Meni se cini da ce se barem sto se tice gaming trzista ljudi morati ubrzo opredjeliti zele li visok fps na monitoru tipa 120-144+hz ili visoku rezoluciju tipa 4k, koja je u mjesec dana pojavom jednog jeftinog IPS modela iz LG-a doslovno izgurala s globalne scene/trzista preskupe 1440p modele(2.5k)!
No kako je za 4k ekrane potreban "samo" iznimno jak GPU(barem za sad) a za 120-144hz+ monitore iznimno bitan i CPU+GPU(nazalost ovdje je jako bitan i API, no na stranu sad on), jasno je kao dan na sta ce ljudi prije ici a to je veca rezolucija, na vecoj rezoluciji CPU je doslovno nebitan!
A evo jos jedna potvrda mog razmisljanja kuda ce ovo sve ici, procesori na godisnjoj bazi napreduju samo cca 5% a GPU-i cak cca 50%, znaci snaga za vrtiti nesto u 4k dolazi daleko brze nego prvi slucaj s nabijanjem velikog refresh/fps rate-a gdje je potreban i CPU s iznimno visokim IPC-om.
Veliki tata Asus vec ima "pripremljen" 4k 144hz panel no trenutno "razmatraju" dali izbaciti doticni jer ne postoji niti priblizno dovoljan hw da to vrti u odgovarajucim brojkama ovim tokom razvoja cpu(kao sto rekoh ono bitnije za visok framerate).
Osobno mi izlazak novog Ryzena ne znaci nista jer ce meni nuditi manji IPC s vise jezgara od Intela, dakle u oba slucaja o kojima sam gore pricao nisam dobio doslovno nista jer mi manjak veceg ipc-a nece donijeti veci fps, kao ni vise jezgara kod 4k rezolucije+veci fps!
Rezime svega ovoga je da ce se sve svesti opet na taj preskupi GPU i njegovu sirovu snagu, kao i nadu da dva najveca proizvodaca Gpu-a(Nvidia/AMD) nece krenuti za par godina stopama Intela i sad AMD-a i davati nam samo pisljivih 5% napretka u Gpu snazi svake godine a ne kao do sad cak cca 50%.
Eto ponavljam ovo sto sad vidim u jako bliskoj buducnosti vidim samo rat jeftinijim jezgrama izmedu Intela i AMD-a i nista vise, takt sigurno nece rasti iz nekih drugih razloga, kao ni nekakava uber nova tehnologija koja bi to sve preokrenula u nesto revolucionarno!
LP

nama kujac a? Mislim da je 1440p teški sweet spot za gejming na višim hercima jer, dobro si rekao, 4k 144hz je ipak par generacija daleko, a onima koji jednostavno ne mogu gledati ništa manje od nekih 100tinjak hz/fps-a, 4k@60hz je bljuv. Tako da, jasno je gdje će mnogi hertz dopaši ići - više dopa, više hertza.
...
neda mi se