Najviše maznu/kupe kartice dobavljači kartica, Asbis i ostali, a onda njihovi klijenti, adm, protis i ostali, i slazu si rigove, da sad imam 200 000 kn kome da odem kad nema kartica. Kad oni zarade 200 000 kn u mjesec dana sa vec maznutim karticama u rigovima, šta će njima mojih 200 000 kn kojih nemam naravno pa da meni prodaju kartice i odreknu se svoje zarade, samo ne kuzim likove šta po njuški prodaju ono rig 4x3080 za 85 000 kn, mislim bolesno skroz, ko ce ti dat 85 000 kn, kad se uzme ovo.
https://innosiliconasics.com/product/innosilicon-a11-pro-eth-2000mh/?gclid=Cj0KCQjwsLWDBhCmARIsAPSL3_1wQEsJSnPaDm8ALPMAxAL7iRz7qQyRmcXUubxdwmF3xo3zHJmhW7QaAjoVEALw_wcB
i vratim pare za 3 mjeseca.
Zato valjda i prodaju rigove masovno na njušci.
Kolega problem ovdje je sto veliki igraci tipa HUT8 koji je direktno od nvidie kupio kartice za 30 milijona dolara. E sada, oni su to uzeli za ETH , treba im 265 dana da otplate taj ROI- znaci ETH moci ces jos rudariti kako sam ja rekao barem 1.5-2 godine. Nece oni utuci sada 30 milijona samo da vrate ROI bez zarade. I tako ostali veliki rudari uzimaju direkt od nvidie, to nije vise tajna. A ima i svercera, kako nema. Imas koliko hoces trgovina koji svoje posiljke privatno prodaju odredjenim ljudima, jer je i tu opet najbitnije imas toliko kesa odmah na stol, kada netko vidi 200 kila eura vjeruj mi napravit ce ti uslugu.
A sto se ASIC-a tice, ja sam bio kontaktirao innosilicon i oni su rekli da postoji red cekanja. I sto manje asic-a narucis tako cekas vise. I oni ce nahraniti prvo one koji imaju hrpe love za ulog.
I zato meni rudarenje nije toliko primamljivo, jer uvijek prvo moras izrudariti da vratis HW pa onda ide profit. U trade-ingu si odmah u profitu ako coin ide gore sa cijenom, i nema odrzavanja HW, cijena struje, problemi sa grafickama i power state-ovima. POS je buducnost i puno vise decentralizacije imas jel se neboris protiv ogromnih mining farmi oko dnevnog profita.
A ovaj asic izlazi taman misec dana prije EIP-a 1559. Zato vidis po oglasima dosta njih koji prodaju cijele rigove a ne samo graficke. Ljudima je jasno kako sam i vamo rekao, OD tog EIP-a dolazi difficulty bomb koji ce odrjesiti barem male rudare sa price. Tu se nadam da ce se oporaviti i trziste sa grafickim cijenama, jel veliki nece vise uzimati nase grafe pored ASIC-a i tog difficulty bomb-a ili ICE age-a kako ga rudari nazivaju. Zato ja planiram svoje graficke prodati krajem svibnja nekome koji se nekuzi u ove detalje pa misli da ce ko lud profitirati ako trazim samo onoliko koliko sam je platio-700 jedan i druga 800 eura, i barem nisam scalpao dusa mi na mjestu, izrudario cca 1800 dolara i dobio novce za graficke nazad, meni dosta.