Čudo je kako su ljudi prije uspjeli preživjeti i doživjeti starost bez kreatina, lavlje grive, suplemenata vitamina D, B, E, C, A i ostalih, dodatnog selena i cinka i ne biti iziritirane pi*ke samo zato jer su prešli neku dob.
Moj pokojni otac je preživio jedam svjetski rat, jedan lokalni, u 80-toj još popravljao suhozid oko kuće, išao spavati prije deset, dizao se u pet i doživio 99 godina bez suplemenata bilo koje vrste i bez histeričnih i agresivnih ispada. Slično vrijedi i za njegovu braću i sestre.
Srećom su umrli prije nego je medicina našla lijek i za njihov slučaj.
Sindrom iritabilnog muškarca – stvarna bolest, ma
- poruka: 28
- |
- čitano: 5.929
- |
- moderatori:
vincimus
- +/- sve poruke
- ravni prikaz
- starije poruke gore
Čudo je kako su ljudi prije uspjeli preživjeti i doživjeti starost bez kreatina, lavlje grive, suplemenata vitamina D, B, E, C, A i ostalih, dodatnog selena i cinka i ne biti iziritirane pi*ke samo zato jer su prešli neku dob.
Moj pokojni otac je preživio jedam svjetski rat, jedan lokalni, u 80-toj još popravljao suhozid oko kuće, išao spavati prije deset, dizao se u pet i doživio 99 godina bez suplemenata bilo koje vrste i bez histeričnih i agresivnih ispada. Slično vrijedi i za njegovu braću i sestre.
Nije toliko stvar medicine koliko farmakologije. Big farma je na svakom koraku, vecina reklama na TVu se odnosi na tu industriju.
Mučko Đubre
poštovani kolega budući performanse utječu i na primateljicu, sjetimo se jednog vica koji je pogodio u samu srž problema:
idu muž i žena na stočnom sajmu i dolaze do šampionskih rasplodnih bikova....
žena pročita prvu plaketu i okrene se s (pod)smijehom mužu i veli: o dragi, pa ovaj bik je prošle godine naskočio sto puta uspješno s zdravom teladi!
na drugom, još dranatičnije: oho, a ovaj je naskočio dvjesto puta!
dođe do prvaka, pročita plaketu i veli slavodobitno mužu:
Ovaj prvak je naskočio tristo puta u godini! Što veliš na to, mužiću dragi?
A veli muž: Zaboravljaš - on nije naskakivao na istu kravu....
Mučko Đubre
Zašto ne provjeriti razine vitamina D aka D3 ?
Unatoč dojmu da bi građani Hrvatske, kao mediteranske zemlje, trebali imati povoljan status serumskih vrijednosti vitamina D (25-hidroksivitamin D), najnoviji podaci istraživanja koje je provela istraživačka grupa prof. dr. sc. Dragana Primorca, objavljeni u znanstvenom časopisu Nutriens, pokazuju sasvim suprotno. Analiza koju su proveli Primorac i suradnici (Kelemen J, Bulić L, Brlek P, Zadro R, Pavlović J, Vučić M i Brenner E) na 829 odraslih osoba, kojima je uzorak krvi vađen tijekom rutinskih kliničkih pregleda otkrila je iznenađujuće niske razine vitamina D: čak 49.2% ispitanika imalo je umjereni nedostatak vitamina D (između 50 i 75 nmol/L), dok je 43,7% sudionika imalo teški nedostatak vitamina D (manje od 50 nmol/L). Razine vitamina D ispod 50 nmol/L povezuju se s povećanim rizikom nastanka niza metaboličkih, imunoloških, mišićno-koštanih i multifaktorijalnih poremećaja.
Ne uzimaju svi dopunske vitamine i minerale bez smisla.
Meni je prije godinu dana utvrđen vitamin D 14 nmol/L što je daleko ispod "teškog nedostatka", a normalno odn. zdravo se hranim, treniram.
Nizak mi je i Vitamin B6.
Čim prestanem uzimati suplemente oba vitamina mi se brzo srozaju. (razlog nije medicinski objašnjen)
Što se tiče niskih razina testosterona dokazano je;
Manjak testosterona (hipogonadizam) kod muškaraca manifestira se umorom, niskim libidom, problemima s erekcijom, gubitkom mišićne mase i porastom masnog tkiva, promjenama raspoloženja (depresija, razdražljivost) te smanjenom gustinom kostiju, što može dovesti do neplodnosti i osteoporoze;
Dakle, niske razine testosterona ne moraju biti uzrok navedenih problema, a vjerojatno mogu, što ne znači da ne treba uzimati nadomjesni testosteron, ako je npr u pedesetoj godini života razina negdje oko 5 nmol/L (normalne vrijednosti 9.9–27.8 nmol/L).
Uz oprez zbog opasnosti od karcinoma prostate i visokih vrijednosti testosterona liječnik specijalist treba odrediti treba li ga uzimati , ili ne, te u kojem obliku.
Čemu strah od suplemenata bilo koje vrste.
Ako su potrebni, svakako ih treba koristiti.
- crijevna destrukcija smećem ne omogućuje apsorbiranje vitamina (one desetine tisuća jedinica vit D i sličnih moraju crijeva ubacit u sustav..ne sunčanje)
- generacijska duhovna ispraznost
- podivljali ego kao posljedica isključivog vjerovanja u materiju/materijalno
- ponos (meni je ovaj forum uvijek bio školski primjer "opiši što je pakao Ponosa"
dobijemo dijabolično ugnjetavane pojedince. i uzrok im je svugdje, samo ne u njihovom prsnom košu.
edit: autor dobro zna da su ovo temelji na gastro odjelu.. iritabilni muškarac je žrtva iritabilnog kolona, početka crohnove bolesti. pa se ocapari nekom pola metra crijeva i pojasni mu se da je u kanti od smeća centrimetraža crijeva zadužena za upijanje tih i tih vitamina.. a ovo ostalo što imate je ostalo bez resica, tako da ste vi u principu osuđeni na propast.
vrlo jednostavno dolazimo do zaključka, zašto je netko sa 90 mogao popravljati međe/suhozide, a ovaj danas ima manjak vitalnih hormonalnih derivata dok sa električnim autom pali sva 4 ispred pekare kod Hakikija.
samo je jedna "farmacija" koja te može resetirat.. no, pošto je ovdje sve zasnovano na evolucijskim konceptima, ne želim izazvat iritaciju Ponosa.
Mučko Đubre
Glede metabolizma, vitamina, prehrane.. to nije na odmet pripaziti. Ovaj forum ima ciklične inzulinske eskapade gdje se valjaju lavine Ponosa. I čitatelj ništa ne dobije.
No, ovo drugo je važnije.
Ti si Čovjek. Ista nam je vrijednost. Neopisiva smo stvorenja. Ja i ti i Donald i časna benediktinka zavjetovana na šutnju.
Probaj promatra ljude oko sebe kao duhovna bića i njihov kardio organ ne promatraj kao vodenu pumpu u golfu.
Kada uvidiš da je čistoća tog organa u prsnom košu pokretač izlaska iz ovog ropstva koje te truje.. uglavnom kroz misao i usta.. stvari će se same po sebi početi regenerirati.
Vrlo brzo nećeš osjećati potrebu da ovdje zasučeš rukave i qvotaš 10 postova uz škrgut zubije "sad ću ja pokazat ovom sralu".. već ćeš nastavit gledati nešto u drugom tabu.
Sve bolesti su u srcu i sva ozdravljenja su u srcu.
- generacijska duhovna ispraznost
?
Suhozid ga je držao na životu tj. kretanje
If Microsoft ever made a product that didn't suck ... it would be a vacuum cleaner.
Suhozid ga je držao na životu tj. kretanje
Neka druga i ljepsa vremena. Sada stres na svim stranama udara...
Da li je Manolić gradio suhozid?
Da je gradio suhozid još bi bio živ.
Pravo napisano - testosteron + kortizol. Put u 3PM u danasnje vrijeme. Volio bi procitati clanak koji bi se prvenstveno bavio kortizolom i kako ga kontrolirati. Uspio sam ga (kortizol) nekako sam iskontrolirati supplementima (odnosno flegma sam prema puno toga sto mi je inace smetalo, a ne bi mi trebalo smetati uopce), ali volio bi procitati neki edukativni tekst o tome. Mozda bi ulovio nesto sto nisam sam pronasao u prostranstvima interneta.
Pancete, maslinovog uja (domaćeg), srdele i blitve.
Volio bi procitati clanak koji bi se prvenstveno bavio kortizolom i kako ga kontrolirati.
Zanima i mene jer sa njim ima problem osoba do koje mi je jako stalo.
Imaš li Brige i Strahove?
Ono kroz što nekortizolski smrtnik s lakoćom prođe.. nekakve osrednje životne brige (nebitno, za sebe ili drugoga), ovaj sa nabijenim kortizolom iz brige pređe u kronični strah i aritmiju.
Osoba nema rješenja.
Recimo, netko njen sutra ima rutinsku operaciju.. ova osoba od brige i straha potpuno se izobliči. Stres na najjače. Svjesna da ne bi trebalo tako reagirati, ali opisuje kako joj svaki organ radi 300 na sat.
Umor, neispavanost, divlja uzlupanost srca.. svi parametri koji bi se trebali pojaviti kada te u šumi napadne medvjed.
Pancete, maslinovog uja, srdele i blitve.
To ide samo u sklopu fjake i teskog neradnistva
.
Da ne spominjem da, ako radis fizicki posao, da od srdele i blitve imas taman da popunis karijes 
Volio bi procitati clanak koji bi se prvenstveno bavio kortizolom i kako ga kontrolirati.
Zanima i mene jer sa njim ima problem osoba do koje mi je jako stalo.
Imaš li Brige i Strahove?
Ono kroz što nekortizolski smrtnik s lakoćom prođe.. nekakve osrednje životne brige (nebitno, za sebe ili drugoga), ovaj sa nabijenim kortizolom iz brige pređe u kronični strah i aritmiju.
Osoba nema rješenja.
Recimo, netko njen sutra ima rutinsku operaciju.. ova osoba od brige i straha potpuno se izobliči. Stres na najjače. Svjesna da ne bi trebalo tako reagirati, ali opisuje kako joj svaki organ radi 300 na sat.
Umor, neispavanost, divlja uzlupanost srca.. svi parametri koji bi se trebali pojaviti kada te u šumi napadne medvjed.
Ne postoji "nekortizolski" smrtnik. Kortizol je nas normalni "hormon". Koji su nasi daleki preci vise trebali nego mi, ali ga i dalje trebamo. Problem je kada on postane nesto sto ne mozemo kontrolirati, jer je usko vezan uz anksioznost.
Ne želim previše filozofirati, ali čini mi se da su dva apsolutno najvažnija čimbenika zdravlja i očekivane životne dobi i zdravlja nečija genetika i socio-ekonomske prilike. U Americi je razlika između očekivane životne dobi bogatih u odnosu na siromašne 15 godina za muškarce i 10 godina za žene. (The Association Between Income and Life Expectancy in the United States, 2001-2014 - PubMed).
Neka mi netko pokaže istraživanje koje pokazuje da uzimanje bilo kakvih suplemenata ili bilo koja količina tegovane nekome mogu povećati očekivanu životnu dob za 15 godina....
Ima i onih istraživanja koja pokazuju da je siromaštvo samo po sebi jednostavno čini glupljim jer stalan stres i borba za goli opstanak uzima danak funkcioniranju kompletnog organizma (https://www.princeton.edu/news/2013/08/29/poor-concentration-poverty-reduces-brainpower-needed-navigating-other-areas-life) - što je, usput, posve suprotno tvrdnji da je inteligencija manje-više urođena biološka karakteristika, a ne produkt društva.
U Rusiji nakon sloma SSSR-a u 4 godine 90-tih bez ikakvog rata očekivani životni vijek muškaraca smanjio se za 5-6 godina - to je ekivalent smanjenja očekivanog životnog vijeka u slučaju velikog rata (https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC1483877).
Normalno, zdrav život općenito (fizička aktivnost, umjerenost u svemu, ali ne i asketizam koji je obično znak nekog psihičkog ili psihološkog problema, povezanost s okolinom) sigurno imaju utjecaja na duljinu života, ali ova opsjednutost pronalaženjem onoga što krivo jedeš i što ti fali je simptom društva, kao famozni pseudopsihološki priručnici za "samopomoć" gdje se sociekonomski odnosi posve apstrahiraju, a sav "neuspjeh", nesreća, nesigurnost i općenito nezadovoljstvo životom je "krivica" onoga tko se tako osjeća, a ne sustava koji je organiziran tako da ga iscrpi do zadnjeg atoma i da mu proda doslovce sve aktivnosti koje su dio drutšvene naravi ljudske egzistencije: pjesmu, smijeh, sport, zabavu..., pa kad si ovaj nešto ili sve od toga ne može priuštiti i psihosocijalno je iscrpljen, kriv je što je "neuspješan", a ne može mu društvo pomoći niti ga treba mijenjati, već si sam treba pomoći.
I tako je "rješenje" za sve u stvarnim životima ljudi: trebaš si dodatno kupiti ovo, ovo i ovo, jer ti to navodno fali da bio zdrav.
Ti si znači više na maminu stranu.
Neka mi netko pokaže istraživanje koje pokazuje da uzimanje bilo kakvih suplemenata ili bilo koja količina tegovane nekome mogu povećati očekivanu životnu dob za 15 godina....
I tako je "rješenje" za sve u stvarnim životima ljudi: trebaš si dodatno kupiti ovo, ovo i ovo, jer ti to navodno fali da bio zdrav.
Ima ljudi koji kad vide bočicu na kojoj piše da je unutra snake oil baš za njih, točno baš za njihove simptome i horoskopski znak uz sliku nasmješenog Modrića i Graše što implicira da i oni to koriste, sretni su kad daju novac za to pa zašto ih malo ne usrećiti.
Taj šejk mi bude taman za potrebu za šećerom. Vježbam zgibove, sklekove i ostalo svakih par dana, ali kad sam slobodan i odmoran. Hvala Bogu sa svojih 50 godina nikad veća motivacija za vježbanje i zdrav život. Što se tiče prostate konstantno pijem i jedem origano (obični) i od kad to koristim stanje odlično. To sam negdje pročitao i barem u mome slučaju stvarno pomaže. Žena kaže da će mi morati sakrivati origano:) Ali, prvo sam morao promijeniti stanje u svojoj glavi. Postepeno sam izbacivao iz prehrane dio po dio. Godine se osjete i to ne možeš izbjeći, ali ako te zdravlje posluži definitivno možeš kvalitetnije živjeti. Pod time mislim da nisi konstantno umoran, razdražljiv i sl. Pomaže i to što sam se klonio mnogih negativnih ljudi. Ne pijem ni proteine više za vježbanje ni kreatin (prije jesam svako toliko). Probao sam sve to maknuti da vidim kako će tijelo reagirati. Već dugo vremena sam zadovoljan sa stanjem.
Baš povirih da vidim što se od sinoć nadodalo u temu.
Odlična je.
Tako treba. Svi pristojni, svi unutar zdravorazumskog razmišljanja.
Znači nedostatak primjese Ponosa koji razori ovakve teme.
Zanimljiv je jedan faktor. Uvijek unutar svojih života primjetite kako se provlači sindrom "stari radili, stari pričali".
Ma koliko ga promatrali kroz mistiku i doživljavali sa zaključcima.." simpatično, ali to nije nikad izmjereno/dokazano", opet na kraju "Stari" imaju ono nešto što tebi/meni ne dozvoljava da danas zapečatimo sa zaključkom "mi smo doveli kraju sve nepoznanice".
Ono što vidiš po predajama svojih bližnjih, daljnjih poznatih, plemenskih itd itd..
Dugovječni pojedinci su prije svega imali MIR.
Pusti priče, "preskočio ogradu u Dahau".. imali su unutarnji MIR.
Duševni mir.
Pozdravljali bi se "Zbogom ili Bog s tobom".. ne sa Ćaaao.
Cijenili su faktor "To je po raci". Dugovječnost su pripisivali obiteljskoj liniji (raci). Ako bi bilo "smetnji", planski su razbijali smetnju sa kontrolom budućeg križanja.
Nas danas 80% ne zna koliko je "oštećenih" u raci prije dva koljena.
Kod mene isto ima fenomena koji ruše sve ove današnje zobene pahuljičare.
95 godina. Težaci. Dikela i polje. Sadnja duhana i prodaja. Do 95 mota duhan u novinski papir i fuma.
Tko je voljan tim ljudima reći.. čuj Čiča.. nemaš pojma što radiš.. znaš li koliko je olova na tom novinskom papiru?
A on te gleda i šuti dok mu žar sagorjeva komadić novinske križaljke. Gleda i ne vidi u tebi ni Mir ni Dušu.
Depresija koja nosi masku bijesa: „red flags“
trajna razdražljivost i kratki fitilj bez jasnog okidača
gubitak interesa i povlačenje, uz „samo me pustite na miru“ stav
poremećaj sna (nesanica ili pretjerano spavanje), umor koji ne prolazi
porast konzumacije alkohola ili drugih oblika „samoliječenja“
porast konflikata na poslu i kod kuće, osjećaj „sve mi ide na živce“
kognitivna usporenost, slabija koncentracija, pad učinkovitosti
osjećaj beznađa, krivnje ili praznine (često zakopan ispod cinizma)
Ne znam ali meni ovo su sve simptomi prve godine nakon rođenja djeteta :D :D :D :D :D :D
BK = BoliKurčina.
Što se tiče viška kortizola u prirodi se vidi čemu služi , gledah od Sira Davida doku. o orangutanima i mužjak napokon zaveo ženku , dođe napokon do njega nabacuje mu se no on je čuo drugog i većeg mužjaka te je spreman za borbu i odbija ženku , čak mu je počela onanisati a on ju drsko odbio.
Što se tiče sličnih sindroma ali one blaže varijante čak i PTSP u nekom blažem obliku je dosta neka "umaženost" i preosjetljivost muškarca i njegovog ega, ono čuješ Trumpsona o Srbima, masonima i komunistima koji hoće da nas rastave te odmah suza na oko krene, mrziš cijele narode i spreman si rezati vene a zapravo dosta se radi i o egu, te zrela i zdrava jedinka bi se trebala izdići iznad toga kao i iznad ovakvog sindroma iratibilnog alfe. Ta nismo životinje , trebali bi imati i intelekt.
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS
Ali zaista ako si sirotinja i brineš za egzistenciju ili radiš užasan posao kortizol šije i umoran si ko pas.
Ili kako je naš general rekao u saboru (on djeluje kao da ima sindrom iracionalnog, iritibilnog alfe):
"budi muško i priznaj , reci jesam peder sam" 😜
Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu ASICS