkciju.

Možeš ti iščupati čovjeka s balkana, ali nikad balkan iz čovjeka.
16 godina
neaktivan

Imam staru knjigu (2006.) dok mi ne stignu nove. Ali kod učenika sa najnovijom knjigom isto tako piše.

Evo sa Wikipedije (Simple English, jer je tamo najkraće objašnjeno):

Logical conjunction (very often called and) is a Logic operation. Usually it takes two inputs. It is true, when both inputs are true. Otherwise it is false.

Inclusive disjunction (also called or) is a Logic operation. It normally takes two inputs. It is false, when both inputs are false. Otherwise it is true.

Press any key to continue or any other key to quit.
Poruka je uređivana zadnji put uto 22.9.2009 2:43 (andy0101).
16 godina
neaktivan
Logički zadatak

Izgleda da je u knjizi krivo tiskano.

Ispod se nalazi prikaz operacija putem tablica istinitosti, logičkih vrata i Vennovih dijagrama.

Prikazane operacije su dvije osnovne operacije:

• konjunkcija (log. I, rezultat je istinit ako su obe vrijednosti istinite)
  • disjunkcija (log. ILI, rezultat je istinit ako je barem jedna vrijednost istinita)

i dvije izvedene operacije:

• implikacija (rezultat je lažan ako je prva vrijednost istinita, a druga lažna)
  • ekskluzivno ILI (rezultat je istinit ako su vrijednosti međusobno različite)
The laws of nature are constructed in such a way as to make the universe as interesting as possible. - Freeman Dyson, Imagined Worlds
Poruka je uređivana zadnji put uto 22.9.2009 9:40 (hrx).
17 godina
neaktivan
Logički zadatak

Joj pa ovo je nevjerojatno da ucenici u hrv uce po takvim knjigama, i da ih uce onakvi profesori...

17 godina
neaktivan
Logički zadatak

Znali itko koje sve riječi završavaju na -ŽVA u hrvatskom jeziku?

Profesor je reko spužva , gužva, ja sam na to dodao dižva no on kaže da ima još jedna ...?

Be NooB To Be Cool...
17 godina
Logički zadatak

Dakle, po petrnaesti jubilarni put: radi se o pragmalingvističkoj zajebanciji.

Ispravan bi tekst zagonetke na hrvatskom glasio otprilike ovako:
"Dvije riječi završavaju na -žva: gužva i spužva. U hrvatskom standardnom jeziku tri su riječi. Koja je treća riječ?"

Treća je riječ, dakako, jezik - treća riječ u sintagmi hrvatski standardni jezik.

(forum.hr)

Može biti da je prof failao. Inače, za ovakve stvari pretražuj online riječnike pojmom "*žva" - ako to podržavaju.

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.
16 godina
neaktivan
skandalouz kaže...

Profesor je reko spužva , gužva, ja sam na to dodao dižva no on kaže da ima još jedna ...?

sto je to dižva?

17 godina
neaktivan
skandalouz kaže...

Da nije mozda krivo postavljeno pitanje, vec sam cuo ovu zagonetku:

Dvije riječi završavaju na -žva: gužva i spužva.
U hrvatskom standarnom jeziku su tri riječi. Koja je treća?

I odgovor je "jezik", jer je to treca rjec u pojmu "hrvatski standardni jezik" a prvi dio je samo da bi zbunio.

17 godina
neaktivan
stipica_zd kaže...
skandalouz kaže...

sto je to dižva?

(dijalektalno) Drvena posuda u koju se muze mlijeko

16 godina
neaktivan
Airplane-treadmill argument

Evo jednog zanimljivog pitanja koje se mlati po raznim forumima i Discussion grupama na Svemreži. Gdje god je ovo pitanje postavljeno, nastala je žestoka rasprava. Mislio sam i ja otvoriti temu, ali sam ipak odlučio staviti unutar ove teme (ako nastane veliko zanimanje otvorit ću novu).

Avion stoji na pisti koja se može micati (neka vrsta pokretne trake). Avion se kreće u jednom smjeru (naprijed), dok se pokretna traka kreće u suprotnom. Traka ima kontrolni sustav koji prati brzinu aviona i namješta svoju brzinu da bi bila identična (ali u suprotnom smjeru). Može li avion poletjeti?

EDIT: Rasprava se nastavlja ovdje.

There is no place like 127.0.0.1
Poruka je uređivana zadnji put ned 1.11.2009 2:36 (andy0101).
17 godina
Logički zadatak

Naravno, zašto ne?

The candle flame gutters. Its little pool of light trembles. Darkness gathers. The demons begin to stir.
16 godina
neaktivan
itf4n kaže...

Naravno, zašto ne?

Zašto da? Belji se

Ja još nisam odlučio koju teoriju podupirem, samo potičem da date svoje mišljenje. Osmijeh

17 godina
Logički zadatak

Damn, sad kad razmislim ni ja nisam siguran :D

Ali mislim da bi ipak poletio :D

17 godina
neaktivan
Logički zadatak

Ja bih rekao da ne.

16 godina
RE: Airplane-treadmill argument
andy0101 kaže...

Može li avion poletjeti?

-ne.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
15 godina
Logički zadatak

NE može poletjeti, osim ako ima sustav za vertikalno polijetanje (npr. Harrier, F-35). Razlog je taj što nema uzgona jer avion stoji na mjestu (nema strujanja zraka).

Eventualno da puše snažan vjetar suprotno od smjera kretanja zrakoplova, onda bi možda uspio poletjeti. Ali to nije moguće provjeriti u praksi pa...

16 godina
Logički zadatak

Ako je harrier onda može jer on polijeće vertikalno Namigiva

Ako red bull daje krila, onda rakija daje WARP
16 godina
neaktivan
andy0101 kaže...

Može li avion poletjeti?

Ja mislim da da.

-Ako avion postupno povećava svoju brzinu traka ga nikad nece stići, jer dok namjesti identičnu brzinu avion opet poveća svoju tako da se kreće prema naprijed i u jednom trenutku bi trebao poletiti.

17 godina
neaktivan
Logički zadatak

A zašto ne bi mogao?

Zanemarite pokretnu traku, i ostaje vam samo činjenica da zrakoplov treba doseći određenu takeoff speed, i kad je dostigne zbog stvaranja dovoljne razlike tlakova između gornje i donje polovice aeroprofila (gornjaci i donjaci) avion postiže dovoljnu silu uzgona koja je proporcionalna  vektoru brzine i napadnog kuta, te se a/c odcjepljuje od površine.

Totalno je svejedno da li se zrakoplov kretao u mjestu na pokretnoj traci ili prelazio određeni put....

P.S. 1 Hmmm...a ka opet razmislim, možda bi se vektori brzina (v1=brzina zrakoplova i v2=brzina trake) potpuno poništili jer imaju isti iznos, smjer, a suprotnu orijentaciju....

Hmmmm...baš zanimljivo, pitat ću predavača iz fizike.

Kako sam inače završio zrakoplovnu školu i studiram održavanje zrakoplova, ovo me baš jako zanima, svaka čast na zadatku.

P.S. 2  Ali, kako je potrebno podignuti nos a/c-a prilikom polijetanja  (povući palicu na sebe) treba uzeti u obzir i da podizanjem nosa zrakoplova traka prestaje djelovati jer zrakoplovu brzinu daje potisak iz motora (kod turbo-ventilatorskog motora npr.) a ne sila trenja preko kotača, tako da svašta može biti....

Kažu da imamo dva uha i samo jedna usta, kako bi pričali samo pola onoga što čujemo....
17 godina

-------

He who is not courageous enough to take risks will accomplish nothing in life. - Ali
Poruka je uređivana zadnji put ned 1.11.2009 1:52 (boxer).
15 godina
neaktivan
Logički zadatak

zamislite 4 covjeka..svaki covjek ima 4 vrece...u svakoj vreci su 4 macke..svaka macka ima 4 mačića...koliko je noga u pitanju?

Da se Facebook server sruši 90% mladih palo bi u tesku depresiju. Ako si u onih 10% koji bi im se smijali stavi ovo u potpis
17 godina

Može poletjeti...

Avion kada ubrzava, ubrzava pomoću nekakvog potiska zraka (dakle odguruje se od zraka, a ne od podloge na kojoj se nalazi). Kretala se ta podloga u jednom ili drugom smjeru, ili se uopće ne kretala potpuno je svejedno.

Znači motori stvaraju potisak, avion se počinje kretati, pomična traka se prilagođava brzini kotača ali avion i dalje ubrzava...s vremenom avion postiže dovoljnu brzinu i uzgon postaje dovoljno velik da avion poleti...

E sad, drugačija bi bila situacija kada bi recimo na automobil (koji ubrzava pomoću sile trenja između kotača i podloge) stavili krila...onda nikako ne bi poletio...

Bit će!
Poruka je uređivana zadnji put ned 1.11.2009 2:01 (unique83).
16 godina
neaktivan
Logički zadatak

Baš lijepo da diskutirate. Osmijeh

Želite li da otvorim novu temu o ovom problemu, da se ovdje mogu postavljati drugi zadaci? Ako želite novu temu, kliknite Slažem se na ovaj post, u protivnom kliknite Ne slažem se.

BTW Slažem se / Ne slažem se ne utječe na status na forumu, tako da - dajte glas jer se ne mogu odlučiti.

17 godina
neaktivan
CreaToR kaže...

zamislite 4 covjeka..svaki covjek ima 4 vrece...u svakoj vreci su 4 macke..svaka macka ima 4 mačića...koliko je noga u pitanju?

1288 ako se ide sve zbrajat.

Ili 0 ako se ide na foru da u "pitanju" nema noga.

Kažu da imamo dva uha i samo jedna usta, kako bi pričali samo pola onoga što čujemo....
15 godina
FlyBoy kaže...

Totalno je svejedno da li se zrakoplov kretao u mjestu na pokretnoj traci ili prelazio određeni put....

LOL! Svejedno je? Jel se ti šališ?! I ti si završio zrakoplovnu školu? Ako se kreće u mjestu (tj. samo se vrte kotači, a on stoji na mjestu) nema teorije da on dobije uzgon zbog kojeg će poletjeti (za to treba strujanje zraka).

17 godina
neaktivan
brogus kaže...

LOL! Svejedno je? Jel se ti šališ?! I ti si završio zrakoplovnu školu? Ako se kreće u mjestu (tj. samo se vrte kotači, a on stoji na mjestu) nema teorije da on dobije uzgon zbog kojeg će poletjeti (za to treba strujanje zraka).

Vidiš, to sam previdio (fizika mi nije jača strana, valjda zbog profesora)  Nevinašce

17 godina
neaktivan
FlyBoy kaže...
CreaToR kaže...

1288 ako se ide sve zbrajat.

Ili 0 ako se ide na foru da u "pitanju" nema noga.

Nemoguće

4 čovjeka = 8 nogu

4 vreće s 4 mačke =  16 mački = 4*4*4 = 64 nogu

16 mački ima 4 mačića = 64 mačića = 256 nogu

Znači 328 nogu

EDIT: Nisam vidio da svaki čovjek ima 4 vreće. Flyboy je dobro izračunao

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.11.2009 2:18 (Paolo2612).
17 godina
neaktivan
Paolo2612 kaže...

Nemoguće

4 čovjeka = 8 nogu

4 vreće s 4 mačke =  16 mački = 4*4*4 = 64 nogu

16 mački ima 4 mačića = 64 mačića = 256 nogu

Znači 328 nogu

4 čovjeka x 4vreće=16vreća

16 vreća x 4 mačke=64mačke

64mačke x 4 noge=256nogu

64mačke x 4 mačića= 256mačića

256 mačića x 4noge=1024noge

8nogu + 256nogu +1024noge= 1288 nogu.

ako sam dobro razumio

EDIT: ma i ja isprva nisam vidio te 4 vreće, pa sam isto ko i ti se zaletio.....

Poruka je uređivana zadnji put ned 1.11.2009 2:21 (FlyBoy).
Ova tema je sadržajno povezana sa sljedećim temama: Zagonetke
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice