Proslava 20. godina Linuxa

poruka: 157
|
čitano: 19.508
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Proslava 20. godina Linuxa".
14 godina
protjeran

hondo je lijepo napisao da se može.

Puna mi je kapa glupih postova da je linux super za surfanje i jednostavne radnje od ljudi koji percipiraju operativne sisteme po tome da li se na njima može igrati.

Samo ime računalo ima u sebi njegovu svrhu. Linux može daleko više nego što misle ljudi koji su ga vidjeli samo na screenshotovima. Dosta više od windowsa.

Zar mislite da su ljudi u recimo NASA-i glupi i da koriste linux samo za surfanje? I u NSA, i amerčkoj vojsci i nebrojenim državnim i privatnim tvrtkama diljem svijeta?

Nisu.

Mislite da bi ekipa iz microsofta marila toliko za linux da je on samo dobar za surfanje? Da li bi onda radili sranja po linux mailing listama? Ne bi.

Igre = Zabava. Operativni sustavi nisu = zabava.

Operativni sustav = alat, a neki alati su bolji od drugih.

Zanimljivost za one koji vole pljuvati bez znanja i pokrića:

Da ste gledali video (mada može i bez toga) znali bi ste da koristite indirektno linux svakodnevno. Ali za to nitko ne mari, glavno je da je linux krivac što proizvođači njihovih krekiranih igara ne rade te iste za linux. Da, linux je kriv.

Puno laprdanja od djece kojima je prvi OS bio windows xp ili vista, kojima se život vrti oko fejsbuka (koji se opet vrti na linucu), igara i gluposti, a vjerojatno ni ne znaju zbrojiti 2 broja u binarnom obliku ili da ne kažem u nekom drugom brojevnom sustavu.

$this->db->where->('I don't have a clue');
Poruka je uređivana zadnji put sri 13.4.2011 23:31 (Bypass).

2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
Re: Proslava 20. godina Linuxa
Bypass kaže...

......a vjerojatno ni ne znaju zbrojiti 2 broja u binarnom obliku ili da ne kažem u nekom drugom brojevnom sustavu.

Jer taj skill je iznimno bitan za koristenje linuxa....

I am Jack's architect of life...
17 godina
protjeran
Deus ex machina kaže...
Bypass kaže...

......a vjerojatno ni ne znaju zbrojiti 2 broja u binarnom obliku ili da ne kažem u nekom drugom brojevnom sustavu.

chmod...{#}

16 godina
neaktivan
the_tux kaže...
Deus ex machina kaže...
Bypass kaže...

chmod...{#}

Nije nuzno koristiti binarne flagove, koristi + i - i slova :-P 

(trolam, nikad u zivotu nisam to koristio :-D, binary flagovi su mi jednostavniji)

Poanta mog poluflame posta je u tome da taj 'leetovski' pristup nece jednog vulgaris korisnika pridobiti da isproba linux... treba ljudima objasniti da je linux jednostavan, a ne obratno!

Poruka je uređivana zadnji put čet 14.4.2011 16:02 (Deus ex machina).
17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
Poanta mog poluflame posta je u tome da taj 'leetovski' pristup nece jednog vulgaris korisnika pridobiti da isproba linux... treba ljudima objasniti da je linux jednostavan, a ne obratno!

Pa kad i je. ;)

Mah, to je vjerojatno bilo u afektu ko i većina reakcija na njegove postove. Meni je isto već pun kufer kad se Linux kao operacijski sustav tolko marginalizira (valjda sam dobar izraz upotrijebio :D?), bla bla bla, super je za surfanje i muziku, LOL.

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Pa kad i je. ;)

Mah, to je vjerojatno bilo u afektu ko i većina reakcija na njegove postove. Meni je isto već pun kufer kad se Linux kao operacijski sustav tolko marginalizira (valjda sam dobar izraz upotrijebio :D?), bla bla bla, super je za surfanje i muziku, LOL.

Borba protiv vjetrenjaca, ako mene pitas...

No tako ti je sve u zivotu... tko je dovoljno otvoren za nova iskustva, pitat ce sam... tko nije, mozes mu soliti po glavi do sutra i nece proc..

Imam jednog frenda koji voli dobre igre, i stari je gamer... propustio je prvi Deus Ex... ni uz moje visemjesecno nagovaranje, nisam ga uspio ubijediti da ga odigra - nakon sto ju je instalirao i igrao 5 minuta, rekao je da nazalost vise ne moze prozvakati Unreal 1 grafiku... hebiga... :-)

16 godina
Deus ex machina kaže...
1domagoj1 kaže...
Pa kad i je. ;)

No tako ti je sve u zivotu... tko je dovoljno otvoren za nova iskustva, pitat ce sam... tko nije, mozes mu soliti po glavi do sutra i nece proc..

Imam jednog frenda koji voli dobre igre, i stari je gamer... propustio je prvi Deus Ex... ni uz moje visemjesecno nagovaranje, nisam ga uspio ubijediti da ga odigra - nakon sto ju je instalirao i igrao 5 minuta, rekao je da nazalost vise ne moze prozvakati Unreal 1 grafiku... hebiga... :-)

Kill him with fire!!!

Šala naravno :)

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Pa je, istina. Ko hoće i zanima ga, kopat će sam, pitati, a ostali... heh...

Grrr, prvi Deus Ex...

Q: a kako se to linux ponasa kad crkne hdd? A: zastekava svakih 60 sec,ali prezivi se
16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...

nitko normalan ga ne marginalizira......svaki os ima svoju primjenu pa makar ona bila i svrš efekt na špici......s druge srane ja isto ne volim komentare tipa "Dam 1000 kn i onda dobijem Windows Media Player i Internet Explorer, još da nešto valjaju" jer im je jedina svrha započinjanje nekoga flame wara....

kod mene normalno radi.....
17 godina
protjeran
Deus ex machina kaže...

Nije nuzno koristiti binarne flagove, koristi + i - i slova :-P 

(trolam, nikad u zivotu nisam to koristio :-D, binary flagovi su mi jednostavniji)

Može i tako ali je brže binarno.

Upravo izašlo GNOME 3 sučelje, nema jednostavnijeg od njega za korištenje Linuxa.

Deus ex machina kaže...

I meni danas grafika izgleda isprano ali je zato i dalje igrivost na velikoj razini. Njegov gubitak, barem može nova eye candy smeća igrati koja nemaju dubinu Deus Exa, System Shocka ili Fallouta 1,2 pa nije svjestan nedostataka novih igri.

cekpi kaže...

nitko normalan ga ne marginalizira......svaki os ima svoju primjenu pa makar ona bila i svrš efekt na špici......s druge srane ja isto ne volim komentare tipa "Dam 1000 kn i onda dobijem Windows Media Player i Internet Explorer, još da nešto valjaju" jer im je jedina svrha započinjanje nekoga flame wara....

Kupim Windows XP pro za 1000 i nešto kn, više ne mogu nadograditi IE na verziju 9, moram kupiti novi OS.  Ili na Windowsu XP moram čekati 5 godina da IE6 zamijenim za IE7...

16 godina
neaktivan
the_tux kaže...

Kupim Windows XP pro za 1000 i nešto kn, više ne mogu nadograditi IE na verziju 9, moram kupiti novi OS.  Ili na Windowsu XP moram čekati 5 godina da IE6 zamijenim za IE7...

da, i? nemoj se ljutit al argument ti je u razini zake ja na svom starom kompu nemrem vrtit crysis

15 godina
neaktivan
cekpi kaže...

da, i? nemoj se ljutit al argument ti je u razini zake ja na svom starom kompu nemrem vrtit crysis

Doista nije, Intel ne moze otvoriti tvoj procesor i pojacati ga, ali MS ne mora postavljati umjetna ogranicenja na svoje OS-ove. Pitanje: OpenGL 4 radi na WinXP zasto DX 11 ne moze? Sad ces reci: pa ne moze MS vjecno ulagati resurse u XP. To je tocno, ali eto onda, ljudi pobjegnu na linux i tamo si mogu produzivati podrsku kako god zele.

Look at you, hacker. A pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect, immortal machine?
Poruka je uređivana zadnji put čet 14.4.2011 21:51 (rustweaver).
16 godina
neaktivan
rustweaver kaže...
cekpi kaže...

Doista nije, Intel ne moze otvoriti tvoj procesor i pojacati ga, ali MS ne mora postavljati umjetna ogranicenja na svoje OS-ove. Pitanje: OpenGL 4 radi na WinXP zasto DX 11 ne moze? Sad ces reci: pa ne moze MS vjecno ulagati resurse u XP. To je tocno, ali eto onda, ljudi pobjegnu na linux i tamo si mogu produzivati podrsku kako god zele.

aha.......ljudi bježe sa xp-a na linux jer ne mogu korisit IE9...........hmmm aj dobro :)

15 godina
neaktivan
cekpi kaže...

aha.......ljudi bježe sa xp-a na linux jer ne mogu korisit IE9...........hmmm aj dobro :)

Pa eto ti:

Poznat ovaj komentar? Mislim, wtf? Nemoj me vozati ko nekakvu budalu...

Look at you, hacker. A pathetic creature of meat and bone, panting and sweating as you run through my corridors. How can you challenge a perfect, immortal machine?
17 godina
neaktivan

Ajde dječice, imate cijeli windows podforum za ovakve rasprave...

Time is what happens between mistakes

1 0 hvala 0
14 godina
protjeran
Deus ex machina kaže...

Nisi shvatio poantu posta.

Da ponovimo za one koji ne razumiju: Dakle, priča s o linuxu(distribucijama) kao o sustavu koji služi samo za najjednostavnije stvari poput surfanja internetom.

Pa sad, kako netko tko ne zna ništa osim klikanja po ikonama i instaliranja igara može procijeniti koji sustav je za što dobar, a za što nije. A neki ovdje su pokazali da su na toj razini. U biti mnogi od njih, jer na kraju krajeva ovo je forum koji je nastanjen mlađom populacijom.

I da, taj "skill" je iznimno bitan za ozbiljno korištenje svih operativnih sustava. Sve ostalo se svodi na divljenje prozirnosti prozora, nivoima u WOW-u, i beskrajna stručnost skeniranja računala anitivirusnim programima.

I ne ne mislim da bi svi trebali znati sve o računalima, arhitekturama operatvnih sustava, programiranju i ininim stvarima, ali isto tako mislim da takvi nisu kompetentni ocijenjivati neke stvari na osnovu vizualnog doživljaja i "filinga".

Eto, nadam se da je jasnije.

$this->db->where->('I don't have a clue');
17 godina
protjeran
cekpi kaže...

Ne, nego je to pitanje slobode a meni nije više cilj biti Microsoftova ili nečija druga kasica prasica i ovisiti o milosti nekog programera ili skupine njih koji pišu vlasnički softver, ili naprave program i prestaju ga razvijati ili traže određeni iznos za novo izdanje s nag porukama (FeedDemon). Bolje je ovisiti o zajednici free softver programera koji zajedničkim snagama usavršavaju softver, ima i tamo ponekih gašenja ili privremenog stagniranja ponekog projekta, ali oni najvažniji se i dalje razvijaju. Nisam naišao na neki feature u programu koji bi mi toliko falio, ajde kupio sam NeroLinux4 (gasp) jer je Brasero teško sranje a nisam želio GNOME (GTK+) sučelje zagađivati (Qt) sa najboljim programom za snimanje medija na Linuxu i šire, K3B-om.

Većina programa koje koristim su posve zadovoljavajuća na GNU/Linuxu a recimo na Windowsima sam morao kupiti poneki shareware program da proširim funkcionalnost Windowsa, primjerice WinRAR, DirectoryOpus, Acronis True Image (znam za Hirens Boot, hvala na pitanju), UltraISO itd.

Za njih postoji sasvim zadovoljavajuća alternativa na GNU/Linuxu (ili neke mogu pokrenuti preko Winea ili u krajnjem slučaju ih pokrećem preko VirtualBoxa, VMware playera ako mi ustrebaju) a instalacijom KDE4 desktopa, nemam više uopće potrebu ništa drugo instalirati jer full verzija ima sve što treba, od email klijenta, rss readera, browsera, text editora, playera itd. Isto vrijedi za GNOME i za Xfce. Sve ostalo što mi fali se na vrlo jednostavan način skine s repozitorija određene distribucije.

Još treba tome pridodati manjak gnjavaže unosa i provjere key-a na Internetu i manjak potrebe za antivirusnim i antispyware programom.

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.4.2011 0:42 (the_tux).
17 godina
neaktivan

Ma kakav Nero4Linux, imašcdrecord XD

2 0 hvala 0
16 godina
neaktivan
the_tux kaže...

Ne, nego je to pitanje slobode a meni nije više cilj biti Microsoftova ili nečija druga kasica prasica i ovisiti o milosti nekog programera ili skupine njih koji pišu vlasnički softver, ili naprave program i prestaju ga razvijati ili traže određeni iznos za novo izdanje s nag porukama (FeedDemon). Bolje je ovisiti o zajednici free softver programera koji zajedničkim snagama usavršavaju softver, ima i tamo ponekih gašenja ili privremenog stagniranja ponekog projekta, ali oni najvažniji se i dalje razvijaju.

nikad, pa ni sad, mi nije želja započinjat neko flejmanje al ono o čemu ti pričaš? kakvo pitanje slobode, nisi u gulagu, microsoft nije heroin da bi ljudi bili "zakvačeni" na njega, neo ovo nije matrx nego kapitalizam i poslovni svijet koristi one alate koje mu daju zadovoljavajuć omjer uloženog i dobivenog.........a onaj dio poslovnog svijeta koji je na winXP njemu ionako IE9 ne igra nikakvu ulogu

16 godina
neaktivan
Bypass kaže...
Deus ex machina kaže...

Nisi shvatio poantu posta.

Da ponovimo za one koji ne razumiju: Dakle, priča s o linuxu(distribucijama) kao o sustavu koji služi samo za najjednostavnije stvari poput surfanja internetom.

Pa sad, kako netko tko ne zna ništa osim klikanja po ikonama i instaliranja igara može procijeniti koji sustav je za što dobar, a za što nije. A neki ovdje su pokazali da su na toj razini. U biti mnogi od njih, jer na kraju krajeva ovo je forum koji je nastanjen mlađom populacijom.

I da, taj "skill" je iznimno bitan za ozbiljno korištenje svih operativnih sustava. Sve ostalo se svodi na divljenje prozirnosti prozora, nivoima u WOW-u, i beskrajna stručnost skeniranja računala anitivirusnim programima.

I ne ne mislim da bi svi trebali znati sve o računalima, arhitekturama operatvnih sustava, programiranju i ininim stvarima, ali isto tako mislim da takvi nisu kompetentni ocijenjivati neke stvari na osnovu vizualnog doživljaja i "filinga".

Eto, nadam se da je jasnije.

Jasnije je, ali opet potpuno nekonkretno... napricao si svasta, a sve se drzi oko ovog dijela recenice:

"...iznimno bitan za ozbiljno koristenje svih operativnih sustava"

Sta je to "ozbiljno koristenje"? Zasto mislis da je netko tko zna binarne flagove 'ozbiljniji' od nekoga tko provodi dane u LibreCalcu i radi spreadsheetove?

Trenutno je tema OS kod krajnjih korisnika, a tu vazi mjerilo da je OS to uspjesniji, sto manje moras znati o njemu da bi ga koristio. Cisto da ne mislis da te trolam, ja svoj zivot ne mogu zamisliti bez komandne linije - ali ja nisam ni priblizno krajnji korisnik.

Veliki broj korisnika danas ne vidi komp dalje od nekakvog office paketa, surfanja facebookom, emaila, igara i slicno... ne mozes te korisnike nazvati 'neozbiljnima' zato jer koriste svoj OS na drugacije stvari od tebe - to potpuno abstraktna recenica koja nema bas nekog smisla.

I ono sto me vrlo interesira - cime bi ti mjerio kvalitetu OS-a, ako ne krajnjim 'feelingom'?

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.4.2011 15:28 (Deus ex machina).
17 godina
protjeran
cekpi kaže...

nikad, pa ni sad, mi nije želja započinjat neko flejmanje al ono o čemu ti pričaš? kakvo pitanje slobode, nisi u gulagu, microsoft nije heroin da bi ljudi bili "zakvačeni" na njega, neo ovo nije matrx nego kapitalizam i poslovni svijet koristi one alate koje mu daju zadovoljavajuć omjer uloženog i dobivenog.........a onaj dio poslovnog svijeta koji je na winXP njemu ionako IE9 ne igra nikakvu ulogu

Vidim nisi shvatio bit. Microsoft tjera korisnike (ne bičem i prijetnjom gulaga, kako ti ovdje naivno imputiraš) na fini način da moraju kupiti nove Windowse jer nakon nekog vremenskog perioda stare verzije Windowsa prestaju dobivati sigurnosne zakrpe ili kao u slučaju Internet Explorera više ga nije moguće instalirati recimo na Windows XP. Windows XP-om su poslovni korisnici bili previše zadovoljni da bi ih marketinški napuhana Vista mogla navući na promjenu, niti nema svatko potrebe prelaziti na novu verziju OS-a a što je Microsoft nevoljko prhvatio i odlučio produžiti vremenski period podrške za Windows XP i mogućnost downgradea.

U pravu si, poslovni svijet koristi alate koji mu davaju zadovoljavajući omjer. U svijetu softvera, velike kompanije (IBM, Novell, Sun, Oracle...) su otkrile vrijednost open source softvera koji ih ne vežu za određenog proizvođaća i vrlo dobro funkcioniraju po tom modelu koliko im je potrebno.

17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...
I ono sto me vrlo interesira - cime bi ti mjerio kvalitetu OS-a, ako ne krajnjim 'feelingom'?

Ja osobno, fleksibilnošću.

16 godina
neaktivan
1domagoj1 kaže...
Deus ex machina kaže...

Fleksibilnoscu cega?

Moze malo konkretniji odgovori, molit cu?

17 godina
neaktivan
Deus ex machina kaže...

Fleksibilnoscu cega?

Moze malo konkretniji odgovori, molit cu?

U prvom redu, tu je terminal. Ne znam niti jednu drugu tvorevinu koja bi imala makar djelomičnu funkcionalnost i mogućnosti koje terminal pruža. Bez terminala više ne mogu niti zamisliti svakodnevni rad na računalu.

Onda jedna meni prebrutalna stvar, pajpanje. Koji god da se genijalac toga sjetil, svaka mu dala, pipeline je nekaj nevjerojatno. U par minuta (dobro, ovisi kolko si vješt, može to biti i puno više vremena) mogu napisati skriptu za kaj god mi srce želi... Pošto mi se neda izmišljati sad neke primjere, evo ti jedan sa Wikipedie, neki spell checker, primjena pipeline-a, primjena osnovnih alata/programa...

A da o fleksibilnosti koju pružaju distre tipa Arch, Gentoo, da ne govorim. Sam odlučuješ koje ćeš drivere/module iskompajlirati, koji će biti direktno s kernelom kompajlirani, koji zasebno kao LKM-ovi, s kojim zastavicama (specifičnim za svaku arhitekturu) ćeš kompajlirati sve to, bla bla... Ma, ne moraš čak niti kompajlirati ništa. Postoje minimalne instalacije, npr. Ubuntu-a. Nema nikakvog kompajliranja, sve binary-si, a opet sam slažeš kak te volja. Možda želiš umjesto dhclienta, dhcpcd? Možda umjesto NetworkManagera, wicd? Možda ni jedno ni drugo, nego se iz terminala spajati pomoću wpa_supplicanta? Napraviti si neku skriptu za spajanje? Možda nećeš Gnome, nego KDE? Ni jedno ni drugo? Onda možda E17? Niti to? Možda samo Openbox? Možda ni to? Ostavi si onda samo X!

Ja ne znam. Možda Windowsi pružaju ovakvu fleksibilnost, samo je ja nisam doživio (ili sam ju krivo doživljaval?), ali ovak nekaj, ovakav izbor koji imam, nakon kaj sam to iskusio, nikad više ne bi mijenjal za ikaj...

EDIT: Evo sad sam se sjetio još jedne, meni isto brutalne stvari, ovo me oduševilo. Znam da radiš na *nix-u pa ćeš i skužiti kaj ovo radi:

dd if=/dev/zero of=nekifajl bs=1M count=1024

Znači ovo će napraviti fajl imena nekifajl veličine 1 GB, pazi fore sad:

mkfs.ext4 nekifajl

Mountam taj fajl i ja imam novu "particiju" veličine 1 GB!

Ili:

mkswap nekifajl

swapon nekifajl

I imam dodatni swap veličine 1GB! A ako se ne varam, novijem kernelu je sasvim svejedno dali je taj swap napravljen kao posebna particija ili kao fajl, radit će (gotovo) jednako brzo (negdje sam to nabrzaka pročital, pa se ne sjećam najbolje)...

Eto...

Poruka je uređivana zadnji put pet 15.4.2011 16:46 (1domagoj1).
16 godina
1domagoj1 kaže...

Isto tako kao sto je tebe dd odusevio, tako je mene razvalio crontab.

Kada shvatis koliko jedna, gotovo pa trivijalna stvar ima mogucnosti, nema vise nazad.

Sto je najljepse, nakon godina koristenja Linuxa, faktor "AHHH" je jos uvijek prisutan gotovo svakodnevno.

Who the fuck is General Failure? And why is he reading my harddisk?
16 godina

Nisam neki ekspert s naredbama, ali konzola je majka, meni je i ono najjednostavnije dosta, a tek sve napredne mogućnosti.

Software is like sex... it's better when it's free (Linus Torvalds)
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
neaktivan

Kako se u svakoj temu o linuxu prolijeva pamet. Svaka tema o linuxu  mora imat 50% spama, svaka tema o linuxu mora sadržavat barem jednog troll.

Još jedan dokaz da se na BUG-ovom forumu održava tradicija :)

http://www.speedtest.net/result/917164172.png

1 0 hvala 0
17 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...

dd if=/dev/zero of=nekifajl bs=1M count=1024

Znači ovo će napraviti fajl imena nekifajl veličine 1 GB, pazi fore sad:

mkfs.ext4 nekifajl

Mountam taj fajl i ja imam novu "particiju" veličine 1 GB!

Mene oduševljava mogućnost kreiranja ramdiska. Nije potrebno spominjati kolika se brzina postiže, zaboravi na SSD.{#}

Mogućnosti su razne, a bitna je velika brzina i manjak potrebe za trošenjem mehaničkog diska.

16 godina
neaktivan
the_tux kaže...
Mene oduševljava mogućnost kreiranja ramdiska. Nije potrebno spominjati kolika se brzina postiže, zaboravi na SSD.{#}

Mogućnosti su razne, a bitna je velika brzina i manjak potrebe za trošenjem mehaničkog diska.

Jedino je korisnost tog facilitya upitna, lol! :-D

Cemu ti tocno sluzi RAM disk?

Poruka je uređivana zadnji put sub 16.4.2011 14:42 (Deus ex machina).
15 godina
protjeran
1domagoj1 kaže...
Deus ex machina kaže...

stabilnošću,pouzdanošću,kvalitetnim file sustavom koji s neprekidno usavršava,odsutnošću alata za čišćenje svega i svačega,modularnošću OS-a,odvjojenost GUI-a od OS-a...etc,etc...

Da budem korektan do kraja,moram pohvaliti i Win7,podosta su dobrih stvari kreirali,rukovodeći se open-source zajednicom.Što se tiče samog feeling-a,Mint mi je upravo genijalan,a brza rotacija Kjuba,i rad sa vorkspejsima upravo oduševljava..

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice