Chat tema ljubitelja hardvera zaključana tema

poruka: 24.322
|
čitano: 3.282.849
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
13 godina
protjeran
AMD Ryzen CPU

Meni se cini da ce se barem sto se tice gaming trzista ljudi morati ubrzo opredjeliti zele li visok fps na monitoru tipa 120-144+hz ili visoku rezoluciju tipa 4k, koja je u mjesec dana pojavom jednog jeftinog IPS modela iz LG-a doslovno izgurala s globalne scene/trzista preskupe 1440p modele(2.5k)!

No kako je za 4k ekrane potreban "samo" iznimno jak GPU(barem  za sad) a za 120-144hz+ monitore iznimno bitan i CPU+GPU(nazalost ovdje je jako bitan i API, no na stranu sad on), jasno je kao dan na sta ce ljudi prije ici a to je veca rezolucija, na vecoj rezoluciji CPU je doslovno nebitan!

A evo jos jedna potvrda mog razmisljanja kuda ce ovo sve ici, procesori na godisnjoj bazi napreduju samo cca 5% a GPU-i cak cca 50%, znaci snaga za vrtiti nesto u 4k dolazi daleko brze nego prvi slucaj s nabijanjem velikog refresh/fps rate-a gdje je potreban i CPU s iznimno visokim IPC-om.

Veliki tata Asus vec ima "pripremljen" 4k 144hz panel no trenutno "razmatraju" dali izbaciti doticni jer ne postoji niti priblizno dovoljan hw da to vrti u odgovarajucim brojkama ovim tokom razvoja cpu(kao sto rekoh ono bitnije za visok framerate).

Osobno mi izlazak novog Ryzena ne znaci nista jer ce meni nuditi manji IPC s vise jezgara od Intela, dakle u oba slucaja o kojima sam gore pricao nisam dobio doslovno nista jer mi manjak veceg ipc-a nece donijeti veci fps, kao ni vise jezgara kod 4k rezolucije+veci fps!

Rezime svega ovoga je da ce se sve svesti opet na taj  preskupi GPU i njegovu sirovu snagu, kao i nadu da dva najveca proizvodaca Gpu-a(Nvidia/AMD) nece krenuti za par godina stopama Intela i sad AMD-a i davati nam samo pisljivih 5% napretka u Gpu snazi svake godine a ne kao do sad cak cca 50%.

Eto ponavljam ovo sto sad vidim u jako bliskoj buducnosti vidim samo rat jeftinijim jezgrama izmedu Intela i AMD-a i nista vise, takt sigurno nece rasti iz nekih drugih razloga, kao ni nekakava uber nova tehnologija koja bi to sve preokrenula u nesto revolucionarno!

LP

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.2.2017 21:04 (Stjepanj).
15 godina
Re: AMD Ryzen CPU
Stjepanj kaže...

Znači držimo se i7 Devila i to je to. 

Usput čekamo novi 4k ekran i nešto jačega od trenutne GTX 1070. 

Mišljenje o mom planu? 

Za dodatna pitanja i pomoć obratiti se preko privatne poruke. Hvala. :D
13 godina
protjeran
AMD Ryzen CPU

Pa ako najvjerojatnije sve krene prema visokim rezolucijama( eto vec je tu i 8k ekran) a ide, nece ti trebati nista vise od onog g4560 za 500kn, ulazes samo u gpu i to ti je to...

Visok refresh rate ce doci s vremenom nakon rezolucije jer su ocigledno svjesni da je lakse nabiti samo vecu rezoluciju nego visoku rezoluciju s visokim refresh rate-om!

Intel Core™ i7 Forever----- Battlelog: SoldierStippy
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.2.2017 21:14 (Stjepanj).
17 godina
odjavljen
AMD Ryzen CPU

Osim ove dvije solucije 1080p/144hz visok fps, ili 4K 60hz gameri imaju i treću soluciju. Ostati na istome, uživati na 1080p i 60hz još 2-3 godine pa tamo 2019/2020. uzeti PS5 i 4K/HDR 50"+ i odhebati PC gaming  Taman da prođe ovo prijelazno razdoblje i dječije bolesti prelaska na višu rezoluciju. Meni je ta opcija nekak 

17 godina
odjavljen
AMD Ryzen CPU

Meni se cini da ovo konvergira prema tome da uopce ne trebamo CPU. Nakon nekog vremena necemo trebati ni maticnu plocu, ni memoriju, nist... Samo dobra grafa i vozi misko!

Freak Show Inc.
17 godina
AMD Ryzen CPU

ni to samo dobar stream i rokaj po serveru pogonjen supercomputerom 

12 godina
Najjaci rajzen cilja na najjaci 8/16 intel kao konkurenciju, a ima tek 16 pcie stazica za graficke kartice

To je ×8/×8 vec za dvije grafe i u klasi top procesora debeli minus, jer kako je i tonci ranije pojasnio, vec na titanu xp se gubi 15-ak posto na ×8

A sto ce biti za 2 generacije, dakle za godinu i pol dana, tada taj proc nece imati dovoljno stazica niti za dvije grafe u cjenovnoj klasi sadasnje 1070, sto u toj klasi definitivno jest minus
17 godina
picajzla0707 kaže...
Najjaci rajzen cilja na najjaci 8/16 intel kao konkurenciju, a ima tek 16 pcie stazica za graficke kartice

To je ×8/×8 vec za dvije grafe i u klasi top procesora debeli minus, jer kako je i tonci ranije pojasnio, vec na titanu xp se gubi 15-ak posto na ×8

A sto ce biti za 2 generacije, dakle za godinu i pol dana, tada taj proc nece imati dovoljno stazica niti za dvije grafe u cjenovnoj klasi sadasnje 1070, sto u toj klasi definitivno jest minus

da i.

12 godina
Sto i?
Za razliku od i3 i i5 klase gdje je udio multi gpu nikakav, u top klasi je znacajan

I osim toga ne uzimas novi cpu za eventualni sli proslogodisnjih grafi, nego gledas na buducnost i grafe koje ce biti sve jace i sve ovisnije o tim stazicama, pa cemu onda sluzi takav proc ako se gledaju gejmeri
17 godina
AMD Ryzen CPU

aj nek ti bude 

12 godina
odjavljen
Stjepanj kaže...

Meni se cini da ce se barem sto se tice gaming trzista ljudi morati ubrzo opredjeliti zele li visok fps na monitoru tipa 120-144+hz ili visoku rezoluciju tipa 4k, koja je u mjesec dana pojavom jednog jeftinog IPS modela iz LG-a doslovno izgurala s globalne scene/trzista preskupe 1440p modele(2.5k)!

No kako je za 4k ekrane potreban "samo" iznimno jak GPU(barem  za sad) a za 120-144hz+ monitore iznimno bitan i CPU+GPU(nazalost ovdje je jako bitan i API, no na stranu sad on), jasno je kao dan na sta ce ljudi prije ici a to je veca rezolucija...

Ići ću uvijek na više hz, a rezu ispeglam sa najobičnijim smaa i mirna bosna. 4K je divota, no što s onima kojima su se oči razmazile gledajući 144 ili 165hz?  nama kujac a? Mislim da je 1440p teški sweet spot za gejming na višim hercima jer, dobro si rekao, 4k 144hz je ipak par generacija daleko, a onima koji jednostavno ne mogu gledati ništa manje od nekih 100tinjak hz/fps-a, 4k@60hz je bljuv. Tako da, jasno je gdje će mnogi hertz dopaši ići - više dopa, više hertza.

...kad razmislim, možda bi bilo bolje da nisam ni išao u 144hz+ vode. Uštedio bi si koju tisuću kuna, i bolio me đoko za filmaše poput mene koji bruje o tim smišnim hertzima ...

XXX kaže...

Osim ove dvije solucije 1080p/144hz visok fps, ili 4K 60hz gameri imaju i treću soluciju. Ostati na istome, uživati na 1080p i 60hz još 2-3 godine pa tamo 2019/2020. uzeti PS5 i 4K/HDR 50"+ i odhebati PC gaming  Taman da prođe ovo prijelazno razdoblje i dječije bolesti prelaska na višu rezoluciju. Meni je ta opcija nekak 

Čitavo vrime mi kod tebe nešto smrdi konzola... Ali nema veze, samo daj. Sve je to za ljude.

4mal kaže...

da i.

To znači da kada danas-sutra izađe troglava zvir iz nekog tabora - nećeš je moć metnit u rizin ploču jer jadničak nema dovoljno lejnova :)

... Na stranu sve, mislim da tribaju ić na 40 pcie stazica na flegship procesorima, u suprotnom opet imaju dio tržišta kojem ne nude kujac... 

Dont these talking monkeys know that Eden has enough to go around? Plenty in this holy garden, silly old monkeys, Where there is one you are bound to divide it Right in two!
17 godina
AMD Ryzen CPU

da ali stazice u pci 4.0 netrebaju toliko za navi i buduce...

14 godina
AMD Ryzen CPU

Najajči model kupuju entuzijasti,tim oni i slazu malo bolje konfe sa 2-3-4,m2 SSD x2,zvučna.. GPU,ako je manjak tih stazica Intel će opet bit njihov izbor!I ovdje ne govorim o suludim gejmerima nego i o profesionalcima koji cijede svaki atom iz svojih konfiguracija!!

AUDIOFIL
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.2.2017 23:16 (volegradele).
17 godina

ti ljudi cine nebitan postotak

Demokracija je, također, kada dva vuka i jedna ovca glasuju što će biti za večeru.
14 godina
nixass kaže...

ti ljudi cine nebitan postotak

Pa ti ljudi samo kupuju hig end proizvode i kupovat će opet Intel!!

AUDIOFIL
17 godina
AMD Ryzen CPU

nece jer je ryzen tu uostalom vidjet cemo u praxi jebes brojke na papiru...

12 godina
4mal kaže...

nece jer je ryzen tu uostalom vidjet cemo u praxi jebes brojke na papiru...

Di ti je ryzen ??? Kažeš tu je al ja ga ne vidim, vidim samo nekakve tablice i ništa više. Kad iziđe moći ćemo raspravljat a ovo sve što se zna do sad je "rekla-kazala" sistem.

Niti se išta pouzdano o njemu zna a nezna se ni cijena a ovdje su neki spremni ginuti za njega.

Da se nebi opet dogodio slučaj bager oliti ga buldožer il kako već

neda mi se
Poruka je uređivana zadnji put pon 6.2.2017 23:59 (nicky.sl).
17 godina
nicky.sl kaže...

nece.

12 godina
4mal kaže...
nicky.sl kaže...

nece.

Nadam se da neće

neda mi se
17 godina
Friday kaže...

Meni se cini da ovo konvergira prema tome da uopce ne trebamo CPU. Nakon nekog vremena necemo trebati ni maticnu plocu, ni memoriju, nist... Samo dobra grafa i vozi misko!

....ili ce graka stopiti s MBO... pa uz CPU bit ce i GPU socket i dijeliti nesto poslije HBM tehnolofiju memorije.....

masta ideja.....ali ovo je biznis...

--<--<--@
13 godina
neaktivan
AMD Ryzen CPU

Moglo bi postati zanimljivo sljedeće godine. AMD tek prešao na 14nm, ali bi sljedeće godine mogli Zen 2 ili 3 proizvoditi na manjem proizvodnom procesu od Intela, kako se razvija situacija trenutno. Intel je izgleda zaglavio na 14nm. Odkad najavljuju 10nm, a od toga još ništa. Dok Samsung već proizvodi na 10nm, i za sljedeću godinu najavljuju 7nm. A i AMD će to pratiti.

