Bojkot?

poruka: 384
|
čitano: 24.080
|
moderatori: DrNasty, pirat, Lazarus Long, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
3 godine
Re: Bojkot?
Santana kaže...
 Opet pricas isto,a nije bilo tak. Nije se kupilo dvije kutije cigareta kak ti velis. Kupovalo se manje. Nije se kupovalo duplo.

Ides svaki dan u ducan pa kupis svaki dan dodatne gluposti koje ti ne trebaju. Ides jednom u ducana za dva dana pa ces kupit manje gluposti koje ti ne trebaju, a ne duplo.
Podaci su javno dostupni

Ti izgleda nisi shvatio što sam htio reći, ili se nisam dobro izrazio, ili imamo potpuno drukčije kupovne navike.

Jedna obitelj koja svakodnevno djeci kupi tri litre mlijeka, će kupiti u četvrtak šest litara mlijeka, inače će u petak djeca ostati bez mlijeka.

Ne znam što to ljudi kupuju "bez veze" i to baš petkom.

Nisu ljudi u Hrvatskoj prosječno imućniji od drugih u EU, da kupuju nepotrebne stvari, za to služi Temu, AliExpress i sl. (tu i sirotinja najviše kupuje bespotrebne stvari)

Subotom se ide u shoping i subotom se troši najviše.

合氣道
9 godina
Zaporožac kaže...
Santana kaže...
 Opet pricas isto,a nije bilo tak. Nije se kupilo dvije kutije cigareta kak ti velis. Kupovalo se manje. Nije se kupovalo duplo.

Ides svaki dan u ducan pa kupis svaki dan dodatne gluposti koje ti ne trebaju. Ides jednom u ducana za dva dana pa ces kupit manje gluposti koje ti ne trebaju, a ne duplo.
Podaci su javno dostupni

Ti izgleda nisi shvatio što sam htio reći, ili se nisam dobro izrazio, ili imamo potpuno drukčije kupovne navike.

Jedna obitelj koja svakodnevno djeci kupi tri litre mlijeka, će kupiti u četvrtak šest litara mlijeka, inače će u petak djeca ostati bez mlijeka.

Nisu ljudi u Hrvatskoj prosječno imućniji od drugih u EU, da kupuju nepotrebne stvari, za to služi Temu, AliExpress i sl. (tu i sirotinja najviše kupuje bespotrebne stvari)

Masovno se kupuje bezveze ono sto nam ne treba. Nismo bezveze jedni od najdebljih u europi.
Da se kupuje kak ti velis kruh i mlijeko tj. najosnovnije stvari pola tih ducana bi vec odavno propala. Hrvati nisu imucni, al vole trosit znam to i po sebi.

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
3 godine
Santana kaže...
Da se kupuje kak ti velis kruh i mlijeko tj. najosnovnije stvari pola tih ducana bi vec odavno propala. Hrvati nisu imucni, al vole trosit znam to i po sebi.

Znači, ima se i ne treba se žaliti na inflaciju, državu, EU, Štrumpa, Putina. 

合氣道
3 godine
Bojkot?

Počeo sam na dućane gledati kao na neprijatelja, katalozi i letci su neprijateljska propaganda koju spaljujem, još malo pa ću ulaziti sa šljemom i u maskirnom, šunjam se oko trgovine kao ilegalac provjeravajući je li zrak čist a kad kupujem kao da sam u pregovorima oko otkupnine taoca... E tako se treba postaviti i onda će bojkot uspjeti. Smrt fašizmu!

16 godina
Bojkot?

U normalnoj državi, vlada bi trebala omogućiti građanima dostojanstven život, a ne ih prisiljavati na bojkote trgovina zbog neizdrživo visokih cijena. Kad se poziv na bojkot proširi na proizvode poput Coca-Cole i gaziranih pića, koji nisu osnovne životne potrebe, smisao bojkota postaje pomalo upitan. Umjesto toga, trebali bismo se fokusirati na osnovne životne namirnice, čime bismo mogli utjecati na smanjenje cijena tih ključnih proizvoda.

Bojkotirati proizvode koji nisu nužni za svakodnevni život, poput gaziranih pića, uvijek je lakše nego suočiti se s pravim izazovima. Bojkot takvih proizvoda najvjerojatnije će rezultirati time da će se oni s upitnim rokom trajanja prodati na akcijama, ništa se neće baciti. Na kraju, svi ćemo biti zadovoljni što smo uspjeli bojkotirati proizvode koji nisu nužni za svakodnevni život, dok će osnovne životne namirnice i dalje ostati skupe i nedostupne.

16 godina
Santana kaže...

Masovno se kupuje bezveze ono sto nam ne treba. Nismo bezveze jedni od najdebljih u europi.

To ti se zove ratni sindrom. Velika večina tih pretilih osoba s stariji ljudi. Konkrento 66% pretile populacije u HR čine skupina 65g do 74g, pošto su večinu svog života bili gladni posljedica rata i zato što smo zbog komunizma zaostajali naspram zapada. Domovinski rat isto nije pomogao ja znam da sam ja bio gladan. Zato starčad kupuje i skladišti iz straha. 

Moja mama ima sigurno 50 kg šečera i brašna. Čim je šečer na akciji kupuje odmah. Sav taj šećer će biti iskorišten za pekmeze i domače sokove. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.2.2025 12:04 (Gajotres).
10 godina
Zaporožac kaže...
Santana kaže...

Podaci su javno dostupni

Previše pojednostavljuješ prekompliciranu temu. Prodaja je postala nauka, doslovno znanost, a trgovci (pogotovo zapadnjački, pogotovo američki) su davno otkrili navike kupca i na koje načine mogu utjecati na kupce. Ovi naši samo kopiraju višestruko dokazanu praksu. Što više pozornosti i vremena "ukradeš" kupcu, to su veće šanse da će on novce potrošiti kod tebe. Što više vremena kupac provede u trgovini to su veće šanse da će potrošiti novce. To možda ne važi za tebe osobno, ali važi za najveći postotak kupaca. Njima je bitno da što češće uđeš u trgovinu.

Zašto se trgovci žale što su nedjelje neradne? Ako će se promet od bojkota preliti na sljedeće dane, jel se onda ne bi taj promet od nedjelje trebao preliti na ostale dane? 

Zašto trgovine nisu otvorene samo od 8 do 18h? Zar se neće promet koji bi se stvorio u 20:30 preliti na sljedeći dan? 

Zašto trgovine stave artikle na akciju na kojima su doslovno na gubitku? Zato da te navuku da uđeš u trgovinu, možda ćeš ti uzeti samo to što je na akciji, ali će najveći broj kupaca kupovati i druge stvari.

Ogromna količina novaca i energije trgovaca odlazi na pokušaj da dovuku kupce u svoju trgovinu i cilj im je da što više vremena provedu u istoj. Zašto je u IKEI labirint, da moraš proći cijelu trgovinu kako bi izašao van?

Tebi svaka čast ako imaš disciplinu da kupuješ samo ono što ti treba. Naravno da će obitelj iz tvog primjera kupiti jednaku količinu mlijeka. ALI taj petak kada je bojkot neće u trgovinu ući tata i dvije kćerke, pa bi one i čokoladicu i sokić, pa vidi tamo na akciji neka igračka, pa se i tata sjeti da bi mogao marnuti koje pivo večeras, pa ne bi bilo loše ni tortilja čips, pa vidi tamo imaju kremenadle (a ostalo danas graška od ručka), pa se na kraju baci grašak, pa bi mogli i izroštiljati kremenadle, treba mi i ugljen itd itd.

Trgovine su kroz bojkot izgubile milijune eura prometa i taj promet neće dobiti. Njima bilo kakav bojkot samo i jednog dana šteti. 

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.2.2025 13:05 (Cansee).
4 mjeseca
Kupujem već godinama proračunato i ciljano samo što mi treba . Rijetkost da nešto bezveze kupim .

Znači bojkotiram godinama. Ali paradoks je što svi to isto tvrde ali eto kupuje se Coca-Cola , slatkiši i gluposti , ne djeci nego odrasle osobe žderu kolu i grickalice svakodnevno !
3 godine
Cansee kaže...
Previše pojednostavljuješ prekompliciranu temu. Prodaja je postala nauka, doslovno znanost, a trgovci (pogotovo zapadnjački, pogotovo američki) su davno otkrili navike kupca i na koje načine mogu utjecati na kupce. Ovi naši samo kopiraju višestruko dokazanu praksu. Što više pozornosti i vremena "ukradeš" kupcu, to su veće šanse da će on novce potrošiti kod tebe. Što više vremena kupac provede u trgovini to su veće šanse da će potrošiti novce. To možda ne važi za tebe osobno, ali važi za najveći postotak kupaca. Njima je bitno da što češće uđeš u trgovinu.

Zašto se trgovci žale što su nedjelje neradne? Ako će se promet od bojkota preliti na sljedeće dane, jel se onda ne bi taj promet od nedjelje trebao preliti na ostale dane? 

Zašto trgovine nisu otvorene samo od 8 do 18h? Zar se neće promet koji bi se stvorio u 20:30 preliti na sljedeći dan? 

Zašto trgovine stave artikle na akciju na kojima su doslovno na gubitku? Zato da te navuku da uđeš u trgovinu, možda ćeš ti uzeti samo to što je na akciji, ali će najveći broj kupaca kupovati i druge stvari.

Ogromna količina novaca i energije trgovaca odlazi na pokušaj da dovuku kupce u svoju trgovinu i cilj im je da što više vremena provedu u istoj. Zašto je u IKEI labirint, da moraš proći cijelu trgovinu kako bi izašao van?

Tebi svaka čast ako imaš disciplinu da kupuješ samo ono što ti treba. Naravno da će obitelj iz tvog primjera kupiti jednaku količinu mlijeka. ALI taj petak kada je bojkot neće u trgovinu ući tata i dvije kćerke, pa bi one i čokoladicu i sokić, pa vidi tamo na akciji neka igračka, pa se i tata sjeti da bi mogao marnuti koje pivo večeras, pa ne bi bilo loše ni tortilja čips, pa vidi tamo imaju kremenadle (a ostalo danas graška od ručka), pa se na kraju baci grašak, pa bi mogli i izroštiljati kremenadle, treba mi i ugljen itd itd.

Trgovine su kroz bojkot izgubile milijune eura prometa i taj promet neće dobiti. Njima bilo kakav bojkot samo i jednog dana šteti. 

Pojednostavljujem, jer je računica jednostavna i uopće ne treba dvojiti da ovim načinom trgovci neće biti oštećeni.

S tim se slaže i 99% ekonomista, ekonomskih analitičara, a mislim da oni nisu kreteni i gluplji od učesnika na forumu.

Evo, prvo što sam našao, poznati ekonomist Novotny kaže;

合氣道
9 godina
Bojkot?

navike su se promjenile......

podrum je nekad bio pun kupusa, krompira, "spajze" pune zimnice, kiseline, ajvara, raznih pekmeza,namaza, pusnice pune masti, cvaraka, suhog mesa, skrinje pune polovica i svjezeg mesa....

ah,taj crni komunizam i zaostajanje za zapadom....u kojem sam (smo) kao djeca pili fructal sokove, jeli bajadere, griote i sve ostale delicije od krasa, soko starka, kandita i ostalih, cvarcima se gadjali umjesto kamencicima, buhtlama, krofnama, makovnjacama i orahnjacama zidali bunkere.....

danas ih placamo suhim zlatom......

mlijeko je ustvari dolazilo iz krave, malo smo se cudili kako krava daje vrecicu s mlijekom, ali.....

danas, sto jedemo, sto pijemo? 

imamo sve a nemamo (vecina) nista, postali smo skladiste za otpadne proizvode, svinjetinu iz vijetnamskog rata, proizvode upitne kvalitete, greske u proizvodnji koje se niti u jednoj normalnoj zemlji ne smiju prodavati......

jbg, drugacija vrsta gladi dosla......

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Poruka je uređivana zadnji put pon 10.2.2025 13:19 (Damir22).
12 godina
Bojkot?

Doći će na naplatu ovaj život naš

Imati ćeš Lidl, al nećeš imat Kraš...

10 godina
Zaporožac kaže...
Cansee kaže...

Pojednostavljujem, jer je računica jednostavna i uopće ne treba dvojiti da ovim načinom trgovci neće biti oštećeni.

S tim se slaže i 99% ekonomista, ekonomskih analitičara, a mislim da oni nisu kreteni i gluplji od učesnika na forumu.

Evo, prvo što sam našao, poznati ekonomist Novotny kaže;

da, ti si previše pojednostavio problematiku, o tom nema govora. Moj post apsolutno stoji, međutim bojkot neće uspjeti zato što ga se ljudi ne pridržavaju, a ne zato što nema smisla. Da ih bojkotiramo sve redom svakog petka itekako bi se potrudili da vrate, kako bi se svim menadžerima krenule tresti gaće kada ne bi mogli pokazati grafike sa uzlaznim krivuljama za 2025. Zbog toga mi je najviše žao što su ljudi prerazmaženi da barem izdrže svaki petak bojkot, moj kurac se ne bi osjetilo. A to da će sezona i turisti izvlačiti je jako upitno, Vlada se već usrala da će biti loša godina pa su izvukli analize prema kojima će preko 50% turista ovog ljeta prvo gledati cijenu kao glavni faktor biranja ljetovališta. Ako tu budemo imali tropu vidit ćemo trgovce kako će disati na škrge.

Osim toga, ako toliko žive od turista, a "nekoliko stotina tisuća" kupaca im je nebitno (kako tvrdi Novotny), zašto onda imaju trgovine po vukojebinama? Zašto je Konzum u Iloku, zašto su u jednom Vukovaru svi redom - Spar, Plodine, Kaufland, Lidl i nekoliko Konzuma? Zašto su trgovine u Virovitici, Sisku? Malo sutra oni žive od turista, to je magla koju nama prodavaju.

A ti svi stručnjaci su naveli nekoliko milijuna razloga zašto su cijene previsoke u RH, kad njih slušam pitam se zašto čips nije 17 eura.

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.2.2025 15:40 (Cansee).
9 godina
Bojkot?

ponovo se vracam - nisu ljudi prerazmazeni, ljude nije briga.

oni koji bi, ti ne mogu, jer ionako bojkotiraju svaku kupovinu osim one najnuznije, a nekad i nju preskacu....

oni ciji izostanak bi se ionako osjetio, njih boli kita, oni imaju i puca im dali je kruh 1.30 ili 3 eura, oni razmisljaju hoce za vikend u dubrovnik ili je mozda bec bolji, dali ce kupiti novi audi ili da ipak uzmu mercedes, ali ne bijeli jer twkvog ima susjed, dali ce kupiti 5090 ili mu je mozda i 4090 dovoljna da prezivi koji mjesec..... :)

nikad glave nece "padati" u drustvu koje je toliko podjeljeno i gdje je razlika izmedju onih koji nemaju i onih koji imaju toliko nesrazmjerna, nositelj ekonomije i promjena je srednja, nekad nazivana i radnicka klasa i postena inteligencija, sustavno unistavana od prvog dana, bas zbog toga..... nema je, nema ni promjena, sve je samo igrokaz....

12 godina
Nigdje bogataši nisu na ulicama, to je zadaća srednjeg sloja. Samo nama je očito jako dobro kad nismo na ulicama. Mislim da cijene mogu još bar 30% gore da bi se na Markovom trgu okupilo 2000 ljudi.
11 godina
Cansee kaže... 

ovo je istina za veliku većinu kupaca, pogotovo žena koje vole šopingirati - jer se šoping pretvorio u neku vrst zabave

kad idem sam u trgovinu, idem po točno određene stvari, obično imam popis

idem u trogvinu koju poznajem i idem samo do polica na kojima su stvari na popisu, vrlo rijetko se sjetim da bi mogao još nešto uzet

u roku 10 minuta sam nutra i van

idem sa ženom i ćerkicama, uz 10 stvari koje smo zapisali, kupujemo još najmanje toliko stvari koje nismo zapisali i nije da nam baš nužno trebaju, ali uhvate im pogled i jbga

iz trgovine ne izlazim najmanje pola sata

Poruka je uređivana zadnji put pon 10.2.2025 18:56 (picajzla0707).
11 godina
Bojkot?

Bilo bi puno ljudi manje u ducanima i pekarama da si ljudi uzmu pasta maker i pekac kruha, stvarno ne prevelik ulog a jedes zdravije i jeftinije... no danasnjim zenskicama je i to tesko, mogu max jaja ispec 

3 godine
Cansee kaže...

Da ih bojkotiramo sve redom svakog petka itekako bi se potrudili da vrate, kako bi se svim menadžerima krenule tresti gaće kada ne bi mogli pokazati grafike sa uzlaznim krivuljama za 2025. Zbog toga mi je najviše žao što su ljudi prerazmaženi da barem izdrže svaki petak bojkot, moj kurac se ne bi osjetilo. A to da će sezona i turisti izvlačiti je jako upitno, Vlada se već usrala da će biti loša godina pa su izvukli analize prema kojima će preko 50% turista ovog ljeta prvo gledati cijenu kao glavni faktor biranja ljetovališta. Ako tu budemo imali tropu vidit ćemo trgovce kako će disati na škrge.

Osim toga, ako toliko žive od turista, a "nekoliko stotina tisuća" kupaca im je nebitno (kako tvrdi Novotny), zašto onda imaju trgovine po vukojebinama? Zašto je Konzum u Iloku, zašto su u jednom Vukovaru svi redom - Spar, Plodine, Kaufland, Lidl i nekoliko Konzuma? Zašto su trgovine u Virovitici, Sisku? Malo sutra oni žive od turista, to je magla koju nama prodavaju.

A ti svi stručnjaci su naveli nekoliko milijuna razloga zašto su cijene previsoke u RH, kad njih slušam pitam se zašto čips nije 17 eura.

Volio  bih vidjeti grafikone prodaje subotom i četvrtkom nakon bojkotiranoga petka.

Ne vidim ih nigdje. Pretpostavljam da su /zbrojimo li povećanje prodaje četvrtkom i subotom (to logika kupovanja nalaže ako se bojkotira petak) trgovci na gubitku. Mislim da nisu i stojim pri tome da je jednotjedni post od kupovine zdravstveno učinkovit, no financijski trgovine nemaju gubitke.

Vlada se usrala analiza kažeš, kako će 50% turista prvo gledati cijene ?! Ha jebote, a kad su ti talijanski, njemački, poljski, bosanski, engleski turisti srednjega staleža dolazili u HR kao muhe bez glave. 90% naših turista su srednji sloj, čak niži srednji sloj, srednje kupovne moći i vjerojatno će se smanjiti broj poljskih i bosanskih turista, a jednom Britancu, -Nijemcu, Talijanu je cijena usluga na našemu moru ista kao i u njihovim gradovima, te ih ništa neće omesti da dođu, jer cijene ne rastu samo u Hrvatskoj.

, 

Supruga prati na You Tube neku obitelj Dubravac koji svakodnevno objavljuju video zapise iz svoga života u Njemačkoj. Jako su razočarani stalnim porastom cijena u Njemačkoj.

Kad dođu u Hrvatsku oduševe se i pokažu koliko su proizvodi jeftiniji u hrvatskim Kauflandima i Lidlima, odn. jako puno proizvoda koje novinari koji flejmaju s tim da su svi proizvodi u hrvatskoj skuplji nego u Lidlu i Kauflandu npr. Njemačke.

E, pa nisu, no novinar ne bi bio novinar kad ne bi zakuhao, jer tko bi mu čitao članak, senzacija je bitna.

Ako se dvadeset vrhunskih ekonomista slaže da je nešto tako, zbog nečega, tko sam ja da im ne vjerujem ?!

Nisam čuo ekonomistu koji govori dijametralno od ostalih.

合氣道
9 godina
Damir22 kaže...

podrum je nekad bio pun kupusa, krompira, "spajze" pune zimnice, kiseline, ajvara, raznih pekmeza,namaza, pusnice pune masti, cvaraka, suhog mesa, skrinje pune polovica i svjezeg mesa....

ah,taj crni komunizam i zaostajanje za zapadom....u kojem sam (smo) kao djeca pili fructal sokove, jeli bajadere, griote i sve ostale delicije od krasa, soko starka, kandita i ostalih, cvarcima se gadjali umjesto kamencicima, buhtlama, krofnama, makovnjacama i orahnjacama zidali bunkere.....

mlijeko je ustvari dolazilo iz krave, malo smo se cudili kako krava daje vrecicu s mlijekom, ali.....

imamo sve a nemamo (vecina) nista, postali smo skladiste za otpadne proizvode, svinjetinu iz vijetnamskog rata, proizvode upitne kvalitete, greske u proizvodnji koje se niti u jednoj normalnoj zemlji ne smiju prodavati......

ne znam za tebe i kakvog je imovinskog stanja bila tvoja obitelj

No moji i svo moje drustvo nikad nismo jeli bajadere i griote, te pili sokove. 
Jednom godišnje kad je kraj škole bi dobili nešto dinara i kupili si napolitanku. I tako cijela moja okolina.

Bili smo željni apsolutno svega, jeli smo samo što roditelji spreme za ručak.

Ne ponovilo se i ne daj bože nikom više takvog života.

9 godina
sporttest kaže...
Damir22 kaže...

Jednom godišnje kad je kraj škole bi dobili nešto dinara i kupili si napolitanku. I tako cijela moja okolina.

Zao mi je, no eto....

ja se referiram na razdoblje od 85-90'te, i da, meni i mojoj okolici bilo je tocno tako kako sam ti napisao.

stari biljezac u ĐĐ, stara neki lijevi administrator u desnoj firmi, prosjecna primanja za taj period, nikakvi partijski funkcioneri, politicari, "rukovodioci" i slicno. Vozili smo ficu, jeli kupus, puru, kelj, i ostale divote koje danas vise ne mogu ni vidjeti, kupovali smo stripove, slicice, akcijske figurice (na pijaci, kopije, naravno), vozili smo stare ponije, vrhunac tehnologije nam je bio KASIO sat s digitronom (namjerno pogresno napisano)

Pune skirnje mesa, puna pusnica kobasica, cvaraka, apsolutnoi svega je bilo, ne po danasnjim standardima kada ima 4356 vrsti cokolade, imali smo braco i seka, imali smo eurokrem, a ovo sto sam spomenuo, bajadere i slicno, kupovalo se u posebnoj "trgovini", ne znam dali je imala neki naziv, uglavnom, vitrine i vitrine prepune slatkisa, dodjes i kupis 10dkg, ili par komada, mogao si kako si htio. Bake, susjede, konstantno su se pekle kojekakve pite, buhtle, krofne, nije postojao dan kada sva djecurlija iz komsiluka nisu bila kod nekog "na kolacima", sladoled smo imali od vanilije i cokolade, svaki dan je sljadoljedar na starom tomosu, oko 4 popodne, vozio po cesti i prodavao.... i svaki dan se jeo preko ljeta.....

I svi smo jednako imali, i oni ciji tata je bio umirovljeni general jna, i onaj ciji je bio obicni sljaker u djuri, i onaj ciji tata je bio automehanicar, i mama tajnica u skoli......... to je ta izumrla srednja klasa.

Zao mi je tvog iskustva, ja sam samo napisao iskustvo moje generacije, na tom mjestu i tom momentu u vremenu, bez generaliziranja da je apsolutno na cijelom svijetu bilo bas tako i nikako drukcije.....

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.2.2025 12:38 (Damir22).
16 godina
Damir22 kaže...
sporttest kaže...
Damir22 kaže...

Zao mi je, no eto....

ja se referiram na razdoblje od 85-90'te, i da, meni i mojoj okolici bilo je tocno tako kako sam ti napisao.

stari biljezac u ĐĐ, stara neki lijevi administrator u desnoj firmi, prosjecna primanja za taj period, nikakvi partijski funkcioneri, politicari, "rukovodioci" i slicno. Vozili smo ficu, jeli kupus, puru, kelj, i ostale divote koje danas vise ne mogu ni vidjeti, kupovali smo stripove, slicice, akcijske figurice (na pijaci, kopije, naravno), vozili smo stare ponije, vrhunac tehnologije nam je bio KASIO sat s digitronom (namjerno pogresno napisano)

Pune skirnje mesa, puna pusnica kobasica, cvaraka, apsolutnoi svega je bilo, ne po danasnjim standardima kada ima 4356 vrsti cokolade, imali smo braco i seka, imali smo eurokrem, a ovo sto sam spomenuo, bajadere i slicno, kupovalo se u posebnoj "trgovini", ne znam dali je imala neki naziv, uglavnom, vitrine i vitrine prepune slatkisa, dodjes i kupis 10dkg, ili par komada, mogao si kako si htio. Bake, susjede, konstantno su se pekle kojekakve pite, buhtle, krofne, nije postojao dan kada sva djecurlija iz komsiluka nisu bila kod nekog "na kolacima", sladoled smo imali od vanilije i cokolade, svaki dan je sljadoljedar na starom tomosu, oko 4 popodne, vozio po cesti i prodavao.... i svaki dan se jeo preko ljeta.....

I svi smo jednako imali, i oni ciji tata je bio umirovljeni general jna, i onaj ciji je bio obicni sljaker u djuri, i onaj ciji tata je bio automehanicar, i mama tajnica u skoli......... to je ta izumrla srednja klasa.

Zao mi je tvog iskustva, ja sam samo napisao iskustvo moje generacije, na tom mjestu i tom momentu u vremenu, bez generaliziranja da je apsolutno na cijelom svijetu bilo bas tako i nikako drukcije.....

Ispravak netočnog navoda, nismo svi jednako imali nego smo svi jednako nemali. To mi je jači argument moje mame. Evo i moji su oboje radili u ĐĐ i još inženjeri (statistička pogreška u ono vrijeme). Pa te tata odvede u trgovinu preko puta industriske kaže kupite što hoćete a na policama dva čipsa, jedan smoki, tri kraševe tortice. Ne možeš uzeti smoki pošto nema onda za obojcu. Meso se jelo samo nedeljom. Crno bijeli svijet je fascinantna serija koja najbolje dočarava to vrijeme.

Ljudi sad seru za inflaciju a mi se prije imali buntove novaca s kojima smo se igrali pošto ih je inflacija obezvrijedila. Jača mi je priča roditelja jedne moje cure, kažu inflacija je tolika bila da smo mi jedan mjesec odlučili stisnuti i taj mjesec smo otplatili kredit od kuće. 
Da je komunizam kakav je tako dobar sigurno bi pola svijeta bilo komunisti. Ne Kina je daleko od komunizma i svaka nova zamjena u KP smanjuje si prava. 
Poruka je uređivana zadnji put uto 11.2.2025 14:37 (Gajotres).
11 godina
Bojkot?

navali narode...

9 godina
Bojkot?

ja apsolutno nigdje ne spominjem komunizam, niti drustveno uredjenje, ni politiku......

samo kazem da se u tom periodu gubi vecina tog srednjeg sloja, radnicke klase, i da se nase drustvo razvija u smijeru da imamo bogate i sirotinju, a da niti jedni niti drugi nisu i ne mogu biti nositelji promjena, ili ovakvih bojkota, sto je tema ove nase....teme, jelte :)

da, jednako nemali (neimali? hmm), mozda je bolji opis, ali, opet, imalo se, moglo se..... 

15 godina

...

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.2.2025 15:58 (Punti).
6 mjeseci
Santana kaže...
Zaporožac kaže...
Santana kaže...

Podaci su javno dostupni

Pa mislim da generalno problem nije do hrane koliko do tjelesne neaktivnosti Hrvata, ako se ne varam 2/3 nacije se ne bavi apsolutno ničim. Dobra slika je i svakodnevni odlazak na posao u recimo Zagrebu, osobno i sam imam prijatelja/poznanika koji relaciju od 2-3 tramvajske stanice putuju autom, radi komfora ( ali viška para ne ). Što znači radije će biti siromašniji za nešto benzina nego malo prošetati do posla, sjesti na bicikl, ući u tramvaj. Ali kako oni kažu javni prijevoz je nikakav, mlađariju da ne kažem poluodrasle balave od 15 i kusur godina se autom vozi u školu, kao da su nesposobni javnim prijevozom doći do škole, steći tu neku samostalnost i odgovornost da paze na vrijeme dolaska/odlaska autobusa/tramvaja/vlaka, itd... Kako bi ispunili svoju obvezu dolaska u školu na vrijeme. Da se vratimo na ove starije/zrelije/pametnije ( pod navodnike naravno ). "Kam ti svi ljudi idu, gužve su nesnošne, pi*ka vam ma*erina ljena i da ne nabrajmo sve predivne komentare prosječnog direktora u zgu dok putuje na posao svojim autom koji vrijedi kao nova rtx5090. Šta napravi grad zagreb, niknu nove bic staze, stalci, evo ti više biciklista = očekivao bi još manje autiju na ulici, što pogoduje gore navedenim direktorima, više ljudi na bajkovima, manje ljenčina u autima. Ali onda ide onaj dio prokleti biciklisti, nije im mjesto tu, tu i tu... stvaraju gužve, nisu problem njihovi terenci, suvovi od xy metara i 2 tone, problem je bicikl dužine "metra". Onda dobiš besplatnu žičaru za građane velikog Zagreba, da ljudi manje kroče autima na sljeme, postigneš apsolutno ništa. Zašto ? Pa jer smo mi jedna velika ljena nacija, nisam pogledao video od šprajca do kraja, samo uvodnu špicu. Ali dobro je rekao Hrvati će se boriti protiv svega, podržati sve. Ali samo da ne moraju svoje guzice podići iz ležećeg/sjedećeg položaja. Tako da neuspjeh bojkota uopće nije bio sporan, jer hej pa veliki domoljub thompson je svirao na trgu i razvalit će na hipodromu. Prioriteti prosječnog Hrvata su da svaku aferu okrene na zaje*anciju i sprdanje, a egzistencijalne stvari/pitanja gurne pod tepih, podrži sva nebitna događanja u državi, ode na cajke kao veliki domoljub, pa kad zapjeva thompson onda pjeva u*i srbina i sve to dok na poljima snova ( tjera pravdu, protiv nepravde na fejsu iz topline svog doma ) sadi sjeme i očekuje cvijeće sutra. :)

https://linktr.ee/biciklisti.hrvatska
16 godina
Damir22 kaže...

ja apsolutno nigdje ne spominjem komunizam, niti drustveno uredjenje, ni politiku......

samo kazem da se u tom periodu gubi vecina tog srednjeg sloja, radnicke klase, i da se nase drustvo razvija u smijeru da imamo bogate i sirotinju, a da niti jedni niti drugi nisu i ne mogu biti nositelji promjena, ili ovakvih bojkota, sto je tema ove nase....teme, jelte :)

da, jednako nemali (neimali? hmm), mozda je bolji opis, ali, opet, imalo se, moglo se..... 

Ima se i a može se i može se sad. Kukat će se na visoke cijene ali se mora imati novi Iphone ili Samsung. Vozni park je isto fin kad pogledaš van. 

Sad se čak može i bojkotirati, prije se to nije moglo. Kaže mama kad sam išao na prosvjed živog zida. Nemoj sine, znam ti ja kako je to. Zatvore ti ulicu s jedne i druge strane o policija samo krene pondećiti po nama. 

Gužva u ZG je direktna posljedica previše auta, svi sad moraju imati po dva ili tri auta po kućanstvu. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.2.2025 16:11 (Gajotres).
9 godina
Bojkot?

nisam u toj kategoriji.....

auto mi ima tek 25 godina, mobitel je nesto mladji, ne dira me, ali da, gastarbajter mentalitet - 1 pasteta 4 dana, bmw u garazi i ajfon u djepu..... jbg....bit ce bolje.... :)

9 godina
Damir22 kaže...

auto mi ima tek 25 godina, mobitel je nesto mladji, ne dira me, ali da, gastarbajter mentalitet - 1 pasteta 4 dana, bmw u garazi i ajfon u djepu..... jbg....bit ce bolje.... :)

Hahaha eto opisao si mog prijatelja iz djetinstva.

Onaj tko ga ne zna mislil bi da ima novaca kad nas posjeti u RH, ali tko ga pozna...

If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
16 godina
Damir22 kaže...

I ja iskreno želim auto od 25g skupljam novce za njega. MX-5 FTW

U prošlim vremenima koje spominješ u mojoj ulici su bila samo dva auta, ne stoji ti teza da je bolje prije bilo. To su samo tvoja sječanja iz djetinjstva. Svima je u djetinjstvu bilo bolje. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.2.2025 17:26 (Gajotres).
9 godina
Bojkot?

cijena napretka, neizbjezno, da, nije bilo toliko auta, i naravno da je nemoguce djetinjstvo gledati apsolutno objektivno, no, kad vrsim usporedbu ja-moj klinac.....

je, jbg, moglo se vise onda. naravno, ne zbog vremena, vec zato sto nisam isprivatizirao koji milioncic, dok se jos moglo, jelte.... pa sad zivimo onako....pomalo :)

doduse i mentalitet se promjenio, moja generacija je bila sretna sa slicicama, klikerima, kasnije spectrum, c64, amigu su dobivala djeca sekretara skoja..... :)

11 godina
Damir22 kaže...

... amigu su dobivala djeca sekretara skoja..... :)

ili si mogao raditi, pa sam zaraditi, kao ja

mjesecima sam prodavao knjige na placu da bi skupio za amigu 500, ali na kraju sam je kupio... druga u kvartu

Gajotres kaže...

U prošlim vremenima koje spominješ u mojoj ulici su bila samo dva auta, ne stoji ti teza da je bolje prije bilo. To su samo tvoja sječanja iz djetinjstva. Svima je u djetinjstvu bilo bolje.  

a bogme, 80-ih sam živio u aleji pomoraca, 17 katova, šest stanova po katu, dva haustora

dakle, preko 200 stanova u zgradi, ispred zgrade 30-ak parkirnih mjesta i uvijek si mogao naći mjesto za parkirati

danas su kompletno sve ulice suzili stavljajući s obje strane parking mjesta i opet moraš dva kruga napravit i parkirat kilometar od stana

Poruka je uređivana zadnji put uto 11.2.2025 19:32 (picajzla0707).
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice