Umjetna inteligencija dosegnula prag prosječne lju

poruka: 9
|
čitano: 2.124
|
moderatori: vincimus
1
+/- sve poruke
ravni prikaz
starije poruke gore
Ovo je tema za komentiranje sadržaja Bug.hr portala. U nastavku se nalaze komentari na "Umjetna inteligencija dosegnula prag prosječne lju".
7 godina

Složio bih se da su jedino u laganju dostigli ljudsku kreativnost.

2 0 hvala 0
17 godina

Gemini zahtjeva odabir verzije 1.5 za kreativnost ili 2.5 za striktnu logiku. Od verzije 3, odabir se odvija automatski

0 0 hvala 0
10 godina

ne....

generativni ai ne kreira, ne stvara. on samo kombinira iz postojeceg. covjek kreira svojim umom, oslanjajuci se na ono malo znanja kojeg ima u memoriji, ai ima neoregledne baze podataka iz kojih izvlaci, i kombinira.

nema tu usporedbe.

Its just the way of it, son. We all sell our souls sooner or later.
Moj PC  
4 0 hvala 1
17 godina
Re: Umjetna inteligencija dosegnula prag prosječne
Damir22 kaže...

ne....

generativni ai ne kreira, ne stvara. on samo kombinira iz postojeceg. covjek kreira svojim umom, oslanjajuci se na ono malo znanja kojeg ima u memoriji, ai ima neoregledne baze podataka iz kojih izvlaci, i kombinira.

nema tu usporedbe.

Jesi siguran? AI stvara sliku ili fotografiju na osnovi upita. Glazbu na osnovi upita. Piše programski kod, pjesmu itd. na osnovi upita. Ako želiš reći da AI ne kreira samostalno, onda si u pravu. To bi bilo trošenje resursa (energije) nepotrebno. Jednom kada bude uvjetno rečeno postojao neograničen izvor energije, neće biti prepreke za AGI

10 godina

siguran.

ai ne stvara, on kombinira.

svaka tvoja rijec u promptu se mora "pronaci" unutar podataka na osnovu kojih je treniran model.  rijeci=tokeni koji ai-u govore kako da iskombinira konacni rezultat.

ako model pojam ne moze "tokenizirati" i povezati s necim iz svoje baze, on ga ili nece generirati ili ce generirati nesto sto apsolutne veze s trazenim nema.

poanta je da ai ne dodaje nista novo, samo kombinira postojece, uostalom, pogledaj npr generirane slike i uocit ces uvijek iste elemente, samo razlicito slozene. pronadji proizvoljnu kolicinu slika koje su ti wow, analziriaj prompt, i u svakom ces naci barem 30% nepostojecih detalja, koji su napisani ali su ignorirani od strane modela, jer on jednostavno taj pojam nije naucio u treningu, nema ga s cime povezati, i onda ga ni ne napravi.

covjek ce uvijek dodati neki svoj touch, 10 ljudi, 10 identicnih opisa, 10 razlicitih slika ce biti nacrtano.

ai to jos uvijek ne moze, 10 identicnih promptova ce dati 10n varijacija iste slike (n je moguci broj varijacija ovisno o modelu, dok ne dodje ili do ponavljanja, ili drasticnog odstupanja od prompta).

Moj PC  
0 0 hvala 0
18 godina
Damir22 kaže...

siguran.

svaka tvoja rijec u promptu se mora "pronaci" unutar podataka na osnovu kojih je treniran model.  rijeci=tokeni koji ai-u govore kako da iskombinira konacni rezultat.

ako model pojam ne moze "tokenizirati" i povezati s necim iz svoje baze, on ga ili nece generirati ili ce generirati nesto sto apsolutne veze s trazenim nema.

poanta je da ai ne dodaje nista novo, samo kombinira postojece, uostalom, pogledaj npr generirane slike i uocit ces uvijek iste elemente, samo razlicito slozene. pronadji proizvoljnu kolicinu slika koje su ti wow, analziriaj prompt, i u svakom ces naci barem 30% nepostojecih detalja, koji su napisani ali su ignorirani od strane modela, jer on jednostavno taj pojam nije naucio u treningu, nema ga s cime povezati, i onda ga ni ne napravi.

covjek ce uvijek dodati neki svoj touch, 10 ljudi, 10 identicnih opisa, 10 razlicitih slika ce biti nacrtano.

ai to jos uvijek ne moze, 10 identicnih promptova ce dati 10n varijacija iste slike (n je moguci broj varijacija ovisno o modelu, dok ne dodje ili do ponavljanja, ili drasticnog odstupanja od prompta).

Ajd sad sve to isto primjeni na ljudski mozak i reci mi u čemu je razlika. Čovjek se također inspirira radovima drugih ljudi, a prve inspiracije su pronađene u prirodi itd... Ako malo bolje razmisliš, zapravo nema razlike. Velika razlika je samo u tome što mi to obavljamo puno puno efikasnije (trošimo manje energije), ali opet, nismo toliko svestrani kao AI. Jedan čovjek može biti stručnjak u 2-3 područja, ali ne može u svima. Ako i kada bi mogli optimizirati AI u smislu potrošnje energije biti će bolji od ljudskog mozga.

King in the castle, king in the castle ...
17 godina
Damir22 kaže...

siguran.

Ne bi se složio. Koristio sam generatore glazbe, jedno desetak. Posebno me se dojmio jedan jer za raliku od ostalih, kreira glazbu sa komentarima, doslovno razgovara i pregovara. Svaki puta kada dobijem drugačiji rezultat, vraćam ga na prethodno uz komentar da je "malo" skrenuo.

AI se ne razlikuje toliko. Kao i čovjek ako nešto ne zna, priča gluposti. Samo što se za AI kaže da halucinara.

Što se tiče generatora slike, nisam nešto oduševljen. Na upit da mi generira svemirsku letjelicu pri dolasku na susjedni solarni sustav, slika je izgledala izobličeno, apstraktno. Zamišljena turbina je izgledala OK, ali sam na kraju zahtjevao tlocrt jer se inače ne vidi koncept.

Ono što me smeta je korištenje AI za korisničku podršku. AI me pokušao zavrtjeti u krug, nakon čega sam rekao da to nema smisla i odustao kao korisnik.

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.1.2026 14:22 (zzib).
10 godina

hajde ti primjeni ljudski mozak na ai, pa ces vidjeti da generativni ai nikad nece prevazici svoje granice, uvijek ce moci kombinirati, nikad stvoriti nesto novo. ok, nikad, uvjetno receno, ali onda vise necemo govoriti o istoj "umjetnoj inteligenciji".

covjek ne moze sve znati, ali covjek ima mastu. kroz zivot nakupi hrpu informacija, koje iako ih mozda nije svjestan, mogu uskociti i biti inspiracija nekom kreativnom procesu. ai to ne moze.

dakle, kao i covjek, ai moze samo ono sto je naucen, ali, covjek moze improvizirati, moze biti mastovit, moze pretpostaviti, moze izmisliti, ai to jos uvijek ne moze. i ma koliko napredovao, covjek ce biti kreativniji.

kreativnost je rijec dana, isti input, ista baza znanja, covjek ce nadmasiti ai, pocevsi od onog osnovnog, prvog koraka - sto se od mene tocno trazi?

Moj PC  
1 0 hvala 0
17 godina
Damir22 kaže...

hajde ti primjeni ljudski mozak na ai, pa ces vidjeti da generativni ai nikad nece prevazici svoje granice, uvijek ce moci kombinirati, nikad stvoriti nesto novo. ok, nikad, uvjetno receno, ali onda vise necemo govoriti o istoj "umjetnoj inteligenciji".

covjek ne moze sve znati, ali covjek ima mastu. kroz zivot nakupi hrpu informacija, koje iako ih mozda nije svjestan, mogu uskociti i biti inspiracija nekom kreativnom procesu. ai to ne moze.

dakle, kao i covjek, ai moze samo ono sto je naucen, ali, covjek moze improvizirati, moze biti mastovit, moze pretpostaviti, moze izmisliti, ai to jos uvijek ne moze. i ma koliko napredovao, covjek ce biti kreativniji.

kreativnost je rijec dana, isti input, ista baza znanja, covjek ce nadmasiti ai, pocevsi od onog osnovnog, prvog koraka - sto se od mene tocno trazi?

Izgleda da nisi u toku. Od ožujka 2025, imamo wetware. Doslovno koristi biološku bazu, neurone za AI. Sad je samo pitanje da li je mašta nešto što je samo biološkog porijekla ili su u igri i neki drugi faktori.

Poruka je uređivana zadnji put pet 23.1.2026 17:36 (zzib).
1
Nova poruka
E-mail:
Lozinka:

vrh stranice