Dugo godina AMD i nije mogao na bolji proces, jer su ovi bili u zaostatku za Intelom. Dok se sad situacija mijenja. A AMD je u međuvremenu izvukao maksimum iz starih 32 i 28nm.

13 godina
Bilal kaže...

Moglo bi postati zanimljivo sljedeće godine. AMD tek prešao na 14nm, ali bi sljedeće godine mogli Zen 2 ili 3 proizvoditi na manjem proizvodnom procesu od Intela, kako se razvija situacija trenutno. Intel je izgleda zaglavio na 14nm. Odkad najavljuju 10nm, a od toga još ništa. Dok Samsung već proizvodi na 10nm, i za sljedeću godinu najavljuju 7nm. A i AMD će to pratiti.

Dugo godina AMD i nije mogao na bolji proces, jer su ovi bili u zaostatku za Intelom. Dok se sad situacija mijenja. A AMD je u međuvremenu izvukao maksimum iz starih 32 i 28nm.

Ceka se AM4+ socket 

AL SWEARENGEN Welcome to fucking Deadwood!
13 godina
neaktivan
chaselol kaže...
Bilal kaže...

Ceka se AM4+ socket 

Vidim ima likova kojima treba crtati

Nisam rekao da će prvi Zen biti loš, i da se treba čekati AM4+. O čemu ti?

Samo kažem da bi moglo biti zanimljivo sljedeće godine, jer ovo što sam napisao je vrlo izgledno da će se desiti. Osim ako i Intel ne počne proizvoditi svoje procesore u tuđim proizvodnim pogonima...

13 godina

Ne trebas mi nista crtati, samo procitaj svoje rijeci sto si napisao, trebao bi shvatiti sam 

16 godina
AMD Ryzen CPU

Ovo im nema smisla jer nije ovo situacija kao kad ih je athlon demolirao .Ovde je sad bitno tko će ponudit više za manje.Intel će nabijat takt i dignit cijenu znači nije im bitno prodat nego zadržat primat.To im je jedino preostalo jer kad tukac čuje intel je jači on uzima i ne gleda.

kradem mine iz minskog polja
Poruka je uređivana zadnji put uto 7.2.2017 10:28 (dery).
17 godina
odjavljen
dery kaže...

Ovo im nema smisla je nije ovo situacija kao kad ih je athlon demolirao .Ovde je sad bitno tko će ponudit više za manje.Intel će nabijat takt i dignit cijenu znači nije im bitno prodat nego zadržat primat.To im je jedino preostalo jer kad tukac čuje intel je jači on uzima i ne gleda.

Tukac ce to i platiti pa nema veze...

Freak Show Inc.
17 godina
moderator
AMD Ryzen CPU

7740K - 7700K = 40

7640K - 7600K = 40

Ovih 40 se odnosi na višu cijenu u dolarima?

Poruka je uređivana zadnji put uto 7.2.2017 10:29 (DrNasty).
17 godina
DrNasty kaže...

7740K - 7700K = 40

7640K - 7600K = 40

Ovih 40 se odnosi na višu cijenu u dolarima?

samo da Intelu ne padne nasa cijena i7-7739.99

--<--<--@
16 godina
AMD Ryzen CPU

Nadam se da će AMD i donijeti ono novo i potrebno da uznemiri i konkurira Intelu. Da Intel prestane više divljati sa svojim neopravdano visokim cijenama poradi nedostatka prave konkurencije. Doslovno je nama svima bitno da AMD uspije u svojem novom procesoru i samim time stvori Intelu pravu konkurenciju. Živi bili pa vidjeli. Navijam za AMD

13 godina
dery kaže...

Ovo im nema smisla jer nije ovo situacija kao kad ih je athlon demolirao .Ovde je sad bitno tko će ponudit više za manje.Intel će nabijat takt i dignit cijenu znači nije im bitno prodat nego zadržat primat.To im je jedino preostalo jer kad tukac čuje intel je jači on uzima i ne gleda.

i5 sa HT, kakav samar kupcima i7 

E-mail:
Lozinka:

vrh stranice