Više „običnih“ korisnika za Ubuntu

poruka: 150
|
čitano: 23.307
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Više „običnih“ korisnika za Ubuntu".
17 godina
Re: Više „običnih“ korisnika za Ubuntu

@Domagoj: Ne vidim razliku između potražiti na Googleu i potražiti na repozitorijumu. To da ne znaš kako funkcionišu "antivirusne sheme" na Windowsu nije argument u tvoju korist. Za prompt kod pokretanja programa, koji nije UAC-ov, nisam siguran da znam na šta misliš, osim ako ne pričamo o Windowsu XP, nakon koga imamo već tri verzije Windowsa. Vezano za NetBeans, moje iskustvo je bilo na, recimo, Fedori 14, tako da nije bilo tako skoro, niti tvrdnja da je to tipično iskustvo, već čisto primer da ni repozitorijum nije uvek magični štapić.

@g12356: Gle čuda, na mrežu složenu na Linuxu, na protokolima koji na Windowsu nisu natvino podržani, je lakše spojiti se računarom na kome je Linux nego na kome je Windows? To je kao kad bi neko primetio da je lakše prijaviti se na Active Directory sa računara na kome je Windows.

15 godina
neaktivan
Ivan(4) kaže...

@g12356: Gle čuda, na mrežu složenu na Linuxu, na protokolima koji na Windowsu nisu natvino podržani, je lakše spojiti se računarom na kome je Linux nego na kome je Windows? To je kao kad bi neko primetio da je lakše prijaviti se na Active Directory sa računara na kome je Windows.

Neznam dali je ta mreža složena na Linuxu.

Ti protokoli nisu napravljeni od nekog linux fanatika koji je namjerno sabotirao implementaciju toga na windowsima.

Active directory je napravljen više manje tako da namjerno sabotira sve druge sustave.

Tako da ti sarkazam faila...

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
17 godina

Nisam ja nikog optužio za fanatizam, ovde uveliko vlada atmosfera "mi i oni", koja je totalno pogrešna.

Neko je složio mrežu tako da se računari s Windowsom ne mogu spojiti na nju out of the box. Ok. Isto tako je neko mogao složiti da cela stvar bude komplikovanija za linuxaše, bez ikakve zle namere. Smatram da se ne može reći "OS A je više user friendly od OS-a B" na osnovu toga. To je, u najkraćem, poenta posta. 

Nisam ušao u partnersku ili klijentsku firmu, a da ne koristi Active Directory. Nije to zato što su Windows fanatici (osim jedne firme koja je ne znam kakav MS partner), štaviše, bivšem poslodavcu čak pojedini serveri rade na Linuxu, koriste dosta slobodnog softwarea, razvijaju na otvorenim i web tehnologijama, i "reklamiraju" Linux krajnjim korisnicima kao način da što više smanje troškove implementacije, i opet im mreža koristi Active Directory. Dakle, svako složi ono što mu bolje paše, pri čemu neka popularna rešenja out of the box lakše rade na jednom OS-u, a druga na drugom. I to je, "na široko", poenta mog prethodnog posta.

Moj PC  
1 1 hvala 0
15 godina
neaktivan
Ivan(4) kaže...

Nisam ja nikog optužio za fanatizam, ovde uveliko vlada atmosfera "mi i oni", koja je totalno pogrešna.

Neko je složio mrežu tako da se računari s Windowsom ne mogu spojiti na nju out of the box. Ok. Isto tako je neko mogao složiti da cela stvar bude komplikovanija za linuxaše, bez ikakve zle namere. Smatram da se ne može reći "OS A je više user friendly od OS-a B" na osnovu toga. To je, u najkraćem, poenta posta.

Nije nego kao visokoškolska ustanova imaju obavezu pratit europski standard,koji im nije dao puno izbora oko zaštite.Barem šta se tiče mreža na   fakultetima.

Čak su mi i sistem administratori rekli da su mogli da nebi stavili tako smiješno prejaku zaštitu.

Ja sam Plavi zmaj.Form the future!Masa,društvo većina,''normalni'' su ništa bez onih pojedinaca koji ih čine.
Poruka je uređivana zadnji put ned 10.3.2013 19:13 (g12356).
16 godina
neaktivan
g12356 kaže...
Ivan(4) kaže...

Nije nego kao visokoškolska ustanova imaju obavezu pratit europski standard,koji im nije dao puno izbora oko zaštite.Barem šta se tiče mreža na   fakultetima.

Čak su mi i sistem administratori rekli da su mogli da nebi stavili tako smiješno prejaku zaštitu.

malo OFF topic: Stvarno neznam kakvi su ti vaši administratori u ZG kad se na svoju mrežu neznaju spojit s Win 8 koji se može spojit 'out of the box' ali svaki put vas pita za korisničko ime i šifru. Ako instaliraš securew2 i napraviš novu wifi mrežu s securew2 kao autentifikacijom sve radi bez ikakvog problema. ON topic: Linuxu upravo treba ovakav pristup i podrška jer mnogi 'obični' korisnici odustaju od linuxa zbog nepotrebnog kompliciranja. Kažem nepotrebnog jer tzv. 'obični' korisnik netreba skriptu za 1000 mapa i slične 'napredne' stvari. Ubuntu ide u smjeru običnog korisnika jer sve radi 'out of the box' (pod uvjetom da pri instalaciji imate internet konekciju, insalirat će se i 'third party driveri').

>_<
15 godina
BlueMax kaže...

Nisam promasio temu. Prosjecan korisnik nikad nece doci u situaciju da mora napravit 1000 foldera i njemu skripta ima sasvim drugo znacenje.

Prosjecan korisnik je onaj ko doma lista net, slusa glazbu, gleda filmove, igra igre i gubi vrijeme na facebooku, te teta u konzuma na blagajni, radnica na salteru banke, knjigovodstveni servis....

Ne slazem se s tobom. Rekao si gore da prosjecan korisnik moze prebacivati slike sa digitalno fotoaparata na kompjuter. U takvim situacijama skripte itekako mogu ubrzati rad.

17 godina
neaktivan
BlueMax kaže...

Ti ocito ne kuzis o cemu ja pricam. Ja ne razumijem pola ovog posta a njubara te ne razumije nista. Njubare su 99% trzista a tema se zove "vise obicnih korisnika za Ubuntu". Teni nitko ne brani niti spocitava uzivanje u vlastitom geekovskom statusu.

...

Ne razumijes i to je sasvim normalno, jer ti znas samo za Win aplikacije. Ista stvar bi bila da ti ja pricam o Banshee-u, ali ti pojma nemas koji je to vrag, jer recimo koristis samo Winamp na Winsima. I ne samo to, nego ne znas primjerice ni za foobar2000 koji je isto audio player za Winse, ali eto ti znas samo Winamp. To je sasvim normalno. Kad ovo kazem, naravno da ne mislim striktno na tebe da to ne znas, vec na, kako ih zoves "njubare". Linux nije Windows, to je cinjenica. Aplikacije nisu iste, to je cinjenica. Isto kako ti nisi razumio kad sam rekao "otvoris Dash i upises" tako niti ja ne razumijem kad mi netko kaze "kliknes Start i...". Mislim kakav sad Start, sto ti je to? Ja toga nemam.

Ivan(4) kaže...

@Domagoj: Ne vidim razliku između potražiti na Googleu i potražiti na repozitorijumu. To da ne znaš kako funkcionišu "antivirusne sheme" na Windowsu nije argument u tvoju korist. Za prompt kod pokretanja programa, koji nije UAC-ov, nisam siguran da znam na šta misliš, osim ako ne pričamo o Windowsu XP, nakon koga imamo već tri verzije Windowsa. Vezano za NetBeans, moje iskustvo je bilo na, recimo, Fedori 14, tako da nije bilo tako skoro, niti tvrdnja da je to tipično iskustvo, već čisto primer da ni repozitorijum nije uvek magični štapić.
...

Ti ne vidis, ali ja vidim. Jedno je otvarati browser, pa ici na Google pa ukucati sto trazim, pa naci rezultat, pa otvoriti sajt, pa traziti po sajtu download dugme i onda skinuti program, a sasvim je druga stvar otvoriti Software Center, ukucati ime programa, kliknuti Install i pricekati.

Dobro, ali isto tako kako to meni nije argument, tako onda ni windowsasima ne moze argument biti da ne znaju kako funkcioniraju neke stvari na Linuxu, zar ne? Mislim, ako meni nije argument da ne znam kako funkcioniraju antivirusne sheme, onda ni tebi recimo nije argument ako kazes da ne znas kako funkcionira, sto ja znam, kompajliranje programa (malo ekstreman primjer, ali poanta je tu).

Sto se tice prompta, to je ovo tu sra*nje koje iskace svaki put, ali bas svaki put i nije rijec o Win XP, vec o modernom OS-u - Win 7:

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Ti ne vidis, ali ja vidim. Jedno je otvarati browser, pa ici na Google pa ukucati sto trazim, pa naci rezultat, pa otvoriti sajt, pa traziti po sajtu download dugme i onda skinuti program, a sasvim je druga stvar otvoriti Software Center, ukucati ime programa, kliknuti Install i pricekati.

Dobro, ali isto tako kako to meni nije argument, tako onda ni windowsasima ne moze argument biti da ne znaju kako funkcioniraju neke stvari na Linuxu, zar ne? Mislim, ako meni nije argument da ne znam kako funkcioniraju antivirusne sheme, onda ni tebi recimo nije argument ako kazes da ne znas kako funkcionira, sto ja znam, kompajliranje programa (malo ekstreman primjer, ali poanta je tu).

Sto se tice prompta, to je ovo tu sra*nje koje iskace svaki put, ali bas svaki put i nije rijec o Win XP, vec o modernom OS-u - Win 7:

Samo da se nadovezem, puno puta sam do sada naletio da stranice imaju gumb na koji kliknes i samo ti otvori software center i instalira aplikaciju bez da si ti ista morao, sjednes i ceskas jaja dok ne instalira.

Listen, this is no set of rules. I'm not tellin' you what to do, all I'm saying is I'm bringing up of three things that are like, so important to the world, I don't have to find as much importance in.
15 godina

Ne treba se opterećivati stereotipima koje ljudi imaju o Linuxu. Većina toga što se zamjera Linuxu nema veze sa trenutnim stanjem kod modernih distribucija.

Ono što ja ne razumijem je to da je toliko teško ispržiti LiveCD ili instalirati Linux na USB i isprobati o čemu se radi a ne pričati bez pokrića.

Stručnjak za odmaganje...

11 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
BlueMax kaže...

Ti ocito ne kuzis o cemu ja pricam. Ja ne razumijem pola ovog posta a njubara te ne razumije nista. Njubare su 99% trzista a tema se zove "vise obicnih korisnika za Ubuntu". Teni nitko ne brani niti spocitava uzivanje u vlastitom geekovskom statusu.

...

Ne razumijes i to je sasvim normalno, jer ti znas samo za Win aplikacije. Ista stvar bi bila da ti ja pricam o Banshee-u, ali ti pojma nemas koji je to vrag, jer recimo koristis samo Winamp na Winsima. I ne samo to, nego ne znas primjerice ni za foobar2000 koji je isto audio player za Winse, ali eto ti znas samo Winamp. To je sasvim normalno. Kad ovo kazem, naravno da ne mislim striktno na tebe da to ne znas, vec na, kako ih zoves "njubare". Linux nije Windows, to je cinjenica. Aplikacije nisu iste, to je cinjenica. Isto kako ti nisi razumio kad sam rekao "otvoris Dash i upises" tako niti ja ne razumijem kad mi netko kaze "kliknes Start i...". Mislim kakav sad Start, sto ti je to? Ja toga nemam.

Vidis, potpuno si u krivu. Da si citao malo ranije postove onda bi shvatio da se ja sa Linuxom druzim vec dosta dugo samo me ne zanimaju neke administratorske stvari ni bilo sta kompliciranije od sudo u terminalu. Obozavam kad se netko pocme ovako praviti pametan.

Na linuxu sam od audio playera isprobao Amarok, Banshee, onog sa mandarinom, ne sijecam se imena, defaultni Rhytmbox... da bi na kraju izabrao Audacious. Na windowsu, gle cuda, vec 10 godina koristim Foobar cak su i neke moje teme bile popularne na Hydrogenaudiu i Deviantartu. Danas mi se vise ne da zahebavat s tim pa sam slozio nesto jednostavno sa meni zanimljivim komponentama. 

Aplikacije ciji nedostatak zamjeram Linuxu, koje nikakvu alternativu nemaju a meni znace kruh su redom: Archicad, Revit, Artlantis, Allplan... i tu je prica jasna. Sve da zelim ne mogu biti iskljucivo na Linuxu jer moja profesija nije podrzana, nema nista niti slicno kvalitetno. Win i OSX to imaju pokriveno, Linux ne.

Ne bi uopce ulazio u ovu raspravu da nemam pojma o cemu se prica. Imam dovoljno korisnickog iskustva s Linuxom da mogu stvoriti misljenje kako ni jedna distribucija nije dovoljno ispeglana, nema problema sa driverima, sa kompatibilnosti softwarea, i na kraju sa user friendly suceljem da bi mogla predstaviti ozbiljnu konkurenciju Windowsu i OSX-u. Upravo ja sa poprilicno sirokim informatickim znanjem a bez znanja Linuxa u srz, kako ga mozda ti poznajes, sam odlican profil za procijeniti koliko je Linux pogodan za masovno trziste.

Ako zanemarimo neke probleme sa kompatibilnosti softwarea i hardwarea tj. slozimo racunalo i aplikacije koje odgovaraju pojedinoj distribuciji - dobar je. Sto se tice virusa, malwarea i slicnog smeca cak je i bolji (iako se ne sijecam kad sam na windowsima zadnji put imao problema s tim). Zeznuto je jedino potrefit distribuciju koja ce iz prve podrzavati sve feature (touchpad, kameru, wireless, bluetooth...) vecine laptopa koji su kupljeni bez OS-a ili sa windowsima.

Kad na sve to dodas marketing i ukorijenjenost koju Win i OSX imaju na trzistu dodje se do porazavajucih postotaka. Te postotke nisam ja izmislio ni neki windows fanboy, to su cinjenice. Tesko se s tim boriti.

Nitko sretniji od mene da sutra svi predju na Linux.

14 godina
neaktivan
mario.L_hr kaže...

Ne treba se opterećivati stereotipima koje ljudi imaju o Linuxu. Većina toga što se zamjera Linuxu nema veze sa trenutnim stanjem kod modernih distribucija.

Ono što ja ne razumijem je to da je toliko teško ispržiti LiveCD ili instalirati Linux na USB i isprobati o čemu se radi a ne pričati bez pokrića.

Mario, ako sam dobro zapamtio tu s foruma, ti si AutoCAD-as?

Sta koristis od kad si se prebacio na Linux?

17 godina
neaktivan

Sve pet, samo mi reci koji dio u: "Kad ovo kazem, naravno da ne mislim striktno na tebe da to ne znas, vec na, kako ih zoves "njubare"." nije bio bas jasno napisan, da znam editirati post.

Sto se tice aplikacija koje koristis za posao, a Boze moj, tu se koristi sto moras, nema tu previse manevriranja, nitko te ne tjera da radis na Linuxu, ako ti za posao treba alat koji nije portan na Linux. Mi ovdje ne pricamo o tome, vec pricamo o tome da li je Linux dovoljno dobra alternativa Winsima i da ti sutra portaju sve navedene programe na Linux (Archicad, Revit...) bi li presao na njega u potpunosti. O tome pricamo. Ja tvrdim da jest i da ti sutra portaju te programe ne vidim razloga ostanku na Winsima, izuzev ciste lijenosti i navike. A ako ti se zbog navike placa licenca od 500 kn, koliko vec, samo naprijed.

Winsi imaju problema s driverima itekakvih. Ako nema (dobrih) drivera, imas problem, cista logika. Linux nema problema s kompatibilnoscu softvera, sav softver koji je napisam ZA Linux na njemu i radi. Isto onda i Win ima problema s kompatibilnoscu softvera jer mi programi s Linuxa ne rade na njima. Sto ces, zivot ke ku*rva. Sto se user friendly sucelja tice, Unity ti nije user friendly? Gnome 3 isto nije user friendly? Ali to zato ne sprijecava MS da "posude" te ideje koje onda magicno postaju user friendly xD

Perhaps today IS a good day to die. PREPARE FOR RAMMING SPEED!
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.3.2013 0:00 (1domagoj1).
14 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

Sve pet, samo mi reci koji dio u: "Kad ovo kazem, naravno da ne mislim striktno na tebe da to ne znas, vec na, kako ih zoves "njubare"." nije bio bas jasno napisan, da znam editirati post.

Sto se tice aplikacija koje koristis za posao, a Boze moj, tu se koristi sto moras, nema tu previse manevriranja, nitko te ne tjera da radis na Linuxu, ako ti za posao treba alat koji nije portan na Linux. Mi ovdje ne pricamo o tome, vec pricamo o tome da li je Linux dovoljno dobra alternativa Winsima i da ti sutra portaju sve navedene programe na Linux (Archicad, Revit...) bi li presao na njega u potpunosti. O tome pricamo. Ja tvrdim da jest i da ti sutra portaju te programe ne vidim razloga ostanku na Winsima, izuzev ciste lijenosti i navike. A ako ti se zbog navike placa licenca od 500 kn, koliko vec, samo naprijed.

Winsi imaju problema s driverima itekakvih. Ako nema (dobrih) drivera, imas problem, cista logika. Linux nema problema s kompatibilnoscu softvera, sav softver koji je napisam ZA Linux na njemu i radi. Isto onda i Win ima problema s kompatibilnoscu softvera jer mi programi s Linuxa ne rade na njima. Sto ces, zivot ke ku*rva. Sto se user friendly sucelja tice, Unity ti nije user friendly? Gnome 3 isto nije user friendly? Ali to zato ne sprijecava MS da "posude" te ideje koje onda magicno postaju user friendly xD

Da, presao bi sigurno. Nazalost u tvojoj recenici postoji ono "da ti sutra...". Malo zamrsen krug. Linux se sporo siri zbog developera koji ga izbjegavaju zato sto se sporo siri (tj. nikako). Pa nek onda zajednica izbaci neku kvalitetnu alternativu. Izbacili su za 3DSmax i za Photoshop pa nek i malo nas arhitekte privuku. No to su opet profesionalne vode i nisu toliko bitne za temu. Kazem ti da nije navika u pitanju i da ideoloski jako naginjem linuxu, toliko da sam popusi suspenziju neki dan u temi "djeca su prisiljena koristiti Microsoft alate".

Pod kompatibilnost naravno, nisam bas toliki idiot, ne mislim na cross platform kompatibilnost (a tu Linux ima sta za reci sa windows emulatorom i po tome je bolji) nego na kompatibilnost aplikacije sa razlicitim distribucijama. Dao sam ti primjer aplikacije KDEnlive, za obradu videa. Aplikacija me odusevila jer je taman za moje potrebe. Mocnija od Movie makera a opet za pocetnike puno jednostavnija nego Vegas ili Premiere (da ne govorim koliko je jeftinija, no meni za kucnu upotrebu maznut je ne predstavlja nikakvu moralnu prepreku). Jedini problem, rusi se ko blesava. Odem na forum jer sam mislio da je do nekog drivera a tamo mi ljudi objasne da je normalno da se rusi na Gnome 2 (tada sam to koristio) kad je pisana za KDE (jos me zahebaju da znam li citati, pa u imenu ti pise) i kao rjesenje mi daju instalaciju neke KDE distribucije ili da je jednostavno mogu prekompajlirat. Jednostavno prekompajlirat??? Pa ja jedvo znam sta to znaci a kamoli da to idem radit. Ne znam da li se to do danas popravilo. Ne znam ni da li su popravili situaciju sa shortcutima koja me dovela do ovoga: http://askubuntu.com/questions/135425/keyboard-shortcuts-dont-work-in-gnome-shell

Sad u bootu imam Mint a u virtualkama jos par distribucija. Ali nikako da kazem "to je to".

A MS ko MS. Uvijek posudjuje. Mene nervira sto premalo posudjuje jer bi Windowsi mogli biti bolji da malo vise zagrabi. Ali opet, kad sjednem za te windowse sve sto trebam mogu i radi.

14 godina
neaktivan

Vidim da se ova tema cita pa bi Linuxasima iz sjene postavio jedno pitanje vezano uz samu free software filozofiju.

Linux je osnovna free software platforma. To je ono sto se propagira. Software otvorenog koda u cijem razvoju svak ko zna i ima volje moze sudjelovati. Takvih je u prosjeku vrlo malo ali ipak dovoljno da danas imamo puno vrhunskih free aplikacija (Gimp, Blender, Libre Office...).

E sad ono sto me zanima, iz vase perspektive, koliko ima smisla da vecina tih aplikacija (sve koje sam ranije nabrojao) zavrse na windowsima gdje rijec "free" poprima totalno drugo znacenje? Jasno mi je da je kod otvoren i da ljudi s njim mogu sto ih je volja no nije li to pilanje grane na kojoj sjedis? S jedne strane zeli se privuci sto vise korisnika, a besplatnost je hebeno dobar argument, dok se s druge strane ta besplatnost daje korisnicima komercijalnih OS-ova i na taj nacin samo povecava privlacnost njihovog OS-a. Sudjelujes u popularizaciji necega sto je dijametralno suprotno filozofiji koju zastupas.

Ako zanemarimo ono malo programera kojima se "free" odnosi na otvorenost, obicne korisnike bi se moglo privuci necim sto su na drugim OS-ovima obavezni platiti. Ovako korisnik razmislja pa sve sto imam "free (besplatno)" na Linuxu imam i na Windowsima.

Da li bi bilo moguce postici nekakav dogovor da su te aplikacije besplatne na besplatnim Linux distribucijama a da se za windows i komercijalne Linux distribucije ipak naplacuju. Pa koliko toliko, trziste ce im formirati cijenu. Evo cisto za primjer, ja bi sutra platio 20$ za VLC. na taj nacin bi se stvorila i neka financijska sredstva koja su neophodna za razvoj (nemos zivit od reklame na OS-u koji pokriva manje od 1% populacije) ili je ipak free software filozofija toljiko jaka da je pilanje te grane normalna i pozeljna stvar?

0 3 hvala 0
16 godina
neaktivan
BlueMax kaže...

Vidim da se ova tema cita pa bi Linuxasima iz sjene postavio jedno pitanje vezano uz samu free software filozofiju.

Linux je osnovna free software platforma. To je ono sto se propagira. Software otvorenog koda u cijem razvoju svak ko zna i ima volje moze sudjelovati. Takvih je u prosjeku vrlo malo ali ipak dovoljno da danas imamo puno vrhunskih free aplikacija (Gimp, Blender, Libre Office...).

E sad ono sto me zanima, iz vase perspektive, koliko ima smisla da vecina tih aplikacija (sve koje sam ranije nabrojao) zavrse na windowsima gdje rijec "free" poprima totalno drugo znacenje? Jasno mi je da je kod otvoren i da ljudi s njim mogu sto ih je volja no nije li to pilanje grane na kojoj sjedis? S jedne strane zeli se privuci sto vise korisnika, a besplatnost je hebeno dobar argument, dok se s druge strane ta besplatnost daje korisnicima komercijalnih OS-ova i na taj nacin samo povecava privlacnost njihovog OS-a. Sudjelujes u popularizaciji necega sto je dijametralno suprotno filozofiji koju zastupas.

Ako zanemarimo ono malo programera kojima se "free" odnosi na otvorenost, obicne korisnike bi se moglo privuci necim sto su na drugim OS-ovima obavezni platiti. Ovako korisnik razmislja pa sve sto imam "free (besplatno)" na Linuxu imam i na Windowsima.

Da li bi bilo moguce postici nekakav dogovor da su te aplikacije besplatne na besplatnim Linux distribucijama a da se za windows i komercijalne Linux distribucije ipak naplacuju. Pa koliko toliko, trziste ce im formirati cijenu. Evo cisto za primjer, ja bi sutra platio 20$ za VLC. na taj nacin bi se stvorila i neka financijska sredstva koja su neophodna za razvoj (nemos zivit od reklame na OS-u koji pokriva manje od 1% populacije) ili je ipak free software filozofija toljiko jaka da je pilanje te grane normalna i pozeljna stvar?

Promasija si bit gnu i open source filozofije. Nikome nije bit dovuci sta vise korisnika (barem u osnovi) bit je da se razvija sofvtver koji svatko može koristiti i mijenjati po svojim potrebama AKO to želi.Cijela dansnja PC industirija se razvila oko originalnog IBM PC-a   jer je IBM napravio OTVORENU arhitekturu i ubrzo se pojavilo citavo jato klonova radi kojih su sa scene polako nestala kucna racunala sa zatvorenom arhitekturom (c64 - Blue max meni jedna od najdrazih igara {#}).

Kasnije su skužili da su se "zajebali" i pokušali progurat PS/2 sistem s zatvorenom arhitekturom(znamo kako je to zavrsilo).

Niko tebi ne brani da uzmes neki open source program doradis ga i kasnije naplacujes onima koji to žele kupiti , ostali i dalje imaju open source verziju...

Vidi recimo primjer Red hat-a i CentOS-a, Zentyal-a (baziran na Ubuntu   Server 12.04 LTS l)...

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.3.2013 1:50 (insomniac_cro).
14 godina
neaktivan

Nisam promasio nego pitam logicno pitanje. Stallmanovih predavanja sam se naslusao tako da shvacam bit opren source i free software filozofije. Ovo sto pitam (znaci nista ne tvrdim, samo pitam i namjerno se malo pravim blesav) je vise sa prakticne a ne filozofske strane.

Ko sto i kazes, cilj je da svatko moze sudjelovati u razvoju koda. Da bi neka filozofija, pokret, religija, politika... zazivjela treba sto vise sljedbenika. Samo me zanimaju razmisljanja forumasa koji tvrde da bi moderne Linux distribucije mogle zamijeniti bar pola od ovih 99% trzista koje imaju komercijalne.

0 1 hvala 0
15 godina

@BlueMax: Tko kaže da sam se prebacio na Linux? Koristim Linux i Windowse i nemam neki problem zbog toga. Windowse koristim na poslu a Linux doma. Na poslovnom laptopu imam dual boot Windows 8 i Ubuntu 12.04, iskreno više koristim Ubuntu. Što se tiče AutoCAD-a istina je da, barem što se tiče mene, isti nema odgvarajuću alternativu za Linux. Na poslu koristimo Building Design Suite a na Linuxu koristim DraftSight (super alat još i multiplatformski).

Poanta na koju sam htio ukazati je da za novije verzije Linuxa instalacija nije ništa kompliciranija (ja bi rekao da je i jednostavnija) od Windowsa. Kroz cijelu instalaciju si vođen i sve je jako jednostavno. Samo korištenje Linuxa je prilično jednostavno i intuitivno. Ukoliko ne želiš raditi radikalne promjene sučelja i izgleda, sve ti je na dohvat ruke i na računalu imaš hrpu softvera koji možeš odmah početi koristiti. Nabavka softvera je nešto najjednostavnije što postoji (Softver centar), posložen po kategorijama radi lakšeg snalaženja. Ukoliko si radoznao vrlo brzo savladaš i stupanj više, ako nisi možeš nastaviti koristiti dalje OS bez ikakvog problema. O blagodati Live CD-a da ne pričamo. Linux možeš instalirati skoro na bilo što što se smatra računalo, čak i stare krame možeš iskoristiti da rade sasvim solidno (naravno ne treba očekivati čuda od reproduciranog sadraja jer hardver nije u stnju odraditi zadaću).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan
Ovo da je Microsoft za win8 pokupio dosta ideja iz Gnome 3 je najveća istina.
Gnome je prvi napravio sučelje koje može i na pc, tablet i smartphone, i odmah su mu svi okrenuli leđa vraćajući se na Gnome 2, a Mint je tu najviše profitirao.
Dok Micrisoft napravi istu stvar skoro 2 g. posije i njemu to ide uspješno, sporo ali uspješno.
17 godina
BlueMax kaže...
hrvooje kaže...
danas canonical ne prihvaca vise zakrpe radjene od strane zajednice. ova distra je postala od community based do company based. mark je raskrstio sa zajednicom, a od nje je uzeo sve. opet, kome se ne svidja neka ode dalje. kubuntu i mint vec su pozvali razvijatelje da dodju kod njih

Bojim se da je "company based" jedini nacin za napraviti kvalitetan OS koji ce biti zanimljiv sirokim masama. To se kosi sa osnovnom ideologijom Linuxa i rezultira time da sadasnja Linux zajednicas okrece ledja Ubuntu-u i umjesto masovnosti Ubuntu gubi i udio u ovih manje od 1%.

Nisam neki okorjeli Linuxas pa mislim da sam dobar primjer korisnika koji nije dio "elitne" zajednice ali opet imam iskustva sa par distribucija pa mogu pricati o nekom vlastitom iskustvu. Cemu sluzi Linux sa aspekta kucnog korisnika? Trebao bi sluziti svemu kao i windows based PC.

Ajmo pokusati. Idem instalirati Ubuntu LTS. Odmah problem tj. dilema. Imam racunalo sa 16GB RAM-a no pri izboru OS-a za download pise da je preporuceno instalirati 32 bit OS. Poslusam preporuku i instaliram 32 bit kontajuci kako i onako na Linuxu necu koristiti aplikacije (jer ih ni nema) kojima se profesionalno bavim i za koje mi treba toliko RAM-a. Instalacija prodje uredno, boota se OS i idemo malo istrazivati. Na stranu sto mi se Unity sucelje bas ne svidja, ostavit cu za sada tako pa kasnije mozda promijenim GUI.

Odem u Repository i skinem par preporucenih aplikacija. KDEnlive, Audacious, Geary.. i tako jos par osnovnih aplikacija za svakodnevnu primjenu + Blender jer je blizu onoga cime se bavim.

Idem malo prckat po KDEnlive, napravit neku jednostavnu montazu ali on se uporno rusi. Odem na forum i tamo mi "pametnjakovici" kazu da sam u samom imenu aplikacije mogao vidjeti da je radjena za drugi GUI i da je normalno da mi se rusi. Eto, nisam ni znao da GUI ima ikakve veze sa radom aplikacije. Mislio sam da je to samo GUI. Pitam za neku alternativu no kazu mi kako postoji dosta toga ali da je KDEnlive najbolji za pocetnike i one malo naprednije pa ako bas inzistiram na obradi videa da bi mi bilo dobro promijeniti distribuciju (a ja frisko instalirao LTS distribuciju). Dobro, ajde, naci cu nesto sto me zadovoljava a radi. Niti sam nasao, niti sam puno trazio. 

Probam jos par aplikacija i sve super i onda dodjem do Blendera. Koliko sam se dobrog naslusao o njemu. Startam i udjem u pomalo zbunjujuce sucelje, ali to je do mene. Pocmem modelirati neke osnovne volumene, idem malo rotirat u prostoru...paf! Sve se smrzne. Ugasim racunalo "na botun", opet udjem u Blender i opet ista stvar. Ajmo na forum. Tamo me pitaju koju graficku imam. Kazem AMD 5850. E, hebi ga, nesto su driveri smrdani, probaj sa ovim  third party. Probam, srusio se dosta kasnije. Ocigledan napredak!

Izgubio sam 2 dana slobodnog vremena za shvatiti kako Ubuntu nije za mene. Ja vjerujem da bi neki power user to sve ustimao za pola sata i da bi sve radilo kako treba no problem je sa nas ostalih 99,9% koji to ili ne znamo ili nam se neda i ocekujemo da sve radi out of box.

Sad imam instaliran Mint i osnovne stvari na njemu. music player, video player, libre office, gimp (ajde, on nije osnovni ali radi ko sat i obozavam ga), transmission i sl.

Kad god sjednem za racunalo, bez da cu nesto raditi za posao, bootam Mint i zadovoljan sam time sto imam. Igrice su jos uvijek katastrofa osim Osmosa kojeg sam kupio i super mi je. Steam nisam instalirao jer jos nema neka igra da bi me povukla a da je vec nemam na windowsu (Portal). Imam osjecaj kad bi sa ovim Mintom pokusao sto sam pokusao sa Ubuntuom da bi rezultat bio ista katastrofa, samo ovo sucelje mi je ljepse pa nek stoji.

Meni se filozofija Linuxa i open softwarea izuzetno svidja i kad nekome preporucam OS, za ove osnovne stvari za koje ja koristim Mint, onda ga preporucam i njima. Oni koji su me poslusali veoma su zadovoljni.

Nazalost, ima tu jos puno posla tj. dovodjenja u red kako bi to bio dobar multipurpose OS. Mislim da je sa driverima najveci problem. Rascjepkanost Linuxa na mali milijun distribucija koje se opet dijele na par GUI-ja daju neku draz ali u konacnici je stetna, zbunjujuca i jedna od glavnih prepreka masovnosti.

Evo sad bas prckam malo po PClos-u. Stvarno mi se svidja.

slažem se s većinom stvari, ali ...

smatrati GUI nečim nevezanim za softver. pa valjda znaš da KDE i GNOME aplikacije imaju svoje zavisne pakete i 'bibilioteke'. teoretski svaka aplikacija ide na svaki DE, ali to baš u praksi i nije tako. kdenlive je mušičav sa određenim formatima, pogotovo onim zatvorenim od microsofta i applea.

u biti, sve probleme koje si nabrojao nemaju veze s linuxom, jer linux razvijatelji niti rade kdenlive, niti rade zatvorene grafičke drivere, niti rade libreoffice. drugi proizvođači OS-ova guraju svoja rješenja OEM-ima. linux (većinom) ne radi tako. i na kraju, zašto mene briga dal je 1% il 99% ako mene sustav služi odlično.

*napomena: nvidijini zatvoreni grafički driveri puno bolje rade pod linuxom nego ati-jevi, dok su otvoreni driveri za ati kartice bolji od otvorenih za nvidiju. kriviti linux što proizvođači hw ne daju dokumentaciju ili ne rade kvalitetne drivere nije fer.

Može li ljudima u tamnim odjelima u Bruxellesu biti stalo do Hrvatske?
15 godina
neaktivan

Ja na Unity sučelju imam gomilu qt aplikacija i nijedna se ne žali.

Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Jel se sučelje nemože naknadno mijenjati?
Listen, this is no set of rules. I'm not tellin' you what to do, all I'm saying is I'm bringing up of three things that are like, so important to the world, I don't have to find as much importance in.

0 0 hvala 0
15 godina
zerocool12 kaže...

Tko to kaže? Na kućnom računalu imam Unity, Gnome, KDE, Xfce, Cinamon. Kod logiranja odabereš sučelje i peri.

13 godina
odjavljen
zerocool12 kaže...

da

http://revohd.blogspot.com/
12 godina
protjeran

Wine i ta čuda, aj kako ću ja igrat Tera Online, Smite, Heroes of Newerth i novi simcity na ubuntu? + imat xfire!

www.mmo-balkan.com/forum
Poruka je uređivana zadnji put pon 11.3.2013 23:13 (DeathBringer12).
13 godina
odjavljen
DeathBringer12 kaže...

Wine i ta čuda, aj kako ću ja igrat Tera Online, Smite, Heroes of Newerth i novi simcity na ubuntu? + imat xfire!

xfire imas ili je bio dok sam ga koristio (ne koristim ga vise pa ne znam)
a za ovo ostalo provjeri komaptibilnost na whinehq

http://revohd.blogspot.com/
13 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

To se nebi trebalo dogadati normalno.

U programu Cybergate(RAT) koji se uglavnom koristi kao keylogger i remote desktop  postoji opcija da se "maliciozni" file pretvori u svchost.exe,startup.exe i slicna imena, tako da preporucam da provjeris taj file.

Poruka je uređivana zadnji put pon 11.3.2013 23:17 (fade).
15 godina
DeathBringer12 kaže...

S takvim pristupom bolje da ostaneš na Windowsima, nećeš se usrećiti na Linuxu.

16 godina
g12356 kaže...
Memphis kaže...

Nemojte mi se forsat sa tim linuxom jer i sami znate da komercijalno nikad neće uspjet što potvrđuje i ovaj lik ....

Lol,pa Linux je sada već komercijalno uspješan:

http://www.theregister.co.uk/2012/12/13/windows_market_share_just_20percent/

reko sam bez forseva .. nemojte se pravit pametni jer ste još svi na windowsima ...

12 godina
protjeran
mario.L_hr kaže...
DeathBringer12 kaže...

S takvim pristupom bolje da ostaneš na Windowsima, nećeš se usrećiti na Linuxu.

pristupom^^ Što su to na linuxu samo "ljubazni" ljudi?

www.mmo-balkan.com/forum
15 godina
DeathBringer12 kaže...

pristupom^^ Što su to na linuxu samo "ljubazni" ljudi?

Nema ljubaznih ljudi, imaš samo manje ili više neljubaznih. Zašto očekuješ da te netko čeka s rješenjima za tvoje probleme. Zato mislim da je bolje da ostaneš na Windowsima.l

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice