Otvoreni kod je budućnost.
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Otvoreni kod je budućnost.
Budcnost, cudan pojam.
Baš i nije,barem za mene,ovo bi trebali vjerojatno ići u novu temu ali...
Koristim OpenOffice 3.2.0 u uredskom okruženju(tvrtka),instaliran na 3 računala,koja vrte win xp home(certificirani) na svoju inicijativu,svojevoljno sam bio veliki zaljubljenik u cijelu open source ideju.no u zadnje vrijeme samo razočaranje i bijes.U mojem slučaju 90% korespodencije,dopisa,ugovora,izjava i obračuna radi se u uredskim alatima,Microsoft Office mi je trenutno preskup,stoga sam se odlučio na open office varijantu.I tu su počeli problemi.Koristim baze podatak,i obavezno kod importa iz baze u spreadsheet nakon dva uvoza CRASH.Ok.Direktan upis u bazu...crash.Print iz Spreadsheeta...crash,ili program ne printa označene čelije,nego samo prvi row.Autoformatiranje...bože sačuvaj.To su samo neki od primjera.Nemogučnost pokretanja OpenOffieca?!10 procesa pokrenutih u memoriji sofice.bin,soofice.exe...i tako dalje da ne nabrajam,kako je opensource budučnost kad dnevno izgubim 2-3 sata na gluposti...i da uopče ne govorim o stalnom strahu od gubitka podataka,A ja sam mislio instalirat na nova računala neku od Linux distribucija.
Koristim OpenOffice 3.2.0 u uredskom okruženju(tvrtka),instaliran na 3 računala,koja vrte win xp home(certificirani) na svoju inicijativu,svojevoljno sam bio veliki zaljubljenik u cijelu open source ideju.no u zadnje vrijeme samo razočaranje i bijes.U mojem slučaju 90% korespodencije,dopisa,ugovora,izjava i obračuna radi se u uredskim alatima,Microsoft Office mi je trenutno preskup,stoga sam se odlučio na open office varijantu.I tu su počeli problemi.Koristim baze podatak,i obavezno kod importa iz baze u spreadsheet nakon dva uvoza CRASH.Ok.Direktan upis u bazu...crash.Print iz Spreadsheeta...crash,ili program ne printa označene čelije,nego samo prvi row.Autoformatiranje...bože sačuvaj.To su samo neki od primjera.Nemogučnost pokretanja OpenOffieca?!10 procesa pokrenutih u memoriji sofice.bin,soofice.exe...i tako dalje da ne nabrajam,kako je opensource budučnost kad dnevno izgubim 2-3 sata na gluposti...i da uopče ne govorim o stalnom strahu od gubitka podataka,A ja sam mislio instalirat na nova računala neku od Linux distribucija.
Jesi li se možda pitao zašto ekipa iz BMW-a, točnije iz M odjela ne stavljaju u svoje M modele 1.9 TDI motor ?
Koristim OpenOffice 3.2.0...
Znam da ima nekoliko besplatnih programa, OpenOffice je jedan, a tu su i: AbyWord, Goo-oo, Lotus Symphony od IBM-a. Možda ti neki od njih više odgovara iako je sigurnije sa Microsoft Office.
Mislim da je u svemu najbolja mogućnost izbora i dostupnost programa i siromašnijim, bilo da koriste open source ili pir. verzije.
...
A ja sam mislio instalirat na nova računala neku od Linux distribucija.
And here we go again... Pa? Meni se to događalo stalno sa Microsoftovim Officeom, OO mi se nikad nije skršio, tj. je, i to Impress kod importa onog tulavog pptx formata i to samo zato jer sam ga probal direktno sa usba importat i pretvorit u odp.
Što se tiče podcrtanog. Zašto ne? Kakve veze imaju Linux distre sa OpenOfficeom? Ubuntu (karmic koala - to je predzadnji) mi je instaliran na kompu (starom 6 god! - Vista bi ga ubila čim bi se loadat počela, 7 da ne pričam...) nešto više od godinu dana, znači nikakav reinstall godinu dana, radi jednako (brzo) ko dok sam ga prvi puta pokrenul. Za ono kaj ja radim mi je dovoljan. Ako hoću igrat ili radit u AutoCAD-u imam win***.
Opensource ima svijetlu budućnost...
uzmi jedno racunalo, instaliraj ubuntu 10.04 i onda probaj ovo sve sto si napisao.
Javi za rezultate.
Client je zamjenio sve windowse s ubuntuom i svi su zadovoljni, brzinom i stabilnosti.
sretno
p.s. bitno je maknuti se od windowsa
Ja bih prije rekao da je problem što nemate informatičara ili inf. tvrtku koja bi vam riješavala probleme, a ne da se ti baviš instalacijom Windowsa i sličnih stvari. Presmiješne su firme gdje imaju nekog klinca koji klikće next next next i instalira sve za 2500kn mjesečno... To nije posao. Uglavnom, imamo desetak tvrtki koje koriste OpenOffice i nema problema. Jest da je sporiji, jest da nije MS Office, ali ušteda koju smo napravili tim firmama je pozamašna. Licence za Office nisu baš djabe, a inspekcije jedva čekaju da se uhvate nekog sranja. npr. uletili su u firmu gdje imamo 35 legalnih kompova sa Office-om i onda su nas je*ali jer na dva nisu bile naljepljene naljepnice (bile su u arhivi, nije ih naljepio onaj tko je prije održavao). Uglavnom, na sve moguće načine su htjeli opalit kaznu firmi koja je kupila sve legalno. Smradovi.
Ovo mi nije jasno, ako sam kupio licence GGWA putem, kako će me onda gonjati inspekcija? Uopće ne dođu s kupnjom nikakve naljepnice, samo MAK ključ i ćao.
Najveća je prednost FLOSS-a pred vlasničkim softverom što FLOSS-u nije cilj vendor lock-in-at korisnika kao vlasničkom softveru. Kakav god vlasnički softver koristili uvijek ćete se naći u problemima kad ga treba zamijenit s nekim drugim proizvodom (najbolji primjer su Microsoftovi protokoli i formati za dokumente, no ima tu i brdo drugih firmi, hint: Adobe, Corel...). Migracije tada postaju nemoguće ili gotovo nemoguće bez velikih žrtava u vidu podataka i rutine i mislim da upravo zbog toga firme iz studije preferiraju FLOSS proizvode koji po defaultu pošutuju standarde, pa makar bili u nekim slučajevima inferiorni vlasničkom softveru.
Sorry na blesavom pitanju, ali sto nije Open Office besplatan samo za nekomercijalnu uporabu?
Sorry na blesavom pitanju, ali sto nije Open Office besplatan samo za nekomercijalnu uporabu?
Ma niti jedno pitanje nije blesavo...
Ne... Open Office je besplatan za bilo kakvu uporabu... Jedino sto u OpenOfficu nemaš je support...
Pomiješao si freeware i opensource. OO je besplatan (u punom smislu te riječi) za bilo kakvu upotrebu.
Open Office je besplatan za svaku upotrebu (i u poslovne svrhe)...
Oni koji kukaju da ne vrijedi, nisu osjetili slične probleme u MicrosoftOffice-u.
Slučaj iz prakse:
Zove me šefica (koja nije voljela OpenOffice zbog problema sa FINA datotekama), da joj je kompjuter spor. Kada klikne na poravnanje stupca u ćeliji, poravnanje ide oko 10 sekundi. Idem pogledati i otvorim isti file u OpenOffice-u i kliknem, a ono trenutno. Više ne inzistira na onom "Microsoft je bolji od OpenOffice-a!" Vjerovatno postoje i obrnute situacije.
I koje je bilo rješenje?
Instalirao sam update za windowse (sa kojima je došao i update za MSOffice) i na klik, poravnanje trenutno.
Toliko o uredno plaćenom i 'savršenom' MSOffice-u...
Mislim da OpenOffice (ja koristim HR 3.2 verziju) radi više nego odlično.
Ovo mi je drago za čuti. Imam pitanje.
Jeste li razmišljali da u dio uštede/zarade investirate u razvoj Open Source programa koje koristite?
Pod razvoj mislim donacije za razvoj samog projekta ili lokalizacije istog.
Ma niti jedno pitanje nije blesavo...
Ne... Open Office je besplatan za bilo kakvu uporabu... Jedino sto u OpenOfficu nemaš je support...
Pa ni to nije skroz istina. Za besplatnu verziju naravno nema supporta iako foruma gdje su i developeri samog OO ima pa se uvijek moze tamo pitati. A ako neka firma zeli support onda moze kupiti support. Npr, Novell ce vrlo radi prodati podrsku za Novell verziju OO. Mnoge firme zele platiti support i nije im problem.
Prvo si plati instrukcije iz pravopisa.
...
A ja sam mislio instalirat na nova računala neku od Linux distribucija.
And here we go again... Pa? Meni se to događalo stalno sa Microsoftovim Officeom, OO mi se nikad nije skršio, tj. je, i to Impress kod importa onog tulavog pptx formata i to samo zato jer sam ga probal direktno sa usba importat i pretvorit u odp.
Što se tiče podcrtanog. Zašto ne? Kakve veze imaju Linux distre sa OpenOfficeom? Ubuntu (karmic koala - to je predzadnji) mi je instaliran na kompu (starom 6 god! - Vista bi ga ubila čim bi se loadat počela, 7 da ne pričam...) nešto više od godinu dana, znači nikakav reinstall godinu dana, radi jednako (brzo) ko dok sam ga prvi puta pokrenul. Za ono kaj ja radim mi je dovoljan. Ako hoću igrat ili radit u AutoCAD-u imam win***.
Opensource ima svijetlu budućnost...
ubuntu ovo ubuntu ono, al ipak se i Windowsi koriste. hm!
Iskreno, igram samo dotu, a i to nisam igral od zime (jer nemam vremena) tak da, ako ćemo tak gledat, win** mašinu nisam palio 8 mjeseci... (jer mi ne treba ni AutoCAD više, trebal mi je u zimskom semestru samo radi kolegija jednog). Ali, uostalom, zašto se ograničavat na neki OS? Svaki OS nešto nudi, meni osobno više nudi Linux od win** stoga ga i više koristim. Kad mi zatreba nekaj kaj je ekskluziva za win** naravno da ću pokrenuti win**...
Prvo si plati instrukcije iz pravopisa.
Mislim da nije tema gramatika i pravopis,nego problemi sa open officeom.
Umalo zaboravih točku.
Moj je odabir Mint linux (baziran na Ubuntu) kome dodam programe koje trebam.
Složio sam kompletan muzički studio baziran na njemu.
Imam dvije vrste kernela:
1. standardni (uz 3D Compiz kocku za biranje virtualnih desktopa uz razne efekte) i standarnim Pulse audio zvukom.
2. real-time kernel (uz Gnome bez ikakvih efekta zbog rada sa zvukom) uz JACK audio server.
Rad sa zvukom je interesantan.
Nakon pokretanja JACK audio servera, na kojeg se spajaju razni ulazi i izlazi sa 10x10 M-audio zvučne kartice, te razni ulazi i izlazi u programima za snimanje zvuka, obradu MIDI-a (note) i drugo.
Uz JACK server glavni program za snimanje je Ardour.
Hydrogen koristim kao generator bubnjeva, a Rosegarden za snimanje sa Korg klavijature i obradu nota.
Kako sam na windowsima koristio TotalCommander, Krusader je ovdje lijepo popunio prazninu.
Konverziju filmova iz 2D u 3D radim kroz Wine, u kojeg sam instalirao Avisynth (dok ne izađe linux verzija) uz VirtualDub i moju skriptu za konverziju.
Jedan od najljepših video konvertora mi je AviDemuxer, u kojem pripremam 90% videa.
VirtualBox virtualna mašina može nositi windowse u sebi, a ima interesantan mod rada kada se vide prozori kao da su dio linux operativnog sustava.
Naravno, ima stvari koje za linux još ne postoje, ali većinom je razlog nezainteresiranost onih koji bi ih trebali napisati (npr. Nvidia nema podršku u driveru za 3D na linuxu), a ne želi otvoriti kodove. Zato ja navijam za ATI jer AMD kao vlasnik je drukčijeg duha.
Ili se možda experimenti sa novim stvarima rade samo sa windows korisnicima?
Tako je lijepo biti neovisan o virusima i antivirusnim programima koji 'guše' kompjuter.
U firmi gdje radim kao administrator kompjuterskog (windows) sustava jesu također windows usmjereni. Šta je njima 7000 kuna za NOD32 zaštitu godišnje? 'Nije Beg cicija', zar ne? A da ne pričam o silnim novcima za Office i licence.
Mene je potreba natjerala na linux, jer sa zvukom mogu samo sanjati o ovakvom radu na windowsima.
Zato postoji Machintosh za te stvari (kome je neki UNIX u pozadini također), ali po kojoj cijeni uz software?
Nakon jednog izgaranja WD diska (novog, nakon 2 mjeseca), potreba me natjerala da sve to instaliram na USB stick od 8 GB.
Back up operativnog sustava na stick-u je interesantna opcija. A SSD za OS i programe, bi bila fantastična...
Ma linux je meni stvarno ugodno osvježenje...
Nakon jednog izgaranja WD diska (novog, nakon 2 mjeseca), potreba me natjerala da sve to instaliram na USB stick od 8 GB.
Back up operativnog sustava na stick-u je interesantna opcija. A SSD za OS i programe, bi bila fantastična...
Ma linux je meni stvarno ugodno osvježenje...
Upravo tako. Ja sam na netbooku Lenovo S10 (verzija hybrid 4Gb SSD+160Gb HDD) stavio Ubuntu netbook release, i to na SSD. Podatke čuvam na 16Gb SD kartici. Baterija traje ludilo, nema zujanja diska i uvijek sam siguran od virusa. Jedino me mući Huwei USB 3G modem od t-mobilea jer ga ne mogu natjerati da radi pod Linuxom:-(
Jedno od interesantnih rješenja (3G -> Wi-Fi):
Tip čak uspostavlja vezu preko Skype...
Inače, kako sada stoji situacija sa blokadom Skype protokola koju operateri čine?
Sve je ovo za mene teoretski, jer kod Tele 2 je 100 Kn pretplata + 250 kuna za 1 GB prometa.
Spominjem Tele 2, jer je ETF u Zagrebu rekao da su tehnološki najbolji (ako lažu oni, lažem i ja).
Hm, kak misliš blokada Skype protokola? Jučer sam baš kupio onu pretplatu da mogu zvati fiksne brojeve u Hr i radi bez problema. Hoćeš reći da mobilni operateri blokiraju Skype protokol, pa s kompjutera ne mogu zvati mobilne brojeve?
Jednom sam bio zapaljen za HomeBox od Vip-a i odustao upravo zbog toga (kasnije sam saznao i neke druge stvari...).
Njima je ta zabrana bila stavljena čak i u ugovor koji korisnik potpiše.
Zato pitam one koji koriste te bežične internet stvari. Kako se danas na to gleda?
Ako zanemarimo cijenu, kakav bi to bio internet bez VOIP-a?
Zanimljivo, vidiš, to nisam znao. Kumić ima taj homebox, ali kolko znam on ne koristi Skype tak da ne znam kak je trenutno s time situacija. Kad se nađem kod njega, mogu provjeriti, al ko zna kad će to biti...
Evo i moj osobni i poslovni osvrt:
Moja poslovna mashina ima na sebi Ubuntu 8.06... ne pada mi na pamet upgradeirati dok radi bez problema, a radi bez problema. Opcenito sam fan 'verzije prije', tako da cu negdje ovih dana, MOZDA, krenuti na ubuntu 9, no, nekako mi se svidja imati sistem koji radi savrseno - ne vidim razloga zasto ga upgradeirati. I samo da napomenem, sistem radi ko pupica zadnjih 3 godine.
Moj lap doma vrti ubuntu 8.10, 64bitnu verziju. Ista prica kao i na poslu, sve radi ko grom i ne vidim razloga zasto bi mijenjao. Tu i tamo, kad updateam nvidijin modul, krknu X-i, ali to se brzo popravi i onda sve opet radi.
Poslovno, opensource koristimo gdje god stignemo, i patchamo natrag sto god mozemo (tj. ono sto se ne smatra company-techom). Koristimo preko 30ak librarya, patchali smo s bugovima i novim featurima barem 6 njih (OGL rendering engine i gui toolkit), neki featureovi su podosta i veliki (npr. Drag&Drop mehanizam za gui). Jedini problem koji smo ikada imali je bio sa jedinim libraryem koji nije opensource, a to je FMOD. Krsio se na nekom buffer overflowu (lol @ buffer overflow), morali smo kontaktirati kompaniju sa post-mortem dumpom, cekati da oni to patchaju i posalju nam natrag. Katastrofa.
Osobno, sudjelujem u 2 veca opensource projekta, iako s vremena na vrijeme aktivno ili manje aktivno. Sve sto sam ikad otkucao a da ima build skriptu, postavio sam na SF.net ili google code i licencirao kao cisti GPL, volim nacin na koji se ta licenca siri kao zaraza.
Povijesno, open source je bio standard o kojem nitko nije ni razmisljao. 70ih, programeri su slobodno razmjenjivali sourceove izmedju sebe, a kompanije se nisu zamarale time dokle god se neki manager nije dosjetio kako bi se na intelektualnom vlasnistvu moglo zaraditi. Stallman i GNU grupa su mi jedni od osobnih heroja, ne mogu se nikako nadiviti koliko truda su ulozili u izradu necega sto danas ljudi uzimaju zdravo za gotovo.
I eto, samo sirim rijec dalje :-) Go GPL.
Oprosti ali jednakom si logikom tako mogao prestati uopće koristiti računala za rad budući da te rad na njima toliko frustrira. Papir se vjerojatno ne bi "srušio".
Nitko pametan neće reći da je nešto toliko široko kao pojam open-source lijek za sve pa da su i tako svi open-source programi savršeni i bez bugova. Imaš bug - ništa čudno. Jesi li možda nešto od sve te frustracije korisno usmjerio? Budući da znaš što znači open-source onda valjda znaš da postoji mogućnost i prijavljivanja bugova i da se bez takvih informacija od korisnika poput tebe neće ništa promijeniti. Možda imaš neki izolirani slučaj koji je zapravo jednostavno popraviti.
Iako su neki ovdje predlagali da isprobaš Ubuntu i sl. ja bih ti predložio da prepustiš održavanje sistema nekome drugome. Bez uvrede.
VirtualBox virtualna mašina može nositi windowse u sebi, a ima interesantan mod rada kada se vide prozori kao da su dio linux operativnog sustava.
Ha! Nisam to probao iako imam instaliran VirtualBox. Jedini je problem što ga stvarno jako rijetko imam "prilike" koristiti ali nisam niti znao da VirtualBox to može. Hvala!