Razmještaj ventilatora, CFM kao mjerilo

poruka: 18
|
čitano: 4.857
|
moderatori: DrNasty, pirat, XXX-Man, vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
17 godina

Ovako, imam 5 ventilatora i mjesta za 5 ventilatora na kućištu.
Svi ventilatori su 120mm i sva mjesta su za 120mm ventilatore.

Mjesta su:
- Stražnji (ispuh naravno)
- Bočni gornji (trenutno ništa)
- Bočni donji (upuh, kod grafičke)
- Donji (trenutno ništa, bio vent koji je prozujao)
- Prednji (upuh)

Ventilatori su:
- Spire 65 CFM (kubnih stopa zraka u minuti) sleeve bearing [nov, neugrađen]
- Xilence 44 CFM Hydro bearing [nov, neugrađen]
- 2x Sharkoon 33 CFM također sleeve bearing [1 kao prednji upuh, drugi kao bočni upuh]
- Cooler Master Silent SI2 44 CFM [stražnji ispuh, no spojen preko 12V na 9,5V adaptera zbog utišavanja]

Stražnji ispuh je trenutno na 9,5V spojen. Dakle znatno je manje nego 44 CFM (na 12V ima toliku protočnost).
Prozujao je CM SI2 kao onaj što je trenutno stražnji ispuh, valjda mu nije odgovarao položaj (polegnut, horizontala).

Jedan vent od Sharkoona ima velikog lufta na osovini, lopatice i taj cijeli dio se može podići s nosača za jedno, ovako odokativno, preko pola centimetra.
Predstavlja li to problem? Ovako nije glasan i ne radi osmice.

U biti imam 5 ventilatora, od kojih jedan vjerojatno neću koristiti i 4 mjesta za ventilatore (gornje na bočnoj stranici nema smisla da okupiram jer je bezveze da puše po gornjoj plohi cpu hladnjaka + morao bih nabaviti neki slim ventilator jer ovi obični ne stanu odnosno smetaju toplovodne cijevi cpu hladnjaka).

Kako da rasporedim ventilatore za što bolju prozračnost (i pozitivan tlak u kućištu naravno)?

Planiram danas-sutra izvaditi postojeće ventilatore, malo ih podmazati i ugraditi nove skupa s valjanim starima.

Twitter: @191x7
Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Re: Razmještaj ventilatora, CFM kao mjerilo
191x7 kaže...

(...)
Kako da rasporedim ventilatore za što bolju prozračnost (i pozitivan tlak u kućištu naravno)?
(...)

Zašto pozitivan?

12 godina
neaktivan
FLes kaže...
191x7 kaže...

(...)
(...)

Zašto pozitivan?

Za manje prasine.

Što hladnije to bolje :)
14 godina

Idealno je da imaš isti usis i ispuh. Pozitivan tlak ti donosi to da u teoriji nemaš prašine, a i pozitivan tlak je gora opcija termalno ( čitaj više temperature ). Bolje je imati negativan nego pozitivan tlak za temperature, a idealno je podjednak. Također se prašine možeš riješiti efikasno i filtrima na ventovima koji nisu ni skupi ( ali sad ih ne vidim u Linksu ).

17 godina

Prednji ventilator ima filter (kućište ima filter), a na bočne sam sam postavio mrežicu za komarce da služi kao filter.

Donji i napajanje nemaju filtere, no koliko primjetim nemaju ni puno prašine jer je komp na "uradi sam" drvenom stalku.

Što bi moglo poslužiti kao dobar filter za prašinu, možda komadi čarapa najlonki?

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina

Da , najlonke se vecinom koriste kao filteri umjesto originalnih filterâ !

Music As A Weapon !!
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
191x7 kaže...

Ovako, imam 5 ventilatora i mjesta za 5 ventilatora na kućištu.
Svi ventilatori su 120mm i sva mjesta su za 120mm ventilatore.
...

Planiram danas-sutra izvaditi postojeće ventilatore, malo ih podmazati i ugraditi nove skupa s valjanim starima.

Gadno si zabrijao. Bitaj je protok, ne možeš dobiti znatno različit veći ili manji tlak.

A protok dovlači prašinu, bez obzira koliki tlak gdje bio. K tome prašina nije neki "neprijatelj". Zato se nitko s tim ne nervira.

17 godina

Uredu. Kako da onda posložim za najbolji protok i najniže temperature?

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina

Basic rule for air cooling:
Front and side fans - intake, and
Back and top fans - exhaust.

Side fans may or may not improve cooling. On my Antec 900 cases, they do not. Ony way to find out is to install them and test.

The fan on the CPU cooler should be oriented to take advantage of the air flow in the case.

OBAVEZNO ŠTIVO

Tvoja situacija : With four or more fans, concentrate on traditional front to back cooling and creating one strong, continuous air flow. Fill the front intakes and the roof and rear exhausts first. 

Poruka je uređivana zadnji put uto 23.4.2013 21:34 (Asta).
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
191x7 kaže...

Uredu. Kako da onda posložim za najbolji protok i najniže temperature?

Prouči što svi standardi definiraju (ATX, BTX; ITX itd) - prema poziciji elemenata koji traže ventiliranje postavi ventove.

Prvo je pitanje što je najproblematičnije, tj. imaš li išto što "gori". Ne trebaš stavljati na ulaz i izlaz ventove, stavljaj gdje je potrebno.

Ako nemaš tone komponenata ili težak OC dovoljan je i jedan vent.

17 godina

Niste me razumjeli. Znam ja kako trebam složiti (gdje upuh, gdje ispuh), mene zanima koji od ventilatora gdje da stavim.

Dva su slaba, dva su srednje i jedan je jači (što se tiče protočnosti), a mjesta su 4 od kojih jedno nije jako bitno.

Moj PC  
0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Stražnji za ispuh i namjesti CPU cooler tako da njegov vent. puše u stražnji ventilator.

Prednji za upuh, stavi ga ispred 'toplih' diskova. Ne mora biti direkt ispred 'zelenih'(ako su samo za pohranu), da ne sprječavaju strujanje zraka.

Gornji iznad CPU coolera neka bude ispuh jer se strujom zraka topli zrak nosi 'gore lijevo'.

Bočni stavi pred grafičku budući da nemaš 'shell' hladnjak, kao ja(meni je bočni ispred CPU-a jer mi je grafička hladna, a CPU nije).

Donji možeš staviti, da upuhuje, nije naodmet, makar nema veliku funkciju.

Ups, sad vidim da nemaš gornjih. Ostavit ću ako netko drugi bude gledao.

Drži balans upuha i ispuha.

Na upušni ventilator s visokim CFM-om, mora ići ispušni sa približno istim (manje-više, nema veze) CFM-om.

Ček, ček.

Ti imaš jedan ispušni.

Stavi onaj s najvišim CFM-om na to mjesto, a naprijed i na bok stavi što sličnije, čiji zbroj CFM-a ne tvori 50% višu vrijednost nego što je ispuh.

Gdje ti je napajanje?

Sarcasm-ability to insult idiots without them realising it ;)
Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
191x7 kaže...

Niste me razumjeli. Znam ja kako trebam složiti (gdje upuh, gdje ispuh), mene zanima koji od ventilatora gdje da stavim.

Dva su slaba, dva su srednje i jedan je jači (što se tiče protočnosti), a mjesta su 4 od kojih jedno nije jako bitno.

Možda nisi nas shvatio - stavi jedan, najtiši, odozada, a onda prati stanje. 99% sam siguran da je dosta ako nije neki ekstreman stroj / OC.

14 godina

Pa valjda znaš matematiku. Principijelno je bolje imati veću količinu zraka u odsisu (ne mislim doslovno jer što god napravio dovod i odvod zraka će se izjednačiti). Osnovni postulat kod hlađenja zrakom je odvesti toplinu s mjesta zagrijavanja čim brže i što kraćim putem. Zato ti je bitno strujanje zraka u samom kućištu. Ako je kućište custom made jedini koji može naći pravi odgovor si ti.

Pokušaj gledati malo drukčije na cijelu priču. Samo puko stavljanje ventilatora ne znači da će na kraju rezultat biti najbolji. Može ti se desiti, zbog sudara struja zraka da neka od komponenti bude oplahivana s vrućim zrakom kojeg si odvukao od npr. procesora. Na tvom mjestu, kad već imaš custom kućište (kojeg si vjerojatno sam radio) ja bi pokušao odvojiti velike zagrijače zraka u zasebne odjeljke (bočnim pregradama) na kraju bi izvlačio zrak a s prijeda ili ostavio otvore za usis zraka ili postavio ventilatore. Idealno strujanje zraka u računalu bi bilo odozdo prema gore, nažalost zbog komponenti koje su postavljene u drugom smjeru to nije moguće (odnosno moguće je ako zakreneš MBO).

Stručnjak za odmaganje...
Poruka je uređivana zadnji put uto 23.4.2013 21:56 (mario.L_hr).

1 0 hvala 0
17 godina
mario.L_hr kaže...

... kad već imaš custom kućište (kojeg si vjerojatno sam radio) ...

Kakvo crno custom kućište? Pa pod "Moj PC" jasno piše da je u pitanju Chieftec Giga DF-01B. To nije kućište koje sam sam radio, lol.

14 godina
191x7 kaže...

Kakvo crno custom kućište? Pa pod "Moj PC" jasno piše da je u pitanju Chieftec Giga DF-01B. To nije kućište koje sam sam radio, lol.

Krivo sam shvatio onaj dio s drvenim stalkom.

12 godina
neaktivan

Manji protok na usis, veci na ispuh.

Takozvani negativan tlak sluzi za najbolje hladenje.

Ja imam 7 komada, 3 ispuh, 4 usis.

Usis spojeni na jedan potenciometar, ispuh spojeni na drugi potenciometar.

Jedan Sillent Eagle 800 140mm spojen na molex, taj je naprijed na gornjoj strani gdje je 5.25 bay

Drugi SE 800 140mm spojen naprijed dole na potenciometar, bocni usis na potenciometar isto kao i donji.

Ostali su ispuh na potenciometru.

Tako si mogu stelati usis i ispuh kako hocu.

Gledaj da napravis nesto tako.

Ako ti je neki vent spojen na maticnu onda nemas pojma koji ti je omjer CFM jer maticna regulira kako njoj pase.

Što hladnije to bolje :)
Poruka je uređivana zadnji put sri 24.4.2013 11:15 (Praedator).
Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
Praedator kaže...

Manji protok na usis, veci na ispuh.

Takozvani negativan tlak sluzi za najbolje hladenje.

Ja imam 7 komada, 3 ispuh, 4 usis.

Usis spojeni na jedan potenciometar, ispuh spojeni na drugi potenciometar.

Jedan Sillent Eagle 800 140mm spojen na molex, taj je naprijd na gornjoj strani gdje je 5.25 bay

Tako si mogu stelati usis i ispuh kako hocu.

Gledaj da napravis nesto tako.

Ajmo malo demistificirati cijelu priču.

Protok zrak kroz kućište je ujednačen. Koliko zrak uđe mora i izaći van (osim ako ga se ne skladišti u samom kućištu). Što znači pretlak ili podtlak u kućištu. Kod pretlaka u samom kućištu zrak će izlaziti van kroz sve moguće otvore na kojima će dolaziti do pada tlaka (lokalno). Kod podtlaka će zrak biti uvučen u kućište kroz sve moguće otvore, pri prolasku će biti generiran pad tlaka. Ne postoji razlika u količini, između zraka koji ulazi i izlazi iz kućište (barem ne postoji pri ovim tlakovima).

U tvom slučaju smanjenjem količine odsisanog zraka jedino što će se desiti je poremećaj strujanja u samom kućištu tj. Višak zraka koji se dovodi u kućište će pronaći alternativni put van kućišta, ako neće proći kroz ventilatore onda će proći kroz druge otvore. U drugom slučaju (smanjen dovod zraka) isti će se nadoknađivati ulaskom kroz druge otvore. Prema tome uvijek vrijedi

količina zraka koja ulazi u kućište = količina zraka koja izlazi iz kućišta.

1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice