Linux – prošla baka s kolačima

poruka: 223
|
čitano: 27.084
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Linux – prošla baka s kolačima".
17 godina
Re: Linux – prošla baka s kolačima

Neće mi uteći!

This space for rent!
16 godina
drnde kaže...
.. jedna stvar je tipkati u wordpad ili mousepad a druga u MS Word i Libre Writer uz formatiranje, stilove, umetanje tablica, indeksa,..

-ne. Kućni juzer može tipkati ko na pisačoj mašini, jednim prstom.. umjesto tabova lupa space i nišani poravnanje itd.. ali natipka pismo (majci u zagorje), bez da uopće zna što je formatiranje, font, prelom, raster, index, pa do mjere da sve natipka u notepadu i da kopiju pokušava dobiti indigo papirom koju ugurava u printer.

-ljudi su (prirodno) snalažljivi, ako znaju bar par koraka, ostale otkriju intuitivno a danas je to daleko lakše nego prije npr 30g. Danas bake ipak znaju koristiti mikrovalnu (programiranje) i vešmašinu, dok nekad nisu znale stisnuti REC na videu. Te bake su izumrle i njihove replike koje su danas tu to znaju. Nisu to 'razbijači atoma', doktori i sl (jer zašto bi doktor znao išta u npr ACADu/Corelu, dali je uopće čuo za njih..).

-ona osoba kojoj je dovoljno 'tipkanje' ne mora ni znati za ostale mogućnosti, pa čak nikad ni upaliti Office. Može surfati, plaćati banking.. ako može koristiti fb ne vidim problem korištenja npr worda.

-igre su dobar primjer, klinac uvijek želi novo, kad dobije uvjek je pitanje 'kako ovo, kak ono..', moj odgovor 'ne znam, probaj'.. i za pola sata klinac igra. Stvar je dali juzer želi ili ne. Ubacimo sad poslovnjake.. oni ugl ne žele osim kad moraju, pa na to navika i eto probelma.

-navika nije prepreka. (mada me iritira MSov UI, kojeg napokon možeš zaobići u DE bez kemijanja).

-ostaje stvar želje juzera. Dal je to učenje u školi, poslu, hobiju.. stvar je samo u želji. Želiš ajfon? Želiš igru, voziti auto, biti gitarista.. i tad to naučiš/koristiš (a i nije teško u usporedbi s ostalim vještinama), ponekad i za par minuta. Ako ne želiš tad je teže, ako moraš, najteže... a osoba koja npr mora raditi u ACADu a ne zna/ne razumije, tad je u pogrešnoj struci.

Juzer u novoj situaciji/platformi/appsu: -programer? Zna osnove, kad vidi for-next u phpu, javi, cu.. razumije (ali neće isti tren početi štrikati metre koda i debugirati), vozač jednostavno pogleda brzine i vozi (dali će se razbiti na parkingu, moguće). Gamer vidi igru i proba WASD + config i igra, kad nauči level/kartu postane bolji. Mobač/tablet, upališ, par dana listaš menije (dok je novo-zanimljivo) i nakon tog samo koristiš par tipki. Dali će netko kog ne zanima (ili neki razlog) koristiti i kako npr pisati u wordu photoshopirati i sl? Zašto bi to radila osoba koju to ne zanima, ne želi učiti, nije hobi, nije posao itd.. ta osoba to jednostavno ni ne treba, recimo da je to neki imaginarni BantuCrnac, njemu tad nema ni razlike dali je OS win-lin, MS office ili libre.. jednostavno baci i lupi toljagom ili proba trejdati na tržnici za grah.

Obrnuto, dali bi neki ACAD, Office, Photoshop, ... juzer zbog mog gunđanja oko M-UIa svejendo koristio te aplikacije praktički identićno na w7-8 .. a da postoje na linuxu i pod Ubuntuom itd. Primjer FireFox, 7z, .. što juzera spriječava a da je OS ili DE u korištenju appsa? Naziv OSa/DEa? LOL... dinamo/hajduk itd.

Drago kaže...
hrvooje kaže...

Ja kući imam samo Linux, razne distre, već godinama. Moji ni ne znaju da postoji tamo neki Windows ili Linux. 

Ovo je slučaj za javnu pravobraniteljicu...

-btw, propustio si kritiku GRUBa... to je ono što juzere smeta. Smiješno ali .. istu stvar od pojave w8-Metro/Modern UIa, prigovaram MSu. Navika.

C64/TurboModul-OpenSourceProject.org.cn.部分作品为网上收集整理,供开源爱好者学习使用
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.1.2015 11:37 (ihush).
12 godina
neaktivan
igra na win osx linx droid mac dokaz koji os bolji

aj dosta mi je vaseg prepucavanja evo pa usporedujte igra koja izlazi za win osx linux android i mac definitan dokaz koji je bolji

na 1.15 min pogledajte da su svi ekrani da vidu se slika osa kraj monitora (da nekazemo koliko dobro izgleda na gornji desnom a ista igra hmmm.....)

TD people now you are on my Death Note
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.1.2015 17:36 (Killua).

0 0 hvala 0
15 godina
neaktivan

Trebao bi netko napravit tečaj grafičkog dizajna na Linuxu.

Alata ima,a ako oni neku funkciju ni nemaju to se može nadomjestiti na isti način kako se to radilo u starijim verzijama photoshopa koje isto nisu imale te neke funkcije:Hackovima!

Vječni izazivač na gostujućem terenu.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/ Svi smo mi jedna velika obitelj sa prezimenom Čovječanstvo
Moj PC  
0 0 hvala 0
16 godina
g12356 kaže...

.. koje isto nisu imale te neke funkcije:Hackovima!

....

17 godina
neaktivan
another kaže...

Opet ova glupa priča o Linuxu koja se vuče još od početka devedesetih. Nepriznati genijalac koji je nepravedno zakinut od zlog MS-a. To se i moglo pušiti prvo desetljeće samo je ta priča ista još uvijek. Navodno za pametne koji vole tipkati naredbe u naredbenom retku bez gui-ja. To je ok, no međutim pojam računala se promjenio u zadnjem desetljeću. Touchscreen (jednostavnost), brzi internet pogodan za video gdje se nema vremena čekati punjenje buffera, društvene mreže za naslikavanje celebova i wannabe istih. Novi klinci koji uzimaju vrhunsko dizajniran i pojednostavljen softver nešto kao zdravo za gotovo i brzo im dosadi, s kreditnim karticama. Nažalost je sve to prešlo u ruke koji zapravo nemaju tech pedigre, a samouvjereno se kurče. Tako da to o pameti za korištenje kompjutera nažalost danas pada u vodu. A tu Linux nikad nije znao, čak dobro ni MS.

Ljudi koji se prepucavaju oko Linuxa i Win i koji se pitaju zašto Linux nije postao ništa više od hobističke igračke nikako da shvate da računala danas za 99.99% ljudi nisu predmet rada, nego alat za rad. Ljudi se ne žele bavit računalom nego s računalom žele obavljat neke druge radnje. U tom smislu win je plug and play, a linux tomu nije ni blizu. Druga stvar što na Linuxu nitko ne zarađuje što automatski znači da je motiv da ga se unapređuje čisto volonterski i prema tome, kako stvari stoje danas, napraviš posao, a onda se malo igraš s Linuxom. Ovakvim pristupom ne može se imat ozbiljna stvar. To nije primjer Linuxa to je primjer svega, profesionalizam je ipak jedna stepenica iznad bilo kakvog amaterizma bez obzira koliko motivi bili altruistički. Zbog toga Linux nije niti će biti bolji i popularniji od Win. 

12 godina
protjeran

CERN  ?

0 0 hvala 0
16 godina
bunkermax kaže...

CERN  ?

to nije rad 'za istač' ... dok recimo serveri (recipročni postotak win-DE), sve 'male kutijice' bez kojih danas ništa ne možemo, npr internet itd. ali to nije ono što 'diša' vidi na stolu, pa nije 'za posao'.. (par postova iznad, ne znam dal se smijat il plakat).

15 godina
neaktivan
BlackDog22 kaže...
another kaže...

Opet ova glupa priča o Linuxu koja se vuče još od početka devedesetih. Nepriznati genijalac koji je nepravedno zakinut od zlog MS-a. To se i moglo pušiti prvo desetljeće samo je ta priča ista još uvijek. Navodno za pametne koji vole tipkati naredbe u naredbenom retku bez gui-ja. To je ok, no međutim pojam računala se promjenio u zadnjem desetljeću. Touchscreen (jednostavnost), brzi internet pogodan za video gdje se nema vremena čekati punjenje buffera, društvene mreže za naslikavanje celebova i wannabe istih. Novi klinci koji uzimaju vrhunsko dizajniran i pojednostavljen softver nešto kao zdravo za gotovo i brzo im dosadi, s kreditnim karticama. Nažalost je sve to prešlo u ruke koji zapravo nemaju tech pedigre, a samouvjereno se kurče. Tako da to o pameti za korištenje kompjutera nažalost danas pada u vodu. A tu Linux nikad nije znao, čak dobro ni MS.

Ljudi koji se prepucavaju oko Linuxa i Win i koji se pitaju zašto Linux nije postao ništa više od hobističke igračke nikako da shvate da računala danas za 99.99% ljudi nisu predmet rada, nego alat za rad. Ljudi se ne žele bavit računalom nego s računalom žele obavljat neke druge radnje. U tom smislu win je plug and play, a linux tomu nije ni blizu. Druga stvar što na Linuxu nitko ne zarađuje što automatski znači da je motiv da ga se unapređuje čisto volonterski i prema tome, kako stvari stoje danas, napraviš posao, a onda se malo igraš s Linuxom. Ovakvim pristupom ne može se imat ozbiljna stvar. To nije primjer Linuxa to je primjer svega, profesionalizam je ipak jedna stepenica iznad bilo kakvog amaterizma bez obzira koliko motivi bili altruistički. Zbog toga Linux nije niti će biti bolji i popularniji od Win. 

Distribucije koje su namijenjene da budu plug and play poput Ubunuta i MInta su puno bolje što se toga tiče od Windowsa.

Druga stvar je to što na Linuxu puno ljudi zarađuje ali ti to ne vidiš jer ne gledaš širu sliku.Npr. Red hat,Oracle,IBM,Canonical,Google.Ne zarađuju direktno od njega jer ga najčešće ne prodaju(iako ima i tu iznimki), ali zarađuju  milijarde dolara indirektno jer im upravo taj Linux omogućuju da si lagano i sa manje truda izgrade vlastitu platformu.A i profit od prodaje Windows licenci je MS-u vrlo malena stavka.

Vječni izazivač na gostujućem terenu.Moj blog:http://thebluedrag.blogspot.com/ Svi smo mi jedna velika obitelj sa prezimenom Čovječanstvo
17 godina
Drago kaže...

Ovo je slučaj za javnu pravobraniteljicu...

Bili su. Nisu ništa našli :) 

Life is too short to remove USB safely
17 godina
neaktivan
ihush kaže...
bunkermax kaže...

CERN  ?

to nije rad 'za istač' ... dok recimo serveri (recipročni postotak win-DE), sve 'male kutijice' bez kojih danas ništa ne možemo, npr internet itd. ali to nije ono što 'diša' vidi na stolu, pa nije 'za posao'.. (par postova iznad, ne znam dal se smijat il plakat).

Da to nije rad u tom smisli jer je smisao svih tih malih kutijica da omoguće drugim ljudima da rade nešto nepovezano s informatikom i računalima. U tom slučaju računala su predmet rada, a ne alat. A usporedo s količinom računala i OS na svijetu to je onoliko koliki Linux udio može imati na tržištu. I teško da će ikad imat više. Ne znam koji dio nije jasan, ti si pretpostavljam svjestan da postojanje interneta i srevera nije svrha samom sebi? Ne postoje serveri zbog servera nego postoje zbog drugih razloga koji nemaju nikakve veze s njima. 

17 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Distribucije koje su namijenjene da budu plug and play poput Ubunuta i MInta su puno bolje što se toga tiče od Windowsa.

Druga stvar je to što na Linuxu puno ljudi zarađuje ali ti to ne vidiš jer ne gledaš širu sliku.Npr. Red hat,Oracle,IBM,Canonical,Google.Ne zarađuju direktno od njega jer ga najčešće ne prodaju(iako ima i tu iznimki), ali zarađuju  milijarde dolara indirektno jer im upravo taj Linux omogućuju da si lagano i sa manje truda izgrade vlastitu platformu.A i profit od prodaje Windows licenci je MS-u vrlo malena stavka.

Ali ništa od toga nije namjenjeno krajnjem korisniku u smislu kućnog računala. Dok neka firma ne uzme Linux i ne odluči zarađivat direktno na njemu prodajom kranjem korisniku ništa od toga. Ne isplati joj se utuči stotine tisuća čovjeksati rada na malene jedva vidljive izmjene u nešto što ne može prodati. A windows će to napraviti, tisuće sati će odvojiti da li je bolja plava ili bijela boja i koji font treba staviti. 

S tim znači da postoji nešto na tržištu (...Ubunta i Minta...) koje su bolje od windowsa i besplatne, a nitko ih ne želi koristiti? Zašto? Zli MS tjera ljude na silu da koriste Win? to bi bio valjda prvi takav fenomen od postanka svijeta. Bolje, a djeli se besplatno, a ljudi opet neće. I to ne da neće u smislu da ne koriste svi nego ne koristi skoro nitko. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.1.2015 19:48 (BlackDog22).
15 godina
neaktivan

Internet je u međuvremenu postao dio života ljudi.Dapače,ima ljudi koji internet proglašuju svojom domovinom.Internet je u međuvremenu razvio i vlastitu kulturu.Pogledaj npr. samo za što se sve organizacije poput EFF-a zalažu...Zaviri malo na jednu od najvećih socijalnih mreža a.k.a. 4chan.

Internet možda iz tvog pogleda nije svrha samom sebi ali milijunima ljudi u međuvremenu je.Dapače,razvijaju se tehnologije Virtualne i Augmentirane realnost  sve više...

A prije nego Linux otpišeš kao tako nevažnim i neprofitnim pogledaj što IBM,Google,Red hat I Oracle sve sa njime rade.Od njih je samo Google sam po sebi već veća i važnija tvrtka od M$-a.

Moj PC  
2 0 hvala 0
12 godina
protjeran

Aj dobro, znači cern ne priznate pod rad za istač.  

Ni konzum ( redhat ) ne smatrate radom za istač  ?

Ni gmail, ni nasu...   ?

0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Aj dobro, znači cern ne priznate pod rad za istač.  

Ni konzum ( redhat ) ne smatrate radom za istač  ?

Ni gmail, ni nasu...   ?

Istinski rad u CERN-u i njegovih koliko računala? 200? Čini koliko udio od ukupnog broja računala na svijetu koja se koriste za rad? Koliko ja znam nigdje nitko nije rekao da se Linux nigdje ne koristi za rad nego da je broj Linuxa minoran naspram Win i da u situaciji kada je Win bio na koljenima (karikirano) Linux opet nije napravio značajniji prodor na tržištu. I nikad neće napraviti značajniji pomak zbog onih razloga gore. I druga stvar računala i os koji se koristi u CERN-u je specijaliziran, vjerojatno pa skoro unikatan gdje otvorena platforma linuxa je puno bolji izbor. Osim toga OS za CERN nisu radili srednjoškolci i fakultetlije nakon predavanja nego su zaposleni profesionalci da ga prilagode potrebama pokusa.

17 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Internet je u međuvremenu postao dio života ljudi.Dapače,ima ljudi koji internet proglašuju svojom domovinom.Internet je u međuvremenu razvio i vlastitu kulturu.Pogledaj npr. samo za što se sve organizacije poput EFF-a zalažu...Zaviri malo na jednu od najvećih socijalnih mreža a.k.a. 4chan.

Internet možda iz tvog pogleda nije svrha samom sebi ali milijunima ljudi u međuvremenu je.Dapače,razvijaju se tehnologije Virtualne i Augmentirane realnost  sve više...

A prije nego Linux otpišeš kao tako nevažnim i neprofitnim pogledaj što IBM,Google,Red hat I Oracle sve sa njime rade.Od njih je samo Google sam po sebi već veća i važnija tvrtka od M$-a.

Internet nije smisao interneta. Internet je medij, a ne sadržaj. Ljudi danas vise na internetu kao što su prije gledali TV ili čitali knjige. Nisu gledali ugašen televizor ili prazne listove nego su čitali ono što u njima piše, tako da internet nije svrha samom sebi nego je njegova svrha biti medij za neki sadržaj. I ne postoji internetska kultura nego postoji kultura nekog sadržaja na internetu. Kultura foruma, facebooka, onih vine filmića i sl. 

Smisao servera nije da postoji server nego je njegov smisao da se na njemu pohranjuje određen sadrđaj. Server na kojem ništa nije pohranjeno gubi smisao svog postojanja. Ista stvar i za internet. 

12 godina
protjeran

Eto sam si dao dio odgovora na tvoja pitanja.

Znači prilagodljivost ide na stranu linuxa ili su se oni u cernu zeznuli kad nisu išli windows fabricirati...

Kvantiteta neznači automatizmom kvalitetu. Puno balkanaca je vozilo i koristilo stojadina a jako malo balkanaca ima ferarija...  Ok, skup je, ali i neupotrebljiv kao svakodnevni auto za sve..

I relax, temica je ležerna pa nek i ostane tako...  :-)

2 0 hvala 1
15 godina
neaktivan
BlackDog22 kaže...
g12356 kaže...

Ali ništa od toga nije namjenjeno krajnjem korisniku u smislu kućnog računala. Dok neka firma ne uzme Linux i ne odluči zarađivat direktno na njemu prodajom kranjem korisniku ništa od toga. Ne isplati joj se utuči stotine tisuća čovjeksati rada na malene jedva vidljive izmjene u nešto što ne može prodati. A windows će to napraviti, tisuće sati će odvojiti da li je bolja plava ili bijela boja i koji font treba staviti. 

S tim znači da postoji nešto na tržištu (...Ubunta i Minta...) koje su bolje od windowsa i besplatne, a nitko ih ne želi koristiti? Zašto? Zli MS tjera ljude na silu da koriste Win? to bi bio valjda prvi takav fenomen od postanka svijeta. Bolje, a djeli se besplatno, a ljudi opet neće. I to ne da neće u smislu da ne koriste svi nego ne koristi skoro nitko. 

Nitko mi još u životu nije na ovaj komentar nije odgovorio na način koji sam prihvatio
"Microsoft uloži više 1 Milijardu $ godišnje u marketing najnovijeg Windowsa.Blago rečeno ulože skoro pa više nego u sam development.
Canonical uloži pitanje dali uopće 1 milijun $
Linux mint sumnjam da su im troškovi marketinga veći od 10000$"

Tipičan Windows fanboy misli na ovakav način:
"Bakini kolači su lošiji od onih u Mc Donaldsu i kao dokaz za to je da ih Mc Donalds uspije više prodati."

Čak i moj dekan na faksu se slaže samnom jer je ovako otprilike njegov citat:
"Naravno da uvijek ima neki bolji proizvod od onog koji je najprodavaniji,ali je problem u tome da je taj proizvod doslovno napravljen u garaži i osoba koja ga je napravaila nema ni znanje ni ifrastrukturu oko toga kako ga prodati.Međutim dapače to je TEHNIČKI savršeniji proizvod."

Poanta je Linux je tehnički bolji ali Windows ima bolji ekosistem,marketing i infrastrukturu prodaje.
-----------------------------------------------------------------
Molim neka mi netko da odgovor na ovo iznad crte.Neki odgovor sa kojim budem zadovoljan.
Od sada zapravo odgovaram na citirani post:
Ima i ljudi zaposlenih koji rade na takvim stvarima na Ubuntu-u,dapače troše stotine sati na to.I vidi čuda,meni je Ubunut ljepši vizualno od MS Windowsa 10.A i mogu više điđa miđa customizirati tako da mi je ljepši na kvadrat.Ali realno,da meni neki dizajner potroši 1000 sati samo na boju,prijetio bih mu otkazom ako to ne napravi za tjedan dana.Radije nek se bavi drugim korisnijim stvarima.Moćda je upravo to razlog zašto Windows još uvijek nema nikakva package manager?

Ovo sam već napisao,ali M$-ov profit od windowsa je marginalan.Oni većinu svoje zarade zapravo dobivaju od ekosistema.Uostalom Google ne naplaćuje ništa a opet ima veću zaradu od M$-a.

17 godina
neaktivan
bunkermax kaže...

Eto sam si dao dio odgovora na tvoja pitanja.

Znači prilagodljivost ide na stranu linuxa ili su se oni u cernu zeznuli kad nisu išli windows fabricirati...

Kvantiteta neznači automatizmom kvalitetu. Puno balkanaca je vozilo i koristilo stojadina a jako malo balkanaca ima ferarija...  Ok, skup je, ali i neupotrebljiv kao svakodnevni auto za sve..

I relax, temica je ležerna pa nek i ostane tako...  :-)

Da, ali tema nije koji je OS prilagodljiviji nego zašto Win ima (lupam) 95% tržišta, a Linux 5%. I zašto usprkos lošem win linux nije povečao svoj udio na recimo 20%. Niti je tema u principu koji je OS bolji. Iako vezano za to ovo je slučaj dušu dao za Occamovu britvu. 

15 godina
neaktivan

Eh da,i Windows je bio prvi na tržištu stoga naprema Linuxu ima domaću prednost.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Cijeli slučaj ti pada u vodu jer baka svoje kolače ne djeli besplatno, a linuxi se djele besplatno. Ja nisam rekao da je win bolji jer se više prodaje nego sam rekao da je win bolji jer se linux ne može podjelit ni besplatno. 

Tako da objasni ti meni zašto bi ti platio nešto lošije umjesto da uzmeš nešto bolje besplatno? U čemu je kvaka. Zato jer je Win potrošio xy para na reklamu kako bi me uvjerio da win bolji? Možeš lagati neke ljude sve vrijeme, možeš lagati sve ljude neko vrijeme, ali ne možeš lagati sve ljude, sve vrijeme. 

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.1.2015 20:19 (BlackDog22).
16 godina
BlackDog22 kaže...
..

Da, ali tema nije koji je OS prilagodljiviji nego zašto Win ima (lupam) 95% tržišta, a Linux 5%. I zašto usprkos lošem win linux nije povečao svoj udio na recimo 20%. Niti je tema u principu koji je OS bolji. Iako vezano za to ovo je slučaj dušu dao za Occamovu britvu. 

-92 vs 2 ali nevažno. Zapravo vratio si se na temu.. pa samo hint, ja sam inače u wintel funboy clubu ili OS/SW neutralan. Jedino me zanimaju recimo argumenti ili dobra zabava u temi, ovisi kako je tema postavljena...

Problem je u izjavi, hobi, profi, biz i takvim argumentima. Koju čak ne 'ispravljam' nego se prikriveno šlepam iza 'CERNa' (jer znam kud vodi..).

edit: a dio 'smisao servera' je kao montypejtovski smisao života...

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.1.2015 20:24 (ihush).
17 godina
neaktivan
g12356 kaže...

Eh da,i Windows je bio prvi na tržištu stoga naprema Linuxu ima domaću prednost.

To sve objašnjava slučaj da je situacija 70:30 na ruku win pa eto bio je prvi pa se ljudi navikli, ali polako linuxi uzimaju svoj dio. Recimo situacija internet preglednika. IE je izdan 1995 i djelio se besplatno, ne samo da se djelio nego je došao sa win predinstaliran. Danas ima nekih ispod 60% i tendenciju pada. Chrome je izašao jučer i ima oko 15% udjela. 

15 godina
neaktivan
BlackDog22 kaže...
g12356 kaže...

Cijeli slučaj ti pada u vodu jer baka svoje kolače ne djeli besplatno, a linuxi se djele besplatno. Ja nisam rekao da je win bolji jer se više prodaje nego sam rekao da je win bolji jer se linux ne može podjelit ni besplatno. 

Tako da objasni ti meni zašto bi ti platio nešto lošije umjesto da uzmeš nešto bolje besplatno? U čemu je kvaka. Zato jer je Win potrošio xy para na reklamu kako bi me uvjerio da win bolji? Možeš lagati neke ljude sve vrijeme, možeš lagati sve ljude neko vrijeme, ali ne možeš lagati sve ljude, sve vrijeme. 

Eh žao mi je ali mase su glupe i može ih se očito lagati sve vrijeme a moj dokaz:povijest čovječanstva.

Jednostavno nikad ne podcjenjuj moć marketinga.Nema razloga zašto bi netko platio nešto lošije ali ljudi to jednostavno rade.Za to je zaslužna jedna 'rupa'  u ljudskoj psihologiji zbog koji ljudi jednostavno misle 'nepoznato=loše,poznato=dobro'...A mnogi ljudi se upravo time koriste,ne samo informatičke tvrtke nego i npr. diktatori u modernom dobu koriste istu tehniku.I pogodi šta uspijevaju "Prevariti sve ljude sve vrijeme".Uostalom nemoraju prevariti sve ljude nego samo većinu.

Uostalom evo citat Winstona Churchilla:
"Što je glavna slabost demokracije?Pa pogledajte koliko je inteligentan prosječan glasač i upravo to je ta najveća slabost."

17 godina

@blackdog22

Nitko ne može 'uzeti' Linux kako ti kažeš , jer je on brend Linusa Torvaldsa i pod GPL2 licencom je. 

Kad je to Windows bio na koljenima, kad je pao ispod 90% na desktopu od 90-ih na ovamo? To što je imao loš build, to je kratkog vijeka (milenium, vista, 8-ica). Windowsi dolaze predinstalirani sa strojevima, Linux ne i to je sva mudrost. 

OEM-i dobiju Windows za siću, ako pristanu da neće prodavati bez OS-a. Tako je to bilo kad se osvajalo tržište,kad još ni Windows nije bio standard.  Pojedini proizvođači su znali pisati namjerno loš BIOS da ploče rade nestabilno s Linuxom. Ne da mi se sad na mobitelu tražiti link na Halloween documents. Kao što naše tajkune ne pitaš odakle im prvi milijun tako i Billa ne pitaš kako je dobio ugovor s IBM-om, kako ih je zavaljao za OS/2...

OEM-i i predinstalacija su ključ.Tu je za Linux prošla i baka i teta i catering slastičarnice. Zašto su OEM-i zainteresirani za Chromebook? Zato, jer Google radi njih stavlja balone na nebo iznad Afrike ;) 

*i blackdog zašto si uvjeren da netko plaća za nešto radije? Rijetki su npr. laptopi bez Windowsa, a i oni koji jesu nisu više od 100 kn jeftiniji. Petina svijeta su Kina i Indija, gdje je piratstvo vrlo veliko. Baš me zanima koliko je posto čitatelja Buga kupilo Windows? 

Life is too short to remove USB safely
Poruka je uređivana zadnji put sri 28.1.2015 20:41 (hrvooje).

4 0 hvala 2
16 godina
g12356 kaže...

- argument?

-koji win? Misliš kad je Linus nakuckao linux za 386? Tad je još većinom rulao DOS a win je bio samo dodatak kao malo veći filemanager par disketa.. (istina, tad je install linuxa išao iz DOSa koji je bio preduvijet, kao i korištenje npr fdiska..). Ako se govori od XP i novije, tad nema posebne razlike/prednosti jer tad je linux zapravo sazrio i postao upotrebljiva alternativa.. ali nisu napravili potreban korak i od tad je doskočica win killer, samo što nije i dečko koji obečava.. Pa Mandrak postaje RH (komercijala) i dugo ništa, pa desetljeće kasnije kreće od ubuntu 7 (koji je poluproizvod) i već stabilan 8LTS. Sve ostalo su kifle i bijesne gliste. Kad usporediš godine (bitne promjene, važne verzije), kao da je npr ubuntu povezan s MSom, tj (po hrvooju) vodi koji mjesec, npr Vista, pa sad Osmica.. ali 'ista stvar'.

o definiciji demokracije.. pa kad je već neki lik iz povijesti, vrijeme je za (fanfare!!) Hitler!! (lock?)

hrvooje kaže...

.. Windowsi dolaze predinstalirani sa strojevima, Linux ne i to je sva mudrost. 

OEM-i dobiju Windows za siću, ako pristanu da neće prodavati bez OS-a...

-promašeno. Dolazi i linux, npr freeDOS i sl.. ali nitko ga neće ili vidi howto install w7-8 na temama.

-proizvođači žele gore neki OS, jer to traži tržište.. ali kupac je taj 'glavni', npr HP je imao SUSE.. i jako slabu potražnju. Kupac-korisnik bira (a ugovori i novac su povezani, ali nisu argument za konkretan navod).

Poruka je uređivana zadnji put sri 28.1.2015 20:44 (ihush).
17 godina
neaktivan
ihush kaže...
BlackDog22 kaže...
..

-92 vs 2 ali nevažno. Zapravo vratio si se na temu.. pa samo hint, ja sam inače u wintel funboy clubu ili OS/SW neutralan. Jedino me zanimaju recimo argumenti ili dobra zabava u temi, ovisi kako je tema postavljena...

Problem je u izjavi, hobi, profi, biz i takvim argumentima. Koju čak ne 'ispravljam' nego se prikriveno šlepam iza 'CERNa' (jer znam kud vodi..).

edit: a dio 'smisao servera' je kao montypejtovski smisao života...

Ne znam točno koji ti dio nije jasan. 

17 godina
neaktivan
g12356 kaže...
BlackDog22 kaže...
g12356 kaže...

Eh žao mi je ali mase su glupe i može ih se očito lagati sve vrijeme a moj dokaz:povijest čovječanstva.

Jednostavno nikad ne podcjenjuj moć marketinga.Nema razloga zašto bi netko platio nešto lošije ali ljudi to jednostavno rade.Za to je zaslužna jedna 'rupa'  u ljudskoj psihologiji zbog koji ljudi jednostavno misle 'nepoznato=loše,poznato=dobro'...A mnogi ljudi se upravo time koriste,ne samo informatičke tvrtke nego i npr. diktatori u modernom dobu koriste istu tehniku.I pogodi šta uspijevaju "Prevariti sve ljude sve vrijeme".Uostalom nemoraju prevariti sve ljude nego samo većinu.

Uostalom evo citat Winstona Churchilla:
"Što je glavna slabost demokracije?Pa pogledajte koliko je inteligentan prosječan glasač i upravo to je ta najveća slabost."

I u demokraciji su omjeri 45:50, 60:40, 80:20 se već smatra totalitarizmom. Sve bi ja te tvoje argumente uvažio da linuxi imaju 20-30% udjel, no imaju 2%. Kad bi uzeli računat to je i statistički skoro pa nemoguće. DVA? Ja vjerujem da je 60-70-80% populacije puno manje inteligentno od prosječnog linux korinsika pa ga se da prevariti, no ne vjerujem da je to 98%.

15 godina
neaktivan

Zanimljivo npr. da  je upravo u državama poput Kine ali i Njemačke Linux oko 10%.Ostatak su pogotovo u Kini ilegalni Windowsi.

A i zanimljivo mi je da u Netapplicationsu(čiji je šef priznao da falsificiraju rezultate u korist ms-a) nema chromebookova iako ih Google prodaje u 200mil. komada po godini.

Moj PC  
0 0 hvala 0
17 godina
neaktivan
hrvooje kaže...

@blackdog22

Nitko ne može 'uzeti' Linux kako ti kažeš , jer je on brend Linusa Torvaldsa i pod GPL2 licencom je. 

............................

*i blackdog zašto si uvjeren da netko plaća za nešto radije? Rijetki su npr. laptopi bez Windowsa, a i oni koji jesu nisu više od 100 kn jeftiniji. Petina svijeta su Kina i Indija, gdje je piratstvo vrlo veliko. Baš me zanima koliko je posto čitatelja Buga kupilo Windows? 

Nisam rekao da netko to može, nego sam samo dao hipotetsku situaciju što bi bilo kad bi mogao (mogao bi se počet mjerit s win).

Plaćanje je samo najekstremniji primjer u usporedbi s nećim što je besplatno. A ljudi stvarno plaćaju nešto, za što navodno postoji besplatna i superiornija alternativa. No i ako pričamo o piratiziranju, opet se win piratiziraju u puno većoj mjeri nego što netko instalira Linuxe, a opet su navodno bolji. 

Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice