Ateisti pametniji? zaključana tema

poruka: 377
|
čitano: 70.347
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina
RE: Ateisti pametniji?
bed kaže...
A koliko mi je pozato, crkva nikada nije uspjela iskorijeniti do kraja paganske običaje, pa je više njih prihvatila.

A joj, sad si ga ubo! Pa crkva izrijekom brani idolopoklonstvo, što joj naravno ne smeta da istovremeno prodaje križeve i time širi svoje bogatstvo na ovome svijetu (link1, link2, džizus (ups!), ...). Super mi je kako su poredani po veličini i cijeni. A tek Kristove glave... Ma ljepotice prave! Ali najbolji mi je onaj USB križić - pobožno i praktično u isto vrijeme. Zapravo, duplo praktično! :D

Gledam te!
17 godina
Ateisti pametniji?

Za mene su budale i oni koji tvrde da Bog postoji i oni koji tvrde da ne postoji. Oboje tvrde nešto što neznaju.

Ako je nešto nedokazivo, nepojmljivo odnosno nesvatljivo ljudima ne znači da to ne postoji.

Pokušaj kukcu, zecu, medvjedu objasnit šta je računalo, na koji način radi, možda tako ni mi nemožemo neke stvari pojmit... nismo svemogući.

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.3.2010 22:03 (Vakaka).
17 godina
M_dipl. kaže...
Veliki Brat kaže...
M_dipl. kaže...
Veliki Brat kaže...
M_dipl. kaže...
mbaksa kaže...

...

Vidiš, meni idu na živce oni koji bez dokaza tvrde da nešto ne postoji.

...

... Sve za što se tvrdi da postoji, u skladu sa metodološkim obrascom mbakse, mora biti dokazano. Po istom principu, logički i teorijski, sve za što se tvrdi da ne postoji, mora de facto biti dokazano kao nepostojeće, inače je samo pretpostavka. ...

...

Naizgled si u pravu, u određenim bi se slučajevima tvoj stav i mogao prihvatiti, no u ovome ne. Naime, pojam "ateizam" ...

Sry, ali ovo nije baš i nije u potpunosti istina ako ćemo dosljedno pratiti tvoje izjave (gore citirane). Naime, ti ne govoriš o vjeri u boga, već sasvim općenito.

No, čak i ako se uzme samo ateizam u obzir, moj je stav (inače, taj dio sam i napisao niže u citatu, ti si ga obrisao) i dalje taj da je vjera osobna stvar i da se ne treba dokazivati. Uostalom, tko sam ja da tvrdim da Boga nema? Ja to ne mogu, niti uopće želim tvrditi (i tu se recimo razilazim u stavovima s mbaksom, no zato pluralizam i je tako krasna stvar). Na žalost svih vjernika, to uopće ne smatram bitnim faktorom, a čak i da postoji, sumnjam da bi ga se puno ticalo vjerujemo li mi u njega ili ne. Umjesto toga, moj osobni ateizam je upravo kako si napisao - moj osobni stav i/ili pretpostavka.

Gledam te!
17 godina
M_dipl. kaže...

Vjeruju agnostički teisti, a tvrde teisti. Isto tako, ateisti tvrde suprotno od teista (dakle, da bog ne postoji), druga stvar je što mi u razgovornom govoru kažemo da vjernik vjeruje da bog postoji kada on zapravo to tvrdi, no to je sad nevažno. Nisam ništa brisao, barem ne namjerno :)

Ne, nisam niti rekao da je namjerno, samo sam konstatirao, da ne bi bilo da mijenjam stavove, ionako ti je citat bio u određenom kontekstu...

Onda OK, ako tako želiš - u tom slučaju nisam ateist Smijeh

Doduše, nisam niti agnostik, jer iskreno vjerujem da bog ne postoji, iako nemam dokaza za to - ali, upravo zato što nemam dokaza, isto ne mogu (niti želim) tvrditi kao apsolutnu vrijednost. U tom smislu, moglo bi se reći da više vjerujem u osobnu slobodu izbora, pa neka me kategorizira kako tko želi (opet, po vlastitom izboru ;)

Gledam te!
16 godina
neaktivan
Ateisti pametniji?

sjede dva lika,jedan ateist a drugi teist i pričaju o bogu.pita ateist teista,kako možeš vjerovati u nešto što ne vidiš,jel to zato što su ti manijaci iz crkve rekli ili...ne,odgovara teist,reci ti meni kako ti možeš vjerovati u recimo gravitaciju ili druge sile oku nevidljive?pa možeš vidjeti i mjeriti njene učinke,reče ateist!na to će teist,pa kako možeš tvrditi da te sile nisu njegovo djelo ili da on nije prisutan u svemu što radimo,i da kad se ujutro pogledaš u ogledalo da zapravo vidiš božje djelo ali ga ignoriraš.bez puno razmišljanja ateist odgovori,ali to se ne može znanstveno dokazati niti nekim pokusom izmjeriti i sl.!pa ni gravitaciju ni slično ljudi nisu mogli dokazati,mjeriti ili pojmiti čak,pa eto sa stoljećima se to uspijelo,no još ima puno toga što se ne zna a onda je možda tako i s bogom,odbrusi teist.a na to će ateist pa zar...

i tako možemo u nedogled,niti se može tvrditi jedno niti drugo,bar ne sada i neporecivo.no činjenica je,i tako i ja mislim,zašto bi i kako mogu vjerovati u nešto tako?ipak se pojam boga zagovara od čovjeka a ne od samog boga,pa ako ću se držati jedne pametne da ne vjerujem sve što ljudi govore,onda neću niti u boga vjerovati samo zato što je netko tako rekao,što opet ne znači nužno da ga nema,ali ako uzmemo u obzir da je monoteizam "mlađi" od politeizma,nameće se pitanje zašto onda ne vjerovati da ima više bogova?

argumenti,koji to zapravo nisu,tipa da je vjera korisna iz bla,bla...to tvrde oni kojima treba,a oni koji su jači u glavi i koji se ne trebaju držati za pojam nekog lika da bi preživjeli u ovom svijetu,to ne trebaju,a to ne mogu shvatiti oni slabi kojima to treba.tako da završim lagano s ovim,mislim da ljudi koji vjeruju sve što im se servira nisu nikad smatrani previše pametnima,a to su upravo teisti,s naravno iznimkom onih slabijih kojima vjera treba pa čak i ako im se kosi s logikom,oni će vjerovati jer se ne usude drugačije.

nadam se da neće biti zamjerki na način pisanja u početku kao romana,ali učinilo mi se zanimljivim na taj način nešto istaknuti.

edit poslije TD-a:meni TD ništa ne znači,bez argumentiranog odgovora zašto je TD kliknut.

Poruka je uređivana zadnji put uto 9.3.2010 23:43 (shimano).
15 godina
odjavljen
shimano kaže...

edit poslije TD-a:meni TD ništa ne znači,bez argumentiranog odgovora zašto je TD kliknut.

Treba imati argumente.

17 godina
shimano kaže...
i tako možemo u nedogled,niti se može tvrditi jedno niti drugo,bar ne sada i neporecivo.no činjenica je,i tako i ja mislim,zašto bi i kako mogu vjerovati u nešto tako?ipak se pojam boga zagovara od čovjeka a ne od samog boga,pa ako ću se držati jedne pametne da ne vjerujem sve što ljudi govore,onda neću niti u boga vjerovati samo zato što je netko tako rekao,što opet ne znači nužno da ga nema,ali ako uzmemo u obzir da je monoteizam "mlađi" od politeizma,nameće se pitanje zašto onda ne vjerovati da ima više bogova?

argumenti,koji to zapravo nisu,tipa da je vjera korisna iz bla,bla...to tvrde oni kojima treba,a oni koji su jači u glavi i koji se ne trebaju držati za pojam nekog lika da bi preživjeli u ovom svijetu,to ne trebaju,a to ne mogu shvatiti oni slabi kojima to treba.tako da završim lagano s ovim,mislim da ljudi koji vjeruju sve što im se servira nisu nikad smatrani previše pametnima,a to su upravo teisti,s naravno iznimkom onih slabijih kojima vjera treba pa čak i ako im se kosi s logikom,oni će vjerovati jer se ne usude drugačije.

nadam se da neće biti zamjerki na način pisanja u početku kao romana,ali učinilo mi se zanimljivim na taj način nešto istaknuti.

Opet pitanje vjere, dali je bio nadahnut duhom Božijim. =)

Na tom drugom boldanom generaliziraš. Da, nekom vjera pomogne da prebrodi neku krizu u životu, npr. ovisniku o drogama. Zapitaj se dali si psihički i fizički, kako si rekao, jači od recimo nekog vrhunskog UFC borca koji vjeruje u Boga, jesili siguran da je njemu potrebna vjera u Boga da postigne sve što je postigao u životu... ja mislim da mnogima nije ali ipak vjeruju. Zato nemoj bit siguran u to da su ateisti jači kako mentalno tako i fizički. Kao što sam i rekao nekom vjera pomogne da prebrodi neke krize u životu i zato je dobra a neko vjeru iskoristi za neke loše stvari. Uglavnom imamo "alat, oruđe" a kako ćemo ga koristit to je na nama samim da odlučimo... štaš i kašika može bit ubitačna u rukama psihopate

.   :))

16 godina
neaktivan
Vakaka kaže...

Opet pitanje vjere, dali je bio nadahnut duhom Božijim. =)

Na tom drugom boldanom generaliziraš. Da, nekom vjera pomogne da prebrodi neku krizu u životu, npr. ovisniku o drogama. Zapitaj se dali si psihički i fizički, kako si rekao, jači od recimo nekog vrhunskog UFC borca koji vjeruje u Boga, jesili siguran da je njemu potrebna vjera u Boga da postigne sve što je postigao u životu... ja mislim da mnogima nije ali ipak vjeruju. Zato nemoj bit siguran u to da su ateisti jači kako mentalno tako i fizički. Kao što sam i rekao nekom vjera pomogne da prebrodi neke krize u životu i zato je dobra a neko vjeru iskoristi za neke loše stvari. Uglavnom imamo "alat, oruđe" a kako ćemo ga koristit to je na nama samim da odlučimo... štaš i kašika može bit ubitačna u rukama psihopate

.   :))

pa rekli smo i zna se da je prvo bio politeizam,ako je nadahnuto duhom božijim,onda od kojeg je boga bilo nadahnuče za ideju o bogu?

često možeš čuti kad neki vrhunski sportaš (niko kovač i dr.) kaže da mu je to uspjelo uz božju pomoć ili ako bog da,a oni drugi koji su kako kažeš uspjeli a ne smatraju da im je božja pomoć bila potrebna,onda spadaju u onu drugu kategoriju,ali svakako ako je netko vjernik onda ne može reči da bog nije uz njega,što svakako znači da svaki vjernik misli da mu bog pomaže i ne možeš tvrditi ("misliti") da nije tako.i naravno da su ateisti jači,jer kad vjernik kaže ili misli itd. da je imao božju pomoč.onda znači da nije sam i bez ičije pomoči to postigao (bar ne u njegovoj glavi) kao neki ateist sportaš koji je isto to napravio bez pomoči.

više anarhije i osobnosti,i svima bi bilo bolje!
Poruka je uređivana zadnji put sri 10.3.2010 0:14 (shimano).
17 godina
shimano kaže...

Ako si ateist ne znači da Bog nije uz tebe, to samo znači da ti nevjeruješ da postoji. A ako je uz tebe znači da je možda i tebi kao ateistu pomogao da pobjediš recimo u nekoj utrci... mada, ako postoji, ima pametnijeg posla nego pomagat u utrci :P. Ako je Bog uz tebe ne znači i da ti je pomogao u nekoj utrci, samo znači da je uz tebe i ne izjavljuju svi da im je Bog pomogao pobijedit nego samo da je bio uz njih, što ne znači da je mjenjao ishod utrke.

PS. Vidiš vako možemo u krug koliko oćeš, zato rađe samo dadnem TD ili TU nego raspravljat u ovakoj temi. Sad će mi Voyager, odo gledat... laku noć ljudi. :)

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.3.2010 0:24 (Vakaka).
17 godina
neaktivan
Vakaka kaže...

Ako si ateist ne znači da Bog nije uz tebe, to samo znači da ti nevjeruješ da postoji....

Ne vrdaj, stvar je u tome što vjernici imaju moralnu štaku dok ovi drugi nemaju, ako se složim s tobom, pa kažem kako bog nema što tražiti u utrci, vjernik će opet imati osjećaj da je bog uz njega (nekakva psihička podrška) ili nije uz njega (sagriješio je nešto i bog mu odmaže) za razliku od nevjernika koji ne pati od božje ćudljivosti te se pouzdaje samo u svoje snage, i to je upravo ono što ga čini snažnijim i slobodnijim, duševna nezavisnost od boga

Ende Neu
Poruka je uređivana zadnji put sri 10.3.2010 2:24 ((s)izgoreo).
16 godina
neaktivan
Ateisti pametniji?

prije svega zelim reci da mi nije namjera nikoga uvrijediti!!!

citajuci neke postove i opcenito moje misljenje o religiji je ovako da li je moguce da je neko izmislio religiju da kontrolise mase npr nekad kad je pismenih bilo jako malo nade se neko dovoljno pametan i iskoristi njihovu neukost i kaze postoji bog trebamo to slijedit a oni koji to ne rade gorit ce u paklu i idemo ih preobratit a u pozadini naravno opljackati sto je vise moguce i zgrnut velike pare onda postoji jos jedna stvar koja se pojavljuje kod svih religija a to je da npr islam i njegovi poslanici jednostavno toga vise nema niti ima ikakvih materijalnih dokaza o tome onda noine arka isus i jos mnogo toga

JOS JEDNOM PONAVLJAM NISAM MISLIO NIKOGA UVRIJEDIT I MOZDA SE NISAM KOD NEKIH STVARI DOBRO IZRAZIO AL MISLIM DA SVI SHVACAJU POENTU

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.3.2010 3:09 (quepasa?).
17 godina
moderator
M_dipl. kaže...
Mbaksa, na odgovor maniaku da je vjera nešto u što se treba vjerovati a ne tražiti dokazi, odgovaraš "Zapravo - nije. Sve mora biti utemeljeno na nečem realnom."

Ja bih volio objašnjenje ovoga, odakle ovo izvlačiš? S kojim argumentima misliš pokazati da zaista sve mora biti utemeljeno na nečem realnom, i da bog, kao nešto per definitionem nadrealno i evidencijski transcendentno, mora imati utemeljenje u nečem realnom? Molim odgovor na oba dijela ovog (drugog) pitanja, prvo je retoričko.

Znaci, dovoljno je reci da je nesto po definiciji "nadrealno" i time oprati ruke od dokazivanja, proispitivanja, argumentiranja? Molim te precizno objasni sto konretno znaci da je "bog nadrealan".

M_dipl. kaže...
Nadalje, kao odgovor VirtUosu, kažeš "Ne tvrdi jedan drugome nešto, nego teisti tvrde nešto za što nemaju dokaze. Pa je sasvim razumljivo da im oni drugi ne vjeruju. Ateisti bi isto tako mogli tvrditi da oko Sunca rotira čajnik pa im teisti ne bi vjerovali. No ateisti tako nešto ne tvrde - jer se vode razumom - nema dokaza koji bi potkrijepili takvu tvrdnju."

Možeš li mi dokazati da se ateisti vode razumom?

Je li razumno vjerovati da oko Sunca rotira cajnik?

M_dipl. kaže...

Te za kraj, molio bih te da mi objasniš kakve veze, ako ikakve, ima znanost sa raspravom o postojanju boga?

A kakve nema? Znanost ima veze sa svim sto utjece na nas svijet.

M_dipl. kaže...
Veliki Brat kaže...
M_dipl. kaže...
mbaksa kaže...

Meni idu na zivce ljudi koji bez dokaza tvrde da nesto postoji. Namigiva

Vidiš, meni idu na živce oni koji bez dokaza tvrde da nešto ne postoji.

Čekaj malo... Ne želiš valjda reći da bi ljudi trebali dokazivati što sve NE postoji na ovom svijetu, jer u suprotnom postoji?! Čini mi se da si malo obrnuo stvari...

Da, upravo to tvrdim. Sve za što se tvrdi da postoji, u skladu sa metodološkim obrascom mbakse, mora biti dokazano. Po istom principu, logički i teorijski, sve za što se tvrdi da ne postoji, mora de facto biti dokazano kao nepostojeće, inače je samo pretpostavka. Da sad ne ulazim u čisto ontološke i jezičke argumente zašto uvijek postoji nešto što se može izgovoriti i pomisliti, pa makar kao pojam, to je sad nevažno ovdje.

Nisi shvatio ni mene ni Velikog brata. Ili si s "da, upravo to tvrdim" izrekao jednu veliku glupost. Ako zaista upravo to tvrdis, onda tvrdis i da cajnik rotira oko Sunca. Ma sto cajnik - i jedan trosjed. Ili dva. Tri. Pet...

Veliki Brat kaže...

I na kraju, čini mi se očitim da imaš nekakav pik na mbaksu zbog kojeg radiš to što radiš, ali iskreno - mislim da pretjeruješ...

Pokusava dokazati da je bistriji od mene. Sretno mu bilo. Smijeh

M_dipl. kaže...
Veliki Brat kaže...
Naime, ako nešto već ne postoji - onda prvo treba netko tvrditi da to nešto postoji, te zatim to isto (pokušati) dokazati. Ako uspije dokazati da postoji, onda je sve sređeno.

No, dok se ne dokaže da to nešto zaista postoji, dotle je to isto nešto samo ideja i otvorena mogućnost. Tek u slučaju takve nedokazane mogućnosti, ako netko želi, može dokazivati da to nešto ne postoji i time definitivno pobiti prvotnu tvrdnju (da to postoji), čime to nešto prestaje uopće biti mogućnost.

Naizgled si u pravu, u određenim bi se tslučajevima tvoj stav i mogao prihvatiti, no u ovome ne. Naime, pojam "ateizam" podrazumijeva nepostojanje boga (a-teizam), dakle deklarirajući se ateistom ti implicitno tvrdiš da bog ne postoji, agnostikom da ne možemo znati da postoji, teistom da postoji, deistom da postoji ali ne kao bog-stvoritelj nego kao bog-počelo ili princip (pokretač), agnostičkim-teistom da vjeruješ da postoji ali da je nama nespoznatljiv, agnostičkim-deistom da  vjeruješ da postoji kao pokretač ali da je nama nespoznatljiv itd. Nadam se da je sada jasnije, dakle, u stavu "ja sam ateist" sadržana je tvrdnja "ja mislim da bog ne postoji, tj. da ga nema", a tu tvrdnju treba, u skladu sa znanstvenom metodom (istom onom koja vrijedu u obrnutu slučaju) dokazati, inače je samo osobni stav i/ili pretpostavka.

Lijepa manipulacija - ali nece ti tu proci. Podvaljujes eksplicitni ateizam pod ateizam opcenito. Ne vjerovati da bog postoji (sto je jedino sto je zajednicko svim tzv. ateistima) i tvrditi ("znati") da ne postoji su dvije razlicite stvari. Prvo je reakcija na tvrdnju, a drugo je tvrdnja.

BTW Tu su jos dvije stvari koje moras razrijesiti, vezano uz rijec ateizam:

• prefiks a moze znaciti ne ili bez - ti zapravo trazis prefiks anti - on bi ti pasao u tvoju pricu, medjutim nije tu s razlogom;
  • "teizam" i bog ili postojanje boga su razlicite stvari.

M_dipl. kaže...
Još uvijek čekam odgovor mbakse, nadam se samo da neće sadržavati kojekakve jednostrane wikipedia linkove, ako smo već odlučili raspravljati kako priliči.

Ne trebas ti mene cekati - Veliki Brat jako dobro brani svoje, a time u vrlo velikoj mjeri i moje stavove. A s ovakvim podebljanim baljezganjima si zaista dosadan - iza stranica na Wikipediji stoje reference.

M_dipl. kaže...

Vjeruju agnostički teisti, a tvrde teisti. Isto tako, ateisti tvrde suprotno od teista (dakle, da bog ne postoji)

Ovo je nastavak prije spomenute manipulacije. Agnosticki teisti su teisti, isto kao sto je kukuruzni kruh - kruh. Teisti vjeruju da barem jedan bog postoji. Oni koji nisu teisti to ne vjeruju. Neki ekplicitno tvrde da ni jedan bog ne postoji, neki to ne tvrde - jer nemaju potrebe to tvrditi. Isto kao sto nemaju potrebe tvrditi da oko Sunca ne rotira cajnik. Sjeti se Carla Sagana i njegove izjave Extraordinary claims require extraordinary evidence.

16 godina
neaktivan
Vakaka kaže...
shimano kaže...

Ako si ateist ne znači da Bog nije uz tebe, to samo znači da ti nevjeruješ da postoji. A ako je uz tebe znači da je možda i tebi kao ateistu pomogao da pobjediš recimo u nekoj utrci... mada, ako postoji, ima pametnijeg posla nego pomagat u utrci :P. Ako je Bog uz tebe ne znači i da ti je pomogao u nekoj utrci, samo znači da je uz tebe i ne izjavljuju svi da im je Bog pomogao pobijedit nego samo da je bio uz njih, što ne znači da je mjenjao ishod utrke.

PS. Vidiš vako možemo u krug koliko oćeš, zato rađe samo dadnem TD ili TU nego raspravljat u ovakoj temi. Sad će mi Voyager, odo gledat... laku noć ljudi. :)

ne možemo u krug jer ti nisi ništa rekao zapravo,a kamoli argumentirao.ti samo iznosiš neke pretpostavke koje su još k tomu i krive (već si dobio dio odgovora od jednog korisnika).dobro je rekao @danijel14 da bez obzira šta čovjek kaže,teist će uvijek vidjeti ono što želi a ne ono što piše u ovom slučaju,pa tako i ti zanemaruješ ono na što ne znaš i ne možeš dati odgovor dok ono na što misliš da možeš odgovaraš.zato još jednom da ponovim,ako ja mogu pobijediti bez boga,zašto bi vjerovao i klanjao se,ako isto mogu napraviti bez njega,šta će mi?a drugo je,kojem bogu, šta se dogodilo s drugim bogovima,jesu se pobili međusobno pa je ostao samo jedan ili wtf?

i za kraj,u koju ti skupinu vjernika spadaš i zašto ti vjeruješ,onu gdje vjeruješ nekom na riječ i zato što si tu odrastao a ne recimo u japanu pa bio šintoist i vjerovao u kamenje (jer bi te isto tako učili), ili si jednostavno toliko nemočan da sam upravljaš svojim životom pa ti treba neka očinska figura da te vodi kroz život.postoji i treća opcija,zadnja moguča,u kojoj si možda osjetio ili čuo boga "himself" da ti govori,e za to je već posvečena jedna grana psihijatrije koja se bavi glasovima u glavi (bilo je dosta onih koji su s oružjem išli "božji glas" poštivati pa bili masovni ubojice),u tu kategoriju spada onaj smješni lik Zlatko Sudac kod kojeg je dovoljan onaj luđački pogled što ima da bi ti bilo jasno da nešto tu nije na svom mjestu.a na čemu si ti,kojeg boga ti "pušiš"?Namigiva

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...
M_dipl. kaže...
Mbaksa, na odgovor maniaku da je vjera nešto u što se treba vjerovati a ne tražiti dokazi, odgovaraš "Zapravo - nije. Sve mora biti utemeljeno na nečem realnom."

Ja bih volio objašnjenje ovoga, odakle ovo izvlačiš? S kojim argumentima misliš pokazati da zaista sve mora biti utemeljeno na nečem realnom, i da bog, kao nešto per definitionem nadrealno i evidencijski transcendentno, mora imati utemeljenje u nečem realnom? Molim odgovor na oba dijela ovog (drugog) pitanja, prvo je retoričko.

Znaci, dovoljno je reci da je nesto po definiciji "nadrealno" i time oprati ruke od dokazivanja, proispitivanja, argumentiranja? Molim te precizno objasni sto konretno znaci da je "bog nadrealan".

zato što je bio u top listi pa je malo nadrealan ostao.Smijeh

ali ozbiljno,bog može biti samo nadrealan ako nije realan,a ako kažemo da je nešto nerealno onda to nije stvarno i ne postoji.isto tako kad bi dokazali da bog postoji,onda bi on postao realan,što znači da bi za vjernika bog trebao biti realnost a za ateista nadrealno.

17 godina
shimano kaže...
da je vjera korisna iz bla,bla...to tvrde oni kojima treba,a oni koji su jači u glavi i koji se ne trebaju držati za pojam nekog lika da bi preživjeli u ovom svijetu,to ne trebaju,a to ne mogu shvatiti oni slabi kojima to treba

Pričaš meni da je nešto ne argumentirano... a ti napišeš nešto ovako, kako si uspija zaključit ovo boldirano nije mi jasno nikako (ni nakon tvog drugog posta). Vidim da si spomenu kako ti Bog i vjera netrebaju pa onda i nevjeruješ u Boga, netrebaju ti ni žena ni djete pa što ih imaš, i ovako nas je previše na ovom svijetu. I tko kaže da sam vjernik, odnosno da vjerujem u Boga? Stvarno tema je katastrofa, neda mi se sudjelovat jer sad bi trebao odgovorit na tvoj kilometarski post sa svojim kilometarskim postom i tako u nedogled. Na kraju opet ćeš vjerovat (ne vjerovat) u što želiš, nitko ti nemože promjenit mišljenje nego ti sam. Sve što sam tio samo skrenit pažnju na tvoje generaliziranje i reć ti zbog čega sam dao TD.

A ti  Izgoreo o kakvoj štaci pričaš, vjernici ne misle na Boga non stop pa i tad postignu velike rezultate. Ja sumnjam da postoji Bog, ljepa zamisao je da postoji biće koje je čisto dobro, pogotovu nakon svih sr**a koje vidim da se događaju u svijetu. Nisam vjerovao u Boga ni kad su padale granate na moju zgradu dok sam bio u njoj, niti sam mu se molio nego sam brojio granate :P. Znači nisam "nejak" da bi mi trebala vjera u Boga ali isto tako opet sutra mogu postat vjernik, oću reć da vjera nije nikakva štaka koja treba slabima ali može poslužit kao oslonac i nevidim ništa loše u tome.

Ako ne želiš vjerovat to je tvoje pravo a ako želiš opet tvoje pravo, živi i pusti druge da žive.

17 godina
neaktivan
Ateisti pametniji?

Ovdje ima ljudi što im je žešće dosadno... pa čitavo se vrijeme samo međusobno sapirete.

Ne znam odakle ova da su ateisti pametniji... to mi nema nikakve veze s vezom.

Javio sam se na ovu temu samo da vam prenesem jednu pametnu digresiju koju sam čuo na bračnom tečaju i baš se odnosi na ateizam i vjernike.

U principu svećanik reče odprilike nešto ovako... svatko vjeruje u Boga, samo što ateisti još nisu našli ime za Istog

Mislim da je u pravu

16 godina
neaktivan
Vakaka kaže...
shimano kaže...
da je vjera korisna iz bla,bla...to tvrde oni kojima treba,a oni koji su jači u glavi i koji se ne trebaju držati za pojam nekog lika da bi preživjeli u ovom svijetu,to ne trebaju,a to ne mogu shvatiti oni slabi kojima to treba

Pričaš meni da je nešto ne argumentirano... a ti napišeš nešto ovako, kako si uspija zaključit ovo boldirano nije mi jasno nikako (ni nakon tvog drugog posta). Vidim da si spomenu kako ti Bog i vjera netrebaju pa onda i nevjeruješ u Boga, netrebaju ti ni žena ni djete pa što ih imaš, i ovako nas je previše na ovom svijetu. I tko kaže da sam vjernik, odnosno da vjerujem u Boga? Stvarno tema je katastrofa, neda mi se sudjelovat jer sad bi trebao odgovorit na tvoj kilometarski post sa svojim kilometarskim postom i tako u nedogled. Na kraju opet ćeš vjerovat (ne vjerovat) u što želiš, nitko ti nemože promjenit mišljenje nego ti sam. Sve što sam tio samo skrenit pažnju na tvoje generaliziranje i reć ti zbog čega sam dao TD.

A ti  Izgoreo o kakvoj štaci pričaš, vjernici ne misle na Boga non stop pa i tad postignu velike rezultate. Ja sumnjam da postoji Bog, ljepa zamisao je da postoji biće koje je čisto dobro, pogotovu nakon svih sr**a koje vidim da se događaju u svijetu. Nisam vjerovao u Boga ni kad su padale granate na moju zgradu dok sam bio u njoj, niti sam mu se molio nego sam brojio granate :P. Znači nisam "nejak" da bi mi trebala vjera u Boga ali isto tako opet sutra mogu postat vjernik, oću reć da vjera nije nikakva štaka koja treba slabima ali može poslužit kao oslonac i nevidim ništa loše u tome.

Ako ne želiš vjerovat to je tvoje pravo a ako želiš opet tvoje pravo, živi i pusti druge da žive.

možda tebi ne trebaju žena i djete (ne trebaju svakom žene jel),ali meni žena treba a djete ti dođe i to je prirodno čovjeku da svoje gene prenosi i da se život nastavlja,jer bi u suprotnom sve izumrlo.

i dobro kažeš da se ne može raspravljati,s tobom je to jako teško,jer ne možeš ni shvatiti šta čitaš.prvo ću od zadnjeg krenuti pa ti objasniti da nisam ni rekao da si vjernik,nego sam pitao u šta ti vjeruješ (ili se malo šaliti pa pitati na čemu si ti),a drugo nisam nikako generalizirao niti čak opovrgao postojanje.samo sam postavio pitanje kojeg boga od njih toliko,i zašto ako meni ne treba,a isto tako sam i iznio neke činjenice da ljudi često svojim uspjesima zahvaljuju bogu,dok oni koji nisu vjernici to ne čine nego su ponosni što su to vlastitim snagama postigli.no ne želim se sto puta ponavljati,ako to nije jasno onda nemamo baš puno razloga za nastavak ove priče jer ioanako si opet izbjegao dati neki adekvatan odgovor.

P.S-ni ja nisam u ratu trebao boga ali mnogi jesu,pa to samo potvrđuje da kad je teško tražiš pomoć,a nekom treba i nekom ne,ti zaključi onda tko je koji i tko je jači u glavi.

i zapravo sam ponudio tri razloga zbog kojeg možeš vjerovati,ja ne vidim više a ako ti znaš još neki logičan,onda si to trebao reči.

edit:zapravo sam ipak pitao u kojeg vjeruješ a ne da li vjeruješ,pa je to ok (iako bi to bilo logično pomisliti jer ti je potpis:vjera,ljubav i domovina pa je to nekako i logično za pretpostaviti),samo ne zanima onda kako se možeš stavljati u tu ulogu jer ni sam ne shvačaš kako je biti vjernik.i još me zanima a zašto ti ne vjeruješ?ne moraš odgovoriti,ovo sam više onako pitao sam sebe.

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.3.2010 12:55 (shimano).
17 godina
shimano kaže...

edit:zapravo sam ipak pitao u kojeg vjeruješ a ne da li vjeruješ,pa je to ok (iako bi to bilo logično pomisliti jer ti je potpis:vjera,ljubav i domovina pa je to nekako i logično za pretpostaviti),samo ne zanima onda kako se možeš stavljati u tu ulogu jer ni sam ne shvačaš kako je biti vjernik.i još me zanima a zašto ti ne vjeruješ?ne moraš odgovoriti,ovo sam više onako pitao sam sebe.

Citat is pjesme Miroslava Škore, za razliku od nekih ateista (ne svi ateisti, nisam sve stavio u isti koš) meni ne smeta spominjanje vjere u odlumku pjesme koja mi se sviđa. Ni jedan ni drugi nemožemo dokazat postojanje boga kao ni opovrgnut tako da sve što kažemo je naše osobno mišljenje nikakvi argumenti i ništa više. Znam da netražiš odgovor u što vjerujem ali evo da ti odgovorim. Sumnjam, neću nikad kazat, vjerujem u boga niti ću kazat ne vjerujem u boga, sad to svrstaj di oćeš. A što se tiče vjere u više bogova, sad lupam npr. vjera u boga vjetra, boga zemlje, boga mora, možda je to sve vjera u jednog boga, samo što tad nisu znali da je to sve samo dijelovi nečeg većeg npr. jednog boga. Isto kao što mrav nemože pojmit čovjeka, što bi onda mi morali moć pojmit boga. Opet kažem, ovo što sam napisao je samo moje mišljenje, nikakvi argumenti jer i nemogu dokazat da je to tako.

I slažem se s tobom da je nastavak rasprave bespotreban, pogotovu što nema veze sa naslovom odnosno temom.

16 godina
neaktivan
Ateisti pametniji?

Ateista i teista VJERUJU. Ateista vjeruje da Bog ne postoji a teista vjeruje da Bog postoji ;)

Prodajem Logitech G500 nov,neotvoren za 399kn
16 godina
neaktivan
Vakaka kaže.

Citat is pjesme Miroslava Škore, za razliku od nekih ateista (ne svi ateisti, nisam sve stavio u isti koš) meni ne smeta spominjanje vjere u odlumku pjesme koja mi se sviđa. Ni jedan ni drugi nemožemo dokazat postojanje boga kao ni opovrgnut tako da sve što kažemo je naše osobno mišljenje nikakvi argumenti i ništa više. Znam da netražiš odgovor u što vjerujem ali evo da ti odgovorim. Sumnjam, neću nikad kazat, vjerujem u boga niti ću kazat ne vjerujem u boga, sad to svrstaj di oćeš. A što se tiče vjere u više bogova, sad lupam npr. vjera u boga vjetra, boga zemlje, boga mora, možda je to sve vjera u jednog boga, samo što tad nisu znali da je to sve samo dijelovi nečeg većeg npr. jednog boga. Isto kao što mrav nemože pojmit čovjeka, što bi onda mi morali moć pojmit boga. Opet kažem, ovo što sam napisao je samo moje mišljenje, nikakvi argumenti jer i nemogu dokazat da je to tako.

I slažem se s tobom da je nastavak rasprave bespotreban, pogotovu što nema veze sa naslovom odnosno temom.

ali u tome i jest stvar,ja to ni ne pokušavam,upravo suprotno govoriom i ne shvačam kako to nije jasno.rekao sam da ne mogu shvatiti ljude koji nekom vjeruju na riječ da bog postoji i da kad bi tako vjerovali sve kao to,onda bi mogli vjerovati ponovo i da je u dubini zamlje jedna čudna zemlja zvana pakao i da se tamo roštiljada ljudi radi svaki dan a pijani punk/rock/metal bandovi dižu atmosferu tog tuluma.dakle,vezano uz temu,ljudi su takvi malo mutavi,jel tako?a onda sam rekao da nisu svi jer ima onih kojima treba pomoč pa vjeruju i na kraju ona kritično fanatična skupina luđaka kojima se bog obrača,Zlaja Sudac i takvi.na kraju krajeva (jer sad više neču ponavljat isto),radi se o tim stvarima,a ne direktno jel ima boga ili ne.samo smo se po pitanju logike osvrnuli na njega da bi se shvatila ona prva kategorija,koja vjeruje na riječ,i sad kad bi netko opet isfurao politeizam (mislim na ovim prostorima,jer politeizam i danas živi),onda bi te "aske" opet to popušile i ajmo po crkvama i ostalim oltarnim mjestima.a to da su ljudi shvatili da je bog jedan je parodija,ako je toliko močan i željan pažnje,zašto nije fino rekao svim ljudima pa da ga štuju kako zaslužuje,nego je išao tamo nekim pastirima pričati priče,jedino ako ima neki bolesni smisao za humor što bi bilo možda i realno s obzirom na ovaj svijet,da imamo bolesnog boga Smijeh.zapravo ću tu stati jer onda idemo u ono dokazivanje,a to neču sad raditi.

17 godina
moderator
M_dipl. kaže...
(i) Ja te molim (još jednom) da odgovoriš na moja pitanja, jer vidim da se na neke stvari pozivaš i rado bih da pokažeš mjeru u kojoj tim stvarima barataš, molim te da ne spamaš protupitanjima.

Spammam? Prekini s takvim nebuloznim kvalifikacijama. Ti si tu taj koji nesto tvrdi. Ne ocekujes valjda da ljudi reagiraju na tvoje nepotpune tvrdnje? Pitanja imaju svoju svrhu - sluze da odgovoris na njih i, mozebitno, popunis rupe u svojim tvrdnjama.

M_dipl. kaže...
Jedna od pozicija koje netko može zauzeti jest da ta je bog nadrealan, tj. da ne upada u tzv. realne kategorije, dakle da nije udjelovljen u svijetu, dakle da transcendira pojavni svijet, ta pozicija, dakako, nosi svoje poteškoće, ali jednako ih je mnogo kao i u svakoj drugoj poziciji.

Dakle, sve to konkretno znaci - sto?

M_dipl. kaže...
(ii) Opet, ne spamaj protupitanjima, posebno ne ovakvima koja nemaju nikakav smisao i svrhu. Postavio sam ti pitanje, pitao sam te možeš li dokazati (a trebao bi s obzirom na činjenicu da se na moć dokaza, logiku, razum i znanost pozivaš) da se ateisti vode razumom?

Moje protupitanje je sasvim na mjestu. Ne zelis na njega potvrdno odgovoriti jer bi ispalo da pricas gluposti, ne zelis na njega negativno odgovoriti jer bi time argumentirao meni u korist. Onda - "Je li razumno vjerovati da oko Sunca rotira cajnik?" Odgovori meni na pitanje i dokazao si sam sebi sto je, a sto nije razumno.

M_dipl. kaže...
(iii) Opet, ja sam te sasvim konkretno pitao kakve veze ima znanost sa raspravom o postojanju boga.

I ja sam ti konkretno odgovorio. Ne znam za tebe, ali ce velika vecina ljudi necemu sto nazivaju "bog" pripisati karakteristike koje govore da isti na neki nacin utjece na nas svijet. Ako utjece na nas svijet, vidjet ce se anomalije u prirodnim zakonitostima - a to je nesto cime se znanost bavi. Ako utjece na nas svijet tako da se ne vide anomalije, tj. jedno je sa svijetom, onda cu se pozvati na Occamovu britvu. Ako ti imas neki drugi koncept boga, onda ga detaljno obrazlozi (iako, nekako si mislim da ce i tu Occamova britva doci na svoje). I jasno izreci da tvoj koncept nema veze s onim o cemu vecina ovdje prica kad govori o "bogu".

M_dipl. kaže...

(iv) Imaš li ti poantu u svemu ovome? Možeš li mi molim te objasniti što sam ja to krivo shvatio? Kakve uopće veze sa našom raspravom ima moja rasprava sa Velikim Bratom, ti zauzimaš njegove stavove? Misliš li da njegovi stavovi komplementiraju tvoje? Ako da, na koji način?

Veliki Brat je rekao: Ne želiš valjda reći da bi ljudi trebali dokazivati što sve NE postoji na ovom svijetu, jer u suprotnom postoji?! Ti si na to odgovorio "Da, upravo to tvrdim". Iz toga proizlazi da ljudi bi ljudi trebali dokazivati recimo da oko Sunca ne rotiraju dva cajnika i tri trosjeda, jer ako to ne dokazu (a nije dokazano), onda postoje dva cajnika i tri trosjeda koji rotiraju oko Sunca. Jesam li te krivo shvatio?

M_dipl. kaže...
Možeš li objasniti čime se sam smatraš (deistom, ateistom, agnostikom...) i onda riječima objasniti što taj pojam za tebe znači?

Smatram se znanstvenim skeptikom. Ako me pitas cime se ne smatram, onda ti mogu reci da se ne smatram teistom jer su mi njihove tvrdnje smijesne, a ne smatram se ni ateistom jer je to rijec bez sadrzaja. Ne smatram se ni agnostikom, ni deistom.

M_dipl. kaže...
(v) Ovo neću niti udostojiti komentarom, sve što te tražim jest da prestaneš spamati i odgovoriš na postavljena pitanja.

Ja tebe molim da prestanes s patroniziranjem i da se prestanes baviti mnome, jer nisam predmet ove rasprave, nego da se pocnes baviti temom.

M_dipl. kaže...

(vi) Tvrdnja ne podrazumijeva znanje, brkaš svakodnevne jezične konstrukcije sa pravim (znanstvenim) značenjem ovih pojmova, što me čudi s obzirom da si ipak upućen u znanosti. Prefiks "a" može značiti "ne" i "nad", ovisno o kontekstu i pojedinačnom pojmu

Time nisi rekao nista sto ja nisam rekao. Mozes ti to napisati i "nad" i "trans", a mozes ti to napisati i "bez", "nevezano uz"... Igras se rijecima, pokusavajuci prikriti znacenje. Link.

M_dipl. kaže...
Dakle, teist tvrdi (ne zna) da bog postoji, ateist tvrdi (ne zna) da ne postoji

(A)teizam nema veze s "tvrdjenjem", nego s vjerom, vjerovanjem. Nemoj izvrtati (mijenjati) znacenje rijeci kako bi ti pasale u tvoje konstrukcije.

Ako je teist tiho, ako nista ne tvrdi - nema nikakvih problema - onda se ateist i teist nemaju oko cega kaciti. Ako tvrdi, onda to mora dokazati. Ateist bez da teist izrece svoju tvrdnju nema kome sto tvrditi ili dokazivati - a i tada moze jednostavno reci da ne vjeruje u teistovu tvrdnju, ako je ovaj nije potkrijepio dokazima.

M_dipl. kaže...
(viii) Carl Sagan u životu nije napisao pasus relevantan za našu raspravu ovdje, a ta floskula koju si citirao dovoljno govori sama za sebe. Sve ostalo sam napisao.

Sto je onda - jesu li agnosticki teisti - teisti ili ne? Jesu li agnosticki ateisti ateisti - ili ne? Sto je onda zajednicko svim teistima, odnosno ateistima? Ocito je da svim ateistima (svima onima koji nisu teisti) zajednicko to da ne vjeruju u ni jednog boga. To ne znaci nuzno da tvrde da ni jedan bog ne postoji - to znaci samo to da ne vjeruju u ono sto im teisti tvrde, ne prihvacaju to.

PS nauci se citirati. Ctrl+A oznacis cijeli tekst, Ctrl+C kopiras taj tekst u clipboard, a s Ctrl+V ga vise puta zalijepis, obrises viskove i onda odgovaras na pojedine dijelove.

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.3.2010 17:15 (mbaksa).
17 godina
shimano kaže...
ali u tome i jest stvar,ja to ni ne pokušavam,upravo suprotno govoriom i ne shvačam kako to nije jasno.rekao sam da ne mogu shvatiti ljude koji nekom vjeruju na riječ da bog postoji i da kad bi tako vjerovali sve kao to,onda bi mogli vjerovati ponovo i da je u dubini zamlje jedna čudna zemlja zvana pakao i da se tamo roštiljada ljudi radi svaki dan a pijani punk/rock/metal bandovi dižu atmosferu tog tuluma.dakle,vezano uz temu,ljudi su takvi malo mutavi,jel tako?a onda sam rekao da nisu svi jer ima onih kojima treba pomoč pa vjeruju i na kraju ona kritično fanatična skupina luđaka kojima se bog obrača,Zlaja Sudac i takvi.na kraju krajeva (jer sad više neču ponavljat isto),radi se o tim stvarima,a ne direktno jel ima boga ili ne.samo smo se po pitanju logike osvrnuli na njega da bi se shvatila ona prva kategorija,koja vjeruje na riječ,i sad kad bi netko opet isfurao politeizam (mislim na ovim prostorima,jer politeizam i danas živi),onda bi te "aske" opet to popušile i ajmo po crkvama i ostalim oltarnim mjestima.a to da su ljudi shvatili da je bog jedan je parodija,ako je toliko močan i željan pažnje,zašto nije fino rekao svim ljudima pa da ga štuju kako zaslužuje,nego je išao tamo nekim pastirima pričati priče,jedino ako ima neki bolesni smisao za humor što bi bilo možda i realno s obzirom na ovaj svijet,da imamo bolesnog boga Smijeh.zapravo ću tu stati jer onda idemo u ono dokazivanje,a to neču sad raditi.

Slažem se, netreba vjerovat na riječ mislim da je najbolje bit "sumljivi Toma" što se ovog tiče, zato ne podnosim zagrižene vjernike, koji gutaju sve što im se podstre, tu ubrajam i zadrte ateiste.

Što se tiče pakla, raja i sličnih predodžbi moramo svatit da se to proteže od davnina i da ljudi dosta toga nisu znali pa bi to malo trebalo uštimat sa današnjim vremenom.

Ja volim nešto primjerom demonstrirat pa evo jedan.

Negdje je 1400-ta godina, stojiš kraj rulje koja samo gleda šta ukrast, pojest pa čak i ubit.

Ti kao, recimo, svećenik koji vjeruje u miroljubiva boga moraš dovest sve ured i izvuć živu glavu ^^. Ljudi u tom razdoblju neznaju i nesvaćaju dosta stvari ali svaćaju strah.

Ako počmeš propovijed sa "Bog je dobar i miroljubiv, morate poštivat sve oko sebe, svi ste jedanki pred bogom, bog vas neće kaznit ni u kojem slučaju jer je dobar i pozna samo ljubav".

Sad zamisli kako bi ti završija :D

Ali ako se postaviš napadački i rekneš "Bog će vas sve zgromit ako napravite zlo, ubijete svog bližnjeg, opljačkate ili silujete, negine vam vječno mučenje u vatrama pakla".

Neznam, možda se varama ali mislim da imaš veće šanse ostat živ nakon takve propovijedi... pogle samo Isusa  :)

PS. Što se tiče fanatičnih skupina o njima se i ne isplati raspravljat jer na takve i ne želim trošit riječi, to su manijaci.

U ime boga, sotone, znanosti (greater good) ili nečeg drugog napravit zlo... takvo razmišljanje treba iskorijenit.

E je ga filozofiram xD

16 godina
neaktivan
Vakaka kaže...
shimano kaže...

Slažem se, netreba vjerovat na riječ mislim da je najbolje bit "sumljivi Toma" što se ovog tiče, zato ne podnosim zagrižene vjernike, koji gutaju sve što im se podstre, tu ubrajam i zadrte ateiste.

Što se tiče pakla, raja i sličnih predodžbi moramo svatit da se to proteže od davnina i da ljudi dosta toga nisu znali pa bi to malo trebalo uštimat sa današnjim vremenom.

Ja volim nešto primjerom demonstrirat pa evo jedan.

Negdje je 1400-ta godina, stojiš kraj rulje koja samo gleda šta ukrast, pojest pa čak i ubit.

Ti kao, recimo, svećenik koji vjeruje u miroljubiva boga moraš dovest sve ured i izvuć živu glavu ^^. Ljudi u tom razdoblju neznaju i nesvaćaju dosta stvari ali svaćaju strah.

Ako počmeš propovijed sa "Bog je dobar i miroljubiv, morate poštivat sve oko sebe, svi ste jedanki pred bogom, bog vas neće kaznit ni u kojem slučaju jer je dobar i pozna samo ljubav".

Sad zamisli kako bi ti završija :D

Ali ako se postaviš napadački i rekneš "Bog će vas sve zgromit ako napravite zlo, ubijete svog bližnjeg, opljačkate ili silujete, negine vam vječno mučenje u vatrama pakla".

Neznam, možda se varama ali mislim da imaš veće šanse ostat živ nakon takve propovijedi... pogle samo Isusa  :)

PS. Što se tiče fanatičnih skupina o njima se i ne isplati raspravljat jer na takve i ne želim trošit riječi, to su manijaci.

U ime boga, sotone, znanosti (greater good) ili nečeg drugog napravit zlo... takvo razmišljanje treba iskorijenit.

E je ga filozofiram xD

napokon se slažeš,eto vidišCool!a što se tiče te propovjedi,nije to baš tako lako analizirati.recimo u jednom plemenu .najprije zato što je i prije bilo ovakvih anarhista koji nisu pušili priču pa su i dalje prašili po svom,a oni koji su pušili ti puše i danas,tako da je to sve slično.sigurno je malo više bilo onih koji su zbog neznanja to (opet) pušili,ali baš zato što je bilo onih koji nisu smo došli ipak do nekog napretka i danas zemlja više nije centar svemira i ravna ploča.i zapravo je to još jedna potvrda kako se pojam boga iskorištavao i izmišljao kako kome paše u raznim situacijama.i na kraju za pakao ne treba ništa stavljat nigdje,jer ako će ljudima popčina govoriti da je to tako,onda nema razloga da oni ne vjeruju,uostalom on im govori da ima boga i šta on želi te kako se ponašati pa tako i ovo ljudi (još jednom) puše.čak što više,koliko ima još ljudi da povezuju recimo glazbu i dr. sa sotonom,nemoj misliti da ljudi ne vjeruju u dobrog starog kopitara s harpunom,čak je to i logično,jer ako može postojati bradato biće poput boga,može onda i repati vrag i sva sila nama nevidljivih stvorenja (pa bi i to trebalo dokazati da ne postoji ili postoji).

edit:zaboravio sam poantu,takvi koji to puše (ne bi vjerovao opet),moraju biti tupaviji od onih koji se nisu zasrali takve propovijedi,jel tako?

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.3.2010 18:03 (shimano).
17 godina
shimano kaže...

edit:zaboravio sam poantu,takvi koji to puše (ne bi vjerovao opet),moraju biti tupaviji od onih koji se nisu zasrali takve propovijedi,jel tako?

S ovim se potpuno slažem, samo ne i s naslovom teme (kad bi naslov bio bez "?") jer ima i zadrti ateista (npr. izjave tipa "treba zabranit vjeru jer ona zatupljuje.") Nevolim extreme ni u jednom smjeru, ali opet to je samo moje viđenje volim ostat otvoren za sve ili razmišljat out of box. :)

16 godina
neaktivan
mbaksa kaže...

nije sve krivo i s nekim se stvarima slažem pa neču sve sad citirati,ali ovo mi nije jasno.

zašto ti sve objašnjavaš s čajnikom oko sunca (meni si tako isto ranije postojanje poricao)?pa to je malo previše banaliziranja.zato što kad bi se na sve tako odgovaralo onda bi recimo i ovo išlo:(mjesto radnje:planet zemlja,vrijeme radnje:tamo negdje u srednjem vijeku)lik viče (neka popčina vjerovatno) zemlja je ravna ploča-ma nemoj (neko iz mase poviče),ajde dokaži,to je kao da kažeš da se čajnik rotira oko sunca,pa tako bi onda za sve što ne znamo mogli povuči čajnik u priču!

i još jedna stvar,ti se držiš pretpostavke da vjernik mora objašnjavati ateistu da bog postoji i nikad nije obrnuti slučaj,te da za tim nema potrebe.već ovdje se moglo vidjeti da često neki ateisti imaju potrebu dokazati suprotno,no ja ću probati dati neki drugi primjer.

recimo da ti je djete zaludio neki vjerski fanatik s pričom o bogu i on sad to sve taji od tebe jer ne želi da ti znaš da je on u nekoj takvoj sekti pošto zna šta ti misliš o bogu i religiji opčenito.no međutim ti to naravno znaš kao svaki dobar roditelj,pa sad moraš nekim argumentima razuvjeriti djete i spasiti ga od takvih vjerskih idiota.da skratim,to je sigurno jedna situacija u kojoj bi ateist morao uvjeriti teista da bog ne postoji,jel bi to čajnikom radio ili...?

imam još primjera,ali mislim (nadam se) da je i ovaj dovoljno jasan,a možda i ne znaš odgovoriti na ovo pa je bolje preskočiti.

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.3.2010 18:48 (shimano).
17 godina
moderator
M_dipl. kaže...

@mbaksa

Trenutno nemam vremena odgovoriti, sutra ću.

Ne trebas me o tome izvjestavati - kad odgovoris, odgovoris. Isto kao sto ne moras ljude obavjestavati da si im poslao privatnu poruku - to i sami vide cim se ulogiraju.

M_dipl. kaže...

Opet na većinu pitanja nisi odgovorio, i to mnogo govori o načinu na koji raspravljaš

Opet - predmet rasprave nisam ja. Ne razumijem zasto imas potrebe toliko komentirati moj nacin rasprave - mislis da su ostali forumasi nesposobni sami zakljuciti tko kako raspravlja? Ne trebas im nametati svoje misljenje. Objasnio sam zasto nisam na neka pitanja odgovorio - ne mogu odgovoriti prije nego sam jasno i konkretno objasnis svoje tvrdnje. Na druga nisam odgovorio zato jer su nevazna za raspravu. Na treca nisam odgovorio jer s njima odvlacis raspravu od teme.

M_dipl. kaže...

link vezan uz prefikse ti je smiješan, ima mnogo stručnih tekstova koji se time bave pa nije naodmet malo to proučiti, no dobro

A zbog cega konkretno je taj link smijesan? Zato jer je jasan, svakom razumljiv, na njemu se ne okolisa i ne manipulira?

16 godina
neaktivan
Vakaka kaže...
shimano kaže...

S ovim se potpuno slažem, samo ne i s naslovom teme (kad bi naslov bio bez "?") jer ima i zadrti ateista (npr. izjave tipa "treba zabranit vjeru jer ona zatupljuje.") Nevolim extreme ni u jednom smjeru, ali opet to je samo moje viđenje volim ostat otvoren za sve ili razmišljat out of box. :)

sad će se manijak razočarati što se slažeš sa mnom,ti si mu bio anđeo (pa je davao TU) a ja demon (pa je ko manijak) lupao TD,a šta češ vjerski fanatik ipak.Smijeh

zapravo samim tim kad si rekao da se slažeš si pokazao karakter,jer ima puno ljudi koji ne znaju i nemogu dati odgovor pa bi se trebali složiti,ali im veliki ego ne da s čim zapravo pokazuju da su mali.

Poruka je uređivana zadnji put sri 10.3.2010 19:03 (shimano).
17 godina
neaktivan
shimano kaže...

sad će se manijak razočarati što se slažeš sa mnom,ti si mu bio anđeo (pa je davao TU) a ja demon (pa je ko manijak) lupao TD,a šta češ vjerski fanatik ipak.Smijeh

zapravo samim tim kad si rekao da se slažeš si pokazao karakter,jer ima puno ljudi koji ne znaju i nemogu dati odgovor pa bi se trebali složiti,ali im veliki ego ne da s čim zapravo pokazuju da su mali.

Ja nisam vjerski fanatik samo da znaš. Ja vjerujem u Boga i samo slijedim svoju vjeru dok ti iz priloženog vrijeđaš vjernike pa time i samog mene. To što nekom dajem thumb up, nekom thumb down - to nije zbog autora, to je da li se slažem sa nekim ili ne. Ti nastavi pametovat nekom drugog jer neznaš drugačije.

Jesam moćan PUNIM
16 godina
neaktivan
Ateisti pametniji?

Vjerujte, kad sam naišao na naslov ove teme mislio sam da će biti zanimljiva diskusija, ali sad sam se uvjerio, pregledavajući svaki post i čitajući  nekoliko zadnjih da je ovo preraslo u dosadnu tiradu... Sam sam pravoslavac, kako to volim reći, nasljedno, jer, eto, religija je tu samo kao neki tradicionalni izričaj i čak je i moja baka, shvatila vrijednosti života i prestala vjerovati u "pisane" običaje i nadnaravne "stvorove". U obitelji mi se nadalje nije držala religija, i mene su odgojili da mogu sam birati da ili ne. I odabrao sam ne. U školi u razredu imam pet-šest sjemeništaraca i s njima se jedan moj prijatelj voli upletati u vjerske diskusije, ali ja sam svima dao doznanja šta ja vjerujem i često me zapitkivaju kako mogu živjeti bez (B)(b)oga... Mogu. U današnjem svijetu smatram da nema razloga vraćati se u šesnaesti vijek i držati se morbidnih arhaističnih običaja. Nemam ništa protiv Crkve, ali smatram da te silne paretineee koje Crkva kao takva (bila pravoslavna, ili katolička) skuplja treba trošiti na boljitak u svijetu a ne ga samo propovijedati. Jer mislim da (B)og neće skinuti kriminalce s trona, niti izlječiti milijune Afrikanaca od AIDSa. A papa ustvari samo ide okolo, paradira umjesto da metne novčanik u ruke, jer križ sigurno neće kupiti nikome krišku kruha. A s druge strane ima jako pametnih svećenika koji shvaćaju da bit nije dolaziti na misu i ispovijedati ljude koristeći Tuđe pravo, nego pomagati zajednici i suživotu. To je svijetla strana vjere. A ne paradiranje u stolnjacima, nošenje gigantskih ZLATNIH krstova i ZLATNIH kruna... bile one zlatne ili pozlaćene.  Pogotovo kod pravoslavnih sveštenika. Zato sam ateist, jer ne želim živjeti u priči već u stvarnosti. Jer ta je priča mogla ići do srednjeg vijeka, ali mislim da nema više razloga da se religijski vođe ponašaju kao da nisu 2000 godina poslije Krista... Jer to bi bilo isto kao da Bill Gates dogovori na koncilu (koji inače traje od 5-10 godina, kao eto imaju o čemu pričati na njemu, kad završe isto sr*nje) da je dozvoljeno vjerovati samo u Win 95 jer je 7 recimo van dogme...Svi koji se osjećaju uvrijeđeni, .. ma to je njihov problem...

16 godina
neaktivan
maniak kaže...

Ja nisam vjerski fanatik samo da znaš. Ja vjerujem u Boga i samo slijedim svoju vjeru dok ti iz priloženog vrijeđaš vjernike pa time i samog mene. To što nekom dajem thumb up, nekom thumb down - to nije zbog autora, to je da li se slažem sa nekim ili ne. Ti nastavi pametovat nekom drugog jer neznaš drugačije.

ako izuzmemo ovu zadnju šalu gdje sam tebe malo spomenuo,gdje sam ja to još vrijeđao vjernike?

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice