Nova kaciga za F-35, po novom bez laga

poruka: 169
|
čitano: 22.250
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Nova kaciga za F-35, po novom bez laga".
10 godina
protjeran
offline
Re: Nova kaciga za F-35, po novom bez laga
RedRocco kaže...

Zanimljivo kako kod nas mora uvijek se sve svesti na hrvate i srbe te čiji je veći.

Moramo pitati Seve ciji je veci...{#}

10 godina
protjeran
offline
Re: Nova kaciga za F-35, po novom bez laga
mystik kaže...

Tu napadate ljude da puše američku propagandu i potom ih razvalite sa argumentom da MiG-21 može srediti F-35? 
Znači vi niste popušili rusku propagandu da je F-35 g*vno a MiG/Sukhoi kralj, ali ovi ostali su popušili američku? {#}

 

Standarno besmisleno prepucavanje...Neki jedni i drugi se pojave iznad Izraela,ako imaju muda..a imaju samo F-15,F16 i Mirage,odnosno,one njihove modifikacije..

14 godina
protjeran
offline
Nova kaciga za F-35, po novom bez laga

Fućkaš kacigu kad je jet smeće, još gore smeće of F22. Pitam se kolko još milijardi $ budu ulupali u taj šrot prije nego mu ko i F22 prekinu proizvodnju.

Trust me, I'm a Jedi!
Moj PC  
0 2 hvala 0
16 godina
offline
Nova kaciga za F-35, po novom bez laga

https://www.youtube.com/watch?v=CxedfzEv6wg {#}

Moj PC  
0 0 hvala 0
12 godina
neaktivan
offline
Nova kaciga za F-35, po novom bez laga

Rasprava na forumu o tome koja vojna sila ima kvalitetniju opremu za ubijanje, neprocjenjivo.

Toplo se nadam kako ćete iz prve ruke imati priliku iskusiti čija je učinkovitija.

 
9 0 hvala 2
16 godina
offline
Nova kaciga za F-35, po novom bez laga

Ah, žalosno u što se lupaju milijarde dolara i da se ljudi još prepiru oko toga...

http://www.zvonimirbuzanic.com/ - http://www.doom.com.hr/ - http://www.weboteka.net/
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
Re: Nova kaciga za F-35, po novom bez laga

Neznam koliko je relevantno na forumu o računalnoj tehnici raspravljati o vojnoj industriji. Vidim da neki od sudionika imaju neko tehnološko znanje, dok drugi "nabadaju" više kao ja sam za ruse a ja za amere. Isprva nisam ni želi davati nekakav komentar, no budući da sam popio 2 dl vermunta, moram.

Inače već dobrih 25 godina, osim buga s kojim sam počeo dosta kasnije, redovito čitam i pratim stručnu vojnu literaturu, od "Hrvatskog vojnika"; koji je prije 20 godina u bio izvanredno stručno štivo (danas ko i vojska, preživljava), pa do ostalih bilo papirnatih, bilo internet siteova sa vojnom opremom. Pretpostavljam da većina prisutnih u temi i nema neko vojno iskustvo, čak štoviše od kad je ukinut obvezni vojni rok, pretpostavljam da su pucali jedino iz miša.

Stoga vas moram upozoriti, da su video igre jedno, a stvarnost nešto drugo. Kao prvo, za vojsku su potrebni novac, i tehnologija. Kad pričate o Rusima kao nekoj tehnološkoj sili, oni to nisu. Vojno su imali dobre projekte, barem na papiru, malo ih se dokazalo u ratu, barem što se tiče sofisticirane tehnologije, pa nema smisla govoriti o učinkovitosti. Papir je jedno, stvarnost drugo. Ne navijam za Amere, i oni su u govn.ma. Proračun za vojsku se smanjuje iz godine u godinu, sjeb.li i Afganistan i Irak, guglajte malo koliko košta jedan dan "rata" u tim zemljama. Znači manje novca za razvoj i kupnju novih sredstava, kad se troši na operativu.

No u svakom slučaju, pričati o Ruskoj tehnološkoj nadmoći nad zapadom je neumjesno. Rusi prednjače što se tiče raketne tehnologije (na kraju krajeva, koriste ju i ameri u velikoj mjeri, npr. Sojuz), i to je to. Aerodinamika je također tu na nivou, no pričati o nadmoči radara (imaju li rusi koji AESA radar u upotrebi?!), napretku stelth tehnologije (ameri je oerativno koriste več 40 godina, i povukli su F-117 iz upotrebe, dok rusi još nisu ni uveli u upotrebu prvi stealth zrakoplov). Tako da, budimo realni, dok god Ameri imaju veći godišnji vojni (koji je usko vezan na onaj cijelokupni) budžet, Rusi su inferiorni i ostat će. Mogu napraviti bolju raketu, prototip PAK-FA, ne nisu financijski sposobni proizvesti ih u većem broju. Sve ruske vojne narudžbe od 90-ih, se svode na godišnje par komada, do par desetak zrakoplova nove generacije, koje se naručuju, tek toliko da se ne ugase linije i biroi, dok nemaju narudžbe izvana, koje jedine trenutno drže rusku vojnu industriju živom. Da žive od onoga što naručuje ruska vojska/zrakoplovstvo/mornarica, objesili bi zube na klin i radili lonce od čahura.

Eto toliko o općem odnosu, ruse vade Kinezi i Indijci, malo venezuela i ludi arapi, ali sve je to kikiriki, od kojeg rusi imaju manje koristi nego oni kojima prodaju, jer ako se radi o Kini ili pak Indiji, te zemlje redovito zahtjevaju prijenos tehnologije, npr. kupe 20 komada neke nove inačice SU-27 (da, i su 35 je su-27, samo što mu rusi iz marketinških razloga daju novu brojku - mogao se i F/A 18 E/F zvati F-25, no nije, kome da lažu, to je F-18), i ostatak se proizvodi u Kini ili Indiji, imaju kapacitete, fali im "know-how", koji Rusi vuku iz hladnog rata. Inertno. Prije raspada SSSR, isti je izdvajao oko 50% proračuna za vojsku, ameri i evropa su bili na jednoznamenkastom broju. Pametnom dosta. Neće se gladan narod uhvatiti puške.

Što se tiče same borbe zrakoplova, barem one suvremene, vidim da dosta vas olako shvaća domete raketa, i misli ako moje ima domet od 400 km, njegova 120, ja pobjeđujem. Domet je samo jedna od puno stavki koje određuju pobjednika u nekom zračnom duelu, i ponajviše ima neku prednost kod rušenja nekog npr. Awacsa, ogromne nepokretne mete. Koja se lako otkriva, i teško briše sa radara. Kao npr Novator K-100. Dalekometne zrak-zrak rakete su izašle iz upotrebe, nor AIM-54 Phoenix i R-33 (kopija Phoenixa, koju su iranci dali rusima, zajedno sa Tomcatima, ne obrnuti inžinjering). Zašto? A većina vas ima stajalište što veći domet - to bolje? Preskpo, preglomazno, dvojbene učinkovitosti na ti daljinama. Koliko zrakoplova je oboreno Phoenixom ili R-33, na dometima preko 100KM? Treba zrakoplov prvo otkriti da bi se ga moglo oboriti, zato je bitan radarski obris, više no domet rakete. Pustite se akcijskih filmova gdje satelit otkriva avion.

I još jedna stvar, koja kad se gledaju performanse nije nigdje navedena na papiru, duty cicle, ruski zrakoplovni motori imaju u prosjeku duplo manji radni vijek od zapadnih, i niže satnice za obavljanje remonta. Koliko to ima veze u sukobu, pitajte logističare, tako da i to treba gledati kroz neke troškove, kupiš jeftini SU-27 ili Mig-29, i nakon 20 godina upotrebe te isti košta više no F-16. Isto je i sa komforom u tim zrakoplovima, koji baš nisu user frendly, naši piloti koji su samo sjeli u F-16, sa Mig-21, vele ko da si došao iz stojadina u Ferarri.

F-35 je state of the art zrakoplov, nije zrakoplov sa stjecanje zračne nadmoći kao F-22, koji je vjerojatno zadnji takav u upotrebi, no kao što je netko spomenuo, on je "katica" za sve, što se i vidi po 3 inačice, klasičnoj A; mornaričkoj c i stovl B inačici. Znači primarna mu je namjena zamjena F-16 odnosno Harriera kod B inačice. Zapad bi najradije odusto od njega, no nemože. F-16 sa resursima ide kraju, a razvoj nečeg drugog alternativnog, sa da u ovoj fazi u kojoj je F-35, sigurno ne bi bio jeftiniji. Znači F-35 nema alternative, koliko god da skupi bio. Ići će se na klasiku  - smanjivanje broja naručenih primjeraka, koje diže cijenu po primjerku u nebesa, jer se računa i razvoj, i linije za proizvodnju, i djelovi koji su uvjek jeftiniji kada ih se proizvodi više, jer se ne radi o limnekama za paštetu, nego High end opremi koja u večini slučajeva nije komercijalno dostupna. Ide se kod novih zrakoplova bar na računalni dio koji bi bio na nakoj komercijalno dostupnoj tehnologiji, jeftinijoj i lakšoj za održavanje, no vojni prdonje čim ih veliš da stavljaš nešt "komercijalno" ili "civilno", osjete se uvrijeđenima.

Zaključak:

Dakle F-35 nije nasofisticiraniji, ili ako hočete najbolji zrakoplov današnjice, i bilo bi dobro da računamo samo one u upotrebi, ostavimo se prototipova kao PAK-FA, koji kad uđe i ako uđe u upotrebu možda bude sasvim drugi zrakoplov. Ono što leti i što je state of the art je F-22, koplje ispred Rafalea, Eurofightera i Grippena, a rusi su tu nešto zaostali sa inačicama SU-27 iz 70-ih, ipak je to preko 40 godina star dizajn. Kvalitetan kao i F-15, ali pokušajte to shvatiti kao tipa koji ide na car tunning sa starom sierrom, i pravda se sa vlasnikom novog automobila srednje klase da je njegov isto takav, ako ne i bolji.

F-35 će biti vjerojatno posljenji zrakoplov sa ljudskom posadom razvijen na zapadu, i proizvodit će se vjerojatno tamo do 2050, kao i što je danas slučaj sa F-16, čiji je legitimni nasljednik.

 

 

14 godina
neaktivan
offline
Nova kaciga za F-35, po novom bez laga

I ako netko voli prototipove, i voli state of the art zrakoplove, onda je samo jedno mjesto na kojem bi trebao biti, nije rusija, nego Area 51, i njihov odjel Skunk works. Priča neki umirovljeni pilot Blackbirda na jubitou, polijetali su iz Aree 51, zrakoplovi se razvijaju u takvoj tajnosit, da jedan pilot izvidničkog zrakoplova mora nositi "Kacigu" kad prolazi kroz pogone, koja mu omogučava da vidi samo svoje noge, odnosno pod po kojem hoda, ništa drugo. Hehe

 
2 0 hvala 0
12 godina
protjeran
offline
Nova kaciga za F-35, po novom bez laga

kikax svaka cast!{#}

Intel Core™ i7 ----- Battlelog: SoldierStippy, Xfire; 2fu2L :)LP
Moj PC  
1 0 hvala 0
14 godina
protjeran
offline
Nova kaciga za F-35, po novom bez laga

Tipična američka propaganda "all mouth, no balls" i hvalite me usta moja.


Istina je da je F22 state of the art pis of šit



F35 je također beskoristan pis of šit


Trust me, I'm a Jedi!
Moj PC  
3 5 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
Re: Nova kaciga za F-35, po novom bez laga

Uhvatili ste se Pierrea a morate shvatiti da je taj lik svojevrsni zadrti ekstremist (purist ako hoćete) među dizajnerima borbenih zrakoplova, i sasvim je logično da sere po svemu što nije on osmislio. Btw. njegov ljubljeni F-16 je također danas daleko od onoga kakvim ga je on prvobitno zamislio, a sve u vidu stvarnih potreba a ne njegovih snova. Zapeo je u prošlosti, mnogo toga se izmijenilo od 70-ih kada je on bio relevantan (i u vidu doktrine, i u vidu tehnologije). Njegov se pogled na idealnu zračnu bitku svodi na: mali, laki, super okretni lovci se međusubno krkaju izbliza. Sve što nije dizajnirano prvenstveno za takav vid bitke on odbacuje kao promašaj. Također odbacuje i ideju višenamjenskih zrakoplova u korist usko specijaliziranih.

 

U tom snimku je nasrao toliko toga, nešto je doduše točno i rekao, ali većina je uglavnom hrpa sranja. Ukratko, trabunjanja nezadovoljnog starca.

To understand what recursion is, you must first understand recursion.
15 godina
odjavljen
offline
Re: Nova kaciga za F-35, po novom bez laga

Crackpot lik, kakvi i inače takvi likovi jesu.

Sve što napišem moj je osobni stav i ne odražava nužno stav Bug d.o.o.
15 godina
neaktivan
offline
Nova kaciga za F-35, po novom bez laga

Raspravljate se ciji je avion bolji Ruski ili Americki...Zaboravljate kad Rus prdi a Amer sere mi smo ti koji udisemo i jedemo...

 

Sve ove rasprave su bespredmetne...Ono malo ratova koje su Ameri sami vodili su popušili uvijek, sve ostalo što su vodili nekih oslobodilačkih ratova za demokratiju svodilo se na to da ucjene ovih par jadnih Evropskih zemalja koji se furaju na neku samostalnost da im daju podršku i onda izvrše invaziju na neku zemlju, uvijek pod razlicitim izgovorima a uvijek sa istim ciljem da se dokopaju resursa tih zemalja. Zanimljivo je samo kako uvijek brane i šalju svoju vojsku u zemlje bogate naftom.

 

Svi sukobi gdje su vodjeni borbe između zapadne i ruske tehnologije su bili uglavnom vođeni takve da se sukobila trenutna zapadna tehnologija i ruska stara 20 godina.

 

Rusi u tehnološkom smislu možda ne predstavljaju pandan zapadu, ali malo realnije sagledati pa ce se vidjeti da se na zapadu mnogo toga reklamira, svi znamo šta imaju Ameri i generalno zapad jer je sve popraćeno reklamama i emisijama na raznim kanalima, dok se kod rusa mnogo toga prodje bez pompe pa neko pravo stanje stvari kod rusa se i ne zna, pogotovo što planiraju modernizovati svu vojsku u narednih par godina. Tako da s te strane Rusi su još uvijek u nekom međuprostoru.

 

Ameri su klasična bully nacija, svima zavrću uši dok ne naidju na nekog približno sebi jednakog. Klasičan primjer su Sirija i Ukrajina, zašto nisu zapadni policajci poslali vojsku u Siriju i Ukrajinu, u Siriju i jesu govorili da će poslati sve do momenta dok Rusi nisu rekli e ne može i od tada više ništa. Ni u Ukrajini ništa drugačija sitacija nije. Zajednički faktor za te dve situacije je da su sa druge strane nišana ništa manje zajebana nacija.

 

Jasno je meni da i u Siriji i u Ukrajini Rusi brane svoje interese i jadan je onaj koga Rus brani...ali prepucavati se ko čiji je avion, tenk ili brod bolji je besmisleno i za nas nebitno kad bi i jedni i drugi i treći bez problema nas pregazili samo da im je to interes.

Moj PC  
3 2 hvala 0
14 godina
protjeran
offline
Re: Nova kaciga za F-35, po novom bez laga
rustweaver kaže...

Uhvatili ste se Pierrea a morate shvatiti da je taj lik svojevrsni zadrti ekstremist (purist ako hoćete) među dizajnerima borbenih zrakoplova, i sasvim je logično da sere po svemu što nije on osmislio. Btw. njegov ljubljeni F-16 je također danas daleko od onoga kakvim ga je on prvobitno zamislio, a sve u vidu stvarnih potreba a ne njegovih snova. Zapeo je u prošlosti, mnogo toga se izmijenilo od 70-ih kada je on bio relevantan (i u vidu doktrine, i u vidu tehnologije). Njegov se pogled na idealnu zračnu bitku svodi na: mali, laki, super okretni lovci se međusubno krkaju izbliza. Sve što nije dizajnirano prvenstveno za takav vid bitke on odbacuje kao promašaj. Također odbacuje i ideju višenamjenskih zrakoplova u korist usko specijaliziranih.

 

U tom snimku je nasrao toliko toga, nešto je doduše točno i rekao, ali većina je uglavnom hrpa sranja. Ukratko, trabunjanja nezadovoljnog starca.

Zna čovjek o čemu priča, kad ti napraviš borbeni zrakoplov i kad budeš nakupio toliko iskustva u avioindustriji ko on onda si budeš mogel uzeti za pravo srati po njegovim izjavama, to stoji da "svaki cigan svojeg konja hvali" ali njegovi "konji" A10 i F16-ice lete još uvijek i dokazali su se u borbi, ne skupljaju prašinu u hangarima ko F22 i F35.

Isti zakoni fizike i aerodinamike vrijede za sve, bilo prastari MiG 21, najnoviji Typhoon ili ovaj šrot od F35.  Razvoj F22 je počeo u 70-tima, da to kaj valja nebi prekinuli proizvodnju, a "razvoj" F35 je ništa drugo nego "beating a dead horse". I ameri su toga svjesni, zato se i okreću sve više UAV-ima, jeftinije je i lakše za želudac s drugog kraja svijeta iz tople sobe joystickom "sijat demokraciju" i tamanit decu.


Trust me, I'm a Jedi!
11 godina
neaktivan
offline
Nova kaciga za F-35, po novom bez laga

Zamislite stealth Super Hornet sa naprednijom avionikom, te VTOL verzijom .. nije baš sranje, ne? 

 

E pa, po sposobnostima to bi otprilike bio F-35

Moj PC  
0 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
Re: Nova kaciga za F-35, po novom bez laga
ITman kaže...

Zna čovjek o čemu priča, kad ti napraviš borbeni zrakoplov i kad budeš nakupio toliko iskustva u avioindustriji ko on onda si budeš mogel uzeti za pravo srati po njegovim izjavama, to stoji da "svaki cigan svojeg konja hvali" ali njegovi "konji" A10 i F16-ice lete još uvijek i dokazali su se u borbi, ne skupljaju prašinu u hangarima ko F22 i F35.

Ma tko skuplja prašinu? Jednostavno rečeno oba vide manje akcije jer ih je puno manji broj od F-16, a razlog zašto ih je tako malo je jer su skupi. Ako SAD ostvari svoje zamisli, F-35 će se itekako dokazivati u borbi jer su tu da zamijene F-16 i neke druge zrakoplove i planiran ih je ogroman broj. Doduše sve je to AKO, jer je cijena veliki problem, pa je konačni broj F-35 upitan.

 

Je li ti poznat termin "fighter mafia"? Za početak pročitati knjigu "The revolt of the Majors".

The Navy engineers said the lightweight claimed for the VF-XX was “unachievable” and the proposed thrust-to-weight ratio and wing loading could only be achieved by a larger airplane. They added it was “obvious” that Sprey was not an aeronautical engineer and that:

[Sprey’s] basic concepts have been considered in detail by the Services
during the formative stages of the F-14 and F-15, have been reviewed by
DDR&E [Deputy Director of Research and Evaluation], and rejected in all
decisions to date...the reconsideration of the concept [VF-XX/F-XX] as a
viable alternative should have been turned down before submission to the
services...
In common with past papers by the same author, this study contains
many fallacious assumptions, half-truths, distortions, and erroneous
extrapolations. Unsubstantiated opinions are presented as facts. Any
rebuttals give the appearance of arguments against the rudimentary virtues
of simplicity, high performance, and low cost.

This response, while delivered with feeling, was factual and analytical and effectively blunted Sprey’s attempt to forward the DPM. It also showed that Sprey was out of his class when confronted with knowledgeable aeronautical engineers, but it was a valuable lesson for Sprey, Boyd, Riccioni, and other Critics – do not make arguments in front of experts. Their arguments would only achieve traction when they could present them to non-engineers unaware of the complexity and trade-offs of aircraft design.

 

Glede F-16, Pierre je ga je odbacio onog trenutka kada su u njega dodali Dopplerov radar i ostale tehnikalije. Toliko o tome.

 

Možda ja nisam dizajnirao borbeni zrakoplov, no mnogo ljudi koji rade na F-35 jesu, i očigledno ne dijele Spreyova stajališta koja su zapela u prošlom stoljeću. Tehnologija i potrebe su otišli naprijed, on nije. Nisu F-22 i F-35 jedini zrakoplovi koje je dotični kritizirao, ni visoko uspješni F-15 mu nije po volji, kao ni F-14, i mnogi ruski zrakoplovi koje toliko hvalite.

 

I ne, Sprey nije inženjer aeronautike (ne znam zašto mu mediji pripisuju tu titulu, kada je iz gornjeg citata stvar očita) on je bio analitičar za department of defense, kao što i nije dizajner F-16, ovaj čovjek jest (za Spreya se može samo reći da je svojim zamislima pomogao oblikovati ono što F-16 jest, odnosno dao je par ideja). Kao što je i zadnjih 30 godina tek promatrač izvana.

 

Lik je svojim ludim stajalištima i izjavama zlatna koka za sve koji traže razlog za srati po F-35. Ali ne, uvijek je lakše pokupiti prvi link koji se nađe pod rukom, umjesto istražiti stvar u dubinu i ustanoviti tko tu koga u zdrav mozak praši. I onda iz takvih slabašnih izvora izraditi argumentum ad autoritam. A da stvar bude još bolja, autoriteta tu zapravo i nema.

To understand what recursion is, you must first understand recursion.
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.7.2014 14:01 (rustweaver).
15 godina
odjavljen
offline
Nova kaciga za F-35, po novom bez laga

Rust, pokušavaš nešto objasniti ekipi koja brige na istočnu propagandu i Davida Ickea. To su ljudi 'obrazovani' na pseudoznanosti poput Mišakovog "Ruba pameti"... 

Sve što napišem moj je osobni stav i ne odražava nužno stav Bug d.o.o.
Moj PC  
5 6 hvala 0
15 godina
neaktivan
offline
Nova kaciga za F-35, po novom bez laga

Stalno se govori o nadmoći američke tehnologije a amerika nije dobila niti jedan rat od 1945. Sve ratove koje je vodila suočila se sa ruskom thenologijom i sa hrpom nepismenih vojnika koji su prije rata bili obicni seljaci poljoprivrednici i nisu znali sta je puska a kamoli avion i sve ratove je amerika izgubila. Toliko o njihovoj kvaliteti.

 
1 3 hvala 0
15 godina
odjavljen
offline
Re: Nova kaciga za F-35, po novom bez laga

Zero, pa tko je dobio korejski rat?  Nije Jugoslavija sigurno. :) 

A da samo vidiš blagostanja u Koreji... 

Sve što napišem moj je osobni stav i ne odražava nužno stav Bug d.o.o.
15 godina
neaktivan
offline
Re: Nova kaciga za F-35, po novom bez laga
Tonči kaže...

Zero, pa tko je dobio korejski rat?  Nije Jugoslavija sigurno. :) 

A da samo vidiš blagostanja u Koreji... 

Kao prvo korejski rat još traje , ako ne poznaš povijest pogledaj pa ces vidjeti da je sjeverna korjena natjerala amerikance u povlačenje i jedino što ih je spasilo je dogovor da se stavi granica na 38 paraleli.

14 godina
neaktivan
offline
Re: Nova kaciga za F-35, po novom bez laga
zeroname kaže...

Stalno se govori o nadmoći američke tehnologije a amerika nije dobila niti jedan rat od 1945. Sve ratove koje je vodila suočila se sa ruskom thenologijom i sa hrpom nepismenih vojnika koji su prije rata bili obicni seljaci poljoprivrednici i nisu znali sta je puska a kamoli avion i sve ratove je amerika izgubila. Toliko o njihovoj kvaliteti.

Libija je u 2 dana ostala bez zračnih snaga bez da je jedan amerikanac zakoračio na nihov teritorij ili uopće letio u blizini.

Poruka je uređivana zadnji put uto 29.7.2014 14:29 (yeo).
14 godina
neaktivan
offline
Re: Nova kaciga za F-35, po novom bez laga
zeroname kaže...

Stalno se govori o nadmoći američke tehnologije a amerika nije dobila niti jedan rat od 1945. Sve ratove koje je vodila suočila se sa ruskom thenologijom i sa hrpom nepismenih vojnika koji su prije rata bili obicni seljaci poljoprivrednici i nisu znali sta je puska a kamoli avion i sve ratove je amerika izgubila. Toliko o njihovoj kvaliteti.

Ratove ne dobiva tehnologija, štoviše rekao bih da je manje stvar tehnologije a više političke odlučnosti. Kratko i jasno, rat je skupa stvar i financijski i ljudski, i kada god stvari pošteno zaguste političari u SAD-u popuste pod pritiskom javnosti i gledaju kako bi se izvukli iz frke koju su zakuhali. Jednostavno rečeno nemaju petlje provesti stvari do kraja (što je vjerojatno dobro za svijet jer bi već odavno svi skupa zaglavili u nuklearnom ratu, jedna strana jednostavno mora popustiti). Mislim da nakon drugog svjetskog rata SAD niti jednom nisu bile upletene u sukob koji su htjele dobiti pod svaku cijenu, uglavnom iz razloga što se nije radilo o njihovim guzicama pa su se mogli povući kad god im se stvari više nisu sviđale.

 

I opet, kakva nadmoć, zašto stalno uplićeš svijet i neke ratove? Pričamo o jednom konkretnom zrakoplovu i o tome koliko je dobar nasljednik dosadašnjih zrakoplova jedne države.

To understand what recursion is, you must first understand recursion.
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.7.2014 14:33 (rustweaver).
15 godina
odjavljen
offline
Re: Nova kaciga za F-35, po novom bez laga
zeroname kaže...
Tonči kaže...

Zero, pa tko je dobio korejski rat?  Nije Jugoslavija sigurno. :) 

A da samo vidiš blagostanja u Koreji... 

Kao prvo korejski rat još traje , ako ne poznaš povijest pogledaj pa ces vidjeti da je sjeverna korjena natjerala amerikance u povlačenje i jedino što ih je spasilo je dogovor da se stavi granica na 38 paraleli.

Ti si pijan ili drogiran stvarno... Nema ovo smisla. Samo mi pošalji razglednicu kad konačno odseliš u Sj. Koreju, Libiju, Afganistan, Laos, Rusiju ili gdje se već vidiš. 

Sve što napišem moj je osobni stav i ne odražava nužno stav Bug d.o.o.
16 godina
offline
Re: Nova kaciga za F-35, po novom bez laga
rustweaver kaže...

I opet, kakva nadmoć, zašto stalno uplićeš svijet i neke ratove? Pričamo o jednom konkretnom zrakoplovu i o tome koliko je dobar nasljednik dosadašnjih zrakoplova jedne države.

Ratovi su doveli do sadašnjih modela i promjena role zrakoplova i naoružanja.

Uspoređivati američku i rusku stranu niti je moguće niti ima smisla zbog potpuno različite strategije i zone operacija.

A pozivati se na Koreju, Vijetnam i slične situacije bez poznavanja što se i kako tamo zbilo je smiješno. Samo mladi to danas baš i ne kuže. {#}

11 godina
protjeran
offline
Re: Nova kaciga za F-35, po novom bez laga
kikax kaže...

1. Dalekometne zrak-zrak rakete su izašle iz upotrebe....

 

2. Pustite se akcijskih filmova gdje satelit otkriva avion.

 

3. Kad pričate o Rusima kao nekoj tehnološkoj sili, oni to nisu.

 

4. malo ih se dokazalo u ratu

 

5. I još jedna stvar, koja kad se gledaju performanse nije nigdje navedena na papiru

 

6. koji baš nisu user frendly

 

7. F-35 je state of the art zrakoplove

 

 

 

 

1. Khm.

 

2.Nisi dugo up to date.

 

3.Khm.Probaj uletiti s najmodernijim "stealth" americkim avionom u rusiju.Pa ces vidjeti sta "zastarjela" tehnologija i boca votke cine.

 

4.No coment

 

5.Nisu zapisane na papiru ali su zato zapisane u povijesti.Zar mislis da ce u ratu stvarno avion odraditi sve sate do kraja prije remonta?Sta ti vrijedi dupli radni vijek motora koji on u realnoj borbi nikad nece postici.Bolje dva aviona sa kracim vijekom trajanja nego jedan s dugim(ruska skola,bolje tona viška nego gram manjka).Znas li koliki je vijek trajanja tenka na modernom bojistu? 5 minuta.Sve ispitano i dokazano.

 

6.Pa cuj zapadu sve sto nema tonu displeja,lampica i ne blješti kao u las vegasu nije user friendly.Pitaj amere jel po njihovim standardima zastarjeli Kornet-E user friendly prema abramsu i merkavi.

 

7.S-400 ne misli tako.

 

 

Cito sam hv od 95 broja dok nisu poceli izdavati male slikovnice.Hv malo naginje zapadu(sto je logicno),pa zato imas drugcije misljenje o istocnom naoruzanju.

Kada bi ti se ponudilo M4 ili AK-103 sta bi odabrao?

You will live to see man-made horrors beyond your comprehension - Nikola Tesla
14 godina
protjeran
offline
Nova kaciga za F-35, po novom bez laga

A paji sad ovo:



Inače ja sam bil fan F22, jer, kaj je, je, jet zgleda super, ali činjenice mu ne idu u prilog, skup je u 3pm, za jedan je**ni sat leta u prosjeku treba više od 30 sati održavanja, znači oko 50 000$ na sat leta , jedan Eurofighter Typhoon (koji ga btw preskoči sam tak po manevarskim sposobnostima) treba samo 9 sati održavanja.. sapienti sat.

Kaj se dotikavle F-35, bić please, isto, košta kaj svetog Petra kajgana a ničim to ne opravdava, u onome kaj Sprey priča ima logike itekak, nemreš ti bit i je**n i pošten u isto vreme, oni su F-35 zamislili kao multirole jet, što znači da je u najboljem slučaju prosječan u svakom segmentu i to ti je odma autogol, stavi ga u dog-fight s jednim fighter jet-om i gotov je jer je bogec za manevre u usporedbi sa "pravim" fighter jet-om, kao bombarder, opet, nemre ostat tak dugo u zraku, nemre tolko naoružanja nosit... Al dobro bar je "nevidljiv" to je prednost, osim ako ga munja ne o3,14zdi pa se zapali, well shit then, what is it good for.. u, a, absolutely nothing! {#}

I nije da sam fan Rusa, al budimo realni, kad i ako krene proizvodnja PAK-FA bu superiorniji od F-35 sam tak.

Aj zdravo. {#}

Trust me, I'm a Jedi!
Moj PC  
2 0 hvala 0
14 godina
neaktivan
offline
Re: Nova kaciga za F-35, po novom bez laga
ITman kaže...

A paji sad ovo:

Napokon balansiraniji argumenti. Nitko nije tvrdio da je F-35 bez mana, tehnologija je tu da se s vremenom ispegla. Jedino što je bitno ispunjava li zahtjeve koje Pentagon stavlja pred njega. Dakle ne zahtjeve forumaša koji bi ga uspoređivali sa konkurentima drugih država, nego zahtjeve njegovih naručioca. Odnosno postavlja se pitanje je li to najbolje što se u toj državi moglo osmisliti imajući u vidu konkretne zahtjeve, ili su postojali i bolji planovi koji su zbog kojekakvih lobiranja odbačeni.

 

Što se PAK-FA tiče... on sigurno nema grešaka, jel? To znaš zato što Rusi tako transparentno razvijaju svoju tehnologiju pa je svaki razvoj pod detaljnim povećalom javnosti kako bi se investicija mogla opravdati?

 

Princip po kojem se razvija i naručuje naoružanje u SAD-u je u biti tržišno natjecanje raznih kompanija i od početka je izložen pogledima i kritikama javnosti, i raznih strana suprotstavljenih interesa. To je razlog zašto danas svaki lolek svašta zna o problemima vezanim uz F-35, a o PAK-FA čuje samo dobre stvari. Fundamentalno različiti pristupi razvoju i nabavljanju vojne opreme.

 

Negdje sam jednom pročitao nešto tipa, da je javnost 50-ih i 60-ih bila toliko upoznata u rezultate, probleme i ogromne troškove vezane uz svemirski program, kao što je danas uz F-35, SAD nikada ne bi stigle na Mjesec. I slažem se s tom procjenom.

To understand what recursion is, you must first understand recursion.
Poruka je uređivana zadnji put uto 29.7.2014 16:08 (rustweaver).
11 godina
protjeran
offline
Re: Nova kaciga za F-35, po novom bez laga
rustweaver kaže...

...SAD nikada ne bi stigle na Mjesec...

 

Imas li kakve konkretne dokaze da su 60tih stigli na mjesec.Samo nemoj okaciti video kako armstorng u filmskom studiju skace i sere da je sletio na mjesec jer smo siti americki lazi.

Svaki "nevdljivi" avion (U-2,Blackbird) koji je preletio iznad rusije bio je itekako vidljiv.U-2 nije imao srece,dok je blackbirda jedino spasavala njegova brzina.Svaki njegov prelet je bio popracel salvom raketa od strane rusa.Tu nevidljivost mozete macku o rep okaciti.Svako ispaljivanje rakete sa "nevidljivog" cini ga jos vidljivijim jer ispaljena raketa nije nevidljiva radaru,a i danasnji  radari su osjetljiviji i zrace energije vise enegrije da absorbirajuci sloj na avionu ne moze prihvatiti toliku energiju pa se opet fino vidi na radaru.To su ruje davno shvatile pa zato i ne prave nevidljive avione iako su dosli u posjed tenologije (srbi isporucili rusima sruseni f117 za reverzni inzinjering).Rusi problem rjesavaju pomocu TRIZ-a.Dok truli zapad probleme rjesava tako da prihvaca rjesenja od onog koji ponudi vise love ispod stola.U tome je razlika.

 

You will live to see man-made horrors beyond your comprehension - Nikola Tesla
16 godina
protjeran
offline
Re: Nova kaciga za F-35, po novom bez laga
Bukva kaže...

Ne znam od kuda uopće propaganda da Rusija danas je ikakav vojni igrač? Od svog tog njihovog šepurenja u Ukrajini, jedino su uspjeli oboriti putnički avion. Da je kojim slučajem, recimo, Kina, kao jedana daleko ozbiljnija propu-zapadnjačka sila (barem, ajmo reći, na papiru), stajala iza građanskog rata u Ukrajini, mislim da bi danas Narodna Republika Donjeck bila do Beča.

Rusija možda nije u stanju projicirati silu bilo gdje u svijetu u roku 45 minuta, ali za svoju obranu imaju dovoljno.

 

Ukrajina nema veze s Rusijom, tamo je cilj samo napraviti nered i ništa više. To je što se tiče zračnog nadmetanja. Što se tiče pješadije, taktike na terenu, trebaš pogledati kako su preuzeli Krim bez ispaljenog metka. Vrlo su sposobni.

16 godina
protjeran
offline
Re: Nova kaciga za F-35, po novom bez laga
rustweaver kaže...

Uhvatili ste se Pierrea a morate shvatiti da je taj lik svojevrsni zadrti ekstremist (purist ako hoćete) među dizajnerima borbenih zrakoplova, i sasvim je logično da sere po svemu što nije on osmislio. Btw. njegov ljubljeni F-16 je također danas daleko od onoga kakvim ga je on prvobitno zamislio, a sve u vidu stvarnih potreba a ne njegovih snova. Zapeo je u prošlosti, mnogo toga se izmijenilo od 70-ih kada je on bio relevantan (i u vidu doktrine, i u vidu tehnologije). Njegov se pogled na idealnu zračnu bitku svodi na: mali, laki, super okretni lovci se međusubno krkaju izbliza. Sve što nije dizajnirano prvenstveno za takav vid bitke on odbacuje kao promašaj. Također odbacuje i ideju višenamjenskih zrakoplova u korist usko specijaliziranih.

 

U tom snimku je nasrao toliko toga, nešto je doduše točno i rekao, ali većina je uglavnom hrpa sranja. Ukratko, trabunjanja nezadovoljnog starca.

Sve u svoje vrijeme. Gedora 13 obavi određeni posao puno bolje od sjekire, vjeruj mi. Svaki posao treba točno određeni alat a sve drugo iziskuje previše kompromisa. To će im se obiti o glavu prije ili kasnije. Nijedan ozbiljan rat do sada nije dobivalo sofisticiranije oružje već ekonomija.

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:
 
vrh stranice