Kako sam postao mangina

poruka: 90
|
čitano: 23.360
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Kako sam postao mangina".
15 godina
Re: Kako sam postao mangina
Drago kaže...

U firmi znaju da bi moljakanje bilo kakvog seksualnog odnosa od strane njenih muških zaposlenika zajamčeno završilo neuspjehom tako da postoji suprotna klauzula: "Zaposlenici smiju pokušavati stupati u odnose s bilo kime pod uvjetom da sve objave na jubitu da se svi možemo smijati."

Vanjski suradnici s brkovima su, naravno, izuzeti od te klauzule!

Daj link na dotični kanal (plaćam u janjetini kod slijedećeg podizanja Bug-a).{#}

Stručnjak za odmaganje...
16 godina
neaktivan
Drago kaže...

Argumentacija za - što?

Tema je (TOPIC) odnos dijela (muške) igračke zajednice prema ženama od kojih se jenda usudila napisati nešto o mizoginiji, da bi sve rezultiralo prijetnjama smrću i silovanjem, a druga je proglašena droljom koja se preko kreveta bori za recenzije, premda se ispostavilo da nikakvih recenzija od strane njenih ljubavnika nije bilo. 

I sada, kada smo nedvojbeno i jedan i drugi ustanovili da su optužbe izmišljene, ti bi se bavio nečim što uopće nije tema teksta koji komentiraš, ali je "indikativno"?

Od devet linkova koje sam prilozio, sedam ih izravno govori o temama koje si naveo, a ti se koncentriras na zadnja dva koja su bila odgovor na izvor koji si ti naveo. Od tih sedam, nisi proucio niti jedan, ali se koncentriras na najmanje bitne dijelove posta, prakticki fusnotu na kraju, a i to povrsno, te proglasavas citavu stvar off topicom. Usto opovrgavas sto ti sugovornik pise na osnovu netocnih tvrdnji koje je iznio netko treci.

I onda sam ja intelektualno neposten?

MSX kaže...

U potpunosti ću preskočiti ovaj dio koji se tiče Anite Sarkeesian i Zoe Quinn i toga jesu li u pravu ili nisu, jer moje poruke (iako sam ih spomenuo i zauzeo stav) uopće nisu u vezi toga, nego u vezi tih tzv. "pravih gamera" koji poput kakvih hiperosjetljivih razmaženih derišta reagiraju izvan svih proporcija na svaku kritiku upućenu njihovim najdražim likovima/igrama/platformama. I to traje već godinama.

Slažem se sa člancima koje si linkao...

Kako je i spomenuto u prvom clanku, to nisu "pravi igraci" niti predstavnici igraca opcenito i radi se o beznacajnom postotku populacije istih. Na meti takvih trolova su svi, a smrcu i silovanjem prijete i muskarcima i zenama. Ti debili ne diskriminiraju po tom pitanju, svugdje su i, koliko god bili glasni, cine smijesno mali postotak zajednice. Problem je kada tim trolovima izjednacavas citavu grupaciju, kada ih izmisljas i/ili prenapuhujes pa koristis za samopromociju i zaradu, predstavljas svakog kriticara kao pripadnika istih i time onemogucavas bilo kakvu raspravu o onome sto iznosis, licemjerno omalovazavas (ne)ozbiljnost istih napada prema muskarcima a od muhe radis slona kada su u pitanju zene i sl.

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.9.2014 13:26 (Touche).
18 godina
0.o_qwerty kaže...
ali to je najmanje bitan dio u cijeloj ovoj prici oko gamergatea. :)

Ne znam. Meni je nekako najbitniji. Pristup gdje za drugačije mišljenje (pa makar bilo i pogrešno) dobijaš prijetnje smrću za mene je vrhunac gluposti.

uostalom kada te netko zove kuci i prijeti ti smrcu, silovanjem i slicno prvo sto radis je kontaktiras policiju, ili u slucaju Anite FBI. pogodi koja je prva stvar koju ti tada veli FBI - "don't fucking respond!", dakle ni pod razno ne smijes odgovarat bullyijima na internetu. sto je ona napravila? nije javila policiji vec je napisala dvadeset twitova kako su je "gameri" napali i otjerali iz kuce,

Tako je, nije odgovorila bullyjima, nego se obraćala isključivo followerima.

osobno mislim kako se radi o nekoj vrsti patologije jer Anita igre ne igra (isjecke je posudila iz raznih youtube prohoda), a ocito joj je jako "stalo" do interaktivnog medija i kvalitete gamerskog zivota i sadrzaja - prejadno.

A sad si ga brate pretjero... {#}

meni su ti youtube filmici OK iskljucivo zbog poruke kako trebamo vise ozbiljnijih naslova na trzistu mada bi i dijete od 10 godina koje je odigralo super maria naslo bar 2 rupe u njenoj logici, cak joj je i Sterling posvetio 10 minuta da pokaze kako je nacin na koji to radi bezveze i fejk te da ju je najpametnije ignorirati. koliko glupiranje na youtubeu moze utjecat na industriju u cijem je fokusu "white american male" pa su najprodavanije igre poput call of dutyja i na mogucnost da se pojavi jos "ozbiljnijih" igara poput gone home, the walking dead ili the last of us ovisi najvise o zanimanju trzista (o AAA produkciji i rizicima bi se mogli pisat romani).

Što to znači? Da ne bi trebao postojati nikakav oblik aktivizma ako ne postoji šansa da ćemo njime nešto promijeniti? Uostalom, nitko ni ne očekuje da će promjena krenuti od developera, ona mora doći od publike. Koja bi trebala svaki argument analizirati, te prihvatiti ili argumentirano odbaciti. Bez agresije i bez divljaštva. Eto, samo to. {#}

What did the green grape say to the purple grape? Breathe, you idiot!
15 godina
neaktivan
Kako sam postao mangina

od internet bullyija sto zlostavljaju zene vise mi smeta sto ce ljudi na bug forumu radije lupit thumb down nego napisat komentar i svoje misljenje. mozda je forum.hr u tom aspektu ipak bolji. :)

@MSX

ja se s tobom nacelno slazem i uvijek sam za sto vise raznolikosti na trzistu pa i mogucnost da jednog dana u igrama imamo realisticne likove (muske, zenske, gay, svejedno), a ne vjecno iste kliseje krojene po ukusu vecine. pitanje je kako to postici i je li internet bas najbolja platforma? :)

watch?v=Fl35QCbMi-c Killed You With A Wheel
Poruka je uređivana zadnji put pet 5.9.2014 13:32 (0.o_qwerty).

1 0 hvala 0
18 godina
Touche kaže...

Od devet linkova koje sam prilozio, sedam ih izravno govori o temama koje si naveo, a ti se koncentriras na zadnja dva koja su bila odgovor na izvor koji si ti naveo. Od tih sedam, nisi proucio niti jedan, ali se koncentriras na najmanje bitne dijelove posta, prakticki fusnotu na kraju, a i to povrsno, te proglasavas citavu stvar off topicom. Usto opovrgavas sto ti sugovornik pise na osnovu netocnih tvrdnji koje je iznio netko treci.

I onda sam ja intelektualno neposten?

Off topic su, a ti možda nisi stvarno intelektualno nepošten nego jednostavno ne razumiješ. Meni je onda još veći problem objasniti. 

U jednom od linkova koji si dao tip objašnjava da nema mizoginije jer su isto tako prijetili i Thompsonu? Kakve to ima veze s KONKRETNIM slučajem? Prijetnja bilo kome na bilo koja način je nedopustiva. Sada govorimo o konkretnom slučaju, a ne o svim mogućim slučajevima i prijetnja jednome ni na koji način ne opravdava prijetnju bilo kome drugome.  

Nepoznat netko navodno (vidimo tvit iz druge ruke koji prenosi navodna developerice) tvrdi post festum da ga je Quinn seksualno uznemiravala na nekakvom piru? WTF? A onda je okej da joj se prijeti i izmišlja da se preko kreveta bori za recenzije?

Jesi li u stanju uopće pokazati vezu između svih tih stvari umjesto što nabacuješ linkove koji bi, valjda, "govore sami za sebe"? 

Ovi tvoji linkovi su sami po sebi glupost, a način koji ih predstavljaš ovdje kao argumente je također besmislen.

This space for rent!
18 godina
neaktivan
Touche kaže...

Od devet linkova koje sam prilozio,

Klikno sam na prvi od tih linkova i vidio da je polsatni jubito filmić, vidim da ni ostali nisu ništa kraći a po naslovu svatih sadržaj.

Radim, neda mi se sad slušati tih par sati kvocanja ugroženih seksističkih pederčića s malim pišonjama koji se boje žena.

Možda pustim video na mjut kasnije(staviću Bikini Kill da svira u pozadini) pa ti javim dojmove.

18 godina
Touche kaže...
...

Kako je i spomenuto u prvom clanku, to nisu "pravi igraci" niti predstavnici igraca opcenito i radi se o beznacajnom postotku populacije istih. Na meti takvih trolova su svi, a smrcu i silovanjem prijete i muskarcima i zenama. Ti debili ne diskriminiraju po tom pitanju, svugdje su i, koliko god bili glasni, cine smijesno mali postotak zajednice. Problem je kada tim trolovima izjednacavas citavu grupaciju, kada ih izmisljas i/ili prenapuhujes pa koristis za samopromociju i zaradu, predstavljas svakog kriticara kao pripadnika istih i time onemogucavas bilo kakvu raspravu o onome sto iznosis, licemjerno omalovazavas (ne)ozbiljnost istih napada prema muskarcima a od muhe radis slona kada su u pitanju zene i sl.

Mali postotak od velikog broja nečega je i dalje veliki apsolutni broj. Ako netko dobije desetke, stotine ili tusuće prijetnji, to jest mali postotak u odmosu na ukupnu populaciju, ali je i dalje veliki broj. Uostalom, JEDNA ozbiljna prijetnja je dovoljno zabrinjavajuća. 

Također, ovakvo tvoje minimiziranje važnosti takvijh prijetnji je problem sam po sebi, kao i toleriranje omalovažavajućeg i mizoginog odnosa koji je dio kulture na igračkim forumima i gdje bilo koji ženski komentar o bilo čemu ima otprilike 50% šanse dobiti odgovor "Back to kitchen!" koji će biti honoriran podrškom zbog "duhovitosti" (har-har, lol, bro, itd.) , plusevima itd. 

Dakle, problem postoji, nisu svi na svijetu kreteni, ali ih je veliki broj, oni koji pokušavaju minimizirati taj problem morali bi se malo staviti u kožu tih žena koje "prevueličavaju stvari" ili napraviti misaoni eksperiment "Kako bi se postavio da netko tako govori ili prijeti mojoj majci/sestri/itd..."

To je intelektualno pošteno umjesto pronalaženja milijun izgovora koji objašnjavaju da je "dobila što je tražila" ili da je to samo "beznačajan postotak" u Velikoj Shemi Stvari...

PS Molim ON TOPIC diskusiju gdje se diskutanti moraju potruditi objasniti svoj stav pismenim putem, kako je norma na forumu. Linkovi na par sati OT filmova koji bi navodno trebali poduprijeti diskutanta (ako itko smogne snage to pogledati) bit će brisani. Hvala na razumijevanju. 

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pet 5.9.2014 13:45 (Drago).
18 godina
neaktivan
Kako sam postao mangina

pročitao sam tekst par puta i ove vaše komentare i nikako da skužim u čemu je poanta ovdje i gdje je tema?

4 0 hvala 2
18 godina
BlackDog22 kaže...

pročitao sam tekst par puta i ove vaše komentare i nikako da skužim u čemu je poanta ovdje i gdje je tema?

Podtekst je bremenit... 

This space for rent!
16 godina
neaktivan
Drago kaže...
U jednom od linkova koji si dao tip objašnjava da nema mizoginije jer su isto tako prijetili i Thompsonu? Kakve to ima veze s KONKRETNIM slučajem? Prijetnja bilo kome na bilo koja način je nedopustiva. Sada govorimo o konkretnom slučaju, a ne o svim mogućim slučajevima i prijetnja jednome ni na koji način ne opravdava prijetnju bilo kome drugome. 

Naravno da je nedopustiva i u samom linku je naglaseno da je to nedopustivo. To nitko ne spori. Problem je kada time manipuliras radi svojih interesa i koristis kao argument kontra bilo koje kritike na svoj racun. "Ne slazu se sa mnom = mizoginija, gledajte kako gameri reagiraju na moje poruke, ocito sam u pravu u svemu sto pricam!" To je problem! Kada glavni urednik jednog od najvecih online gaming siteova izjavi "The Escapist ran a story about Quinn's harassment in late 2013 with little evidence other than her word.", to je problem!

Drago kaže...
Nepoznat netko navodno (vidimo tvit iz druge ruke koji prenosi navodna developerice) tvrdi post festum da ga je Quinn seksualno uznemiravala na nekakvom piru? WTF? A onda je okej da joj se prijeti i izmišlja da se preko kreveta bori za recenzije?

Taj tvit je nebitan i nitko ga ne koristi kao argument za ista bitno. Normalno da nije ok da joj se prijeti, ponajmanje radi takvih gluposti. Sprega indie developera i pisaca nije izmisljena, financijske, romanticne i drustvene veze su ili priznate ili dokumentirane. Prica oko Zoe Quinn je bila okidac da citava stvar bukne i da ljudi krenu kopati. Nekoliko izmisljenih primjera ne umanjuje vrijednost mora ostalih.

Seksualni zivot Zoe Quinn je njena privatna stvar, nacin na koji su se stvari krenule razotkrivati nije u redu, prijetnje bilo kakve naravi nisu u redu. To uopce nisu bitne stvari u ovoj aferi. Na njih se koncentriraju oni koji ne shvacaju o cemu se radi i, na sto su mnogi nasjeli, oni koji su u nju ukljuceni.

Drago kaže...
Jesi li u stanju uopće pokazati vezu između svih tih stvari umjesto što nabacuješ linkove koji bi, valjda, "govore sami za sebe"? 

Ovi tvoji linkovi su sami po sebi glupost, a način koji ih predstavljaš ovdje kao argumente je također besmislen.

Da si detaljnije pogledao navedene linkove, vidio bi da upravo govore o vezi svih tih stvari. Nema smisla da pisem romane s mnostvom screenshotova i linkova, kada je netko prije mene sazeo i prezentirao sve dijelove slagalice. Ako tu ima materijala za koji sat videa i par vecih blog postova, koliko sanse ima da ti ja prezentiram sve u par postova ovdje. Tvoje povrsno odbijanje i proglasavanje istih glupostima govori da te u biti i ne zanima druga strana medalje.

18 godina
neaktivan
Kako sam postao mangina

Previše se izfilozofiralo o nećemu što se ponaša kao voda. Gaming industrija je kao i svaka druga industrija i svodi se na novac i zaradu. Novac je kao voda, traži liniju najmanjeg otpora. To što u onom piratu s kariba nema ženskih likova nije zbog neke šovinističke urote protiv ženskog roda i spola nego jednostavno jer nema novca u tome ili ima premalo da bi se zamarali time. I tako je sa svime. S tim da industriju igara ne možemo gledati zbirno pa onda dobijamo svakakve rezultate (ono o 45% zena igra igre) već kao i svaka druga industrija ima svoje tržišne niše. Neki tipovi igara privlače muške, neki žene, neki oba spola. Neki mlade, neki stare, neki gejmere. I koji k su uopće gejmeri, to mi je uvijek bio nekakav malouman pojam. Kakvi su to ljudi kojima je definirajuća stvar u životu to da igraju igrice, pa su sad oni gejmeri? Nešto slično ko metalci, punkeri, skejter.... 

0 0 hvala 0
18 godina
Touche kaže...
....

Da si detaljnije pogledao navedene linkove, vidio bi da upravo govore o vezi svih tih stvari. Nema smisla da pisem romane s mnostvom screenshotova i linkova, kada je netko prije mene sazeo i prezentirao sve dijelove slagalice. 

Nemoj pisati romane, ali nemoj ni spamati linkovima na YT. Dao si linkove na sate videa koji bi trebali kao nešto objasniti. A sami videi su OT, po peti put.

Budi koncizan, pismeno objasni svoj stav, a linkovi (ne na video) su u diskusiji tu samo kao navođenje izvora odakle ti podatak. Tako se diskutira na forumima. Ovo nabacivanje linkovima je teška smorana.

This space for rent!
Poruka je uređivana zadnji put pet 5.9.2014 14:13 (Drago).
15 godina
neaktivan
BlackDog22 kaže...

problem je sto je Ante to sve strpao u isti koš i Zoe Quin, Kotaku, Patriciu Hernandez, gamergate, korupciju, SJW vs MRA, feminizam, Anitu. sve skupa je povezao s opcenitim napadima gamera i virtualnim nasiljem, a poceo je s napadom na vlastitu personu. uglavnom stavljen je fokus na nasilje (sto je vazna tema koju ne smijemo ignorirti kako kaze Drago!) ali je prava tema puno sira i zahtjeva veci novinarski angazman dok rjesavanje problema iziskuje velike promjene kako na intenetu (veca kontrola) tako i u igracoj industriji do kojih jos dugo nece doci. ako mene pitas cijeli cirkus je jedna velika glupost uglavnom lokalnog karaktera pa ako imas jedno par sati vremena proguglaj. ima tona materijala na internetu ali neces bit nista pametniji nakon toga.

18 godina
0.o_qwerty kaže...

@MSX

ja se s tobom nacelno slazem i uvijek sam za sto vise raznolikosti na trzistu pa i mogucnost da jednog dana u igrama imamo realisticne likove (muske, zenske, gay, svejedno), a ne vjecno iste kliseje krojene po ukusu vecine. pitanje je kako to postici i je li internet bas najbolja platforma? :)

Nebitno. Da je Anita Sarkeesian objavila knjigu ili emisiju prikazala na TV-u vrlo brzo bi ponovno završila na YouTubeu sa istim ishodom. Osim toga, Internet ionako danas ima veći doseg od bilo kojeg drugog medija i idealan je za debate. S druge strane, idealan je i za ove manijake o kojima pričamo...

14 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...
Medikus kaže...
Fokusiraš se na jedan detalj koji nisam provjerio. Je li uopće bitno je li on napisao recenziju njene igre? Sukob interesa i dalje postoji; ona radi igre, a on piše recenzije o njima na jako utjecajnim stranicama. Možda on nije pisao o njenoj igri, ali Kotaku i RPS (stranice za koje on radi) jesu. Možeš li sa sigurnošću reći da on nije imao apsolutno nikakvog utjecaja na to?

Da li ti to hoćeš reći da (npr.) netko iz redakcije Bug-a nebi smio stupiti u odnose (intimne, naravno) s nekom visokopozicioniranom zaposlenicom (ili zaposlenikom) neke od firmi iz IT sektora, zbog sukoba interesa? Pa to ubija spontanost događanja na bilo kojem Eventu. Da bi se spriječilo takvo nešto trebalo bi tetovirati naziv kompanije za koju se radi na vidnom mjestu.

Drago, piše li nešto ovakvo u ugovorima?

Dobro, argument mi je malo priglup, ali poanta originalnog posta nije bila u tome tko tu koga. Poanta je bila da autor nije nepristran, da su obje strane radile stvari koje ne bi baš trebale raditi, i da bi trebali to gledati s objektivnošču a ne reći, karikiram, da je Zoe nevina i da su svi ljudi koji ju kritiziraju u krivu. Naravno da autor nije to rekao, ali ja sam dobio dojam da njega cijela ta stvar sa Zoe brine više od problema koji su uzrokovali cijelu tu stvar. I umjesto da pričamo o tome, gubimo vrijeme na ove nevažne stvari.

Trava raste tamo gdje je posadiš.
18 godina
neaktivan

Još također me ova rasprava podsjeća na ona istraživanja (karikiram sad, ne znam točne podatke) tipa da 4/5 žena do svoje 30-te doživi neki oblik seksualnog zlostavljanja, a svaki muškarac bude žrtva nekog oblika fizičkog nasilja.

I to se onako prenese udarnički na naslovnicama, sastanu se bitni i uvaženi znanstvenici, vlada sklepa radni skupinu, sastavi se saborski odbor i donese akcijski plan. I kad netko iz vana to gleda mislio bi  jbg ozbiljna stvar gle skoro svaku ženu su u srednjoj školi profesori pipali, na faku redovito kolege silovali, ako ne i gore. A muške valjda svaki dan netko istuče. Na kraju ako se netko i potrudi pročitat istraživanje skuži da se 99.99% toga odnosi na aporadična dobacivanja tipa imaš velike sise, dobra guza ili joj u svađi kađe da je ku..a, dok je kod dečki neko njega gurnuo u 7 razredu na odmoru i imo je masnicu na koljenu, a 2 puta je neki maturant malo jače podviknuo na njega, a on je inače osjetljiv odmalena. 

Uglavnom od muhe se radi slona što na kraju može dovesti do kontraefekta gdje nešto beznačajno pretjeramo do te mjere da osoba kojoj se to događa ustvarti više osjeća pritisak okoline koja joj govori da joj se dogodilo nešto strašno, nego što tu osobu to stvarno boli ili mseta. A s druge strane napuhavanjem beznačajnih sitnica umanjujemo problem osoba koje stvarno jesu bile žrtve stvarnog i ozbiljnog nasilja. Amerika je najbolji primjer toga. 

http://edition.cnn.com/2014/03/04/us/ohio-boy-suspended-finger-gun/

http://en.wikipedia.org/wiki/Day-care_sex-abuse_hysteria

16 godina
neaktivan
Drago kaže...
Mali postotak od velikog broja nečega je i dalje veliki apsolutni broj. Ako netko dobije desetke, stotine ili tusuće prijetnji, to jest mali postotak u odmosu na ukupnu populaciju, ali je i dalje veliki broj. Uostalom, JEDNA ozbiljna prijetnja je dovoljno zabrinjavajuća. 

Također, ovakvo tvoje minimiziranje važnosti takvijh prijetnji je problem sam po sebi, kao i toleriranje omalovažavajućeg i mizoginog odnosa koji je dio kulture na igračkim forumima i gdje bilo koji ženski komentar o bilo čemu ima otprilike 50% šanse dobiti odgovor "Back to kitchen!" koji će biti honoriran podrškom zbog "duhovitosti" (har-har, lol, bro, itd.) , plusevima itd. 

Dakle, problem postoji, nisu svi na svijetu kreteni, ali ih je veliki broj, oni koji pokušavaju minimizirati taj problem morali bi se malo staviti u kožu tih žena koje "prevueličavaju stvari" ili napraviti misaoni eksperiment "Kako bi se postavio da netko tako govori ili prijeti mojoj majci/sestri/itd..."

To je intelektualno pošteno umjesto pronalaženja milijun izgovora koji objašnjavaju da je "dobila što je tražila" ili da je to samo "beznačajan postotak" u Velikoj Shemi Stvari...

Ne radi se o minimiziranju, vec o "demaksimiziranju" te dovodjenju u ispravan kontekst. Primjer: Zoe Quin i Wizardchan, za koji su i urednici koji su pisali o istom priznali svoju pogresku. Takva nepostenost je problem i, na kraju krajeva, omalovazava i steti svim stvarnim slucajevima online maltretiranja. Kada onda tako nesto koristis da bi promicao svoje interese, to je ono s cim ljudi imaju problem. Ne s tim da misle kako su prijetnje ok.

Nitko normalan ne govori da online maltetiranje i prijetnje same po sebi nisu problem. Moje izjave vadis iz konteksta i vec si mi nekoliko puta imputirao ruzne stavove o tome, pa bih te zamolio da prestanes jer je neposteno i nepotrebno odvlaci raspravu. Prilicno sam specifican bio kada sam se doticao istog. Bitan je kontekst.

18 godina
neaktivan
0.o_qwerty kaže...
BlackDog22 kaže...

problem je sto je Ante to sve strpao u isti koš i Zoe Quin, Kotaku, Patriciu Hernandez, gamergate, korupciju, SJW vs MRA, feminizam, Anitu. sve skupa je povezao s opcenitim napadima gamera i virtualnim nasiljem, a poceo je s napadom na vlastitu personu. uglavnom stavljen je fokus na nasilje (sto je vazna tema koju ne smijemo ignorirti kako kaze Drago!) ali je prava tema puno sira i zahtjeva veci novinarski angazman dok rjesavanje problema iziskuje velike promjene kako na intenetu (veca kontrola) tako i u igracoj industriji do kojih jos dugo nece doci. ako mene pitas cijeli cirkus je jedna velika glupost uglavnom lokalnog karaktera pa ako imas jedno par sati vremena proguglaj. ima tona materijala na internetu ali neces bit nista pametniji nakon toga.

Ne nego trebamo baš to, ignorirati. To su cyber nasilnici koji su važni jer su nekom zaprijetili, a još važniji postanu kad ih se ozbiljno shvati. ne znam kako vi funkcionirate u stvarnom (i ovom drugom svijetu) no kad bi ja ozbiljnos hvaćao sve što mi kojekakvi poluretardi kažu ne znam kako bi mogao mirno hodat ulicom na dnevnoj bazi.

15 godina
neaktivan
BlackDog22 kaže...

Ne nego trebamo baš to, ignorirati. To su cyber nasilnici koji su važni jer su nekom zaprijetili, a još važniji postanu kad ih se ozbiljno shvati. ne znam kako vi funkcionirate u stvarnom (i ovom drugom svijetu) no kad bi ja ozbiljnos hvaćao sve što mi kojekakvi poluretardi kažu ne znam kako bi mogao mirno hodat ulicom na dnevnoj bazi.

nije isto kad te neki retard na forumu/twiteru pocasti socnim nadimkom sa situacijom u kojoj ti telefon zvoni 24/7, a svaki puta kad se javis neki drugi glas ti veli "ubit cu te", "silovat cu te" te kada te hakiraju i objave sve privatne podatke online. to je posao za policiju, kako sam vec napisao.

13 godina
BlackDog22 kaže...

mensčini da je tema prvenstveno nečiji povrijeđeni ego....

16 godina
Kako sam postao mangina

Jedina igračka ženi može biti ćuna, u tome su najbolje.
Žena "gamer" cucla 5 puta tjedno.

Moj PC  
0 5 hvala 0
18 godina
neaktivan
0.o_qwerty kaže...

uf, toliko stvari si se dotaknuo u tako malo teksta ali jako povrsno. o sarkesianici i zoe, kotaku-u, americkom feminizmu, gaming "novinarstvu" i korupciji, "neozbiljnosti" gaming medija, terminu "gamer" itd. itd. bi se mogla napisat knjiga, dvije. u cijeloj toj americkoj prici za nas outsidere najgori pristup bi svakako bio onaj navijacki, a cini mi se da si ti vec odabrao stranu. {#}

U prosincu 2013. objavio sam kolumnu Psima i ženama - zabranjeno u kojoj su protagonisti uglavnom isti kao danas. U ožujku ove godine o neozbiljnosti u gaming novinarstvu, pa onda opet u ljetnom dvobroju kolumnu Égalité! (ali ne za žene). U istom broju kolegica Vida Starčević je objavila tekst Cure se igraju same, ako bi nekog umjesto navijačkog pristupa zanimalo što cure imaju za reći iz prve ruke. Sve skupa manje materijala od dvije knjige, dakle - površno! 

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.9.2014 17:42 (HR_The_Butcher).
18 godina
neaktivan
HR_The_Butcher kaže...
 Sve skupa manje materijala od dvije knjige, dakle - površno!

Ma sve ti je to džaba ako nema youtube video u kojem je ¡PRAVA ISTINA!

12 godina
protjeran
Kako sam postao mangina

Ante Vrdelja - koji, zamislite ne ubaciše nijedan jedini herojski ženski lik u radnju

Zašto bi trebali? Da se zadovolje kriteriji političke korektnosti ili zato jer neka histerična, isfrustrirana, "first world problems" feministkinja tako nešto zahtjeva? Njihova igra, njihova odluka, ili bi možda trebalo postojati Ministarstvo istine koje bi određivalo kakve bi se igre smjele raditi? Kome smeta ne mora igrati i kupiti igru, uzmi ili ostavi.

Zamislite, u Drakanu nema nijednog herojskog muškog lika kojeg možete igrati, ista stvar s No one lives forever, Mirror's Edge, Portalom (tu je zapravo nebitno kojeg je spola igrač)... a ne radi se o stereotipnim igrama sa sisama i guzicama.

Ante Vrdelja - dijelila krevet s poslovnim suradnicima i gamerskim novinarima

Zna posao.

Ante Vrdelja - u kojima minuciozno i gorljivo raščlanjuje sve trope u prikazivanju ženskih likova u igrama.

Prodavanje feminističke magle koju je dobro unovčila. Otkrila toplu vodu. Želi promijeniti situaciju? Neka se primi posla i sudjeluje u razvoju igre prema svojem ukusu. Tko će je igrati, to je drugi par rukava, ali samo neka ne traži izgovor u muškom šovinizmu i patrijarhatu što su popularne fraze u feminističkom rječniku kojima na crno-bijeli način pokušavaju objasniti svijet oko sebe.

Ante Vrdelja - Zato jer bi htjela da igre napokon stasaju kao medij

Zar nisu?

Ante Vrdelja - navukla je na sebe toliko gnjeva "pravih gamera" da nas u budućnosti umjesto stigmi čudaka vjerojatno čeka zajednički nazivnik potpunih luđaka, a Sarkeesian je već danas morala napustiti stan i skloniti se na nekoliko dana tamo gdje je manijaci neće pronaći

Ako se ne radi o trolovima, što je više vjerojatno nego da se radi o manijacima, onda je za svaku osudu i kriminalno gonjenje. Prije bih rekao da se radi o izigravanju žrtve, "attention whoring". Ako ništa drugo, prijetnje su joj dobro došle, najgora kazna po nju je ignoriranje, ovako bile stvarne ili izmišljenje prijetnje, daje joj se na važnosti koliko god bila beznačajna ali joj rodni identitet dobro dođe za posao kojim se bavi.

5 5 hvala 0
18 godina
neaktivan
user2013 kaže...

histerična, isfrustrirana,

"attention whoring".
prijetnje su joj dobro došle

Dakle ono što želiš reći, ako sam dobro razumio, jest da seksizam i misogenija u igrama i među igračima uopće nije problem jer je žena koja kaže da jest problem lažljiva, histerična, isfrustrirana kurva željna pažnje kojoj su prijetnje smrću i silovanjem dobro došle jer ih je sama tražila.

15 godina
neaktivan
HR_The_Butcher kaže...

U prosincu 2013. objavio sam kolumnu Psima i ženama - zabranjeno u kojoj su protagonisti uglavnom isti kao danas. U ožujku ove godine o neozbiljnosti u gaming novinarstvu, pa onda opet u ljetnom dvobroju kolumnu Égalité! (ali ne za žene). U istom broju kolegica Vida Starčević je objavila tekst Cure se igraju same, ako bi nekog umjesto navijačkog pristupa zanimalo što cure imaju za reći iz prve ruke. Sve skupa manje materijala od dvije knjige, dakle - površno! 

ma citam Ante LEGENDO sve tvoje tekstove rado, neke i vise puta! jedan si od rijetkih koji zestoko kritizira Steam i Gabea, popljuvao si Bioshok Infinite, a bome nisi bio blag ni prema Bf4, posve neocekivano. najbolje su mi kolumne o max paynu (ludonarativna disonanca) i radu za tportal, hehe. pises o bitnim temama i gotovo uvijek si "on the spot" u kolumnama zato nemoj krivo shvatit ovu "kritiku", samo sam izrazio zelju da obradis ove aktualne teme malo opsirnije, iz vise kutova i hladne glave jer su komplicirane, a sam prosudi kolike su relevante za citatelje s ovih prostora. nije u redu prema citateljima gamerima sve strpati u isti kos. neke teme poput nasilja i odnosa prema zenama (gamericama) definitivno jesu relevantne (najbolji primjer je SolidSnakeCRO), neke druge (MRA vs SJW, gamergate, kotaku, kojekakve afere, korumpirani novinari) bas i nisu ali daju odredjenu sliku u kakvom je stanju industrija. ljudi su se posebno razocarali i nemalo iznenadili kada su saznali kakve moralne nakaze svakoga dana pisu tekstove o ljudskim pravima i kakvi bi "gameri" i video igre trebali biti. protiv sam bilo kakvih nametanja, cenzura i zabrana, a znam da se pisalo protiv golotinje u witcheru i npr. dizajna lika Quiet u novom metal gearu. takve moraliste nabijem na onu stvar. americki feminizam je opet jedna zasebna tema o kojoj se ne moze pisat jednoznacno i povrsno. toliko o tome, idem sad ubijat nesto... :)

18 godina
user2013 kaže...

Zašto bi trebali? Da se zadovolje kriteriji političke korektnosti ili zato jer neka histerična, isfrustrirana, "first world problems" feministkinja tako nešto zahtjeva? Njihova igra, njihova odluka, ili bi možda trebalo postojati Ministarstvo istine koje bi određivalo kakve bi se igre smjele raditi? Kome smeta ne mora igrati i kupiti igru, uzmi ili ostavi.

Agreed. To naravno ne znači da nitko nema pravo komentirati trenutno stanje igraće industrije. Pa i feministkinje po kojima si tako fino opleo u nekoliko rečenica, dok si manijake koji prijete opisao samo jednom rečenicom i to sa skepsom da su uopće manijaci, iako se žena morala iseliti, a u priču je uključen FBI. Non biased to the fullest.

user2013 kaže...

Zamislite, u Drakanu nema nijednog herojskog muškog lika kojeg možete igrati, ista stvar s No one lives forever, Mirror's Edge, Portalom (tu je zapravo nebitno kojeg je spola igrač)... a ne radi se o stereotipnim igrama sa sisama i guzicama.

Koliko je takvih, a koliko je ovakvih o kojima se priča?

user2013 kaže...

Zna posao.

Pametnome dosta.

user2013 kaže...

Prodavanje feminističke magle koju je dobro unovčila. Otkrila toplu vodu. Želi promijeniti situaciju? Neka se primi posla i sudjeluje u razvoju igre prema svojem ukusu. Tko će je igrati, to je drugi par rukava, ali samo neka ne traži izgovor u muškom šovinizmu i patrijarhatu što su popularne fraze u feminističkom rječniku kojima na crno-bijeli način pokušavaju objasniti svijet oko sebe.

Po tome, kritičari filmova/serija/video igara uopće ne bi trebali postojati. Kome se ne sviđa neki film, neka snimi svoj. Ili to vrijedi samo za kritičare prema kojima očito imaš neko neobjašnjivo gađenje? A šovinizam očito postoji, sâm ga upražnjavaš u gornjem citatu. Zamjerati njegovo spominjanje naprosto je bahato.

user2013 kaže...

Zar nisu?

Nisu. PR izdavača i developera previše manipulira informacijama i kritičarima, a previše igara svoj uspjeh oslanja na shock value.

user2013 kaže...

Ako se ne radi o trolovima, što je više vjerojatno nego da se radi o manijacima, onda je za svaku osudu i kriminalno gonjenje. Prije bih rekao da se radi o izigravanju žrtve, "attention whoring". Ako ništa drugo, prijetnje su joj dobro došle, najgora kazna po nju je ignoriranje, ovako bile stvarne ili izmišljenje prijetnje, daje joj se na važnosti koliko god bila beznačajna ali joj rodni identitet dobro dođe za posao kojim se bavi.

Ignoriraš činjenice o ozbiljnosti prijetnji. Nisam više siguran s kim ti zapravo imaš problema, sa ženama ili svojim egom? Ili sa oboje?

Poruka je uređivana zadnji put pet 5.9.2014 21:30 (MSX).
18 godina
dekstroza kaže...
user2013 kaže...

histerična, isfrustrirana,

"attention whoring".
prijetnje su joj dobro došle

Dakle ono što želiš reći, ako sam dobro razumio, jest da seksizam i misogenija u igrama i među igračima uopće nije problem jer je žena koja kaže da jest problem lažljiva, histerična, isfrustrirana kurva željna pažnje kojoj su prijetnje smrću i silovanjem dobro došle jer ih je sama tražila.

Ne, nego nije problem jer se radi o igrama, tj fiktivnom mediju. Ista stvar je sa knjigama, filmovima, pjesmama...

Ako ti se ne sviđa, glasuj novčanikom i nemoj kupiti...ili sjedni i napravi bolje

It is our duty as men and women to proceed as though the limits of our abilities do not exist - Pierre Teilhard de Chardin
18 godina
neaktivan
Kako sam postao mangina

Kažu ljudi da bi neke teme trebalo nepovršno razraditi, ja ću se malo dotaknuti problema seksizma među igračima.

Kako je tekst duži stavio sam mu i naslov, da stvar izgleda ozbiljnije i razrađenije nego što stvarno jest.

Dvosobni Stav: Kakav seksizam? Ma crkni kurvo lažljiva!

Postoje dvije vrste ljudi, one kojima ne treba objašnjavati zašto su poruke tipa "pobit ću ti obitelj, razderati pi*ku i piti iz nje krv" neprimjerene, i oni kojima ni dve, a možda čak ni tri kartice teksta koji objašnjava zašto to nije kul neće pomoći da shvate. Tekst koji sljedi je namjenjen posdkupini ovih prvih koji inzistiraju da seksizam i misogenija unatoč neupitnom postojanju ove druge skupine zapravo nije problem.

Počnimo prvo sa centralnom figurom oko koje se neki branitelji muških igračkih prava najviše uzjebali, Anitom Sarkeesian. Iako ona u svom serijalu zapravo uopće ne govori o seksizmu među igračima, već analizara neke nazadne elemente u igrama, na komentarima o njoj se ovaj drugi problem naočigled manifestira.

U interesu nepristranosti i poštene debate koju mnogi zazivaju otvorio sam onaj video koji svi hrabri muži linkaju i koji navodno "uništava" sve njene argumente. I onda sam ga ugasio nakon 35 sekundi. Prvi argument protiv žene je naime taj da je sakupila 150 tisuća dolara na kickstarteru, što je iz nekog ne sasvim pojašnjenog razloga loše i zlo. Maltene se je optužuje da je nekako ukrala te pare, a ne da ih je sakupila od ljudi koji eto možda iz nekog razloga misle da je ono što ona ima za reći i čime se bavi važno i društveno korisno.

Za usporedbu, nitko se ne zgraža nad likom muške spolnoispovijesti koji je sakupio 60 tisuća dolara za krumpir salatu, nitko ne viče da koristi popularnost krumpir salate među širim narodnim masama za svoj vlastiti probitak, niti ga zove prevarantom, lopovom i varalicom jer je debelo premašio svoj kickstarter cilj. Lik je naime legenda. Hight five!

No dobro, možemo i bez videa, najčešći komentar protiv Tropes vs Women serijala i onaj koji manje više povlači sve ostale jest da Anita Sarkeesian laže i izvrće istinu jer vadi stvari iz konteksta i ne komentira igre u cjelini. Sve bi to bilo super da prva stvar koju Anita kaže u svakom videu nije upravo to, da igre same po sebi nisu loše i da vadi samo one djelove koji su problematični. I sad kako voditi neku smislenu debatu sa ljudima koji ignoriraju sve što žena kaže već od samog disklejmera na početku?

Drugi nedavan primjer da stvari nisu tako benigne i nevažne je onaj Zoe Quinn. Iskreno nisam baš pratio što se to događa, prvih par tjedana zbog trendanja imena djevojke sam misio da netko radi na rimejku Žene Vrača sa Zoe Saldanom u glavnoj ulozi. Dok sam razočarano skontao da nije o tome riječ čitava je situacija već eksplodirala preko svake mjere u miljone zgroženih članaka i youtube videa, puno previše da bi išao sve to čitati, gledati i komentirati, pa pogledajmo samo početak toga.

Dakle jednog sasvim običnog papka je spucala djevojka, i ne samo to nego se usudila naći drugoga momka s kojim će upražnjavati spolne odnošaje. Kako to sljedi, taj je ljigavi papak u tom trenutku krenuo vikati da mu je bivša djevojka kurva. Takvih likova ima posvuda, na tisuće, no za razliku od ostalih koji takve ekspozee o svojim bivšim djevojkama pričaju petoj pivi dok sjede sami u kutu birtije a ostali ih birtaši čudno i sa gnušanjem gledaju, ovaj ljudski izmet je imao sreću da mu se bivša djevojka bavi igrama, pa je to puknuo na internet a hrpa samoprozvanih zaštitnika integriteta igara i igraćeg novinarstva je u djevojci za koju nitko nikada nije čuo i njenom privatnom životu našla izvor svih zala koji kaljaju ovu časnu profesiju.

Ako vam iz ova dva primjera još uvijek nije jasno da među igraćom populacijom postoji malo veći problem nego u ostatku društva zapitajte se sljedeće, da li bi Anita Sarkeesian dobivala prijetnje smrću da se bavila nekim drugim medijem, knjigama, filmovima? Da li bi se privatni život Zoe Quinn tjednima provlačio bespućima interneta da je kojim slučajem indie muzičaraka koja je spavala sa nekim rock novinarom?

Odgovori su redom, ne i ne.

Sljedeće pitanje koje se nameće iz toga jest: pa dobro, da li su igrači u nekom većem postotku seksisti i seljačine nego ostatak populacije? Odgovor i na to pitanje je naravno ne. Ali ono gdje se igre razlikuju od ostalih medija je to da su kod gejmera javni glasovi i dalje dominantno muški.

Debela većina developera su muškarci, posljedično se igre rade većinom za muške igrače, većina novinara i recenzenata su muškarci i većina sudionika internet rasprava o igrama su muškarci. Primjerice u ovom threadu na ovu temu koliko mi se čini nema niti jedan ženski komentar. Problem je u tome što smo mi normalni muži dopustili tim govnarima da se razmašu, a još veće sranje jest da sad kad su se već razmahali mnogi to još uvijek ne tretiraju kao problem, nego nalaze isprike za njihovo ponašanje.

Pa eto, prije nego idući puta napišete "prijetnje smrću nisu ok, ali..." dobro razmislite da li je taj dio nakon ali stvarno bitniji za raspravu nego to da netko ženi prijeti smrću zato što je rekla nešto o nekoj igri.

8 1 hvala 0
17 godina
Kako sam postao mangina

Kompleksi su zajebana stvar.

Tako da ineteres nije bitan - jer je lutrija koji će interes zaokupiti šupka.

Problem je što kad šupka zbog jadnosti karaktera zaokupi internet-based interes, on je svjestan da time ima alat kojim može utjecati na vanlokalnu publiku.

Elitizam, ineterest base segregacija,...x,y,z,...,abnormalna zaokupljenst, gnjev, osuđivanje samo su pokazatelji katastrofalno iskomplesiranog i oštećenog, manjkavog karaktera.

Ti čudovišni dijelovi uma pojavili bi se u svakom interesu takvog pojedinca, u svakom aspektu života, samo što je na internetu mogućnost bliža, lakša, glasnija i što je najbitnije sankcije nema.

Nemogućnost osjećanja nadmoćnijim u lokalnim odnosima samo amplificira potrebu da se nekome, bilo kome, doslovno bilo kome, ali baš bilo kome, pa makar i nekome iz 4573 km udaljenog grada, - BILO J*EBENO KOME - nabije taj osjećaj inferiornosti.

Gameri imaju taj krimen da im je fandom isključivo internet based, dok je za ulazak u zajednicu potrebno biti tek fan, a za ostanak nije potrebno investirati ništa osim već imanja sebičnog favoriziranja tog interesa.  U stvarnom odnosu postoji stanovita količina investiranja koja se multiplicira duljinom odnosa, toga na internetu naprosto nema, uopće i nikako nema. Ulazak ne može biti lakši - dovoljno je biti upućen - izlazak je čist, bezposljedičan, dok je sudjelovanje, što je najprimamljiviji aspekt interesa - anonimno.

Zbog toga se olakšan ulazak raznoraznim šupcima, posljedičino ih je tamo najviše - ne isključivo gamera već onih kojima je interes u bilo kakvoj korelaciji, ili barem dotiće njihov interes.

Mogućnost rađa potrebu, kompleks (umni kvar, zlo ličnosti) ju ne samo začme, već i opravdava i amplificira, dok ju nedostatak sankcije racionalizira i disipira.

Šupak je stvaran, gameing (nerding, geekism) je najlakši interes, publika je najbrojnija - nije teško shvatiti zašto nastaju problemi.

Zato je potreba jasne i nedvosmilsene osude od same zajednica ne samo jača, već bi morala biti i jedini fokus zajednice dok se problem ne riješi.

You can fall for chains of silver you can fall for chains of gold You can fall for pretty strangers and the promises they hold
Moj PC  
2 2 hvala 0
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice